2024-06-09 47 浏览
由東京米芝蓮名廚岩央泰同其弟子主理位於海港城的鮨央泰嚴選魚生食材,由日本各地新鮮到港,提供高水準高質的江戶前風格廚師發辦皇Omakase前菜水茄子:清新酸爽 令人食慾大開汁煮磯粒貝:個汁調得啱啱好粒貝夠入味,甜而不膩門鱔南蠻漬:酸酸甜甜十分開胃刺身左口魚:魚味清淡,油脂豐富簡單搭配芥末海藻鹽唔會蓋過左口魚本身的鮮味烏貝:爽口彈牙配上師傅點的青檸汁。入口時偏淡,但越咬越有鮮味。鰹魚兩食 燒鰹魚配海藻鹽日本洋蔥,配上日本洋蔥清清爽爽,香味四溢。鰹魚醬油漬配蔥花薑蓉,少少蔥花和薑蓉做點,食落鮮香魚味濃郁。北海道帆立貝:極之新鮮,清甜有鮮味。 深海池魚:肉質肥嫩口感順滑鮮甜,妙不可言。燒北寄貝:輕輕燒一燒令口感更加豐富,更能帶出本身的鮮味。赤身醬油漬 :師傅別出心裁地喺赤身和飯中間加了一小塊紫菜,令口感味道更加豐富。醬油漬中拖羅恰到好處醬油漬融合中拖羅本身的魚油脂,非常甘香。鹿兒島車海老 :第一次食到熟蝦可以如此鮮甜海膽 :海膽和飯的比例接近一半一半,一口咬下去就是滿滿的幸福。燒海鰻魚:肉質嫩滑接近入口即溶,有鰻魚汁和生椒粉提鮮,鮮上加鮮北海道水八爪魚:配上柚子胡椒、芥末好難想像咁大條八爪魚可
由東京米芝蓮名廚岩央泰同其弟子主理
位於海港城的鮨央泰

皇Omakase
前菜
水茄子:清新酸爽 令人食慾大開
汁煮磯粒貝:個汁調得啱啱好粒貝夠入味,甜而不膩
門鱔南蠻漬:酸酸甜甜十分開胃

刺身

鰹魚兩食
燒鰹魚配海藻鹽日本洋蔥,配上日本洋蔥清清爽爽,香味四溢。

北海道帆立貝:極之新鮮,清甜有鮮味。

深海池魚:肉質肥嫩口感順滑鮮甜,妙不可言。

燒北寄貝:輕輕燒一燒令口感更加豐富,更能帶出本身的鮮味。

醬油漬中拖羅
恰到好處醬油漬融合中拖羅本身的魚油脂,非常甘香。

鹿兒島車海老 :第一次食到熟蝦可以如此鮮甜

北海道水八爪魚:配上柚子胡椒、芥末
好難想像咁大條八爪魚可以咁腍,而不失本身的鮮味,食落好似紅燒肉咁,令人一食難忘。

鮫碟魚西京燒:西京燒味道甘甜,清酒和味噌的香氣,令魚肉的鮮味更為突出。

江戶前玉子燒:濕潤鬆軟,更有鮮甜蝦味。

大和蜆赤面鼓湯:咸香鮮甜

抹茶蕨餅:配上黑蜜,很完美
2024-06-08 35 浏览
尖沙咀必食廚師發辦餐廳位於海港城,落地玻璃加上竹簾設計,盡顯型格今次同閨密一齊黎品嚐LUNCH OMAKASE 清雅 $680先付 前菜水雲、沖繩蕃茄茶碗蒸用料豐富,蛋香幼滑,內有蝦肉、豆腐握 寿司-十貫我最愛吃壽司,大感滿足,睇住師傅一邊準備新鮮食材一邊觀賞師傅既手勢,令人十分興奮。今次師傅準備了時令的千葉縣金目鯛,特級肥美深海池魚北寄貝炙燒過的北寄貝,爽口清甜超級鮮味牡丹蝦 !連同蝦膏一同品嚐,蝦味相當濃郁和歌山那智勝浦拖羅油脂豐富,肥美肉厚,令人回味無窮北海道札幌海膽軍艦我最愛既海膽🥰🥰海膽非常新鮮,入口即溶,超級鮮甜鰹魚玉子燒非常特別,賣相像海綿蛋糕,味道帶著蛋香和魚香甜品係抹茶布甸鮨央泰尖沙咀廣東道3-27號海港城港威大廈地下G111號舖
尖沙咀必食廚師發辦

餐廳位於海港城,落地玻璃加上竹簾設計,盡顯型格

先付
前菜水雲、沖繩蕃茄

茶碗蒸
用料豐富,蛋香幼滑,內有蝦肉、豆腐

握 寿司-十貫

北寄貝
炙燒過的北寄貝,爽口清甜

超級鮮味牡丹蝦 !
連同蝦膏一同品嚐,蝦味相當濃郁

和歌山那智勝浦拖羅
油脂豐富,肥美肉厚,令人回味無窮

北海道札幌海膽軍艦
我最愛既海膽🥰🥰
海膽非常新鮮,入口即溶,超級鮮甜

鰹魚玉子燒
非常特別,賣相像海綿蛋糕,味道帶著蛋香和魚香

甜品係抹茶布甸

鮨央泰
尖沙咀廣東道3-27號海港城港威大廈地下G111號舖

這兩個月東張西跑·忙到一個點是時候慰勞一下自己位於海港城的鮨央泰主打江戶前風格的Omakase傳承日本壽司大師岩央泰·由其入室弟子金子司主理嚴選食材用料·每日新鮮到店能體會與日本同出一轍的手藝同味道⍥⃝皇($1780)ꕺ前菜·水茄子 |汁煮磯粒貝 |門鱔南蠻漬很清新開胃的前菜組合較少見的門鱔南蠻漬酸酸甜甜·很有特式ꕺ刺身·左口魚|鳥貝 左口魚簡單配上海藻鹽·更突顯魚鮮鳥貝獨有的貝味十分濃郁·爽嫩鮮甜ꕺ鰹魚兩食 本日最有記憶點炙燒鰹魚的配上日本洋蔥· 魚味相當濃郁醬油漬鰹魚口感細嫩·簡單蔥花薑蓉已經足夠ꕺ北海道帆立貝配上青檸更能帶出貝類獨有的鮮甜· 是吃得出的新鮮感ꕺ深海池魚最愛的深海池魚· 肥美爽嫩口感總是深得我心ꕺ炙燒北寄貝北寄貝軟腍鮮甜·炙燒更能帶出貝類香氣ꕺ赤身醬油漬 口感柔軟· 魚味很突出ꕺ鹿兒島車海老 車海老肉質爽嫩彈牙· 蝦肉甘甜美味ꕺ中拖羅魚肉肥美·油脂充分· 近乎入口即化ꕺ海膽 堆疊起來的幸福感· 濃郁細膩甘甜ꕺ燒海鰻魚是少見的海鰻魚· 魚肉肥美· 鮮美而帶豐富油香ꕺ北海道水八爪魚 師傅心機之作· 人手按摩令口感更軟更腍以水果烹調· 令香甜感完美滲透水八爪魚簡單配柚子胡

這兩個月東張西跑·忙到一個點
是時候慰勞一下自己
位於海港城的鮨央泰
主打江戶前風格的Omakase
傳承日本壽司大師岩央泰·由其入室弟子金子司主理
嚴選食材用料·每日新鮮到店
能體會與日本同出一轍的手藝同味道

⍥⃝皇($1780)
ꕺ前菜·水茄子 |汁煮磯粒貝 |門鱔南蠻漬

無添加麵粉製成· 口感濕潤鬆軟

ꕺ大和蜆赤面鼓湯
ꕺ黑蜜綠茶蕨餅
2024-06-04 32 浏览
放半天假,以好心情來迎接厨師發辦,今日特别選擇壽司為主的發辦。一直都覺得米飯係低調但神奇既食材,佢自己既出現唔會令人非常渴求,但佢往往係最佳配角。諗下係咩令蜜汁同叉燒咁出眾?諗下黑松露放係邊會最徹底發出香氣?所以今次係致敬系列。 🍖食壽司之前,先食個茶碗蒸,裡邊有高野豆腐,加埋菠菜,同埋好多隻新鮮爽脆既細蝦,小小既茶碗,多多嘅口感,而且非常熱辣辣,暖往個胃迎接壽司。 🍖十件壽司真係食到個人心花怒放,感覺食左一碗丼飯,但係每一樣材料都可以細心品嚐,唔會混雜。重點講下幾件我特別鍾意既。1.時不知三文魚,原來係指有一股傻勁,未成年又冇大肚既年輕三文魚,跟住大隊游水去產卵,經過左一段長時間訓練,又冇產出,肉質更富彈性,更加豐盈,食落真係特别清甜。2.深海池魚同手釣池魚,同為池魚但都有相當差别,深海池魚相對滑而且肥美,手釣既就爽身好多,咁係由於深海既養尊處休,手釣既就郁得多,什至上釣時既爭扎,都令佢特别爽脆。3.馬糞海膽,鮮甜唔腥,但重點係份量,我個件係正常,正當我仲攞角度影緊既時候,師傅竟然比左超大份量同行女友人,我嬲左!講笑啫,Kasuji師傅係主廚,觀察入微,因為見女友人對我(件壽司)心心

🍖十件壽司真係食到個人心花怒放,感覺食左一碗丼飯,但係每一樣材料都可以細心品嚐,唔會混雜。重點講下幾件我特別鍾意既。1.時不知三文魚,原來係指有一股傻勁,未成年又冇大肚既年輕三文魚,跟住大隊游水去產卵,經過左一段長時間訓練,又冇產出,肉質更富彈性,更加豐盈,食落真係特别清甜。2.深海池魚同手釣池魚,同為池魚但都有相當差别,深海池魚相對滑而且肥美,手釣既就爽身好多,咁係由於深海既養尊處休,手釣既就郁得多,什至上釣時既爭扎,都令佢特别爽脆。3.馬糞海膽,鮮甜唔腥,但重點係份量,我個件係正常,正當我仲攞角度影緊既時候,師傅竟然比左超大份量同行女友人,我嬲左!講笑啫,Kasuji師傅係主廚,觀察入微,因為見女友人對我(件壽司)心心眼,所以做下特別安排。

🍖甜品都非常有心思,平時最後既coffee or tea,佢改良成為抹茶或咖啡Panna cotta。又係甜品,又係飲品,相得益彰。

材料一流,味道一流,廚師一流,係encode 之選。

2024-06-03 33 浏览
食Omakase真係好有驚喜,今次食左「皇」 omakase set ,包括左前菜,刺身、壽司、燒物、吸物及甜品,非常豐富!✨前菜✨真鯛白子梭子魚菜之花個白子魚味好濃郁,咬落去果下少少脆,入面口感好滑,菜之花加入左麻油味更香✨刺身✨蜜甘鯛 - 第一次刺身配蛋黃豉油,口感更滑味道更香鰹魚 - 有2款食法,分別係醬油漬同火炙!醬油漬唔需要再沾醬油,2款都夠鮮!✨壽司✨赤鯥魚、墨魚、北寄貝、車海老、赤身,大拖羅、北海道馬糞海膽、海鰻大拖羅同海膽非常好食,北寄貝係我另一至愛,非常鮮甜另外仲有幾款熱食,超巨型既大八爪魚腳😱仲長過我隻手臂呀,食落去好腍好入味幽庵燒以特制醬汁醃製後然後燒,醬汁融入魚肉好入味玉子燒食入口軟綿綿好似蛋糕最後就係湯同甜品,整體都好滿意呀
食Omakase真係好有驚喜,今次食左「皇」 omakase set ,包括左前菜,刺身壽司、燒物、吸物及甜品,非常豐富!

✨前菜✨
真鯛白子
梭子魚
菜之花

刺身
蜜甘鯛 - 第一次刺身配蛋黃豉油,口感更滑味道更香

壽司
大拖羅同海膽非常好食,北寄貝係我另一至愛,非常鮮甜

另外仲有幾款熱食,超巨型既大八爪魚腳😱
仲長過我隻手臂呀,食落去好腍好入味

幽庵燒以特制醬汁醃製後然後燒,醬汁融入魚肉好入味

玉子燒食入口軟綿綿好似蛋糕

最後就係湯同甜品,整體都好滿意呀

2024-06-03 29 浏览
發現到尖沙咀一間幾唔錯既omakase!就係鮨央泰,位置超方便,環境都唔錯👍🏻今次同媽咪食左個「皇」套餐首先就係前菜,一共有三款,分別係真鯛白子、梭子魚同菜之花!白子入口柔滑順口,唔會有腥味!刺身就有蜜甘鯛同埋鰹魚!蜜甘鯛配上蛋黃豉油一齊食多左一絲蛋香!鰹魚有2款分別係醬油漬同火炙,加上新鮮洋蔥同wasabi一齊食,火炙過既鰹魚更能引出鰹魚的香味和口感壽司有赤鯥魚、墨魚、北寄貝、車海老、赤身,大拖羅、北海道馬糞海膽、海鰻共八款!每款都各有特色!然後師傅拎出一條巨型既北海道水八爪魚腳🐙,真係好震撼,口感好腍唔會韌,配上wasabi同柚子胡椒一齊食有唔同既味道!最後就有幽庵燒、玉子燒、湯同甜品!甜品係櫻花餅,第一次喺Omakase食到,呢本係日本好傳統嘅甜品!真係好正呀

今次同媽咪食左個「皇」套餐

刺身就有蜜甘鯛同埋鰹魚!
蜜甘鯛配上蛋黃豉油一齊食多左一絲蛋香!

最後就有幽庵燒、玉子燒、湯同甜品

2024-05-28 105 浏览
每次行過海港城都會見到呢間「鮨央泰Sushi Hisayoshi」,原來佢喺主打係江戶前Omakase 嘅日本料理!店舖設計以木系為主,環境舒適,而且全部食材都係每日日本各地空運到港,品質保證新鮮!我覺得佢今日為我地主理嘅師傅喺柴山師傅,有多年豐富經驗,Omakase 嘅精粹就喺可以睇住師傅處理食材及刀工,仲會介紹每款食材及特點,而師傅所用嘅醬油都係佢自家調制架!LUNCH OMAKASE 清雅 $680/位🌟 先付前菜係水茄子,上面有漬物點綴,爽口又開胃!🌟 茶碗蒸呢個茶碗蒸有支蝦、高野豆腐及波菜,味道帶有鮮甜味!🌟 手握壽司十貫🍣 蜜柑鯛 (愛媛縣)愛媛縣出產嘅蜜柑鯛,喺食蜜柑皮飼料,所以入口會有微微嘅蜜柑香味🍣 北寄貝 (北海道)以火灸帶出其鮮味,鮮甜又彈牙🍣 牡丹蝦 (北海道)牡丹蝦上面放有取自蝦頭嘅蝦膏,提升蝦嘅味道,肉質爽彈🍣 魷魚(北海道)🍣 赤海老 (鹿兒島)🍣 小肌魚 (熊本縣)小肌魚係傳統日本餐廳都會有嘅魚,富有江戶前特色,魚味濃郁又唔腥🍣 赤身醬油漬 (和歌山那智勝浦)吞拿魚魚背位置,師傅切好後再浸4-5分鐘醬油,等醬油味滲入魚身,令味道更香更濃醬油味🍣 藍鯨吞拿

我覺得佢

LUNCH OMAKASE 清雅 $680/位

🌟 先付
前菜係水茄子,上面有漬物點綴,爽口又開胃!

🌟 茶碗蒸
呢個茶碗蒸有支蝦、高野豆腐及波菜,味道帶有鮮甜味!

🌟 手握壽司十貫

🍣 蜜柑鯛 (愛媛縣)
🍣 北寄貝 (北海道)
以火灸帶出其鮮味,鮮甜又彈牙
🍣 牡丹蝦 (北海道)
牡丹蝦上面放有取自蝦頭嘅蝦膏,提升蝦嘅味道,肉質爽彈
🍣 魷魚(北海道)

🍣 赤海老 (鹿兒島)
🍣 小肌魚 (熊本縣)
🍣 赤身醬油漬 (和歌山那智勝浦)
🍣 藍鯨吞拿魚 (和歌山那智勝浦)
熟成中Toro,吞拿魚嘅上腹位置,顏色粉紅,脂肪比例較高,味道甘香

🍣 海膽 (北海道)
北海道產嘅海膽色澤光鮮,味道鮮甜帶有微微海水味

🍣 海鰻 (愛知縣)
最後以海鰻作結,採用海鰻骨自家熬製成鰻魚汁,味道淡淡的反而突顯出海鰻的細滑

🥚 玉子燒
佢哋嘅玉子燒以蛋、白身魚、海蝦打碎成漿,加入蜂蜜焗製而成,外貌極似蛋糕,軟綿綿嘅玉子燒喺完全冇加麵粉,入口即化,亦超重蛋香!

🍲 椀物
赤麵豉味噌湯,既濃味又可消濟

最後甜品以咖啡味奶凍作結,整個Lunch Omakase 都非常好味,新材新鮮,非常滿足❤️
2024-05-14
午餐
2024-05-26 10 浏览
位於尖沙咀海港城鮨央泰,每款菜式高質用心、擺盤精緻,以時令上盛食材,令您有難忘既用餐體驗,超讚!✨LUNCH OMAKASE🏵️ 清雅 $680✨先付 前菜水雲、沖繩蕃茄酸甜醒胃,水雲入口順滑,充滿層次感✨茶碗蒸茶碗蒸有原隻蝦仁,內有豆腐及菠菜,清新淡雅✨握 寿司-十貫金目鯛來自千葉縣,魚鮨豐富,甘香惹味深海池魚極厚切,肥厚爽身、油脂香味十分突出北寄貝炙燒過既北寄貝,配上青檸汁,清新爽甜牡丹蝦 炙燒蝦膏再放上蝦面,突顯蝦味更甘甜和歌山那智勝浦拖羅油脂更豐富,入口細膩甘香,魚香遍佈每個味蕾,吃岀幸福感❤️北海道札幌海膽軍艦北海道馬糞海膽,師傅用了香脆的海苔包着做成軍艦,口感creamy 入口即溶,口內洋溢著澎湃的鮮甜味,人間美食海鰻 魚肉已完美去骨,配上經典的穴子醬汁,令海鰻更鮮味,肉質細柔,充滿獨特的鰻魚香✨鰹魚玉子燒驚喜之作,玉子燒口感綿密像蛋糕,蛋香四溢,伴隨着淡淡魚香✨椀物✨Dessert抹茶布甸抹茶配上特濃牛奶布甸,為這頓美味優質既盛宴畫上句號鮨央泰尖沙咀廣東道3-27號海港城港威大廈地下G111號舖

✨LUNCH OMAKASE
🏵️ 清雅 $680

✨先付
前菜水雲、沖繩蕃茄
酸甜醒胃,水雲入口順滑,充滿層次感

✨茶碗蒸
茶碗蒸有原隻蝦仁,內有豆腐及菠菜,清新淡雅

✨握 寿司-十貫

金目鯛
來自千葉縣,魚鮨豐富,甘香惹味

深海池魚
極厚切,肥厚爽身、油脂香味十分突出

北寄貝
炙燒過既北寄貝,配上青檸汁,清新爽甜

牡丹蝦
炙燒蝦膏再放上蝦面,突顯蝦味更甘甜

和歌山那智勝浦

北海道札幌海膽軍艦
口內洋溢著澎湃的鮮甜味,人間美食

海鰻

✨鰹魚玉子燒
驚喜之作,玉子燒口感綿密像蛋糕,蛋香四溢,伴隨着淡淡魚香

✨椀物

✨Dessert
抹茶布甸
抹茶配上特濃牛奶布甸,為這頓美味優質既盛宴畫上句號

鮨央泰
2024-05-26 17 浏览
鮨 央泰 📍尖沙咀廣東道3-27號海港城港威大廈地下G111號舖━現在不少鮨店致力於推陳出新 希望以新品項吸引更多顧客 但 鮨 央泰 則遵照傳統 為客人帶來江戶前風格的Omakase佩服餐廳雖然傳統且新意不多 但能以高品質食材帶給食客驚喜 當日晚市選擇了 皇 $1780 +10% 比想象中更滿足呢ps這裡的醋飯甚是出色 赤醋飯粒粒飽滿且分明 有明顯醋香 很久沒有吃過如此合心意的飯了~━🍱 先付▶︎ 先付三點分別為 日本水茄子昆布漬 磯粒貝 南蠻漬門鱔▶︎ 個人最愛 入味且彈牙的磯粒貝!好味指數:●●●●◯━🐟 刺身 ▶︎ 蜜柑鯛與赤貝 軟糯鮮香的與脆爽鮮甜的赤貝我都很愛🫶🏻好味指數:●●●●◯━🍣 深海池魚▶︎ 如此軟糯的池魚是第一次吃到▶︎ 醋飯屬實有被驚艷 粒粒分明 入口有醋香~好味指數:●●●●◯🍣 北寄貝▶︎ 超好吃! 北寄貝本身夠鮮甜 且有氣泡感 加上炙烤香更為特別!好味指數:●●●●●⭐━🐙 水八爪魚▶︎ 煮到超級軟糯的八爪魚! 有嚼口卻完全不過韌 醬汁調味亦很合我口味好味指數:●●●●●━🍣 車海老▶︎ 首先感受到甜甜的蝦肉 吃到頭膏的位置更是鮮度滿滿~ 品質超好的車海老!好味指數:●●
鮨 央泰
📍尖沙咀廣東道3-27號海港城港威大廈地下G111號舖

🍱 先付
▶︎ 先付三點分別為 日本水茄子昆布漬 磯粒貝 南蠻漬門鱔
▶︎ 個人最愛 入味且彈牙的磯粒貝!

🐟 刺身
▶︎ 蜜柑鯛與赤貝 軟糯鮮香的與脆爽鮮甜的赤貝我都很愛🫶🏻

🍣 深海池魚
▶︎ 如此軟糯的池魚是第一次吃到
▶︎ 醋飯屬實有被驚艷 粒粒分明 入口有醋香~

🍣 北寄貝
好味指數:●●●●●⭐

🐙 水八爪魚

🍣 車海老

🍣 赤鯥
▶︎ 口感超軟糯~
好味指數:●●●●◐

🐟 鰹魚
▶︎ 鰹魚兩吃包括醬油漬與炙燒 超厚切鰹魚很是滿足

🍣 拖羅
▶︎ 炙燒沖繩大拖羅 入口油香爆棚 炙燒香氣亦很足

🍣 小肌
▶︎ 小肌沒有可怕腥味 晶瑩與肉感兼備

🐟 鮫鰈魚
▶︎ 本日燒物為鮫鰈魚 魚肉緊實而甜美~

🍣 海膽
▶︎ 濃味又creamy的海膽 入口鮮味濃郁 回味則是甜甜的 品質實在不錯

🍣 海鰻
▶︎ 鰻魚厚而肉質細膩 作為最後一貫亦很滿足~

🥚 玉子燒
▶︎ 玉子燒是經典江戶前做法 加入蝦 白身魚 蜜糖等製成 上層蓬鬆 下層則有魚蝦精華沉澱變得濕軟
▶︎ 口感 味道都是很獨特的!
好味指數:●●●●◐

🫕 味噌湯
▶︎ 大和蜆味噌湯~ 鮮美而暖胃

🍡甜品
▶︎ 甜品為抹茶蕨餅配黑糖蜜 甜蜜的結束

2024-05-26 73 浏览
鮨 央泰 Sushi Hisayoshi嘅銀座本店獲封為米芝蓮星級食府,主打正宗江戶前風格Omakase. 室內環境以淺色木材為主調, 優雅而不失格調,具傳統高檔壽司店感覺😊😊🤩🤩🤩😁皇 Sumeragi set $1780🥗先付三點🥗昆布茄子 磯燒貝 門鱔南蠻漬 : 作為開胃嘅前菜, 味道較為清新, 特別喜歡門鱔南蠻漬,第一次食到配上酸甜味嘅門鱔🐟刺身二點🐟金目鯛 赤貝 : 金目鯛輕輕由鹽帶出鮮甜味已經好好味;赤貝鮮爽彈牙🍢燒物🍢鮫鰈西京燒:魚油香味盡數迫出,香而不膩鰹魚:分醬油燒及炙燒兩款口味, 配上時令洋葱,清爽滋味🍣壽司八貫🍣深海池魚:肉身細嫩柔軟,帶油香北寄貝:炙燒後加上青檸汁,鮮香赤海老:蝦味濃郁,蝦肉爽彈鮮爽赤鯥:炙燒迫出油香,相當滋味炙燒大拖羅:嚟自沖繩嘅大拖羅,鮮嫩滑溜小肌:江戶前壽司代表之一,細嫩鮮香海膽:柔潤細膩,回味回甘海鰻:細嫩鮮味,滑不溜口🐙北海道水八爪魚🐙:質感細嫩,香滑,可配上芥末或柚子胡椒,提鮮而不會搶走鮮味🐥玉子燒🐥 : 混合蝦,蛋,白身魚,蜜糖等以古法製作,傳統江戶前做法,質感似古早味蛋糕,但無添加麵粉,前所未試🍲椀物🍲 : 大和蜆赤味噌湯, 食過

皇 Sumeragi set $1780
🥗先付三點🥗

🐟刺身二點🐟

🍢燒物🍢
鮫鰈西京燒:魚油香味盡數迫出,香而不膩
鰹魚:分醬油燒及炙燒兩款口味, 配上時令洋葱,清爽滋味

🍣壽司八貫🍣
深海池魚:肉身細嫩柔軟,帶油香
北寄貝:炙燒後加上青檸汁,鮮香
赤海老:蝦味濃郁,蝦肉爽彈鮮爽
赤鯥:炙燒迫出油香,相當滋味
炙燒大拖羅:嚟自沖繩嘅大拖羅,鮮嫩滑溜
小肌:江戶前壽司代表之一,細嫩鮮香
海膽:柔潤細膩,回味回甘
海鰻:細嫩鮮味,滑不溜口

🍲椀物🍲 : 大和蜆赤味噌湯, 食過刺身壽司後,飲啖暖湯,非常舒爽

🍰甜品 🍰: 抹茶蕨餅配黑糖蜜, 完美一餐必須要由甜品作結,大滿足呢

鮨 央泰 Sushi Hisayoshi
地址:尖沙咀廣東道地下 G111號海港城港威商場3-27 號

#鮨央泰#SushiHisayoshi#高級壽司#江戶前#江戶前壽司#廚師發辦#米芝蓮#米芝蓮餐廳#過江龍#過江龍餐廳#日本過江龍#銀座米芝蓮#香港omakase#尖沙咀餐廳#尖沙咀#海港城餐廳#海港城#人氣餐廳#熱門餐廳#約會餐廳#節慶餐廳#慶祝餐廳#大熱餐廳#必食推介
係呀!就係呢間「鮨央泰Sushi Hisayoshi」!主打係江戶前Omakase嘅日本料理💕💕亦都曾經奪得米之蓮一星,由東京壽司大師岩 央泰及其入室弟子金 子司主理,咁出名所以就即刻約埋朋友仔去品嘗!店舖設計以🪵木系為主,而且壽司吧係採用和歌嶙吉野檜木製成,環境舒適。全部食材都係每日日本🇯🇵各地嚴選及🛬空運到港,品質保證!今日為我地主理嘅師傳:katsuji shibayama柴山師傅👨🏻‍🍳,都係多年豐富經驗,比我哋慢慢享受呢個咁豐富嘅午餐阿媽家姐😂😂🩷先付~一点🩷🍆水茄子+漬物,水茄子🍆味道配埋漬物,少少酸味非常開胃!❤️茶わん蒸し❤️🥚茶碗蒸🥚唔止蒸蛋咁簡單,配咁小蝦🦐,能夠升級提鮮!🧡手握寿司🍣 ~にぎり寿司 十貫🧡1️⃣🐟蜜柑鯛~黎自愛媛縣蜜柑鯛,自小食蜜柑生長,入口有蜜柑香味2️⃣北寄貝 ~黎自北海道,以火灸帶出鮮味,口感彈牙及鮮甜3️⃣🦐牡丹蝦 ~同樣北海道產,頂部配咗蝦膏,蝦膏自帶獨特味道,蝦質爽口新鮮4️⃣🦑魷魚~北海道產,師傅在處理上加上自家調製醬料,鮮味之餘仲好有口感5️⃣🦐赤海老~選自鹿兒島的赤海老,海老體積較大,入口爽脆6️⃣🐟小肌魚~熊本縣嘅小肌,日本每間餐廳都會有獨特處理小肌之方法

🩷先付~一点🩷
🍆水茄子+漬物,水茄子🍆味道配埋漬物,少少酸味非常開胃!

❤️茶わん蒸し❤️
🥚茶碗蒸🥚唔止蒸蛋咁簡單,配咁小蝦🦐,能夠升級提鮮!

🧡手握寿司🍣 ~にぎり寿司 十貫🧡
2️⃣北寄貝 ~黎自北海道,以火灸帶出鮮味,口感彈牙及鮮甜

5️⃣🦐赤海老~選自鹿兒島的赤海老,海老體積較大,入口爽脆
6️⃣🐟小肌魚~熊本縣嘅小肌,日本每間餐廳都會有獨特處理小肌之方法,亦代表住每日傳統日式餐廳文化,既富有江戶前特色,而且仲好濃味

7️⃣🐟赤身醬油漬~一向都最愛吞拿魚,赤身為魚背,師傅先將赤身浸泡醬油4-5分鐘,令其味道更香
8️⃣🐟藍鯨吞拿魚~ 和歌山熟成中Toro,魚嘅上腹位置,好嫩滑而且脂肪比例好明顯
9️⃣海膽~有誰不愛海膽?北海道產嘅海膽一定最鮮甜最濃香

🔟海鰻~最後一貫係來自愛知縣海鰻,同樣係師傅自家製醬汁,採用海鰻骨煮成,炙前搽上,好入味,上面仲加上山椒粉,能去除魚腥味!

💛玉子燒~卵焼き💛
我哋仲以為係咪上錯咗🤣😂,呢個玉子燒以蛋、白身魚、海蝦打碎成漿,加入蜂蜜🍯,再焗製成軟綿綿完全冇加入麵粉嘅玉子蛋糕,入口即化!

🩵椀物🩵
🍲赤麵豉味噌湯~採用高級赤麵豉及魚湯製作而成,好濃味但唔會濟

💚デザート~甜點💚
🍵抹茶味奶凍~日本抹茶一定係最特色,呢個果凍絕對係最美好的結束✔️

全個午餐大約要用上1個多小時,由日本師傅主理一件一件介紹及品嘗,同場亦有來自各地唔同人士座係壽司吧!除了欣賞師傅刀功之外,感覺真係好似返咗江戶前🎎咁!而且店舖位置於海港城,好易搵好方便!

🍣鮨 央泰 Sushi Hisayoshi
📍地址:尖沙咀廣東道3-27號海港城港威大廈地下G111號舖

#sushihisayoshihk #鮨央泰 #omakase #日式 #日本料理 #美食推薦 #欣賞美食 #我愛美食 #香港美食 ##香港美食推介 #Japanese #japanesefood #hkfood #hkfoodie #hkig #foodie #foodstagram #foodphotography #eatlove #foodiehkg
2024-05-14
🌸《鮨 央泰 · Omakase · 尖沙咀》📣日本米芝蓮一星銀座OMAKASE過江龍|採用同等高質原食材📣-位於尖沙咀既鮨 央泰係由日本榮獲米芝蓮一星的Omakase師傅 - 岩央泰開既,日本分店用左佢既姓「鮨」做店名,而香港分店就用左佢既名「央泰」做店名,兩間採用一模一樣既原材料,而家唔洗去日本都食到高質Omakase喇‼️ -🍽️ Lunch Omakase - 清雅 set $680/pp-🔹 前菜 - 生茄子配海帶採用左現時日本做當做既茄生現搭海帶做得前菜✨ 生茄子食落爽口,好清新-🔸 芝蝦 茶碗蒸芝蝦都係現時日本當造既材料,食落好彈牙,鮮味令茶碗蒸都有驚喜!-🔹手握壽司十貫🔸愛媛縣蜜柑鯛🔸愛媛縣深海池魚🔸北海道櫻鱒🔸鹿兒島車海老🔸北海道墨魚🔸京都手釣池魚 🔸北海道帆立貝🔸熟成中拖羅🔸北海道海膽🔸愛知縣海鰻全部都係最當造既食材,可能你黎到既時候就會唔同曬🫢 食得出魚生既鮮甜味,同埋店員有特別講佢地既海膽唔會用防腐劑,有別於其他店舖,保證食材全天然🥳-🔹玉子燒用左蛋、白身魚、蝦同蜜糖整成既玉子燒,賣相似蛋糕真係第一次見😂但係食落好重蛋香味,咬開好鬆化,好特別🤩-🔸湯-🔹甜品 分別有
🌸

🔸愛知縣海鰻

🔹玉子燒
🔸湯

🔹甜品
分別有綠茶味同咖啡口味既奶凍做甜品,奶凍非常重奶香味,食落好嫩滑,好食

📍 鮨 央泰 (尖沙咀)
@sushi.hisayoshi.hk
尖沙咀廣東道3-27號海港城港威大廈地下G111號舖
#foodbitxh_tst #香港美食 #香港好去處 #打卡餐廳 #相機食先 #香港美食指南 #香港美食推介 #香港打卡 #餐廳推介#假日好去處 #香港必吃 #香港美食 #日本餐廳 #hkdining #hkomakase #日本過江龍 #米芝蓮 #米芝蓮一星 #米芝蓮推介 #michelinstar #michelinstars #michelinstarrestaurant

2024-05-16 35 浏览
今次同朋友黎到海港城呢間高級日菜食正宗江戶前風格嘅Omakase,餐廳位於銀座嘅本店係米芝蓮星級食府,食材由日本空運相當高質美味🩷食物方面皇 SUMERAGI $1780/位前菜三點賣相非常精緻,有菜之花用上高湯去煮配上白飯魚、白梅貝肉質爽彈,梭子魚加入檸檬味道更鮮好開胃刺身二點中拖羅油脂豐富味濃,肉質鮮甜九洲鱸魚有淡淡海水味,配上青檸汁清新鮮甜壽司八貫深海池魚、北寄貝、鹿兒島車海老、吞拿魚、拖羅、赤鯥、北海道馬糞海膽、海鰻每樣刺身都各有特色,鮮味十足,其中較為深刻係拖羅,肥美又香入口即溶,海膽新鮮鮮甜令人回味軟煮北海道八爪魚呢個絕對係相機食先,師傳夾起整條八爪魚好震撼,八爪魚質感柔軟,配上柚子皮或wasabi味道鮮甜燒物鰆魚幽庵燒源自江湖時代發明,鰆魚肉質豐富鮮甜,加入檸檬絲味道清新玉子燒蛋糕用了高湯、白身魚、蜂蜜等製成,口感好似食緊蛋糕,鹹鹹甜甜口感軟綿綿幾特別麵豉湯甜品紅豆餡櫻餅配淡雪士多啤梨畫上完美句號

食物方面
皇 SUMERAGI $1780/位
前菜三點

刺身二點
中拖羅油脂豐富味濃,肉質鮮甜
九洲鱸魚有淡淡海水味,配上青檸汁清新鮮甜

壽司八貫

軟煮北海道八爪魚

燒物

玉子燒蛋糕

麵豉湯
甜品
紅豆餡櫻餅配淡雪士多啤梨畫上完美句號
2024-05-10 33 浏览
今日同朋友下午衝左入黎試有意外驚喜午飯時間唔太多人靜靜地可以傾下偈食物我覺得好新鮮👍魚生好甜同特別都係seasonal ❤️前菜淮山面同蒸蛋都好好食淮山面就好特別 切得好幼未試過喺出面食蒸蛋好滑,好有蛋味
又好想番鄉下🇯🇵掛住d魚生同壽司🥺係香港都要港女的浪漫 🌹✨Sushi Hisayoshi(鮨央泰) gogogo~銀座本店為米芝蓮星級食府, 認真架勢, 係正宗的江戶前風格Omakase 🥢📍位置位於海港城中心地帶,好搵又就腳食物DINNER OMAKASE皇$1780先付三點及1.菜之花配白飯魚、真鯛白子、梭子魚配檸檬汁2.北海道軟煮水八爪魚配芥末及柚子胡椒3.鰹魚配新洋蔥、薑蔥蓉前菜調味清新開胃🤤裝滿三小碟擺盤精美,令人食指大動刺身兩點:深海池魚、蜜柑鯛🐟兩款刺身完全沒有令我失望魚肉肥美,,油脂分佈均衡燒物:鰆魚幽庵燒個名好架勢,燒得岩岩好外脆內嫩好juicy☄️🍣壽司-八貫1.赤鯥2.北寄貝3.鹿兒島車海老4.吞拿魚赤身(熟成十日)5.中羅拖(熟成十四日)6.金目鯛7.北海道馬糞海膽8.醬燒海鰻刺身加舊飯🍣果然係女人的favourite 款款都好新鮮~尤其是熟成左既吞拿魚真係大滿足~~食完壽司,飲啖熱辣辣赤味噌湯🥣之後就到熱食:江户前玉子燒個汁甜甜地好開胃🤤一解之前壽司飯的膩甜品係mouthful size ge cheesecake仔🧀 完!Oishi! Sushi Hisay

又好想番鄉下🇯🇵掛住d魚生同壽司🥺

📍位置
位於海港城中心地帶,好搵又就腳

食物
DINNER OMAKASE皇$1780

先付三點及
1.菜之花配白飯魚、真鯛白子、梭子魚配檸檬汁
2.北海道軟煮水八爪魚配芥末及柚子胡椒
3.鰹魚配新洋蔥、薑蔥蓉
前菜調味清新開胃🤤裝滿三小碟擺盤精美,令人食指大動

刺身兩點:深海池魚、蜜柑鯛
🐟兩款刺身完全沒有令我失望
魚肉肥美,,油脂分佈均衡

燒物:鰆魚幽庵燒
個名好架勢,燒得岩岩好外脆內嫩好juicy☄️

🍣壽司-八貫

1.赤鯥
2.北寄貝
3.鹿兒島車海老
4.吞拿魚赤身(熟成十日)
5.中羅拖(熟成十四日)
6.金目鯛
7.北海道馬糞海膽
8.醬燒海鰻
刺身加舊飯🍣果然係女人的favourite
款款都好新鮮~尤其是熟成左既吞拿魚真係大滿足~~

食完壽司,飲啖熱辣辣赤味噌湯🥣

之後就到熱食:江户前玉子燒
個汁甜甜地好開胃🤤一解之前壽司飯的膩

完!Oishi!

Sushi Hisayoshi(鮨央泰)
📍: 尖沙咀海港城港威商場地下G111號舖