因為去過昆明雲南食喎正宗覺得呢度都係未夠 正宗 但係佢嘅湯底算係唔錯 蕃茄湯底濃酸菜湯底都ok, 四個人食咗五百蚊每人叫咗一碗麵仲有一啲小食 小食雞絲真係唔好味好乾 雞翼尖 得個辣字 冇乜其他味 雜菜春捲 好似超市嗰種 公仔牌嗰啲 形狀 好細 好幼好短 入面只有幾條菜 小食蝦球 正正常常.飲品方面所謂特飲其實都係好似茶餐廳嗰啲 跟現成罐裝調味料落去加啲梳打 特飲 十二點去到冇乜人平日 環境尚算舒適, 但不算是 性價比高的 食店, 只有湯底ok 不至於吸引再來第二次。
平時都食開重口味的雲南米線,終於有一間用真材實料,熱辣辣上菜的米線~值得推介是這特色湯底,午市套餐都抵食,熱鍋上枱之後,要立即放鵪鶉蛋、牛肉和生菜。面有兩款選擇:米線和七彩面。米線較幼身和有彈性。七彩面有特色,用不同蔬菜汁去整,但個人覺得米線配搭更佳。另外,都試了酸菜湯底,味道比特色湯底較淡味,清淡一點。不同湯底可配搭不同套餐,選了一個有鳳尾蝦和帶子的,材料新鮮👍🏻可以叫一兩款小菜嘗一嘗,味道都不錯的~環境設計優雅,坐位舒服,午市不算多人,很不錯👌🏻

可以叫一兩款小菜嘗一嘗,味道都不錯的~

環境設計優雅,坐位舒服,午市不算多人,很不錯👌🏻
很想吃米線,知道旺角有家豪華米線,就決意試試🤭。餐廳令人感到很舒服,又有玻璃可以看到外面的環境,加上雲南的背景音樂,實在令人放輕鬆😌。看看菜單,發現有好幾款的豪華米線,而我就選了以下這款。🥢昆明風味配料 $88 🍅雲魅香濃蕃茄湯 $88配料方面,有🐮牛肉、🥬生菜、🥚鵪鶉蛋、餐肉、🐟魚腐、🍅車厘茄、🌽玉米粒、酸菜、響鈴、炸醬、酥肉、羌茜蔥,每一道菜都份量少少,令整碗過橋米線相當豐富😜。而它亦教授了如何吃,先放肉和鵪鶉蛋,之後放蔬菜,最後放米線,非常講究。而它更表示,為保持食物味道,要快將食材放入鍋中😙食材方面,最深刻🐟是魚腐,很彈牙有魚香,配上軟腍適中的米線,以及熱辣辣的蕃茄濃湯🍅,令人相當滋味。這次吃過橋米線,自己落材料,感覺很過癮,希望下次可試七彩麵。😆

看看菜單,發現有好幾款的豪華米線,而我就選了以下這款。

🥢昆明風味配料 $88 🍅雲魅香濃蕃茄湯 $88

• 昆明風味配料
2021-08-01 40 浏览
😩😩好失望呀!😭😭😭😭係米線關注組睇到話好食,特登黎食個套餐,餸少不在講,價錢勁唔抵😒😒擺明係搵人食文既。個套餐啲料全部都好cheap,咩栗米蔥同蕃茄都可以算配料🥺🥺最慘係一場想黎食米線、點知佢個米線係分開上既,所以個米線好凍,就算加落熱湯都唔夠熱,米線好硬又碎,食落口唔係一注注,係一忽忽咁😔😔收呢個價,除左個環境都叫ok咁,食物真係唔掂又無料,好似午餐肉咁平既料都要薄切。湯底無咩特別,比清湯濃少少咁 。好被昆既feel 😞😞😞
😩😩好失望呀!😭😭😭😭
好被昆既feel 😞😞😞
2021-07-31 633 浏览
今次黎食[雲魅]雲南過橋米線🍜。作為香港人食,米線真係由細食到大。但咁正宗同埋咁有特色ge真係未試過🤤。餐廳一入到去見裝修係竹林風格,已經感覺到到平時大家食開嘅:譚x,雲x香好唔同,明顯係行高檔舒適路線。俾你坐得舒舒服服咁品嘗佢哋嘅出品☺️。呢間店嘅沿用雲南當地正宗米線用法,上鍋方式係直接用熱鍋做容器;麵、湯及材料分開上,有夠氣勢同夠風味。(店員好貼心咁提醒個熱鍋高達200°C,所以大家黎食ge時間都要小心)午市套餐$88-1️⃣雲南過橋米線(特色湯底)配料🥘:除左肉可以揀肥牛/腩肉,套餐其他配料有:鵪鶉蛋、餐肉、魚腐、車厘茄、玉米粒、酸菜、響鈴、炸醬、酥肉同芫荽蔥,配料多到好似食緊九大簋咁😛。配料分開放嘅好處係可以按個人口味加減調整配料放入熱鍋。(食法將先放肉類和鵪鶉蛋>再放蔬菜類>最後放麵/米線) 米線/七彩麵🌈:除左米線之外,呢度介仲有七彩麵可以揀,不過第一次黎食都係想食反米線先😚,試真個味先,下次有機會先再試。米線質地正常,軟硬適中。雲南特色湯底:未加配料落鍋之前,我偷偷地飲咗啖湯,少少酸酸辣辣,但又好清甜,開胃!2️⃣傣族手撕鬼雞👻:鬼雞個名聽落好嚇人😂,但其實係雲南傣

午市套餐$88-
1️⃣雲南過橋米線(特色湯底)

(食法將先放肉類和鵪鶉蛋>再放蔬菜類>最後放麵/米線)

2️⃣傣族手撕鬼雞👻:鬼雞個名聽落好嚇人😂,但其實係雲南傣族當地小菜,味道有d似檸檬手撕雞,少少酸酸辣辣,好啱夏天食。我自己就撈埋啲米線食,都幾夾✌🏽

3️⃣飲品:除咗有汽水之外,仲有唔少特色飲品(青檸薑蜜、紅棗蜜等)都唔使加錢抵讚👍

總結:第一次體驗到正宗雲南米線嘅食法,真係好特別🥰,自問係米線關注組嘅你一定要嚟食👍。

滿分5粒🌟
———————————-
環境:🌟🌟🌟🌟
味道:🌟🌟🌟🌟
服務:🌟🌟🌟
CP值:🌟🌟🌟
  • 雲魅特色湯過橋米線
2021-07-20 44 浏览
睇到介紹呢間餐廳雲南米線由於本人喜愛雲南米線 就去試吓可唔可以揾返雲南味道。首先點咗嘢飲,再慢慢睇食乜,叫咗2杯薑味特飲,味道都唔錯。睇下有咩選擇先,湯底都有5款,主要雞湯再加唔同口味。我地㨂咗fusion嘅雲南米線,點解係fusion,因為雲南米線唔會有海鮮嘅😬香格里拉豪華版米線用料十足,多款配料,除咗當地冇嘅海鮮,配料都有8成似,仲有鮑魚。餐牌有個指引,跟住佢地個步驟 ,逐樣放入剛剛煮好,熱辣辣的湯底,美味。仲可以選擇七彩米線。加咗2個小食,輕盈版,但份量也不少。餐廳個view都幾靚架!正宗雲南米線另我諗返起多年前去雲南旅行的日子…想試雲南菜,不妨一試。
睇到介紹呢間餐廳雲南米線
由於本人喜愛雲南米線 就去試吓
可唔可以揾返雲南味道。

首先點咗嘢飲,再慢慢睇食乜,
叫咗2杯薑味特飲,味道都唔錯。

香格里拉豪華版米線
餐牌有個指引,跟住佢地個步驟 ,
逐樣放入剛剛煮好,熱辣辣的湯底,美味。
仲可以選擇七彩米線。

加咗2個小食,輕盈版,但份量也不少。

餐廳個view都幾靚架!

正宗雲南米線
另我諗返起多年前去雲南旅行的日子…
想試雲南菜,不妨一試。

2021-07-12
  • 香格里拉豪華配料
2021-07-20 37 浏览
旺角適合打卡的雲南米線餐廳環境裝修很中式,坐位寬闊舒適,而且播著中國古典風味曲。最低消費每位$70,免收加一服務費#昆明風味配料 $88過橋湯底選了雲魅特色湯,是酸辣湯底,極輕微辣,吃不到辣的可以不落炸醬~另外選了牛肉和七彩面(感覺健康一點)有點像一人一鍋,擺碟很適合打卡~拍照後湯沒那麼熱可以叫店員返熱,滾湯下落鵪鶉蛋、肥牛、配料蔬菜等。#蒜泥白肉 $58大大片充滿蒜蓉香的豬腩肉薄片,微酸辣,重口味#桂花酒釀丸子 $38超漂亮,甜甜的酒釀丸子,感覺很補身#雲魅泡魯達 $48有芒果雪糕、蒟蒻(像西米露)、紫米、脆餅(有點像蜜糖多士粒)幾有趣特別,不會太甜,不錯服務質素:7/10環境舒適度:8/10ᶘ ᵒᴥᵒᶅ個人口味評分:7/10
旺角適合打卡的雲南米線

餐廳環境裝修很中式,坐位寬闊舒適,
而且播著中國古典風味曲。最低消費每位$70,免收加一服務費

#昆明風味配料 $88

過橋湯底選了雲魅特色湯,是酸辣湯底,
七彩麵

有點像一人一鍋,

#蒜泥白肉 $58

大大片充滿蒜蓉香的豬腩肉薄片,微酸辣,重口味

#桂花酒釀丸子 $38

超漂亮,甜甜的酒釀丸子,感覺很補身

#雲魅泡魯達 $48

服務質素:7/10
環境舒適度:8/10
ᶘ ᵒᴥᵒᶅ個人口味評分:7/10
2021-07-19
2021-07-19 32 浏览
平時鍾意同朋友去試唔同既米線,呢日就同朋友去左銅鑼灣呢間食雲南米線既餐廳到食dinner。餐廳既擺設都幾古色古香。打開餐牌,見到有幾款唔同既米線套餐可以選擇,可以揀唔同既配料set再自選湯式、麵同肉。我地點左香格里拉豪華配料同埋文山精緻配料。香格里拉豪華配料入面有鮑魚、帶子、鳳尾蝦、蟲草花、鵪鶉蛋、竹笙、酥肉、炸醬同響鈴,非常豐富。呢個配料配埋番茄湯、豬腩片同米線,一齊放入小鍋到,好豐富。另外文山精緻配料就配肥牛同清雞湯。
餐廳既擺設都幾古色古香。

另外文山精緻配料就配肥牛同清雞湯。

• 香格里拉豪華配料
2021-07-19 31 浏览
現代與古典既結合,素雅既裝潢,感覺好舒適,第一次食米線唔洗迫夾同咁嘈,仲可以扮哂優雅咁影相。🥢雲魅過橋米線 — 昆明風味配料🥢 $88要揀湯底、配料、肉顃同埋麵底,我就揀左特色湯底,酸尾尾既開胃湯底麵就緊係要試佢呢到招牌七彩麵,睇得又食得,唔會軟糊,都幾有咬口。好似韓式咁好多一小碟配菜,乜都有少少。🥢雲魅紅燒肉🥢 $78好食過好多地方,又甜美又香口既五花腩肉参入哂花椒八角既香味,肉質軟嫩,色香味俱全。🥢雲魅家鄉酸菜肉醉飯🥢一碗白飯配一比一既肉,仲要底唔會鋪勁多菜墊高,係食哂白飯仲會有餸剩既份量,真係好抵食。怕酸就唔好試啦,都幾酸下架,但係愛酸既人就會食得好過癮。

🥢雲魅過橋米線 — 昆明風味配料🥢 $88

🥢雲魅紅燒肉🥢 $78

🥢雲魅家鄉酸菜肉醉飯🥢
2021-07-15 50 浏览
一間富有特色既雲南過橋米線🍜 同平時速食港式米線唔同,呢間係行精緻特色路線,最具既打卡賣點就係類似九宮格既配料擺設,連肉共有13份配料,顏色夠哂colourful😍再搭上一個特式砂鍋湯底,外觀更具特色感😉午巿套餐$78已包過橋米線、小食同飲品,價錢尚算合理湯底可揀特式湯或者番茄🍅湯,肉就揀豬腩片或肥,麵底可揀米線或七彩麵,個人覺得七彩麵打卡較有特色,但食落就同普通麵線差不多🤭每一枱枱面都有貼心指示牌教食客品嘗米線既步驟,提提大家唔好掛住打卡而錯過將配料砂鍋湯仲熱辣辣既時間😂😂😂整體黎講份量足夠,味道不過不失,材料放哂入鍋後,湯底略漏唔夠熱,係適合打卡之選🤭🤭🤭小食揀左傣族手撕鬼雞同刀拍青瓜🥒手撕雞食落有椒麻味,青瓜都夠fresh👍🏼
午巿套餐$78已包過橋米線、小食同飲品,價錢尚算合理

小食揀左傣族手撕鬼雞同刀拍青瓜🥒
手撕雞食落有椒麻味,青瓜都夠fresh👍🏼
2021-07-09 37 浏览
今日lunch又過咗去太子旺角呢頭然後又醒起呢棟大廈好多餐廳所以就過咗嚟睇下有咩食因為得一個人所以真係想簡單食下米線就揀咗呢間餐廳呢度算係環境舒適嘅米線舖一坐低見到有是日精選午餐星期三係雲魅小鍋米線材料有炸醬,魚腐,酸菜魚腐好食,但略嫌炸醬少湯底係酸辣但只係微辣前菜叫咗手撕雞幾開胃飲品叫左青檸薑蜜有真薑有驚喜👍🏻另外加左酥炸雞軟骨(叫咗輕盈)香脆可口🤤呢個勁推介👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻
今日lunch又過咗去太子旺角呢頭
然後又醒起呢棟大廈好多餐廳
所以就過咗嚟睇下有咩食
因為得一個人
所以真係想簡單食下米線就揀咗呢間餐廳
呢度算係環境舒適嘅米線舖
一坐低見到有是日精選午餐
星期三係雲魅小鍋米線
材料有炸醬,魚腐,酸菜
魚腐好食,但略嫌炸醬少
湯底係酸辣
但只係微辣
前菜叫咗手撕雞
幾開胃
飲品叫左青檸薑蜜
有真薑有驚喜👍🏻
另外加左酥炸雞軟骨(叫咗輕盈)
香脆可口🤤
呢個勁推介👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻
  • 酥炸雞軟骨
作為米線關注組一員,當然要食哂全港高質米線啦😙平時食開譚記/雲貴x,今次特別啲去旺角試一間主打正宗雲南米線嘅餐廳——雲魅☺️🍜昆明風味配料 ($88)我揀左雲魅老壇酸菜湯配肥牛同七彩麵🌈店員會分別端上餸同麵 之後先上高溫嘅砂鍋🔥再指導我地放配料入砂鍋嘅順序用砂鍋嘅熱力煮滾成碗麵🔥🔥雖然煮嘅時間唔長 但成碗麵都好入味湯底酸度好足 七彩亦帶少少口感加入鵪鶉蛋呢個配搭真係幾有驚喜👍🏻炸醬都整得好惹味 同湯底好夾 唔會過分重口🍜雲魅手撕鬼雞 ($58)涼拌手撕雞加上麻椒油同蒜惹味之餘凍冰冰又好清新🧊手撕雞醃得好入味 有少少似鹹雞整體不錯 但如果雞肉可以再嫩口啲會更佳啊😙食耐左普通米線,試下呢度嘅正宗雲南米線都係一個不錯嘅體驗🤭味道整體都比想像中好,可以一試啊👍🏻

昆明風味配料

🍜昆明風味配料 ($88)
我揀左雲魅老壇酸菜湯配肥牛同七彩麵🌈
湯底酸度好足 七彩亦帶少少口感
加入鵪鶉蛋呢個配搭真係幾有驚喜👍🏻
炸醬都整得好惹味 同湯底好夾 唔會過分重口

雲魅手撕鬼雞

🍜雲魅手撕鬼雞 ($58)
涼拌手撕雞加上麻椒油同蒜
惹味之餘凍冰冰又好清新🧊
手撕雞醃得好入味 有少少似鹹雞
整體不錯 但如果雞肉可以再嫩口啲會更佳啊😙

雲魅手撕鬼雞
2021-07-03 30 浏览
午間空閑,黎到雲魅食個下午茶,見到有蟲草雞湯泡飯,一於試試🤣由於係下午茶時段,餐廳唔太逼,可以舒服地慢慢食飯,睇睇書,睇睇街景,泡飯叫人有驚喜,值得推薦。如果想有個安靜地方食下安樂茶飯,呢度一定係首選。
蟲草雞湯泡飯
肉鬆豆腐
薑檸蜜
2021-07-02
蟲草雞湯泡飯
肉鬆豆腐
薑檸蜜
2021-06-29 36 浏览
講起食米線,大家多數都諗起譚仔,而且多數以速食為主,價錢方面多數HKD70以下,以快平為印象。今次去雲魅個感覺同平時去食連鎖米線舖好大分別,完全係高級版米線舖。首先佢個位置比較高,可以望到街外景觀之餘,整個環境都非常整潔,完全冇壓迫感,再加上一直播放輕快音樂,完全有種係cafe 食米線感覺, 好岩同朋友一齊黎食住傾計。食物方面個排場又幾特別,將米線,食材同湯分開上,自己可以控制食物敦熟成度,令食物唔會過熟,個感覺有種打邊爐一人一窩的感覺。價錢方面比起普通米線冇咁親民,但食材方面質素都比較高,可以一試。
文山精緻配料
2021-06-27 1256 浏览
有別於平日食既果啲今次呢間係自己落料既正宗雲南米線🙂 所以餐牌既選擇唔多, 揀完湯底再揀配料, 好快就會決定到食咩🥰 雲魅蕃茄湯配昆明風味配料🍅($88)湯既選擇唔多, 最吸引到我既就係蕃茄湯, 網上見到個湯好似好濃郁, 同埋應該會同啲米線幾夾🙃 揀完湯再揀配料, 因為我唔太食得海鮮, 所以只能揀昆明風味😎 可揀豬肉或牛肉另外基本上大部分既配料都差唔多, 除左有兩款變左唔係海鮮之外☺️ 首先落鵪鶉蛋同肉, 再放車厘茄, 粟米粒, 酸菜, 之後就放魚腐, 餐肉,響鈴, 炸醬, 酥肉, 芫荽蔥👍🏽 最後就放麵或米線, 而我今次就揀左七彩麵🍜 湯用石鍋裝全, 上既時候仲滾緊, 方便整熟返啲配料同麵😍 蕃茄湯超濃郁, 真係令我忍唔住飲曬啲湯🤤 麵就冇咩特別純粹係視覺上比較特別, 不過可以成功掛曬啲湯汁😌雲魅特色湯配文山精緻配料🦐($108)呢度既湯全部都係每日新鮮熬製, 而呢個湯就加左秘製醬汁, 酸酸辣辣咁幾開胃惹味, 鐘意食酸野你地絕對不能錯過😎 我地揀左牛肉配呢個湯, 肉質ok擺得耐都唔會太韌👍🏽 配料就分別有帶子, 鳳尾蝦, 蟲草花, 竹笙, 鵪鶉蛋, 酸菜, 響鈴, 炸醬, 酥肉, 芫

雲魅蕃茄湯配昆明風味配料🍅($88)

雲魅特色湯配文山精緻配料🦐($108)
呢度既湯全部都係每日新鮮熬製, 而呢個湯就加左秘製醬汁, 酸酸辣辣咁幾開胃惹味, 鐘意食酸野你地絕對不能錯過😎 我地揀左牛肉配呢個湯, 肉質ok擺得耐都唔會太韌👍🏽 配料就分別有帶子, 鳳尾蝦, 蟲草花, 竹笙, 鵪鶉蛋, 酸菜, 響鈴, 炸醬, 酥肉, 芫荽蔥😌 湯底本身酸味比較重, 加埋啲炸醬就會令到個辣味再突出啲🙂 呢個湯就揀左米線, 都幾爽口彈牙🤤

海蜇青瓜絲🥒($20)
呢度間唔中會有唔同既小食做特價, 今晚去就有手拍青瓜同呢款海蜇😬 味道都幾特別, 醋味偏濃, 份量屬正常

整體黎講都係一個不錯既體驗, 不過以米線既價錢黎講就偏貴左少少🤏🏾 但係呢個米線食法香港比較少有, 所以試一次半次都唔錯丫😍 要食都最好卜定位, 因為一晏就開始多人

2021-06-24
  • 昆明風味配料