餐厅: 雲桂香米線專門店
资讯:

2015-09-07 228 浏览
個碗酸辣粉,啖啖都係油,啲油足足有成寸厚😫竟然係一間米線專門店,真係唔應該叫其他嘢食😓點知另一個米線都係唔掂,米線面質太硬,湯底太咸,咸味蓋過辣味(已叫中辣)個麻辣皮蛋原全唔入味,皮蛋口感差,似係一啲平價皮蛋雖然雲桂香分店多,但唔及其實米線專門店有實力😒

個碗酸辣粉,啖啖都係油,啲油足足有成寸厚😫
竟然係一間米線專門店,真係唔應該叫其他嘢食😓
個麻辣皮蛋原全唔入味,皮蛋口感差,似係一啲平價皮蛋
雖然雲桂香分店多,但唔及其實米線專門店有實力😒
麻辣皮蛋
2015-08-06 308 浏览
在2015年6月7日,當天到了吃午餐時間,我又找不到好吃的,於是便誤打誤撞選擇到我家附近一間「中華風味雲桂香米線專門店」,也是開張已久,我當天都是第一次去光顧。門外都有很多人排隊等候堂食,原來該店都很出名的,原因都是價錢較廉價,又好吃又飽肚,經濟實惠。這是我當天的午餐 ─ 「小鍋酸辣紅薯粉」。(材料包括:辣豬肉碎,芽菜,酸菜,韮菜,蔥,芫茜),價錢較我家附近的其他的麵店廉價。在2015年7月4日,我便帶我的媽媽,再一次來到這裡,帶她吃好點,獎勵我的媽媽辛苦了1年。我推介給媽媽這個 「小鍋酸辣紅薯粉」,因為上一次我吃過覺得好吃,所以這一天再吃一次,作為這一天的午餐,另加$6,就有一枝冰震豆漿,當然要加啊!那麼廉價又好吃。這一天我早來到,人流不多,所以職員都自動給我們茶水。今天,我終於回到香港,便再一次來到我家附近的「中華風味雲桂香米線專門店」吃午餐,這次我點了「小鍋酸辣米線」(配料包括:芽菜、酸菜、韮菜、蔥、芫茜),再配上一枝豆漿,真的很飽肚。

小鍋酸辣紅薯粉
小鍋酸辣米線
题外话/补充资料: 我平常都只會點免費附送的飲料,我不會另外付錢點飲料喝。如果真的要另外付錢喝飲料,我會叫侍應給我一杯茶或者水。而有些食店不但不提供茶或者水,更不允許食客在食店內裡喝自己帶來的飲料,還會向偷偷帶外來飲料的食客收取飲料最昂貴的費用,所以我習慣吃完離開後,才在食店外喝自己帶來的飲料。
2015-08-06
小鍋酸辣紅薯粉
小鍋酸辣米線
2015-05-03 243 浏览
配料好足,湯底咸咗些小,豬紅份量少D又細,金姑勁多,魚肉魚皮餃都OK米線幾好味,我喜歡淋身米線凍檸檬茶,茶味還可以,甜味亦足夠,亦不會過甜環境,我覺得都可以啦服務,我覺得一般價錢,我覺得唔貴上星期放工後去了sun hui個邊吃晚餐,我在屯門返工咁耐,甚少去sun hui揾野食,突然想吃米線,又不想吃三哥,想起sun hui亦有一間米線叫雲桂香 ,以前吃過覺得OK,決定去雲桂香,這間幾旺,因為一個人易揾位,店員安排我坐單邊位,我好快決定吃什麼,等了10分鐘就來到,米線都幾好吃,湯底稍為咸咗些小,配料都足夠,整體都OK,飲品都OK,服務就一般,價錢都唔貴,49元有飲品十分抵食

米線幾好味,我喜歡淋身米線

凍檸檬茶,茶味還可以,甜味亦足夠,亦不會過甜

環境,我覺得都可以啦

服務,我覺得一般

價錢,我覺得唔貴

2015-04-29
2014-10-23 424 浏览
是日到雲桂香點了一個熱拌小薯粉加墨魚丸,豬脷,豬皮再配熱咖啡。原本想點涼拌但涼拌得米線唯有轉配熱拌。上檯的小薯粉有大量榨菜,花生與小量芫茜,墨魚丸有三粒選用的都是一般墨魚丸沒有墨魚丸大多是粉丸,豬脷有點凍且較韌沒有牛脷般軟,雖然點菜時已叫了走辣但豬皮仍然是辣且乾。咖啡實在有點像啡渣苦澀死了,飲不到半杯放棄。
熱拌小薯粉
2014-10-23
2014-10-08 277 浏览
今日午餐時段在屯門附近工作,在仁政街附近行過,見到有雲桂香米線專門店緊係要入去食午餐啦!由於今天好肚餓,所以叫了麻辣青瓜,蒜泥白肉,涼拌米線配腩肉通菜。蒜泥白肉好多蒜茸好香,青瓜夠凍夠爽,米線入味彈牙,好食~
蒜泥白肉
麻辣青瓜
涼拌米線
2014-10-08
蒜泥白肉
麻辣青瓜
涼拌米線
2014-10-06 211 浏览
今日一個人在屯門,就食個唔洗等位,簡單的午餐啦22蚊一個湯過橋米線, 加海帶5蚊,再加凍飲7蚊杯凍檸荼來到,個樣唔討好,但味道是正常的,茶底唔算混濁米線口感唔錯,唔會太林沒有酸菜,靠的應該係醋既酸味肉碎唔多,而且全部肥豬肉涉底偏咸, 唔好飲, 湯咸應該是為了令米線味濃而以海帶半林半爽,不錯如果湯底多點誠意會更好
今日一個人在屯門,就食個唔洗等位,簡單的午餐啦
22蚊一個湯過橋米線, 加海帶5蚊,再加凍飲7蚊
杯凍檸荼來到,個樣唔討好,但味道是正常的,茶底唔算混濁
米線口感唔錯,唔會太林
沒有酸菜,靠的應該係醋既酸味
肉碎唔多,而且全部肥豬肉
涉底偏咸, 唔好飲, 湯咸應該是為了令米線味濃而以
海帶半林半爽,不錯
如果湯底多點誠意會更好
2014-10-06
2014-02-22 703 浏览
是日同媽咪出街,又黎呢道食辣啦...叫左碗米線同媽咪share,再叫左小食同野飲...木耳絲酸辣大辣($27):次次黎都食雲吞,所以今次轉下,健康d食木耳絲,一黎到我同媽咪都嘩左一聲...因為d木耳絲真係好多,加$5黎講咁多真係抵食,辣度同平時差唔多,都係咁過癮 炸春卷($20):同樣係抵食之選,入面好似係芋頭黎,而且個皮係越式春卷個隻,炸完熱辣辣即刻食,正 豆漿($7):普普通通,不過勝在唔會好甜
豆漿($7):普普通通,不過勝在唔會好甜
2014-01-17
2013-11-21 176 浏览
三人行特登由天水圍出到屯門食呢間野,事關呢間野既辣度真係好刺激,絕對難忘,所以上晒癮 我叫左雲吞酸辣勁辣,朋友a叫左豆卜腩肉酸辣小辣,朋友b叫左雲吞芝士丸豬軟骨酸辣小辣!見到碗野紅晒,真係心跳加速!先講雲吞:呢道既雲吞其實只係好似普通水餃咁,絕對無蝦既成份,所以連朋友b都好鐘意食,因為佢對蝦敏感,我推介完俾佢佢都愛上左,雲吞大大隻,足料既餡 豆卜:我無食,不過朋友話吸晒d湯汁食好過癮,一食d湯汁流晒出黎,好似食緊小籠包咁...腩肉:本身醃好左,所以就咁食都幾咸,但浸落d湯到沖淡左就會好d,而且肥瘦均勻,不過如果厚d會更好!芝士丸:我無食,朋友話一咬d芝士就流晒出黎,熱辣辣,正!豬軟骨:絕對推介,都係事先醃好左,好淋,容易咬,連老婆婆都應該咬到...好小可有舖頭會整到咁淋,讚! 湯底好多配料,而且味道好濃,我個碗真係辣到無晒知覺咁制,眼水都出埋黎...不過食到最尾唔係熱辣辣既時候,飲既湯係最好味,因為唔會太辣,而且酸酸地,好開胃!但係對於服務真係覺得麻麻,人手絕對唔夠,真係要叫3、4次先有人過黎幫你落單,叫佢俾杯茶/碗仔,應就應得好快,就好好好,但係轉到頭就唔記得,又要再叫過...
見到碗野紅晒,真係心跳加速!

芝士丸:我無食,朋友話一咬d芝士就流晒出黎,熱辣辣,正!
好小可有舖頭會整到咁淋,讚!

2012-03-01
2012-02-10 283 浏览
自從很多大集團連鎖餐廳進軍屯門後, 雲桂香算係平的餐廳了, 廿一蚊一個米線, 重未計料, 都唔算真係好平 我叫左個小鍋米線($21), 唔辣, 加腩肉($5)腩肉半肥瘦, 幾入味 , , 不過有D辣小鍋米線好大碗@@, 有酸菜, 芫茜, 蔥, 芽菜, . 不過不失, 普普通通咁. D位有D窄
自從很多大集團連鎖餐廳進軍屯門後, 雲桂香算係平的餐廳了,

廿一蚊一個米線, 重未計料, 都唔算真係好平
餐牌
我叫左個小鍋米線($21), 唔辣, 加腩肉($5)
腩肉小鍋米線
腩肉半肥瘦, 幾入味
, , 不過有D辣
小鍋米線好大碗@@, 有酸菜, 芫茜, 蔥, 芽菜, .
不過不失, 普普通通咁.

D位有D窄

2012-02-10
餐牌
腩肉小鍋米線
2011-01-01 121 浏览
超搶眼的招牌,人流都好旺,午飯時段成日爆晒。QQ寬粉(16蚊)、腩肉、再加豬軟骨(24蚊)小鍋米線(16蚊)、豬大腸、腩肉(24蚊)份量多,食極都食唔完,誇張!呢間野,其實味道都相對咸。

超搶眼的招牌,人流都好旺,午飯時段成日爆晒。

QQ寬粉(16蚊)、腩肉、再加豬軟骨(24蚊)

小鍋米線(16蚊)、豬大腸、腩肉(24蚊)

份量多,食極都食唔完,誇張!

呢間野,其實味道都相對咸。
2010-12-30
2010-11-13 98 浏览
我最愛吃這裡的QQ寬粉,蠻彈牙。這裡其餘也跟一般的米線店沒什麼分別,照樣18蚊/20蚊/36蚊一個麵,另加餱就4蚊。我點了豬大腸、豬軟骨。這兩款也不錯,味道可以!我總覺得,任何一間的"雲桂香米線專門店",的湯底也是很重味精,很咸……另外還叫了一碟菜心(8蚊)、麻辣無骨鳳爪(22蚊)、炸雞冀(16蚊)開頭,侍應拿那碟無骨鳳爪時,我以為她送錯…那個侍應走入廚房問人,才知道那個真的無骨鳳爪!哇………其外表真的不似無骨鳳爪。而且那個無骨鳳爪,並非無骨!只是把原隻的鳳爪,剪為一粒粒(見圖),讓食客可以連骨吃掉!麻辣的味道是有,但不太重!這裡的侍應,沒什麼記性!叫她給我幾對筷子,「哦」一聲後就忘掉,我們呆等…好了…再找別的侍應,情況還是一樣咧!然後第一位又出現,這次我們重複地叫她現在拿給我們,她才給了。半小時後,第二位的侍應突然給我們幾對筷子……哎一古……簡直哭笑不得……

我最愛吃這裡的QQ寬粉,蠻彈牙。

我點了豬大腸、豬軟骨。這兩款也不錯,味道可以!

哇………其外表真的不似無骨鳳爪。
麻辣的味道是有,但不太重!

好了…再找別的侍應,情況還是一樣咧!
2010-11-05
  • QQ寬粉
2010-10-30 279 浏览
早幾年,食米線係一個飲食風氣。當時,令雲南桂林過橋米線迅速擴展,現時,已有 12 間分店。 10月頭,經過屯門仁政街,見到有間新米線舖<雲桂香米線專門店>,以黃色底色彩藍色字做招牌,十分搶眼!攞單張睇吓,原來原名正是雲南桂林過橋米線,只不過而家改名兼開新分店而已。呢度除咗食到過往口味嘅米線之外,亦加入新元素及口味;令食客更多選擇,可以大飽口福!蟲草花雞肉湯薯仔 QQ 寬粉 $32 + $4 雲吞 :$36可要求轉為:薯仔 QQ 寬粉、薯仔 QQ 麵、細薯粉,不用另加收費!有見及此,我當然一嚐未試過嘅薯仔 QQ 寬粉。據店員得悉,以薯仔澱粉做成。睇起嚟驟似闊身河粉,寬粉白色,邊帶透明,咬感截然不同;QQ 寬粉很爽滑彈牙,長度參差不齊。實在太滑關係,幾難夾起,必定要匙羮輔助。 冬蟲草價值連成,具滋肺、補腎、護肝、防衰老、降血壓、提高免疫力的功效,隨時動輒成萬銀先買到一兩高級冬蟲草;反之,蘊含氨基酸嘅蟲草花藥用功效不及冬蟲草,只係大約 $20/兩。相比之下,天淵之別!近年,廣受食肆歡迎,一來成本低,二來帶點爽身煙韌口感,三來天然橙色增添賣相色彩!蟲草花只有一湯匙份量並不算多。

以黃色底色彩藍色字做招牌,十分搶眼!

呢度有大約10款小食:夫妻肺片、蒜泥白肉...等等

蟲草花雞肉湯薯仔 QQ 寬粉+雲吞

薯仔 QQ 寬粉, 睇起嚟驟似闊身河粉

冬蟲草價值連成,具滋肺、補腎、護肝、防衰老、降血壓、提高免疫力的功效,隨時動輒成萬銀先買到一兩高級冬蟲草;反之,蘊含氨基酸嘅蟲草花藥用功效不及冬蟲草,只係大約 $20/兩。相比之下,天淵之別!近年,廣受食肆歡迎,一來成本低,二來帶點爽身煙韌口感,三來天然橙色增添賣相色彩!蟲草花只有一湯匙份量並不算多。伴了一點薑絲及蔥粒,帶些少辣味及香蔥味,更添風味!
蟲草花-一來成本低,二來帶點爽身煙韌口感,三來增添賣相色彩!

雞肉並不是雞肉片,而係蒸雞切件,有6 ~ 7 件,份量唔少!肉質嫩滑,雞皮爽身;肯定唔係雪藏雞,完全食唔到雪味。不排除係冰鮮雞,因為同樣可以食到雞味!不過,食麵時要小心,周不時咬到雞骨碎。湯係清雞湯,味道清甜,只係雞出咗唔少油!

雲吞,跟雲南桂林過橋米線一樣只得兩粒,平均 $2/粒,雲吞皮厚不在話下,菜肉餡中,白菜有點霉,口感唔係太理想!味道咸咗些少,要掩蓋偏紅不太新鮮嘅豬肉。後悔叫雲吞!唔掂!

熱柑桔水 ( 特飲 +$8 )
云云特飲之中,咸柑桔水係最健康一款。
如果飲甜飲,容易致肥!咸柑桔可幫助消化、清熱、化痰止咳;此外解渴潤喉,喉嚨痛飲完連喉嚨會舒服啲。不過,以 + $8 似乎貴咗啲,
若果 +$5 比較合理!有3 粒咸柑桔,以 3 粒份量足以夠咸夠酸,口含係咸咸地!粒粒完整無缺!相信醃咗唔係太耐!
熱柑桔水-柑桔粒粒完整無缺!相信醃咗唔係太耐

港式上湯薯仔 QQ 麵 ( 無肉碎 ) $16 + $8 燕皮肉餃:$24
港式上湯薯仔 QQ 麵 + 燕皮肉餃

配料:大量芽菜、少許韮菜、幾塊腐竹。餐牌註明 ( 無肉碎 ) ,正是跟桂林過橋米線不同之處,亦適合素食者。薯仔 QQ 麵同樣以薯仔澱粉做成,與薯仔 QQ 寬粉形狀不同。兩者比較之下,後者較有質感及好食!QQ 麵略似粗身米線,一樣夠滑,無咁爽身;易夾過寬粉,但無米線咁易夾!湯底係白色魚湯,味道好夾!
QQ 麵略似粗身米線,一樣夠滑

燕皮肉餃有 6 粒之多,不過,做得馬虎,賣相一般!有爽身馬蹄、鮮甜魚肉打成餡,夠結實!魚肉做皮很粗糙,勝在無魚皮餃咁油!味道唔錯!
燕皮肉餃有 6 粒之多,不過,做得馬虎,賣相一般!

熱谷咕 + $6
谷咕即係經常聽到嘅可可粉,亦係做朱古力主要材料之一。就算加咗淡奶,加咗一茶匙糖;仍好似飲緊淡味朱古力水。糖用糖罌,棄用糖包,雖然環保,但易受潮!
熱谷咕

呢兩餐唔係太抵食!
2010-10-16
熱柑桔水-柑桔粒粒完整無缺!相信醃咗唔係太耐
蟲草花雞肉湯薯仔 QQ 寬粉+雲吞
呢度有大約10款小食:夫妻肺片、蒜泥白肉...等等
薯仔 QQ 寬粉, 睇起嚟驟似闊身河粉
以黃色底色彩藍色字做招牌,十分搶眼!
港式上湯薯仔 QQ 麵 + 燕皮肉餃
熱谷咕
QQ 麵略似粗身米線,一樣夠滑
燕皮肉餃有 6 粒之多,不過,做得馬虎,賣相一般!
  • 蟲草花雞肉湯薯仔 QQ 寬粉