2021-10-15 144 浏览
good and cheap lunch omakase「松 $298」壽司九貫、手卷一貫、蒸蛋、吸物、甜品everything taste normalbut every sushi will have a topping with sauce手卷足料!!~手卷裡面係吞拿魚蓉+蘿蔔絲+脆 卜卜嘅天婦羅脆脆and三文魚籽!!!this one really good and so yumyum>3< milk icecream to have prefect end~

good and cheap lunch omakase
「松 $298」
壽司九貫、手卷一貫、蒸蛋、吸物、甜品

everything taste normal

庆祝纪念
生日
近年都幾興食Omakase,但不少人都認為質素好參質,今次經朋友介紹試過依間,整體來說,真係好抵,入門級價錢享有超高食物質素。加上佢地理位置超好,旺角區黎講地鐵口一出就係,較容易搵到。今次預先訂位先BOOK到吧枱位,始終位置唔多,Serve唔到太多人,不過都有係其他座位嘅。今次點左午餐「竹」Take:前菜X2、刺身三貫、料理一品、壽司五貫、卷物一貫、湯、日本水果。價錢由原價錢$880割引至$688。示不時不食的原則,依家應該係食緊秋天的食材。前菜: (三味) 好開胃刺身刺身三貫: 日本真蠔令人超級驚喜,特別Creamy+蠔味超濃蝦刺身,無聽錯應該係有牡丹蝦同白蝦,再用昆布包住,索哂汁,口感好滑好鮮甜,兩款蝦的口感不同,有層次。秋刀魚,正值秋季時節,秋刀魚最肥美;配上炸左超幼蔥絲+調了味的薑蓉;略略除了秋刀魚的魚腥味,入口鮮甜肥美。料理一品: 大蝦道明寺道明寺是日本糯米,蒸熟後再加醬汁,軟糯口感好有咬勁,加上熟蝦的爽脆,味道好得意。壽司五貫、卷物一貫即握壽司及手卷,好新鮮的海鮮及仲有餘溫的飯粒,真係Omakase先食到依種溫度。最驚喜係石垣貝,好爽脆易咬,好鮮甜! 大拖羅好肥美,入口即溶

前菜: (三味) 好開胃

刺身刺身三貫:
日本真蠔令人超級驚喜,特別Creamy+蠔味超濃

料理一品: 大蝦道明寺

壽司五貫、卷物一貫

即握壽司及手卷,好新鮮的海鮮及仲有餘溫的飯粒,真係Omakase先食到依種溫度。最驚喜係石垣貝,好爽脆易咬,好鮮甜! 大拖羅好肥美,入口即溶!手卷口感層次最多,頂層有漬左大大粒三文魚子,仲有超多拖羅蓉,除左米飯外仲有好多好似脆米的炸物,成個口感好正。

上埋個魚湯同日本水果,好完滿。
2021-09-22 274 浏览
埋單2 個人$2376. 海膽唔新鮮 其他魚都係. 無生蝦無鮑魚.. 隻蠔又難食。 waiter 成日未食完就話要收野,問佢有無生芋,一句得埋黎無喎。態度差到一個點未食完係咁收野想趕你走。大佬,見隻碟仲有咁多舊一定未食完啦, 收乜鬼呀? 從未食過咁差既omakase !! 中秋做節食間咁既野真係一肚氣!
2021-09-07 271 浏览
🌟一直都好想食下omakase,但好似一般都幾貴下🙃無意中見到呢間餐廳嘅lunch omakase 幾抵食下,即刻book位試下先套餐有沙律,燒魚乾,壽司九貫,卷物一件,茶碗蒸,麵豉湯同埋甜品,食完真係大滿足呀🥰🥰刺身新鮮,配上酸酸地既汁,好開胃魚乾燒到好脆,好香口,幾好食食材都算幾新鮮,當中拖羅茸配中拖羅,鮑魚醬配鮑魚,黑松露醬配燒銀雪魚bb同埋海膽壽司最好味😋而手卷包滿吞拿魚茸,天婦羅脆脆同埋三文魚子,咬落口感好好,好味😋茶碗蒸第一次食到有三文魚的茶碗蒸,幾特別,好滑同埋幾鮮甜個湯冇特別😂正常係我最愛嘅豆腐雪糕呀🤩不過食落應該係維記出品,因為我都買過幾次黎食,好熟悉的味道,都唔錯的😂👨‍🍳:食材幾新鮮,師傅會係唔同既食材上面加上唔同既醬汁或配料去令原本嘅食材既鮮味更突出🤤以呢個價錢去食一餐omakase 係絕對值回票價的❤️當日星期日Lunch去到全部滿座🙈但得3個師傅,見到佢地好忙好忙,但師傅都好nice,每一樣食物都有講解👍🏻當然呢個價錢都唔可以要求太多啦,但絕對值😝有興趣的朋友記得提前book位哦,如果想坐bar枱既最好打電話去book😊廚師發板可以睇到師傅製作每一種食物的過程

刺身新鮮

刺身新鮮,配上酸酸地既汁,好開胃
卜卜脆燒魚乾

魚乾燒到好脆,好香口,幾好食
九貫壽司及手卷

茶碗蒸
第一次食到有三文魚的茶碗蒸,幾特別,好滑同埋幾鮮甜
麵豉湯

個湯冇特別😂正常

以呢個價錢去食一餐omakase 係絕對值回票價的❤️當日星期日Lunch去到全部滿座🙈但得3個師傅,見到佢地好忙好忙,但師傅都好nice,每一樣食物都有講解👍🏻當然呢個價錢都唔可以要求太多啦,但絕對值😝有興趣的朋友記得提前book位哦,如果想坐bar枱既最好打電話去book😊廚師發板可以睇到師傅製作每一種食物的過程都係一種享受😝
九貫壽司及手卷
2021-09-03 252 浏览
餐廳位於旺角A1出口隔嚟嘅大廈,以日式簡約風裝修,環境乾淨舒服,而Bar枱可以坐到10個人,另外仲望到有一間房,其餘就有4張枱,如果想坐Bar枱盡早book位喇餐廳有Omakase亦都有定食套餐。而Lunch Omakase就有兩個價位,分別係「松 $298」同「竹 $688」,最後我哋揀咗$298嘅松,呢個價錢真係好抵𝕃𝕦𝕟𝕔𝕙 𝕆𝕞𝕒𝕜𝕒𝕤𝕖 松 $𝟚𝟡𝟠沙律、壽司九貫、手卷一貫、蒸蛋、吸物、甜品🔝呢個鱈魚干係送嘅餐前小食,脆卜卜送酒一流。🔝面頭有小小白色嘅係豆腐蓉,配上酸酸甜甜嘅沙律菜好開胃。最上① 深海池魚左下② BB鱈魚配炸京蔥絲右下③ 赤身配炸蒜醬🔝鮮味略嫌不足,但啖啖蟹肉好足料。🔝白靖魚面頭有一塊微甜嘅昆布,再配搭醃製蘿蔔絲,味道清新。🔝大拖羅入口即溶,油脂感十足,配上香蔥拖羅蓉更加油香四溢。🔝鮑魚好細心地切開一半,鮑魚肝醬好香,不過就甜咗小小。🔝右口魚經過火炙後,油香十足,配上松露醬簡直係齒頰留香,呢件真係好好食。🔝雖然佢個樣唔靚,仲有啲似壽司連鎖店出品咁,但佢都好鮮甜嘅。🔝望到師傅放咗勁多拖羅蓉係手卷裡面🤩勁足料,手卷裡面係吞拿魚蓉,中間有蘿蔔絲,然後咬落仲有脆 卜卜

𝕃𝕦𝕟𝕔𝕙 𝕆𝕞𝕒𝕜𝕒𝕤𝕖 松 $𝟚𝟡𝟠

沙律、壽司九貫、手卷一貫、蒸蛋、吸物、甜品

鱈魚干
🔝呢個鱈魚干係送嘅餐前小食,脆卜卜送酒一流。

前菜沙律
🔝面頭有小小白色嘅係豆腐蓉,配上酸酸甜甜嘅沙律菜好開胃。

最上① 深海池魚

左下② BB鱈魚配炸京蔥絲

右下③ 赤身配炸蒜醬

松葉蟹肉配海膽

🔝鮮味略嫌不足,但啖啖蟹肉好足料。

東京灣白鯖魚配醃昆布

🔝白靖魚面頭有一塊微甜嘅昆布,再配搭醃製蘿蔔絲,味道清新。

大拖羅配香蔥拖羅蓉

🔝大拖羅入口即溶,油脂感十足,配上香蔥拖羅蓉更加油香四溢。

汁煮鮑魚配鮑魚肝醬

🔝鮑魚好細心地切開一半,鮑魚肝醬好香,不過就甜咗小小。

右口魚群邊配黑松露醬

三文魚籽拖羅蓉手卷

🔝望到師傅放咗勁多拖羅蓉係手卷裡面🤩勁足料,手卷裡面係吞拿魚蓉,中間有蘿蔔絲,然後咬落仲有脆 卜卜嘅天婦羅脆脆,再喺面頭鋪上三文魚籽,口感豐富。

蒸蛋

🔝嫩滑嘅蒸蛋,裡面有三文魚同菇。

甜品  朱古力雪糕
🔝飲完麵豉湯再食埋個雪糕😋大滿足。
雪糕有芒果、朱古力同豆腐三隻味選擇。

2021-08-29
大拖羅配香蔥拖羅蓉
右口魚群邊配黑松露醬
2021-08-24 205 浏览
老闆請食飯,所以唔可以太過份叫最平嗰個廚師發板(松)試下前菜有沙律同燒鱈魚干沙律夠凍,個汁好開胃鱈魚干應該焗過暖暖地好脆好似薯片甘之後就到壽司(一)由右至左,店員好清晰講岀食嘅次序,材料同醬汁深海池魚,BB銀雪魚,赤身,松葉蟹海膽BB銀雪魚最驚喜,上面脆炸蓮藕絲,同下面油油的雪魚幾夾壽司(二)都係右至左,白肉鯖魚白板昆布,拖羅配吞拿魚蓉,鮑魚配鮑魚肝醬,右口魚配黑露醬個人對黑松露醬無乜好感,搞到塊魚乜味都無到我最期待嘅卷物海膽軍艦正常,三文魚籽手卷好好食入面唔係醋飯甘簡單有啲天婦羅碎碎,有啲魚蓉,個紫菜又好脆好爽最後上埋個吸物同茶碗蒸就完滿結束喇總結,食材都幾新鮮,但份量真係細啲。女仔都未必夠飽,男士來就要有心理準備,諗定下午茶食乜
老闆請食飯,所以唔可以太過份
叫最平嗰個廚師發板(松)試下
前菜有沙律同燒鱈魚干
沙律夠凍,個汁好開胃
鱈魚干應該焗過暖暖地好脆好似薯片甘
前菜&燒鱈魚干

之後就到壽司(一)
由右至左,店員好清晰講岀食嘅次序,材料同醬汁
深海池魚,BB銀雪魚,赤身,松葉蟹海膽
BB銀雪魚最驚喜,上面脆炸蓮藕絲,同下面油油的雪魚幾夾

壽司(二)
個人對黑松露醬無乜好感,搞到塊魚乜味都無

到我最期待嘅卷物
海膽軍艦正常,三文魚籽手卷好好食

入面唔係醋飯甘簡單
有啲天婦羅碎碎,有啲魚蓉,個紫菜又好脆
好爽
三文魚籽手卷
最後上埋個吸物同茶碗蒸
就完滿結束喇
吸物&茶碗蒸

總結,食材都幾新鮮,但份量真係細啲。
女仔都未必夠飽,男士來就要有心理準備,諗定下午茶食乜
2021-08-24
三文魚籽手卷
2021-08-22 173 浏览
竹 TAKE (沙律+九貫壽司+卷物一貫+蒸蛋+吸物) $298/pp 性價比極高的Lunch Omakase😃 價錢十分實惠 除了員工和師傅服務真的很一般以外 壽司的質素我也沒太多投訴~ Omakase對我而言 除了是一種慢下來品嘗壽司外 我也很看重師傅和食客之間的交流可惜店內師傅不足 只能倉猝地告訴我們壽司的名子/魚的部位 這方面略扣點分~ 除此以外 食物質素還不錯如果經過旺角想來一個quick sushi fix 也不妨考慮這家!

除此以外 食物質素還不錯

左口魚壽司
赤酢呑拿魚壽司
日本蠔
2021-08-09 330 浏览
Amazing food and service, fresh fish and uni. Extremely reasonable lunch set price 298 only for omakase with this quality. Restaurant offered bar table when they confirmed booking, highly recommend asking if not. Chef says menu changes every month so def wanna come back again
2021-08-09
2021-08-01 2349 浏览
一直很喜歡吃廚師發板,奈何香港的價錢偏貴,自從讓我發現了這間omakase,每隔一段日子都會再來encore$298有九件壽司+一件手卷加前菜沙律及蒸蛋麵豉湯,最後還有雪糕!每件壽司上碟時,師傅都會詳細介紹魚的種類和上面的配料, 十分細心油甘魚配炸蔥絲,厚切的油甘魚配上炸得香脆的蔥絲,口感絕配拖羅配上拖羅蓉壽司,肥美的魚油在口中炸開,讓人非常回味右口魚壽司,特意上網查看,右口魚因為數量較少較矜貴,魚肉嫩口,比左口魚貴幾倍,但充滿魚油的香口味道,與拖羅不相伯仲,甚至更勝一籌馬糞海膽壽司,非常新鮮又足料的海膽,平時很怕吃到不新鮮的海膽,在這裏當然完全放心魚子吞拿魚茸加天婦羅脆脆手卷,多種食材結合出奇地夾,尤其是脆脆的口感讓人一口接一口最後送上蒸蛋和麵豉湯讓客人暖胃最最後還有豆腐味雪糕,就忘了拍照,是很香豆味而且不會太甜的雪糕,完美句號,我肯定下次還會再來

油甘魚配炸蔥絲,厚切的油甘魚配上炸得香脆的蔥絲,口感絕配

拖羅配上拖羅蓉壽司,肥美的魚油在口中炸開,讓人非常回味

最後送上蒸蛋和麵豉湯讓客人暖胃

• 廚師發辦
2021-07-28 307 浏览
一直都好想試omekase,但晚餐通常都要四位數起跳。於是我地選擇lunch去食,黎個價錢真係好吸引,今次嘅竹套餐只需要$298,就已經有沙律,壽司9件,一件手卷,茶碗蒸同麵豉湯,仲有雪糕添!首先就黎個鱈魚乾同前菜沙律。之後就到壽司,師傅會續一介紹,可惜我地都無mark低,所以唔可以寫曬出黎。我個人覺得右口魚最後驚喜,平時係壽司舖可能食左口魚食得多,但係右口魚係經過火炙,將d魚油逼曬出黎,加埋黑松露嘅味道係好match,令到魚油香j而不膩。坐喺bar枱睇住師傅整壽司,真係好似近距離欣賞藝術品咁。🍣赤貝🍣拖羅壽司配吞拿魚蓉🍣赤酢吞拿🍣燒右口魚壽司配黑松露醬🍣海膽🍣東京灣鯖魚配浸醋昆布🍣鮑魚  之後就有一個三文魚籽手卷內有天婦羅脆脆同吞拿魚蓉。d三文魚籽多到滿瀉,平時食到嘅三文魚籽通常帶有一陣腥味,但今次手卷嘅三文魚籽應該相當新鮮,淡淡嘅鹹香配脆口嘅天婦羅脆脆,同埋吞拿魚蓉嘅甜真係好好食。最後有茶碗蒸同雪糕,為今餐畫上完美句號!

首先就黎個鱈魚乾同前菜沙律。

🍣赤貝

🍣拖羅壽司配吞拿魚蓉

🍣赤酢吞拿

🍣燒右口魚壽司配黑松露醬

🍣海膽

🍣東京灣鯖魚配浸醋昆布

🍣鮑魚

最後有茶碗蒸同雪糕,為今餐畫上完美句號!
2021-06-10
2021-07-18 490 浏览
We ordered the lunch set Omakase at $298/pp, and overall the food quality is very impressive for its value. Welcoming staff; they always refill your tea and collect your dishes attentively. Also, the time intervals between each serving is about right, not as rushed as I imagined so we savoured everything at the sushi bar from 12 to 13:15- all the sushi and temaki are served fresh and flavourful, particularly recommend the toro sushi and roe temaki. Only the steamed custard egg and miso soup tasted pretty bland and “odd” for my liking respectively. The lingering aftertaste of the tofu ice cream’s subtle sweetness concludes the amazing dining experience for me and my boyfriend.

It’s a great deal that you’d hate to miss and I will definitely visit again❣️ ☺️☺️
2021-07-17
2021-06-21 616 浏览
食$699一個餐, 兩人埋單 $1500++, 訂位時沒說只得1.5小時用餐, 也沒提醒遲到都要照扣時間, 最終在廚師及待應不停的催促下1小時10分完成!!!我們遲了15分鐘入坐, 不久, 廚師 "兩度" 看錶後; 看我們, 然後大聲說 1:30 食完嗎?很被催促的感覺, 完全不享受這一餐! 待應不停的看你差不多食完每一度菜時, 問可以收嗎?不值得食得貴, 建議要食$299 那個餐沒那麼趕, 又平!
不值得食得貴, 建議要食$299 那個餐沒那麼趕, 又平!
题外话/补充资料: 不值得食得貴, 建議要食$299 那個餐沒那麼趕, 又平!
2021-06-18
2021-06-07 630 浏览
Lunch omakase 超讚 高質!性價比很高 魚生同食材都好新鮮 (尤其是海膽超甜& creamy)廚師法辦得食物配搭好夾, 員工服務態度很好及體貼👏🏼值得推介的日式餐廳
Lunch omakase 超讚 高質!
值得推介的日式餐廳
廚師發辦
廚師發辦
2021-06-04 582 浏览
食過兩次佢嘅lunch omakase 今次就試下食dinner每款刺身壽司師傅都會介紹吓不過就同lunch好似冇咩大分別海膽壽司反而仲鮮甜過原隻海膽有少少失望冇再做魚湯甜品有我最鍾意嘅蜜瓜
食過兩次佢嘅lunch omakase
今次就試下食dinner

每款刺身壽司師傅都會介紹吓
不過就同lunch好似冇咩大分別

海膽壽司反而仲鮮甜過原隻海膽

有少少失望冇再做魚湯

甜品有我最鍾意嘅蜜瓜
2020-07-02
呢間野堅抵食,性價比高,味道不錯,廚師認真。幾開胃既前菜又大又夠鮮味唔係好識欣賞,我懷疑是肚痾既元兇以為花巧野,但個汁既配合堅好食,可能是最好食既野。豐富海膽我影得唔好,其實好足料,唔係飯同魚子咁簡單,入面仲有幾樣野,咬落脆。但我同同行既人,食完痾獲甘,我承認我係腸胃敏感既人,容易肚痛。但我食完兩個鐘後,幾個鐘內痾左4次,其他人都有痾,令到分數大打折扣。如果改善到衛生問題,我還是會再去,因為真心抵食。因為我指出有肚痾問題,唔貼呢個好易比人話我打手。食物係真心ok, 但衛生要注意⚠️ 雖然見唔到曱甴。
呢間野堅抵食,性價比高,味道不錯,廚師認真。

幾開胃既前菜

又大又夠鮮味

唔係好識欣賞,我懷疑是肚痾既元兇

以為花巧野,但個汁既配合堅好食,可能是最好食既野。

豐富海膽

如果改善到衛生問題,我還是會再去,因為真心抵食。

因為我指出有肚痾問題,唔貼呢個好易比人話我打手。
食物係真心ok, 但衛生要注意⚠️ 雖然見唔到曱甴。
2021-05-23
庆祝纪念