2021-11-17 45 浏览
紫蘇牛油果刺身沙律刺身沙律每次都會用上不同的刺身,今次使用了三文魚、吞拿魚及油甘魚,再配搭軟腍的牛油果,味道清新。新鮮嫩滑的刺身放在香脆可口的鱈魚乾上,香口美味,作餐前小食相當不錯。鰻魚玉子燒層層堆疊綿密的蛋皮中間夾著醬燒鰻魚,蛋捲口感鬆軟有彈性,鰻魚肥美,香氣十足,味道融合蛋香亦甜亦鹹,口感味道更豐富。法國生蠔(半打)肉質爽脆,礦物味重,餘韻悠長。蒜蓉牛油燒蟶子放上蒜蓉及牛油一起燒,濃濃蒜香滲滿蟶子之中,很惹味。牛肉壽喜燒壽喜燒醬汁帶甜味,把生雞蛋攪拌勻再將牛肉沾上蛋汁享用,會顯得更鮮嫩。

紫蘇牛油果刺身沙律

鰻魚玉子燒

法國生蠔(半打)
肉質爽脆,礦物味重,餘韻悠長。

蒜蓉牛油燒蟶子

放上蒜蓉及牛油一起燒,濃濃蒜香滲滿蟶子之中,很惹味。

牛肉壽喜燒

2021-11-13 52 浏览
All the lunch sets are reasonably price with a large range of variety. Each set comes with salad, steamed egg and a choice of ice cream or coffee/ yuzu tea. I tried the Chef’s Lunch which included sushi, mini 3 coloured cup, grilled skewers and udon soup. Service was good with green tea replenished frequently.
2021-11-13 77 浏览
太耐無食有質素嘅魚生丼,本來想試豐勝手丼,不過要顧及媽咪腸胃,所以揀咗比較多熱食嘅《鮨和》,呢度坐得幾舒服,環境無咁侷促,價錢合理,服務又ok,不過想試嘅海膽就無貨,所以有啲失望。🥢鮨和廚師發辦魚生丼 $188⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️識食一定食廚師發辦魚生丼,廚師會將當日最靚嘅魚生放上碗,呢日一共有八款魚生 :牡丹蝦、三文魚子、帶子、𩶘魚、三文魚腩、拖羅蓉、中拖羅、油甘魚,每款都真係非常新鮮,大滿足!個餐包嘅前菜、麵豉湯、蒸蛋都可以擺埋一邊。🥢鮨和便當定食 $138⭐️⭐️⭐️⭐️呢個便當最啱三心兩意嘅媽咪,全部都係佢最鍾意食嘅嘢,豚肉生薑燒好多薑蓉最好味,切丁鰻魚飯鰻魚唔夠肥美,天婦羅全部都熱辣香脆,而三款刺身同樣新鮮,食埋前菜、蒸蛋、麵豉湯、雪糕已經好飽。二人共消費:$360

🥢鮨和廚師發辦魚生丼 $188⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️

🥢鮨和便當定食 $138⭐️⭐️⭐️⭐️

二人共消費:$360
2021-10-30
  • 鮨和廚師發辦魚生丼
2021-11-12 72 浏览
同朋友去銅鑼灣行街,行到攰攰地想搵個地方食嘢😀 諗起銅鑼灣登龍街嗰度好多食肆所以就過去睇吓,果一帶嘅地鋪全部都食得7788😜 因為條街都出名食肆多羅羅🤣 所以就搵吓啲隱秘啲㗎啦!㴝到永光中心,大廈內有好多唔同嘅餐廳,見到呢間日本餐廳幾吸引就試吓!我哋兩個人每人點一份午餐,分別係壽司定食($188)同埋滑蛋豬扒定食($118)壽司食落去好豐富,有鮮蝦、三文魚、海膽卷、吞拿魚、拖羅等🍣佢前菜仲要有芝麻醬沙律,茶碗蒸。對於一個女仔來講真係好夠飽💓食得非常滿足,每一件魚生厚度都十足!仲要有麵豉湯同埋甜品添❤️🤓真係10分抵食!滑蛋吉列豬扒定食同樣分量十足員工好有禮貌咁同我哋講如果唔夠飯可以添飯🤣🤣超nice.豬排🥩好有肉汁,雖然係吉列但係都唔會太乾!雞蛋真係好滑加上有佢哋嘅醬油,拌飯食好好味😋 洋蔥都吸收晒佢哋嘅醬汁味道!分量十足,即使係男士食都一定好有飽肚感!有機會會再㴝幫襯其他食品☺️ 價錢唔算貴之餘員工服務態度都好好👍🏼 十分欣賞🖤

壽司定食
滑蛋吉列豬扒定食
芝麻雪糕
午餐
壽司定食
滑蛋吉列豬扒定食
芝麻雪糕
2021-11-11 42 浏览
鮨和居食屋地址: 銅鑼灣登龍街28號永光中心7樓電話: 28896810呢度中午都可以訂位, 打工仔最怕中午等位排隊, 黃金一小時轉眼就過,想輕鬆又唔太趕食個LUNCH, 去有得BOOK 位架餐廳決沒錯。定食多款, 有剌生井飯也有合港人口味架中午LUNCH SET,以一百元左右架定食SET有茶碗蒸, 麵豉湯, 前菜, 飲品, 很豐富。鮨和午市套餐 $178四款時令壽司 有魷魚,三文魚,甜蝦同鯛魚4貫,切得好靚呀迷你海膽杯 可以包紫菜食,個叫海膽甘味好重,魚魚咬到爆汁有海水架鹹香串燒 分別是五花腩同豬頸肉熱烏冬個湯好清徹,有海帶架香。迷你份量,呢個餐乜都試到。鹽燒鯖魚定食 $88 大大條連白飯同點魚專用架酸汁仲包飲品或雪糕,我地都要了抹茶雪糕,凍天食百般滋味在心頭個鮨和午市套餐當成商務餐絕對有體面呢!
鮨和居食屋
地址: 銅鑼灣登龍街28號永光中心7樓
電話: 28896810

鮨和午市套餐 $178

四款時令壽司 有魷魚,三文魚,甜蝦同鯛魚4貫,切得好靚呀

串燒 分別是五花腩同豬頸肉

熱烏冬個湯好清徹,有海帶架香。迷你份量,呢個餐乜都試到。

鹽燒鯖魚定食 $88 大大條連白飯同點魚專用架酸汁

仲包飲品或雪糕,我地都要了抹茶雪糕,凍天食百般滋味在心頭

個鮨和午市套餐當成商務餐絕對有體面呢!
2021-11-10 45 浏览
居酒屋係放工約朋友食野嘅一個好選擇😋因為由燒物到刺身都可以食到,唔洗擔心冇野好揀。今次同朋友就試左呢間位於銅鑼灣嘅鮨和,價位黎講算係中高檔,但味道都幾有水準。✨和風沙律卷($55)首先食嘅係味道較為清新嘅和風沙律卷,紫菜入面包左大量嘅生菜、青瓜絲、雞蛋絲同三文魚,旁邊淋上微酸嘅紫蘇汁,食落爽口清新。✨法國生蠔($108/半打)見生蠔幾抵食就叫左半打試下,雖然價錢唔貴,但生蠔比想像中新鮮❤️蠔嘅size唔算打,食落鮮甜重海水味,值得推介!✨燒蟶子($128)燒蟶子上加左大量嘅蒜蓉同牛油,非常岩我口味😋食落香味十足,但又唔會蓋過左蟶子本身嘅鮮甜味,我個人非常鍾意❤️✨串燒牛吞($38)/ 雞中翼($35)/ 豚五花腩($35)/ 豬頸肉($40)食居酒屋當然要叫串燒,我同朋友就分別揀左幾款較常見嘅串燒。串燒都係新鮮燒起,以日式風味鹽燒而成,價錢合理而且味道都唔錯。✨牛肉壽喜燒鍋($240)最後叫左呢款牛肉壽喜燒填下肚🤣成個壽喜燒非常足料,入面加左各種菇菌、粉絲同牛肉,湯底飲落偏甜。牛肉方面用左普通嘅肥牛,食落口感算係不過不失,但整體黎講都ok.Overall黎講餐廳嘅食物水準都唔錯,價錢中上。

✨和風沙律卷($55)

✨法國生蠔($108/半打)

✨燒蟶子($128)

✨牛肉壽喜燒鍋($240)

Overall黎講餐廳嘅食物水準都唔錯,價錢中上。除左食物外,都非常推介試下佢地自定釀制嘅梅酒!飲落酸酸甜甜相當易入口。

2021-11-10 75 浏览
銅鑼灣登龍街係美食天堂,成條街都係食店。競爭激烈。我成日黎,今次食一間樓上舖,鮨和居食屋。裝修似居酒屋,但有剌身吧枱,即係有好多好野食啦!所以坐無虛席。午餐既set 有好多選擇,各色剌身,天婦羅,煮物定食,Omakase 都有,簡單既煮物定食只需幾十蚊,豐富既都吾使$200。午餐都配有沙律,茶碗蒸,面豉湯。角切魚生丼需然係角切,但好豐富,有蝦,帶子,魷魚,三文魚,拖羅,油甘魚,蟹籽,蛋,青瓜,剌身好鮮甜,特別係拖羅,飯仲要係暖暖的。豚肉生薑燒定食豚肉係肥美既豬腩肉,好邪惡,勁多薑既汁,好適合秋天食。最後可揀飲品或者雪糕,我地要左2款雪糕,芝麻雪糕好香芝麻味,紅豆雪糕味道濃郁。下次要試下omakase。
銅鑼灣登龍街係美食天堂,成條街都係食店。競爭激烈。

午餐都配有沙律,茶碗蒸,面豉湯。

角切魚生丼

豚肉生薑燒定食

豚肉係肥美既豬腩肉,好邪惡,勁多薑既汁,好適合秋天食。

下次要試下omakase。

2021-11-08 39 浏览
好有居酒屋🏮特式嘅店舖,日式餐廳最著重食材要夠新鮮,不時不食,一貫居酒屋🏮特式,會將每日最新鮮同推介食物寫在黑板上。店舖周圍都放置唔同嘅酒類,有以梅子浸讓左不同嘅酒類,亦分好年份,都幾講究,岩晒鍾意邊飲邊食嘅朋友;老闆亦非常殷勤招待每枱客人,氣氛簡直係打成一片😆。🥢清酒🍶煮蜆,上枱陣陣清酒香氣,蜆肉雖小,但鮮甜度達標😋,最後連汁都清埋,每啖都散發淡淡酒香。🥗紫蘇牛油果🥑剌身沙律,造型精美,新鮮沙律菜鋪底,中間厚厚一層什錦刺身粒粒,置頂係牛油果同紫蘇,配以銀雪魚薄脆一齊食,不但增加鮮度,味道口感豐富具層次。🦞燒龍蝦,以大量蒜蓉鋪面烤焗,蒜味濃郁,龍蝦肉質爽彈鮮甜,非常新鮮。🥘銀雪魚鍋,熱騰騰上枱,銀雪魚份量都好多,魚皮充滿骨膠,湯底清甜,湯內仲有大量蔬菜、什菌同大蔥,鍋底仲有粉絲,增加飽肚感。

🥢清酒🍶煮蜆

🦞燒龍蝦
🥘銀雪魚鍋
3K
2021-11-08 42 浏览
同事好喜歡食日本菜,基本上問佢都會話食日本菜啦!今日也不例外。銅鑼灣選擇多,不愁沒有好嘢食。呢間餐廳位於中心地帶商厦內,環境不錯。角切魚生丼同事食的魚生飯好豐富,蟹籽,蝦,三文魚…..配合蛋粒,青瓜粒,增加了口感。大和照燒雞扒定食日本菜隨了剌身,壽司外,也有其他款式。雞扒肉質軟腍,照燒汁混入麻醬料,夠入味,惹味十足。伴以沙律菜,平衡營養。套餐包括沙律,蒸蛋,麵豉湯和雪糕/飲品。份量足夠,十分抵食。

角切魚生丼
同事食的魚生飯好豐富,蟹籽,蝦,三文魚…..
配合蛋粒,青瓜粒,增加了口感。

大和照燒雞扒定食
日本菜隨了剌身,壽司外,也有其他款式。

2021-11-08
2021-11-08 69 浏览
成兩年無返過家鄉啦,老公為咗一解我思鄉愁,特登帶我去一間靚靚日本餐廳嘆魚生。 餐廳好寧靜好舒服,可以靜靜哋傾下偈。 刺身樣樣都想食,最後揀咗個廚師發辦唔使煩惱,廚師發辦刺身拼盤有白拖羅,鰈魚,吞拿魚腩,牡丹蝦,油甘魚,法國聖馬田生蠔,全部都好新鮮,尤其拖羅油脂感重,非常好味。 生蠔新鮮肥美。燒榮螺用透明碗盛載,個底用咗藍海鹽,榮螺入面有上湯,冬菇粒,芫茜,味道鮮甜。 油甘魚頭煮係店員大力推介,我自己從未試過呢個菜式,不過出奇地好味,魚頭充滿醬油、味醂嘅甜味,油甘魚頭油脂感足夠,蘿蔔吸收晒所有精華,非常鮮甜入味。 特上三色丼賣相吸引,未食之前眼睛已經食飽先,有鮑魚、吞拿魚籽、碎香葱吞拿魚,有三種唔同嘅層次,米飯係用日本珍珠米,粒粒都飽滿有光澤,口感軟糯,米香十足。

餐廳好寧靜好舒服,可以靜靜哋傾下偈。

2021-10-06
冇食到早餐,所以就想食番一份超豐盛午餐😋 今次去咗銅鑼灣鮨和食午市套餐!一份有齊壽司🍣、海膽刺身、串燒、味增湯、烏冬、沙律、日式蒸蛋同飲品,$200唔駛 好飽仲每樣都有質素👍 壽司同刺身好新鮮👍 壽司質素高😋👍 而海膽+吞拿魚碎+魚籽配紫菜多重口感好好食~烏冬同蒸蛋熱辣辣👍 係日本人飲食文化嘅水準,熱要夠熱 凍要夠凍~ 沙律菜都新鮮好味~每碟出場都有驚喜 感覺好似食緊omakase咁😋 下次有機會都會再嚟空肚食午餐🥢😋
冇食到早餐,所以就想食番一份超豐盛午餐😋 今次去咗銅鑼灣鮨和食午市套餐!一份有齊壽司🍣、海膽刺身、串燒、味增湯、烏冬、沙律、日式蒸蛋同飲品,$200唔駛 好飽仲每樣都有質素👍 壽司刺身好新鮮👍 壽司質素高😋👍 而海膽+吞拿魚碎+魚籽配紫菜多重口感好好食~烏冬同蒸蛋熱辣辣👍 係日本人飲食文化嘅水準,熱要夠熱 凍要夠凍~ 沙律菜都新鮮好味~每碟出場都有驚喜 感覺好似食緊omakase咁😋 下次有機會都會再嚟空肚食午餐🥢😋
2021-11-07 38 浏览
今日朋友想去登龍街食lunch, 想搵間坐得舒服, 於是就搵到呢間樓上舖。Set lunch包一個主食, 茶碗蒸 ,一客沙律,麵豉湯,餐飲同埋雪糕。茶碗蒸嘅蛋蒸得好滑, 係一道令我十分滿意嘅前菜。三色丼 係由三文魚子, 海膽吞拿魚蓉加上日本米組成。 店舖好用心咁將呢個丼飯製作成一個蛋糕嘅形狀, 十分華麗。刺身嘅質量亦都好唔錯, 特別係個海膽非常鮮甜, 用三文魚子加埋吞拿魚蓉撈飯亦都十分開胃。朋友就食咗個性價比非常高嘅鯖魚定食, 試咗佢嘅鯖魚, 外皮烤得非常香脆, 裏面嘅魚肉啖啖油香, 用嚟送飯真係好好味。

茶碗蒸嘅蛋蒸得好滑, 係一道令我十分滿意嘅前菜。

2021-11-07 29 浏览
銅鑼灣永光中心係食廈。為食妹👧🏻同🐽仔鍾意食日本嘢。朋友推介*鮨和*。牆上兩邊都有廚師推介menu。店員主動推介👍🏻。法國聖馬田蠔🦪生蠔鮮甜肥美。$108半打。勝價比超高😍。廚師發辦壽司拼盤🍣(上)壽司拼盤有海膽。三文魚籽。大拖羅。油甘魚。三文魚腩。魷魚。赤貝。帶子。赤蝦。左口魚。款款新鮮入口油脂滿滿😛。蒜蓉牛油燒蟶子上枱傳來陣陣蒜蓉牛油味道。烹調時間掌握得剛剛好。非常滋味😋。
牆上兩邊都有廚師推介menu。店員主動推介👍🏻。
法國聖馬田蠔🦪
生蠔鮮甜肥美。$108半打。勝價比超高😍。
廚師發辦壽司拼盤🍣(上)
蒜蓉牛油燒蟶子
2021-11-07 111 浏览
這間日本菜餐廳Lunch時間有lunch set,而且餐廳開業兩週年,仲推出左一個午市omakase 套餐!午市Omakase 套餐,這個套餐有壽司、串燒、湯烏冬、前菜同沙律,幾抵食!茶碗蒸用上蟹柳、白果、鳴門卷製成,蛋都幾滑身!沙律,用上芝麻醬拌入沙律菜同車厘茄中,酸酸味味,夠哂開胃!壽司,壽司共有4款,包括有魷魚、赤蝦、金目鯛和白身魚。魷魚有稍稍火炙過,而且仲有芝麻,味道幾香!赤蝦味道鮮甜,金目鯛加上芥末,味道更鮮味!迷你海膽杯,海膽杯還有拖羅蓉三文魚籽,三文魚籽粒粒脹卜卜,海膽味道鮮甜,再更上拖羅蓉一齊食,味道非常濃郁,連埋紫菜一齊食更正!串燒,串燒分別係豬肩肉和牛肉,兩者都幾juicy,而且用上鹽和黑椒醃製,味道不錯!湯烏冬,烏冬有大量天婦羅脆脆、海帶和菜,烏冬湯底清甜,入口不會太腍!鮨和便當定食,這個便當有天婦羅、刺身、豚肉和鰻魚飯,份量都幾多,好豐富!刺身包括有油甘魚、三文魚和甜蝦,刺身都幾厚切,味道鮮甜!天婦羅用上蝦、茄子、南瓜製成,口感鬆脆,蝦肉彈牙!豚肉生姜燒味道惹味,醬汁美味,跟飯一齊食特別美味!鰻魚飯的鰻魚份量都幾多,醬汁美味!最後還有紅豆和抹茶雪糕可以食到,非常
茶碗蒸用上蟹柳、白果、鳴門卷製成,蛋都幾滑身!
沙律,用上芝麻醬拌入沙律菜同車厘茄中,酸酸味味,夠哂開胃!
壽司壽司共有4款,包括有魷魚、赤蝦、金目鯛和白身魚。魷魚有稍稍火炙過,而且仲有芝麻,味道幾香!赤蝦味道鮮甜,金目鯛加上芥末,味道更鮮味!
最後還有紅豆和抹茶雪糕可以食到,非常滿足!
2021-09-20
午餐
2021-11-07 45 浏览
平日約朋友食晚飯~呢間居酒屋都幾多款選擇~木魚茄子香口既木魚 加 茄子做頭盤,再加甜甜既醬汁。少少地既份量,非常開胃之選👍鱈魚白子難得一見,食落非常滑~加埋酸酸甜甜既海帶一齊食更惹味😋含有豐富既蛋白質,美顏極品。 秋刀魚刺身新鮮既秋刀魚,好有魚既味道。一個靚既擺盤加薑蔥既配搭雜錦天婦羅有蝦,魚,冬菇,茄子,蕃薯,仲有超香既南瓜~炸粉唔厚,唔油。串燒鹽燒牛舌,一個字好味,夠厚身牛肋骨,肉質較軟,易入口鹽燒雞翼,燒得幾香既牛肉鍋壽喜燒有菜有菇,非常多牛肉!物超所值~濃味既湯汁加埋粉絲,非常好食,食前再加隻蛋令成個鍋更加滑更有層次😋

平日約朋友食晚飯~呢間居酒屋都幾多款選擇~
木魚茄子

鱈魚白子

秋刀魚刺身
新鮮既秋刀魚,好有魚既味道。一個靚既擺盤加薑蔥既配搭

雜錦天婦羅

串燒
鹽燒牛舌,一個字好味,夠厚身
牛肋骨,肉質較軟,易入口
鹽燒雞翼,燒得幾香既

牛肉鍋壽喜燒