2021-06-26 48 浏览
係open rice 見到評分不錯,中午一個人想簡單吃米線,當天差唔多一點上到去,餐廳只坐了大概一半人,我只有一人到這裡吃午餐,被安排坐到廁所外,同侍應要求坐近窗,她說已留座,再要求坐其他位置,她最後不情不願的安排我坐另一邊座位。並說一般不會安排一位坐四人座,因為晏些有很多人到,但直到我食完,餐廳也沒有多少。至於食物,所選套餐也70多元,以旺角來說,這午餐不平宜,但味道沒什麼特別,但懷疑湯不夠熱,當晚即患上腸胃炎。沒有下次。

2021-06-16
2021-06-23 42 浏览
平時好鍾意食麻辣米線,差唔多每星期都會食。但湯底另上嘅正宗過橋米線真係第一次食。平日午市套餐只係$78,包括過橋米線、小食同飲品。過橋米線有兩款肉類同兩款湯底揀。湯底就只有雲魅特色湯同蕃茄湯揀,無辣嘅選擇。而肉類可以揀肥牛或者豬腩片。落完單唔使一分鐘就上咗凍柚子蜜,小食同埋米線配料,好有效率。而放喺砂鍋嘅湯底等咗幾分鐘就上枱。過橋米線嘅餸菜配料分為小碟放喺盤上面,望落好豐富,賣相好靚。用砂鍋上嘅湯底非常熱,一放上枱時仲滾緊。襯住湯仲熱就將配料,肥牛同米線放入砂鍋。本身已煮至半熟嘅肥牛放入熱湯後,變成九成熟。肥牛同蕃茄湯好夾,食落唔會韌。蕃茄湯底睇個顏色都知濃郁,係好真嘅蕃茄味米線食落夠滑唔會過腍,但份量少咗啲。午市套餐包埋嘅小食,揀咗手撕雞手撕雞面頭有芫茜碎同辣椒粒,食落好香椒麻味,微辣,幾好味雖然食米線嚟講呢個價錢有少少貴,但勝在賣相靚,而且包埋一個小食同大大杯凍飲。如果想食到正宗雲南過橋米線不妨一試。

雲魅過橋米線

雲魅蕃茄湯
米線食落夠滑唔會過腍,但份量少咗啲。

傣族手撕鬼雞

午市套餐包埋嘅小食,揀咗手撕雞
手撕雞面頭有芫茜碎同辣椒粒,食落好香椒麻味,微辣,幾好味

2021-06-21
雲魅過橋米線
雲魅蕃茄湯
傣族手撕鬼雞
  • 雲魅小鍋米線
🍅雲魅番茄湯麵 ($88)🍅🤩叫左呢個午市套餐, 有包一個前菜, 飲品同麵. 😶‍🌫️前菜揀左手撕鬼雞, 調味得幾好食. 🥤飲品既凍蘋果蜜好飲解喝, 🍜而個麵就揀左番茄肥牛七彩麵, 佢最特別就係有10種配料排曬係個盤道, 🥢等你自己依次序放入個麵道, 正一好玩又好食!🥳🍨泡魯達 ($48)🍨😙佢地標榜呢個為雲南既特色甜品, 象徵甜而不膩的愛情. 🥰裏面有芒果雪糕, 蒟蒻, 紫米同椰子餅, 👌🏼個人覺得可以既, 但略嫌食多幾啖就開始太甜啦🤨😋總體 (味道, 性價比, 環境, 服務態度) : 8/10——————————————————————————————🍅Tomato Soup Base with Rainbow Noodles ($88)🍅🤩This lunch set included an appetizer, soup noodle and a drink. 😶‍🌫️I have chosen Yunnan style shredded chicken as the appetizer, it was nicely seasoned and tasted good. 🥤For t
🍅雲魅番茄湯麵 ($88)🍅
🍨泡魯達 ($48)🍨

🤩This lunch set included an appetizer, soup noodle and a drink. 😶‍🌫️I have chosen Yunnan style shredded chicken as the appetizer, it was nicely seasoned and tasted good. 🥤For the drink, the cold honey apple tea was refreshing. 🍜For the noodles, I had to add the sliced beef and 10 others ingredients to the soup in order by myself, 🥢it was fun and the food tasted delicious as well🥳

🍨Yumei Style Paoluda ($48)🍨
😙They marked it as the Yunnan style dessert and it represented the beauty of love. 🥰The Paoluda included mango ice cream, konjac, black rice and coconut biscuits, 👌🏼it was good but just a bit too sweet for me🤨

😋Overall (Taste, CP value, Environment, Service): 8/10
2021-06-14 929 浏览
旺角高級雲南過橋米線🍜平時譚仔就食得多 香港過橋米線做得好嘅真係唔多🥲過橋米線除咗配料一眼就睇到晒之外個湯底一定要夠熱 否則就會煮唔熟啲食材🧐今次就試咗豪華級嘅過橋米線😍.🎈香格里拉豪華配料過橋米線 ($128)正宗過橋米線其實係用熱鍋上 再將半熟既配料加熱進食😋我哋就揀咗特色湯 微微酸辣而且仲有得俾你要食牛肉定腩片 麵都有七彩面同米線可以選擇👏呢個豪華組合全部都係高級野😍👉大蝦🍤: 蝦肉爽彈大隻新鮮 睇樣都覺得好靚仔👉鮑魚: 呢個價位有鮑魚實在難以置信 鮑魚都淋身 亦幾有鮮味 實在唔錯👉帶子: 一開二 入口似係刺身級既帶子 真係第一次帶子配米線 但原來味道又出奇地夾👉炸醬: 可以話係呢個麵既靈魂 湯底既雲南風味 就係佢呢個炸醬吊味 酸酸辣辣🌶.🎈雲魅手撕鬼雞 輕盈 ($30)有得叫輕盈份量好方便我呢啲細食嘅人👏肉質唔算太鞋 調味都OK.🎈海蜇青瓜絲 ($20)價錢真係幾平😍口味酸酸辣辣 係開胃之選😎.🎈總括而言餐廳環境開揚 有大玻璃窗😎雖然係主打過橋米線 但係自由選擇道高唔止配料有得揀 湯底同埋主菜都可以自己選擇😎都幾適合偏食症人士 唔食蔥就可以落小碟蔥啦👏
旺角高級雲南過橋米線🍜

平時譚仔就食得多 香港過橋米線做得好嘅真係唔多🥲
過橋米線除咗配料一眼就睇到晒之外
個湯底一定要夠熱 否則就會煮唔熟啲食材🧐
今次就試咗豪華級嘅過橋米線😍
香格里拉豪華配料過橋米線

🎈香格里拉豪華配料過橋米線 ($128)
正宗過橋米線其實係用熱鍋上 再將半熟既配料加熱進食😋

我哋就揀咗特色湯 微微酸辣
而且仲有得俾你要食牛肉定腩片
麵都有七彩面同米線可以選擇👏
呢個豪華組合全部都係高級野😍

👉大蝦🍤: 蝦肉爽彈大隻新鮮 睇樣都覺得好靚仔
雲魅手撕鬼雞 輕盈

🎈雲魅手撕鬼雞 輕盈 ($30)
有得叫輕盈份量好方便我呢啲細食嘅人👏
肉質唔算太鞋 調味都OK
海蜇青瓜絲

🎈海蜇青瓜絲 ($20)
價錢真係幾平😍

都幾適合偏食症人士 唔食蔥就可以落小碟蔥啦👏
雲魅手撕鬼雞 輕盈
海蜇青瓜絲
  • 香格里拉豪華配料
平時睇開 #香港米線關注組 就會keep住好想食米線😂今次就去同🙆🏻‍♂️試下新野先!!.📍雲魅.🍜文山精緻配料+雲魅香辣湯 ($108) - 揀左肥牛配上文山精緻配料~感覺好得意,係需要自己按次序放入餸菜嫁~係湯仲滾緊嘅時候就先落肉同鵪鶉蛋🤩然後就落其他野,有鳳尾蝦、帶子、蟲草花、酥肉、炸醬、響鈴、竹笙、莞茜同酸菜~最後加埋個七彩麵😍顏色好靚~味道都好好唔會太辣喎🍜香格里拉豪華配料+雲魅特色湯($128) - 唔食辣嘅🙆🏻‍♂️就揀左呢個用上每日鮮熬雞湯,配上秘制醬汁帶有微微酸辣味道~先放入豬腩片同鵪鶉蛋,再加蔬菜類同其他配料例如鮑魚、帶子、鳳尾蝦等等🤩最後加埋米線就食得!!湯濃味道夠~食完暖笠笠😋🍗傣族手撕鬼雞(小/$30)-手撕雞啖啖肉,配上蒜茸、莞茜葱同芝麻,都幾惹味喎~
📍雲魅

兩人各點了一個lunch set,價錢不貴80HKD有找。有前菜和飲品,味道較咸,但擺盤別緻,可以一試。前菜點了涼拌黑木耳和傣族手撕鬼雞。兩者也是微辣,令人開胃。黑木耳大件又爽口;手撕雞的芫荽味突出,不愛吃芫荽的話要注意。兩者的份量也很足!過橋米線 • 豬腩肉 • 特色湯十種配菜各用小碟呈上,圍著中間的豬腩肉,從擺盤上看已經令人十份滿足!唯當中的炸醬各酸菜味道較濃,所以我沒有全加進湯裏。米線的湯底亦較濃味,口味清淡的各位要注意。而當中最令人滿意的一樣就是米線和湯底是分開上的!不用擔心麵條會泡得太淋。除了米線,亦嘗試了本店的特色七色麵,有種淡淡的蔬菜味(?)味道特別,值得一試。

前菜

過橋米線 • 豬腩肉 • 特色湯

2021-06-10
2021-06-09 31 浏览
友人不嬲鍾意食米線,今次佢話要去試位於旺角既雲魅,因為佢話呢夠正宗。我哋兩個都叫咗過橋米線,揀咗文山精緻配料($108)及雲魅特色湯底。首先嚟嘅係配料都好豐富,每樣配料分別用小碗裝住,跟住個湯係滾住送到黎。我地就馬上跟住指示落肉同埋海鮮,之後落蔬菜配料,最後先至落米線。啲湯既熱力足已令到肥牛熟哂,個湯底好特別,有少少酸辣口感,同埋都食得出佢係清雞湯底嚟嘅,連埋米線食真係一流,食完唔會口乾,配料個帶子同蝦都係好大隻,鍾意食米意既朋友可以一試。

終於食到嚟美食集中地嘅旺角啦~ 雖然最近天氣好Q熱,都無阻我放假出嚟行旺角嘅決心😎係旺中買衫買到好肚餓,所以上網搵吓附近有咩好食,結果俾我發現到有呢間食雲南米線嘅「雲魅」😝今次order左佢既午市套餐($88),直到上菜嗰刻先知原來係咁豐富架😱😱 前菜:傣族手撕鬼雞🐥主食:肥牛🐮、昆明風味配料🌽🍅🥬(包括豆卜、午餐肉、酸菜、肉醬、雞蛋、蕃茄、粟米)、七彩麵🌈湯底:雲魅特色湯飲品:熱蘋果蜜🍎真係俾佢所謂「前菜」既手撕雞嚇親,一啲都唔係前菜嘅份量黎既😨 仲多過主食既肥牛添呀!手撕雞有輕微嘅麻辣,但完全唔需要擔心,個麻辣係一般人都接受到嘅程度😆七彩麵嘅質地比較軟,七彩麵嘅顏色好開胃,但食落就唔太覺有咩特別味道🤣 如果食唔慣或者唔敢嘗試嘅都可以揀返米線😌個雲魅特色湯係雞湯底,再有啲酸辣既味道👍🏻 食唔到辣嘅都可以揀返佢嘅蕃茄湯底🍅 不得不提嘅係一上枱一個湯仲係滾既!呢個套餐再加埋呢個景🏙呢間餐廳真係好值得一試🤓 如果食厭咗譚X或者X哥,不妨試吓呢一間嘅特色米線!😘

前菜:傣族手撕鬼雞🐥

湯底:雲魅特色湯
飲品:熱蘋果蜜🍎

2021-05-30
2021-06-05 27 浏览
座落鬧市中嘅高樓食肆。極力推介🌟🌟🌟🌟🌟嘅正宗雲南米線。同係雲南食嘅幾乎一模一樣,無論係食法定湯底都都非常相似👍🏻👍🏻🤤店內擺設都極具雲南風味,仲有播放令人舒適嘅中樂曲。各自叫咗一碗最平最基本嘅過橋米線(昆明風味配料),大概~$90一碗,雖然比起一般食開嘅米線貴岀一半,但CP值極高👍🏻麵底可以選擇米線或者七彩麵(好似類似蔬菜麵個類)。我揀咗米線,非常順滑,配埋湯底係一流🥰湯底(老壇酸菜)真係不得了,唔知係咪用咗砂鍋煲令佢嘅味道進一步昇華咗,一飲就會分得岀佢絕對唔係味精湯,而係用咗雞嚟熬岀嚟嘅湯底,非常鮮甜。唔知點食法🙈店內亦貼心地提供餐牌教食客點食🥰😋泡魯達推介指數🌟🌟🌟🌟🌟原來係雲南省芒市非常著名的小吃😋用咗西米露、煉乳、特製麵包干、新鮮椰絲加上冰塊和水。甜甜地,又非常消暑😋👍🏻

唔知點食法🙈店內亦貼心地提供餐牌教食客點食🥰😋

泡魯達

推介指數🌟🌟🌟🌟🌟
甜甜地,又非常消暑😋👍🏻
2021-06-04 20 浏览
雲南小鍋米線有大量既炸醬跟酸菜,另有幾片魚片,但又不會太濃味,配埋湯底一齊,味道反而算是較清啖。脆炸蝦球 剛炸好,另有加到辣粉,微微辣之餘又香脆可口。刀拍青瓜爽口微酸,開胃小食。
雲南小鍋米線
有大量既炸醬跟酸菜,另有幾片魚片,
但又不會太濃味,配埋湯底一齊,
味道反而算是較清啖。

脆炸蝦球
剛炸好,另有加到辣粉,
微微辣之餘又香脆可口。

刀拍青瓜
爽口微酸,開胃小食。

2021-06-02 27 浏览
.今次試另一款米線手撕雞涼麵 好大碗仲要超級多雞絲 超級厚佢原本嘅涼拌汁就辣嘅但我麻麻哋辣 所以叫佢換咗個唔辣嘅都好濃味 配合涼麵啱啱好☺️.之後可以跟一個小食同一杯嘢飲我就叫咗青瓜 其實都幾大碟㗎青瓜會有少少辣 但係我都接受到😉.再加埋一杯紅棗蜜 甜甜地 中和一下如果紅棗可以多多少少就好啦😘.我而家基本上去親旺角!都會去呢間度食 座位又闊落食物又好味😋 去極都唔厭呀😉嘻嘻😇.🥢雲魅 (旺角)📍旺角彌敦道724-726號18樓 .
今次試另一款米線
我就叫咗青瓜 其實都幾大碟㗎
青瓜會有少少辣 但係我都接受到😉
再加埋一杯紅棗蜜 甜甜地 中和一下
如果紅棗可以多多少少就好啦😘
我而家基本上去親旺角!
都會去呢間度食 座位又闊落
食物又好味😋 去極都唔厭呀😉嘻嘻😇
🥢雲魅 (旺角)
📍旺角彌敦道724-726號18樓
2021-05-30
香港好多米線舖,呢間雲魅都係食米線既。但係就同平時食開果啲好唔同,佢既配料、麵同湯係分開上既,食既時候自己將啲配料逐碟逐碟放入鍋湯到🤩冇諗過食雲南米線都可以咁有儀式感🙈而且呢度午市套餐都幾抵食!包埋一款前菜同埋飲品🤤 1️⃣過橋七彩麵($78)有得揀過橋米線或者七彩麵,覺得七彩麵特別啲所以就嗌左七彩麵😌湯底可以揀雲魅特色湯或者雲魅番茄湯,我就揀左雲魅特色湯。之後可以揀肥牛或者豬腩片,揀左肥牛。  午市套餐既配料係跟佢既昆明風味配料,有鵪鶉蛋、餐肉、魚腐、車厘茄、玉米粒、酸菜、響鈴、炸醬、酥肉同埋芫茜蔥。上檯既時候鍋湯熱辣辣仲滾緊🤤自己將啲配料扔落鍋湯到,幾特別幾有趣。舖頭仲有教你點樣食,要放左肉類同蛋先,之後再放蔬菜類,最後先放麵。  覺得呢個米線幾好食😋湯底係酸酸地帶少少辣,唔算好濃亦都唔會好油👍七彩麵食落就其實冇乜特別,偏淋,不過試係都好😄  另外午市套餐仲有跟一款前菜,有得揀木耳、手撕雞、青瓜或者雞翼尖。我就揀左佢既傣族手撕鬼雞。比我想像中大碟!而且味道唔錯🥰帶少少酸味好開胃!推薦呢款! 午市套餐仲跟飲品,揀左青檸薑蜜。酸酸甜甜夠曬清爽,而且唔會太甜🤤朋友嗌左柚子蜜都唔錯。
1️⃣過橋七彩麵($78)

2021-05-31 24 浏览
呢間真係book mark咗好耐,終於去到啦!主打正宗雲南米線!首先讚一讚,呢度嘅配料真係十足!五顏六色望到都覺得開心🥳我叫咗有少少酸辣湯底,👍個湯底唔算太濃郁,🤣但係清清地都滿足到我食雲南米線嘅慾望😍😍今次我叫嘅係豬肉米線😍($78)餐仲附送左一款小食我今次揀咗青瓜,好fresh!仲有一杯嘢Tim !😚佢一想煲嘅時候呢係熱辣辣小心辣親!之後就可以將啲配料放入鍋裏面啦,最最最有驚喜係嗰個七彩麵條,係彈牙同埋幼身版嘅上海麵!👍整體來講性價比都唔錯!另外一讚環境,一入門口都已經覺得舒適優雅,門口裝修得10分別緻,有啲古色古香,坐窗邊呢落地玻璃令到環境10分開揚🤪10分精緻的午餐🤪心情大好🤩

首先讚一讚,呢度嘅配料真係十足!
五顏六色望到都覺得開心🥳
我叫咗有少少酸辣湯底,👍
個湯底唔算太濃郁,🤣
但係清清地都滿足到我食雲南米線嘅慾望
😍😍
今次我叫嘅係豬肉米線😍($78)
餐仲附送左一款小食我今次揀咗青瓜,好fresh!
仲有一杯嘢Tim !😚

佢一想煲嘅時候呢係熱辣辣小心辣親!
之後就可以將啲配料放入鍋裏面啦,
最最最有驚喜係嗰個七彩麵條,
係彈牙同埋幼身版嘅上海麵!👍
整體來講性價比都唔錯!

另外一讚環境,一入門口都已經覺得舒適優雅,
門口裝修得10分別緻,有啲古色古香,
坐窗邊呢落地玻璃令到環境10分開揚🤪
10分精緻的午餐🤪
心情大好🤩
2021-05-30 15 浏览
一直都好想諗下正宗過橋米線,所以今日就嚟到旺角雲魅啦!❤️❤️.我哋叫左個 老壇酸菜湯七彩麵😌 要左昆明風味配料同豬腩片😆將d配料放落去碌碌就可以架啦!湯底酸酸地好開胃架,個豬腩片好有口感🥰 配料有餐肉、粟米、炸醬等,真係幾豐富下😌😌.小食叫左蒜泥白肉❤️重口味必食!蒜泥超多👍🏻👍🏻手撕雞份量都幾多,惹味又不會太辣👍🏻.另外叫埋南瓜餅😻甜甜地,好煙韌😆😆

我哋叫左個 老壇酸菜湯七彩麵😌
小食叫左蒜泥白肉❤️

另外叫埋南瓜餅😻甜甜地,好煙韌😆😆
2021-05-27 26 浏览
係香港有唔少食米線既鋪頭,而食正宗既雲南米線既鋪頭實在唔多,因為要準備既材料亦唔少,所以能夠搵到一間好食同正宗既真係好難得👍🏻而今次就嚟到旺角既呢間雲魅,試一試佢到底係咪真材實料👍🏻👍🏻一入到去餐廳既裝修都係走古典風格,而當日去食果時都好早,所以都未係有好多人黎食,而佢地過橋米線主打都係用熱鍋上,落埋啲配料煮熟,最後加上米線,而佢地既湯底都有好多選擇,有酸菜味,亦有蕃茄味同辣湯揀,而今次就揀左雲魅特色湯,配料就要昆明風味配料~昆明風味配料過橋米線($88)首先一上枱果時就見到一份排列得好整齊既過橋米線,配合埋個熱鍋,入面既雞湯仲係十分滾同熱辣,呢樣就係正宗雲南米線既精髓,要湯夠熱先能煮熟啲配料同米線,而佢既配料都好足,尤其係有鵪鶉蛋,而店鋪亦有教學落配料既先後次序~而個湯底應該係真材實料用鮮雞熬出嚟既湯底,加左小小酸辣醬汁唔同話太搶味,而個湯底真係十分鮮甜,淨係呢個湯底都已經值回票價👍🏻加埋飲完係唔會頸渴😋😋的確係值得一讚👍🏻而佢有一款甜品叫雲魅泡魯達($48)既甜品,其實就係芒果雪糕加埋啲紫米同餅乾,食落個味道幾新奇,而呢幾樣既配搭亦出乎意外地夾,而食落味道都相當唔錯👍🏻總結呢間餐廳

總結呢間餐廳既食物都相當唔錯,尤其過橋米線亦相當正宗,唯一覺得係價錢方面有小小貴,不過食物質素係相當唔錯既👍🏻👍🏻

2021-05-19