1K
2018-08-17 56 浏览
由深水埗A2出口,慢行10分鐘左右,就會去到地段較為偏頗嘅地方。今次係地膽朋友介紹,但門口有小小難揾,唔太易認。湯品我地揀左南瓜蟹肉湯,南瓜和蟹肉味道濃郁,攪拌後味道更夾。之後再點左個黑松露軟芝士pizza,Pizza薄底,口感香脆。重點係個餡,黑松露同🇮🇹軟芝士mascarpone嘅味道非常夾。黑松露份量唔少,配上滿滿而唔搶味嘅mascarpone,令到黑松露味道更加突出,雖然相對小貴,但真的非常好食!伴隨pizza,我地仲叫左個5成熟嘅安格斯護心牛肉。牛肉味岀而不油膩,口感非常軟,汁帶小小甜味,配上牛肉咸度岩岩好。事實上店員推薦3成熟,我地叫左5成,但5成熟都比外面嘅仲熟,下次可以考慮試試3成。飲品方面叫左杯Berry Blossom,第一啖入口真係驚人,雜莓嘅香甜味散發係口腔。甜品就叫咗個草莓吉士拿破崙,吉士同脆皮有三層,但脆皮鬆脆,唔會因為比較厚而有硬嘅口感,吉士甜度適中,唔會死甜,三層一齊食會更加好味

2018-08-17 35 浏览
今日去開深水埗呢頭就順便喺度食埋飯,同朋友想搵一個靜靜地嘅地方傾吓計,於是就嚟咗呢間食意大利野嘅餐廳。入到黎坐低嘅感覺覺得呢度好整潔好舒適,人唔算太多,方便我哋安靜咁食餐飯👅因為係同朋友一齊share嘢食,所以我哋叫咗一個pasta同埋一個pizza👻首先就有一份前菜,係類似脆脆地嘅麵包再加啲蕃茄,酸酸地幾開胃,不過我哋就驚太飽所以冇食晒叫咗一杯青檸梳打,覺得比平時飲嘅酸咗啲成餐飯覺得最特別就係呢個黑松露野菌忌廉汁手扭麵,有好香嘅黑松露味都不在話下,開頭都唔知道佢係咩麵,原來係啲一條一條短短地嘅面,食落又覺得幾新奇幾得意跟住就到煙三文魚蘆筍pizza,兩個人食來講都算幾大份,我哋最後都食唔晒,淨係食曬面頭塊煙三文魚就算食完正餐又點少得甜品呢,本身都諗住去甜品舖度食,但係見到呢度嘅甜品都幾吸引所以就喺度食埋
叫咗一杯青檸梳打,覺得比平時飲嘅酸咗啲

與囝囝在深水埗買完校服路經這間新開的餐廳就入了去開飯喇 !!!餐廳主打的是手工意大利粉和手工現烤薄餅我們點了兩份午餐,試哂兩款主打的手工意粉和薄餅白酒蜆肉扁麵手工製作的麵條較厚實,入口好實在配上濃濃白酒香味的醬汁和鮮甜的蜆肉,很啱我們的口味 ~~午餐 ... 跟沙律或餐湯 + 飲品囝囝的餐湯是白豆煙肉湯,儍媽揀了沙律薄餅是現點現烤,要多一點時間烤焗 ...食完扁麵嘆杯飲品就到 ...瑪格麗披薩手工披薩餅底較薄,但是圍邊的餅皮較厚和脆口,入口帶點麵粉香披薩餅皮鋪上香腸和芝士,抹上再蕃茄醬烤焗,食起來不會很膩午餐時間除了免加一,仲送甜品 ...意式奶凍口感幼滑細膩,不會太甜,仲有好濃的奶香和雲呢嗱的香味 ~~儍媽的餐飲 ... 熱咖啡Lunch Menu ...** 以上分享是以我的口味、喜好和情況作出分享及感受,一試 / 合用與否請自行決定
與囝囝在深水埗買完校服
路經這間新開的餐廳就入了去開飯喇 !!!

餐廳主打的是手工意大利粉和手工現烤薄餅
我們點了兩份午餐,試哂兩款主打的手工意粉和薄餅

白酒蜆肉扁麵
手工製作的麵條較厚實,入口好實在
配上濃濃白酒香味的醬汁和鮮甜的蜆肉,很啱我們的口味 ~~

午餐 ... 跟沙律或餐湯 + 飲品

囝囝的餐湯是白豆煙肉湯,儍媽揀了沙律

薄餅是現點現烤,要多一點時間烤焗 ...

食完扁麵嘆杯飲品就到 ...

瑪格麗披薩
手工披薩餅底較薄,但是圍邊的餅皮較厚和脆口,入口帶點麵粉香
披薩餅皮鋪上香腸和芝士,抹上再蕃茄醬烤焗,食起來不會很膩

午餐時間除了免加一,仲送甜品 ...

意式奶凍
口感幼滑細膩,不會太甜,仲有好濃的奶香和雲呢嗱的香味 ~~

儍媽的餐飲 ... 熱咖啡

Lunch Menu ...

2018-08-09
午餐
深水埗都有高質Fusion菜食!!環境方面:一入門口第一下俾我印象係小溫馨嘅感覺,有主題,簡潔舒服🙂食物方面:薄餅烤餅配番茄莎莎: 上菜前送上嘅,感覺別出心裁。以為係普通嘅番茄莎莎,但浸係醋度食落酸酸甜甜,開胃又好食!再配埋加左橄欖油嘅烤薄餅片,有別於餐包或toast,咬落脆口又唔會太dry👍🏼意式風乾火腿配蜜瓜: 蜜瓜有四件,大大件之外又夠晒甜!而且火腿分量都好多,伴碟配菜仲加左蜜瓜味既"魚籽" ,配上火腿又係另一種食法,好特別!野菌牛肝菌寬帶麵: 份量不多不少,唔怕太漏。寬帶麵煮得啱啱好,唔會太淋。菇嘅份量都幾多😍 Sauce加埋面頭嘅芝士好濃味好香!伊比利亞豬鞍扒配柚子醬:份量比較大,都足夠3-4人食。豬鞍煮得啱啱好,唔會太乾,而且都好容易切。配菜係西蘭花,椰菜花同炸過嘅番薯,最鍾意係番薯個邊脆脆地同好甜!加埋柚子醬酸酸甜甜,唔錯!咖啡焦糖燉蛋配雪糕:焦糖夠厚,而且配上咖啡味中和,特別得黎又唔會太甜!總結:估唔到係深水埗區食到咁高質嘅fusion菜,睇到出有心思,絕對有驚喜!
深水埗都有高質Fusion菜食!!

環境方面:
一入門口第一下俾我印象係小溫馨嘅感覺,有主題,簡潔舒服🙂

食物方面:

薄餅烤餅配番茄莎莎:
上菜前送上嘅,感覺別出心裁。

意式風乾火腿配蜜瓜:
蜜瓜有四件,大大件之外又夠晒甜!

野菌牛肝菌寬帶麵:
份量不多不少,唔怕太漏。

伊比利亞豬鞍扒配柚子醬:
份量比較大,都足夠3-4人食。
豬鞍煮得啱啱好,唔會太乾,而且都好容易切。

咖啡焦糖燉蛋配雪糕:
焦糖夠厚,而且配上咖啡味中和,特別得黎又唔會太甜!

總結:
2018-08-14 34 浏览
To end our Monday blues, we are here at SSP tonight for dinner! People might think of this area as an area of cheap Chinese food, instead...litttle gems can be found in this place too; this time we’re here at Eatalian (a western cozy restaurant)! The atmosphere here was very cozy and quite, better than what I thought it would be. menu is clean and artsy! We have ordered a few dishes but before that, the restaurant offered a complimentary snack, which was crispy Italian bread with tomatoes bits.

menu is clean and artsy!
We have ordered a few dishes but before that, the restaurant offered a complimentary snack, which was crispy Italian bread with tomatoes bits. It was fresh cold and the sauce was tasty and sweet.
we ordered the cold cuts hams for starters. It was so huge that we didn’t expect it to have four various kinds of ham lol
each ham tasted differently and personal favorite was the Parma ham of course!
this could be one of the main dish haha
the first main dish we ordered was the truffle pasta 🍝 so creamy and rich with a strong sense of truffle! The cheese was very good too but very filling. One person cannot finish it for sure.
the interior inside was very on trend which I liked it a lot! We ordered the grilled chicken as the second main dish with tomatoes and olives. The side vegetables included sweet potatoes, and pumpkins which are my favorite side dishes! Cauliflowers and broccolis are tasty too. Chicken itself was moist and juicy. The portion is definitely more than enough for two people.

Overall, the experience was great as they kept making sure we have enough water to drink haha always refilled our cups and services are fabulous to be honest, especially within this area.
2018-08-10 688 浏览
朋友去深水埗買電話咭,真係又平又多選擇。買完之後,行返去荔枝角道搵巴士搭,經過見到呢度有間新嘢,之前未見過。原來係意大利餐廳,呢區真係少見。朋友話,橫掂未嚮深水埗食過意大利菜,不如試下。餐廳都幾簡潔別緻,仲吊起啲蒜頭和火腿作為裝飾,都好幾特別喔!先叫咗一壺Earl Grey Tea飲下先,原來係名牌子Twinings,都好揼本,飲落好舒服。跟住落order,叫咗一份意式焗烤千層茄子做前菜,主菜就叫咗日曬番茄魚醬配黑鱈魚和美國IBP西冷配火箭菜及巴馬臣芝士。前菜、主菜未到,侍應哥哥就送咗一份小食來,係餐廳特製的薄餅和黑醋番茄嚟。最初望見啲薄餅感覺會好油膩,但原來搽咗啲黑醋番茄來食,就完全無呢種感覺,反而覺得兩者食落好夾,薄餅好香脆,黑醋番茄惹味又開胃。【意式焗烤千層茄子】一睇就知係好考廚師手藝,將啲茄子切成一片一片,夾疊番茄、芝士,層層疊疊將焗成,外邊仲有好多焗番茄醬添。個賣相無得頂,廚師真係別具心裁。茄子好腍好香,番茄醬好濃。呢道意式菜,以前從未食過,今次竟然可以在深水埗食到,真係天意。【美國IBP西冷配火箭菜及巴馬臣芝士】雖然叫咗七成熟,但牛扒依然嫩。上面仲有好多芝士,有部係更加係溶

【意式焗烤千層茄子】
意式焗烤千層茄子

【美國IBP西冷配火箭菜及巴馬臣芝士】
雖然叫咗七成熟,但牛扒依然嫩。上面仲有好多芝士,有部係更加係溶咗黏在牛扒之上,所以食起來有牛味之餘,更多了一重好香芝士味,好味道!

【日曬番茄魚醬配黑鱈魚】
呢個又係手工菜。問店長嗰啲白色泡泡係咩東東? 原來係廚師特別用魚汁打成的白泡。咁嘅presentation 就係一絕,廚師真係有心思,呢啲亦係意大利菜一向的特色,一定要靚。
日曬番茄魚醬配黑鱈魚

鱈魚質感較結實,肉味好鮮,再落些魚汁一齊食,非常之享受。

唔收加一,埋單唔使五百,以呢個價錢竟然有咁好質素,真係一個驚喜,尖沙咀啲高級酒店都未必食得到。
2018-08-08
意式焗烤千層茄子
日曬番茄魚醬配黑鱈魚
2018-07-12 91 浏览
平日我去深水埗都是吃腸粉,豬潤米等,一些貼地的平價美食。有次朋友介紹我到深水埗品嚐平價的意大利菜,主打手製美食,但價錢保留深水埗的特色。 餐廳感覺舒適、開揚,而且店員熱情,服務態度一流,為今次的晚餐展開美麗的序幕。 餐前小吃 和暖的麵包,配上蕃茄沙沙,酸酸甜甜的,蠻開胃的餐前小吃。 煙三文魚蘆筍薄餅 餐廳其中一個主打就是手製薄餅,薄餅烤得鬆脆,上面放了鹹鮮的煙三文魚及蘆筍,再加上半溶的芝士,推介。 海鮮蕃茄醬墨魚麵 手製的意粉口感煙韌,蕃茄醬汁非常濃味,內藏不少鮮蕃茄粒,配上新鮮的海鮮,充滿鮮味。 伊比利亞豬鞍扒配柚子醬慢煮的豬鞍扒肉質保持嫩滑而且多汁,輕易就能切開,加上柚子醬,感覺清新。 伴隨的蔬菜色彩繽紛,三種不同顏色的蕃薯,西蘭花和椰菜花。 拿破崙千層酥 拿破崙千層酥分成了3層,每層中間都佈滿吉士醬。士多啤梨甜美,配上香甜幼滑的吉士和入口鬆脆酥皮,作為飯後甜品剛剛好。

餐前小吃
和暖的麵包,配上蕃茄沙沙,酸酸甜甜的,蠻開胃的餐前小吃。

海鮮蕃茄醬墨魚麵

伊比利亞豬鞍扒配柚子醬
伴隨的蔬菜色彩繽紛,三種不同顏色的蕃薯,西蘭花和椰菜花。

拿破崙千層酥
2018-07-11 76 浏览
沈日約左我親愛的閨蜜👭出黎談心。就佢地點,佢左佢屋企樓下到食。去左尼間食意,入到去環境座位都舒適。岩晒我地可以無止境既聊天。無骨春雞配青橄欖番茄醬:明明話無骨,點知係有骨。但尼個不是重點,重點在於隻雞雖然味道唔錯,但肉質鞋身左d。另外,意式千層茄子真係好味道。蕃茄同茄子互相輝映,完全唔會蓋住大家既味道。可以話係好夾。仲有種淡淡既芝士味,在口腔中產生既化學作用,真係無得嘆。推薦!!還有,野菌皺皮菜酥皮卷配黑松露荷蘭醬,味道好唔錯。都可以試下,但醬汁就無咩特別,黑松露既香味唔出,因為比皺皮卷既味道蓋過左。
2018-06-01 140 浏览
$158呢間舖頭好似比較出名意粉我就揀咗個真係好寬嘅寬帶麵🤣呢個意粉嘅野菌同牛肝菌味無我想像中咁濃但係夠creamy😙最出色嘅其實係啲寬帶麵嘅質感食落好有咬口☺️手制意粉嘅口感果然係唔同啲呢到嘅意粉值得一試🤤
[野菌牛肝菌寬帶麵] $158
食落好有咬口☺️
手制意粉嘅口感果然係唔同啲
呢到嘅意粉值得一試🤤
2018-05-28 197 浏览
首先我唔係食家, 我亦懶寫評價(一係特別好一係特別衰 再唔係就有特色)其實食2次, 睇左post話意粉好, 的確真係幾好食, 不過無影相, 前菜 煙肉帶子及素卷素卷(唔知個菜名)一般無乜特別別, 煙肉帶子(今次係唔記得個名)個人認為可以一試, 除左你想像到本身呢2樣野加埋無得輸之外, 係有驚起的主菜意粉食左2款, 黑松露野菌忌廉汁手扭麵  及 燴海鮮蕃茄醬墨魚麵2樣都係手製意粉 口感煙韌特別, 2款既手製意粉係唔一樣既, 不過墨魚麵就有種草香味(岩唔岩你口味就睇個人)之後就係豬同牛2個都唔錯 都係推介, 牛係4人用, 牛唔多講(唔識講), 講豬, 豬係slow cook, 岩岩好 少少粉紅, Juice唔會干, 另一賣點係個柚子醬,  夠意式其實仲有食無骨春雞, 原隻上 無影相 不過就一般pizza試過2款, 都無影相, 一款係風腿火箭菜pizza, 無特別, 另一款係芝士4重奏, 唔錯, 幾香芝士味, 2款批底屬簿批夠脆,  有機會係可以試下*其實佢配菜用料都唔錯 焙乾蕃薯乾都好好食甜品至於呢個呢 都係屬於好食既 應該係甜品點之上為前題心太軟同Tiramisu就一般拿破倫好脆(次推)

前菜 煙肉帶子及素卷

主菜
之後就係豬同牛
其實仲有食無骨春雞, 原隻上 無影相 不過就一般
*其實佢配菜用料都唔錯 焙乾蕃薯乾都好好食

甜品
至於呢個呢 都係屬於好食既 應該係甜品點之上為前題
心太軟同Tiramisu就一般
拿破倫好脆(次推)
香蕉拖肥幾特別, 唔會太甜(首推)
燒厡支美國牛肋骨配黑醋醬(4人)
伊比利亞豬鞍扒配柚子醬
煙肉帶子(唔記得名)
香蕉核桃拖肥忌廉批
素卷
Tiramisu
心太軟
拿破倫
2018-05-19
燒厡支美國牛肋骨配黑醋醬(4人)
伊比利亞豬鞍扒配柚子醬
煙肉帶子(唔記得名)
香蕉核桃拖肥忌廉批
Tiramisu
心太軟
拿破倫
  • 5
2018-05-20 129 浏览
唔收切餅費。星期五7:45pm左右生日主角想食,啦啦林打去問有無兩位,店員好好,咁啱啱有張3人枱吉咗俾我哋。帶蛋糕仲唔駛收切餅費。入面環境幾好,又唔嘈,唔會開到音樂好大聲~~兩個人叫咗一個湯,一個包,一個pizza&一個寬條麵。最鐘意食個寬條麵,堅係好寬,加埋芝士&沙拿美腸肉(˶‾᷄ ⁻̫ ‾᷅˵)店員好好,睇眼色幫我點好蠟燭,攞個蛋糕出黎。服務真係好好。total賣單290蚊。唔記得駛唔駛加一lu。
唔收切餅費。

入面環境幾好,又唔嘈,唔會開到音樂好大聲~~

店員好好,睇眼色幫我點好蠟燭,攞個蛋糕出黎。服務真係好好。

total賣單290蚊。唔記得駛唔駛加一lu。
2018-05-18
庆祝纪念
生日
  • 寬條麵
兩個月前試過, 食物水準唔錯。於是今日男朋友生日特登再黎食。訂枱時已說明叫甜品時幫忙在碟上寫生日祝福字, 但最後甜品來時, 什麼字也沒有。非常失望。完全沒有take care客人的要求。
2018-05-05 2118 浏览
一看這餐廳的名字 -「食意 Eatalian」,就知道這餐廳主打的是意大利菜。推門而入,店內裝潢簡潔明亮,帶幾分港式快餐店的感覺。餐廳剛開張營業不久,午餐有九折,且不收加一服務費,晚市則不收加一,挺抵食的。。 午餐只有一頁的餐牌,套餐包前菜、主菜和飲品,定價最貴也不過是$128。據侍應介紹,晚餐選擇會較多元化,且有自家製甜品提供。 單餐後,侍應送上香脆多士配牛油。 前者有凱撒沙律或豆蓉湯,正正常常,沒有特別。 小妹的白酒蜆肉扁麵條83,酒味不太突出,扁麵條香軟細滑,沾滿了醬汁,伴以蜆肉同吃,份量看似不多,也教小妹吃得飽飽的。 小姐的忌廉煙三文魚直紋窄通粉$93,混入忌廉煙三文魚同煮,味道相對更為鹹香濃郁惹味,通粉入口十分爽彈富咬口嚼勁,小妹喜歡。 蝸阿牛,要吃牛,卻要吃熟牛,點來了一客紐西蘭肉眼扒(6安士)配柚子醬$123。重點是,她要求肉眼扒要九成熟,嚇壞了落單的侍應﹗我們見慣不怪,笑著請侍應照辦,後果,某人會自負﹗ 蝸阿牛,對這一件九成熟的肉眼手扒,挺滿意的。據說,「九成熟」後,仍香腍。只是,口味重的她,稍嫌肉眼扒醬汁過少,未夠惹味。 蝸阿牛和小妹,各點了一壺洋甘菊

單餐後,侍應送上香脆多士配牛油

前者有凱撒沙律豆蓉湯,正正常常,沒有特別。

蝸阿牛和小妹,各點了一壺洋甘菊(+12),用玻璃壺和杯奉客,清香宜人。

咖啡,據說也不錯﹗

最後,多謝兩位的手信。
2018-04-28
午餐
2018-04-30 178 浏览
午市套餐有7款,價錢由$68-$128等,包前菜(沙律或是日餐湯),主菜同飲品一杯,免加一服務費之餘,還可享9折優惠,十分抵食。餐前,侍應送上麵包和牛油。然後,送上豆蓉湯,湯中有幾粒麵包粒,略嫌豆味過淡,湯質過水。我揀左忌廉煙三文魚直紋窄通粉$93,同埋熱檸茶。醬汁十分濃香鹹鮮且惹味,配上煙煙韌韌,咬口十足的通粉,very good!他係食肉獸,要左紐西蘭肉眼扒(6安士)配柚子醬$128,配熱咖啡。五成熟的肉眼扒,口感啱啱好,配上酸香開胃醬汁,再加上墊底蔬菜,的確無得頂!

2018-04-26 157 浏览
上個星期約咗朋友去呢間出名手作意粉嘅餐廳出咗地鐵站都要行一陣先搵到間餐廳真係唔係太顯眼 但係入到去發現原來都算大星期三夜晚其實就冇乜人六點鐘去到都得我同朋友一台客食食吓先至多三四台本來諗住食個牛護心肉點知原來朋友戒左牛想食嗰羊肉意粉另外一個又話唔食羊所以最後就叫左一個沙律兩個意粉未叫嘢食都會送一碟烘熱左嘅麵包同埋蕃茄salsa其實以送嘅麵包來講都唔錯係稍嫌有啲太過油個salsa就真係唔差首先係個蟹肉同蝦嘅沙律都幾清新同埋啲蝦同蟹肉都算多已經預先幫你撈好咗啲芝麻醬下面啲沙律菜就無醬但係都覺味幾好食跟住嚟咗個辣蝦肉碎蒜蓉銀魚柳扁麵份量睇落其實有啲細而且未到冇想像中咁好個麵好淋身唔煙銀雖然撈埋個醬汁都算幾好食但係就冇其他食評講到咁超班最尾就係我想試嘅墨魚汁海鮮意粉份量都比較少但係海鮮都算多有蜆青口粒同埋蝦但係個墨魚麵又係冇乜味雖然就冇個闊條面禁淋身咁整體來講食物質素唔算差但係冇想像中咁好我諗應該都係食環境反而係嗰晚有一位應該係經理嘅先生搞到成個用餐過程有啲不愉快我哋落單嘅時候就想話個意粉可唔可以少啲油健康啲點知個經理呢就好大聲講咗幾次無得少油架如果要減肥就唔好食啦咁我同啲朋友就覺得其實我哋唔
上個星期約咗朋友去呢間出名手作意粉嘅餐廳

但係冇想像中咁好我諗應該都係食環境
反而係嗰晚有一位應該係經理嘅先生搞到成個用餐過程有啲不愉快

我哋落單嘅時候就想話個意粉可唔可以少啲油健康啲
點知個經理呢就好大聲講咗幾次無得少油架如果要減肥就唔好食啦
咁我同啲朋友就覺得其實我哋唔係因為要減肥先少油純粹係想健康少少
咁佢講第一次嘅時候我哋已經話唔緊要冇得少都OK
佢仲要返嚟講多兩三次好似要全餐廳啲人都知道咁