2019-10-09 331 浏览
阿爺燒鵝餐室地址: 西灣河筲箕灣道147號地下2號舖電話: 26188248有邊個男人唔鐘意食燒味?我估除了素食人士外,應該無人唔喜歡燒味架。而越肥越愛,要肥仲滋味架。買燒味加餸會係香港家庭經常做,唔洗自己煮就多味餸啦。我本身對燒腩同义燒,可以帶肥脂,飲啤酒一流。腩仔皮好脆口,薄薄的肥瘦相間,油豐甘香。义燒夠甜香醃得夠!$60 蚊各半斤,大盒,計落,抵食超值。第一次幫襯,足料足程,老實抵食,我會多些來光顧架加年牛蛋邊行邊食
阿爺燒鵝餐室

地址: 西灣河筲箕灣道147號地下2號舖
電話: 26188248

第一次幫襯,足料足程,老實抵食,我會多些來光顧架

加年牛蛋邊行邊食
2019-09-19 487 浏览
是日晚餐斬料加餸,走進阿爺燒鵝餐室,好多堂食既食客,見到掛在廚窗既燒味好靚樣,一隻一隻的燒鵝,油雞,貴妃雞等等。我本人就order了3款燒味外賣,(脆皮腩仔半斤,阿爺义燒半斤,玫瑰油雞半隻),都係$192。另外他們有別一般的燒味店,像茶餐廳的早餐、茶餐、常餐都有供應,都幾多元化。脆皮腩仔,不會太咸,不會太肥,好食阿爺义燒,肉質嫩,不太肥,不會「鞋」,不會乾「真真」,幾好食玫瑰油雞,肉嫩滑,汁野味,薑蔥蓉味道幾特別,餸飯一流

燒鵝
燒味

脆皮腩仔,不會太咸,不會太肥,好食
燒腩仔

叉燒

玫瑰油雞,肉嫩滑,汁野味,薑蔥蓉味道幾特別,餸飯一流
油雞
2019-09-18
5 分钟 (外卖自取)
2019-09-18 269 浏览
又食過,間唔中做野經過,臨返去之前一定要買燒鵝返去食,我每次都係叫下庄,2個人食岩岩好,每次水準都keep得住,係今次肉薄左,可能呢隻係瘦鵝,但係肉汁同質都係👍🏻👍🏻👍🏻,我次次都係外賣,會喺個盒度剪兩個窿俾佢疏氣,保持住燒鵝嘅質感,不過個外賣盒就唔係可重用,唔夠環保😂另外,我仲叫左半隻豉油雞,亦都好入味,而雞肉唔老好滑好嫩,雞胸又唔會鞋颯颯!呢隻反而好有肉 好好咬!2個人食份量岩岩好😆

呢隻反而好有肉 好好咬!
2個人食份量岩岩好😆
豉油雞
屋企加幾隻荷包蛋就啱啱好
  • 阿爺燒鵝脾飯
2019-09-16 254 浏览
今日去筲箕灣工聯會睇家具,晚餐想食中式野,經過呢間阿爺燒鵝差不多坐滿了人,決定今晚搵阿爺燒鵝衣飽我個肚。我點了邪惡金蛋叉燒飯,原本唔知邪惡金蛋有咩咁邪惡,原來係鹹蛋黃炒滑蛋,新加坡的鹹蛋魚皮就食得多,沒想到鹹蛋炒蛋原來咁夾,每一口的滑蛋都充斥著鹹蛋粒,係會食上癮架!叉燒份量不少,我怕肥,點了瘦叉,瘦叉都夠林。另外叫了三寶飯,即燒鵝、油雞、燒腩飯,油雞好滑,好夠味;燒鵝皮脆肉嫩;燒腩啲皮較厚身,沒有太多肥膏,怕肥人士都啱食。沒料到三寶飯個豉油有驚喜,淨係個豉油撈飯都已經好好味,送飯一流。合掌瓜雞腳湯好足料,有三大舊合掌瓜,雞腳煲到好林,筷子一夾立即碎開,我湯渣都食埋😄

2019-09-11
  • 邪惡金蛋叉燒飯
  • 合掌瓜雞腳湯
  • 三拼飯
2019-09-08 212 浏览
今日同遊電車河,咁啱經過西灣河附近,記得同事話有一間燒味店幾高質,於是就去試一試首先,呢一間餐廳比我嘅感覺係幾清潔,舒服,唔會好似有一啲茶餐廳咁好污糟。我哋叫咗兩個燒味飯,第一個係邪惡金蛋叉燒飯,本身以為金蛋即係普通嘅炒蛋,原來係炒鹹蛋!非常惹味,咸香,唔怪得知叫做邪惡金蛋啦!總括來講,叉燒和金蛋的份量很多,叉燒是偏瘦的那一種,好啱我口味而我老公就叫咗乳豬油雞雙拼飯,我非常欣賞這裏的烤乳豬,表皮烤得很脆,乳豬帶少少肥膏,再點一點乳豬嘅甜酸醬,正!而油雞很香滑,重點就係要配上薑蓉餐飲方面,我叫咗一碗例湯,係紅蘿蔔青蘿蔔湯,很有家的味道最後叫咗杯紅豆冰,為這晚餐畫上完美嘅句號如果下次兩個人嚟,可以叫二人套餐,都只係$168 ,非常抵食

而油雞很香滑,重點就係要配上薑蓉

餐飲方面,我叫咗一碗例湯,係紅蘿蔔青蘿蔔湯,很有家的味道

最後叫咗杯紅豆冰,為這晚餐畫上完美嘅句號

2019-09-07 601 浏览
自從男友搬去西灣河後,這也變成我經常出沒的地方。今晚口淡啖,就走咗去食燒味。呢間舖的掛起的燒臘都有透明玻璃(?)隔開,是比較新式的燒臘店,感覺整齊乾淨企理。坐低就叫個二人餐($168),雙拼燒臘一碟、邪惡金蛋、油菜和兩份例湯或茶。雖然知道呢間舖燒鵝係招牌,不過可惜我對鵝敏感,所以無揀到,而揀咗切雞+叉燒。先上邪惡金蛋,看上去已經知道是炒滑蛋一碟,加上混合咸蛋黃的香味及口感,一試愛上~油菜是菜心,無渣。除咗蠔油,仲有少少炸蒜舖面,增添香味。拼盤擺放整齊,切雞是成隻脾切開上,自然啖啖肉。我好怕雞中間d骨見紅,不過呢度骨都無血紅且肉質嫩滑。叉燒一排半肥瘦,一排瘦叉。半肥瘦肉質鬆腍滑,味道適中,唔會太咸太甜。瘦叉就一定無半肥瘦咁正咁鬆,不過都唔算鞋。例湯是霸王花煲瘦肉雞腳,勁足料,清甜無味精,好味另外,我們用膳期間,聽到好多人叫乳豬,估計都係另一招牌。可惜我們叫餐時無留意原來拼盤可以揀乳豬,下次一定要試試

邪惡金蛋

油菜是菜心,無渣。除咗蠔油,仲有少少炸蒜舖面,增添香味。
油菜

切 雞

半肥瘦叉燒

瘦叉燒

例湯是霸王花煲瘦肉雞腳,勁足料,清甜無味精,好味

例湯-霸王花煲瘦肉雞腳

2019-09-06
邪惡金蛋
油菜
切 雞
半肥瘦叉燒
例湯-霸王花煲瘦肉雞腳
2019-09-05 144 浏览
今日來到筲箕灣道, 147號至155號, 地下2號舖, 阿爺燒鵝餐室, 入到店內環境很舒適, 店員有禮貌問我幾多位, 安排一個很舒適的地方給我, 我叫咗一個燒鵝髀飯, 燒鵝髀飯十分鐘來到了, 很香噴噴的燒鵝髀飯, 燒鵝髀一啖咬落去行多汁, 不太油膩很香口, 飯粒很軟,醬汁不太鹹, 燒腩仔瀨粉, 燒腩仔的皮很香脆很鬆化, 瀨粉很爽滑, 湯底很清香, 玫瑰雞例牌, 雞皮很香不太油膩,雞肉很滑, 燻蹄, 燻蹄很爽口不太鹹, 未到啱啱好, 下一次再會嚟多一次。
2019-09-03 159 浏览
📍阿爺燒鵝(西灣河)香港有好多燒臘舖,今次識食嘅呢一間連老外都幫襯嘅燒臘舖。.🔻拼盤(叉燒、油雞、乳豬、燒鵝)叉燒有啲失色,因為肉質唔算太鬆軟,但勝在味道搭救。😭油雞雞肉滑溜又唔算太肥,配埋自家製薑蓉,味道令雞肉再出啲。值得一讚!🐔乳豬外脆內軟,仲要冇骨嘅。加埋甜醬。同出面食嘅真係確實唔同。🐥燒鵝冇得輸!因為味道真係特別,因為食落口有一種煙熏嘅味道,加上肥膏食完嘴巴唔算太肥膩。所以一定要食😋👍🏽.🔻鵝油撈麵味道香濃,但食落口鵝油唔算太多。豉油味已經概括左鵝油味。附送撈麵湯味道好鹹。不過勝在夠特別!🍜.🔻油菜味道香甜唔同出面其他餐廳食落去好硬。菜上也會加一些炸蒜粒。清甜得來帶點惹味。🥬.🔻黃金炒滑蛋呢一個餸好特別,鹹蛋黃加上平時食開嘅蛋,原來都真係好夾喎。鹹蛋黃亦都好多。所以呢一個餸菜值得推介🥚.平均消費:80推介指數:😇😇😇😇😇😇(8/10)店名:阿爺燒鵝地址:西灣河筲箕灣道147號地下2號舖
📍阿爺燒鵝(西灣河)
香港有好多燒臘舖,今次識食嘅呢一間連老外都幫襯嘅燒臘舖。
🔻拼盤(叉燒、油雞、乳豬、燒鵝)
叉燒有啲失色,因為肉質唔算太鬆軟,但勝在味道搭救。😭
平均消費:80
推介指數:😇😇😇😇😇😇(8/10)
店名:阿爺燒鵝
地址:西灣河筲箕灣道147號地下2號舖
🐱🐶阿爺燒鵝(西灣河).「邊個話我傻?我請佢食燒鵝」相信呢句咁充滿童年回憶既金句你唔會未聽過㗎~.而今日🐱🐶我哋真係俾人話傻、臨開學先學人去走堂發夢👿既然係咁,我哋決定帶大家嚟到西灣河食「阿爺燒鵝」,塞住佢哋把口🤚.🐱🐶我哋直接好豪氣咁Order咗四人餐$288,包括有:🥢燒味拼盤(叉燒/油雞/燒鵝/乳豬+$20)- 呢個餐可以揀4款燒味,既然出名係燒鵝當然唔少得喇!🦆燒鵝皮燒得香脆、有令人又愛又恨既煙燻味,鵝味濃郁而且一啲都唔騷🤤🐷乳豬皮脆卜卜,肉身一啲都唔肥,而且無咩骨,好好味😋🐔油雞中規中矩,叉燒瘦身得滯,扣咗少少分😶.🥢蠔油菜心-菜心好清甜,煮得好淋,加埋蠔油蒜粒配搭,無得彈👍🏻.🥢黃金炒滑蛋- 呢期好似咩都加鹹蛋黃就係皇道😎用鹹蛋黃炒滑蛋,一入口嗰下好有驚喜,不過略嫌滑蛋火候Over咗少少,如果蛋可以再滑溜啲就完美啦😍.🥢鵝油撈麵+$5-食得燒鵝緊係唔好嘥咗啲鵝油喇,額外加多$5/碗就可以食到用燒鵝油撈既粗麵🤤,味道未算好濃,但會令你好快扒完一碗麵☺️😛.四人餐包埋4碗湯/飲品+4碗白飯/加💰錢轉鵝油撈麵,份量充足,價錢經濟實惠,4個人食每人只需$80,難怪吸引到外國人都冒名而
🐱🐶阿爺燒鵝(西灣河)
🐱🐶我哋直接好豪氣咁Order咗四人餐$288,包括有:
🐷乳豬皮脆卜卜,肉身一啲都唔肥,而且無咩骨,好好味😋
🐔油雞中規中矩,叉燒瘦身得滯,扣咗少少分😶
四人餐包埋4碗湯/飲品+4碗白飯/加💰錢轉鵝油撈麵,份量充足,價錢經濟實惠,4個人食每人只需$80,難怪吸引到外國人都冒名而來喇😵阿爺認真唔惹小🙊
總結
評分:8.3/10
番啅指數:⭐️⭐️⭐️⭐️
1K
2019-09-02 74 浏览
9月1號雖然係星期日,學生哥仲未返得學,打工仔都未開工住,但大胃由星期一食到星期七,年終無休,食客各位找個位,這是你的餐桌位喺香港想食個靚靚仔仔嘅燒鵝話都冇咁易,諗住呢間只係普通茶記,長不出靚髀,點知,竟然食到滿有炭燒香嘅燒味加$8仲可以拼多樣餸,同埋啲醬汁超好味呀雖則話打風啫,鬼死咁口渴,拿拿臨嗌返杯嘢飲呢度好似都出名紅豆冰,於是胃民嗌咗一杯鹹蛋黃炒蛋真係第一次試,好邪惡好好味,簡直不能自拔聽日就真係要開工開學喇,食完飯加油啦

燒髀飯

加$8仲可以拼多樣餸,同埋啲醬汁超好味呀

凍奶茶

雖則話打風啫,鬼死咁口渴,拿拿臨嗌返杯嘢飲

紅豆冰

呢度好似都出名紅豆冰,於是胃民嗌咗一杯

蔥花黃金炒蛋配鮮油奶多

鹹蛋黃炒蛋真係第一次試,好邪惡好好味,簡直不能自拔

聽日就真係要開工開學喇,食完飯加油啦
2019-09-01
燒髀飯
蔥花黃金炒蛋配鮮油奶多
  • 阿爺燒鵝脾飯
2019-09-02 72 浏览
今晚屋企開飯斬料加餸,平時都莫過於叉燒油雞,不過今日想特別啲食燒鵝,就上openrice揾最近嘅燒鵝專門店,結果就揀中阿爺,以後港島人想食靚燒鵝唔洗走到深井喇!阿爺店面紅噹噹,而且位置好易揾。既然用得燒鵝做生招牌,就決定外賣燒鵝下庄 + $40燒腩仔。燒鵝下庄🔅煙薰味好香!份量好足料,甚至比想象中多😂 一咬落去皮脆肉嫩,鵝油即刻標哂出黎,好惹味。而且燒鵝嘅調味恰到好處,唔會太濃味。燒腩仔🔅返到屋企用煎pan輕輕爆一爆,呢份燒腩仔真係無得輸,我個人喜歡食7分瘦3分肥,完全岩哂我心水,而且個皮仲係好脆!好食又抵食!

燒鵝下庄🔅

燒腩仔🔅
2019-09-01 83 浏览
睇區內社交網站既街坊分享,話西灣河呢間阿爺燒鵝餐室斬料唔錯,所以就黎試下啦!燒味林立,花多眼亂,都唔知揀咩好掛住兩大口燒鵝!好肥美!望落去好脆皮,一定好正!哈哈,最後斬左幾盒走燒鵝係呢度出名既菜,點會唔揀佢呢?要左下庄,唔算話好多,但都有一盒。鵝皮既色澤好好,每一個部位既皮都燒得好靚!食落個皮好香,煙薰既味道!有少少油脂一齊食,簡直係極品!正!好味!仲叫左半斤乳豬。只豬應該都幾大只,好大件,同有啲肉食下由斬到返屋企開飯約一個中到,但估唔到咬落去個皮仲係超超超級鬆脆!!個皮又脆又鬆化,無得頂!值得一讚!好食!呢度除左出名既燒鵝外,我覺得乳豬都好好食,好脆!大家黎到除燒鵝外,乳豬都係好選擇!

燒味林立,花多眼亂,都唔知揀咩好

掛住兩大口燒鵝!好肥美!望落去好脆皮,一定好正!

哈哈,最後斬左幾盒走

燒鵝係呢度出名既菜,點會唔揀佢呢?

仲叫左半斤乳豬。只豬應該都幾大只,好大件,同有啲肉食下

個皮又脆又鬆化,無得頂!值得一讚!好食!

2019-08-31 65 浏览
成日經過呢度都見到唔少人係度等外賣,見過有人成只燒鵝買走!我地人少少,買唔到成只,所以今日特登黎買兩味返屋企加食送試下啦!廚窗入面既燒味好吸引,望見都流口水燒鵝色澤燒得好均勻,每一吋都上晒色!好大只,好肥味!燒鵝皮好多,好薄,食落好香口,唔會好油膩。同平時食開既唔同,有佢好特別既煙薰味,好香!鵝肉都好嫩滑,果然係招牌菜,無得輸!五香牛展牛展好入味,有五香同鹵水既味度。牛展唔係超稔果種,而係爽爽到,有咬口,好好食!只係$50半斤,份量都好多,抵食之選!好味!買食送斬料既好選擇!會再黎既舖頭!
成日經過呢度都見到唔少人係度等外賣,見過有人成只燒鵝買走!

廚窗入面既燒味好吸引,望見都流口水

燒鵝色澤燒得好均勻,每一吋都上晒色!好大只,好肥味!

五香牛展

好味!

買食送斬料既好選擇!會再黎既舖頭!

2019-08-29 75 浏览
今日自己一個黎左西灣河呢邊做野,因為太忙,搞到LUNCH都冇時間食,3點先可以放飯。行到筲箕灣道見到阿爺燒鵝餐室,終於可以試到呢間人氣燒味店。我叫左一個一人餐,燒鵝乳豬飯配上湯油菜一碟包飲品。呢到既燒鵝都係用先燻後烤既方式,所以燒鵝做到皮簿又脆,肉質嫩滑,又保存到肉汁嘅口感。煙燻味唔會搶去鵝本身既味道,鵝肉既香味都保存到,非常高水準。乳豬亦非常唔錯,皮脆肉嫩,層次分明。上湯油菜,上湯清清地唔錯。除左蠔油之外仲有少許炸蒜調味。最後叫左杯凍奶茶,都幾滑有茶味。
行到筲箕灣道見到阿爺燒鵝餐室,終於可以試到呢間人氣燒味店。

我叫左一個一人餐,燒鵝乳豬飯配上湯油菜一碟包飲品。
乳豬亦非常唔錯,皮脆肉嫩,層次分明。

上湯油菜,上湯清清地唔錯。除左蠔油之外仲有少許炸蒜調味。

最後叫左杯凍奶茶,都幾滑有茶味。
  • 燒鵝
2019-08-29 49 浏览
今天天暗暗的,又想刮起大風,沒有帶飯盒,只好跟同事一起去到樓下餐廳吃,我們走進一間阿爺餐廳,專吃燒味的,我們點了燒鵝脾飯、燒肉飯、例牌玫瑰雞、熏蹄一碟。進到餐廳裏面發現了一個紅色大招牌,枱都放得整整齊齊格局方正,枱與枱之間的距離都相當合適,每張枱都有餐具自己可以拿。先吃燒肉,雖然很小件,但是它的味道實在令我回味無窮,這麼多樣燒味之中我最喜愛燒肉,脆脆的外皮配上半肥瘦的肉,不太鹹。而且玫瑰雞之香蔥油都做得非常好👍🏻燒鵝是這店之王牌必定要試

而且玫瑰雞之香蔥油都做得非常好👍🏻

燒鵝是這店之王牌必定要試