2017-11-14 22901 浏览
鮮入圍煮呢四個字,相信大家對佢都唔太陌生,不過如果係講緊呢間打邊爐既餐廳,你又熟唔熟悉先!小編今次初次幫襯,對佢既體驗真係可以講係夠曬特別,感覺同佢地既食材一樣,都係禁新鮮!一入門口,其實已經有種好特別既感覺,餐廳環境及設計,都有d似街市混合大排檔既原素係入面禁。一問得知,原來客人真係可以好似係街市禁,自行係餐廳安排既位置自選食材,特別係海鮮!坐底睇睇order紙,食物連湯底一共有5張紙分好類別比客人選擇。湯底可謂係餐廳其中一項最注重既環節之一,佢一共有15款湯底提供比客人選擇!真係梗有一款岩你心水!而小編今次就選擇左價值 $238 濃厚原隻雞煲花膠湯 (細)試試佢先! 大家見到最上方既就係果煲濃厚原隻雞煲花膠湯啦!岩岩上枱時,佢真係原隻雞禁比客人既,由於當晚小編只有兩人食,不過雞就已經有完整既半隻店員會幫手即場係你面前將雞剪分成雞件,方便食用之餘,令成個湯底更有雞味!唔講得少!除左d雞之外,個底湯底真係有大大舊既花膠架,係正宗花膠,並唔係由魚肚代替數量都唔少架,每舊都煲到入口即溶,加上超香濃既雞湯,完全係滿足呀等緊d配料黎既同時,大家都可以睇下有咩飲品,價錢尚算ok,打邊爐點都要飲下

等緊d配料黎既同時,大家都可以睇下有咩飲品,價錢尚算ok,打邊爐點都要飲下野既
不過由於餐廳既酒牌仍在處理中,所以就無有酒精飲品住了

配料到!第一個先黎既係佢,$78 美國雪花肥牛。望落已經感覺到好新鮮,因為佢既顏色鮮豔,脂肪較少及分佈平均,更加絕對唔係一般既肥牛!完全無食落口只得肥既感覺

放落湯涮一涮就食得
食落入口即溶,好重既牛肉味
絕對想再encore黎多碟!

之後係呢個 $48 花膠雲吞 。呀!又估佢唔到有驚喜,望落同平時食既餃完全無分別,不過食落就好重既膠質,因為入面真係放滿花膠,同平時既蝦肉雲吞,韮菜雲吞果d非常唔同
加上,湯底同樣有花膠既情況下,再食呢個花膠雲吞,絕對係女士至愛!

$32 雞脾菇係小編打邊爐其中一款至愛既配料,因為佢會吸收左湯底既味道同湯汁,食落去果陣除食到本身雞脾菇既味道之餘,又可以有爆汁既感覺,果種口感。。。你食過就知啦

最後一款配料係佢!賴尿牛丸?!
唔係。。。佢係$38既芝士牛丸
牛丸就食得多啦,不過芝士內心既就都比較少,雖然只得6粒數量,不過粒粒既大小均一,入面重爆滿曬芝士!

不得了呀,睇下入面d芝士,一咬落去彈牙之餘,d芝士都炸曬出黎
小心熱呀!

而餐廳另外亦會收取人頭醬料每位$10同埋單加一服務費既,不過小編就覺得佢既性價比都幾高,特別係個湯底!
大家盡可能就記得打去卜位先啦,因為真係好多人幫襯架
2017-11-09 572 浏览
呢間火鍋店想黎試咁耐....見今日黎開旺角就book 位試下啦~必點花膠雞湯!店員介紹先飲湯....好大舊花膠啊😍 同埋雞湯好香,睇顏色就知落足料煲!然後店員會黎幫你剪雞....繼續食雞、食花膠 同飲湯~食到7788,之後就係用雞湯做湯底打邊爐我地係海鮮魚缸度揀左 美國桶蠔又叫左新鮮雞腸、鮮准山 同 皇帝菜桶蠔 煮完都好大隻😳😳1 d 腥味都冇,而且蠔肉好肥大,正!新鮮雞腸....真係好香雞味😍一試難忘!好快熟,建議唔使煮好耐~之後突然發現有個店員係度切緊野....原來係新鮮本地手切牛肉!可惜同行朋友唔食牛,下次同家人黎再叫碟食~

必點花膠雞湯!店員介紹先飲湯....
好大舊花膠啊😍 同埋雞湯好香,睇顏色就知落足料煲!
然後店員會黎幫你剪雞....
繼續食雞、食花膠 同飲湯~

食到7788,之後就係用雞湯做湯底打邊爐
我地係海鮮魚缸度揀左 美國桶蠔

又叫左新鮮雞腸、鮮准山 同 皇帝菜

桶蠔 煮完都好大隻😳😳
1 d 腥味都冇,而且蠔肉好肥大,正!
新鮮雞腸....真係好香雞味😍
一試難忘!好快熟,建議唔使煮好耐~

2017-11-02
  • 濃厚原隻雞煲花膠湯
2017-10-29 1704 浏览
在朋友極力推介下話這間火鍋店好好味,真的沒有介紹錯,真是好味😋,尤其個「濃厚原隻雞煲花膠湯」,湯夠濃,雖然帶有少少鹹不過真是好好味,我們每人都飲了兩碗湯才開始打邊爐,花膠比我想像中多及夠大隻,店員服務好好,會幫妳把原隻雞🐔剪到一件件,方便大家享用👍🏻店內還可以叫一些海鮮,眼見啲水都好乾淨,我們叫了花甲王及蕃薯蜆,海鮮好新鮮及鮮甜好味,蕃薯蜆一啲沙都沒有😋整體所有食物都好好,下次有機會會再來這間食 👍🏻😍😍
濃厚原隻雞煲花膠湯
整體所有食物都好好,下次有機會會再來這間食 👍🏻😍😍
2017-10-27
2017-10-29 481 浏览
因為上星期是母親的生日,於是我帶了家人來這店當日預訂了台,是晚上7:30我們準時來到,但店員竟就說因臨時多了客人,我們要到8:30才可進去聽完的確好掃興,好似已失去了預訂店的意義但因為是母親的生日,決定等啦環境:裝潢不錯,有復古的感覺食物:點了花膠雞湯底,以為好好食,但食落勁重史雲乜雞湯味,好冇誠意!咁我自己屋企煮都得啦!其他火鍋配料,味道一般,但價錢超貴,唔值得黎食啦!性價比低!試過一次就唔會再食
因為上星期是母親的生日,於是我帶了家人來這店
當日預訂了台,是晚上7:30
聽完的確好掃興,好似已失去了預訂店的意義
但因為是母親的生日,決定等啦

環境:裝潢不錯,有復古的感覺
其他火鍋配料,味道一般,但價錢超貴,唔值得黎食啦!
性價比低!
試過一次就唔會再食
2017-10-21 572 浏览
朋友推介過「鮮入圍煮」好多次,但係一直未有機會去試,今日終於一償所願啦!店面設計主打懷舊街市風,甚有特色。環顧四周,有唔少都係遊客,特別多係內地人,真搞笑。濃厚原隻雞煲花膠湯(細)$238個湯底真係不得了,花膠分量多,仲有原隻雞,我當湯咁飲,飲咗好多碗!辣椒牛丸(半打)$28大力推介呢款,都幾辣架,但係好好食!炙燒芝心丸(半打)$28魚蛋皮小籠包(4隻)$28賣相幾特別,食落就係魚蛋。健康芋絲 $24唐生菜 $32稻庭手打烏冬 $28最怕就係食cheap cheap烏冬,好彩呢度供應稻庭烏冬。

濃厚原隻雞煲花膠湯(細)$238

辣椒牛丸(半打)$28
大力推介呢款,都幾辣架,但係好好食!

炙燒芝心丸(半打)$28

魚蛋皮小籠包(4隻)$28
賣相幾特別,食落就係魚蛋。

健康芋絲 $24

唐生菜 $32

稻庭手打烏冬 $28
2017-10-11
2017-10-18 430 浏览
環境:坐得唔舒服,迫加窄! 仲要滴水!服務:普通,埋單計多兩份飲品,ㄧ定要查單食物:貴,普通食材,味道普通,花膠鷄㷛超油膩,唔係其他人所吹噓的好味!最重要是九人中有七人半夜痾嘔!不確定是食物不潔定太油膩所致,我就只此ㄧ次,不推介!
環境:坐得唔舒服,迫加窄! 仲要滴水!
服務:普通,埋單計多兩份飲品,ㄧ定要查單
2017-09-27 790 浏览
朋友提前兩個星期由openrice訂位,打來confirm位時都冇話限時2個鐘,去到攞位先講有限時,6點開始,8點交檯,7:30last order。8個人為了節省時間,叫了一個大花膠雞煲,好大煲,有一隻雞係裡面,店員會係湯滾之後幫你剪開。雞湯幾好飲,但偏鹹小小。花膠普通。最推薦芝心牛丸,好多芝士。皮蛋貢丸好少見,但裡面皮蛋加了好多姜,我接受唔到。炸響鈴就係一般貨色,唔似自家製。最誇張係皇帝菜,7點食完皇帝菜想encore,竟然話已經賣完!我覺得係要留貨比下一round多點。價錢就唔係好貴,但除了雞煲冇咩特別,仲有限時,應該唔會再來。
2017-09-25 562 浏览
朋友推介 諗住book位 上網預約時間無得選擇 只可以約11點半 ok 我打電影預約 打左100次電話 無人接聽! 咩服務態度?離譜好嬲 如果無人聽電話就唔好打個聯絡電話出黎啦!
好嬲 如果無人聽電話就唔好打個聯絡電話出黎啦!
2017-09-24 677 浏览
听说不预约吃不到,所以在官网下了预定,说是要收到确认短信才可以,等了很久没有,打了16通电话,和网上说的一样永远不接。后来好不容易收到确认晚上十点半就餐。进去以后说有预约,回答稍等,负责的人不见了,就晾一边,问多久,回答他们也找不到这个人…什么鬼…后来负责人来了,查登记表居然没有…给她看短信后塞了个位子给我们。(空位很多,但贸然来就会被拒绝说没有位子)。花胶鸡:细锅三个人吃够了。一定要刚开始就多喝汤,等涮了东西加了水就会变的很淡,也就是说后面飘着鸡油就不好喝了。姜汁皮蛋贡丸:Q弹可口,但是有好几个是没有皮蛋和姜的,本来不想说,但是吃了好几个都是纯的忍不住了,说帮忙换,换了半天没有,再催,说先把贡丸捞出来,还问我们要不要留下多吃…嗯…你们拿走回收吧…我们又不是来讹你们的。手切安格斯牛肉:味道很鲜嫩野生竹笙:的确是好的东西鹅肠:从来没见过那么肥的鹅肠哇!饮料:还以为外面不能带进来,谁知道进来人手都是楼下买的椰汁大王重点点菜的时候饮料还没报完服务员就跑了,饮料是催来的米饭:点了两碗米饭半天没来,以为又要忘了,和服务员说,很不耐烦的说“在做”。我说“米饭不是一盛就好吗?”回答“那也马上轮不到你

手切安格斯牛肉:味道很鲜嫩
野生竹笙:的确是好的东西
鹅肠:从来没见过那么肥的鹅肠哇!
重点点菜的时候饮料还没报完服务员就跑了,饮料是催来的
米饭:点了两碗米饭半天没来,以为又要忘了,和服务员说,很不耐烦的说“在做”。我说“米饭不是一盛就好吗?”回答“那也马上轮不到你们”。很好,我说“你开心就好”我心想你要是一会儿忘了,看你怎么说!后来很争气的来了。
总体不点海鲜人均300,海鲜偏贵。我想说,这顿体验真的是催着菜来吃,盯着服务员就怕一不小心她就把你忘了,女服务员态度还很差。是生意好,口味也不错,限定两小时什么的都没问题,但是吃的很心累,也太傲了吧!
2017-09-23
$400 (宵夜)
  • 手切安格斯牛肉
  • 浓厚原只鸡煲花胶汤
  • 姜汁皮蛋贡丸
2017-09-18 439 浏览
鮮入圍煮絕對是我吃過的最好吃的花膠雞火鍋,比起上海的樓上,洋房,鍋底更為濃厚,口感更加綿密,滿滿的花膠膠質十足,食材極為新鮮,海鮮都是現場現場選直接上桌。因為有熟客帶路,我們選擇了需要提前預定的高級花膠雞湯底,上來的彩色銅鍋也跟隔壁的普通鍋子不一樣。花膠份量十足,四個人每個人兩大碗都還有餘,湯底黏稠,感覺每一口都喝進去滿滿的膠原蛋白。每人點了兩個花竹蝦,感覺蝦子的長度快有火鍋直徑那麼長了,肉質豐富且鮮美。安格斯牛肉也好吃。小料的選擇沒有樓上和洋房的選擇多,但是味道足以。裝修故意做成大排檔風格,牆面上的毛筆字寫著招牌湯低的故事,差點忘記自己身處高樓裡,真以為自己在香港街邊的大排檔打火鍋。 最好吃的花膠雞湯底,推薦給喜歡的人。

最好吃的花膠雞湯底,推薦給喜歡的人。
2017-09-18 13677 浏览
平時經過旺角都見到「鮮入圍煮」嘅火鍋店好多人等位,今次就上去湊下熱鬧,好彩我哋六點鐘就入座,餐廳有一張枱比我地,入到去已經幾乎全場爆滿了。餐廳環境好特別,裝修成一個古色古鄉嘅街市咁,好有地道嘅感覺,用餐嘅時候好似置身於街市中,仲可以即場揀選新鮮游水海鮮,另有一番特別。精選湯底都有好多款式,女士們養顏嘅湯底都有,仲有好多特色嘅湯底。由於今次得我哋兩個人,我哋兩人都好鍾意沙嗲味道,所以叫咗「沙嗲湯底」都只係$68試吓。「沙嗲湯底」賣相吸引,遠處已經聞到鍋入面有好濃郁嘅沙嗲味道,我哋即刻叫番啲火鍋配料打個靚邊爐。餐廳非常體貼,火鍋配料嘅餐紙都分類列明晒出嚟,想搵心愛嘅火鍋配料好快就搵到,就咁望都有70多種配料選擇,除此之外,當天嘅時令海鮮同埋價錢一一列晒喺餐廳嘅黑板上面,非常當眼清晰。以我們牛魔王嚟講,即刻叫返一碟「手切牛肋骨肉」,牛肋骨肉條紋非常平均,半肥瘦的,放喺一盆冰上面,可以保存牛肉嘅溫度同鮮味。將牛放入火鍋灼,幾秒就食得,食落去牛肉肉質滑嫩,好有口感,咬幾啖就溶咗了。另外再叫左「花膠雲吞」、「帶子水餃」、「牛丸」同埋「油麥菜」。由於我太鍾意食餃子類啦,估唔到呢度嘅雲吞同埋水餃都非常

2050 浏览

另外再叫左「花膠雲吞」、「帶子水餃」、「牛丸」同埋「油麥菜」。由於我太鍾意食餃子類啦,估唔到呢度嘅雲吞同埋水餃都非常好食,最重要係佢脹卜卜,非常足料,咬落去即刻見到有花膠係雲吞入面,女士們必食,食得多花膠可以養顏,正。

飲品方面,有支裝同埋罐裝汽水等等選擇,打邊爐當然唔少得要叫啦,我就叫左一枝Fanta汽水,一邊打邊爐一邊飲好爽!

最後埋單都只係$500左右,就食到咁豐富嘅邊爐,下次會再約多啲人一齊食多啲火鍋配料。

2017-09-14 579 浏览
終於有機會去擺獎火鍋店試食,本來抱很大期望,最終失望而回,這間又是-次飯店,不會有第二次最出名的花膠雞鍋,緊係要-試,因為現在很多食店也出,我试遇三四間也不錯的,這個應該是最安全,鍋底—到,先試湯頭,有雞味,比較清淡但有鮮味唔差,但-試雞肉根本違反常理,食雞不外乎嫩滑,但在我口裹的根本是-塊柴皮,比煲湯後的湯渣還要差,雞肉的質量根本不是現代人的食物,這个食物的質量應該是軍糧級的(食又死,唔食又死)花膠腥到入唔到口,食到-半吐返出來,應該是浸花時汆水不夠,講實話,相差合格還有-段距離最大問題是冷氣不夠,我一邊食-邊流汗,又講有冷氣的大排檔,冷氣先生你今日放假呀??魚皮,响玲是超市貨不多講,配料-般全世界也是-樣的供應商只有新鮮鵝腸值得-提,買相靚仔,有油香味爽:

魚皮,响玲是超市貨不多講,配料-般全世界也是-樣的供應商

只有新鮮鵝腸值得-提,買相靚仔,有油香味爽
2017-09-12 363 浏览
之前黎左呢度同同事打邊爐,一行十幾人。預先book 左7:30入座,但係都等左幾個字。入到去發現十分旺場,勁多人!加上裝修都好有港式大排檔風格,即刻好有親切感我地叫左個招牌花膠雞湯,真係正到爆!個湯好鮮甜,同埋落左好重料嘅花膠,岩哂貪靚嘅女士!係落邊爐料之前,職員建議我哋食晒啲湯底先,我都係睇一次靠食花膠同飲雞湯食飽一半先!令我印象最深刻嘅竟然係湯底!呢樣野我係其他火鍋店都未試過真係超級強烈推介這個湯底呀
之前黎左呢度同同事打邊爐,一行十幾人。
預先book 左7:30入座,但係都等左幾個字。

令我印象最深刻嘅竟然係湯底!呢樣野我係其他火鍋店都未試過
真係超級強烈推介這個湯底呀
2017-09-11 329 浏览
牛肉好靚好好食先入為主我都會再去但係等於比較耐大家最好早啲到先入為主又有肉汁鮮嫩而且薄切616就熟啦最鍾意食佢嘅牛肉其他配料沒有特別環境冇想像中咁乾淨但仍可接受
牛肉好靚好好食

616就熟啦
最鍾意食佢嘅牛肉
其他配料沒有特別

環境冇想像中咁乾淨但仍可接受
近年,🍲火鍋店開到成行成市, 尤其以🐔雞煲和主打海鮮🦀的火鍋店為最普遍。 位於旺角的「鮮入圍煮」自開業以來,一直廣受火鍋迷青睞, 剛開業時,最高峰期是book一個月後,🙊😆 不過既然小妹話想試,當然要盡洪荒之力啦! 今次早兩星期book就得左啦!😏 「鮮入圍煮」裝潢設計成六、七十年代的懷舊街市, 設立了琳琅滿目的海鮮檔、肉檔和菜檔, 讓客人有如置身於街市旁的大排檔吃火鍋一樣, 可即場揀料,即點即切即烚即食,別具特色。😳 而海鮮檔、肉檔和菜檔也絕非虛有其表, 所有材料一律是當日最新鮮靚貨, 游水生猛的海鮮、新鮮肉類和時令蔬菜, 務求達至真正的「鮮入、圍煮」。😎 時日海鮮類種類繁多; 有蟶子皇、大蜆、海中蝦、花螺、美國桶蠔、南非鮑魚、龍蝦等, 象拔蚌更能做成刺身呢!😍😍😍 餐廳面積頗大,環境簡約而整潔, 餐桌全都是大排檔的圓檯圓凳, 保留傳統大排檔環境和風味, 牆上還有仿照曾灶財墨寶的書法寫成的餐廳介紹,感覺很香港地~🇭🇰 「鮮入圍煮」供應15款傳統或獨家湯底,😯 而其中最具特色的是火焰雞煲蟹粉鍋、豬肚胡椒雞湯、花雕醉雞湯鍋、濃厚原隻雞煲花膠湯、招牌海鮮入圍煮湯、川芎白芷魚頭湯等。
近年,🍲火鍋店開到成行成市,
尤其以🐔雞煲和主打海鮮🦀的火鍋店為最普遍。
位於旺角的「鮮入圍煮」自開業以來,一直廣受火鍋迷青睞,
剛開業時,最高峰期是book一個月後,🙊😆
不過既然小妹話想試,當然要盡洪荒之力啦!
今次早兩星期book就得左啦!😏

「鮮入圍煮」裝潢設計成六、七十年代的懷舊街市,
設立了琳琅滿目的海鮮檔、肉檔和菜檔,
讓客人有如置身於街市旁的大排檔吃火鍋一樣,
可即場揀料,即點即切即烚即食,別具特色。😳

而海鮮檔、肉檔和菜檔也絕非虛有其表,
所有材料一律是當日最新鮮靚貨,
游水生猛的海鮮、新鮮肉類和時令蔬菜,
務求達至真正的「鮮入、圍煮」。😎
時日海鮮類種類繁多;
有蟶子皇、大蜆、海中蝦、花螺、美國桶蠔、南非鮑魚、龍蝦等,
象拔蚌更能做成刺身呢!😍😍😍

餐廳面積頗大,環境簡約而整潔,
餐桌全都是大排檔的圓檯圓凳,
保留傳統大排檔環境和風味,

「鮮入圍煮」供應15款傳統或獨家湯底,😯
2078 浏览

2017 浏览

小妹就最為滋補,所以便選了店家人氣之選-濃厚原隻雞煲花膠湯,
雞煲花膠湯有(大)$328,有(細)$238 ,
不過只有我們倆食,所以點(細)就夠晒數啦!😌
雖然是(細),但卻十分足料!
煲內除了有半隻🐔雞外,還有多件大大塊的花膠,😍
濃厚原隻雞煲花膠湯

上枱後,店員還會貼心地把雞剪開一件件,方便食客食用,

濃厚原隻雞煲花膠湯

雞肉肉質嫩滑唔嚡口,又入味,
花膠滑嘟嘟,滋潤又養顏!😌
加其他配料前,先喝一口湯頭,
膠原感重,微微散發着雞的鮮味~不會太油膩,不錯啊!😙

喝過湯後便可以開始火鍋了!🤗
火鍋前先混個醬(人頭醬料費$10),
基本調味料:生蒜、熟蒜、蔥、辣椒、豉油都有。😏

小妹打邊爐必點的怎少得牛肉~🙊😂
而我們挑選了最便宜的手切安格斯牛肉($158),
雖然最便宜,但性價比頗高!😏
牛肉色澤紅潤,紅白相間,不肥不瘦剛剛好,👍🏻
口感幼嫩,牛肉味香濃,正正子!😎

手切安格斯牛肉

脆肉鯇魚片($58)
脆肉鯇十分新鮮,肉質鮮味爽脆~
脆肉鯇魚片

蟹子墨魚滑($78)
雖然蟹子不多,但勝在墨魚滑大大份,
涮熟左之後又夠爽口彈牙,值得一試!👍🏻
蟹子墨魚滑

皇帝菜($32)
皇帝菜係火鍋店並不常見,
小妹最愛那鮮香嫩脆的口感,
而且營養價值豐富,不錯啊!
皇帝菜

原粒帶子水餃(4粒)($48)
一客水餃有四隻,隻隻都皮薄餡多,
除了豬肉外,每隻還吃得到數粒有嚼勁的小柱,
抵食又美味! 😋

原粒帶子水餃

新鮮淮山($35)
淮山本身無乜味,但容易吸湯,
所以吸晒鮮甜的花膠雞湯,入味又爽口~
新鮮淮山

值得一提的是,
雖然我們當日最後都沒有點選海鮮,
但我們卻非常眼紅隔離枱的花竹蝦,👀
因為有成半隻手臂咁長,好誇張呀!!!
但我地已經飽晒啦,唯有下次啦。🙊😂

飲品方面,
汽水、啤酒、茶、健康飲品都有,

汽水還是支裝的呢,夠晒原味!😍

整體來說,
「鮮入圍煮」不論在湯底或配料方面都相當有水準,👍🏻
打邊爐愛好者不可以錯過呀!😏
脆肉鯇魚片