經過九龍公園行入海港城,周不時都會經過這家日本餐廳,今次紀念日就帶女朋友吃個午餐時段的Omakase!🏠餐廳: 鮨 央泰📍地址: 尖沙咀廣東道3-27號海港城港威大廈地下G111號舖$680 Lunch Omakase ,15品美食體驗含十貫手握壽司,份量足夠,而且食材都非常新鮮可口,值得一試!坐下先來一道開胃前菜, #日本南瓜 #金絲瓜 ,冰冷帶爽勁,炎炎夏日一吃非常舒服。 其後再來一道 #茶碗蒸 ,最特別是以豆奶煮的茶碗蒸,甜甜的豆香再搭上面頭的金鯛,一甜一鮮相撞起來也很好吃。十貫手握壽司,包括 #白烏賊 、#深海池魚 、#春子鯛 、 #池魚 、 #海老 、 #赤身 、#拖羅 、 #小肌 、#海膽 、 #鰻魚 壽司,當中最深刻是漿口的白烏賊,黏著舌頭的感覺; 春子鯛的綿質口感再帶柚子香;來自長崎赤身醬漬吞拿魚的濃味,看著師傅細膩的刀功吃下去又倍增美味,非常不錯體驗。最後就是 #玉子燒 #麵豉湯 #甜品 抹茶果凍,整體體驗都非常不錯,在海港城吃的Omakase保證信心。

🏠餐廳: 鮨 央泰

2024-07-17 157 浏览
餐廳位採用暖色燈管,燈光偏黃。我猜應該是想避免影響食物的溫度。壽司專用枱是原木,切勿放手機管相機在枱上😅‼️。當天師傅應付6位客人,照顧食客進食速度。Sumeragi皇套餐,已包括前菜、刺身、燒物、湯、甜品等每位千五蚊左右。🔸️三款前菜南瓜麵 |豆腐|香魚南瓜麵非常清新,豆腐爽滑。香魚由高壓製作,可連魚骨一起食。🔸️平政魚平政魚刺身呈粉嫩色,配上鰹魚高湯的啫喱、芽蔥、鹽漬昆布。🔸️鰹魚兩食鰹魚放在正方竹紋碟上,配洋蔥和芥末醬油,洋蔥味更濃烈。🔸️燒物慢煮北海道八爪魚口感軟淋,可配柚子胡椒或芥末燒目光魚一夜乾油脂豐富,魚皮脆但略多少骨刺。🔸️壽司 海鰻魚 |沙嘴鱼配昆布漬 |赤身配醬油漬中拖拿 | 深海鯛鱼| 紫海膽 |馬屎海膽配昆布 赤鯥魚最後有玉子燒、湯、水蜜桃和梅酒啫喱作結尾。

Sumeragi皇套餐,已包括前菜、刺身、燒物、湯、甜品
每位千五蚊左右。

🔸️三款前菜
南瓜麵 |豆腐|香魚
南瓜麵非常清新,豆腐爽滑。
香魚由高壓製作,可連魚骨一起食。

🔸️平政魚
平政魚刺身呈粉嫩色,
配上鰹魚高湯的啫喱、芽蔥、鹽漬昆布。

🔸️鰹魚兩食
鰹魚放在正方竹紋碟上,
配洋蔥和芥末醬油,洋蔥味更濃烈。

🔸️燒物

慢煮北海道八爪魚
口感軟淋,可配柚子胡椒或芥末

燒目光魚
一夜乾油脂豐富,魚皮脆但略多少骨刺。

🔸️壽司
海鰻魚 |沙嘴鱼配昆布漬 |赤身配醬油漬
中拖拿 | 深海鯛鱼| 紫海膽 |馬屎海膽配昆布
赤鯥魚

最後有玉子燒、湯、水蜜桃和梅酒啫喱作結尾。
2024-07-15 142 浏览
同男朋友慶祝紀念日,梗係食返豪啲,就揀咗係尖沙咀海港城嘅日本過江龍omakase 。當日我地食lunch,揀咗清雅set,$680一位 。.✨金絲瓜 前菜係日本南瓜,比較爽口✨豆奶茶碗蒸配金鯛好香嘅豆味同魚湯味,仲有舊魚肉✨白烏賊食落好漿口,膠質幾重✨深海池魚 口感爽脆✨春子鯛口感軟綿,仲有柚子嘅清香點綴✨池魚加上葱花提鮮,相比下深海池魚肉質會更緊實✨海老原隻熟咗嘅大蝦係我面前剝殼、挑蝦腸到最後上碟,成個過程好一絲不苟✨赤身醬漬吞拿魚師傅特意介紹吞拿魚黎自長崎壱岐,咬落 feel到肉質帶絲 。因為熟成咗一個星期,魚味比平時食嘅重✨拖羅 同樣黎自長崎壱岐,魚味相對無赤身咁濃,但口感會更軟滑✨小肌小肌係一種青背魚,魚味超濃,有啲鹹鮮味 ✨海膽 口感食落好似雪糕咁,好 creamy,紫菜唔會太鹹搶味,一啖食晒好滿足✨鰻魚 食得出燒嘅香味,魚骨處理得好好✨玉子燒 好鬆軟,食落入面好濕潤✨麵豉湯熱氣騰騰嘅湯,飲落好暖胃✨咖啡布甸🍮奶凍香滑綿密,加埋濃濃嘅咖啡,係一個完美嘅結尾
✨金絲瓜
前菜係日本南瓜,比較爽口

✨豆奶茶碗蒸配金鯛
好香嘅豆味同魚湯味,仲有舊魚肉

✨白烏賊
食落好漿口,膠質幾重

✨深海池魚
口感爽脆

✨春子鯛
口感軟綿,仲有柚子嘅清香點綴

✨池魚
加上葱花提鮮,相比下深海池魚肉質會更緊實

✨海老

✨赤身醬漬吞拿魚

✨拖羅
同樣黎自長崎壱岐,魚味相對無赤身咁濃,但口感會更軟滑

✨小肌
小肌係一種青背魚,魚味超濃,有啲鹹鮮味

✨海膽

✨鰻魚
食得出燒嘅香味,魚骨處理得好好

✨玉子燒
好鬆軟,食落入面好濕潤
✨麵豉湯
熱氣騰騰嘅湯,飲落好暖胃
✨咖啡布甸🍮
奶凍香滑綿密,加埋濃濃嘅咖啡,係一個完美嘅結尾
2024-07-14 88 浏览
Lunch time 去咗食omakasa 😚😚😚前菜有南瓜絲 師傅整到好似冷麪既口感 幾開胃下🌈之後有豆乳茶碗蒸 佢加咗黑鯥魚去整 我覺得好惹味 鮮甜 ! 一啖接一啖咁食 🤣🤣 壽司十件分別有1)深海池魚 :作為第一件嘅壽司 魚肉爽口 又帶有輕微魚油 非常好🤫2)春子鯛:佢一條魚嘅肉 只會開到4 件黎做壽司 十分矜貴 😋3)時北之三文魚:我作為三文魚愛好者 佢特別肥美 但唔會油膩 食落好滿足!!!4)平政魚 爽口又鮮甜美味5)小肌魚:第一次食呢類魚 帶小小骨 食落都幾特別 6) 第六件係傳統壽司店先有既北海道帆立貝 😚 好新鮮嘅感覺7)鹿兒島既車海老 🦐 8)14days熟成中腹吞拿魚 : 入口即溶 好好味會令人想食多幾件🤣🤣🤣9)北海道馬糞海膽 : 甜甜的海膽10)海鰻用海鰻骨提煉醬汁 加入山椒粉 成個原汁原味😚😚 之後有赤麵豉味噌湯 和抹茶奶凍 😚奶凍甜甜的,加上稍為苦澀的抹茶 平衡了整體味道 不會太甜👅
Lunch time 去咗食omakasa 😚😚😚
前菜有南瓜絲
師傅整到好似冷麪既口感 幾開胃下🌈

之後有豆乳茶碗蒸 佢加咗黑鯥魚去整
我覺得好惹味 鮮甜 !

一啖接一啖咁食 🤣🤣

壽司十件分別有

4)平政魚 爽口又鮮甜美味
5)小肌魚:第一次食呢類魚 帶小小骨 食落都幾特別

7)鹿兒島既車海老 🦐

9)北海道馬糞海膽 : 甜甜的海膽

10)海鰻用海鰻骨提煉醬汁 加入山椒粉 成個原汁原味😚😚

之後有赤麵豉味噌湯 和抹茶奶凍 😚
奶凍甜甜的,加上稍為苦澀的抹茶 平衡了整體味道 不會太甜👅
2024-07-13 79 浏览
正宗的江戶前風格Omakase 喺海港城中心,行完街去嘆番個OMAKASE🥰💗DINNER OMAKASE$2480餐廳會按照返食材嘅新鮮程度推介呢一個 menu比我地!🔸先付三點日本水茄子、汁煮磯粒貝、子持蝦蛄作係前菜超清新~~磯粒貝都超大隻!🔸北海道毛蟹配土佐酢啫喱🔸北海道帆立貝🔸蜜柑鯛🔸炙燒伊佐木配蘋果羅白溶🔸炙燒鰹魚配新洋蔥、醬油漬鰹魚配薑蔥蓉🔸北海道軟煮水八爪魚配芥末及柚子胡椒🔸慢煮鮟鱇魚肝配西瓜奈良漬🔸目光魚一夜干🔸北海道蝦夷鮑魚配鮑魚肝醬毛蟹食落好開胃!超大嘅八爪魚🐙用咗蘿蔔慢煮&秘製醬汁,食落啖啖柚子香!值得一讚目光魚一夜干配左蘿蔔蓉,可以中解番油膩感,食落仲好有魚香!💗壽司-八貫🔸北海道馬糞海膽🔸鹿兒島車海老🔸北寄貝🔸赤身醬油漬(熟成十日)🔸中拖羅(熟成十四日)🔸深海鰺魚🔸赤鯥🔸醬燒穴子北海道馬糞海膽真係我最愛!食落鮮甜仲好清新,壽司飯係用上醋飯~深海鰺魚都好肥厚,質地食落柔軟入味~中拖羅冇得頂,勁厚身!超鐘意鹿兒島車海老,真係原隻嘅海老即場剥殼,食落蝦好爽口!醬燒穴子食落都好入味~🔸江户前玉子燒🔸味噌湯🔸自家製抹茶蕨餅最後仲食埋自家製蕨餅,超濃matcha!📍Sus

正宗的江戶前風格Omakase
喺海港城中心,行完街去嘆番個OMAKASE🥰

💗DINNER OMAKASE$2480
餐廳會按照返食材嘅新鮮程度推介呢一個 menu比我地!

🔸先付三點
日本水茄子、汁煮磯粒貝、子持蝦蛄
作係前菜超清新~~磯粒貝都超大隻!

🔸北海道毛蟹配土佐酢啫喱
🔸北海道帆立貝
🔸蜜柑鯛
🔸炙燒伊佐木配蘋果羅白溶
🔸炙燒鰹魚配新洋蔥、醬油漬鰹魚配薑蔥蓉
🔸目光魚一夜干
🔸北海道蝦夷鮑魚配鮑魚肝醬

💗壽司-八貫
🔸北海道馬糞海膽
🔸鹿兒島車海老
🔸北寄貝
🔸赤身醬油漬(熟成十日)
🔸中拖羅(熟成十四日)
🔸深海鰺魚
🔸赤鯥
🔸醬燒穴子

🔸江户前玉子燒
🔸味噌湯
🔸自家製抹茶蕨餅
最後仲食埋自家製蕨餅,超濃matcha!

📍Sushi Hisayoshi(鮨央泰)
地址:尖沙咀海港城港威商場地下G111號舖

最近預約到訪了由東京米芝蓮🌟餐廳「銀座」創辦人岩央泰主理的過江龍日式餐廳品嚐了他們的午市ᴏᴍᴀᴋᴀsᴇ 💛餐廳位於尖沙咀海港城,地段十分方便店外有落地大玻璃和竹簾裝飾既貴氣又帶點神秘感 (´▽`ʃƪ)♡內部空間感以和風木系裝潢為主搭配柔和的燈光,讓人感到舒適放鬆他們的食材每日新鮮空運自日本質量和種類都很出色╰(*´︶  `*)╯♡👨🏻‍🍳這次我們的餐點由一位來自北海道的師傅親自掌勺🎌𓇢𓇢/昼お任せ/ʟᴜɴᴄʜ ᴏᴍᴀᴋᴀsᴇ ($⁶⁸⁰)———清雅———ᴘᴜʀᴇ ᴇʟᴇɢᴀɴᴄᴇ𓋼先付け・一点ᴀᴘᴘᴇᴛɪᴢᴇʀ - ¹ ᴋɪɴᴅ𓋼茶碗蒸しᴄʜᴀᴡᴀɴᴍᴜsʜɪ𓋼握り寿司・十貫sᴜsʜɪ - ¹⁰ ᴋɪɴᴅsෆ⸒⸒深海池魚ෆ⸒⸒春子鯛ෆ⸒⸒時北之三文魚ෆ⸒⸒平政魚ෆ⸒⸒小肌魚ෆ⸒⸒北海道帆立貝ෆ⸒⸒鹿兒島車海老ෆ⸒⸒熟成中腹吞拿魚ෆ⸒⸒北海道馬糞海膽ෆ⸒⸒海鰻𓋼玉子焼きᴛᴀᴍᴀɢᴏ𓋼椀物sᴏᴜᴘ𓋼デザートᴅᴇssᴇʀᴛ𓇢𓇢🥢由清新開胃的金絲瓜前菜開始,搭上鰹魚汁,挺開胃的豆乳茶碗蒸滑嫩無比,搭配黑鯥魚的鮮味,十分滿足🥚🍣握壽司的十貫每款都各有特色,讓人驚艷鮮甜的深海池魚、薄如蟬翼的春子鯛

最近預約到訪了由東京米芝蓮🌟餐廳「銀座」創辦人
岩央泰主理的過江龍日式餐廳
品嚐了他們的午市ᴏᴍᴀᴋᴀsᴇ 💛
餐廳位於尖沙咀海港城,地段十分方便
店外有落地大玻璃和竹簾裝飾
既貴氣又帶點神秘感 (´▽`ʃƪ)♡
內部空間感以和風木系裝潢為主
搭配柔和的燈光,讓人感到舒適放鬆
他們的食材每日新鮮空運自日本
質量和種類都很出色╰(*´︶  `*)╯♡
👨🏻‍🍳這次我們的餐點由一位來自北海道的師傅親自掌勺🎌

/昼お任せ/
ʟᴜɴᴄʜ ᴏᴍᴀᴋᴀsᴇ ($⁶⁸⁰)

———清雅———

sᴏᴜᴘ

𓋼デザート
ᴅᴇssᴇʀᴛ
𓇢𓇢

🥢由清新開胃的金絲瓜前菜開始,搭上鰹魚汁,挺開胃的
豆乳茶碗蒸滑嫩無比,搭配黑鯥魚的鮮味,十分滿足🥚

🍣握壽司的十貫每款都各有特色,讓人驚艷
鮮甜的深海池魚、薄如蟬翼的春子鯛
油脂肥美的時北之三文魚、充滿細膩口感的平政魚💕
每一貫都呈現出師傅的精湛技藝
傳統壽司店才有的小肌魚🏯
北海道帆立貝的鮮嫩多汁更是讓人一試難忘
鮮拆鹿兒島車海老,十分彈牙爽口

💗中腹吞拿魚經過十四天的熟成,口感特別濃郁

北海道馬糞海膽入口即化٩(๑❛ᴗ❛๑)۶
原汁原味的海鰻的,每一道都讓人無法抗拒

🐣玉子燒的綿密口感和甜美味道,令人十分驚喜
赤麵豉味噌湯濃郁暖胃🍲
最後的甜品奶凍更是畫龍點睛
抹茶味濃而不澀,奶香濃郁💚

𓇢𓇢

📍 鮨 央泰 (尖沙咀)
🐰: 𝟒.𝟒/𝟓

#eatwithkeikei #鮨央泰 #sushihisayoshi
#omakase #sweetiedaily_tst

2024-07-10 63 浏览
Owned and operated by award-winning Sushi Master Hisayoshi Iwa, 𝐒𝐮𝐬𝐡𝐢 𝐇𝐢𝐬𝐚𝐲𝐨𝐬𝐡𝐢 is located inside Harbour City in Tsim Sha Tsui, celebrating the authentic Edomae-style omakase experience with the freshest seasonal ingredients. 🍣I tried their incredible high-quality lunch omakase for $680. Each dish showcased the freshest seasonal ingredients and impeccable presentation. The bright and simple restaurant decor centered around the captivating sushi bar. The lunch omakase included a delightful array

The lunch omakase included a delightful array of dishes, starting with an appetizer, chawanmushi, 10 unique sushi creations, tamago, soup, and a delightful dessert✨
2024-07-08 58 浏览
✨OMAKASE 皇有前菜三款 刺身兩款 壽司八件燒物 玉子燒 湯同甜品 相當豐富Appetizer✨南瓜麵 用左金絲瓜製作 配搭薑蓉食 清爽✨玉米豆腐 枝豆豆腐豆腐嫩滑 粟米味清甜 枝豆味清香✨香魚甘露煮 香魚軟腍 入味 甜甜地 幾惹味Sashimi✨平政魚 平政魚緊致帶爽 配搭鰹魚高湯啫喱同鹽漬昆布✨鰹魚二食輕輕炙燒魚皮 配搭海藻鹽 青檸汁同生洋蔥鰹魚醬油漬 配薑蓉 鮮味清爽Yakimono✨目光魚一夜干目光魚 油脂豐富 甘香鹹鮮✨北海道水八爪魚八爪魚腳超大隻 入味軟腍配搭柚子胡椒同芥末 幾清新Sushi✨赤貝赤貝鮮味爽脆✨沙錐魚昆布漬沙錐魚 鮮甜清新✨鹿兒島車海老車海老 大大隻 結實彈牙✨赤身醬油漬赤身新鮮 帶醬油鮮香✨中拖羅中拖羅 肥美 肉質軟嫩✨深海池魚池魚肉質緊緻 鮮甜✨赤鯥赤鯥 滑嫩 油脂甘香十足✨海鰻海鰻軟腍 醬汁帶甜 ✨海膽海膽有兩款 分別係紫海膽同馬糞海膽 個人較鍾意馬糞海膽 配昆布食 唔錯Tamago✨玉子燒玉子燒鬆軟 口感似蛋糕 有蛋香 幾特別Soup✨赤味噌湯赤味噌湯 味道幾濃 Dessert✨梅酒啫喱配水蜜桃梅酒啫喱軟彈清香 水蜜桃爽口清甜總結:OMAKAS
✨OMAKASE 皇

梅酒啫喱軟彈清香 水蜜桃爽口清甜

總結:OMAKASE套餐豐富
地點方便 環境可以 服務正常
2024-07-08 45 浏览
🍣Sushi Hisayoshi(鮨央泰)📍今日去咗尖沙咀嘅 Sushi Hisayoshi 食 Omakase,呢間餐廳主打江戶前風格嘅 Omakase嚟⛩️!🍴DINNER OMAKASE  $2480呢一個係 hidden menu嚟,餐廳會按照返食材嘅新鮮程度先推介呢一個 menu📖。頭盤有日本水茄子🍆, 汁煮磯粒貝🐚, 子持蝦蛄🦐,全部都好精美😍。北海道毛蟹配土佐酢啫喱🦀,毛蟹好鮮甜,配埋酸酸辣辣嘅土佐酢啫喱,好開胃吓👅。仲有炙燒鰹魚配新洋蔥🧅,鰹魚香氣十足🐟,配埋新洋蔥嘅清甜,勁fresh。之後就係北海道軟煮水八爪魚配芥末及柚子胡椒🐙,食落超淋身,唔會好煙靭,同時亦都會保留到咬口。北海道蝦夷鮑魚配鮑魚肝醬,係用鮑魚肝醬煮新鮮鮑魚🥳。壽司八貫🍣分別有北海道馬糞海膽、 鹿兒島車海老、北寄貝、赤身醬油漬、中拖羅、深海鰺魚、赤鯥、醬燒穴子😋。北海道馬糞海膽,海膽好鮮甜,入口即溶😚,仲有中拖羅,油脂豐盈,入口即化!尾二仲有江户前玉子燒🥚,玉子燒好香、好滑。最後有嗰味噌湯🥣,做一個收尾。之後就係甜品時間🍰,有自家製抹茶蕨餅👍🏻,抹茶味好濃郁,蕨餅好Q彈。
🍣Sushi Hisayoshi(鮨央泰)📍

🍴DINNER OMAKASE  $2480

北海道蝦夷鮑魚配鮑魚肝醬,係用鮑魚肝醬煮新鮮鮑魚🥳。

壽司八貫🍣

尾二仲有江户前玉子燒🥚,玉子燒好香、好滑。

最後有嗰味噌湯🥣,做一個收尾。

2024-07-07 19 浏览
行完海港城 路過見到呢間平實低調嘅OMAKASE 🌟鮨.央泰🌟今次試咗 「皇」 $1,780 +10%包括 📌前菜三款📌刺身兩款 🍴平政魚搭配啫哩昆布 好開胃 🍴鰹魚以醬油漬及鹽兩款調味 帶出鮮甜📌燒物 🍴軟煮八爪魚師傅上枱前用超大嘅八爪魚腳驚豔咗我呢款用嘅係蘿蔔慢煮及秘製醬汁 加少少柚子胡椒已經好夠味 🍴目光一夜干配埋蘿蔔蓉中解魚脂油膩感同時保有魚香📌壽司八款 🍴伊佐木 🍴墨魚紫蘇 🍴北寄貝 🍴深海池魚 🍴赤鯥 🍴北海道紫海膽 &北海道馬糞海膽(連昆布一齊食) 🍴鹿兒島車海老特別想大讚 🍴炙燒拖羅因為估唔到拖羅都有熟成度😍呢到嘅拖羅會熟成一星期胺基酸豐富 啲筋軟啲 魚味都會香好多🥹另一款就係 🍴海鰻面頭嘅汁用骨熬煮加上山椒粉 十分惹味📌玉子燒採用江戶前做法係無落麵粉嘅情況下 用白身魚🐟蝦🦐蛋🥚 做出鬆軟濕潤 又充滿海鮮味嘅玉子燒🥰📌湯物🍴大和蜆 麵豉湯📌甜品 🍴白酒琵琶配檸檬啫喱 作今餐總結
行完海港城 路過見到呢間平實低調嘅OMAKASE

🍴墨魚紫蘇
🍴北寄貝
🍴深海池魚
🍴赤鯥
🍴北海道紫海膽 &北海道馬糞海膽(連昆布一齊食)

🍴鹿兒島車海老

🍴大和蜆 麵豉湯

📌甜品
🍴白酒琵琶配檸檬啫喱 作今餐總結
2024-07-06 41 浏览
📍 @sushi.hisayoshi.hk in Tsim Sha TsuiJapaneseFood: 💛💛💛💛💛Décor: 💛💛💛💛💛Service:💛💛💛💛💛Price Value: 💛💛💛💛🤍Price:💰 Sumeragi Omakase $1780+10% ppFavourite:💖 edomae sushi 🍣 —————————————————————✅ Located at Harbour city, takes only 3 minutes walk from Tsim Sha Tsui MTR station. Super convenient.✅ The menu offers a wide variety of delicious and mouthwatering sea delicacy, appetizers, sashimi, yakimono, sushi, tamago, soup and dessert.✅Edomae-style omakase owned by award-winning Sushi Master Hisayoshi Iwa✅
Japanese

Food: 💛💛💛💛💛
Décor: 💛💛💛💛💛
Service:💛💛💛💛💛
Price Value: 💛💛💛💛🤍
Favourite:💖 edomae sushi 🍣
—————————————————————

✅ Each piece of sashimi or sushi is fresh and made with great tasting ingredients that enhance the taste
✅ Authentic and spectacular dinning experience
✅ Decadent omakase you just can’t miss in Hong Kong.
✅ A delightful experience. Friendly reminder: be sure to making a booking well in advance
✅ Overall the food quality was outstanding
✅Servers are also great and always efficient, happy and polite

—————————————————————
𝙿𝚕𝚎𝚊𝚜𝚞𝚛𝚎 𝚘𝚗 𝚝𝚑𝚎 𝚕𝚒𝚙𝚜, 𝚕𝚒𝚏𝚎𝚝𝚒𝚖𝚎 𝚘𝚗 𝚝𝚑𝚎 𝚑𝚒𝚙𝚜 🐰

𝙻𝚒𝚙𝚜 𝚏𝚘𝚕𝚕𝚘𝚠 : @eatwithbunny_ ✨
H𝚒𝚙𝚜 𝚏𝚘𝚕𝚕𝚘𝚠 : @workoutwithbunny 🏃‍♀️
#globaleats #eatwithfoodiez
2024-07-05 27 浏览
朋友介紹喺尖沙咀呢間Omakase食材靚!所以同朋友一齊試試佢!兩款海膽超級正呀🥹餐廳全部座位都係吧枱,每個廚師serve 2至4個客人,我地叫咗個Menu 皇,前菜、刺身、壽司、燒物、甜品都有齊!我最鍾意嘅一定係海膽,今次食到馬糞海膽同而家當造嘅紫海膽,紫海膽清甜,馬糞海膽濃郁,完全滿足到我🥹燒物 - 目光魚一夜干第一次食目光魚就非常喜歡,外皮燒到薄脆,咬落去油脂重肉質嫩!北海道水八爪魚煮得非常軟腍,加埋燒汁同柚子胡椒好好味,廚師仲會show出原隻八爪魚腳俾大家打卡!刺身我就最欣賞鰹魚二食,鰹魚質地淋滑無筋,新鮮鐵味唔明顯!炙燒再加上大蔥,魚皮焦脆有魚香,味道仲好夾!🔥Menu 皇 $1780🔥食物:❤️❤️❤❤❣️( 用料上乘海膽正)環境:❤️❤️❤❤❣️( 近距離睇廚師製作)服務:❤️❤️❤️❤❣️(主動有禮貌)價錢:❤️❤️❤❣️🤍(香港經營成本太高)📍鮨 央泰 @sushi.hisayoshi.hk 📍尖沙咀廣東道3-27號海港城港威大廈地下G111號舖#tsimshatsui #omakase #harbourcity #habourcityhk #sushihisayoshi #sushi #香港

餐廳全部座位都係吧枱,每個廚師serve 2至4個客人,我地叫咗個Menu 皇,前菜、刺身壽司、燒物、甜品都有齊!

燒物 - 目光魚一夜干

🔥Menu 皇 $1780🔥
食物:❤️❤️❤❤❣️( 用料上乘海膽正)
環境:❤️❤️❤❤❣️( 近距離睇廚師製作)
服務:❤️❤️❤️❤❣️(主動有禮貌)
價錢:❤️❤️❤❣️🤍(香港經營成本太高)

📍鮨 央泰 @sushi.hisayoshi.hk
📍尖沙咀廣東道3-27號海港城港威大廈地下G111號舖

#tsimshatsui #omakase #harbourcity #habourcityhk #sushihisayoshi #sushi #香港美食 #海港城#鮨央泰 #尖沙咀 #尖沙咀美食 #尖沙咀好去處 #japanesefood #foodaddict #foodlover #hkfoodielife
  • 北海道八爪魚
2024-07-04 38 浏览
《正宗的江戶前風格Omakase 》終於有機會食呢間bookmark 左好耐嘅#鮨央泰,成日聽到好多朋友介紹,今日我終於嚟食廚師發板啦😍😍💰DINNER OMAKASE $2480 💰餐廳會按照返食材嘅新鮮程度才會推介呢個係 hidden menu🤩🤩先付三點及🥢日本水茄子、汁煮磯粒貝、子持蝦蛄🥢北海道毛蟹配土佐酢啫喱🥢北海道帆立貝🥢蜜柑鯛🥢炙燒伊佐木配蘋果羅白溶🥢炙燒鰹魚配新洋蔥、醬油漬鰹魚配薑蔥蓉🥢北海道軟煮水八爪魚配芥末及柚子胡椒🥢慢煮鮟鱇魚肝配西瓜奈良漬🥢目光魚一夜干🥢北海道蝦夷鮑魚配鮑魚肝醬壽司🍣八貫🍣北海道馬糞海膽🍣鹿兒島車海老🍣北寄貝🍣赤身醬油漬(熟成十日)🍣中拖羅(熟成十四日)🍣深海鰺魚🍣赤鯥🍣醬燒穴子即場睇住👀👀👀師傅即握即整,集視覺味覺於一身😎🥢江户前玉子燒🥢味噌湯🥢自家製抹茶蕨餅真係同飛✈️左去日本食嘅野一樣,時令上等食材,食材新鮮 ,款式用心,擺盤精緻大大大滿足的一餐💯💯💯
《正宗的江戶前風格Omakase 》
終於有機會食呢間bookmark 左好耐嘅

💰DINNER OMAKASE $2480 💰
餐廳會按照返食材嘅新鮮程度才會推介
呢個係 hidden menu🤩🤩

先付三點及
🥢日本水茄子、汁煮磯粒貝、子持蝦蛄
🥢北海道毛蟹配土佐酢啫喱
🥢北海道帆立貝
🥢蜜柑鯛
🥢炙燒伊佐木配蘋果羅白溶
🥢炙燒鰹魚配新洋蔥、醬油漬鰹魚配薑蔥蓉
🥢北海道軟煮水八爪魚配芥末及柚子胡椒
🥢慢煮鮟鱇魚肝配西瓜奈良漬
🥢目光魚一夜干
🥢北海道蝦夷鮑魚配鮑魚肝醬

壽司🍣八貫
🍣北海道馬糞海膽
🍣鹿兒島車海老
🍣北寄貝
🍣赤身醬油漬(熟成十日)
🍣中拖羅(熟成十四日)
🍣深海鰺魚
🍣赤鯥
🍣醬燒穴子
即場睇住👀👀👀師傅即握即整,集視覺味覺於一身😎

🥢江户前玉子燒
🥢味噌湯
🥢自家製抹茶蕨餅

大大大滿足的一餐💯💯💯
朋友知我係鮨好最近忙到爆炸 好耐冇見久違地見面 就帶我去尖沙咀海港城既鮨 央泰食大餐🍣鮨央泰由拎過米芝蓮1星既壽司大師同徒弟主理⭐食材源自日本 每日新鮮空運到港✈️鮨店於名店林立既海港城地舖少見鮨店開係咁方便既位置鋪外邊有落地大玻璃又有竹簾裝飾 貴氣得黎帶點神秘感內裡空閒感不俗 和風既木系裝潢配合柔和既燈光 令人有種舒適放鬆既感覺😌壽司吧相當大 有18席 另有7人獨立房有別一般鮨店 幾有氣派平日晚上幾近滿席3位師傅各自招待4-5人 負責我地既係一位日藉師傅握功不俗 壽司飯偏鬆 微酸帶咸味 唔會太強烈魚料種類甚多 最受歡迎既吞拿魚 海膽都有😇今次叫左Menu Sumeragi皇 包括前菜3品 刺身2品 燒物 手握壽司8貫 甜品 湯 非常豐富☺️前菜擺盤精緻 賣相一流💥金絲瓜: 加入鏗魚汁同薑絲既南瓜絲 好清新開胃💥慢煮笠貝: 爽口有口感💥香魚甘露煮: 肉質鮮嫩刺身💥鏗魚兩食: 炙燒過既配生洋蔥 食落濃香 VS醬油漬wasabi相對清新💥平政魚: 用上木魚花熬既啫喱令到魚味更清新 仲有九條蔥 捲埋一齊食 正壽司💥伊佐木💥深海池魚💥北海道北寄貝💥鹿兒島車海老💥赤睦💥長崎 熟成十日 赤身💥中卜口💥
朋友知我係鮨好

💥甜品
白桃配梅酒啫喱 白桃勁清甜
再食埋個啫喱 滿足作結🫶🏻
2024-07-04 16 浏览
【皇 SUMERAGI すめらぎ】°先付け・三点 Appetizer - 3 kinds°さしみ・二点 Sashimi - 2 kinds°燒物Yakimono°握り寿司・八貫 Sushi - 8 kinds°玉子焼きTamago°椀物 Soup°デザートDessert💡唔好遲到!因為omakase係席前料理會預留時間俾每組客人一同享用,等齊人先可以才開始。如果遲超過15mins 有機會被取消預訂。💡大部分都已經調好味,除非師傅特意指示都無乜機會點鼓油。💡開始前可以同師傅溝通飯量同唔食嘅食材例如白子、Wasabi 等等💡Omakase其中一個精髓就即整即食,一上菜就儘快食唔好花太多時間影相食Omakase 有咩要留意❔
【皇 SUMERAGI すめらぎ】
°先付け・三点 Appetizer - 3 kinds
°さしみ・二点 Sashimi - 2 kinds
°燒物Yakimono
°握り寿司・八貫 Sushi - 8 kinds
°玉子焼きTamago
°椀物 Soup
°デザートDessert

💡大部分都已經調好味,除非師傅特意指示都無乜機會點鼓油。