2023-07-28 29 浏览
假日去左旺角的陳儀興牛什粉麵食午餐,環境不大,人流多,很受歡迎! 我們點了- 淨牛坑腩 (餐)大大的一碗,很足料! 淨牛坑腩很淋軟,煮得很入味。底下還有生菜墊住,湯汁類似牛腩汁般,很好味- 鮮蝦雲吞河粉 配 蠔油生菜 (餐)份量大,足足有5粒大雲吞,蝦肉爽,很不錯。生菜都很爽很入味-炸魚蛋有驚喜的一道小食,是一條條的魚肉來炸香,不是坊間普遍加了粉的魚蛋,魚肉很鮮-炸魚皮 (跟餐配)無想到份量這麼多,口感很脆- 龍鳳檸樂就是原罐可樂和一杯裝有檸檬柑橘的杯分開上,很解渴-凍奶茶

- 淨牛坑腩 (餐)

- 鮮蝦雲吞河粉 配 蠔油生菜 (餐)
份量大,足足有5粒大雲吞,蝦肉爽,很不錯。生菜都很爽很入味

-炸魚蛋

-炸魚皮 (跟餐配)
無想到份量這麼多,口感很脆

- 龍鳳檸樂
就是原罐可樂和一杯裝有檸檬柑橘的杯分開上,很解渴

-凍奶茶

2023-07-23
牛腩、牛肚、牛筋,你一定不會陌生,但牛沙瓜、海參腩、牛肚邊,這些坊間少見的刁鑽部位,就未必人人都吃過。想嚐一嚐這些稀有部位,在旺角的陳儀興牛什粉麵每天都會限量發售牛沙瓜和海參腩,並售完即止,想食就要行快兩步啦!牛沙瓜淨食($145)沙瓜又稱為傘肚或皺胃,其實是牛的第四個胃,由於體積比較小,來貨甚少,所以市面上極為罕有。沙瓜的口感有點似厚切的豬肚,皺皺的皺褶爽口有嚼勁,內層軟腍又帶點彈性,層次感豐富,肉味亦十分濃厚。牛三寶麵($60)牛三寶有牛腩、牛筋和金錢肚,牛腩帶點筋膜,口感軟腍,牛筋並沒有炆至過火,食落還帶點嚼勁,是我喜歡的口感;蜂窩狀的金錢肚爽口味濃。麵條爽身Q彈,配合香濃的牛骨湯底,這碗牛三寶麵絕對值得一吃再吃。我要哂($40)有選擇困難症?一於「我要哂」,這個小食拼盤有炸魚皮、炸雲吞、炸蝦棗丸、炸章魚丸等,一於食齊哂。油菜+飲品(+$20)跟餐加$20,有油菜和飲品。Interior Menu

牛沙瓜淨食($145)

牛沙瓜淨食

牛三寶麵($60)

牛三寶麵

我要哂($40)
我要哂

油菜+飲品(+$20)
油菜

跟餐加$20,有油菜和飲品。
飲品

我要哂
油菜
飲品
2023-07-25 20 浏览
Beef offal 淨五香牛雜 $120餐廳嘅港式招牌五款牛雜有牛肚、牛肺🫁、牛蒡、粉腸、大腸,長滿細毛嘅牛肚口感煙韌,牛肉味濃郁好高質,而大腸嘅部份脂香滿溢,都幾正啊😍Beef noodles 牛三寶湯河粉 🐮 $60大大碗嘅牛三寶湯河粉性價比好高,裏面嘅三寶係指煮得好軟身嘅牛腩🥩、充滿骨膠原jelly好感嘅牛根同埋非常入味又彈牙嘅牛肚,連埋滑脫脫嘅河粉一齊食,滿足得黎夠飽肚I want all 我要哂 🔥 $40呢一款餐廳推介嘅我要晒炸物小食好豐富,包括有超級酥脆嘅炸魚皮🐟、熱辣辣炸雲吞🥟、爽口彈牙嘅炸魚蛋、炸木丸、章魚丸🐙、第一次食幾特別嘅炸蝦棗丸各一件,而且可以一次過試晒咁多款熱門小食Vegetables in oyster sauce 蠔油生菜🥬 $20Chinese cabbage in oyster sauce 蠔油菜心 $20生菜爽口清甜,而菜心夠鮮嫩,簡簡單單白灼,配埋鮮味嘅蠔油,健康好食
Beef offal 淨五香牛雜 $120

Beef noodles 牛三寶湯河粉 🐮 $60

I want all 我要哂 🔥 $40

2023-07-23 19 浏览
❤️崩沙腩淨食$145好正呀 查實我都係第一次食禁淋禁入味嘅崩沙腩 今日MVP 🏆好好好食 🤤 用左全隻牛最靚嘅部位 如果鐘意食淋又有牛味嘅牛腩 崩沙腩係首選❤️牛三寶米$60姐係牛腩牛筋牛肚 牛肚好好味呀,滷得夠晒淋 牛筋用左孖筋 淋得嚟又有咬口 恰到好處 ❤️我要晒(炸物拼盤)炸雲吞 炸魚旦 炸蝦棗 炸章魚丸 炸木丸 炸魚皮 全部都化即叫即炸架 好香口 特別最愛炸蝦棗 啖啖蝦肉 正呀鐘意呢到上菜夠晒快 裝修光猛 Cp 值超高 鍾意食牛腩嘅一定會一試愛上下次要食埋牛雜同牛沙瓜先#陳儀興牛什粉麵 #陳儀興 #旺角美食 #旺角 #粉麵 #牛雜 #牛腩 #港式📍陳儀興牛什粉麵 (鴻祥大廈) (旺角)旺角煙廠街1-3號鴻祥大廈地下E號舖

❤️崩沙腩淨食$145

❤️牛三寶米$60

❤️我要晒(炸物拼盤)

#陳儀興牛什粉麵 #陳儀興 #旺角美食 #旺角
#粉麵 #牛雜 #牛腩 #港式

📍陳儀興牛什粉麵 (鴻祥大廈) (旺角)
旺角煙廠街1-3號鴻祥大廈地下E號舖
2023-07-22 21 浏览
專食牛雜嘅餐廳喺香港唔常見,之前食過陳儀興打冷店,估唔到佢哋連牛雜粉麵都做得唔錯👍🏻 好多唔同嘅牛雜刁鑽部位,之前都未見過,例如海參腩同沙瓜叫左個沙瓜淨食餐 $145 跟餐加$20有油菜同飲品,亦可以轉配事頭婆涼茶,菜有幾款,揀咗腐乳通菜,跟餐配來講都算好多,亦好新鮮牛沙瓜即係傘肚部位,淨食份量好多,都有唔同質地既傘肚,淺色嗰款肉質更滑,個底仲有生菜,浸左腩汁好好味雖然鍾意食餸多啲,但都試吓我最愛嘅河粉,好滑!有時候比較少見嘅牛膀(不是牛蒡🤣),食落質地似潤,但唔會太粉粉麵餐都可以加錢跟餐,揀咗炸魚皮,超級新鮮勁脆卜卜,浸落個湯度拎起會咋咋聲😁有個類別叫炸爆佢,有好多唔同炸物。叫左個「我要晒」即係炸物拼盤,炸蝦棗丸最正,其他都好唔錯,全部都係出面少見!

2023-07-14 46 浏览
陳儀興是近排食過最好味嘅牛腩粉麵,重點係食完一啲都唔會覺得口乾口渴,代表唔會太多味精。味道適中,唔會偏鹹或淡。份量亦都算多,尤其是淨食崩沙腩,一大碟,一啲都唔孤寒,自己買自己炆都未必做到咁嘅價錢。豬手炆得好淋好入味,麵質爽口彈牙,湯底清甜帶有芹菜和蔥的香味。佢嘅檸檬茶都做得唔錯,茶色好清澈,檸檬夠多,唔會話好混濁咁嘅款。粉麵檔就唔可以要求有好華麗嘅裝修,不過呢度嘅裝修都幾企理,有少少老香港嘅style,環境清潔,夥計有笑容,你食豬手亦都會主動俾隻碗你放骨頭。見到我哋兩個人食一個淨牛腩一個粉面,唔需要問都識得拎碗仔俾我哋。淨崩沙腩套餐,連油菜同埋飲品$165南乳豬手麵套餐,連埋油菜/炸魚皮和飲品$60炸小食拼盤$40牛腩同豬手真係好好食,一定要再嚟。

淨崩沙腩套餐,連油菜同埋飲品$165
南乳豬手麵套餐,連埋油菜/炸魚皮和飲品$60
炸小食拼盤$40

牛腩同豬手真係好好食,一定要再嚟。

2023-07-11 36 浏览
最近聽到有朋友特意來到香港吃牛腩,還真是意想不到原來香港的牛腩也是一個特色!今天吃的這間就在旺角區,是一間人氣的陳儀興飯店的分店,主打就是牛什了,能開分店說明了餐廳的質素真的挺有保證的!崩沙腩(145元)店員介紹這個是比較肥的部位,那就正好了,肥腩才好吃的!來到看到切得非常整齊的三排肉,份量真的是挺多的,每一件肉上面都有一層油脂,但吃起來肥而不膩,帶點入口即化的口感,肉質非常嫩滑多汁,帶有陣陣的牛香!調味不會太重,主要都是牛肉香!牛三寶(60元)這個份量真的挺多的,牛肚,牛腩和牛筋都把河粉完全蓋著了!牛肚非常滑嫩,牛腩鬆化有油香和牛筋嫩中帶點糯的口感!河粉加上腩汁是無敵的存在,吸飽湯汁,又滑又嫩!炸雲吞(30元)用的是鮮蝦雲吞,是新鮮炸的,吃起來非常香脆,鮮蝦爽滑!套餐(+20元)轉成套餐會有一份油菜或魚皮配上飲品的。兩者的份量都挺多的,所以性價比還是不錯的!

崩沙腩(145元)

牛三寶(60元)

炸雲吞(30元)

用的是鮮蝦雲吞,是新鮮炸的,吃起來非常香脆,鮮蝦爽滑!

套餐(+20元)

2023-07-08 24 浏览
位於旺角人流極旺既位置,搵左間牛什麵鋪食啲野,鋪頭幾光猛企理。牛三寶麵 $60有牛筋、牛腩同牛肚,鋪滿哂個面,份量幾多,幼麵幾滑同爽,湯底吾重味精,仲有啲面豉粒。淨崩沙腩 $165轉餐配多碟油菜-腐乳通菜,仲有飲品跟。崩沙腩肥瘦適中,肉質夠淋同入味。飲品要左支自家製羅漢果茶,飲得出幾足料,吾算太甜,飲落有少少甘甜。炸魚蛋 $30除左牛什好食,連魚蛋都好食,橢圓形貌相同一般魚蛋吾同,炸過個表面有少少脆口,食落都有啲魚肉香味。

牛三寶麵 $60

淨崩沙腩 $165
轉餐配多碟油菜-腐乳通菜,仲有飲品跟。

崩沙腩肥瘦適中,肉質夠淋同入味。

炸魚蛋 $30

2023-07-01 367 浏览
同朋友講起牛雜,想起之前去過一家牛雜店,位於旺角、歷史悠久,以優質牛雜粉麵聞名,一時興起不如就去食個晚飯🤗淨海參腩海參腩之前見到,不過無食到,一開始唔知係咩黎,之後問一問職員,原來是有牛筋的牛腩,非常特別的名字,而且賣相確實好像有點像海參,濃香卻不膩口🤣蠔油菜心新鮮的菜心外夾着爽口的蠔油,簡單但不失精緻🌟我要曬今次真係要曬全部炸物,炸魚皮、炸木丸、炸雲吞、炸章魚丸、炸魚蛋、炸蝦棗丸,炸物口感香酥不油膩,當中比較經典的是炸蝦棗丸,有著非常濃郁的蝦肉味道牛三寶粗麵牛三寶之所以有「三寶」之稱,是因為它包含了牛肚、牛腩和牛筋,雖然簡單但不失精緻,牛肚夠香濃入味,牛筋腩炆得夠淋,值得比個Like👍炸魚皮魚皮炸至扑扑脆,放入粗麵的熱湯中燙一燙,惹味無比✨事頭婆涼茶食左甘多炸物當然要飲一杯涼茶啦,比較少有餐廳可以有羅漢果茶,今日居然可以飲到餐廳新鮮自製的羅漢果茶,茶色澄澈濃香,吸收了羅漢果的芳香,甘甘甜甜,入口調和❤️咸檸七加上咸檸檬之後,味道甜中帶鹹,鹹甜交雜,冰涼可口,配炸物簡直一流😋好味指數:8/10性價比指數:9/10餐廳名稱:陳儀興牛什粉麵餐廳地址:旺角煙廠街1-3號鴻祥大廈地下E號舖電話:

淨海參腩

蠔油菜心

新鮮的菜心外夾着爽口的蠔油,簡單但不失精緻🌟

我要曬

牛三寶粗麵

炸魚皮

魚皮炸至扑扑脆,放入粗麵的熱湯中燙一燙,惹味無比✨

事頭婆涼茶

2023-06-30
  • 淨海參腩
  • 我要矖
2023-06-29 36 浏览
旺角各式餐廳齊集,今次去食中式潮州粉麵,呢度有力推張量發售的牛沙瓜,呢個係特有的牛胃之一,好多潮州粉麵店都限量供應,呢日同妹妹去食竟然仲有馬上要了碟,而且跟了套餐可配一碟油菜及一杯飲品。🌟 牛沙瓜牛沙瓜入口口感就好似豬肚,軟腍之外有帶一點彈牙口感,愈咬愈濃牛腩香味,推薦!🌟 牛三寶河粉牛三寶有牛腩、牛筋和牛肚,三款都好食。首先牛腩厚薄剛好,牛腩瘦中有點肥肉不算柴,牛筋煮得好腍!牛肚口感亦剛好不會太老!🌟 我要晒(炸物拼盤)又選擇困難症發作就咩都要啦,有炸蝦肉、炸魚蛋和炸雲吞,每樣都香脆,脆皮裏面又食到蝦肉和魚肉鮮味。

🌟 牛沙瓜

🌟 牛三寶河粉

🌟 我要晒(炸物拼盤)
2023-06-27 195 浏览
響新寶睇完戲行出黎見到呢間牛什舖,記得之前有人推介過話有啲出面好少食到既牛內臟,同朋友講完就即刻入去食~① 沙瓜(傘肚)淨食 $145平時食開牛肚,金錢肚,牛百葉係牛既三個胃,至於牛沙瓜係牛既第四個胃,比較細小,處理過程繁複,所以唔多地方有得食。據說一個沙瓜通常只可以做到兩份淨食,絕對係限量供應!今次同朋友開心Share所以叫左份淨食,份量都幾多,雖然賣相一般但又好食喎!內臟清潔得乾淨,無腥味是基本,牛沙瓜的口感有少少咬口但又唔係韌到咬唔開,我幾鍾意,再加埋潮州辣椒油仲好味。另外加$20跟餐有碟油菜/炸魚皮以及飲品,叫左杯鹹檸七,樽裝雪碧加分。② 牛三寶撈麵 $70牛腩,牛筋,牛肚係一個王牌組合,第一次食呢間舖當然要試下基本野先有得比較下。呢碗牛三寶其實都幾貴下,本身跟湯麵係$60,我改撈麵要加$10,不過份量都有番咁上下,每件都好大舊,牛腩鬆化唔痴牙,牛筋夠腍,口感有膠質。③ 我要晒 $40有齊所有炸物,炸魚皮,炸木丸,炸雲吞,炸章魚丸,炸魚蛋,炸蝦棗丸。同朋友每人試啲,樣樣都唔錯,幾脆口,啲丸唔係好分到邊種打邊種,但都幾彈牙,幾好味。
沙瓜(傘肚)淨食

③ 我要晒 $40
沙瓜(傘肚)淨食
牛三寶撈麵
我要晒
鍾意食潮洲野既朋友,應該對「陳儀興」呢三個字唔陌生,佢地係一間老字號既潮洲餐廳。行過旺角先知,原來佢地都開咗「陳儀興牛什粉麵」,地點方便,近登打士街。太太話想試吓佢既粉麵,於是搵日睇戲前過嚟醫肚。入座時未到食飯時間,被安排坐4人枱,見到佢既裝修都幾有特式,環境都乾淨企理。我同太太唔算好肚餓,於是叫咗個粉麵餐(雲吞米連油菜飲品)+小食(炸魚多)+淨牛沙瓜嚟試吓。平時好少見到牛沙瓜,其實係牛肚既一種,佢算係厚切,夠哂口感,牛味都出!推薦!估唔到佢碗米粉咁大碗,太太話一個人完全食唔哂,抵食!同埋炸魚蛋係條狀,似係生菜魚肉既魚肉,食落都好彈牙,連埋個泰式醬好夾!如果行開附近,又想食粉麵,都會再到訪!

太太話想試吓佢既粉麵,於是搵日睇戲前過嚟醫肚。

估唔到佢碗米粉咁大碗,太太話一個人完全食唔哂,抵食!

如果行開附近,又想食粉麵,都會再到訪!
2023-06-21 38 浏览
#旺角美食 #小蓮星呑食旺角🔻 陳儀興牛什粉麵旺角煙廠街1-3號鴻祥大廈地下E號舖/🧃牛三寶麵$60三寶包括牛腩,牛筋,牛肚,好入味,牛腩半肥瘦,好腍,牛肚煙靭,個湯夠晒鹹香濃郁,差唔多飲晒,個面有口感得來唔會好硬,跟咗油菜,生菜好大份,新鮮爽口/🧃崩沙腩 $145叫咗淨食,超大碟,仲非常咁靚仔,啖啖肉,啖啖牛味,油脂同肉嘅比例好好,跟咗炸魚皮,脆卜卜好好食/🧃我要唒 $40炸物拼盤,有炸雲吞、炸蝦棗丸等等,強烈推介炸蝦棗丸,質地唔係彈牙而係鬆軟,好特別,蝦味超鹹香/#food #foodie #hkfood #hkfoodie #foodporn #foodstagram #hkfoodblogger #foodblogger #foodlover #foodphotography #hkig
#旺角美食 #小蓮星呑食旺角
🔻 陳儀興牛什粉麵
旺角煙廠街1-3號鴻祥大廈地下E號舖
🧃牛三寶麵$60

🧃崩沙腩 $145

🧃我要唒 $40

2023-06-20 37 浏览
📍 陳儀興牛什粉麵🌍旺角煙廠街1-3號鴻祥大廈地下E號舖Shop E, G/F, Hung Cheung Building, 1-3 Yin Chong Street, Mong Kok📝整體評分:8/10⸝⸝⸝⸝⸝⸝⸝⸝⸝⸝⸝⸝⸝⸝⸝⸝⸝⸝⸝⸝⸝⸝⸝⸝⸝⸝⸝⸝⸝⸝⤫ 剩沙瓜 ⤫ $145叫左先知沙瓜唔係牛腩黎,係牛第4個胃,矜貴極罕,唔係間間都有賣!沙瓜口感爽脆且不失嚼勁,卻不是咬不斷果重,無內臟羶腥味,帶八角甘果香。有啲位置肥膏比較多,是我心頭好~⤫ 牛三寶河粉 ⤫ $60 牛腩、牛筋、牛肚,全部都勁正!牛腩軟嫩,牛筋Q彈、牛肚爽口入味!湯頭清甜卻有肉香,加埋芹菜蒜更鮮香~⤫ 我要哂 ⤫ $40 炸蝦棗、魚蛋、木丸、雲吞、章魚丸、魚皮,有齊哂6樣炸物。章魚丸有粒粒章魚;魚蛋蝦棗勁爽彈!牛什店出自家品牌嘅蛋卷,有咩香港本土特式食品,仲要係未見過嘅香蔥味,不太甜帶點香口,勁鬆脆!
📍 陳儀興牛什粉麵

🌍旺角煙廠街1-3號鴻祥大廈地下E號舖

📝整體評分:8/10

⤫ 剩沙瓜 ⤫ $145
有啲位置肥膏比較多,是我心頭好~

⤫ 牛三寶河粉 ⤫ $60

⤫ 我要哂 ⤫ $40

2023-06-17 36 浏览
餐廳位於旺角煙廠街1-3號鴻祥大廈地下E號舖,距離旺角地鐵站出口非常接近,我哋大概下午茶時間去到,餐廳空間感都唔錯,坐落唔會有好迫嘅感覺,餐廳入邊都有幾台唔同嘅客人食緊,見到好多人都叫牛腩,就問吓店員有咩好推介,佢推薦我哋食牛腩,兩個人share,再加一份小食,另外要多一個牛雜麵就夠,我哋另外加多左一個腐乳通菜,每人加多支七喜!餐廳嘅餐牌亦都好多元化,有唔同種類嘅嘢食!唔鍾意食粉麵嘅朋友可以叫飯,深信牛腩如果配飯都唔錯!飲品亦都可以揀涼茶,我哋就揀咗汽水!🤍牛三寶粗麵,粗面嘅口感較有嚼勁,亦都幾好食,餐廳控制得時間都唔錯,個面唔會話太林,加埋牛三寶食嘅配搭非常好!牛三寶分別有牛腩、牛筋腩同埋牛肚,牛肚嘅味道非常入味,亦都唔會有好韌嘅感覺,非常好食!牛筋亦炆得非常林,個人幾鍾意佢嘅口感!朋友都大贊!🤍香脆魚皮,好耐都冇喺粉面店舖食嘅魚皮係熱辣辣即叫即做,咬落去熱辣辣嘅感覺非常有驚喜,份量亦都好多,以為跟餐嘅魚皮只有一兩件,最後起碼有六至七件🤍崩沙腩入口煙韌彈牙,非常juicy! 崩沙腩除咗橫膈膜,再連住本身少少肉,入口口感爽滑、肥瘦適中,呢一碟崩沙腩嘅份量亦都非常之多,我同朋友忍唔住一件

🤍崩沙腩入口煙韌彈牙,非常juicy! 崩沙腩除咗橫膈膜,再連住本身少少肉,入口口感爽滑、肥瘦適中,呢一碟崩沙腩嘅份量亦都非常之多,我同朋友忍唔住一件又一件

都幾驚喜喺旺角食到咁高質嘅牛雜粉麵,希望下次嚟到再可以試埋佢唔同牛嘅部位!今日呢一餐飯非常有驚喜!