2022-06-07
顏府御膳價錢💲: $780好味程度😋: 4.5/5服務🍴: 5/5環境🗾: 4.5/5性價比🥢: 3.8/5回頭率😚: 4.3/5-之前來過一次的中菜廳,覺得好高質決定再去,帶埋屋企人最適合就係食中菜啦!環境坐得舒服,有好似ball room的吊燈。服務超級好,幫你斟茶,收菜速度好快。一上枱的琥珀合桃香脆,甜度剛好。XO醬都好多料,超多瑤柱😆-✅✅積木茄子/臭豆腐/三色素鵝。積木茄子做到好乾身,少少的麵豉味,食落軟綿唔油膩。臭豆腐遠距離已經聞到,證明真係做得好😂 外皮超酥化,食落唔會好濃味,做得超級好!三色素鵝入面有d令口感爽脆的紅蘿蔔、木耳、萵筍,被腐皮捲住,清新爽口🤩-✅✅蟹肉蛋白冬蓉羹。成個羹食到明顯一絲絲的蟹肉,而蟹肉明顯係生拆唔係罐頭貨😝 蟹味特別出。冬瓜已經被壓同過篩到絲滑綿密的蓉,入口完全唔覺有渣。再用上湯金華火腿熬羹,鮮味同鹹香味十足,好好飲😍-✅竹笙花菇燉菜膽。超級清淡的!不過飲到啖啖菜味,唔會淡某某。竹笙索晒湯,花菇好厚肉juicy,菜膽都燉到好軟腍,合味清淡者好適合😬-✅酸菜水煮桂花魚。酸菜湯酸度同辣度得宜,偏酸小麻,亦唔會好似平時的酸菜魚咁油膩😗 桂花魚已經起好
價錢💲: $780
好味程度😋: 4.5/5
服務🍴: 5/5
環境🗾: 4.5/5
性價比🥢: 3.8/5
回頭率😚: 4.3/5
✅酸菜水煮桂花魚。酸菜湯酸度同辣度得宜,偏酸小麻,亦唔會好似平時的酸菜魚咁油膩😗 桂花魚已經起好肉,薄魚片滑嫩方便食用,但帶小小腥味,呢個位小小扣分🫣 入面仲有萵筍、豆皮、薯粉、大豆芽,係一個完整酸菜魚的迷你版😳
✅✅金榜醬六頭大虎蝦。金榜醬就好似冬陰功醬咁,小小辣同東南亞風味重的,好惹味。加埋隻彈牙肉質新鮮的大蝦,沾來食味道剛剛好。蝦厚肉,顏色偏似紅🦐,好爽彈。
✅✅八珍老姜一口黑豚肉。黑豚肉微微炸過,外層酥脆,入面的肉質有彈性,好似豬頸肉的質地咁😊 食落有油香,以角切的方法令到口感好好。醬汁好重酸姜姜醋味,特別之餘加埋青瓜蕎頭去膩,成道菜好好食!
✅蟲草花珍菌濃湯浸時蔬。正常的一道,莧菜好嫩,仲有大量菇菌,好啱清清味蕾。
✅擔擔麵。呢個擔擔麵唔係一般的擔擔麵,湯底有小小麵豉同胡麻的味道,加面頭的一堆辣肉碎增添惹味感。湯底我就一般,但佢地的麵質好爽,有d似生面同公仔麵中間,唔會係平時個d上海麵咁腍😉
✅二鍋頭桂花蛋散。蛋散炸得鬆化唔油膩,麻花形狀好工整😙 淋上大量二窩頭桂花釀,香氣十足,酒味好濃。但因為太濃,有啲唔夠清香🤔 旁邊仲有一盅蕃薯糖水湯圓,糖水重姜味,啱晒女仔!湯圓外皮軟淋,流心芝麻餡夠香濃🥸
呢餐絕對食到廚師用心煮,每一道菜都有落功夫。以呢個價錢,如果多返小小高級的食材就更划算😎
同區美食🍧: #piggyfoodiein銅鑼灣