2022-06-03 137 浏览
𝗮𝗹𝗿𝗲𝗮𝗱𝘆 𝘀𝗵𝗼𝗿𝘁𝗹𝗶𝘀𝘁𝗲𝗱 𝗮𝘀 𝗼𝗻𝗲 𝗼𝗳 𝗺𝘆 𝗯𝗲𝘀𝘁 𝗺𝗲𝗮𝗹𝘀 𝗼𝗳 𝟮𝟬𝟮𝟮🔥@kokorosushihk 𝗶𝘀 𝗼𝗻𝗲 𝗼𝗳 𝘁𝗵𝗲 𝗺𝗼𝘀𝘁 𝗶𝗺𝗽𝗿𝗲𝘀𝘀𝗶𝘃𝗲 𝗮𝗻𝗱 𝗯𝗲𝘀𝘁 𝘃𝗮𝗹𝘂𝗲 𝗳𝗼𝗿 𝗺𝗼𝗻𝗲𝘆 𝗼𝗺𝗮𝗸𝗮𝘀𝗲 𝗶𝗻 𝗵𝗼𝗻𝗴 𝗸𝗼𝗻𝗴 𝗶'𝘃𝗲 𝗵𝗮𝗱 𝘀𝗼 𝗳𝗼𝗿! 𝗻𝗼𝘁𝗵𝗶𝗻𝗴 𝗺𝗮𝗸𝗲𝘀 𝗺𝗲 𝗵𝗮𝗽𝗽𝗶𝗲𝗿 𝘁𝗵𝗮𝗻 𝘀𝗲𝗲𝗶𝗻𝗴 𝘂𝗻𝗶 𝗮𝗻𝗱 𝗳𝗮𝘁𝘁𝘆 𝘁𝘂𝗻𝗮 𝗵𝗲𝗵𝗲😝 𝗳𝗿𝗲𝘀𝗵 𝗶𝗻𝗴𝗿𝗲𝗱𝗶𝗲𝗻𝘁𝘀 𝗮𝗻𝗱 𝗰𝗿𝗲𝗮𝘁𝗶𝘃𝗲 𝗰𝗼𝗺𝗯𝗶𝗻𝗮𝘁𝗶𝗼𝗻𝘀 𝗮𝘀 𝘆𝗼𝘂 𝗰𝗮𝗻 𝘀𝗲𝗲 𝗳𝗿𝗼𝗺 𝘁𝗵𝗲 𝗽𝗵𝗼𝘁𝗼𝘀! 𝗱𝗲𝗳𝗶𝗻𝗶𝘁𝗲𝗹𝘆 𝘄𝗼𝘂𝗹𝗱 𝗰𝗼𝗺𝗲 𝗯𝗮𝗰𝗸 𝗮𝗴𝗮𝗶𝗻!.話說都有幾個月無食過omakase,早排海膽癮起就去咗 @kokorosushihk 試吓晚市嘅set,有前菜3點、刺身5貫、壽司6貫、魚湯同甜品3點,基本上都有驚喜!當中前菜3點最鐘意天婦羅螢火魷魚,一啖咬落去勁爆漿;刺身嘅北海道鮫鰈魚點埋魚肝豉油勁正、用紫菜卷住嘅沙甸魚卷好濃魚味又軟綿、最尾兩款竟然有赤身海膽卷同岩手縣紫海膽勁滿足
話說都有幾個月無食過omakase,早排海膽癮起就去咗 @kokorosushihk 試吓晚市嘅set,有前菜3點、刺身5貫、壽司6貫、魚湯同甜品3點,基本上都有驚喜!當中前菜3點最鐘意天婦羅螢火魷魚,一啖咬落去勁爆漿;刺身嘅北海道鮫鰈魚點埋魚肝豉油勁正、用紫菜卷住嘅沙甸魚卷好濃魚味又軟綿、最尾兩款竟然有赤身海膽卷同岩手縣紫海膽勁滿足🤤 到最有驚喜嘅壽司有龍蝦配燒蝦膏、入口即溶嘅赤鯥魚、同燒右口魚邊配白松露;熱食有半蒸半炸嘅金鯛,炸過嘅魚鱗勁酥脆,最後食埋甜品飽到上頸~
2022-05-27 176 浏览
第一次就比我試到間好野 真心有驚喜! 每道菜都會新鮮 好有特色 lunch佢哋有3個sets 我地試咗最貴$788+10% 我個人認為值90分 因為有啲食物配上天婦羅炸漿 我覺得好漏 所以會扣少少分!!正體食物及服務非常滿意👍
2022-04-29
2022-05-16 203 浏览
生日好想食Omakase 睇左幾個Youtuber都無揀到一間 後來有朋友介紹左呢間 話之前好難book 抱住好期待嘅心情去到見到個環境都好正常 我揀左松(松)448嘅set 男朋友就(竹)298Lunch來講 我地都覺得298已經好夠呢個太正 入口即浴 本身男朋友係麻麻地拖羅 佢都覺得好正最後甜品係宮崎赤肉蜜瓜 我就覺得好正常 男朋友果set就係朱古力雪糕 掛住食無乜點影張相 但lunch 298來講算係好吾錯 無乜可以挑剔 如果再食我都係會再揀番呢間
後來有朋友介紹左呢間

庆祝纪念
生日
拖羅
2022-05-03 167 浏览
男朋友生日,請佢食餐好去慶祝吓,我揀咗帶佢嚟呢間食Omakase 。我哋揀咗套餐:心。前菜:白子,螢光魷魚,松葉蟹水雲擺盤好靚。白子係炸嘅,好香口,內裏嫩滑creamy ,冇生食個樣咁核突,容易入口。螢光魷魚好好味。水雲爽滑,味道微酸配上松葉蟹肉,好開胃。刺身五款野生九繪魚,石班科,味道少少煙韌,呢種魚冇乜魚油,味道較為清淡,配上紫蘇葉嘅花瓣去食,好有花香味,在沾上辣椒豉油有提味效果。赤牡丹蝦,蝦子,蝦頭第二種刺身,同樣擺盤好靚,靚到唔捨得食。赤牡丹蝦大隻,爽滑好有鮮味,上面有啲蝦膏,師傅用火槍輕輕燒過,非常甘香,最上面嘅有啲蝦子,層次好豐富,插在上面嘅係柚子花蕾,呢個花唔食得但係聞起上嚟有股清香。蝦頭師傅就炸到成隻好香脆,成隻都食得,好有蝦味,但食嘅時候要小心啲蝦爪嘅短刺。沙甸魚呢個沙甸魚用紫菜卷到成個花卷咁,沙甸魚上邊灑咗啲芝麻,食落去好香口。長崎中拖羅上面放咗海膽,然後灑咗少少淡雪鹽,用紫菜包住食,超正。紫菜師傅用火槍燒過,特別香脆,中拖羅魚有豐富入口溶化,海膽亦都鮮甜,淡雪鹽帶出鮮味。 紫海膽首先食咗好得意嗰隻炸澤蟹先,河蟹仔係即時師傅捉去炸,好新鮮。然後再食上面嘅caviar
前菜:白子,螢光魷魚,松葉蟹水雲

刺身五款

赤牡丹蝦,蝦子,蝦頭

沙甸魚

長崎中拖羅

紫海膽
首先食咗好得意嗰隻炸澤蟹先,河蟹仔係即時師傅捉去炸,好新鮮。然後再食上面嘅caviar同埋矜貴嘅金箔,然後再食主角原隻季節性嘅紫海膽,呢隻海膽味道比較淡啲,食多都唔會好膩。

蒸炸金鯛
今日嘅熟食料理係金鯛魚,魚鱗炸到卜卜脆,好似花瓣咁,魚肉就係以蒸嘅方式做,好有魚鮮味,好滑,伴碟嘅日本南瓜蓉好清甜。

食完之後抖抖,就到壽司。次序由下圖左至右,上至下咁睇)
清心懸平靜魚
口感彈口,油甘魚科,油份不重,微甜,師傅握得壽司飯好好,唔太實,又唔會鬆散。

金目鯛
呢款魚較平靜魚魚味濃啲,油份重d,食埋魚皮下嘅脂肪。

赤睦魚
鱸魚科,師傅炙燒過帶出魚油,魚油甘香,好油潤,連埋少少生蒜食,好香好惹味。

大拖羅
超肥美,油份極重,入口即溶,食到舔舔脷。

右口魚
炙燒後入口即溶,魚油超香,再配上白松露,好享受。

赤海膽
秋山水產,好甜,爆多海膽,超邪惡。

白海膽
呢個師傅請我地食,呢種海膽係高級d海膽,重海膽味,口感細膩,超鍾意。

魚湯
呢個魚湯超鮮甜,而且熱辣辣,食完壽司之後飲熱湯好舒服。

宮崎赤蜜瓜,日本蕨餅,朱古力雪糕
甜品嘅presentation都好靚,蜜瓜香甜,朱古力雪糕香滑,唔會太甜,為我哋今餐畫上完美句號。
2022-04-10 1029 浏览
事隔一年再戰鮨心旬節,質素仍然keep到。Omakase高質高性價比之選。叫了兩個大set前菜:松葉蟹肉水雲,富山灣螢光魷魚,愛媛縣真鯛助子配蕃茄醬汁,師傅話公的就是白子,乸的就是助子,即是魚春,第一次試加了蕃茄茸的口感出奇地新鮮小長井真蠔配青檸啫喱沖繩海莆萄,蠔身飽滿爽口,清新的口感北海道牡丹蝦配黑魚籽,炸蝦頭,澤蟹仔,炙燒蝦膏鼓油,望住生的澤蟹仔食返佢,炸物和蝦刺身互相輝映太刀魚(日本牙帶),櫻花木煙熏,洋蔥汁配生雞蛋,魚有煙熏味但雞蛋只是用來點兩片魚有點浪費拖羅三文治,赤海膽,紫蘇葉,淡雪鹽,拖羅油脂均勻配以其他材料入口感覺豐富大蝦道明寺(糯米飯)味道像西貢吃的醬油炒大蝦的感覺壽司五點:北寄貝-鮮甜爽口有彈性,味道不太濃,作為壽司第一味也適合黑鯥魚-較鮮甜,肉質較爽,加了醬油提味赤鯥魚-同黑鯥同一科目,魚油較香腍滑,有另一種口感右口魚配白松露醬-油香四溢,入口即溶秋山水產赤海膽-超鮮甜的海膽份量大過舊飯吞拿魚蓉三文魚籽手卷,紫菜也經炙燒,入面d料也不吝嗇,大匙大匙地加入鵝肝壽司,蛋黃醬配炙燒蛋白,這個起濃厚,高膽固醇之選,感覺比較西式魚湯,較淡口,只有豆腐蔥絲作為配料士多啤梨,蕨
事隔一年再戰鮨心旬節,質素仍然keep到。
Omakase高質高性價比之選。叫了兩個大set

前菜:

小長井真蠔配青檸啫喱沖繩海莆萄,蠔身飽滿爽口,清新的口感

大蝦道明寺(糯米飯)味道像西貢吃的醬油炒大蝦的感覺

壽司五點:
北寄貝-鮮甜爽口有彈性,味道不太濃,作為壽司第一味也適合
黑鯥魚-較鮮甜,肉質較爽,加了醬油提味
赤鯥魚-同黑鯥同一科目,魚油較香腍滑,有另一種口感
右口魚配白松露醬-油香四溢,入口即溶
秋山水產赤海膽-超鮮甜的海膽份量大過舊飯

魚湯,較淡口,只有豆腐蔥絲作為配料

士多啤梨,蕨餅,朱古力雪糕最中餅,甜品也是安全之選
2022-04-10
午餐
2022-03-20 251 浏览
/ ✲ 鮨 心 旬 節 ✺ / – 在一段時間之前跟男朋友去吃的午市 omakase ~★ 餐廳環境也算大 吧台有大約10個位置 除了吧台外還有不少普通桌子 當天平日午市也有不少客人呢 ( 師傅說只是剛巧哈哈 ) ( 自己並不擅長寫詳細的食評( ˃̵⌓˂̵)就只按照記憶記下當中比較喜歡 / 印象深刻的餐點給大家分享吧 ✏ ) 我們兩個也點了【竹】套餐 – 三點前菜、刺身三貫、壽司五貫、鵝肝壽司、卷物一貫、吸物、日本水果 三點前菜分別是﹝鰻魚BB刺身﹞﹝香煎北海道鱈魚白子﹞﹝沖繩水雲髮菜配酸汁﹞ 三款前菜也很喜歡呢(❛◡❛)✿ 沖繩水雲是盛產於日本沖繩一帶珊瑚礁的褐色海藻 質感柔軟黏滑 加上酸汁好像在吃透明的長條jelly 吃過香煎白子後發現比較喜歡煎後的質感~ 比較實在和濃郁(▱˘◡˘▱) – ﹝北海道厚岸生蠔配青檸果凍和沖繩海葡萄﹞這款來自北海道的生蠔比較圓潤 口感鮮甜他們在 on top 加上青檸果凍和沖繩海葡萄 還建議我們一口吃光 最後用力地一口吃完發現口感和味道果然大不同~✨ 有生蠔肉的鮮甜肉感 + 青檸果凍酸酸滑滑的質感 + 海葡萄細緻粒粒的質感 = 很~好~吃ヾ(◍´▿`◍)ノ
/ ✲ 鮨 心 旬 節 ✺ /
在一段時間之前跟男朋友去吃的午市 omakase ~★
三點前菜﹝鰻魚BB刺身﹞﹝香煎北海道鱈魚白子﹞﹝沖繩水雲髮菜配酸汁﹞

北海道厚岸生蠔配青檸果凍和沖繩海葡萄

有生蠔肉的鮮甜肉感 + 青檸果凍酸酸滑滑的質感 + 海葡萄細緻粒粒的質感 = 很~好~吃ヾ(◍´▿`◍)ノ゙
–
餐具器皿也是廚師發辦當中一個重要的環節 因為不同的用色、材質、形狀也會影響整體食材的呈現∩( ´∀` )∩
﹝蘋果木煙燻油甘魚﹞的器皿則令整個品嚐體驗印象更加深刻和有層次哈哈~(˘▾˘~)
它吃的 step 是 ➀師傅先把燒了蘋果木的煙燻在油甘魚裡面 ➁以漏斗型的碗把煙緩緩散開 ➂把日本雞蛋🥚加入自家製洋蔥汁裡面攪拌成為醬汁 ➃把油甘魚點醬吃~ ( 不過太快手吃完才發現沒有拍照ಥ_ಥ )
海膽

北寄貝壽司
大拖羅壽司

中拖羅 + 吞拿魚蓉壽司

壽司🍣分別嚐了﹝北寄貝﹞﹝海膽﹞﹝大拖羅﹞﹝中拖羅 + 吞拿魚蓉﹞﹝白松露火灸右口魚邊﹞
白松露火灸右口魚邊壽司

當中最喜歡的是﹝白松露火灸右口魚邊﹞白松露沒有黑松露那麼濃味 配合充滿魚油的火灸右口魚邊 整個味道更加昇華不少~
大蝦道明寺

最後想分享的是料理﹝大蝦道明寺﹞它有點像日式的糯米飯~ ˃ᴗ˂
道明寺是指日本糯米 蒸熟後再加日本醬油 軟糯口感加上爽脆大蝦🍤 非常特別~
–
師傅在整餐飯也有細心介紹每款食材 ( 不過有些我還是記不住 ) 還跟我們分享他的新玩意天使魚👼🏻🐠
牠們游泳的時候是向上的 好像天使在拍翼(*°▽°*)還需要在幾度的水溫下生存
希望有機會再到訪試試他們的晚市套餐~
香煎帶子配海膽及魚子醬
三文魚籽配吞拿魚蓉手卷
鵝肝壽司
甜品
2022-02-28
庆祝纪念
生日
2022-03-19 165 浏览
第一次食Omakase最好提早一個月做準備係食前三日都已經少餐廳去選擇臨急臨忙最後揀呢間去到坐低就提示用餐時間75分鐘無諗過食呢類形菜式都有限時 仲要快過食放題因為去之前已經諗好係午餐$688既omakase所以一坐就order要食咩75分鐘裡面師傅就好似好趕咁準備菜式 連介紹菜式都有啲快但每道菜送上黎面前都好精緻 可能第一次食呢類菜 都覺得好靚 每道菜都唔記得叫咩名 頭盤係都係啲開口既菜式 酸酸的壽司啲飯溫度適中 要試其他omakase先比較到但呢次經驗 如果係唔趕住食 可以慢慢食會好啲
第一次食Omakase最好提早一個月做準備
壽司啲飯溫度適中
要試其他omakase先比較到
但呢次經驗 如果係唔趕住食 可以慢慢食會好啲
2022-03-01 205 浏览
睇評論好似幾好味又CP值高今日過嚟試吓,完全無可能叫好食叫左$6xx 嘅omakase食嘅嘢完全唔值呢個價食嘅嘢係同$2xx 嘅omakase差唔多完全係湯人,如果真係要黎冒險試吓叫$2xx 個餐可以啦服務態度又差,埋單$15xx
2022-03-01 118 浏览
鮨心 🍶 廚師發辦 Omakase🍣有驚喜的Omakase 非常飽食物質素不錯 約HKD1,200晚餐價錢 (不計酒水) Omakase晚餐呢個價錢食到呢個質素 坐足成晚 高CP值 值得一試食omakase 記住訂bar 枱位推介指數 ⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️性價比⭐️⭐️⭐️⭐️
2022-01-08 605 浏览
【鮨心•旬節】晚市性價比幾高既Omakase😳果然無令我失望,食完就feel到同岀面既壽司真係有好大對比🤭 師傅逐樣逐樣慢慢介紹,成個流程都食咗兩個幾鐘,餐單亦非常之豐富🙈 我地個set叫 🌸櫻・SAKURA 頭盤師父首先比咗三款小菜我地,分別有目光魚,鮟鱇魚肝同白子。目光魚食落幾肥美,味道有啲似九肚魚。 白子食落小小厚實得黎又夠creamy😆 跟住就係幾款刺身👀九繪魚師傅用咗紫蘇花同酸汁配搭九繪魚,紫蘇花味道較濃,增加咗味道嘅層次😚象拔蚌配崑崙絲象拔蚌好有咬口,富有彈性香箱蟹配河蟹🦀為咗證明食材新鮮,師傅仲將一盤仲好生猛既河蟹放喺度比大家觀賞😂🙈 河蟹會炸咗,整到脆卜卜而香箱蟹既蟹子亦好有鮮味炸蔥絲薑蓉配秋刀魚呢個係咁多款刺身之中我最鍾意嘅👍🏻 因為我由細到大都鍾意食秋刀魚,而薑蓉可以除去魚嘅腥味,而炸蔥絲就可以吊岀秋刀魚嘅鮮味,而且口感啱啱好🥰之後就係兩款海膽同埋拖羅老老實實,之前喺香港食海膽十次十次都中伏🥲🥲 基本上平時係唔會食海膽🙏🏼😂 師傳遞比我嗰陣真心淆淆地😂 但食落口,我發現自己真係大鄉里岀城🥵🥵 海膽係入口即溶亦帶有微微既鮮甜😣 唔怪得身邊咁多朋友鍾意食! 而拖羅都食到
【鮨心•旬節】

晚市性價比幾高既Omakase😳

我地個set叫 🌸櫻・SAKURA

跟住就係幾款刺身👀
九繪魚

象拔蚌配崑崙絲

象拔蚌好有咬口,富有彈性

香箱蟹配河蟹🦀

炸蔥絲薑蓉配秋刀魚

之後就係兩款海膽同埋拖羅

老老實實,之前喺香港食海膽十次十次都中伏🥲🥲 基本上平時係唔會食海膽🙏🏼😂 師傳遞比我嗰陣真心淆淆地😂 但食落口,我發現自己真係大鄉里岀城🥵🥵 海膽係入口即溶亦帶有微微既鮮甜😣 唔怪得身邊咁多朋友鍾意食! 而拖羅都食到好滿足,超大件😻😻

食完拖羅海膽,就係燒大蝦同雞心,兩款都燒到好香先上碟

司傅亦比咗幾款壽司,分別有深海池魚,石垣貝,赤睦魚,右口魚🤡

印象最深刻係石垣貝,司傅整壽司之前會拍佢一下,然後石垣貝係即刻收縮😚 睇得岀真係好新鮮,食落亦好有彈性

係上甜品同湯之前最後一樣嘢食就係赤邊鮑魚配鮑魚肝醬😻😻 呢個又係超好食!!個味道仲好記憶猶新

鮑魚肝醬超濃超香,配埋壽司飯食簡直係齒頰留香🥰🥰 醬仲多過飯🤣 我同朋友都話如果再多啲飯撈埋剩底既醬就好了😂😂

最後係洋蔥湯同埋甜品🍮

有日本蜜瓜,最中餅同黃豆粉蕨餅
個人覺得雪糕配最中餅幾好食😋 有小小脆cone 雪糕既感覺(*¯︶¯*)

Overall以晚市黎講,呢個set都幾多野食而且抵食,相當夠誠意🥰
📍旺角有水準omakase‼️• 海膽拖羅大滿足🤩 -- 鮨心、旬節🍣😋=======================Kokoro sushi位於旺角,位置非常方便,旺角站A2出口一出就係啦😛上星期小編就同屋企人嚟咗試下佢哋嘅omakase🤪晚巿嘅omakase有兩個餐,分別係$1080嘅「櫻」同埋$1280 嘅「竹」,今次小編就食咗「櫻」,總共有15道菜,有先付、刺身5點、料理1品、壽司6貫、吸物同甜品🥰------------------------------先付擺盤好靚好精緻~鮟鱇魚肝軟滑,北海道鱈魚白子輕輕煎過,食落口感creamy😍------------------------------刺5點⭐️青森縣左口魚及左口魚邊味道較清淡,食到左口魚微微嘅鮮甜味,點埋旁邊嘅特調酸汁幾開胃·⭐️岩手縣陸前高田生蠔 配海葡萄 、自家製青檸啫喱呢款蠔嘅礦物質含量高,size好大🙈食落蠔味非常濃郁,好鮮甜!配埋自家製嘅青檸啫喱酸酸甜甜好特別🤩·⭐️香箱蟹配蟹子香箱蟹係雌性嘅松葉蟹~蟹肉撈埋蟹子一齊食好香好鮮甜😛·⭐️中拖羅配海膽厚切中拖羅肉質肥美,一咬落去油脂滿滿💕加埋鮮甜嘅海膽好正😛·⭐️鰤魚刺身
=======================

先付

刺5點

⭐️青森縣左口魚及左口魚邊

⭐️岩手縣陸前高田生蠔
配海葡萄 、自家製青檸啫喱

⭐️香箱蟹配蟹子

香箱蟹係雌性嘅松葉蟹~蟹肉撈埋蟹子一齊食好香好鮮甜😛
⭐️中拖羅配海膽

厚切中拖羅肉質肥美,一咬落去油脂滿滿💕加埋鮮甜嘅海膽好正😛
⭐️鰤魚刺身

肉質肥美,最特別係旁邊嘅白山葵,幾惹味!
料理1品

⭐️甘鯛立鱗燒配南瓜蓉

呢個鯛魚係用咗半煎炸嘅方式製作,魚鱗炸得香脆,魚肉嫩滑~底下配上香甜嘅南瓜蓉,好好味😋
壽司6貫

⭐️北海道赤貝
赤貝厚肉鮮甜,口感煙韌~
⭐️北海道海膽
海膽超大塊,口感creamy,味道非常鮮甜🥰
⭐️炙燒右口魚
呢個超好味‼️😭右口魚油脂香豐腴,加埋面頭嘅白松露perfect!🥺
⭐️鮑魚

鮑魚彈牙鮮味~鮑魚肝醬味道濃郁😍
⭐️喜之次配魚肝
⭐️白肉鯖魚
吸物

⭐洋蔥湯

食完咁多壽司刺身用嚟暖下胃舒服~
甜品

⭐️蜜瓜、蛋糕卷、厥餅

蜜瓜香甜多汁~👍蛋糕同厥餅就正常發揮🙈
整體嚟講食物有水準,份量夠多,食完都好飽肚😛👍另外師傅上菜前會介紹菜式,店員服務都好周到❣️
賣相:4/5
地址:旺角彌敦道703-705號金鑽璽2樓
前往方法:旺角站A2出口
2021-12-28
2021-12-28 168 浏览
老婆生日所以黎食哦媽家姐~~~~頭盤好精緻真蠔都幾爽口鮮甜, 海水味適中, 唔會太咸。蝦餃配魚子醬真係好正, 最後連個蝦頭都食得, 幾香口。蟹仔配香箱蟹,  蟹仔係即場生勾勾拎去炸,  有D 殘忍, 但好味 XD鮮甜既雙層北海道海膽, 一野啪入口真係幸福感出晒黎。鮑魚就個人都係鍾意乾鮑多D 。拖羅D 油香食完好多都仲留係口入面。真鯛配魚肝用火辣一辣D 油香出晒黎。甜品黎個日本蜜瓜真係正, 又林又甜。甜品黎個日本蜜瓜真係正, 又林又甜。其實師傅都一直講解我食緊乜, 但真係記唔晒咁多XD
老婆生日所以黎食哦媽家姐~~~~
頭盤好精緻

真蠔都幾爽口鮮甜, 海水味適中, 唔會太咸。

蝦餃配魚子醬真係好正, 最後連個蝦頭都食得, 幾香口。

鮮甜既雙層北海道海膽, 一野啪入口真係幸福感出晒黎。

鮑魚就個人都係鍾意乾鮑多D 。

拖羅D 油香食完好多都仲留係口入面。
真鯛配魚肝用火辣一辣D 油香出晒黎。

甜品黎個日本蜜瓜真係正, 又林又甜。

甜品黎個日本蜜瓜真係正, 又林又甜。
其實師傅都一直講解我食緊乜, 但真係記唔晒咁多XD
2021-12-25 290 浏览
聽講旺角有間平平地嘅Omakase上嚟呢度睇食評又好似唔錯就喺聖誕前夕帶母親大人試下個lunch點知 中曬伏💩食開嘅omakase係坐bar檯點知呢間無得坐🤷🏻‍♀️serve食物嘅速度快到一盤盤咁拎嚟趕你走咁💨staff埋嚟介紹淨係會介紹幾件壽司前菜啊卷物啊等等唔會介紹講嘅速度快到我都唔係好聽到環境仲差👎🏻地方唔大 檯都算迫同窄都唔緊要 坐得落擺得到啲食物都ok但隔離坐左檯細路勁嘈🤬老豆老母就坐距離佢地最遠嘅bar檯位班細路嘈不特止 仲走嚟走去 多次撞到啲檯櫈但職員一句說話一句提醒都無我地勁燥 完全享受唔到啲食物🤬不過食評點都要講返食物嘅前菜麻麻啦 普通沙律 仲有碟好似係魷魚脆片嘅野(無介紹 擺低就走左)🤨之後有九件壽司 就咁分兩盆加一個馬糞海膽由於佢講野快到唔係好聽到我揀啲嚟講啦第一張圖上嘅池魚ok 個紫菜醬幾夾第二張圖嘅拖羅都幾好 油脂幾平均但上面嘅魚蓉有啲拖累左個口感個蝦就麻麻地 上面炸左啲蝦腳唔知做乜咁海膽份量幾ok但我覺得唔夠鮮甜 明明馬糞海膽應該偏甜🤷🏻‍♀️不過呢度wasabi唔係喺個飯同魚生中間淨係喺第一盆壽司有比我以為之後都會有 點知 真係得嗰盆先有佢唔係expect我
聽講旺角有間平平地嘅Omakase

淨係喺第一盆壽司有比
我以為之後都會有 點知 真係得嗰盆先有
佢唔係expect我將嗰舊放落碟豉油度掛?我食緊爭鮮?🤔

卷物最頂有層三文魚子
下面就飯加唔知咩魚蓉(又係無介紹)
不過係唔錯嘅👍🏻

最後比完錢多謝都唔講聲
爭鮮都識講

而家香港親民價又性價比高嘅omakase比比皆是
食過其他差唔多價錢嘅
無論食物、環境、服務質素都比佢好
好彩只係平平地食個lunch小試牛刀
呢間唔會再食 完👋🏻
2021-12-24
2021-12-20 215 浏览
人生第一次食omakase,因為之前一直都覺得好貴,係朋友極力嘅推薦下,就去左依家度食,依間嘅性價比係極高,中午去食加埋一考係$800有找圖一係個前菜,有d酸酸地都幾開胃嘅,但味道就無乜特別圖二係生蠔,上面係啫喱,有啲似係用檸檬🍋整嘅,酸酸地,配搭埋生蠔食簡直係一流,不但食唔到啫喱嘅酸,反而變甜左。朋友唔中2食生蠔都覺得佢好好食👍🏻👍🏻圖三係佢地自制嘅蝦餃,蝦餃本人就一般,反而個醬幾出色圖四係煙燻刺身,依道菜一黎,我心諗一定好伏,但佢個味令我好驚喜,佢要醬將個蛋黃加入去個汁度,再點黎食。原來嘅我食刺身一定要有芥末嘅我,竟然愛上左佢😍圖五係類似肉餅咁嘅嘢,無乜特別圖六令我最驚喜嘅係最左邊果個,上面係白松露,我係好討厭松露果震味,依個係我唯一一次接受佢,真係好好食圖七係一個有勁多海膽嘅壽司,之前食過d唔新鮮嘅海膽,所以都唔敢食,因為好怕腥,但新鮮嘅完全唔會腥,反而有d甜圖八係個普通嘅三文魚子手卷圖九係鵝肝,我個人唔大中2,因為有d羶味。不過中2食果d人應該都幾中2,因為佢都幾大塊同埋入口即溶唔洗點咬最後就係甜品食到第8樣野嘅時候已經勁飽,所以都幾掋食,總括黎講係不錯,而每黎一道菜,侍應都會

圖一係個前菜,有d酸酸地都幾開胃嘅,但味道就無乜特別
圖三係佢地自制嘅蝦餃,蝦餃本人就一般,反而個醬幾出色
圖五係類似肉餅咁嘅嘢,無乜特別
圖八係個普通嘅三文魚子手卷
最後就係甜品

食到第8樣野嘅時候已經勁飽,所以都幾掋食,總括黎講係不錯,而每黎一道菜,侍應都會同你講解點食,食左邊樣先,態度非常好
評分9/10👏🏻👏🏻👏🏻
去過尖沙咀上環銅鑼灣的廚師發辦,從前以為最好的,原來都不外如是🤭想不到天外真的有天😭omakase只要用心造用材都一定夠新鮮,這是不用置疑。大師傅刀功也必定有返咁上下。所以真正比拼的就是廚師的創新及思維。如何把簡單的牡丹蝦,用如此驚喜的蝦餃方法展現出來🥳食盡全隻蝦(連蝦頭不用加錢都幫你安排妥當),生蠔🦪既選材同配搭天衣無縫😭😭好食到唔好生蠔的我都忍唔住想encore 🤭還有白子,極度怕魚腥的我第一次嘗試,估唔到煎到外脆內嫩💕一食便愛上。中拖配海膽🥰🥰然後再來滴滴滴不停係咁滴既大拖😖😖😖最後飽到頂上喉嚨我都繼續食,即係訂下星期再來🤭🤭🤭性價比超高的選擇。比起其他計較到一個點的日本餐廳,呢種食法真係帝皇級既享受🤫