2020-09-29 70 浏览
好少係香港食壽司刺身,一黎覺得貴得黎唔值,二黎我唔太鍾意食魚,怕腥,多數只會食非魚類壽司,壽司廚師發辦就更加唔洗講,一次都未食過。朋友成日想下試廚師發辦,咁岩呢間年中開業嘅雲壽司有入門級廚師發辦,價錢唔算貴到飛天,最正係唔洗我諗食乜。曾兩度獲米芝蓮推薦嘅壽司翔太因為總廚退休而結業,其他人原班人馬出黎開左雲壽司,以親民版廚師發辦為賣點,另有單點壽司,我地叫左兩個廚師發辦套餐,分別係雲(HK$450)同翔(HK$380)。雲包括4點刺身、7件壽司、1條手卷,翔包括10件壽司、1條手卷,兩個餐都有麵豉湯。由於店員無介紹菜式,我又不諳水性,只能事後憑賣相盡力辨認,歡迎指正,想學下野。刺身有蠔、象拔蚌、大拖羅、深海池魚。蠔鮮甜,唔算濃郁,但配埋個酸酸甜甜嘅汁好滋味。大拖羅肥美。象拔蚌爽甜。深海池魚切得夠厚,清甜爽脆。壽司有海膽、筋子、中拖羅、火炙吞拿魚面頰肉、活北寄貝、石垣貝、金目鯛、魴鮄、鯖魚、銀鱈魚、牡丹蝦。新鮮係基本,唔洗多講,有幾款較為深刻,海膽甘甜豐厚。筋子係帶筋膜嘅三文魚子,以醬油醃漬,成抽一啖放入口,鮮甜瞬間爆發。吞拿魚面頰肉較少見,火炙完更香,肉質充滿彈性。金目鯛亦都輕輕火炙過,

好少係香港食壽司刺身,一黎覺得貴得黎唔值,二黎我唔太鍾意食魚,怕腥,多數只會食非魚類壽司壽司廚師發辦就更加唔洗講,一次都未食過。朋友成日想下試廚師發辦,咁岩呢間年中開業嘅雲壽司有入門級廚師發辦,價錢唔算貴到飛天,最正係唔洗我諗食乜。

壽司有海膽、筋子、中拖羅、火炙吞拿魚面頰肉、活北寄貝、石垣貝、金目鯛、魴鮄、鯖魚、銀鱈魚、牡丹蝦。新鮮係基本,唔洗多講,有幾款較為深刻,海膽甘甜豐厚。筋子係帶筋膜嘅三文魚子,以醬油醃漬,成抽一啖放入口,鮮甜瞬間爆發。吞拿魚面頰肉較少見,火炙完更香,肉質充滿彈性。金目鯛亦都輕輕火炙過,幼嫩甘香。廚師係其他較濃味嘅魚類加左蔥花同薑蓉,好怕腥嘅我都食得落。

手卷係蔥吞拿魚腩,充滿蔥香同油香,可惜紫菜因為放耐左而唔脆。

📍雲壽司
銅鑼灣謝斐道506-508號聯成商業中心地下B號舖
2020-09-29 1270 浏览
呢間壽司店見佢由早期張開到而家都KEEP住要排下隊,心諗質素應該都有返咁上下。難得約左朋友一齊去食好野,當然食返餐Omakase 廚師發辦開心下先😆今次Omakase點左2個set,分別係翔($380)、雲($450),翔呢個SET有壽司10件、手卷1條、麵豉湯,而雲呢個SET係有刺身4點、壽司7件、手卷1條、麵豉湯自行添加抹茶粉,濃淡度自己控制🍵麵豉湯:幾香濃麵豉味,加埋海帶蔥花飲落去唔錯😄呢到D食材都係由日本空運到店,所以都係好新鮮。食Omakase有樣好處,就係唔駛自己煩惱點咩好,交由廚師發辦,食出新鮮壽司之餘,亦可以充滿住期待感。由於唔係壽司專家,有d真係唔肯定係咩壽司黎,有錯請指教下🤣🙏🏻🙏🏻翔:壽司10件、手卷1條翔-壽司10件:牡丹蝦嗰一種甘甜蝦味真係好食到難以形容🥰🤤本身比較少食到金目鯛,食落去頗有質感而且魚香味幾好食😁活北寄貝、石垣貝壽司鮮甜彈牙。火炙吞拿魚面頰肉燒完之後魚油更加香😋海膽壽司:入口極為creamy,好濃烈海膽鮮甜味而唔會苦,食完包你滿足🥰雲:刺身4點、壽司7件、手卷1條雲-壽司7件:筋子壽司口感脆彈,由於醬漬過所以食落鮮甜唔會腥👍🏻銀鱈魚壽司肉質肥美,
呢間壽司店見佢由早期張開到而家都KEEP住要排下隊,心諗質素應該都有返咁上下。難得約左朋友一齊去食好野,當然食返餐Omakase 廚師發辦開心下先😆今次Omakase點左2個set,分別係($380)、($450),呢個SET有壽司10件手卷1條麵豉湯,而呢個SET係有刺身4點壽司7件手卷1條麵豉湯

綠茶粉
自行添加抹茶粉,濃淡度自己控制🍵

麵豉湯
麵豉湯:幾香濃麵豉味,加埋海帶蔥花飲落去唔錯😄

壽司10件手卷1條

刺身4點壽司7件手卷1條

雲-壽司7件:筋子壽司口感脆彈,由於醬漬過所以食落鮮甜唔會腥👍🏻銀鱈魚壽司肉質肥美,豐富魚油香😋鯖魚壽司平時出現食覺得腥腥地,今次食落冇腥味,處理得唔錯😉

雲-刺身4點
雲-刺身4點:分別有大拖羅生蠔象拔蚌深海池魚。樣樣新鮮而且色澤亮麗,食落冇雪味唔會霉👍🏻深海池魚食落爽口,味道清新帶點微甘。象拔蚌超彈牙爽口,唧少少檸檬汁更加清新😋

大拖羅
大拖羅 :色澤夠粉紅,淨係見都已經好開心😆脂肪比例高,入口即溶冇得彈🤤

生蠔
生蠔:唔算好大隻,不過都好肥美,配合本身個醬汁酸酸甜甜帶出蠔嘅鮮味😋

蔥吞拿魚蓉手卷
手卷:今日係蔥吞拿魚蓉手卷,葱花佈滿喺手卷上面,食落去裡面吞拿魚蓉份量都幾多,兩者味道非常配合,紫菜亦好脆身🤩

大合照🥰

喺銅鑼灣地區以呢個價錢就可以食到咁高質素嘅Omakase算係幾抵食,難怪每次經過都見人總會有人排隊,遲D都可以再同朋友黎ENCORE先🥰想食的話記得要預早D時間黎排隊😉

補MENU
2020-09-24
$456.5 (晚餐)
綠茶粉
麵豉湯
大拖羅
生蠔
2020-09-28 79 浏览
今次係第二次黎雲壽司,第一次係年頭試業的時候黎食,覺得一般般想俾多次機會佢,order左12件自選sushi set 🍣首先第一彈:錯單!師傅有2件壽司都俾錯我,要我叫佢地再換過🤨第二:玉子同帶子都太乾太薄,白身魚本身淡味但佢直頭係無魚味😵 蔥吞拿魚腩軍腩好乾(同隔離立鮨比較,大家都係平價壽司店,但雲壽司真係差太遠) 成個set最出色的係赤海蝦、油甘魚同埋深海池魚壽司🍣後加(單點)左2件中拖、火灸銀鱈魚、海膽、象拔蚌。銀鱈魚同象拔蚌係好食既,如果大家單點可以叫佢的貝殼類(赤貝、北寄貝、象拔蚌、石垣貝)

2020-09-27 1526 浏览
好耐冇食廚師發板,朋友極力推介呢間位於銅鑼灣嘅雲壽司,由前米芝蓮餐廳班底主理,門面冇浮誇吸睛嘅裝潢,走嘅係年輕平民路線。廚師發辦menu有三款選擇,分別係吟、雲同翔,價錢親民,我哋揀咗入門級別嘅翔,包十件壽司、一件手卷同一碗麵豉湯。舖頭面積唔大,大概只可以容納五至六枱客,但優點係全部都係吧枱,面向開放式廚房,可以欣賞到師傅嘅手藝。今日師傅為我哋準備嘅壽司有象拔蚌、赤貝、牡丹蝦、深海池魚、海膽、筋子、銀鱈魚、拖羅、左口魚同金目鯛壽司。赤貝肥大肉厚,口感爽脆,食落有淡淡嘅海水味,令鮮味更突出。象拔蚌色澤雪白,口感緊緻結實,帶少少脆口,味道鮮甜。 牡丹蝦大大隻,肉質彈牙,一啲腥味都冇,味道甘甜濃郁,餘味悠長。左口魚炙燒後更加美味,入口即溶,魚油滲哂出嚟,滿口甘香。筋子係未去除卵巢薄膜嘅三文魚子,粒粒晶瑩剔透,入口有好鮮濃嘅鹹香,每一粒都脆卜卜,喺口腔入面鮮味大爆發!一坐低已經見到櫥窗入面有一整板嘅北海道海膽,極度期待,師傅亦非常大方,一件海膽壽司用上六到七片海膽,層層堆疊,夾起嘅時候要格外小心。海膽質地豐腴,入口係滿滿嘅甘甜滋味,令人回味無窮!拖羅油脂豐富而且分佈均勻,質感軟腍冇筋,入口即溶

赤貝肥大肉厚,口感爽脆,食落有淡淡嘅海水味,令鮮味更突出。

象拔蚌色澤雪白,口感緊緻結實,帶少少脆口,味道鮮甜。

左口魚炙燒後更加美味,入口即溶,魚油滲哂出嚟,滿口甘香。

拖羅油脂豐富而且分佈均勻,質感軟腍冇筋,入口即溶,味道濃厚。

食完拖羅唔夠喉,仲有蔥呑手卷,新鮮即製,紫菜仲脆卜卜,鮮美嘅吞拿魚腩配上清新嘅蔥花同香口嘅白芝麻,完美配搭。
食完咁多款美味嘅壽司之後,飲返一碗熱辣辣嘅麵豉湯暖胃,係最好不過嘅選擇。
廚師發辦一向俾人嘅感覺都係富人嘅玩意,講求優質嘅視覺同味覺享受,近年來多咗唔少餐廳轉行平民路線,令人意識到享用美食都可以豐儉由人,脫去華麗嘅包裝,反而能夠帶俾食客更真實嘅體驗。餐廳俾人嘅感覺低調,但質素絕對唔差,仲令人喜出望外,今時今日能夠用咁相宜嘅價錢食到咁優質嘅食材,夫復何求?

銅鑼灣後街開左呢間小店主打親民價廚師發辦,價錢大約$380-$680,小店座位唔多,風格同日式壽司店相近,設有bar檯廚師即場處理食材送到客人面前,保證新鮮👍🏻由於因為太多人等位,所以我外賣買返屋企慢慢食🤤-----廚師發辦 - 雲 $450刺身4點、壽司7件、手卷1條、1碗湯刺身有赤貝、拖羅、池魚同廣島蠔,赤貝肉質幾厚同埋口感爽脆,拖羅不是大拖羅level,不過都有入口即化既感覺,如果油脂味再重一點會更好😋蠔上面加左蔥花同醬油,增加調味而不失蠔本身鮮味,口感嫩滑👍🏻壽司7件,廚師已經係飯加左wasabi,所以都唔洗再點加🤣海膽滿瀉,食落甘甜綿密,油金魚油脂幾豐富,肥美厚肉,整體新鮮,質素不錯手卷是蔥拖羅手卷,雖然是外賣,但紫菜仍然保持脆口🤤同埋飯都係暖,拖羅加左蔥同芝麻,更加惹味

-----
廚師發辦 - 雲 $450
刺身4點、壽司7件、手卷1條、1碗湯

2020-09-23
15 分钟 (外卖自取)
2020-09-26 69 浏览
傍晚時間行過銅鑼灣, 見到呢間唔太起眼嘅壽司店, 偏偏人流極旺, 行近一睇價錢亦唔算貴👌🏻等左大概半個鐘, 總算可以入去我哋揀咗特上壽司拼盤, 有十件時令壽司, 分別係吞拿魚腩, 深海池魚, 牡丹蝦, 赤貝, 海膽, 三文魚子, 火炙左口魚邊, 鯖魚, 魴鮄同蔥吞拿魚腩壽司, 非常豐富, 而且件件都咁新鮮😋充滿驚喜, 特別係吞拿魚腩同海膽, 更加係用料上乘, 滋味非常!!😍估唔到喺銅鑼灣呢d鬧市區, 都可以食到價錢咁相宜嘅壽司, 質素仲好好!!

2020-09-26 38 浏览
好耐冇食壽司,就同朋友去左銅鑼灣呢間餐廳度食omakase,我地都好鐘意呢間日本餐廳,間唔中都會過黎嘆返餐好既!我地點左Omakase-翔,呢個omakase有十件壽司、手卷同埋麵豉湯。坐喺吧檯旁邊可以見到師傅好專業咁整壽司!啲魚生全部都好新鮮,最鐘意海膽壽司,海膽大大舊,好肥美!另外仲點左特上壽司拼盤,特上壽司拼盤比起Omakase實惠一啲,入面有吞拿魚腩壽司係我既至愛,新鮮肥美,入口即溶!下次得閒再黎食!

下次得閒再黎食!
  • 特上壽司拼盤
2020-09-25 34 浏览
‌呢日約咗個『壽司迷』,佢話好耐冇食壽司(其實以我所知,佢上個禮拜啱食過),不如去銅鑼灣搵食喇,我話我真係有好介紹吖,事關我早2日經過謝斐道時見到呢間『雲壽司』門口有多人排隊,不如就呢間啦。我嗌咗『極上壽司拼盤』有10件壽司,分别係吞拿魚腩,深海池魚,牡丹蝦,赤貝,海膽,三文魚籽,火炙左口魚邊,鯖魚,魴鮄,葱吞拿魚腩壽司。當中吞拿魚腩有豐富油脂够晒肥美;海膽鮮甜味美,口感細膩;赤貝爽脆味甜有咬口;火炙左口魚邊魚味香濃,好味没法擋,三文魚籽脆卜卜够得意。而『壽司迷』就嗌咗個Omakase,多我少少嘢,有埋麵豉湯及多一個手卷,佢話10分的話畀够9.9分喎

2020-09-22 42 浏览
9月係小編既生日月🎂除左同朋友食飯gathering 小編都好享受一個人的時間💆🏼‍♀️是日夜晚做完facial 就一個人去咗食壽司🍣呢間係銅鑼灣嘅雲壽司係夜晚9點都好多人👯‍♂️.今次order左特上壽司拼盤🍱有吞拿魚腩、深海池魚、牡丹蝦、赤貝、海膽、三文魚子、火炙左口魚邊、鯖魚、魴鮄、蔥吞拿魚腩壽司一set 10件 每件都好肥美同埋新鮮最欣賞嘅係海膽食落好creamy 仲好甜美🤤仲三文魚子 一件有好多粒食落好有鹹香嘅海水味🌊 火炙左口魚邊係如有知係火炙之下特別濃郁而且帶點爽脆 口感好特別🤗其他都好新鮮🦐🐟🐡🐙如果吞拿魚魚腩油脂多啲咁就Perfect☺️同埋唯一美中不足嘅就係紫菜腍咗少少🤏🏻不過整體嘅性價比都不錯👐🏻
9月係小編既生日月🎂除左同朋友食飯gathering
其他都好新鮮🦐🐟🐡🐙
如果吞拿魚魚腩油脂多啲咁就Perfect☺️
同埋唯一美中不足嘅就係紫菜腍咗少少🤏🏻
不過整體嘅性價比都不錯👐🏻
▶︎ 自選壽司12件 $188 午餐 ❤️款式總共有十零款~大路野😛易揀到既~跟餐有沙律+味噌湯🍲味道正常~重點推介:🍣 香蔥吞拿魚腩軍艦正😳有油香~無筋!而且好足料😝魚生同舊飯一樣甘高🥰叫左兩件!好明智🤓🍣 三文魚腩壽司雖然唔算好厚切~但肥美度同口感大滿足!帶有小小爽口😗質素唔錯🍣 赤蝦壽司比起甜蝦🦐小編更愛赤蝦啖啖肉😎帶有鮮味同甜味!亦有返甘上下厚度💕好食呀😆味道 🌕🌕🌕🌕環境 🌕🌕🌕🌕價錢 🌕🌕🌕🌖服務 🌕🌕🌕🌗回頭率 🌝 8/10整體:假日下午時段黎到~因為食客唔多🙂環境幾舒服~唔算迫!呢一個價錢~提供既質素絕對食得過😚CP值高❤️小編已經諗緊下次幾時再去😏

▶︎ 自選壽司12件 $188 午餐 ❤️

2020-09-20
下午茶
  • 蔥吞拿魚腩軍艦
2020-09-21 46 浏览
想吃有質素,而又不想麻煩的話,廚師發辦真的不錯的選擇~因廚師發辦,都會以當時最新鮮當造的刺身整壽司,所以有時候比散叫的來得更有質素😎特上壽司 ( 吞拿魚腩,深海池魚,牡丹蝦,赤貝,海膽,三文魚籽,火炙左口魚邊,鯖魚魴(魚弗) 蔥吞拿魚腩壽司)壽司整體來說,刺身都很新鮮肥美😋其中吞拿魚腩壽司,魚脂味很重,入口軟棉棉,無筋~赤貝很爽身,超新鮮👍火炙左口魚邊因輕微火灸過關係,魚油都爆晒出黎,超級正😍😍而海膽質素亦非常之高,很有質感的一瓣瓣,甘甜不糊口😋😋
想吃有質素,而又不想麻煩的話,廚師發辦真的不錯的選擇~因廚師發辦,都會以當時最新鮮當造的刺身壽司,所以有時候比散叫的來得更有質素😎

1K
2020-09-18 44 浏览
突然好想食壽司,路過銅鑼灣呢間雲壽司就決定買下外賣黎食,叫左十件裝好精美既特上壽司拼盤Deluxe sushi platter,擺盤精緻,筷子都好靚,豉油更用小樽裝好,店鋪入面有幾位廚師,餐廳內主要係bar枱,我買既十件壽司包括:吞拿魚腩肥美又唔太多筋,好淋,雖然未算入口即溶甘但都好好味,深海池魚肉質鮮嫩脂厚油香,牡丹蝦蝦肉香甜,彈牙,赤貝橙紅色肉質爽口,鮮味十足,海膽好足料質感細膩,三文魚籽魚籽大大粒晶瑩剔透,火炙左口魚邊炙燒後口感入口即溶,鯖魚,碎蔥吞拿魚腩及魴魚弗等壽司。
外卖自取
2020-09-14 40 浏览
行完cwb donki後想在附近找點吃的,見到這間壽司店人來人往,非常熱鬧,決定和朋友去吃。雖然門外有隊,但排了一會兒就到了。店內是「廚師發辦」的格局,每張台都是師傅前,所以他們會在你面前整你剛點的壽司。看到很多抬都喜歡逐樣的點,由師傅親自遞上,別有格調。🌟特上壽司拼盤:由於太肚餓的關係,二話不說就點了這個拼盤,款色多之餘口味亦非常適合我,特上壽司拼盤有海膽、蔥吞拿魚腩、三文魚䰵、火炙左口魚邊、赤貝、牡丹蝦、鯖魚、深海池魚、魴鮄和吞拿魚腩壽司。無論任何時候,我都會第一時間吃我最喜愛的海膽壽司,海膽的鮮甜味在口中慢慢滲出來,令人回味。吞拿魚腩壽司令我感覺去了日本大阪黑門市場的吞拿魚專店,入口即溶☺️既然吞拿魚腩如此滋味,蔥吞拿魚腩也同樣出色,與日本米配搭,襯托出吞拿魚的鮮味。三文魚䰵是我第三最愛,咬下去甜甜的,調味非常適中。沒想到赤背也非常新鮮,口感爽甜,本來不大期望的我感覺有驚喜!平常吃熟鯖魚吃得多,沒想到生的鯖魚比熟的好吃,肉質厚實,而且非常甜。如果沒認錯的話,這個應該是魴鮄,頗特別的名字,但肉質亦很好。牡丹蝦亦是我最喜歡的壽司之一,肉質肥美之餘亦很鮮甜。朋友亦點了個北海道海膽丼,滿滿

雖然門外有隊,但排了一會兒就到了。

三文魚䰵是我第三最愛,咬下去甜甜的,調味非常適中。

牡丹蝦亦是我最喜歡的壽司之一,肉質肥美之餘亦很鮮甜。

朋友亦點了個北海道海膽丼,滿滿的鮮甜海膽鋪面,每一口飯都吃到海膽味,就幻想一下自己去了北海道吧!

2020-09-10 43 浏览
雲壽司 - 有驚喜壽司店這間壽司店的面積不算太大,只有一張長長的雲石吧枱,木系的風格、紅色的掛簾、冰櫃裡的食材一覽無遺,更可以觀賞到廚師的手藝,這個價錢可以體驗同廚師發辦,絕對是價廉物美。特上壽司拼盤食店除了有廚師發辦之外還有自選壽司和壽司拼盤。最後選了特上壽司拼盤,拼盤包括有十件壽司,分別有吞拿魚腩、蔥吞拿魚腩、深海池魚、牡丹蝦、赤貝、海膽、三文魚籽、火炙左口魚邊、鯖魚和魴鮄壽司。吞拿魚腩超肥美的吞拿魚腩,色澤粉嫩,魚油十足,最重要是沒帶筋。海膽就是為了海膽壽司所以點了特上的壽司拼盤,果然沒有失望,海膽非常鮮甜,一點腥味也沒有,海膽量也多。三文魚籽超級多的三文魚籽,同一時間在口腔中爆開,當中的鮮味溢出,軍艦壽司之中它和海膽也是我的最愛。火炙左口魚邊經過火槍輕輕火炙之後左口魚邊表面微微脆口,而且把魚油逼出,入口溶化。蔥吞拿魚腩滿滿的吞拿魚腩蓉加上香蔥,非常滿足。牡丹蝦蝦肉鮮甜,肉質起膠,彈牙得很。
壽司 - 有驚喜壽司

特上壽司拼盤
食店除了有廚師發辦之外還有自選壽司壽司拼盤。

吞拿魚腩
超肥美的吞拿魚腩,色澤粉嫩,魚油十足,最重要是沒帶筋。

海膽

三文魚籽

火炙左口魚邊

蔥吞拿魚腩
滿滿的吞拿魚腩蓉加上香蔥,非常滿足。

牡丹蝦
蝦肉鮮甜,肉質起膠,彈牙得很。
2020-09-10 1478 浏览
每次經過雲壽司都想入內幫襯,無奈役情反覆,都係買外賣比較安全。好耐無食壽司啦,今日終於忍唔住order左一客特上壽司拼盤$250,包十件壽司,沙律和湯沙律~生菜,火箭菜和粟米配以胡麻醬,酸酸的很開胃。湯~ 麵豉湯內有海帶和豆腐,頗濃味。牡丹蝦~爽甜彈牙,非常新鮮,正。火炙左口魚邊~入口即溶,有少許焦香味,好味。吞拿魚腩~ 肉質鮮嫩肥美 ,小筋, 魚味濃郁,好好味呀!三文魚籽~ 每一粒都飽滿鮮甜,滿口鹹香。深海池魚~ 入口魚油甘香細膩, 鮮甜爽滑。魴鉘~肉質爽脆鮮味。鯖魚~一般吃鲭魚都是吃熟的,但原來生的鯖魚肉質滑嫩,頗美味。海膽~ 綿密細緻,甘甜可口, 齒頰留香。葱吞拿魚腩~吞拿魚蓉份量頗多,魚味濃郁,入口即溶,和葱花非常配合,好正。赤貝~ 甘甜爽脆, 肉質肥厚 ,帶有獨特而濃厚的海洋鮮味, 口感極佳。

沙律~生菜,火箭菜和粟米配以胡麻醬,酸酸的很開胃。

湯~ 麵豉湯內有海帶和豆腐,頗濃味。

牡丹蝦~爽甜彈牙,非常新鮮,正。

火炙左口魚邊~入口即溶,有少許焦香味,好味。

吞拿魚腩~ 肉質鮮嫩肥美 ,小筋, 魚味濃郁,好好味呀!

三文魚籽~ 每一粒都飽滿鮮甜,滿口鹹香。

深海池魚~ 入口魚油甘香細膩, 鮮甜爽滑。

魴鉘~肉質爽脆鮮味。

海膽~ 綿密細緻,甘甜可口, 齒頰留香。

2020-08-24
午餐