2023-06-14 252 浏览
同朋友去銅鑼灣行街,他介紹我去這間雞煲,環境不錯,又可以打邊爐又有串燒食。枱面又夠闊落,叫多幾碟食材都有位放,又夠冷氣。吹水地方是不錯之選。【乾鍋醬汁雞】因驚太辣,所以到最後叫了微辣,乾鍋醬汁雞除了放入口感滑嫩,仲非常惹味,內裡材料有洋蔥、椰菜花等,微微的辣餸飯或麵更加一流,整體乾鍋醬汁雞比想像中出色。【贈送-酸菜湯底】最估不到個酸菜湯底原來是另上,初頭以為是倒酸菜湯底落去個雞煲度,原來不是。個湯底味道超濃,仲可以當湯咁飲都仲得,酸辣適中又夠惹味,內裡仲勁多酸菜。【巴山凝雨(涼拌隨變粉)】隨變粉有點像紅薯粉,食落帶點煙韌,涼拌辣汁十分惹味,再配埋醬汁撈起一齊食就無得頂。【不可錯過手工雲吞王】雲吞王勁飽滿,內裡勁多蝦肉,蝦又夠新鮮彈牙。【招牌手打黑松露蝦丸】手打蝦丸口感爽彈,黑松露味又突出。【新鮮滑牛肉】 一碟份量都算多,油脂均勻,牛香味突出,吸收酸菜湯汁的味道。【奇脆炸魚皮】魚皮香脆且無腥味,浸一浸落去酸菜鍋,都仲帶點脆,打邊爐必點。飲野到最後我叫了凍檸樂,除了啤酒之外,汽水就是不二之選。

【乾鍋醬汁雞】

【贈送-酸菜湯底】

【巴山凝雨(涼拌隨變粉)】

【不可錯過手工雲吞王】
雲吞王勁飽滿,內裡勁多蝦肉,蝦又夠新鮮彈牙。

【招牌手打黑松露蝦丸】
手打蝦丸口感爽彈,黑松露味又突出。

【新鮮滑牛肉】
一碟份量都算多,油脂均勻,牛香味突出,吸收酸菜湯汁的味道。

【奇脆炸魚皮】

飲野到最後我叫了凍檸樂,除了啤酒之外,汽水就是不二之選。
2023-06-08
2023-06-14 24 浏览
銅鑼灣登龍街V Point 的隨變火鍋,落地玻璃可以俯瞰銅鑼灣景色,一邊品嚐美食,一邊欣賞景色,是都市繁忙后給自己的一種享受。餐廳有乾鍋、煲仔小菜及火鍋……等。隨變招牌乾鍋乾鍋龍躉背翅$388 龍躉背翅份量頗多,切得大件也頗厚身,有骨但很多肉,經炸過很香,魚肉食得出的新鮮、肉嫩,調味有滋鹽,辣度可自選,第一次食這麼特色惹味的乾鍋!亁鍋配菜有椰菜及洋蔥,很爽口,配經走過油的龍躉背翅可以解滯。整個鍋相當美味!凡惠顧亁鍋可贈送精選湯底一個,要了消暑冬瓜湯底,湯底好清甜,裏面有頗多的元貝仔、冬瓜及火腿, 現在天氣熱,冬瓜湯正好消暑解熱。因為龍躉背翅份量頗多,所以我隻加了個烏冬就經已飽了。飲品要了王老吉、檸檬可樂,檸檬可樂的啤啤熊好可愛,也很飲大杯。食完後餐廳還送上兩粒糯米糍。

餐廳有乾鍋、煲仔小菜及火鍋……等。

隨變招牌乾鍋
乾鍋龍躉背翅$388

整個鍋相當美味!

因為龍躉背翅份量頗多,所以我隻加了個烏冬就經已飽了。

食完後餐廳還送上兩粒糯米糍。
2023-06-11 57 浏览
銅鑼灣V Point新開了間火鍋店店內望到少少海景每張桌上都有一支薄荷葉檸檬水和Tempe 紙巾一包,好窩心準備。老闆帶我來吃了獨特串燒和花膠雞湯餐牌火銅湯底好吸引,但午餐就不想吃火鍋。選了2個餐+小食 +藍莓洛神花茶 午餐1個主食,1個小食,飲品+$6涼拌雲耳和豬耳爽口帶辣花膠雞湯泡飯或烏冬隨便燒烤餐 涼拌青瓜(可以自選辣度)涼拌窩筍(窩筍真的很清爽)椒鹽豆腐 (外脆內滑,要小心燙口)面上有辣椒粉和椒鹽首先花膠雞湯真的真材實料,有杞子,龍眼,雞腿,花膠(超大件)雞湯沒味精好濃而且有黏性。奶黃色濃湯!雞腿超大隻肉質柔軟。花膠好厚大大塊完全滋補美味,好滿足!燒烤串燒好有四川風味 有壯陽的韮菜,爽口金菇,微焦的青椒,牛,豬,雞,粟米……飲品我們沒喝酒,選了藍莓洛神花果茶,沒有冰,密封後在雪櫃凍上這裡餐牌好多酒類選擇,我下次晚餐一定再來,好好喝一番!吃火鍋和串串。
銅鑼灣V Point新開了間火鍋

店內望到少少海景

老闆帶我來吃了獨特串燒和花膠雞湯

餐牌火銅湯底好吸引,但午餐就不想吃火鍋
選了2個餐+小食 +藍莓洛神花茶
午餐1個主食,1個小食,飲品+$6
涼拌雲耳和豬耳爽口帶辣
花膠雞湯泡飯或烏冬

隨便燒烤餐
涼拌青瓜(可以自選辣度)

涼拌窩筍(窩筍真的很清爽)

椒鹽豆腐 (外脆內滑,要小心燙口)面上有辣椒粉和椒鹽

雞湯沒味精好濃而且有黏性。奶黃色濃湯!
雞腿超大隻肉質柔軟。
花膠好厚大大塊完全滋補美味,好滿足!

薄荷青檸水
藍莓洛神花果茶
涼拌青瓜
花膠雞湯烏冬
2023-06-10 24 浏览
今日好友过生日,去了大家最爱的随变火锅,可乐加了小熊,真是可爱的不行 。很久没喝可乐,都忍不住来一个。a5刺身牛肉,真是最爱,很多人不敢吃生牛肉,其实真的不会拉肚子,入口即化的肉感,没有任何腥味,配上萝卜蓉酸汁简直就是最爱。牛颈支的牛肉依然厚度十足,不像其他餐厅,薄薄一片。今次经理还特意安排了牡丹虾刺身,很多都是冰鲜的,而今次我们吃的是活灵活现还在跳的,真的很鲜美。活的牡丹虾不是经常有的。所以我们一下叫了两盘。这个要预定哦。象拔蚌不用多说,港式火锅的必须品。老板还赠送了我们寿包,满满的仪式感。香港最爱的火锅,没有之一。强烈推荐。
2023-06-03 45 浏览
銅鑼灣高級餐廳🍴不但可以睇到海景,還有高質素嘅餐食,套餐價錢都好抵食!真係隨變火鍋,有不同嘅配搭餐食。好多客都叫龍蝦🦞套餐$1488有好多種類,下次必試!今次先試吓推介時令刺身拼盤$338蠔🦪好大好肥美,蝦🦐又大隻又鮮甜,帶子大大粒,只食呢幾樣都值👍🏿燒烤都不錯,有羊肉串以及牛肉串等等種類!小食百花九菜芝麻餅$58外脆內菜新鮮,啖啖芝麻香味!椒鹽豆腐$58手工買相好精緻,外脆內滑,保存豆腐的口感!飲品檸檬🍋可樂$38好得意的🐻仔可樂,令人愛不釋手!飯後甜品雪米糍剛好一口一啖😋

今次先試吓推介時令刺身拼盤$338

燒烤都不錯,有羊肉串以及牛肉串等等種類!

小食百花九菜芝麻餅$58

外脆內菜新鮮,啖啖芝麻香味!
椒鹽豆腐$58

手工買相好精緻,外脆內滑,保存豆腐的口感!
飲品檸檬🍋可樂$38
好得意的🐻仔可樂,令人愛不釋手!

飯後甜品雪米糍剛好一口一啖😋
2023-06-02 39 浏览
瑤柱冬瓜湯 ($118)好正,原個冬瓜上,啲湯又清甜,開始打邊爐之前可以飲幾碗湯先。打到咁上下啲冬瓜淋咗就食得新鮮滑牛 ($118)肉質鬆軟唔韌櫻花蝦滑 ($108)蝦肉彈牙,好誇張勁多櫻花蝦,鋪滿晒!四色餃子拼盤 ($68)4款餃子都好飽滿,餡料夠多隨變粉 ($28)問咗店員呢款係乜野,佢哋話係好煙韌嘅薯麵炸魚皮 ($38)非常新鮮,未打邊爐之前已經食咗差唔多半碟風琴豆腐 ($38)形狀幾得意嘅豆腐田園拼盤 ($88)最後食埋個菜拼盤,完美嘅打邊爐
瑤柱冬瓜湯 ($118)

新鮮滑牛 ($118)
肉質鬆軟唔韌

櫻花蝦滑 ($108)
蝦肉彈牙,好誇張勁多櫻花蝦,鋪滿晒!

四色餃子拼盤 ($68)
4款餃子都好飽滿,餡料夠多

隨變粉 ($28)
問咗店員呢款係乜野,佢哋話係好煙韌嘅薯麵

炸魚皮 ($38)
非常新鮮,未打邊爐之前已經食咗差唔多半碟

風琴豆腐 ($38)
形狀幾得意嘅豆腐

田園拼盤 ($88)
最後食埋個菜拼盤,完美嘅打邊爐
  • 隨變粉
  • 四色餃子拼盤
  • 櫻花蝦滑
去銅鑼灣登龍街搵食,好方便🤗 呢間餐廳選擇真係太多,有麻辣, 又有不辣火鍋, 有乾煲,又有燒烤及凉伴小菜等....🥰😍花多眼亂,可以迎合不同人的口味,而且有靚日落景,真係吃得高興👩‍❤️‍👩炎炎夏天, 有冷氣伴隨,邊個話不能吃火鍋😋🫕原味清湯雞🐥煲 朋友不吃辣,所以我們點了半隻雞的清湯煲🫕 內裡配有很多配料,好多洋蔥和葱段,好啱我的口味🧏‍♀️🙆,個湯底越煲越濃味,未試過食材不用沾任何豉油醬汁,都已經十分入味😋🥲雞肉好滑嫩,肉質鮮甜而且多汁💯好彈牙好正,要快些吃,不要過火喉呀😆即炸響鈴卷 🫔My favorite 😍 記得數住 do-re-mi, timing 好緊要😄腐皮由脆變軟,索哂d湯汁,真係每啖都咁好食😜牛胸爽🐮牛胸爽🐮不是周圍有,所以見到就要點😆 不需要煮很久, 很快便可入口,質感確是爽快無比😍必食手工魚皮餃🥠既然是""必食" , 那就必須要叫一碟試下☺️果然沒有失望 ,皮餃的餡很香😛 餃皮也很爽脆🥰新鮮有膏鵝腸🦢贈送一個字爽 👍而且真的帶有很多膏 於是乎口感又更上一層 腸腸新鮮脆口,又爽又滑😻值得一讚💞 服務認真一流👏 招呼周到😄 家做緊優惠 🤭走嘅時候再送番兩張一百蚊禮券,

炎炎夏天, 有冷氣伴隨,邊個話不能吃火鍋😋🫕

原味清湯雞🐥煲

即炸響鈴卷 🫔
即炸響玲

新鮮有膏鵝腸🦢

值得一讚💞 服務認真一流👏 招呼周到😄 家做緊優惠 🤭走嘅時候再送番兩張一百蚊禮券, 下次又有得用啦💯💟
四寶丸拼盆
即炸響玲
四寶丸拼盆
  • 有膏鵝腸
  • 牛胸爽
2023-05-30 31 浏览
第一次食~酸湯豬肚雞煲(微辣)帶有少少微酸啦😁口感好特別🤤話就話半隻雞其實都幾多👍🏻再加埋豬粉腸~店主溫馨提示😁滾起即食😁一是即愛上😍非常爽脆👍🏻再配萵筍👍🏻👍🏻👍🏻四色餃子拼盤(雲吞、韭菜餃、菜苗餃、魚皮餃)皮薄餡多👍🏻👍🏻👍🏻 超滿足😌韭菜芝麻餅(滿滿嘅芝麻🤭非常香口🥰一定要趁熱食😘)成碟差唔多俾我食晒😘😘尖椒皮蛋-晶瑩通透👍🏻非一般皮蛋😜好食🤤超大杯檸樂😘食完豬肚雞煲解下熱氣👍🏻👍🏻👍🏻望舒無敵維港景~眼食美境、口食美食👍🏻👍🏻👍🏻🤭🤭🤭環境非常舒服😍諗住食完去個廁所~原來仲有甜品送🤭🤭🤭🤭

尖椒皮蛋-晶瑩通透👍🏻非一般皮蛋😜好食🤤
超大杯檸樂😘食完豬肚雞煲解下熱氣👍🏻👍🏻👍🏻
望舒無敵維港景~眼食美境、口食美食👍🏻👍🏻👍🏻🤭🤭🤭
環境非常舒服😍

諗住食完去個廁所~原來仲有甜品送🤭🤭🤭🤭
2023-05-29 24 浏览
約了朋友一起享受美食,最近都愛上了雞煲,所以選了一間吃雞煲火鍋為主的餐廳。走進餐廳時,立刻被它超大的玻璃窗所吸引,透過窗外可以遠望到壯麗的海景及樓景,讓我們倍感舒適和放鬆。餐廳內部以中式和現代的裝修風格相結合,充滿著時尚感。麻辣湯雞煲(半隻) $208肥美雞肉質感細膩嫩滑,入口即化,吃起來非常軟嫩,麻辣湯底融合了多種香料和辣椒,濃郁的香氣逼人,讓人垂涎欲滴。辣度微辣剛剛好,感受到微微的刺激,但不至於太過強烈,仍然能夠品嚐到雞肉的原汁原味。牛頸脊(小) $288火鍋必吃,牛肉質相當細緻,一口嚐下去就能夠感受到肉質的鮮嫰,還有豐富的油脂,牛肉味濃郁。羊肉卷 $98羊肉卷的肉質口感精緻柔嫩,絲毫沒有羊羶味,舌尖上的鮮味和層次感讓人愛不釋口。黑松露蝦丸 $68從外觀到口感都毫不掩飾它的精美,外邊的彈牙和裡面的鮮嫩蝦肉融合在一起,非常入味。黑松露的香氣在蝦丸中彌漫,縈繞在口腔中,令人回味無窮。Q鴨血 $68鴨血跟麻辣湯汁簡值是絕配,鴨血入口即化,釋放出令人陶醉的口感和味道。鴨血的質地柔軟,肉汁十足,口感鮮美,即使經過漫長的涮煮,仍然能保持其原有的鮮美和嫩滑。

麻辣湯雞煲(半隻) $208

牛頸脊(小) $288

羊肉卷 $98

黑松露蝦丸 $68

Q鴨血 $68
2023-05-27 32 浏览
早排去銅鑼灣做嘢,晏晝約咗屋企人食飯,今次就去咗呢間隨變火鍋,環境都好好,有好大個落地玻璃可以睇到出邊嘅景色❤️隨變麻辣雞煲整只:我哋嗌咗1只雞,都好足份量❤️一打開個蓋已經聞到好香~雞肉 嫩滑, 有雞味,配上醬汁真系一流😍雲吞皇: 一碟有四粒 ,雲吞只只都好飽滿, 蝦肉彈牙蟹籽墨魚滑:佢哋個蟹籽墨魚滑都好有驚喜😍蟹籽俾得好多,墨魚滑夠曬彈牙好味!黑松露餃:黑松露餃同樣出色,平平無奇嘅餃子配上黑松露之後好有特色,同樣好味❤️

雲吞皇: 一碟有四粒 ,雲吞只只都好飽滿, 蝦肉彈牙

2023-05-25 339 浏览
位於登龍街V point大廈的隨變火鍋擁有無敵海景,餐廳環境闊落乾淨,火鍋就如店名一樣,可以選擇乾鍋或者煲,之後再加水打邊爐,一個煲兩種食法。❤️酸湯豬肚雞煲(微辣)豬肚雞煲份量多,很足料。豬肚煮得腍身爽口,質感不錯。雞肉嫩滑,半隻份量其實都足夠四人分享,建議要 盡快享用又或者先把雞煲溫度調細, 避免因為煮得過熟而嚡口。味道方面,因為選了微辣,辣度溫和,與酸菜味很匹配,加上不同香料,味道層次豐富。❤️四色餃子拼盤餃子非常高質素,當中以雲吞最出色,蝦肉爽口彈牙,皮薄而餡料飽滿。另外魚皮餃口感亦不錯。可以一次過試到四款餃子,性價比頗高。❤️四寶丸拼盤餃子質素高,而丸類就更上一層樓。牛丸爽口彈牙,一咬下就爆漿,裏面釀有韮菜肉碎,口感層次豐富。另外墨魚丸彈牙,食到有一粒粒墨魚粒,有咬口,裏面有芝士,一咬開就有拉絲效果。另外魚蛋及蝦丸都高質素,絕非一般普通燒烤場貨色。❤️牛胸爽之前誤以為牛胸爽是脂肪,原來是前肋骨上面的一塊筋膜類肌肉,含有豐富骨膠原,是牛中極品,爽而不韌,而且牛味很重,用來打邊爐就最適合。❤️凍豆腐、唐生菜、紅薯粉至於其他配料質素都不錯,凍豆腐就適合索湯汁,令凍豆腐味道昇華;唐生菜顏色翠綠

❤️酸湯豬肚雞煲(微辣)

❤️四色餃子拼盤

❤️四寶丸拼盤

❤️牛胸爽

❤️凍豆腐、唐生菜、紅薯粉
至於其他配料質素都不錯,凍豆腐就適合索湯汁,令凍豆腐味道昇華;唐生菜顏色翠綠,大大片很清甜;紅薯粉質感煙韌,配合濃沃湯底已經很好味。
2023-05-21
午餐
2023-05-24 30 浏览
好耐無食雞煲,突然雞煲癮發作,於是就嚟咗隨變火鍋。職員安排咗個馬場景觀嘅枱比我哋,仲要咁啱我哋係星期三晚嚟食,可以一邊食雞煲一邊睇馬仔。兩個人點咗半隻麻辣湯雞煲,另外再加咗嘅配料雲吞皇芹菜木耳餃Q鴨血即炸響鈴蘿蔔片唐生菜椒鹽豆腐雞煲嘅雞夠哂入味,而且個麻辣嘅麻度啱哂我口味椒鹽豆腐切到細細粒易入口,外脆內嫩雲吞皇果然無改錯名,鍾意食雲吞嘅人唔可以錯過!爽口之餘蝦夠新鮮彈牙。芹菜木耳餃餡料豐富蘿蔔片切到成朵花,最好係薄切,唔使用好耐嘅時間就已經可以食到好入味嘅蘿蔔,如果將蘿蔔片疊埋一齊食仲好有層次感。Q鴨血好彈牙即炸響鈴卜卜脆,大力少少都散開,果然新鮮即炸。

兩個人點咗半隻麻辣湯雞煲,另外再加咗嘅配料
雲吞皇
芹菜木耳餃
Q鴨血
即炸響鈴
蘿蔔片
唐生菜
椒鹽豆腐

雞煲嘅雞夠哂入味,而且個麻辣嘅麻度啱哂我口味

椒鹽豆腐切到細細粒易入口,外脆內嫩

芹菜木耳餃餡料豐富

Q鴨血好彈牙

即炸響鈴卜卜脆,大力少少都散開,果然新鮮即炸。
2023-05-17
2023-05-24 32 浏览
銅鑼灣多嘢食,煙雨蒙蒙的日子,黎到位於銅鑼灣登龍街V point的隨變火鍋🍲話係火鍋店,不過我感覺更像是西餐廳😂環境舒適,落地玻璃窗,可以一邊打邊爐,一邊欣賞維港、街道夜景,另有一番風味。點左乾鍋醬汁雞,送左一個湯底,選的是麻辣湯底。乾鍋好正,好惹味,味道濃郁但唔鹹,蔬菜亦入味,仲配有年糕,煙煙韌韌,食完乾鍋,開始打邊爐,點嘅麻辣湯底,又麻又辣嘅味道,令人食指大動,如果食得辣,建議可以選擇中辣以上。🍡招牌手打黑松露蝦丸,黑松露香氣四溢,蝦丸彈牙。🎗️不可錯過手工雲吞王,真材實料,蝦肉大粒,有口感。🎗️台灣Q彈鴨血,果然Q彈,好味道。👉西班牙黑豚肉,油脂分布均勻,新鮮,肉質細嫩,有肉味。自助醬料吧,雖然不是很多選擇,但是已經足夠了。最後餐廳送嘅雪米糍,為晚餐畫上一個完美句號。

🍡招牌手打黑松露蝦丸,黑松露香氣四溢,蝦丸彈牙。
🎗️不可錯過手工雲吞王,真材實料,蝦肉大粒,有口感。
🎗️台灣Q彈鴨血,果然Q彈,好味道。
👉西班牙黑豚肉,油脂分布均勻,新鮮,肉質細嫩,有肉味。
自助醬料吧,雖然不是很多選擇,但是已經足夠了。

最後餐廳送嘅雪米糍,為晚餐畫上一個完美句號。
2023-05-19 28 浏览
中辣的煲,放了田雞和鴨血,鴨血沒得說,台灣果凍鴨血,吃起來一樣的爽,也是我得最愛。田雞很嫰滑,現殺。牛魔王拼盤很漂亮。不同寬款,都可以嘗試。肉質出品都保持的很好。德國黑啤,一直是最愛,泡沫份3豐富,口感有黑咖啡感覺。暴雨也很嫩,兩分鐘就麽以吃。總之,依然是我最愛的火鍋。人均500,這樣的環境,落地窗,全海景。是非常舒服的火鍋環境。可以打電話提前預定卡座。卡座可以坐到六個人。四個人很舒服。聚會好選擇。

• 果凍鴨血
  • 內蒙羊肉串
  • 麻辣雞煲
  • 麻辣隨變雞煲
  • 牛魔王拼盤
2023-05-18 27 浏览
隨變火鍋 (銅鑼灣)銅鑼灣登龍街18號V Point 23樓環境寬敞明亮,遠眺市區美景,舒適的環境,與親朋好友聚餐的好選擇。消暑冬瓜湯是一碗清澈透亮的湯品,色澤晶瑩剔透,清淡鮮美,最適合解暑。椒鹽豆腐呈現金黃色,散發出椒鹽的香氣。奇脆炸魚皮,咬落勁脆,索索聲。羊肉串烤至鮮嫩多汁的棕紅色,恰到好處,羊臊味唔濃,不算多油,岩我食,暖身。燒雞軟骨酥脆爽口。野生靚竹笙勁大一塊,成隻手掌咁大,真係爽。真花甲鮮美可口,大大隻,新鮮。不可錯過手工雲吞王餡料豐富,包子皮薄而有彈性,味道鮮美十足,鮮蝦滿佈。
隨變火鍋 (銅鑼灣)
銅鑼灣登龍街18號V Point 23樓

椒鹽豆腐呈現金黃色,散發出椒鹽的香氣。

奇脆炸魚皮,咬落勁脆,索索聲。

燒雞軟骨酥脆爽口。

野生靚竹笙勁大一塊,成隻手掌咁大,真係爽。

真花甲鮮美可口,大大隻,新鮮。