2010-11-15
住左藍田成三十年,官塘是自少到大經常出沒活動的地方﹗有好野食無理由我發現唔到,點知今晚老友記就帶左我去試間好野﹗地點在瑞和街街市行前少少,叫做雲南風味餐廳﹗老友話自己經常同朋友來開餐,貪佢好味又抵食﹗咁好介紹我梗係咩都試下﹗睇睇餐牌,碟碟都係三十幾四十蚊有交易,食個水餃十隻都係廿皮,超抵﹗店子少少,木枱圓凳,簡簡單單的小店家庭式格局。老友是熟客,老闆娘一見佢就熱情招待,細問之下原來老闆在官塘仲有另一間麵店,有機會也可去幫趁下﹗咪講咁多,先來支獅威飲下先﹗先來一碟從未食過既菜式,虎皮椒炒舞茸菌虎皮椒非常有,未吃已聞到菌香甚濃,第一次吃舞茸菌。入口是一陣鮮菌濃香,嚼後口內回甘不已,久久不散,調味下得不重,盡是清新自然的菌香,微辣,值得一試﹗老闆娘話如果來岩季節,一定要試試出面好難找到的虎掌菌,老闆每月親自到大陸買回新鮮食料,未必可在其他地方找得到﹗麻辣雞翼,十八蚊有四隻,賣相吸引﹗雞皮連肉退至雞翼上方成雞鎚狀,易食又方便﹗炸得香脆,麻辣味適中,細嚼下惹味過癮,佐啤酒的勝物﹗牛乾巴,我又是第一次見第一次吃的﹗原來牛乾巴有如我地既金華火腿,是雲南獨特食物。由於易於收藏及攜帶,在雲南很普遍,經炸
地點在瑞和街街市行前少少,叫做雲南風味餐廳﹗
店子少少,木枱圓凳,簡簡單單的小店家庭式格局。
咪講咁多,先來支獅威飲下先﹗
先來一碟從未食過既菜式,虎皮椒炒舞茸菌
虎皮椒非常有,未吃已聞到菌香甚濃,第一次吃舞茸菌。
麻辣雞翼,十八蚊有四隻,賣相吸引﹗
雞皮連肉退至雞翼上方成雞鎚狀,易食又方便﹗
炸得香脆,麻辣味適中,細嚼下惹味過癮,佐啤酒的勝物﹗
牛乾巴,我又是第一次見第一次吃的﹗
原來牛乾巴有如我地既金華火腿,是雲南獨特食物。
由於易於收藏及攜帶,在雲南很普遍,經炸後硬硬脆脆的,入口乾身,微辣,帶超濃烈的臘肉牛羶香,老闆娘話有來過的都必吃一碟用來送酒,我地當然卻之不恭﹗
真係唔錯,愛牛又愛味濃的可以一試﹗如有紅酒我覺得會更妙﹗
韭菜水餃,自家包的﹗
老闆娘話做水餃最緊要個皮做得好﹗
而家坊間好多水餃皮已經是旦到同雲吞皮毫無分別,呢家入貨的有其堅持,老闆娘話餃皮做得唔好寧願唔賣﹗
餃皮相當煙韌有嚼勁,餡亦夠肉汁,韭菜味濃亦夠豬肉甜香﹗好味啊﹗
蒜泥白肉
,沒有不叫的理由吧﹗
蒜汁香濃,醬汁帶醋酸亦有甜香,賣相雖然麻麻地卻勝在夠味,豬肉半肥瘦,吃落滿口脂香,老友大讚做得不錯﹗
吃吃喝喝,最後一味老闆娘介紹麻辣雞
鋼鍋上枱保持熱溫﹗
嗜辣的朋友有福了,這香辣雞大麻大辣,我只吃了一件已投降﹗
老闆娘講到明而家出面0的麻辣料用加工的味精料作底,佢地堅持每月到內地採購,將新鮮花椒買回香港自家磨成粉末,再乾炒出真香,吃得自然亦健康﹗
所以佢地既麻辣食物如水煮同這味麻辣雞,都鮮香出眾,雞當然只是雪藏口味,但可欣賞的是佢個汁底真係辣到出哂汁,後勁仲相當強,愈食愈辣,我諗真係得老友可以清得哂佢,我真係唔多得﹗
最後飲左成五六支大啤,埋單都只係$250,相當超值﹗食家愛辣,一於下星期再帶埋佢來試下先﹗
更多相: