餐厅: 陶源酒家
资讯:

餐厅: 陶源酒家
资讯:

2023-09-17 132 浏览
又來到大閘蟹季節,同朋友嚟試下大閘蟹放題先🫶🏻🦀大閘蟹放題每位$528起,記得預先book啊,每位一份鮑汁吉原隻鮑魚伴百靈菇、金湯小米燴遼參、蟹粉扒豆苗。另外,有得無限追加大閘蟹(試到三種唔同嘅煮法:清蒸、太雕蒸、油鹽焗)、北京片皮鴨😍<鮑汁吉原隻鮑魚伴百靈菇>鮑魚煮得好軟淋,好鍾意佢個鮑魚汁,每啖都充滿鮮味🫶🏻<蟹粉扒豆苗>好邪惡😈啖啖都係蟹粉😍<蟹粉小籠包>小籠包皮薄餡滿,推介!<金湯小米燴遼參>唔會好”漿口”,充滿鮮味。<大閘蟹: 清蒸、太雕蒸、油鹽焗>大閘蟹肥美,蟹肉厚實,蟹膏鮮甜,三種煮法入面,我最鍾意油鹽焗,蟹味非常濃郁!<北京片皮鴨>有得任食片皮鴨😍鴨片脆卜卜嘅口感,鴨肉充滿油香,唔覺唔覺食咗好多塊🤪
又來到大閘蟹季節,同朋友嚟試下大閘蟹放題
先🫶🏻🦀

<鮑汁吉原隻鮑魚伴百靈菇>
鮑魚煮得好軟淋,好鍾意佢個鮑魚汁,每啖都充滿鮮味🫶🏻

<蟹粉扒豆苗>
好邪惡😈啖啖都係蟹粉😍

<蟹粉小籠包>
小籠包皮薄餡滿,推介!

<金湯小米燴遼參>
唔會好”漿口”,充滿鮮味。

<大閘蟹: 清蒸、太雕蒸、油鹽焗>

<北京片皮鴨>
  • 大閘蟹放題
2023-09-15 141 浏览
秋風起又是吃大閘蟹的季節🥳蟹控出動~去了陶源酒家吃大閘蟹放題(星期一至四$528/每位),而OpenRice訂座有優惠啊。時限2小時,除了有大閘蟹任吃💗還有片皮鴨和多款小菜丶糖水甜品任吃。🔶 大閘蟹大閘蟹有三款製法,包括清蒸、太雕蒸和油鹽焗。落單畫紙仔寫上數目,不用等很久大閘蟹就來了🥳蟹雖然不太大,但蟹膏豐富,入口甘香味濃🫶🏻清蒸夠曬原汁原味👏🏻而太雕蒸多了份酒香,味道有層次。油鹽焗帶點咸香也很有風味。前後點了幾轉🥳吃得超happy 。🔶 特盛三式另外每人有一份特盛三式,包括鲍汁扣原隻鮑魚伴百靈菇丶蟹粉扒豆苗丶金湯小米燴遼參。個人最喜歡原隻鮑魚,彈牙入味,鮑汁香濃。🔶自助區有專員在場即片北京片皮鴨,給客人任取。另外自助區還有多款小菜,包括椒鹽蝦丶避風塘雞翼等等。因為忙着吃蟹,小菜我們幾乎都沒有多吃🤪當日還有三款糖水,包括薑茶地瓜丶楊枝甘露和杏仁露。三款都正🥳另外還可以畫紙仔點芒果布甸,果肉豐富,香甜美味。原來兩小時任吃都可以食到好多隻大閘蟹🤩肚皮大滿足!

🔶 大閘蟹

🔶 特盛三式

🔶自助區

原來兩小時任吃都可以食到好多隻大閘蟹🤩肚皮大滿足!
2023-09-12 2417 浏览
大閘蟹🦀季節開始喇🤩🤩好多餐廳,酒店或者酒樓都會陸續有大閘蟹放題套餐,陶源酒家就率先推出呢個120分鐘大閘蟹放題😎 仲可以任食三種唔同煮法嘅大閘蟹,分別係清蒸,太雕蒸同鹽焗🥰 除咗蟹之外仲送<特盛三式>,北京填鴨同埋任點主食同甜品🤩<特盛三式>🌟鮑汁扣完隻鮑魚伴百靈菇老字號嘅餐廳做扣鮑魚一直都係特別出色,好欣賞佢個鮑汁,鮑魚煮得夠淋,好味😋🌟金湯小米半遼參入口好溫和唔會有糊嘅感覺,小米同遼參增加咗個口感,不俗👏🌟蟹粉扒豆苗豆苗好好食, 配上蟹粉更加係錦上添花😃原來每人仲會有一隻醉熟蟹,喺凍食嘅,帶少少酒香,唔錯。🦀陶源酒家嘅任食大閘蟹大約四兩一隻,雖然唔大隻,但係啲膏都頂角,啱啱開始有呢個質素有啲驚喜🤩🦀清蒸大閘蟹,太雕大閘蟹,鹽焗大閘蟹,雖然係任食但係款款質素都有保證,個人推介鹽焗,幾惹味😍另外我哋都試咗椒鹽海中蝦,麻辣土豆絲,麻香四季豆同脆鹵炸豆腐, 估唔到又幾好喎,推介椒鹽海中蝦😋😎另外等我俾貼士大家啦,記得每一次要叫多啲,因為唔同煮法需要嘅時間都唔同,大家就可以趁新鮮,一上枱就食到美味既大閘蟹啦😋😋

<特盛三式>
🌟鮑汁扣完隻鮑魚伴百靈菇

🌟金湯小米半遼參
入口好溫和唔會有糊嘅感覺,小米同遼參增加咗個口感,不俗👏

🌟蟹粉扒豆苗
豆苗好好食, 配上蟹粉更加係錦上添花😃

原來每人仲會有一隻醉熟蟹,喺凍食嘅,帶少少酒香,唔錯。

2023-09-11
2023-08-21 239 浏览
單計價錢,長腳蟹就真係賣得幾平。$238 斤,仲平過街市。但係同我食開嘅長腳蟹真係差好遠,明明佢都係喺魚缸嗰度拎出嚟,生生猛猛的。首先佢係有五斤,出嚟個樣就一啲都唔似我買開5斤的蟹,好似四斤咁上下樣。大細都未係重點,重點係蒸元出嚟啲肉係縮水的。我唔係廚師,我就唔知點解,感覺就係唔新鮮,定係蒸過龍?呢隻超過一千元的蟹,大家都很失望。而且唔知道點解佢剪開隻蟹嘅時候,要倒走晒啲蟹汁,見佢用另外一個碗裝住拎走咗,二次創作其他餸?之前喺其他地方食係會有蟹汁喺個碟嗰度,唔會咁樣乾爭爭。片皮鴨就更加差,乾爭爭,嚡十十,仲要等咗半個鐘以上。又比唔夠餅皮,不過間嘢冇咩服務可言,所以都費事問佢,應該都係又要收錢。碟菜正常嘅,不過呢碟菜要$108 值唔值?我就覺得唔值。參菇海味炆伊麵 $108 唔知啲菇喺邊,亦都唔覺得有海參,主要都係得麵。壽包,我冇食,朋友食,好似話唔好食嘅。只可以講,性價比好低,仲要夥計喺隔離倒瀉嘢,整到朋友一褲都係。 總結:絕對冇下次。
單計價錢,長腳蟹就真係賣得幾平。$238 斤,仲平過街市。

片皮鴨就更加差,乾爭爭,嚡十十,仲要等咗半個鐘以上。

碟菜正常嘅,不過呢碟菜要$108 值唔值?我就覺得唔值。

壽包,我冇食,朋友食,好似話唔好食嘅。

總結:絕對冇下次。
2023-08-06 223 浏览
陶源酒家:上週末同屋企人飲早茶,搵個中間點,交通便利,方便大家。坐低開茶之後,即刻睇點心紙,早茶有很多特價孖寶,分別是$38.8 & $33.8, 另外仲有一啲特價點心。$38.8可以揀蝦餃和鮮竹卷,超級抵食。叫咗雞包仔,紅米腸粉,爆漿奶皇包,牛肉球,鮮蝦燒賣,鹹水角等等…..蝦餃皮很薄,蝦肉彈牙;紅米腸粉好味,裏面包着春卷;奶皇包真的很爆漿,吃的時候要很小心,否則裏面的奶黃流晒落出來;牛肉球和燒賣都很鮮味。下次會再嚟試這間酒樓的小菜。
陶源酒家:

上週末同屋企人飲早茶,搵個中間點,交通便利,方便大家。
$38.8可以揀蝦餃和鮮竹卷,超級抵食。
下次會再嚟試這間酒樓的小菜。
飲早茶
2023-07-29
$80 (早餐)
飲早茶
  • 蝦餃、紅米腸粉
2023-08-05 269 浏览
約左朋友去尖沙咀食野,佢推薦去東海中心basement 既淘源酒家,話佢上星期食過,好抵,我心唸你上個星期先食完,而家又嚟,真係咁好,抱住一試無妨心態,就去試下。三個人埋單$251,叫左總共9個點心,非常抵,有下次,朋友話佢上次人多,酒樓重比左間VIP房佢,好正!

孖寶
2023-08-05
2023-06-10 354 浏览
今日同爸媽去了尖東陶源酒家食飯,好耐冇同屋企人去咁遠食😁今日請返佢哋食餐好嘅,老人家梗係食中餐啦!呢度環境算幾寬敞,又光猛,啲枱唔會擺到太密密麻麻,感覺舒適。我哋嗌咗特價$188嘅芝士龍蝦伊麵,個龍蝦令我好驚喜,因為開頭以為咁平,驚伏🤔但點知龍蝦份量係比足,又啖啖肉,芝士汁亦好濃厚,伊麵份量都好多😍😍值得一讚,推薦大家一定要叫呢個❤️❤️我哋另外嗌咗個雜菜煲,安格斯燒牛肉,仲有薑蔥頭腩,都係水準以上😝最鍾意安格斯牛肉附上嗰個蜜糖汁,好惹味👍🏻👍🏻總括嚟講呢一餐性價比高,非常抵食,以後尖東又有一個食晚餐嘅好地方😙😙

2023-06-04
  • 芝士龍蝦伊麵
2023-06-07 293 浏览
問世間,有冇見過一個$568嘅宮廷雞煲翅係無雞髀嘅?以為可以如廁撈飯,雞髀打人,睇清楚啲,一舊舊雞件加幾粒螺頭衝曬出嚟,大家嘩然!問個經理隻雞去咗邊,支吾其詞,居然話剛好冇曬「半邊雞」!見到我哋唔受「騙」,先死死氣抬走個煲,仲嗱嗱聲收曬已經上咗枱果幾碗翅入廚房…離遠見到佢哋幾個包括陶源老闆係廚房門口「研究」呢個「雞件翅」,唔知係咪覺得無問題,反正就除咗取消張單之外就sorry都冇多句,莫講送甜品糖水!除咗個龍蝦伊麵之外,其他餸完全不知所謂,也許同跑馬夜有啲關係!番到屋企,食碗蝦子麵先冇咁嬲!請我食飯,千祈唔好去呢間!
問世間,有冇見過一個$568嘅宮廷雞煲翅係無雞髀嘅?

請我食飯,千祈唔好去呢間!
2023-06-07
2023-05-31 2219 浏览
母親大人朋友吃過「陶源酒家」的乾撈翅龍蝦宴一直讚不絕口,有見及此,我亦沒有多想便帶母親大人到此品嚐一下。這裏地方相當寬敞又舒適,設計上與一般酒家無異,一家人或與朋友在此用膳亦相當適合!既然今次是為了乾撈翅龍蝦宴而來,那當然我們亦沒有多看其他餐牌便直接點了它。這個乾撈翅龍蝦宴總共有八道菜,分別為炭燒鰻魚拼冰燒五層肉、鮑汁扣極品花膠扒、蟹肉乾撈翅、卡邦尼焗龍蝦、魚子醬蛋白蒸龍蝦鉗、桃膠榆耳泡菜苗、龍蝦湯泡飯和葛仙米杏仁茶。炭燒鰻魚拼冰燒五層肉鰻魚外皮香脆之餘,肉質彈牙又鮮甜,而冰燒五層肉同樣皮脆,又富濃郁的肉香味,一層肥肉一層瘦肉剛剛好,吃上去毫無油膩感!鮑汁扣極品花膠扒厚厚又大塊的花膠扒,口感又軟腍,配上鹹香的鮑汁,濃郁得來又匹配討好!蟹肉乾撈翅魚翅的份量相當多,配上鮮甜的蟹肉,已經非常美味,加上這道菜式用了乾撈的做法,吃起來就更為香口,吃一口蟹肉乾撈翅,再呷一口鮮甜的湯頭,幸福得令人回味!卡邦尼焗龍蝦龍蝦本身已經爽口彈牙又鮮甜,配上濃郁而creamy的卡邦尼醬汁後,吃起來都特別滋味!魚子醬蛋白蒸龍蝦鉗龍蝦鉗的肉質爽彈,味道又鮮甜,配上蛋香味濃的蛋和鹹香的魚子醬,配搭得宜又美味!桃膠榆耳

炭燒鰻魚拼冰燒五層肉

鮑汁扣極品花膠扒

蟹肉乾撈翅
卡邦尼焗龍蝦

魚子醬蛋白蒸龍蝦鉗

桃膠榆耳泡菜苗
白菜爽脆清甜,配上桃膠和爽中帶軟的榆耳後,口感都變得特別有層次,整體味道清而不寡,相當美味!

龍蝦湯泡飯
龍蝦湯濃郁又鮮甜,內裏有滿滿的爽彈又鮮甜的龍蝦肉和富米香的飯,兩者加在一起就已經美味可口,不過加了脆米後,口感就更為豐富討好,越吃越滋味!

葛仙米杏仁茶
熱騰騰的杏仁茶不但富有濃郁的杏仁香,還散發出濃郁的蛋白香,再配上清脆爽口的葛仙米後,吃起來都特別美味可口!

今次絕對要多謝母親大人朋友的推介,吃過了這個乾撈翅龍蝦宴絕對明白為何她一直讚不絕口!餐廳的食材上乘,配搭又得宜,所以我們亦吃過不停,同時他們服務殷勤又細心,難怪我們吃得如此滿足!
2023-05-12 1472 浏览
鄰近母親節要去慶祝一下,普遍的母親也喜歡吃中菜,所以吃中菜吃個挺好的選擇😎。這次去到陶源酒家吃,有兩個套餐選擇,就吃了一個較經濟的套餐🙈。-這次去了位於尖沙咀的店,位於東海商業中心地庫,店舖分為兩邊環境挺大的☺️。燈光柔和環境舒適,入座時選擇好套餐,再做我們廣東人最愛“浪碗”洗餐具😎,嘆著茶談天等待挺舒適的。-▪︎鮑魚遼參宴 HKD$688/位-冰燒五層肉拼黑醋高山木耳五層肉即時脆皮豬腩仔,這個有皮脆肉嫰的口感,肥瘦均勻挺香油脂味☺️。木耳口感爽脆,酸中帶微微芥末香味,感覺挺惹味的🤤。-蠔皇鮑魚伴百靈菇這個是餐中的重頭戲吧,鮑魚大隻肉質厚身,口感彈牙有嚼感🥰。醬汁味道濃厚,感覺入味但不會太咸,調味是適中的。百靈菇是厚身版本,也感覺入味的😚。-金湯小米燴遼參打開後聞到很香的味道,金湯賣相吸引,熱辣辣味道香濃😍。遼參質感爽脆,拌湯一起味可以的,湯裡有小米所以口感豐富😎。-魚子醬香煎魚扒雪白的魚扒肉質厚身,這個是趁熱吃的,熱辣辣吃的質感較好的☺️。拌魚子醬味道微咸,另有野菌拌著,提升了魚扒的鮮味。-秘製妙齡乳鴿平常去酒家也會點來吃,因為是喜歡吃的食物之一😍。乳鴿色澤深色,味道香濃帶點肉汁。做到皮脆肉

▪︎鮑魚遼參宴 HKD$688/位

冰燒五層肉拼黑醋高山木耳

蠔皇鮑魚伴百靈菇

金湯小米燴遼參

魚子醬香煎魚扒

秘製妙齡乳鴿
平常去酒家也會點來吃,因為是喜歡吃的食物之一😍。乳鴿色澤深色,味道香濃帶點肉汁。做到皮脆肉嫰的質感,這個味足夠不用放准鹽也可以。

濃湯珍菌泡菜苗
吃完肉肉來個菜,感覺不太邪惡吧🤣。泡菜苗口感爽脆,熟度剛好的感覺。濃湯味道鮮味,還有珍菌口感豐富。

紅米小珍珠
名字感覺特別,來到發現是主食🤭。是廣東點心常見的珍珠雞。以紅米取代糯米,感覺較健康。裡面配料算是多的,吃這個後挺飽肚的。

生磨蛋白杏仁茶
用特別的中式碗裝著,令人感覺美觀😆。杏仁茶是個滋潤的甜品,飲多一碗也不怕。味道甜而不膩,有蛋白口感豐富。

2023-05-11
2023-04-28 255 浏览
中伏報紙出哂有特價、特登過嚟試。冬瓜盅冇、蟶子冇、7:00 pm 話賣哂。唔好玩啦、成個場都坐得幾圍,賣哂!服務夠哂中国化 、地方環境一般、收費還算可以冇下次😡😡😓😓
中伏

服務夠哂中国化 、地方環境一般、收費還算可以

冇下次😡😡😓😓

2023-03-14 1346 浏览
預訂了這家酒樓和朋友們歡聚,部分食物有特價,相當超值,當晚享用的美食如下: 京式片皮鴨(一食) ($88)因為有陶源會員的關係,可以這個震撼的價錢惠顧一客片皮鴨。鴨件🦆切得整齊,每一片泛起油光,使人垂涎。鴨肉肥瘦度適中,表皮燒得紅潤脆身。用麵粉皮夾著醬汁和青瓜一起吃,可感受這種傳統的美味。 蟶子一斤 ($168)這是使用報紙優惠券的價錢,蟶子加上蒜蓉和粉絲清蒸,帶出蟶子的鮮味並保留,而肉質仍然爽滑。 金獎松露燒雞 ($398/隻)一隻巨型肥美的燒雞,未入口已可嗅到陣陣松露的芳香。燒雞🐔🍗外皮香脆,雞肉鮮嫰亦很有油香。 黑蒜鮮菌和牛粒 ($138) 充滿鑊氣,野菌粒及和牛🐮粒切得大小均勻,易於咀嚼,和牛粒軟腍可口,多汁並肉味濃郁。 XO醬雙蔥珍珠蠔 ($168) 剛送上來時蒸氣不斷升起,XO醬惹味開胃,珍珠蠔有鮮味及鹹香。 鮮茄雲耳勝瓜泡魚肚 ($98) 這是一道清新健康的餸菜,顏色亦豐富鮮艷,魚肚軟棉而吸收了清湯,蕃茄🍅鮮甜味美,而雲耳及勝瓜🥒爽口。 蜜桃士多啤梨咕嚕肉 ($138) 咕嚕肉份量算多,煮得軟腍入味,醬汁加入蜜桃🍑及士多啤梨🍓增添清新及夏日的感覺。

京式片皮鴨(一食) ($88)

蟶子一斤 ($168)

金獎松露燒雞 ($398/隻)

黑蒜鮮菌和牛粒 ($138)

XO醬雙蔥珍珠蠔 ($168)

鮮茄雲耳勝瓜泡魚肚 ($98)

蜜桃士多啤梨咕嚕肉 ($138)

石窩鮑魚雞粒飯 ($128)

香噴噴的石窩飯,米飯煮得軟硬度適中,內裡有彈牙的鮑魚粒以及爽滑的菇粒。

總括來說,整體食物質素不俗,並且價廉物美。😄
2023-03-10
  • 京式片皮鴨
2023-02-01 610 浏览
原來兩點入座係下午茶時段,我一點半入座係正價時段。高湯花膠瑤柱湯餃,啲湯好淡,花膠好細粒,入邊冇乜料,好普通,有啲失望。秘製妙齡王子鴿,一開二,都幾入味,見到好多枱都有叫。如果下午茶時段仲要再平啲。蝦餃,皮薄,有原隻蝦在入面,蝦爽,不過唔算大粒。但幾好食。豉蒜蒸排骨,完全見唔到有”豉”,裝到滿滿的,好大碟,冇偷工減料,味道唔錯,可惜有好多件都係肥膏。煎得唔夠金黃,唔夠香脆。石鍋鮑魚雞粒飯,熱辣辣,好大鍋,仲有少少飯焦添,有好多料,味道好味。總括來講,午餐時段唔係特別平,味道不過不失。
原來兩點入座係下午茶時段,我一點半入座係正價時段。

秘製妙齡王子鴿,一開二,都幾入味,見到好多枱都有叫。
如果下午茶時段仲要再平啲。

蝦餃,皮薄,有原隻蝦在入面,蝦爽,不過唔算大粒。但幾好食。

豉蒜蒸排骨,完全見唔到有”豉”,裝到滿滿的,好大碟
,冇偷工減料
,味道唔錯,可惜有好多件都係肥膏。

煎得唔夠金黃,唔夠香脆。

總括來講,午餐時段唔係特別平,味道不過不失。
2023-01-28
2023-01-24 322 浏览
價錢貴,比起以前嘅陶源食物差太遠!可以話太普通!大排擋好食啲!好耐冇過既陶源,今日竟然好差,台布又穿窿,非常差!碗碟好邋遢!因為只係,茶杯都有三款,好唔一致,碗碟底都菌晒邊⋯⋯😡😡招乎麻麻地!😡😡唔會再去第二次😡😡😡😡😡👎🏻👎🏻👎🏻👎🏻👎🏻
好耐冇過既陶源,今日竟然好差,台布又穿窿,非常差!

碗碟好邋遢!因為只係,茶杯都有三款,
好唔一致,碗碟底都菌晒邊⋯⋯😡😡
招乎麻麻地!😡😡
唔會再去第二次😡😡😡😡😡
👎🏻👎🏻👎🏻👎🏻👎🏻
2023-01-24
2K
2023-01-15 291 浏览
#🎊團年開年飯🎊準備過年🧨 老媽子好忙吓 團年飯要買乜嘢做餸 佢諗到頭都大埋 既然係咁 不如去酒家食😁-🧧發財好市 $168過年食意頭菜 係指定動作 金蠔件頭大而軟身 蠔鮮味突出 另一主角髮菜 索滿鮑汁 撈飯食最啱 多食髮菜 可以防脫髮 添潤澤 日本花菇得壹隻 尚算腍身入味 -🦆京式片皮鴨 $298米鴨外皮烤得香脆 一客大概有廿片 鴨片酥脆鬆化 油份適中 用略帶煙韌薄餅皮包住佢 配京蔥提香 青瓜條爽脆 份外滋味 特色甜麵醬 有助平衡油膩感-📍陶源酒家尖沙咀加連威老道98號東海商業中心地庫一樓
#🎊團年開年飯🎊
🧧發財好市 $168