2024-02-17 775 浏览
終於settle 好新居…依家住喺呢頭附近~同fd一齊係附近逛下🩷好耐都冇食過馬六啦🥺食物斑斕椰汁冰好似淨係馬六先有🥺超好飲~~加上今日熱熱地,杯冰又好creamy🤭超舒服!好似食緊雪糕咁馬六魚三寶檳城蝦麵個湯底好似唔同咗,但係一樣好好味😋豆卜超級好食🤤因為索晒啲蝦湯味😳最surprise係魚條🤫有食到魚味,又滑魚旦就好彈牙!厚豬扒喇沙摻摻我試咗啖喇沙湯,有陣陣椰香味🥳豬扒就超juicy 🩷又唔痴牙蝦多士好耐都冇食過🤭因為佢落用薄身多士,所以超級脆口!個面勁多芝麻夠香🩷其實side dish個青瓜先係亮點🤡🤡🤡好清新沙嗲雞串呢個沙嗲味濃✨啲沙嗲香味入晒去雞串,再加上用烤嘅方式,更加特顯個風味美綠恐龍椰汁冰其他

食物

斑斕椰汁冰

馬六魚三寶檳城蝦麵
個湯底好似唔同咗,但係一樣好好味😋
豆卜超級好食🤤因為索晒啲蝦湯味😳
最surprise係魚條🤫有食到魚味,又滑
魚旦就好彈牙!

厚豬扒喇沙摻摻
我試咗啖喇沙湯,有陣陣椰香味🥳
豬扒就超juicy 🩷又唔痴牙

其他

• 斑斕冰
  • 蝦多士
2024-02-01 216 浏览
放工後太攰太餓要去食下tea🤭🤭叫左set喇沙海南雞摻摻、娘惹蟹肉酥同埋飲品美祿脆脆,性價比之選。😊😊首先,我要講下喇沙海南雞摻摻啦。佢係一道結合咗喇沙同海南雞嘅特色菜式,真係好特別。佢嘅湯底鮮甜又濃郁,帶有香辣嘅味道,入口之後令人回味無窮。😍😍而海南雞就好滑嫩,肉質鮮美,同湯底嘅配搭真係絕配。仲有一啲配料,🤭🤭食完之後仲想再嚟一碗!😆其次,娘惹蟹肉酥係另一款我特別推介嘅菜式。佢嘅外皮炸得金黃酥脆,🥰🥰入口之後嘅蟹肉充滿咗鮮甜嘅味道。佢嘅內餡用上娘惹風味嘅香料同調味料,😜😜令味道更加豐富。每一口咬落去,都有蟹肉嘅鮮甜同埋外皮嘅脆香,真係好正👍🏻👍🏻飲品方面,我試咗一杯美祿脆脆,真係好特別。佢係一杯搖滾式飲品,入面有啲脆脆嘅配料,好rich好飲🫶🏻😼😼

2024-01-11 543 浏览
🔸 厚切豬扒 喇沙摻摻  $58 微辣喇沙係馬拉特有嘅味道,特別濃郁嘅椰汁味同埋微微地辣,摻摻嘅意思就係米粉同埋油麵兩溝,一碗嘢就有兩種粉麵,呢碗兩溝麵裏面仲有半隻溫泉蛋同埋豆卜、香茅做配料,喇沙摻摻個餸就係炸豬扒,另外分碟上,一大片豬扒邊位都炸得焦脆,味道甜甜地,小小肥但唔油膩,好有豬肉香味,好食😚下午茶餐 加$3 飲 凍桔仔話梅水,畀咗幾粒話梅,所以好有話梅味道,幾好飲。味道:8/10性價比:7/10🔸 馬六無骨海南雞飯  $65 加$10可以指定 轉雞髀肉呢個正宗海南雞飯賣相好靚,用個木盤裝住一set上枱,睇到都想食,跟餐一碗雞油飯 一碗紫菜清湯,仲有標準 三款蘸料:甜酸醬、醬油同埋 薑蓉, 主角海南雞 大大碟雞肉,有啲青瓜墊底,今次特登揀咗雞髀肉, 雞肉係特別嫩滑,雞皮薄薄地,咬落又脆又滑,啖啖肉好有雞味,正!味道:7/10性價比:7/10🔸 海南雞喇沙 油麵  $58呢個油麵 味道真係好濃郁, 滿滿嘅喇沙充滿南亞風味,配料有豆角、豆卜、半枚溫泉蛋,主角海南雞 主要係雞胸肉,雖然淨肉難免有啲柴,但係仍然都做得比較鮮嫩, 都係好肥美嘅雞肉。下午茶餐加 $3飲凍 馬來手工拉茶拉茶茶
🔸 厚切豬扒 喇沙摻摻  $58 微辣

味道:8/10

🔸 馬六無骨海南雞飯  $65 加$10可以指定 轉雞髀肉
味道:7/10

🔸 海南雞喇沙 油麵  $58
下午茶餐加 $3飲凍 馬來手工拉茶
拉茶茶味十分香,唔同一般茶餐廳啲奶茶,呢個 奶味比較濃同埋絲滑,好甜好香。
味道:7/10
▪️

🔹環境: 呢間喺荃灣商場裏面市中心茶餐廳,裝修係南亞風情 ,天花板有好多大吊扇轉轉下,地方好寬敞,有好多大型嘅卡座,坐得都好舒服,最適合嚟嘆嗰經濟下午茶🤪
  • 馬六炸豬扒摻摻
嗱,跟你講,呢間餐廳嘅海南雞飯真係夠水準,雞肉滑溜得嚟唔會乾柴,嗰碟雞油飯香到閂眼都知道,飯粒粒分明,嘛嘛哋。啲醬料就勁夠哂味,酸酸辣辣好夾!👌講到個魚三寶蝦麵啦,湯底入味,令到啲配料好有海鮮鮮味,魚片同魚蛋啖啖肉,豆卜又吸晒湯汁,食落好有層次。🍜而家講吓芝麻蝦多士,炸到色香味俱全,啲蝦脆口Juicy,啲芝麻香得嚟又唔會過份喧賓奪主,啲多士蘸哂特製芝麻醬,絕對街坊口味。🍤呢啲就算啦,我仲忍唔住又揀左個蘿蔔餅,糙面脆卜卜,啖啖蘿蔔絲嘅清甜,簡直就係小食中嘅戲肉!環境方面,舖頭內部企理清潔,坐得咁舒適,令人食完又想留低坐陣。梗係物有所值,下次再嚟會試多啲嘢!👍

2024-01-05 141 浏览
我一向都好鐘意食多士,今次看到試食介紹荃灣馬六,就去試試!下午茶時間去唔使等位,一入去當然係叫份班蘭咖哋多士班蘭味超香,多士又脆,牛油厚厚的,一啖咬落去咇晒啲醬出嚟,真係好味!另一款娘惹芝麻蝦多士芝麻味香,多士脆口,重點係個娘惹汁超好味,配埋杯古仔路芒果冰,絕配!👍🏻
我一向都好鐘意食多士,今次看到試食介紹荃灣馬六,就去試試!

下午茶時間去唔使等位,一入去當然係叫份
班蘭咖哋多士
班蘭味超香,多士又脆,牛油厚厚的,
一啖咬落去咇晒啲醬出嚟,真係好味!

另一款娘惹芝麻蝦多士
芝麻味香,多士脆口,重點係個娘惹汁超好味,
配埋杯古仔路芒果冰,絕配!👍🏻
2023-12-23 189 浏览
✌️二次光臨平民東南亞料理食堂,價錢相宜令忍不住一試再試。🍲馬來沙嗲牛肉鍋米粉惹味沙嗲湯底,煮什麼都錯不了!牛肉片、魚片、魚蛋、蜂巢豆腐、腐竹、炸豆卜、蔬菜和彈牙米粉。牛肉片也不少,燙煮後一點都不柴。雖然食材很平凡,但以最熱騰騰的方式「烚烚下」,滋味真的不輸幾百塊的火鍋呢!🥩🍚辣菜脯醬豬排飯火辣辣的菜脯,豬排煎得香脆,雞蛋糖心加上香蔥油,是妥妥一碗黯然銷魂豬排飯😍😍🦆🍚茶燻鴨飯鴨胸用茶葉薰香,外表乾身,裡面的肉卻是粉嫩粉嫩的,淡淡鹹味。套餐配著飯、紫菜湯還有三款醬料和熱橙茶。點讚米飯粒粒飽滿,米香味十足🤗

✌️二次光臨平民東南亞料理食堂,價錢相宜令忍不住一試再試。

🍲馬來沙嗲牛肉鍋米粉

🥩🍚辣菜脯醬豬排飯

🦆🍚茶燻鴨飯

突然想食咖央多,就嚟咗位於荃灣嘅馬六,餐廳主打新加坡菜,價錢又親民🥰.▫️海南雞飯 🐓 $65雞肉軟滑,油飯亦十分香,份量勁足料💕.▫️巴生肉骨茶湯米粉 $52肉骨茶湯底十分濃郁鮮甜,米粉有彈性,排骨肉質軟腍入味😋.▫️斑斕咖央多士 $28斑斕醬及牛油超足料,外層香脆,食唔停口!.▫️芝麻蝦多士 $38蝦多士亦炸至金黃香脆,配以娘惹醬更添風味👍🏻.💬 性價比極高嘅一間餐廳,加$8仲可以升級做芒果沙冰💕行開荃灣嘅話可以去試一試!
▫️海南雞飯 🐓 $65
雞肉軟滑,油飯亦十分香,份量勁足料💕
▫️巴生肉骨茶湯米粉 $52
肉骨茶湯底十分濃郁鮮甜,米粉有彈性,排骨肉質軟腍入味😋
▫️斑斕咖央多士 $28
斑斕醬及牛油超足料,外層香脆,食唔停口!
▫️芝麻蝦多士 $38
蝦多士亦炸至金黃香脆,配以娘惹醬更添風味👍🏻
2023-11-07 247 浏览
3點多終於和同事們開完會了, 同事們跟我也開始餓了,我們就到了馬六去吃下午茶,我們3人就點了3個下午茶 分享。1️⃣斑蘭咖央多士+凍香茅橙茶,喜歡咖央的甜和厚切牛油的油潤感配合多士的脆脆感。2️⃣豬扒喇沙摻摻+桂圓紅棗茶,重口味的人士絕對會特別愛喇沙 ,除了因為椰香味重還有帶點點辣很刺激味蕾,豬扒是分開上炸得酥脆。3️⃣海南雞飯+凍桔仔話梅水,雞肉很嫩,沾甜醬油一起吃很下飯。另加兩個小食,焗釀蟹蓋和一口脆魚。

另加兩個小食,焗釀蟹蓋和一口脆魚。
2023-11-06 206 浏览
放工經過荃灣千色匯廣場見到呢間馬來西亞餐廳嘅下午茶幾抵食,而且餐廳人流都好多,就入去試吓,下午茶款式非常多,呢個價錢配呢個質素,我覺得係有10分滿分巴生肉骨茶湯米粉呢碗湯米粉湯底濃郁,肉骨茶好香濃,裡面有好多舊豬骨、冬菇、腐皮,豬骨肉質鮮嫩,米粉吸哂肉骨茶既味,好正。呢碗生肉骨茶湯米粉絕對係下午茶餐嘅必試之選!海南雞飯雞肉嫩滑多汁,每一啖都帶有濃郁嘅雞肉香。飯粒飽滿香軟,配上醬油同埋雞湯,味道更加豐富。加埋一啖青瓜同埋醬汁,清爽之餘仲能夠平衡整個味道。如果你鍾意海南雞,呢個海南雞飯絕對唔可以錯過。茶燻鴨飯茶燻味道香濃,帶有微微嘅苦味同埋茶香,同鴨肉完美融合。飯粒香軟飽滿,係味道上面更加豐富,非常值得一試

巴生肉骨茶湯米粉

海南雞飯

茶燻鴨飯
2023-10-18 185 浏览
突然心血來潮想食個咖央多士,位於食肆林立的荃灣市中心地帶,但可供選擇的馬來西亞菜色選擇不多,左尋右覓終於找到一間在千色匯入面,《馬六》,點解無甲?🤓🤓餐廳環境衛生乾淨。1)斑蘭咖央多士 $28一共四件,鬆脆容易入口,最梗要係咖央醬同牛油都俾得好大方,味道和在新加坡食過的咖央好相似,作為下午茶係最好嘅選擇。但略嫌麵包唔夠熱,否則味道更佳。2) 魚三寶檳城蝦麵 $52見到餐牌上的推介,於是點了一碗湯麵,直接食埋晚餐。魚旦彈牙,魚條鹹香,魚皮爽脆,全部都幾鮮味,蝦湯底味道亦濃郁。麵款有两種,一種係米粉,另一種係油麵。口感與傳統湯麵不同,口感特別。3) 熱手工拉茶 少甜 最後搭配一杯熱手工拉茶,比起一般奶茶自然更濃更滑更香。

1)斑蘭咖央多士 $28

2) 魚三寶檳城蝦麵 $52

3) 熱手工拉茶 少甜
最後搭配一杯熱手工拉茶,比起一般奶茶自然更濃更滑更香。

2023-10-16
下午茶
  • 班蘭咖央多士
2023-10-16 156 浏览
呢個係一間位於荃灣嘅馬來西亞菜式嘅餐廳,開業時間係11點,因此只提供午市、下午茶同晚市,每次飯點時間都會見到有人排隊,算係幾受歡迎的餐廳。廳面都算整潔,有唔少卡位,都坐得舒服。我哋揀左晚市套餐:娘惹大蝦喇沙摻摻及馬六無骨海南雞飯,飲品揀左:馬來手工拉茶和美祿哥斯拉,另外加左份小食:娘惹焗釀蟹蓋娘惹大蝦喇沙摻摻係米粉配油麵,好濃的喇沙湯底,有半只半熟蛋和虾同豆卜,份量都好多。馬六無骨海南雞飯啲雞都夠滑都有6-7件,醬汁就正正常常,另外有一碗紫菜湯。美祿哥斯拉味道幾濃,有啲脆脆波波、馬來手工拉茶同我地平時飲嘅奶茶差唔多,唔會好甜。娘惹焗釀蟹蓋有兩個,細細地,餡料飽滿,配埋個醬都幾好食。

廳面都算整潔,有唔少卡位,都坐得舒服。

美祿哥斯拉味道幾濃,有啲脆脆波波、
馬來手工拉茶同我地平時飲嘅奶茶差唔多,唔會好甜。

娘惹焗釀蟹蓋有兩個,細細地,餡料飽滿,配埋個醬都幾好食。

淨係聽「馬六」個名都知道呢間餐廳係食星馬菜,價錢非常親民,平日午市經常滿座,假日唔使講,連下午茶都要拎飛排隊!餐廳嘅海南雞飯、喇沙湯麵、咖吔多士,都好啱我食,好多時候我自己一個都會幫襯呢間餐廳!今次平日難得早收工,仲趕得切食下午茶,拉埋同事一齊食!$200落樓可以食三個茶餐,再單點兩個小食,真係好抵!馬六無骨海南雞飯(餐) $65呢個海南雞飯我平時都成日食,火候啱啱好,雞肉好滑,無骨真係好正,跟黑醬油、辣椒醬、薑蓉3種醬料,雞油飯好香,而且粒粒分明,每次食都清晒!馬六魚三寶檳城蝦麵(餐) $52平時都係食喇沙湯麵多,今次試新嘢,見到Menu推介呢個麵一於試吓,點知有驚喜!湯底好重蝦嘅鹹香味,而且好足料,有齊魚丸、魚條、魚皮,仲有豆角、糖心蛋等配料,鋪滿晒成碗麵!下次可以再encore!斑蘭咖吔多士(餐)$28呢個咖吔多真係每次必食,多士又薄又脆,斑斕醬香得來唔會太甜,中間仲有塊牛油,香口得嚟都好邪惡!馬來手工拉茶(餐飲)由於大家都好鍾意奶茶,三個餐嘅餐飲都揀咗同奶茶相近嘅凍拉茶,不過拉茶冇港式奶茶茶味咁重,偏向奶味多啲,好順滑!娘惹芝麻蝦多士(2件) $18細細塊嘅多士由一層蝦滑一層麵

馬六無骨海南雞飯(餐) $65

馬六魚三寶檳城蝦麵(餐) $52

斑蘭咖吔多士(餐)$28

馬來手工拉茶(餐飲)

娘惹芝麻蝦多士(2件) $18
細細塊嘅多士由一層蝦滑一層麵包製成,再用芝麻包滿,食落勁酥脆卜卜聲,當小食啱啱好,唔會太飽,又有口感!

街頭雞肉串燒(2串)$26
沾滿惹味醬汁,味道豐富,雞肉幾厚實!
2023-09-08 196 浏览
同老公去咗荃灣千色匯一樓的馬六食下午茶,好彩早咗少少去,唔使等位,可能因為下午茶抵食,跟住就幾多人喺度等位。餐廳裝修整潔雅緻,座位舒適。巴生肉骨茶湯米湯底有很香的藥材味,豬肉排肉質軟腍入味,好吃。海南雞喇沙摻摻海南雞又嫩又滑,摻摻即油麵+米粉,浸在濃稠且有濃濃椰香的喇沙湯底,夠晒入味。鹹蛋黃魚皮跟餐加$22鹹蛋黃魚皮香脆可口,真係食完又想再食。焗釀蟹蓋跟餐(2件)加$22蟹蓋餡料表面烤得金黃,內裏香濃鮮甜,加埋自製的醬汁,味道不錯蛋黃咖央薄餅炸$38咖央多士就食得多,今次試吓蛋黃咖央薄餅,香脆的薄餅加上咖央醬和蛋黃,不會甜,愛吃。熱桔仔話梅水跟餐$0酸酸甜甜,醒胃又好飲。美祿哥斯拉跟餐加$8有好多美祿波波,有得飲又有得食,正
巴生肉骨茶湯米
湯底有很香的藥材味,豬肉排肉質軟腍入味,好吃。
海南雞喇沙摻摻
鹹蛋黃魚皮跟餐加$22
鹹蛋黃魚皮香脆可口,真係食完又想再食。
焗釀蟹蓋跟餐(2件)加$22
蛋黃咖央薄餅炸$38
熱桔仔話梅水跟餐$0
酸酸甜甜,醒胃又好飲。
美祿哥斯拉跟餐加$8
有好多美祿波波,有得飲又有得食,正
2023-09-03 116 浏览
超抵食下午茶🤤👍🏻👍🏻見到仲有下午茶時段,就去左食馬六,以前係荃灣反工,最中意食佢既摻摻😙😙主食:海南雞喇沙摻摻$58摻摻即係油麵加米粉,喇沙湯底濃郁惹味,海南雞嫩滑,全部都冇骨,非常適合玩完成身散哂懶惰既我,份量方面,我覺得同午餐晚餐一樣咁足料,但係平$10-$20,所以我覺得十分抵食🤭主食:馬六海南雞清雞湯米粉$48呢個就清清地,比較啱吾太中意食濃味既朋友,海南雞一樣都係咁滑嫩同無骨,份量都係好足料😎追加小食:娘惹焗釀蟹蓋(2件)$18釀蟹蓋幾好食,加小小特制醬汁,食落有小小似魚蛋feel,最特別係佢真係拎隻蟹蓋尼釀,蟹蓋都幾脆,好易會咬爛,之前未食過,覺得好得意😆😆飲品:老街椰汁冰+$8椰汁有濃郁味道同口感,椰香味好重,飲落口真係透心涼既感覺,同埋好夾今餐食物,消暑一流😘飲品:香矛橙茶+$3有橙味的茶,覺得幾特別又健康,出面小有,中意橙既朋友可以試下✅
超抵食下午茶🤤👍🏻👍🏻

主食:海南雞喇沙摻摻$58

主食:馬六海南雞清雞湯米粉$48

追加小食:娘惹焗釀蟹蓋(2件)$18

飲品:老街椰汁冰+$8

飲品:香矛橙茶+$3
2023-08-17 136 浏览
荃灣性價比極高的馬來西亞下午菜,在6點前柯打,二人吃撐賣單不過$200,實在是平民飯堂。🐠🐟🐬🍜魚三寶蝦麵單看名字好像很寡淡嗎?不!這是我吃過配料最豐富的蝦麵!切條魚片、炸魚皮、糖心蛋、炸魚蛋、怡寶芽菜、豆角、豆卜、炸紅蔥炸蒜和蝦皮。最欣賞麵湯是滾熱辣的!用蝦殼及辣椒熬煮成香噴噴的赤紅辛辣湯底,再配上黃麵條和米粉😍實在是大愛大愛!回頭率爆登。🐥🍢雞肉串燒2pcs套餐加配$26。濃濃的香茅醃料,非常惹味,必點小食!🦀蟹肉酥盒 記得以前我在餐廳吃過類似的,價錢是2倍以上。怎麼可以這麼好吃又便宜?蟹肉、木耳和洋蔥釀入酥餅盒中。酥餅酥脆得掉渣,酥盒上還有矜貴蟹黃加冕👑🍛海南雞油飯香滑雞件配上雞油飯,誰不愛?沾上三色醬:薑蓉、濃黑醬油和酸辣汁更是滋味。送一紫菜湯濕喉。🍧班蘭椰子冰套餐加$8。班蘭椰子味非常香濃,絕不是色素化學合色品。

🐠🐟🐬🍜魚三寶蝦麵
單看名字好像很寡淡嗎?不!這是我吃過配料最豐富的蝦麵!

🐥🍢雞肉串燒2pcs
套餐加配$26。濃濃的香茅醃料,非常惹味,必點小食!

🦀蟹肉酥盒

🍛海南雞油飯

🍧班蘭椰子冰
套餐加$8。班蘭椰子味非常香濃,絕不是色素化學合色品。