2021-05-21 31 浏览
接近零負評, 想試好耐. 今日終於有機會食. 緊係食 Signature Set!跟足指示, 先落肉, 再落菜, 最後落米線. 叫左特色湯底, 其實係雞湯底 + 微微辣. 我個人認為好飲. 可能因為清清地, 反而唔會蓋過d肉同菜味.  米線偏幼身, 爽口.  肥牛肥瘦剛好 (睇相), 有肉咬. 其餘配菜正正常常. 其實食味係 okay既, 不過如果食慣連鎖店, xx香, 雲xx, 咁比較下, 呢求叫做清d淡味d.成套野, 我覺得雖則無大驚喜, 但絕對可以試. 地方坐得舒服, 大玻璃日光非常充足. 服務都好好.最後我叫埋佢地個甜品, 都幾唔錯.

跟足指示, 先落肉, 再落菜, 最後落米線.

最後我叫埋佢地個甜品, 都幾唔錯.

2021-05-20
每個人都食過橋米線 唔通每個人都知佢點嚟咩不過小編食完就知道咗喇🤪首先 要講翻段故仔以前係某個縣有個秀才要係某個島上專心備考 妻子為咗丈夫可以食到熱騰騰嘅米線於是將熱湯放入砂鍋 再另外準備米線同新鮮食材等見到丈夫嗰陣先將米線同食材倒入湯中而佢哋要見面又咁岩要經過一條橋於是 就誕生咗「過橋米線」喇👏👏🔖 雲魅香辣湯 (昆明風味配料)主菜肉類: 肥牛/腩肉片麵底: 米線/七彩麵湯底: 清雞湯/特色湯/香辣湯/酸菜湯/番茄湯自選完後就可以食喇(∩•ω•∩)同平時食法唔同 佢唔係一碗米線整好晒咁比你咁有一個砂鍋裝住熱湯 再用十個小碟裝住配料食用時先落肉、蛋、其他配料緊記最後先落米線❤
每個人都食過橋米線 唔通每個人都知佢點嚟咩

於是將熱湯放入砂鍋 再另外準備米線同新鮮食材
等見到丈夫嗰陣先將米線同食材倒入湯中
而佢哋要見面又咁岩要經過一條橋
於是 就誕生咗「過橋米線」喇👏👏

🔖 雲魅香辣湯 (昆明風味配料)
主菜肉類: 肥牛/腩肉片
麵底: 米線/七彩麵
湯底: 清雞湯/特色湯/香辣湯/酸菜湯/番茄湯
自選完後就可以食喇(∩•ω•∩)
同平時食法唔同 佢唔係一碗米線整好晒咁比你
咁有一個砂鍋裝住熱湯 再用十個小碟裝住配料
食用時先落肉、蛋、其他配料
緊記最後先落米線❤
雲魅香辣湯 (昆明風味配料)
傣族手撕鬼雞 (小)
2021-05-19 19 浏览
如果会回顾的话,一定是因为这家店提供了贴心的服务,和惬意的就餐环境。食物方面大概是三颗星的水平⭐️⭐️⭐️,摆盘上很有心思,重现了云南过桥米线的造型,不过味道和食材一般,无功无过。店家服务很贴心!朋友生日我们自带了蛋糕,不仅帮忙将蛋糕放在雪柜里面冷藏,还在我们享用自带蛋糕时提供叉子和餐碟。用餐时会主动为客人加水,介绍时耐心有礼貌,服务质素一流。(such a shame on those popular/ highly ranked restaurants)因为疫情没有办法享用云南食物的人不妨来这里一试

因为疫情没有办法享用云南食物的人不妨来这里一试
2021-05-16 1106 浏览
相傳滇南的蒙自縣有一秀才在島上專心備考。妻子每天從家中為老公準備飯菜,因家中與島上以一條橋相連,妻子為讓老公能吃上一碗熱騰騰的米線,就將熱湯放入砂碗中,再準備米線及新鮮食材。待妻子經橋到達島上時,將兩者混合,就成為一碗熱氣騰騰的米線。「過橋米線」的名稱就因此而來。食了這麼多年的過橋米線,我倒是今天才知道,教識我的就是這間非一般的米線店—「雲魅」。雲魅有別於一般的連鎖米線店,餐廳的環境就已經遠遠優勝。單是座位方面,就已經令到食客坐得非常舒適,間隔十足。餐廳亦設有窗邊位,日落時一邊俯瞰旺角的景觀,一邊歎米線,絕對有另一番體驗。這裡的過橋米線烹調方法非常特別,餐廳主打三款米線配料,湯底可以自選。值得讚的是配料是自己下鍋,由於盛載米線的容器為一個大鐵鍋,其溫度可能過100度,所以能夠自己趁熱「烹調」。餐廳教導,第一要先放肉類和鵪鶉蛋,再放蔬菜類,最後才放米線/七彩麵,這樣食法能使到食材更加鮮味,的確鍋心。⧮ 1. 文山精緻配料(雲魅香辣湯)文山精緻的配料有:帶子、蟲草花、船尾蝦、竹笙、鵪鶉蛋、酸菜、響鈴、炸醬、酥肉及芫茜蔥。這款的特別之處在於帶子、蟲草花和船尾蝦,三款配料都帶清甜味道,而且新鮮
⧮ 1. 文山精緻配料(雲魅香辣湯)
文山精緻的配料有:帶子、蟲草花、船尾蝦、竹笙、鵪鶉蛋、酸菜、響鈴、炸醬、酥肉及芫茜蔥。這款的特別之處在於帶子、蟲草花和船尾蝦,三款配料都帶清甜味道,而且新鮮滾入大鍋中,帶子和船尾蝦的鮮味不會過份流失。肉類選擇了豬腩片而麵底為米線,需要一提的是豬腩片最好要趁早落,始終是豬肉,熟少少會更加。而雲魅香辣湯則不算太辣,味道恰到好處。
文山精緻配料
雲魅香辣湯
⧮ 2. 昆明風味配料(雲魅特色湯)
昆明風味的配料有:鵪鶉蛋、餐肉、魚腐、車厘茄、玉米粒、酸菜、響鈴、炸醬、酥肉及芫茜蔥。相比起文山精緻下,昆明風味的配料就相對較入門,但亦有其可取之處。肉類選擇了肥牛而麵底為七彩麵,肥牛有大概三至四塊,自己下鍋則可以控制其生熟度,對於肥牛來說是一大優勢,以避免過熟。而雲魅特色湯則是雞湯及其特製醬汁,飲落會帶點微微酸辣味道。
昆明風味配料
雲魅特色湯
⧮ 3. 自製香煎南瓜餅
平時在米線店點的小食都是那數款,既然來到雲魅這種非一般的店鋪,就當然要嚐嚐這裡的自家製小食。新鮮煎起的南瓜餅非常鬆軟,有入口即溶的感覺。不過我會建議可以當作甜點最後先食,如果南瓜餅凍了就會大大影響其口感。
自製香煎南瓜餅
食得多連鎖店,是時候要真正地歎「連鎖米線」吧。
2021-05-08
文山精緻配料
雲魅香辣湯
昆明風味配料
雲魅特色湯
自製香煎南瓜餅
2021-05-15 56 浏览
聽朋友介紹呢間正宗過橋米線好好食,今日就黎試吓 位置都好方便係旺角彌敦道726 一揾就搵到入到黎環境好好,地方好闊落,應該係我去過環境最靚最舒服既米線我同朋友都叫左雲魅特色湯過橋米線。等左一陣就上左配菜,包括有好多料..有栗米粒,炸醬,午餐肉,酸菜,芫荽蔥,鵪鶉蛋,魚腐,車厘茄等等。佢放得好靚每一隻細蝶一個配菜,中間就放牛肉同菜之後就上埋個湯,上菜時個湯仲好滖,夠哂熱特色湯好香,係香港未食過呢隻味,帶微酸好開胃,加埋啲牛肉同配料入去食真係超級好味我地都叫左七彩麵,個麵有米色綠色紫色,好靚之餘仲要好好食。麵身幼同好滑,重點係佢同個特色湯好夾。我平時食好小米線都忍唔住食哂佢餐廳仲好貼心咁教我哋點食牛肉索哂個湯超級好食我地仲叫左鬼魅手撕雞,佢辣辣地好好味,仲有啲香料個味道好特別好上癮🤣🤣最後仲叫左檸檬薑蜜,好夠薑味,飲完成身暖哂呢間過橋米線既食物都係好特別係香港好少食到,賣相又靚又好食,非常值得一試
聽朋友介紹呢間正宗過橋米線好好食,今日就黎試吓
位置都好方便係旺角彌敦道726 一揾就搵到

之後就上埋個湯,上菜時個湯仲好滖,夠哂熱

餐廳仲好貼心咁教我哋點食

牛肉索哂個湯超級好食

最後仲叫左檸檬薑蜜,好夠薑味,飲完成身暖哂

• 雲魅特色湯過橋米線
  • 過橋七彩麵
  • 雲魅麻辣鬼魅雞
2021-05-12 41 浏览
朋友約食雲南米線,腦海只會浮現出港式雲南風味是也! 估唔到今次佢帶我食好野! 雲魅位於樓上舖,打著真正雲南米線行頭,米線同餸會分開上枱,米線控識食必食正宗過橋米線! 我地兩個人點咗兩款不同的米線組合! 香辣湯 + 肥牛 + 香格里拉豪華配料 + 七彩面+米線未到配料先到,九宮格配料組合打卡一流,非常吸引! 香格里拉呢款又鮑魚又帶子,富貴米線,加埋個七彩面,面底比一般米線霖D,比較幼身,食落都比米線無咁好咬口,但感覺比米線健康易消化! 香辣湯上枱啦,我地乖乖跟住個程序將配料及米線逐一加落熱辣辣的石鍋熱湯上,真正熱辣辣慢慢食,每樣配料份量剛好,11樣都可以食到,又唔會過飽,我覺得咁樣食法的好處是麵條絕不會因為浸湯浸得耐而發漲,保持到雲南米線的水準,個辣湯又香又夠辣,其中食竹笙時浸哂湯咁食,好味又過癮。特色湯 + 肥牛 + 昆明風味配料 + 米線呢個特色湯都好有特色,酸酸地幾開胃,我地2個都叫肥牛,用料唔錯,肥牛都唔算太肥,恰到好處,昆明風味我是為了餐肉而叫的,個人口味淥熟左的餐肉真係好好味,不能錯過,一碗米線滿足哂多種味覺享受,係驚喜。食得熱辣辣的米線,當然要叫返杯菠蘿梳打下下火,朋友就話

我地兩個人點咗兩款不同的米線組合!

香辣湯 + 肥牛 + 香格里拉豪華配料 + 七彩面+

特色湯 + 肥牛 + 昆明風味配料 + 米線

食得熱辣辣的米線,當然要叫返杯菠蘿梳打下下火,朋友就話要潤一潤叫咗杯蜂蜜紅棗茶,兩杯都有水準,呢餐晚餐絕對是點亮了我們的Happy Friday!
2021-05-07
  • 雲魅特色湯過橋米線
  • 香格里拉豪華配料
  • 過橋七彩麵
  • 雲魅小鍋米線
2021-05-06 51 浏览
正所謂:遠睇似公主近睇似蕃薯~虛有其表,有樣無內涵都係出事架啦!🤨午市套餐肥牛七彩麵雲魅特色湯,賣相係得意既,一大個熱辣辣既煲,咁多一小碟一小碟自己放料落去幾有gimmick😅😅但實際覺得還好,一鑊熟而已🤨基本上如果餐牌有蒜泥白肉,都係我必嗌既item😍😍 散叫肉鬆拌豆腐及跟餐既涼拌黑木耳,小食價錢相宜,有唔錯既表現😌當日假期中午去,只坐滿1/3食客。服務反而幾好,野食上得快🤣🤣方便影相👍🏻環境開揚幾闊落,坐得幾舒服!

• 蒜泥白肉
2021-05-05 46 浏览
過橋米線套餐 $88呢個餐由湯底、肉類、麵底都有得比你揀。湯底可選特色湯(酸辣湯)或者番茄湯;肉類可選肥牛🐮或豬腩片🐷;麵底可選七彩麵或米線。過橋米線用砂鍋去維持熱度,湯底一上枱仲係滾熱狀態,熱氣冒出♨️,三至五分鐘後雖然已經無沸騰嘅氣泡,但都足以整熟肥牛。食材分開上枱,自己動手按先生後熟的順序放左湯內完成過橋米線。我揀左特色湯、肥牛、七彩麵呢個組合,上菜時仲配有五顏六色共🔟種配菜,分別有鵪鶉蛋、餐肉、魚腐、車厘茄、粟米、酸菜、響鈴、炸醬、酥肉、芫茜蔥,份量多少隨自己決定,仲有得自己動手擺盤,有得影相📸️打卡又有得玩有得食😁。🌶麻辣鬼味雞米線(可配飯) $78嚐辣人仕必試!辣味被湯沖淡下都食到出晒汗,配飯嘅話吸曬辣汁真係不得了。以上餐點均附有前菜一款及飲品一杯,前菜份量真係唔少,加上坐位闊落環境乾淨衛生,所以價錢尚算合理。
過橋米線套餐
過橋米線套餐
過橋米線套餐 $88

🌶麻辣鬼味雞米線(可配飯) $78

2021-02-07
2021-05-02 42 浏览
出開旺角專登book呢間試試佢個砂鍋米線,唔知係咪book咗嘅關係,安排咗窗口位畀我哋,18樓望出去幾開揚,而佢嘅裝修係簡約竹林風,坐得幾舒服。下晝有午市套餐,第一次嚟嗌咗前菜:傣族手撕鬼雞、主食:雲魅特色湯七彩麵、飲品:青檸薑蜜。手撕雞整得好入味,推介👍🏻不過佢撈咗少量芫茜,唔食芫茜就要自己夾走佢喇。到主菜,嚟到見個砂鍋入面個湯仲翻滾緊,即刻拎電話出嚟錄低咗😂佢啲餸同配菜全部用豉油碟裝住,侍應都有細心同我哋講啲肉要放咗落去先,另外其中一個配菜鵪鶉蛋放落去會變咗半熟,好味!整體嚟講,自己將啲材料放落去就好似打邊爐咁,咁樣食米線都係第一次,感覺幾新鮮,食完個湯都仲出緊煙,冬天嚟食應該更加正。

午餐
2021-05-01 48 浏览
-米線明明係雲南美食,不過就係香港開到成行成市,周街都係雲南米線店,證明香港人有幾鍾意食米線。我自己一個人食飯嘅話,都好鍾意去食米線,因為又抵食又飽肚,自己一個又唔會好尷尬。😋-雲魅係旺角區我最想幫襯嘅米線店,我次次都係叫小鍋米線,酸菜同其他配料好足料,「酸」度好夠,食哂成碗好飽肚。Lunch套餐會包埋小菜,次次我都係食刀拍青瓜,酸酸地夠晒開胃,配埋杯養生熱飲紅棗蜜,獨食都可以好滿足!🍲-味道評分▶️🌕🌕🌕🌕🌗 (4.5)抵食評分▶️🌕🌕🌕🌕🌑 (4)回購評分▶️🌕🌕🌕🌕🌗 (4.5)-➡️ 雲魅 (旺角)📍 旺角彌敦道724-726號18樓-

味道評分▶️🌕🌕🌕🌕🌗 (4.5)
抵食評分▶️🌕🌕🌕🌕🌑 (4)
回購評分▶️🌕🌕🌕🌕🌗 (4.5)
➡️ 雲魅 (旺角)
📍 旺角彌敦道724-726號18樓
2021-04-28 33 浏览
一向都好鍾意食米線,上網搵到呢間過橋米線就放工去試下。入到去音樂氣氛好好,感覺好relax,員工好有禮貌咁帶我哋去坐窗邊位,加分😊我哋嗌左兩款過橋米線同埋小食拼盤。過橋米線一上菜就見到啲湯熱辣辣,然後就順序咁將啲食材逐樣逐樣咁放入去,感覺都幾好玩🤣。食晒碗米線同小食之後,最後叫咗一款特色嘅甜品,啲黑糯米同麵包粒都出奇地好食,值得一試😍所有食物都有質素😋再加上窗外嘅美麗夜景同埋一流的服務,我應該會再嚟幫襯😋
2021-04-28 34 浏览
今次係我第二次黎食lu,上次急急腳食完一個普通嘅面就算,今次終於有機會食呢間店最出名最有噱頭嘅正宗雲南過橋米線。米線呈現嘅方式好特別,佢會比一碗滾燙的湯給你,再單獨提供所有的食材,你需要儘快把所有的食材按次序放入。呢個做法令我更加了解到我食緊d咩野🤣好似自己都有份煮碗麵咁,好玩!我同朋友分別要了兩種不同的米線餐配料👅昆明風味配料 $88 ❣️內容好豐富,有鵪鶉蛋,餐肉,魚腐,車厘茄,玉米粒,酸菜,響鈴,炸醬,酥肉同芫荽蔥。呢個餐應該係最basic最簡單的。不過我食野都鍾意食原味先🤣之後再試其他味先比較到👅文山精緻配料 $108 ❣️呢個價錢貴d,所有配料方面就真係精緻d。內容有帶子,鳳尾蝦,蟲草花,竹笙,鵪鶉蛋,酸菜,響鈴,炸醬,酥肉同芫荽蔥。一睇已經feel到食材嘅名貴🤣🤣🤣但無論係咩配料,碗麵都煮得好入味,而且唔知係咪因為食材係自己放,食落都覺得個味道特別出。而且仲係恍惚感受到每一種食材對整體味覺的影響😀(唔知係我錯覺定真係咁誇張🤣)

👅昆明風味配料 $88 ❣️

👅文山精緻配料 $108 ❣️
身為米線關注組既一員😆今次試左細細碟米線🍜(小妹自創既名)因為佢係一個熱湯上菜🔥然後要自己慢慢加d配菜同肉同米線落去,新奇好玩程度滿分💯✨味道就正正常堂咁,即刻同大家介紹!❐ 昆明風味配料配雲魅老壇酸菜湯🍜 $88評分 ▮ ▮ ▮ ▮ ▮ ▮ ▮ ▯ ▯ ▯⟰一嚟到成件事好驚喜有超多小碟✨趁個湯好滾既時候快d密密落🍲成件事小妹覺得新奇又好玩❗️⟰配料有鵪鶉蛋🍳餐肉魚腐車厘茄🍅玉米粒🌽生菜酸菜🥬響鈴炸醬酥肉同牛肉🥓仲有生菜⟰全部配料味道正常酥肉較硬,炸醬就咁食偏鹹不過落咗湯就好啲🥓牛肉薄切幾彈牙肥而不膩⟰米線偏幼身口感正常份量超多⟰因為個湯夠滾所以配料都夠哂熟米線夠淋🔥整體感覺幾健康因為好多配菜都係蔬菜類湯底又吾太油膩⟰老壇酸菜湯好堅,係真係酸菜魚個隻酸味幾特別,好老壇越飲越酸到上喉💦❐ 涼拌萵筍絲 $48評分 ▮ ▮ ▮ ▮ ▮ ▮ ▮ ▯ ▯ ▯ ⟰第一次見萵筍做小食切到好細條涼浸浸食落好爽口口感滿分💯⟰味道酸酸地幾開胃不過就比較單一🚫❐ 午市套餐過橋米線配雲魅特色湯🍜配手撕鬼雞 $88評分 ▮ ▮ ▮ ▮ ▮ ▮ ▯ ▯ ▯ ▯ ⟰叫左先發現原來午市套餐配料同昆明一樣⟰ 雲魅特色湯似

❐ 昆明風味配料配雲魅老壇酸菜湯🍜 $88
⟰米線偏幼身口感正常份量超多

❐ 涼拌萵筍絲 $48
⟰第一次見萵筍做小食切到好細條涼浸浸食落好爽口口感滿分💯
⟰味道酸酸地幾開胃不過就比較單一🚫

❐ 午市套餐過橋米線配雲魅特色湯🍜配手撕鬼雞 $88
評分 ▮ ▮ ▮ ▮ ▮ ▮ ▯ ▯ ▯ ▯
⟰叫左先發現原來午市套餐配料同昆明一樣
⟰ 雲魅特色湯似係淡淡地既酸辣雞湯,都吾錯,食開平時濃味米線試下都吾錯,但辣味極少,下次會試下香辣湯好似會惹味d🙌🏻

❐ 雲魅手撕鬼雞
⟰就算係套餐配料都幾大份
⟰手撕雞唔算淋但都咬得開算有口感✨
⟰酸酸辣辣吾錯但如果加啲麻辣就再正啲🌶

🍚推介指數
☻ ☻ ☻ ☻ ☻ ☻ ☻ ☹ ☹ ☹ (10為最高)
2021-04-24 42 浏览
今次又來到依家間食嘢啦!第一次試吓佢呢一個小鍋米線$60.米線入邊有炸醬、酸菜同埋魚腐擺碗擺得好靚啊🥰之後可以跟一個小食同一杯嘢飲我就叫咗手撕雞 其實都幾大碟㗎啖啖肉 食得好滋味呀!佢會有少少辣 但係我都接受到😉.酸辣米線唔算辣!唔食得辣既我食就啱啱好啦!再加埋一杯紅棗蜜 甜甜地 中和一下如果紅棗可以多多少少就好啦😘.我而家基本上去親旺角!都會去呢間度食 座位又闊落食物又好味😋 去極都唔厭呀😉嘻嘻😇.
今次又來到依家間食嘢啦!
第一次試吓佢呢一個小鍋米線$60
米線入邊有炸醬、酸菜同埋魚腐
擺碗擺得好靚啊🥰
之後可以跟一個小食同一杯嘢飲
我就叫咗手撕雞 其實都幾大碟㗎
啖啖肉 食得好滋味呀!
佢會有少少辣 但係我都接受到😉
酸辣米線唔算辣!
唔食得辣既我食就啱啱好啦!
再加埋一杯紅棗蜜 甜甜地 中和一下
如果紅棗可以多多少少就好啦😘
我而家基本上去親旺角!
都會去呢間度食 座位又闊落
食物又好味😋 去極都唔厭呀😉嘻嘻😇
2021-04-24
2021-04-24 43 浏览
雲魅想試好耐…因為香港大部份既過橋米線都係成碗上。見到雲魅既過橋米線好特別…湯…麵同所有配料分開上…由自己放入碗度。lunch呢度都好多人…爆哂場…都等左20分鐘先有位。咁多人黎應該唔錯。坐低望下個lunch menu…$78有個過橋米線有個小食同野飲。價錢都Ok。我地點左特色湯配豬腩片同蕃茄湯配肥牛…小食點左木耳同手撕雞。野飲就青檸薑蜜等左陣就先上碟配菜…好多料…有栗米粒…炸醬……午餐肉…酸菜芫荽蔥…鵪鶉蛋…魚腐…車厘茄…等等。之後就上個湯…好熱…黎到仲滾緊…跟據instruction要放d肉同鵪鶉蛋…之後就落埋其他配料同麵我就食個特色湯…帶微酸好開胃…個麵好好味…好滑好爽口…朋友既蕃茄湯好濃蕃茄味…米線好煙韌…呢度食物唔錯之外…服務好殷勤…好主動收野又好禮貌…如果可以坐到窗邊位仲正…因為呢度18樓望出去好開陽…夜晚黎可以欣賞下旺角既夜景唔錯…

呢度食物唔錯之外…服務好殷勤…好主動收野又好禮貌…