2021-12-02 33 浏览
彌敦道726號整棟都是食肆,這晚和朋友來到18樓的「雲魅」食晚飯,一出電梯,見到優雅的擺設,聽到輕鬆的音樂,餐廳佈置簡潔光猛,令人舒服。餐廳招牌菜是雲南過橋米線,我和朋友卻想試試新的菜式「石榴雞鍋」《二人餐石榴雞鍋》$388紅石榴是水果,經常食,但煮熟食卻是第一次,煲內是特製紅石榴雞湯底,有超多的石榴,加熱後已由紅色變粉紅色。秘製醬醃雞半隻足夠兩個人食,煮熟後,雞的味道有很香的水果味,還帶著石榴的酸甜,雖然餐牌寫微辣,食落又不覺得辣,想不到,用石榴做湯底有這樣好的效果。把萵筍片和唐生菜放入石榴雞湯,味道很清甜。用這湯底煮米線更是一絕。套餐包兩罐汽水,也可以用半價換其他飲品《蜂蜜紅棗茶》加$11《荔枝梳打》加$18

《二人餐石榴雞鍋》$388
把萵筍片和唐生菜放入石榴雞湯,味道很清甜。
用這湯底煮米線更是一絕。

套餐包兩罐汽水,也可以用半價換其他飲品
《蜂蜜紅棗茶》加$11
《荔枝梳打》加$18

2021-11-29
  • 石榴雞鍋
2021-11-30 49 浏览
咁貴只係食佢既環境好少少,擺盤好睇,味道其實麻麻,感覺真係自己煮或者去打邊爐仲好食。佢既食法係配料同麵分開上,食客自己放入湯碌熟。配料分量極少極少,而且放埋一齊根本唔夾。所謂特色湯有些清淡,七彩面亦無味,而且太淋無口感,唯一係片肥牛油脂分佈平均。呢餐食完80幾蚊,晚市無野飲,供大家參考,試唔試自己諗。
2021-11-24 66 浏览
今次我哋黎到mk 食雲魅。星期五既晚上8點,食客只坐滿一半,比起星期六既午市少人。我地叫左以下野食:🌶雲魅麻辣湯/香格里拉豪華碗料 $128先講湯底,我覺得偏咸同重口味,但隔離位話ok👀麻辣味偏香而唔辣。豪華配料包括鮑魚,蝦 &帶子,味道可以。12樣配料其實唔係每樣都係,唔夠可以。Menu 有指示食客落配料既順序。套餐仲可以配牛/豬肉,隔離位叫左牛,唔算好肥,預左牛味欠奉,但都算滑~另外加麵底$20。🍅雲魅蕃茄湯/昆明風味配料 $88原來蕃茄湯仲可以選純素,好奇既小編就。蕃茄味唔算濃郁,我覺得湯底唔需要咁重口味。畢竟12樣配料,有D都幾咸,例如午餐肉,咸肉片,雪菜等。我選左7彩麵,食唔出唔同顏色既味道👀麵質比米線淋身,但又唔會煮爛。🥢涼拌蒿筍絲 $48睇落幾大碟,但食多幾著又食得晒,爽得黎又唔硬🧃凍蘋果蜜 $13味道唔太甜,少少酸,幾開胃呢個價錢都唔平。如果鍾意新食法既朋友可以試下,我地都回訪過幾次。如果鍾意呢個分享,記得Save,share & like💛

🌶雲魅麻辣湯/香格里拉豪華碗料 $128

🍅雲魅蕃茄湯/昆明風味配料 $88

🥢涼拌蒿筍絲 $48
睇落幾大碟,但食多幾著又食得晒,爽得黎又唔硬

🧃凍蘋果蜜 $13
味道唔太甜,少少酸,幾開胃

2021-11-22 56 浏览
顏值頗高的雲南米線,店里溫馨舒適,放着舒緩的雲南音樂,非常放鬆。服務員服務態度滿分。然而不收加一👍🌟🌟🌟🌟昆明風味配料米线 $88可以選擇一款湯底,一套配料,一種肉和面類。選了雲魅特色湯,融合了店家的秘制酱汁,微微酸辣。推薦七彩面,用七種蔬果製成,南瓜、紫薯、玫瑰、粟米、苦橋、辣木葉、螺旋藻,口感偏軟滑,營養高顏值高。配料很豐富,有鵪鶉蛋、木耳、魚腐、粟米、餐肉、雲腿、酸菜、炸醬、響鈴、芫茜蔥。

🌟🌟🌟🌟昆明風味配料米线 $88
2021-11-20
  • 雲魅特色湯過橋米線
  • 七彩麵
  • 雲魅特色湯
2021-11-20 13 浏览
The mala soup is mixian sense style, good flavors though not much ma. The other spicy soup has a nice chicken broth base. Both are not that spicy. The 7 colored noodles should be placed last as they absorb the soup quick and get soggy.The beef is fine though can put in at a later stage of you like medium well beef as the soup comes boiling hot. No 10% service charge. Would come again if nearby, not on purpose.
No 10% service charge.
2021-11-16
2021-11-01 49 浏览
雲魅雞絲涼麵 $68雞絲拌麵,雞絲同個麵的份量好多,味道普通海蜇青瓜絲 $20海蜇一條修好爽口刀拍青瓜 $10係辣的,好食入晒味每枱距離好遠,坐位又坐得舒服,適合同fd 去食吹下水
雲魅雞絲涼麵 $68
雞絲拌麵,雞絲同個麵的份量好多,味道普通

海蜇青瓜絲 $20
海蜇一條修好爽口

刀拍青瓜 $10
係辣的,好食入晒味

每枱距離好遠,坐位又坐得舒服,適合同fd 去食吹下水
2021-09-25
2021-11-01 75 浏览
琴日見到旺角有間米線好多好評,見未試過,又唔想食飯,所以就過嚟試。入到嚟以為好多人,但好彩萬聖節唔多人,太好了,唔洗排隊就有位坐。我就簡左香濃蕃茄湯底+昆明風味配料+豬腩片+米線好特別,平時食開米線係人哋整好晒一碗俾你,今次你要趁個湯熱辣辣,自己將啲配料跟次序擺落去,好好玩!點知開心得陣,最後放個米線時,一跣手,倒瀉一半,待應好細心留意到,即刻問我要唔要比返一半我,我勁唔好意思話好呀…..😳多謝待應姐姐,你地既服務態度好值得一讚!👍🏻👍🏻講返個蕃茄味湯底,佢同平時嘅湯底唔同,味精味唔重,飲完唔會口渴,同啲配料好夾而朋友叫左老姜酸菜湯+文山精緻配料+肥牛片不過佢個湯底覺得一般,試完我個番茄湯之後,佢就係咁食我啲蕃茄湯🤣🤣雖然一碗米線個價錢係有啲貴,但份量食完岩岩好,唔會太飽又唔會太肚餓,服務態度超好!仲有一般樓上嘅廁所都好污糟,呢間個廁所乾淨!抵讚👍🏻👍🏻

香濃蕃茄湯

我就簡左香濃蕃茄湯底+昆明風味配料+豬腩片+米線
豬肉片+昆明風味配料

多謝待應姐姐,你地既服務態度好值得一讚!👍🏻👍🏻

而朋友叫左老姜酸菜湯+文山精緻配料+肥牛片

仲有一般樓上嘅廁所都好污糟,呢間個廁所乾淨!抵讚👍🏻👍🏻
酸菜湯
香濃蕃茄湯
豬肉片+昆明風味配料
  • 雲魅蕃茄湯
之前係YouTube見過介紹呢間過橋米線,今次終於得閒嚟試下🤗一入到去,環境好乾淨,鋪頭光線充足,裝修都簡潔,坐得都舒服👍🏻今次試左個lunch set,叫左雲魅特色湯米線配手撕雞。個湯都幾清甜,唔係味精湯👍🏻我幾中意佢個酸菜,味道少少酸😋其他配料就不過不失,冇乜特別😅不過個肥牛就略嫌有啲韌。而如果酸菜同湯底可以額外加辣度就好啦而個手撕雞似係雞胸,食落有啲乾柴,味道都偏清淡,似食緊鹹雞啦😅如果可以落多啲辣同蒜頭,應該會香口好多。總結而言,味道都ok,但未至於要特登嚟食,路過想食下米線,都可以一試☺️

今次試左個lunch set,叫左雲魅特色湯米線配手撕雞。

2021-10-30
2021-10-18 57 浏览
之前在網上留意到這間餐廳,菜式賣相非常吸引,不是香港常見那種大碗米線,感覺是傳統雲南過橋米線。我們上到去才發現要提早預約,最後等了很久才能入座。下單後等一段時間才上菜,是一個熱鬧鬧的砂鍋和一碟碟不同的配料,看上去很美觀整齊,大部分配料都是未煮熟的。砂鍋入面已經有熱湯,需要自行把配料放進鍋裹,於是我們便全倒進去,每種配菜的份量都很少,鍋裹的湯反而很多,很難撈起米線和配料。這個香辣昆明風味湯底比較辣,怕辣的朋友要小心選擇。這間米線的價格太貴,給我感覺是只供打卡,完全吃不飽,而且配料都是普通食材,生菜、肉類、雞蛋、火腿,味道並不是太吸引,只能試一次
我們上到去才發現要提早預約,最後等了很久才能入座。

這個香辣昆明風味湯底比較辣,怕辣的朋友要小心選擇。

香辣昆明過橋米線
2021-09-04
2021-10-15 38 浏览
晚餐去咗位於MK樓上舖正宗雲南過橋米線🍜內𥚃開揚坐枱寬闊😮環境寧靜窗外風景係晚間嘅彌敦道一帶未試過喺呢個舒適環境之下食米線😆😄揀咗招牌過橋米線先揀過橋湯底、配料、肉類、麵類🥣🍤🥩🍜🍱過橋湯底🍅雲魅香濃蕃茄湯用砂鍋載住可以保持湯嘅温度以雞湯底為主配以香濃蕃茄茸酸酸甜甜夠晒醒胃文山精緻配料鳳尾蝦、帶子、蟲草花、竹笙、鵪鶉蛋、雲腿、酸菜、炸醬、響鈴、芫荽蔥可以嘗足十種配料🤤鳳尾蝦同帶子都好鮮甜👍🏻蛋同雲腿非常入味😋竹笙響鈴索晒湯底好可口👍🏻👍🏻肉類薄切豬腩片一層層薄薄地肥瘦肉平均嘅五花腩非常爽口麵類七彩麵用七彩蔬果製成,口感偏軟滑,營養高顏值高(南瓜、紫薯、玫瑰、粟米、苦蕎、辣木葉、螺旋藻)跟返圖中品嘗步驟温馨提示小心熱鍋🤗
晚餐去咗位於MK樓上舖
正宗雲南過橋米線🍜

內𥚃開揚坐枱寬闊😮環境寧靜
窗外風景係晚間嘅彌敦道一帶
未試過喺呢個舒適環境之下食米線😆😄

揀咗招牌過橋米線
先揀過橋湯底、配料、肉類、麵類🥣🍤🥩🍜🍱

過橋湯底

一層層薄薄地肥瘦肉平均嘅五花腩
非常爽口

麵類
七彩麵
辣木葉、螺旋藻)

跟返圖中品嘗步驟
温馨提示小心熱鍋🤗
2021-10-14 26 浏览
吃過很多家米線 這算是有特色又好吃的一家米線 座位舒適 窗邊位置更寫意 可以慢慢品嚐 無須趕急 午市套餐比較划算 $88包米線 前菜和飲品 飲品選擇也多特色米線: 金屬熱鍋有足夠的溫度 可根據指示牌依次序放入配料和米線 我吃的是七彩麵 面質滑 彈牙好吃 湯底值得一讚 喝完也不會覺得口渴 配料比較普通 但整體份量也足夠 前菜手撕雞:前菜一般份量不多 但這個手撕雞的份量很多 感覺上份量跟平常外面點的例牌差不多 味道也不錯 值得點蒜泥白肉: 惹味 但偏鹹 肉質普通比較有質素的米線 湯底加很多分 帶點玩味又能吃得盡興 會讓人回味的一家米線

蒜泥白肉: 惹味 但偏鹹 肉質普通

米線黎講 譚仔 同三哥就食得多 但係佢地都唔係食正宗嘅過橋米線終於比我地搵到呢間色香味具備嘅 米線鋪佢嘅地理位置都幾方便 成棟樓都有好多野食下次再去其他餐廳食下先👧🏻 #feiching_foodie雲南米線👦🏻🌟午市套餐過橋米線$88午市套餐包左一個前菜 主食同埋飲品前菜方面 我地揀左傣族手撕鬼雞肉質唔算太鞋 酸酸地唔會話太辣🥳主食方面 我地揀左特色湯做湯底味道非常之濃郁 飲得出都幾足料😍我地揀左七彩麵作為麵底 同埋牛肉作為主食但👧🏻就覺得 麵就無想像中咁七彩😂食落普普通通 如果揀米線更加襯呢個鍋😚店員會將熱湯配上砂鍋呈上🤭店鋪都會好貼心 有一張紙教我地要落邊d 配料先客先放鵪鶉蛋同肉 再放蔬菜 最後就放麵😆九宮格入面 除左有主食之外 仲有 酸菜 炸醬 酥肉 芫茜 蔥😉總括黎講 雖然呢間比平時食開個貴少少但感覺呢間都比較正宗非常推薦呢個過橋米線👍🌟 雲魅小鍋米線 $60兩個餐黎講 過橋米線真係無得比 💓本身呢個餐已經包曬小鍋米線嘅配料 所以就唔再多講啦🤣📌雲魅旺角彌敦道724-726號18樓🚇 港鐵旺角站 B3 出口, 步行約2分鐘等候時間🕰 0 mins📍#旺角
米線黎講 譚仔 同三哥就食得多

🚇 港鐵旺角站 B3 出口, 步行約2分鐘

等候時間🕰 0 mins
📍#旺角
2021-10-01 36 浏览
叫咗雲魅特色湯 文山精緻配料(肥牛、七彩麵)呢度好正宗,沿用雲南當地食米線嘅方法,店員會先上麵同配料,最後先上個好滾好熱嘅湯,之後就可以自己擺麵、肉同配料落個熱鍋度,又特別又豪華。雲魅特色湯湯底係用新鮮雞湯同埋秘製醬汁,味道好濃郁,又有啲酸辣嘅味道,好特別!文山精緻配料有10樣配料,帶子、鳳尾蝦、竹笙等等,帶子好大粒,煮完都唔會點縮水,鳳尾蝦都好大隻,新鮮彈牙。肉類有兩款,牛同豬, 就好似打邊爐嘅厚度,淥一淥基本上就熟。麵可以揀七彩麵或者米線,店員好細心會係落單嘅時候提一提七彩面比較淋身。
叫咗雲魅特色湯 文山精緻配料(肥牛、七彩麵)

雲魅特色湯

文山精緻配料

💎總評分:7.5/10-呢間係非一般嘅米線舖,步入餐廳己經feel到佢嘅禪意🙇🏻‍♀️~裝修以白色為主,座位寬敞環境寧靜。雖然呢個地段無咩風景可言,但落地大玻璃令店面更光猛。小編今日先知道原來過橋米線有別於普通米線 - 相傳滇南有個秀才喺島上備考,為左令佢食到熱辣辣嘅米線🍜,佢老婆將熱湯放入砂鍋中,再準備米線同食材,每日去到橋先倒入砂鍋,確保食材最新鮮,過橋米線個名就係咁得反嚟🌁~呢個故事係寫左喺枱面張紙度嫁~ 幾得意!所以過橋米線最重要就係砂鍋,湯要夠熱🔥,食材夠新鮮。1️⃣ 涼拌萵荀線 $48下意識以為佢會似川菜咁有D辣,其實無😅,只係酸酸地做前菜好開胃又健康。2️⃣ 午市套餐 $88個set好豐富,包前菜&飲品,可選過橋米線或七彩麵,小編揀左後者,配特式湯同肥牛片🥓。前菜要左傣族手撕鬼雞,食材以九宮格形式擺盤,色彩繽紛啱晒打卡📸。熱湯喺砂鍋度滾緊出晒煙,店員見小編係咁影相,不停提醒要快D將食材放入去,凍左就會唔熟🤭。枱上有instruction教大家先放鵪鶉蛋同肉,再放蔬菜類,最後就放麵。湯底本身己經好香,再落埋九宮格入面嘅配料(尤其係酸菜、炸醬、酥肉、芫茜蔥)更加濃味😋,麵就無想像中咁七
💎總評分:7.5/10
呢個故事係寫左喺枱面張紙度嫁~ 幾得意!
所以過橋米線最重要就係砂鍋,湯要夠熱🔥,食材夠新鮮。

1️⃣ 涼拌萵荀線 $48

2️⃣ 午市套餐 $88
個set好豐富,包前菜&飲品,可選過橋米線或七彩麵,小編揀左後者,配特式湯同肥牛片🥓。前菜要左傣族手撕鬼雞,食材以九宮格形式擺盤,色彩繽紛啱晒打卡📸。熱湯喺砂鍋度滾緊出晒煙,店員見小編係咁影相,不停提醒要快D將食材放入去,凍左就會唔熟🤭。枱上有instruction教大家先放鵪鶉蛋同肉,再放蔬菜類,最後就放麵。湯底本身己經好香,再落埋九宮格入面嘅配料(尤其係酸菜、炸醬、酥肉、芫茜蔥)更加濃味😋,麵就無想像中咁七彩,食落都OK。
前菜手撕鬼雞份量適中,鬼雞👻原來係雲南傣族當地菜式,酸酸地唔辣無芝麻醬,不過調味足凍凍地啱晒夏天食!
跟餐飲品都唔hea嫁👍🏻,有青檸薑蜜、紅棗蜜等,試左蘋果蜜,甜度適中~

3️⃣ 小食加配
假日有lunch set己經好低食,個set仲可以加配其他小食!薄荷牛肉卷+$20 🐮/ 脆炸蝦球+$12 🦐/ 迷你蔬菜春卷🥬+$12💓~全部都整得唔錯,尤其係牛肉卷,肉質唔韌配薄荷味清新得嚟又幾特別!
小食加配

用餐體驗好新鮮,此非高級餐廳所以無expect星級嘅服務,不過店員有禮貌,環境服務都好。欣賞佢個set可以加配細portion小食,啱晒鐘意每樣食少少又唔食得多嘅女仔🙋🏻‍♀️。當然如果你大食可以叫大份D~喺旺角想食米線/麵...又唔想同人迫,又想同閨蜜打下卡咁,呢度會係個好選擇💯!
環境服務:⭐⭐⭐
食物質數:⭐⭐⭐⭐
打卡指數:⭐⭐⭐⭐
题外话/补充资料: 🚗 附近有露天停車場,或可以泊始創,不過小編今次難得巧遇咪錶位,半個鐘都超殺,好彩過時無俾人抄。
2021-08-08
小食加配
  • 過橋米線
2021-09-25 30 浏览
今晚經開旺角彌敦道,唔知食咩好,無意間發現左間 #雲魅 佢喺好正宗嘅雲南米線叫左1️⃣特色湯文山精繳配料,肥牛,七彩麵,10小碟有蝦,帶子,響鈴,蟲草花,肉碎…熱湯滾鍋上,先放肉,蝦,帶子,之後放其他配料,最後先放七彩麵味道唔差,湯唔會太鹹有酸辣味,配料好新鮮,值得一試2️⃣蒜泥白肉,味道一般,肉片尚可以,算嚟較少3️⃣玉米甜煎餅 有點甜,粟米唔太多,都幾好食環境舒適,位置好方便,喺旺角站隔離,服務質素唔差
今晚經開旺角彌敦道,唔知食咩好,無意間發現左間 #雲魅
佢喺好正宗嘅雲南米線

叫左
味道唔差,湯唔會太鹹有酸辣味,配料好新鮮,值得一試
2️⃣蒜泥白肉,味道一般,肉片尚可以,算嚟較少
3️⃣玉米甜煎餅 有點甜,粟米唔太多,都幾好食

環境舒適,位置好方便,喺旺角站隔離,服務質素唔差
特色湯米線
蒜泥白肉