2012-07-29 28 浏览
想吃上海菜,又覺得這餐廳名字很好聽,所以一早訂座了 : )餐廳安排了卡座給我們,十分舒適﹗我們點了個「四人商務套餐」(HK$568),先上醉雞﹗酒味很重,喜歡的話會很喜歡,但不合我口味呢 : )脆皮素鵝﹕我喜歡簡簡單單沒有餡料的素鵝,而這個裡面夾著冬菇絲,我不太喜歡。砂鍋雲吞雞﹕喝口熱騰騰的清雞湯吧,暖暖的很舒服 : )黃金蝦球﹕這個超美味﹗蛋黃超香口,蝦又大又彈牙,實在吃不停口﹗糖醋魚塊﹕另一佳作﹗酸酸甜甜的魚塊開胃極了﹗京蔥爆牛肉﹕又是十分惹味﹗牛肉不會太韌,送飯一流﹗乾煸四季豆﹕炒得香口入味,整碟輕易掃清﹗霞飛招牌鮮肉小籠包﹕皮夠薄,質素比我想像中高呢,可媲美翡翠拉麵小籠包﹗這個四人套餐的內容實在精彩,幾乎所有菜式都超合胃口﹗讚讚讚讚讚﹗上海粗炒(HK$62)﹕另外點了上海粗炒,不會太油,讚﹗四人套餐還有甜品「擂沙湯圓」,軟軟的,一咬下去,香濃的芝麻餡料便流出來了,美味啊﹗這一餐實在令人回味﹗
想吃上海菜,又覺得這餐廳名字很好聽,所以一早訂座了 : )
餐廳安排了卡座給我們,十分舒適﹗
砂鍋雲吞雞﹕喝口熱騰騰的清雞湯吧,暖暖的很舒服 : )
糖醋魚塊﹕另一佳作﹗酸酸甜甜的魚塊開胃極了﹗
京蔥爆牛肉﹕又是十分惹味﹗牛肉不會太韌,送飯一流﹗
乾煸四季豆﹕炒得香口入味,整碟輕易掃清﹗

上海粗炒(HK$62)﹕另外點了上海粗炒,不會太油,讚﹗

這一餐實在令人回味﹗

2012-06-09
  • 黃金蝦球
  • 京蔥爆牛肉
  • 霞飛招牌鮮肉小籠包
2012-07-24 21 浏览
呢次係女朋友係open rice搵來的上海餐廳。Overall來說,不過不失。我地點左三樣:灌湯牛肉餡餅、紅燒牛肉麵、肉醬拌麵,。三樣都好快上,首先係灌湯牛肉餡餅。賣相不錯,裡面多汁,但肉偏咸,要連皮一塊起就ok。至於紅燒牛肉麵,d麵okay。不過牛肉好肥,都食得過既。最後的肉醬拌麵,好味。值得一試。BTW,個d侍應服務態度不太好,成身煙味。badbad

我地點左三樣:灌湯牛肉餡餅、紅燒牛肉麵、肉醬拌麵,。

三樣都好快上,首先係灌湯牛肉餡餅。

賣相不錯,裡面多汁,但肉偏咸,要連皮一塊起就ok。

至於紅燒牛肉麵,d麵okay。不過牛肉好肥,都食得過既。

最後的肉醬拌麵,好味。值得一試。

BTW,個d侍應服務態度不太好,成身煙味。badbad

2012-07-22
2012-07-19 17 浏览
年前試過一次,印象還不俗,是次周末再來,碰巧店方剛開晚市,可以作第一輪客人不用等,而帶位的見有身孕而特意開新區給梳化位不需逼在主廳的2人位,第一印象不錯;二來店員主動詢問我要水要茶,也是貼心位。胃納不多,只想安座吃一頓,就點了口水雞、蔥油拌麵與灌湯牛肉餅。畢竟三道菜式由不同位置製作,上菜不分次序,先來的是蔥油拌麵,這道麵食是每次吃上海菜都會點,每間的製法都有異,暫最得我心的反而是夏麵館。這裡的蔥油拌麵配料份量足,甚至是過多,可幸麵質夠彈牙,拌起來不會太乾,反倒附送的湯就有點不自然。口水雞調味重手,辣勁非常,但用上肉多骨少的部份,處理得宜不鞋口,這價錢已達標。而牛肉餅已成必點之作,因多食客點,大批製作難免有點耐,但即炸上檯,新鮮熱辣,先咬一小孔放走蒸氣與滾燙的湯汁,不禁想起清真牛肉館,但這個炸得香脆反而少份油膩感,而且大小恰好,不會吃得狼狽上海菜往往上菜快,即使限坐90分鐘,通常40-50分鐘都吃得七七八八,反正不在此吃甜點,就早讓出位置給等位的人,轉場吃甜點就可以了

2012-07-09 6 浏览
正如總評所講,試一次就夠....,之前就係睇d食評ok,先成大班friend黎試下....但果晚o既晚餐...真係食到超嬲,不斷提我地交台,執台面未食完/用完o既餐具!!!極討厭行為~~大家都明果晚係星期5,想做多輪生意,但唔使由入座起,不斷催落單,不斷問仲有食物o既碟要唔要,每隔幾個字就提我地幾點要還台...最離譜o既係,台上仲有野食未食完,有個侍應竟然想收我地d碗筷囉....咩服務態度呢???野食有水準,但不斷被趕走o既話,d野食好食都冇用囉~極討厭!!!!!

野食有水準,但不斷被趕走o既話,d野食好食都冇用囉~

極討厭!!!!!
2012-07-06
2012-07-06 713 浏览
I came to this shop after church and it was around 2pm. I was told that this shop has long queue in lunch hour but I did not see any when I was there with my friends. I was so hungry and ordered one 擔擔麵 for myself. In the past, I tried 詠藜園 in Whaompo and I think this one is better. More importantly, it is more "fine". Comparing to 詠藜園, this soup is denfitily not just using nuts peanut sauce and chili oil. It has more flavor in it but I cannot tell what is it. Anyways, the soup is overall very go
. More importantly, it is more "fine". Comparing to 詠藜園, this soup is denfitily not just using nuts peanut sauce and chili oil. It has more flavor in it but I cannot tell what is it. Anyways, the soup is overall very good given it is not too thick and not too thin. I like spicy and the spicyness is just about right. In terms of quantity, it is a bit small after taken into account that they charge $50.

Besides that, we have ordered 小籠飽 and 夫妻肺片. I did not try much but my friends said was just so so. Next time, I must try the beef dumplings which I saw many positive things about it in other review
. For service, it is not bad and overall environment is comfortable. I will recommend this place to others.
2012-07-01
2012-07-02
經過K11幾次都見到這間餐廳,上openrice睇下評語都不錯,就同老公試下晚餐。叫左椒塩排骨、黃金蝦球、津白、牛肉餅。總而言之,非常失望。椒塩排骨炸得好乾,直情咬不落,試多一塊,都係一樣,仲乾過牛豬肉乾,完全𣎴可以接受。津白中規中矩,這個餸都好難整得難食。黃金蝦球到左,一睇即知"黃金"(鹹蛋)太厚,奪走蝦球鮮味,我要飲整杯水先至可以消化左厚厚的鹹蛋粉。招牌牛肉餅最後到,味道一般,不知道怎解係"招牌"!同九龍城清真牛肉館的牛肉餅差好多!埋單hks370,我同老公互看一眼,知道以後都不會再來!
2012-07-02
見到openrice有78個笑樣得幾個喊樣, 唸住實冇死啦....唔明呢間野點可以拎到咁多個笑樣. d野食難食, d店員黑口黑面, 落單又錯, 沖茶永遠要叫先沖, d野食就出得好有效率o既., 不過係快到, 我叫完d野唔使1分鐘就出到, 明顯係一早整好, 再拎去番叮囉~ 個個話"牛肉餅"好味, D汁又點正, 又點香濃, 我抱住好大期望叫, 叫完半分鐘佢就拎咗出黎. 吓~ 咁快. 我一用筷子篤落個皮到已經知, 個皮厚個我呀婆塊面, 仲要硬哂, 好明顥係整咗好耐啦~ 咬落去係就係多汁, 但唔值得有咁多好評囉, 我一家六口個個食完都變喊樣.野食我叫咗十款, 但映咗頭幾款, 都唔想再映落去喇, 冇哂心機/仲有係個超瘦經理超串, 個樣西到冇人有呀 以後都唔會幫襯, 仲要叫哂周圍D朋友唔好幫襯.
差 - 好似食草咁. 不知所謂

仲有係個超瘦經理超串, 個樣西到冇人有呀
以後都唔會幫襯, 仲要叫哂周圍D朋友唔好幫襯.
醉雞 - 不過不失, 冇驚喜
差 - 呢個基本野都炒得唔好食,呢間上海店真係好極有限
正 -呢個擔擔撈面算最似樣, 應該話...唔難食囉
正 -呢個擔擔撈面算最似樣, 應該話...唔難食囉
2012-05-26 6 浏览
要等10張枱,大约20分鍾就食得了二個人叫了三樣嘢食1.灌湯牛肉餡餅好多汁,小心熱親個嘴嘴牛肉幾多,味道唔錯2.招牌擔擔麵湯汁好儂,花生味好重,幾辣,食到個口有d痺,價錢都幾貴$52一碗(一人份量)3.小籠包皮簿多汁幾好味,但係無嘜特別來嘢食好快,平均2分鍾內已經有得食
要等10張枱,大约20分鍾就食得了

二個人叫了三樣嘢食

1.灌湯牛肉餡餅

好多汁,小心熱親個嘴嘴

牛肉幾多,味道唔錯

2.招牌擔擔麵

3.小籠包

皮簿多汁幾好味,但係無嘜特別

來嘢食好快,平均2分鍾內已經有得食
2012-05-25
2012-05-23 33 浏览
閒日夜晚既霞飛,並沒有想像中既多人七點九去到完全唔使等位就入得呢度係要收茶錢的,不過奉上既茶卻係平平無奇,有D淡口上網做過功課,叫左兩個必食既灌湯牛肉餡餅同埋馬蘭頭百頁卷先上既係馬蘭頭百頁卷,其實就係將D腐皮包住D馬蘭頭再卷埋一齊再灑上一D松子之類既野成個感覺幾清新但未必個個都可以接受到馬蘭頭o個種獨特既味道但聞說馬蘭頭有抗衰老同止咳等等既藥效,呢個頭盤亦不失為一個健康之選再來既係呢度既招牌菜灌湯牛肉餡餅,$30有三件由於對佢既多汁已經早有心理準備,所以一開始都淨係細細啖咁咬,點知D湯汁真係點擋都擋住唔住雖然話係餡餅,但其實似生煎飽多D,個皮好脆,入面多肉汁,好食!招牌大排擔擔面所謂既大排就係一塊好大既炸豬排,不過食落就認真麻麻,太乾,太鞋個面底好食,有咬口,個湯底有D麻辣既味道,剛剛好下次會淨係叫個擔擔面唔要豬排,價錢好似差4蚊最後有驚喜既反而係呢個雪裡蕻蓮藕炒年糕好少見到蓮藕+年糕呢個組合,但係夾落又唔錯,再加埋D雪菜同毛豆無得彈!個人認為霞飛既質素同翡翠差唔多~ 但係菜式種類多D,服務態度亦都好D,值得推介
閒日夜晚既霞飛,並沒有想像中既多人

七點九去到完全唔使等位就入得
呢度係要收茶錢的,不過奉上既茶卻係平平無奇,有D淡口
上網做過功課,叫左兩個必食既灌湯牛肉餡餅同埋馬蘭頭百頁卷

成個感覺幾清新但未必個個都可以接受到馬蘭頭o個種獨特既味道

再來既係呢度既招牌菜灌湯牛肉餡餅,$30有三件

爆汁灌湯牛肉餡餅
招牌大排擔擔面

個面底好食,有咬口,個湯底有D麻辣既味道,剛剛好

下次會淨係叫個擔擔面唔要豬排,價錢好似差4蚊
最後有驚喜既反而係呢個雪裡蕻蓮藕炒年糕

2012-05-22
爆汁灌湯牛肉餡餅
2012-05-08 19 浏览
今晚黎呢霞飛提早慶祝mummy day好彩一早book 定位, 6點半入座, 8:15就要交枱。6點半準時入坐, 不過一見到張梳化, 未食先扣分。張梳化爛晒嫁, 好核突囉, 簡直唔想坐落去。7個人叫左1) 上海炒年糕, 好細碟, 一人一兩匙, 味道普通, 無咩料炒2) 黃鱔炒飯, 炒得都乾身, d 黃鱔切到一粒粒, 細到差d 睇唔到, 同埋炒得好辣。3) 酸辣雲吞, 我覺得係最好食。4) 酸甜排骨, 睇落唔似排骨, 似豬扒, 味道係生炒骨味。5) 上海粗炒, 油左d 6) 香菇素菜包, 唔好食, 好似d 菜渣咁。7) 酒釀丸子, 阿妹話好食, 但我覺得ma ma, 丸子好咬口, 好大陣桂花味。8) 回鍋肉, 睇落好紅, 好辣, 但食落又唔係哦, 不過好油, 全部用油浸住嫁!9) 賽磅蟹. 好味既, 最岩送飯10) 小籠包, 好味,皮薄, 咬落超多汁11) 擂沙湯丸, 普通野最後埋單$749總括: 野食碟碟細少, 價錢唔平, 味道十分普通, 一次就夠, 唔會再試
今晚黎呢霞飛提早慶祝mummy day
好彩一早book 定位, 6點半入座, 8:15就要交枱。
6點半準時入坐, 不過一見到張梳化, 未食先扣分。
張梳化爛晒嫁, 好核突囉, 簡直唔想坐落去。
7個人叫左
3) 酸辣雲吞, 我覺得係最好食。
5) 上海粗炒, 油左d
6) 香菇素菜包, 唔好食, 好似d 菜渣咁。
9) 賽磅蟹. 好味既, 最岩送飯
10) 小籠包, 好味,皮薄, 咬落超多汁
11) 擂沙湯丸, 普通野
最後埋單$749
2012-05-08
2012-04-24 26 浏览
上星期六去尖沙嘴K11地庫之霞飛點心拉麵,一試其出名的灌湯牛肉餡餅和拉麵,當日下午一時前到達,尚幸還有位,不用等,坐下就四圍望,裝修新淨,座位與座位之間距離較近,但餐具精美,打開菜譜,因肚餓關係,很快就叫了灌湯牛肉餡餅,肉絲抄拉麵和三鮮春卷,牛肉餡餅上來時,非常的色,比九龍城出名的牛肉餡餅細一半,用口慢慢咬 (因驚肉汁噴出來),肉汁非常鮮甜,随後來的肉絲抄拉麵,非常上海式,即係色濃油多,一啖食下,感覺較甜,拉麵尚可 (可能期望過高,似乎比不上其他出名的拉麵),食了一半,オ想起影相,随即用手機拍攝,如果上海菜不是你杯茶,奉勸不要試這道菜。最後是三鮮春卷,新鮮熱辣,非常香口,埋單百多元,不太貴,但亦不便宜,可以一試。
餐具乾淨,餡餅的色
肉汁鮮味
肉抄拉麵-色濃油多
三鮮春卷 - 香口
2012-04-21 5 浏览
同朋友P同朋友Y搵一間餐廳傾計, 朋友就建議黎K11霞飛 結果, 果然係一個好建議招牌擔擔面比我想像中還要好食面身係我喜歡的略硬面身。湯身比較辣, 而且好濃郁, 加上面就更加好食美中不足係唔夠麻味, 我本人比較喜歡麻味好重的 牛肉面份量好夠, 而且味道好濃 面身同擔擔面既面係一樣的, 好好食, 硬度好好, 唔太"林" 小籠包絕對是成餐飯既Highlight 皮薄但又唔會一夾就爆, 而且包入面湯多汁又濃 最重要係成個小籠包好好食!!真係好好食!!絕對會再黎食過!!
同朋友P同朋友Y搵一間餐廳傾計, 朋友就建議黎K11霞飛

結果, 果然係一個好建議
招牌擔擔面
招牌擔擔面比我想像中還要好食

面身係我喜歡的略硬面身。

湯身比較辣, 而且好濃郁, 加上面就更加好食

美中不足係唔夠麻味, 我本人比較喜歡麻味好重的
霞飛牛肉面
牛肉面份量好夠, 而且味道好濃

霞飛小籠包
小籠包絕對是成餐飯既Highlight

皮薄但又唔會一夾就爆, 而且包入面湯多汁又濃

最重要係成個小籠包好好食!!真係好好食!!

絕對會再黎食過!!
题外话/补充资料: 位同位之間有點太窄, 是美中不足啦。
2012-04-19
招牌擔擔面
霞飛牛肉面
霞飛小籠包
  • 小籠包
2012-04-07 22 浏览
這天早上看了電影節的El Bulli: Cooking in Progress,看過那些藝術品般的美食後,整天都在想著吃。傍晚要到尖咀看另一部電影,便上OR搜尋一下,第一頁便彈出霞飛,一於就來試試。6pm來到,才發現晚市6:30pm才開始,便先到附近逛逛。但當我6:20回來時,赫然發現店門前已排了一條不短的隊伍。嘩,6點幾咋駛唔駛咁誇?我即時就去排隊,幸好6:30也能跟著大家魚貫入內就座。侍應對於人潮管理似乎已很熟手,安排座位和點菜都非常迅速,那種流暢的程度幾乎比那些連鎖快餐店更有過之而無不及……點了三道菜。馬蘭頭百葉卷($52):最先來到的,最貴的,但也是最好吃的。馬蘭頭沁著草的芳香,夾著松子的香脆,非常不錯。唯一挑剔的是麻油拌得多了一點兒,香是香,油膩感卻積聚不散,需要飲飲茶才能清一清。灌湯牛肉餡餅($32): 炸得香脆,沒有多餘的油份,略嫌酥皮有點厚,不過味道是不錯的。牛肉湯餡未至令人拍案,但也是有水準的,尤其以這價錢來說。牛肉大概不是很高質素,所以肉味不算濃郁,但尚算新鮮,調味也恰當,整體來說是ok的。鮮肉小籠包($30):最沒有特色的一道菜。沒有重大的缺點,但也沒有什麼優點:

晚市開門不夠5分鐘已幾乎坐滿
點了三道菜。
馬蘭頭百葉卷($52)
灌湯牛肉餡餅($32)
牛肉餡
鮮肉小籠包($30):最沒有特色的一道菜。沒有重大的缺點,但也沒有什麼優點:不特別鮮美,肉湯不特別多,外皮沒有麥香也不是特別纖薄。就是很普通的四隻點心,一吃無妨,不吃也無損失。
鮮肉小籠包($30)
整體感覺這是很高級「快餐店」式的食店:價格相宜;侍應服務不冷不熱但效率很高;座位稍逼但大致舒服,環境乾淨企理。食物沒有驚為天人之處,但水準平均不俗,口味很大眾化(指沒有什麼奇怪/強烈材料或味道,菜式也是常見的)。一群不熟的朋友要聚會,不肯定大家心中的budget,不知道大家的口味,又不想吃得太差的話,這裡是個很理想的選擇。當然前提是要先訂座啦,不然排隊排死你。

2012-04-04
晚市開門不夠5分鐘已幾乎坐滿
馬蘭頭百葉卷($52)
灌湯牛肉餡餅($32)
牛肉餡
  • 馬蘭頭百頁卷
2012-04-06 1 浏览
可能有好多人襯住復活節假期外出旅行關係,冇book 位又吾駛等位!兩個人叫左4樣野鱔糊炒拉麵$72好油,但好多鱔!味道ok,呢樣好似翡翠拉麵小籠包好食d!豬扒擔擔麵$56不太辣,豬扒炸得麻麻地!蘿蔔絲酥餅$30個人覺得幾好食!甜甜的蘿蔔,脆脆的酥皮!值得一讚!小籠包$30皮薄多汁!good!另有茶芥$8/位
2012-04-06
與朋友7點左右到達的,沒有訂位,但是也不需要等候,剛好有位置三個人點了這些菜:鮮肉小籠包:招牌菜,根據openrice推薦點的,味道很正。鮮肉生煎饅頭:油炸的,外面比較硬,不如小籠包好吃。灌湯牛肉餡餅:挺香的,但是外面比較硬。霞飛招牌擔擔麵:擔擔麵非常好吃,花生味很濃,還有點點小辣。雪菜肉絲炒年糕:挺不錯的。黃油花雕桂花魚:魚比較大,可惜油炸的肉比較油,不是特別滿意,價格偏貴。乳香肉跟方包:用方包夾著肉吃,適合人多時候吃。火腿津白:白菜加點臘肉,一般般啦。杏汁高力:一開始點的時候以為是糖水一般,結果上來四個球,裏面有夾心的奶油和杏仁味,一般般。滋補潤喉羹:桂花香很濃,但是沒吃出來其他是什麽。服務員態度還不錯的。

三個人點了這些菜:

鮮肉生煎饅頭:油炸的,外面比較硬,不如小籠包好吃。

灌湯牛肉餡餅:挺香的,但是外面比較硬。

霞飛招牌擔擔麵:擔擔麵非常好吃,花生味很濃,還有點點小辣。

雪菜肉絲炒年糕:挺不錯的。

乳香肉跟方包:用方包夾著肉吃,適合人多時候吃。

火腿津白:白菜加點臘肉,一般般啦。

滋補潤喉羹:桂花香很濃,但是沒吃出來其他是什麽。

服務員態度還不錯的。
2012-04-03
  • 小籠包