2014-08-18
以往在朋友介紹下, 我第一次吃馬家莊是在塘尾道舊店。之從塘尾道舊店結業後搬至尖沙咀, 就再沒有品嚐遇馬家莊之美食。最近, 於長沙灣及塘尾道徘徊之際, 發現於長沙灣道有另一間馬家莊, 可能是馬家莊分店, 就膽粗粗走入內試下這餐廳的廚藝。首先來個酸辣湯, 有分大中細三個SIZE: 大的盛惠HK$116; 中的盛惠HK$58, 細的盛惠HK$38, 我們只有兩人就叫了一個細的, 其實細的份量也可以分成四豌左右, 如只有兩人吃就無需叫個中的, 除非一個人打算吃三至四碗以上, 如不是, 叫了中SIZE就只會做成浪費。酸辣湯味道不錯, 材料十足, 不過要襯熱飲, 如果唔係就有啲漿住的感覺。雞絲冷麵: 雞絲根本就唔似係雞絲, 切得唔夠幼太粗, 粗到似雞肉或叫雞柳似乎合理啲, 附有麻醬。麵條不粗不幼, 彈牙有口感, 麵條爽滑, 再混上香濃的麻醬, 加上嗰麵冷冷地, 夏天吃最正!麻醬冷麵跟雞絲冷麵的不同之處, 只在於小了雞絲, 麵條, 麵質,, 味道及口感都一樣。蔥油餅: 夠薄, 不過唔夠香, 蔥味唔夠濃郁。秘制牛肉餡缾: 餅皮不厚不薄有小小脆, 牛肉有香味。食之時要小心, 因為如果沒留意, 一口就咬
酸辣湯味道不錯, 材料十足, 不過要襯熱飲, 如果唔係就有啲漿住的感覺。 雞絲冷麵: 雞絲根本就唔似係雞絲, 切得唔夠幼太粗, 粗到似雞肉或叫雞柳似乎合理啲, 附有麻醬。麵條不粗不幼, 彈牙有口感, 麵條爽滑, 再混上香濃的麻醬, 加上嗰麵冷冷地, 夏天吃最正! 麻醬冷麵跟雞絲冷麵的不同之處, 只在於小了雞絲, 麵條, 麵質,, 味道及口感都一樣。 蔥油餅: 夠薄, 不過唔夠香, 蔥味唔夠濃郁。 秘制牛肉餡缾: 餅皮不厚不薄有小小脆, 牛肉有香味。食之時要小心, 因為如果沒留意, 一口就咬落去, 啲熱騰騰的牛肉汁就會咇出嚟燙傷個口腔, 所以食之時要注意一下。
题外话/补充资料:
地方環境算不錯, 美中不足是夏天進餐, 室內冷氣開放不夠, 坐近窗, 有太陽晒入, 飲酸辣湯, 飲飲下就更熱, 熱到一邊食, 一邊抺汗, 最後重熱到唔想食添。