2018-06-26 365 浏览
1.不起眼的一家店2.人很多3.菜品很多的4.雞湯鍋的湯很鮮,很濃5.店的地理位置很方便,地鐵油麻地A口出來最近,從旺角也可以就是走的要多一點。6.總體還是很棒的!下次還來!
2018-06-26
2018-06-22 297 浏览
網上訂8位,備註:有2架BB車,希望可安排較入位置。店員已安排最大的枱給我們,用膳期間店員招呼不錯,惟我們叫埋單後,我身後左邊有位店員數人頭8位,右邊店員細聲說10位(心諗BB都計?3個月大+歲半)查單發現計了10位醬油錢,於是我話2個是BB,女店員稱人數以訂位時為準!我回應我訂的是8位,最後改了收8位醬油錢(如果我訂7位,最後來8位,他們會計訂位時的7位嗎?)公道說,食物是新鮮,但不建議帶生日蛋糕慶祝生日,限時2小時,需埋單前半小時提出切蛋糕,其實不會夠時間的。最後蛋糕帶到樓上cafe享用。另需推bb車亦不建議到此食肆用膳,地方太窄。只怪你不是阮兆祥,人地不用限時。
網上訂8位,備註:有2架BB車,希望可安排較入位置。

另需推bb車亦不建議到此食肆用膳,地方太窄。

只怪你不是阮兆祥,人地不用限時。
2018-06-21
庆祝纪念
生日
2018-06-16 311 浏览
媽媽鐘意食花膠,上次帶完佢黎食,一直念念不忘,話想再食呢間,所以今晚又抽左時間帶佢黎。雖然六點尚早,但已經坐左大半人,一如上次叫工花膠雞湯。🥘花膠雞湯(細)$238一上湯底員工就隨即係我地面前剪開隻雞,滾多陣就可以開餐,湯底雞味濃郁、花膠厚實,雞有鮮味。🥢韭菜餃 $32估唔到呢個韭菜餃甘好味,材料新鮮,餡料夠多,韭菜香口,整體又唔會膩,大滿足。🥢炸響鈴 $48打邊爐又點小得響鈴呢。🥢新鮮田雞(2隻)$44新鮮清甜,記得唔好碌太耐,剛好熟就最好食。🥢鮮淮山 $35口感爽滑,滾耐d會更綿更好食。🥢油麥菜 $32蔬菜新鮮,可索哂湯精華。

🥘花膠雞湯(細)$238

🥢韭菜餃 $32

🥢炸響鈴 $48
打邊爐又點小得響鈴呢。

🥢新鮮田雞(2隻)$44
新鮮清甜,記得唔好碌太耐,剛好熟就最好食。

🥢鮮淮山 $35
口感爽滑,滾耐d會更綿更好食。

🥢油麥菜 $32
蔬菜新鮮,可索哂湯精華。

2018-05-29
2018-06-08 293 浏览
我啲朋友食過話好味,不過見佢喺旺角又冇乜衝動過嚟,咁岩今日要去旺角開會,開完會又唔係好嘢就博下有冇位,未夠六點已經坐滿晒人,原來呢度最特別係佢嘅裝修,好似成個街市咁!不過係一個好乾淨嘅街市!花膠雞湯 - 冇得輸!對於想飲雞湯嘅我簡直係一拍即合!我哋兩個人所以只係叫咗個細嘅,一個細嘅花膠雞湯你會以為佢只係得兩三片花膠?你錯喇!佢個湯總共有七八舊花膠,係九啊唔係片!仲有半隻雞,我仲要堅持食完花膠同埋雞先至比我個朋友打邊爐,佢食完所有野之後佢已經爆左!湯真係好好味,有鮮雞味,個湯煲得好濃郁,我自己飲左差唔多兩大碗湯,其實我今日有啲唔舒服所以唔敢食花膠,不過朋友仔話佢嘅花膠煲得好琳,又唔會瘦猛猛,佢用佢用好足料黎形容!蟹子鮮蝦滑 - 佢啲材料真係好新鮮,簡單一個字: 正!薑汁皮蛋貢丸 - 見到佢忍唔住想試吓,我平時好少叫現成嘅丸子,不過呢個好特別,味道亦都唔錯,咬開少少貢丸,有少少湯汁流出黎,裏面真係平時食皮蛋芫荽嘅味道,所以我真係好鍾意,而且價錢唔貴,值得一試!牛柏葉 - 都係果句,夠新鮮,最重要係大大份,好抵食!炸魚皮 - 由於太飽嘅關係, 再加上佢係獨立包裝,我冇理由唔將佢帶返屋企!我決

蟹子鮮蝦滑 - 佢啲材料真係好新鮮,簡單一個字: 正!

牛柏葉 - 都係果句,夠新鮮,最重要係大大份,好抵食!

我決定下次再嚟嘅時候,慳慳地淨係叫佢嘅花膠雞湯再加一個烏冬面,咁就會成為一個性價比極高嘅豪華晚餐!
2018-06-03 397 浏览
非常不好的一次就餐體驗,6点半到场,说要8点钟交台,入座后,迅速点菜,先来了个半分鸡煲。上得慢都算了,份量過少,於是加了個豬肚雞和其他菜,開始煮,因為上菜煮食緣故,耽誤不少時間。 再說菜、點了兩種,都是嚴重偏鹹,味精下的極重,沒有所謂的驚艷到。 而最後為了儘快吃完也是快馬加鞭,終於8:20吃完,朋友剛吃完最後一個雞翅,嘴都沒擦,開始趕人,態度惡劣到極點。都說了已經食完,再等幾分鐘都不行,無奈點頭都沒起身就叫員工收台,而在20分鐘前讓買單都迅速買了,是怎樣,收了錢翻臉不認人? 上菜慢怪我們? 怎麼不說錢少收點? 出門發現沒有人等位,那張台空在那裡,那為什麼急著趕人走? 不會再推薦任何朋友以及會大肆宣傳不再來吃。 嚴重差評!!!
嚴重差評!!!
鸡煲
2018-06-03
2018-06-03 335 浏览
我們一行一共5個人,先後點了2個鍋底(相當於吃了兩輪),並且每輪鍋底都加了很多配菜。第2輪服務員突然來要我們收臺,配菜才剛剛下完,都沒有吃完。我們說稍等幾分鐘,服務員小哥說一分鐘都不能等已經超時了,必須馬上收臺,然後態度很強硬,直接把我們吃完的碗丟到了鍋底裡面。。。。真的被他的驚呆了。。。最重要的是這天晚上8點這個時候,外面根本沒有人等位,旁邊還有好幾桌空臺。。。。態度好差的,真是被他們驚呆了。。第一次遇到這種情況。。。
第2輪服務員突然來要我們收臺,配菜才剛剛下完,都沒有吃完。
態度好差的,真是被他們驚呆了。。第一次遇到這種情況。。。
2018-06-03
2018-05-29 419 浏览
要成個月前book枱,如果打邊爐黎講價錢可以接受,但是如果連海鮮的話就偏貴了,因為海鮮是逐樣逐樣計錢,蝦$78一隻,聖子$88一隻,鮑魚$88一隻,海鮮確實係新鮮,不過價錢偏貴$78半斤,有5隻叫佐個牛 $328,價錢最貴但唔算最好食的呢個算抵食,$158 有6隻大大隻叫咗花膠雞,最好味係個湯底,好入味,仲有大大舊花膠整體黎講,味道還好,價錢偏貴
海鮮
$78半斤,有5隻
叫佐個牛 $328,價錢最貴但唔算最好食的
桶蠔
呢個算抵食,$158 有6隻大大隻
叫咗花膠雞,最好味係個湯底,好入味,仲有大大舊花膠

整體黎講,味道還好,價錢偏貴
2018-05-28
桶蠔
2018-05-23 509 浏览
曾經光顧過呢間火鍋店幾次,佢既花膠雞湯底真係係同行入面冇得輸!但亦都係因為咁,呢個湯底令佢打響咗名堂,食客越黎越多,而大部份更加係遊客添……而家越黎越難訂位,以前一星期前訂完全冇問題,而家要一個月 🙄🙄 我地勢必要回味佢個花膠雞,不惜等一個月,呢晚終於可以食到。。。就係呢個花膠雞湯~呢個係細份既,入面有半隻雞同差不多10塊花膠件濃濃既雞湯上枱前已煲到奶黃色,一睇已知真材實料!!等佢係爐上煲到一滾,我地已急不及待飲咗個湯先 😆 um... 真係好濃郁好鮮甜之後再加既湯都係濃湯,但當然冇咁好味啦 😂至於火鍋配料方面,肉類我地只係點咗手切牛肉,牛肉望落已非常新鮮,肉色有光澤,食落唔韌有質感,亦好香牛肉味第一次食火鍋點炸魚皮係原包上(可能係我少見多怪啦😂),似食薯片咁,都係脆卜卜,感覺都幾得意 😆呢個黑牛柏葉比我預期中冇咁韌,爽口。以往食過既黑牛柏葉好多都好似食緊橡膠咁,咬唔開😣,所以好少點呢個配料,今次我改觀了~😊雖然對大部份既火鍋配料都係滿意既,但有兩款就比較遜色咗啲。。- 鴨血,較為實咗啲同唔入味,本人都係比較喜歡台式麻辣鍋入面煲到入晒味同滑脫脫既鴨血多啲 😋- 鵝腸,食落有油耗味,點解

之後再加既湯都係濃湯,但當然冇咁好味啦 😂

花膠雞湯底

手切牛肉

魚皮

黑牛柏葉

- 鵝腸,食落有油耗味,點解會有呢啲味真係唔知,所以到最後差不多成碟冇食。。。

鴨血

鵝腸

另外,我地重點咗鱔片。蘿蔔片。響鈴。芋絲,都算新鮮既!
鱔片

蘿蔔片

響鈴

芋絲

總結:花膠雞煲必食
配料新鮮同埋選揀多,因為重有海鮮可以揀。但要咁耐先訂到位真係太誇張🙄
2018-04-21
花膠雞湯底
2018-05-17 218 浏览
聽朋友講旺角有一間火鍋店好出名,當中佢嘅花膠雞煲十分好味。見佢評價咁好,今次決定同男友一齊嚟挑戰下黎到當然要叫個花膠雞煲湯底先,湯底一嚟到,嘩!好濃厚嘅黃色雞湯!湯滾左當然要飲咗個湯同食雞先啦!個湯真係超級鮮甜!雞肉都非常新鮮嫩滑!花膠仲要又大件又夠厚身,用料一啲都不吝嗇見過湯底咁正,當然要叫個粉絲嚟到吸湯黑毛豬午餐肉,好少地方有得食,打邊爐一流自家製蟹子墨魚汁墨魚滑,濃濃嘅墨魚味,食落口爽口彈牙,超!另外仲叫咗個蜂巢豆腐黎吸個湯底嘅精華豆苗也十分新鮮

見過湯底咁正,當然要叫個粉絲嚟到吸湯

黑毛豬午餐肉,好少地方有得食,打邊爐一流

自家製蟹子墨魚汁墨魚滑,濃濃嘅墨魚味,食落口爽口彈牙,超

另外仲叫咗個蜂巢豆腐黎吸個湯底嘅精華

豆苗也十分新鮮
2018-05-15
  • 濃厚原隻雞煲花膠湯
  • 黑毛豬午餐肉
2018-05-15 241 浏览
又黎鮮入圍煮lu。一間由一開业到而家都系長期爆場既火鍋店。好難book咖。之前几次都系食个招牌花膠雞鍋。好好味好正。一直念念不忙。今次呢個火焰海鮮雞煲蟹粉鍋亦都想試好耐。仲非常吸睛呃like。材料非常丰富。鍋底有花蟹。花甲。大蜆。雞。藥膳。再加上玫瑰露同花雕酒火焰。有效果之余又香。最後加上雞湯。打完邊爐后個湯都冇乜点淡咖😋樓上是蟹肉蟹粉。加左少少薑吾腥。再加碗🍚好邪惡👍 (最后張有短片👆😻)普通的安格斯牛肉已經好好食。新鮮重牛味又大片。魚卜。我第一次食。呢間吾腥。花膠蟹粉蝦餃王。大大隻足料。墨汁墨魚滑。好少地方有。都彈牙。出面有海鮮檔可以自己出去揀落單。全部游水新鮮。火鍋店少有的蝴蝶蚌。較貴。鮑魚大隻。花螺鮮味。沒有退步。保持水準。吾怪之得仲咁多人。價$中上吾平咖。但交到貨既。唯一缺點系有限時2小時。食得較趕😢但我仲会再去食😂🍲
普通的安格斯牛肉已經好好食。新鮮重牛味又大片。
魚卜。我第一次食。呢間吾腥。
花膠蟹粉蝦餃王。大大隻足料。
墨汁墨魚滑。好少地方有。都彈牙。

• 火焰海鮮雞煲蟹粉鍋
  • 花膠雞湯底
  • 安格斯牛肉
  • 海鮮
2018-05-15 184 浏览
朋友生日黎呢間試下,一食愛上左,間野所有既食材都好正,好新鮮,佢既花膠雞湯真係無得彈,有成隻雞係入面,員工仲會即場幫你剪開隻雞,雞肉可算嫩口又滑,雞肉唔會有冰鮮雞既味,非常好食,個湯非常好飲,我好鐘意佢個火鍋湯,係有小小喊左d,但真係好好飲,我同我班朋友都搶住飲;牛肉新鮮嫩口,一碟仲要都唔係小架,片片都新鮮好食,海鮮隻隻生猛又大隻,好足料,黎食左3次,3次都係幫朋友慶祝生日,請朋友食飯選擇呢間餐廳,不論晚飯、慶祝定宵夜都係唔錯既地方。
花膠雞
花膠雞
2018-05-03 319 浏览
出名要一早bk,難bk位嘅鮮入圍煮兩星期前係openrice bk定枱食過唔只一次,始終對佢嘅花膠雞煲情有獨鍾!湯底依舊好味!起碼飲夠2碗先加湯打邊爐可惜坐得好唔舒服 佢係營造大排檔嘅環境,但坐得比大排檔十倍唔舒服而且極多大陸人,個個一袋二袋,大喼細喼咁,令本來狹窄嘅環境更甚!花膠雞湯越黎越多火鍋餐廳有,短期內唔會再來逼了。。。
出名要一早bk,難bk位嘅鮮入圍煮
兩星期前係openrice bk定枱
食過唔只一次,始終對佢嘅花膠雞煲情有獨鍾!
湯底依舊好味!起碼飲夠2碗先加湯打邊爐
可惜坐得好唔舒服
佢係營造大排檔嘅環境,但坐得比大排檔十倍唔舒服
花膠雞湯越黎越多火鍋餐廳有,短期內唔會再來逼了。。。
花膠雞湯
花膠雞湯
2018-04-26 294 浏览
一間雖然坐得唔係太舒服既火鍋店, 但都可以吸引到我同佢地既FANS一來再來既原因係因為D野真係好好食, 好彩我較早前BOOK同較早入座, 到左七點已經座無虛席, 人頭湧湧了!! 醬料          HK$10/位坐低先黎混一混醬, 有生蒜, 熟蒜, 辣椒粒, 蔥同豉油...花膠雞湯 (細)           HK$238黎呢度一定叫呢個花膠雞湯底, 鮮味出眾又足料, 用左半隻雞及花膠淆製成的, 仲有店員幫忙剪雞, 開動前先黎飲啖雞湯, 濃郁既雞味帶鮮甜既花膠味, 感覺真係好養顏呀!! 而且雞肉又好嫩唔鞋口, 還有好多大大塊既花膠!!花膠雲吞          HK$48一碟四粒既花膠雲吞應該係我暫時食過最好食既雲吞, 配以花膠湯底既鮮味, 令雲吞鮮味更突出, 而且又有咬口, 推介呀~~炸魚皮          HK$32一個甘鮮甜既鍋底, 我覺得一定要叫魚皮或者嚮鈴, 兩者之中最後選了魚皮, 呢度既魚皮都幾衛生下, 係有包裝的, 比你自己拆開, 開左後點一點個湯底食, 真係無得輸呀!! 中途仲有店員為你添加雞湯, 我前前後後都飲左兩三碗呀, 飲完後都唔會覺得太鹹同口渴, 正呀~~

醬料

醬料          HK$10/位

花膠雞湯 (細)           HK$238

花膠雲吞

花膠雲吞          HK$48

炸魚皮          HK$32

手切安格斯

手切安格斯           HK$168

火鍋點會少得牛呀, 所以叫左份手切安格斯, 油脂脂花分佈平均, 而且食落都鮮嫩同牛味都算濃~~

細支裝可樂
細支裝可樂          HK$10

亮點就係呢支支裝可樂, 食大排檔點可以少左佢呢, 哈哈~~
花膠雲吞
手切安格斯
細支裝可樂
2018-04-10 358 浏览
年多前來吃過 花膠雞煲一試難忘, 還經常向朋友推介的打邊爐好地方, 今次再來依然人氣旺盛 一枱難求。 出咗名遊客多咗,遊客可能唔知道香港室內是嚴禁吸煙的 !!😱  等位期間 飢詩 與抽電子煙大叔四目交投, 他與旁人神情自若, 打邊爐 加飲香檳 加電子煙,難道覺得我在欣賞你嗎?!  最厲害一點是 侍應也沒有理會他抽煙 🤔😂😂 花膠雞煲~ 曾經是很鮮甜, 花膠很多, 湯水還有點黏口, 這些都已成過去,只剩下有腥味的花膠, 雞肉還算嫩口 但雞湯味道普通 😂鯪魚滑~ 不是新鮮的嗎 ?! 內部結了冰的, 亦因為有冰 , 所以煮出來的口感鬆散 😂😱牛胸白肉 (油花爽脆)~ 從未吃過這位置, 有點煙韌, 油份滲透口腔, 口感爽脆 一試無妨 😊響鈴~ 淋的 😑期望越大失望越大 , 用來形容這次用餐經驗十分貼切 ~ 下次 應該沒有下次吧 😆👋👋ps. 正所謂隔離飯香, 正正隔離枱的一群 少女 點了一個蟹粉煲,好多海鮮,又放晒火咁,樣子真的很不錯呀 🤩 唔好意思 呢位面上充滿驚喜的少女, 雖然唔識你,但出賣咗你個樣  😆😆😆 呢個表情好amazing, Its a million dollars pict

響鈴~ 淋的 😑

ps. 正所謂隔離飯香, 正正隔離枱的一群 少女 點了一個蟹粉煲,好多海鮮,又放晒火咁,樣子真的很不錯呀 🤩 唔好意思 呢位面上充滿驚喜的少女, 雖然唔識你,但出賣咗你個樣  😆😆😆 呢個表情好amazing, Its a million dollars picture 😆😆😆
飢 point : 2/10
#hungermarch #飢詩 #非飢詩
2018-04-02 13853 浏览
之前食呢間餐廳要一個月前book枱,組成一個月前約定班朋友真係好難。好難得今次只係早左個零禮拜,就book到復活節假期入面嘅禮拜日!真係要俾啲掌聲自己先👏🏿👏🏿👏🏿👏🏿本來係有六個人去嘅,但禁嗰個訂位System就只有五個人嘅枱,所以就book咗五個再去到加一位,好彩最後餐廳都OK~餐廳裝修到好似街市,有啲海鮮都要行出去揀,好似係海鮮檔揀貨一樣。牆壁上面寫咗好多字,喺度扮九龍皇帝嘅墨寶我哋有兩個年青人同四個中年人,其中兩個就唔食牛嘅,連煮牛嘅湯底都唔食得,所以個鍋就分開咗兩格。湯底就緊係嗌大花膠雞湯啦!之後再total嗌咗三碟手切安格斯牛肉、西班牙豬腩片、花螺、蜆、皇帝菜、唐生菜、豆苗、山根、蜂巢豆腐、炸支竹、炸響鈴、炸魚皮、出前一丁、稻庭手打烏冬、芝士包心丸、豬骨濃湯貢丸、魚蛋、蟹子墨魚滑等等🥘個湯底真係不得了,唔知要淆幾耐先可以咁鮮咁甜,建議啲雞肉可以快啲食咗先,廢事煮到老左🐮安格斯牛肉個個食完都讚不絕口,輕輕一淥就食得,每塊牛肉脂肪均勻,食落口啲肉好淋而且充滿油香🐟炸魚皮好大份,成個包裝上,值得一讚🥗啲菜全部都係鮮甜,皇帝菜就出名啲嘅,但自己就好喜歡豆苗因為佢吸晒啲湯勁正🐚兩款海

濃厚原隻雞煲花膠湯

手切安格斯牛肉

🐟炸魚皮好大份,成個包裝上,值得一讚

鮮味炸魚皮

皇帝菜

唐生菜

🐚兩款海鮮都好生猛新鮮,啲花螺仲喺度郁嚟郁去,蜆都無乜沙

花螺

🦑墨魚滑好爽口彈牙

蟹子墨魚滑

全部嘢食都好新鮮,肉同菜都好靚,唯獨係啲海鮮比較貴。不過淨係個湯底都值得推介俾人~

呢度嘅服務好好,試過有碟牛肉上咗但係望落啲色麻麻,之後有另一個侍應經過主動提出幫我地換過碟。其他侍應都好主動,例如會自己提出加湯,每次叫佢哋都好快反應,效率好好動作爽手👍🏿
2018-04-01
濃厚原隻雞煲花膠湯