2024-07-15 873 浏览
多謝OpenRice各位食家介紹咗我去呢間咁好食嘅鰻魚飯店。門口都幾多人排隊大概要等15分鐘。店舖係用電子落單,我叫咗蒲燒鰻魚飯,鰻魚海鮮炒飯,燒白鱔,燒五花腩,燒牛舌,燒雞皮。估唔到電子落單都會出錯,可能因為生意太好,要搭枱,廚師又太忙。最後上晒啲串燒,嗰兩個飯都仲未嚟。串燒白鱔係好正,好鮮味,好脆。其他串燒一般,略嫌太乾身。終於等到個飯,首先係鰻魚海鮮炒飯,鰻魚固然好食,個炒飯都好有驚喜,海鮮非常足料。鰻魚汁嘅炒飯其實係一個絕配。最期待嘅蒲燒鰻魚飯,最後先送到,可能因為先食咗炒飯嘅關係,未來已經麻木咗。不過都水準非常高,鰻魚都非常之多。下次有機會再食過,海鮮炒飯要encore,串燒河麵,再試吓個炭火白燒鰻魚飯。

門口都幾多人排隊大概要等15分鐘。

• 鰻魚海鮮炒飯
2024-07-14 753 浏览
係香港想食好味的鰻魚飯,可以來鰻一炭燒鰻魚飯 (旺角店),呢間鋪位唔算大, 但座低係舒服嘅, 用QR Code 落單,方便又快捷。💟 蒲燒鰻魚拼牛仔骨飯 ~ 鰻魚燒得好香加上啖啖魚肉, 鰻魚吸了鰻魚汁帶點香甜送飯一流,牛仔骨嫩到爆汁超喜歡呢個配搭。💟 喬麥冷麵、炭火白燒鰻魚 ~ 謙謙最愛食冷麵, 喬麥冷麵口感清爽透心涼,出面咁熱其實食冷麵真係好降溫的,絕對適合夏天品嚐。白燒鰻魚因冇添加額外嘅醬汁和鹽調味,所以更加品嚐到鰻魚本身清香鮮甜的肉質。🍢燒菠蘿 ~ 燒過的菠蘿會令天然嘅甜味會更加突出,表面有一層脆脆焦糖特別正。🍢炭燒羊肉串 ~ 外焦內嫩,鮮嫩多汁用炭燒係仲香的。

🍢炭燒羊肉串 ~ 外焦內嫩,鮮嫩多汁用炭燒係仲香的。

自己很喜歡吃鰻魚,得知旺角有一間買嘢專門店,急不及待要朋友試一下我哋大概6:30到達,晚飯時間不用排隊,但係到七點嘅時候已經開始好多人😜餐牌上主打係鰻魚,另外亦有牛肉飯 同埋唔同種類嘅小食😜😝首先送上蟹子沙律份量夠大夠冰凍 ✨ 青瓜絲夠晒爽脆 加上蟹柳同沙律醬 上邊放滿左澳門嘅蟹子 清爽又好吃😜🔶炭火白燒鰻魚飯鰻魚飯加上流心蛋,麵豉湯同埋不能不提嘅配菜😝鰻魚外皮燒至金黃酥脆 內裏肉質鮮甜 配上柚子醬汁 酸酸甜甜帶出鰻魚嘅鮮味 味道一流 再加上鰻魚飯內 配上 香脆嘅紫菜同炸鰻魚骨粒 令到口感更加豐富🔶鰻魚拼牛舌飯朋友喜愛吃牛,叫咗呢一個雙拼 ,鰻魚燒得好香 配上醬汁亦不會過鹹 再加上滑嫩牛舌心 和泡菜一起吃 亦都非常好吃😍呢間小店仲要沒有加一,下次整得再嚟試其他款式!

餐牌上主打係鰻魚,另外亦有牛肉飯 同埋唔同種類嘅小食😜

😝首先送上蟹子沙律

🔶炭火白燒鰻魚飯
鰻魚飯加上流心蛋,麵豉湯同埋不能不提嘅配菜😝

🔶鰻魚拼牛舌飯

呢間小店仲要沒有加一,下次整得再嚟試其他款式!
2024-07-10 497 浏览
出色的鰻魚飯真的讓人再三回味,今天到訪位於旺角山東街的「鰻一炭燒鰻魚飯」小店除鰻魚飯外,有提供其他丼飯、烏冬、冷麵、炭火串燒及沙律小食等-炭火白燒鰻魚飯 (小) $92奉送瑤柱絲、泡菜、柚子醬及味噌湯瑤柱絲鮮味;泡菜酸辣平衡夠爽脆、柚子醬清新解膩;味噌湯發揮正常不過鹹長長的鰻魚有 5 大片,外皮香脆帶焦香味,魚肉軟嫩,油脂豐腴且鰻魚香十足;溏心蛋蛋香濃郁;米飯加上芝麻紫菜碎及炸鰻魚骨粒,炸鰻魚骨粒酥香焦脆,配上香口芝麻紫菜配感滋味;米飯選用北海道珍珠米,口感輕糯,加入鰻魚汁更美味-炭燒三文魚鮫 $48燒至微燶帶炭燒香,魚皮輕脆魚香十足,魚肉軟嫩富油脂,三文魚愛好者必點-蟹籽沙律 $32新鮮爽甜青瓜絲配以爽脆蟹籽、細嫩鮮味蟹柳絲及蛋黃醬,是不敗組合-炭燒牛舌 $18厚切牛舌爽嫩彈牙,帶有獨特的牛舌香,毫無膩感-炭燒雞肉 $15雞肉嫩滑緊緻,調味適中-炭燒魷魚鬚 $27以輕量孜然粉調味,魷魚鬚爽彈鮮味
炭火白燒鰻魚飯 (小) $92
奉送瑤柱絲、泡菜、柚子醬及味噌湯
炭燒三文魚鮫 $48
蟹籽沙律 $32
炭燒牛舌 $18
厚切牛舌爽嫩彈牙,帶有獨特的牛舌香,毫無膩感
炭燒雞肉 $15
雞肉嫩滑緊緻,調味適中
炭燒魷魚鬚 $27
以輕量孜然粉調味,魷魚鬚爽彈鮮味
2024-07-10
  • 蟹籽沙律
  • 炭燒三文魚鮫
2024-07-09 516 浏览
食鰻魚,最怕就係有骨,呢到係鰻魚飯專門店😍唔怕有骨之餘,仲可以大啖食😋除左鰻魚之外,仲有好多串燒,好抵食,呢到係3人份量😉私心大推蒲燒,個人中意有汁😋啖啖肉,飯入面有炸鰻魚骨,好特別,脆卜卜😋串燒都好入味,燒得好出色🤤不防一試炸鰻魚球,出面都無‼️仲有超有特色既鰻魚可樂😂放心,已試不伏😂味道就係似鰻魚汁+可樂味😆未試過就試下啦😆招牌蒲燒鰻魚飯 $128炭火白燒鰻魚飯 $128炭火浦燒鰻魚烏冬 $120燒菠蘿 $15鹽燒雞軟骨 $20炭燒魷魚鬚 $54免治雞軟骨肉棒串 $36炭燒雞中翼 $20醬燒豬頸肉$30炭燒雞肉串 $30炭燒羊肉串 $18炭燒棉花糖 $13炸鰻魚球 $35鹽燒雞皮 $15炭燒五花腩串 $45柑桔柚子蜜 $28鰻魚可樂 $56
招牌蒲燒鰻魚飯 $128
炭燒五花腩串 $45
柑桔柚子蜜 $28
鰻魚可樂 $56
2024-07-08 757 浏览
好耐都無食過正宗嘅炭燒鰻魚🤭 今日俾🐧 係旺角搵到依間碳火生燒嘅鰻魚串燒餐廳🤩🌟 裡面裝修以木系為主,加上日本風嘅裝飾點綴,和式風情濃厚,好有feel😚 第一時間㨂咗佢地嘅招牌炭火白燒鰻魚飯😋 鰻魚超厚肉食落好滿足😘 經明火碳燒,更顯焦香惹味🫶 不妨唧上附有嘅檸檬汁,令鰻魚嘅鮮美更出眾👍 另選了同樣美味嘅鰻魚海鮮炒飯😍 肥美嘅鰻魚上淋滿鹹甜可口嘅鰻魚燒汁,食落滋味無與倫比😆 炒飯好夠鑊氣👍👍 食落乾身又香口,當中夾雜了魷魚、帶子等海鮮配料,令炒飯更添鮮味✅ 一場黎到,當然不可錯過佢哋嘅串燒😈❤️ 一口氣單點了多款超邪惡嘅惹味串燒,包括有鹽燒雞軟骨、炭燒雞肉串、炭燒魷魚鬚、免治雞軟骨肉棒串、醬燒帆立貝、炭燒牛舌串、炭燒焦糖玉子😘 當中🐧 首推玉子串😍 食落軟嫩細緻,每一口都充滿雞蛋嘅甘香,再加上甜甜嘅焦糖脆皮,真係好出色🥰🥰🥰 特地叫了一串糯米小丸子作甜點😋 小丸子外層燒得香脆,內裡軟糯又煙韌,嚼感不俗,沾上煉奶一齊食,甜美又可口🫶 飲品㨂咗好有特色嘅鰻魚可樂🥴 包裝好似鰻魚醬汁樽🤣 飲落跟一般可樂比,多了鰻魚燒汁嘅甘味,味道頗有驚喜🥴

鰻魚海鮮炒飯

炭燒焦糖玉子
糯米小丸子
鰻魚可樂
2024-07-05 315 浏览
今次黎到依間位於旺角,使用明火炭燒嘅出色鰻魚飯店😋 餐廳提供多款鰻魚特色飯品👍👍 除咗經典嘅便當客飯,仲可配搭蛋包飯、海鮮炒飯、手打烏冬、冷麵等等😍 真係勁正❤️ 黎到當然要食佢地招牌嘅炭火白燒鰻魚飯😋 原條即點即燒,焦香誘人😍 食落啖啖肉好過癮👍 怕有骨嘅朋友仲可以㨂去骨❤️ 服務超級貼心😘 另外當然要試下佢哋嘅串燒😋😋😋 叫咗燒菠蘿、燒玉子、燒雞軟骨同埋甜美無比嘅燒棉花糖😍 好欣賞佢哋嘅玉子燒😍 嫩滑細緻嘅玉子上有一層薄脆甘甜嘅焦糖❤️ 滋味滿分之選✅ 叫咗杯巨峰提子乳酸梳打🫶 飲落清新又爽甜🤤 解膩消滯一流😘

叫咗杯巨峰提子乳酸梳打🫶 飲落清新又爽甜🤤 解膩消滯一流😘
2024-07-03 274 浏览
炭火白鰻魚定食,入眼簾的是外皮烤至金黃酥脆的白鰻魚。咬下一那脆脆的口感令人難忘,而內裡的肉質卻依舊保持著嫩滑與鮮甜。炭火的燻烤為白鰻魚增添了一抹獨特的煙燻風味,味道清新而不濃烈,搭配白飯一同食用,美味無窮。炭火蒲燒鰻魚定食談到蒲燒鰻魚,它的口感則如絲般柔滑,肉質軟熟得恰到好處,每一口都充滿了滿足感。蒲燒醬的濃郁香甜與鰻魚本身的鮮美完美融合,令人陶醉。在炭火的烘烤下,鰻魚更是充分吸收了炭火的香氣,令人欲罷不能。鰻魚拼牛舌心飯這道菜則是將鰻魚與牛舌心巧妙地結合在一起,味道層次豐富多樣。鰻魚的鮮美與牛舌心的嫩滑在口中交織,形成了一種令人驚豔的口感。米飯充分吸收了這兩種肉的風味,使得整道菜口感更加豐富,風味獨特,無疑是一道值得一試的美食佳餚。

炭火蒲燒鰻魚定食

鰻魚拼牛舌心飯
2024-06-26
用餐时段
2024-07-02 549 浏览
👧🏻😋👅🍽✨炭燒鰻魚唔會令人失望🥰-🥇鰻一上年7月開業, 當時條社交平台 reels仲係我而家最多view數既片🤣 經過足足一年再返去食, 睇師傅炭燒既大玻璃已朦晒, 但不變係高質既燒鰻魚同炭燒串燒 🥰🥇 大部份串燒都係$10-$20/串, 1串起就叫得即燒俾你夠晒誠意!-🐟炭火白燒鰻魚飯 (小) $92💯鰻魚厚肉大大件, 小份都算好多, 白燒比蒲燒淡口味, 更突出魚油本身香味, 枱面有鰻魚汁以供客人調味💯用炭火慢慢將鰻魚燒到乾身, 皮脆肉滑; 配上炸鰻魚骨, 飯素同溏心蛋, 味道同口感都好多元化-🐂 牛舌芯拼牛仔骨飯 $118✨各4塊鋪滿飯面都算幾厚肉, 非常嫩滑尤其是牛仔骨, 痴住骨既部份仲有少少好腍既筋; 兩款牛肉都係輕輕用黑椒調味就好OK-🍢炭燒串燒💯炭燒五花腩串 $15 肉質緊緻帶油香燒到出晒油唔會太膩好juicy💯鹽燒雞皮 $15 厚身雞皮外層好脆包住少少油脂, 簡單鹽燒配雞油已是最佳配搭💯鹽燒雞軟骨 $10 大大粒有咬口, 質地爽脆一咬就開
👧🏻😋👅🍽✨

牛舌芯拼牛仔骨飯 $118

🍢
💯鹽燒雞軟骨 $10 大大粒有咬口, 質地爽脆一咬就開

2024-07-01 160 浏览
同朋友搵地方食飯,係Openrice 搵到呢間以炭燒 鰻魚飯黎做賣點既餐廳一於試試佢Lucky  地門口無人排隊又唔洗等位我地拎住一袋二袋入餐廳.員工好細心話我地知凳底有個藍可以放野除左 鰻魚飯外, 仲有串燒同小食可以選擇叫左幾款野食~~______________________________炭燒 鰻魚飯(小) : 鰻魚燒到好香, 鰻魚汁好食唔喊,汁既濃度岩岩好,加埋粒粒分明既飯, 好好食包左1個麵豉湯+2款小食+炭燒 鰻魚飯隻蛋仲係流心旁邊有橙色既粒粒, 係炸左既三文魚骨,好特別鰻魚汁包住鰻魚 同 飯鰻魚既魚皮都燒得好靚,入口即溶 仲放在枝鰻魚汁係台面, 如果唔夠既話可以自己加串燒 方面叫左幾款: 免治雞肉棒/五花腩串/肥牛串/雞皮免治雞肉棒: 炭燒味好重,未入口已經聞到五花腩串/肥牛串: 普普通通, 如果可以Juicy D 會更好雞皮 (無影到相):  雞皮好脆, 脆好似薯片咁小食: 炸豬肉棒餃子 - 呢個幾好食,外皮炸到脆身 呢個價錢食到咁高質素真係好抵食, 已經bookmark 左,下次再過黎同朋友食

一於試試佢
Lucky  地門口無人排隊又唔洗等位

除左 鰻魚飯外, 仲有串燒同小食可以選擇
叫左幾款野食~~

包左1個麵豉湯+2款小食+炭燒 鰻魚飯

隻蛋仲係流心

旁邊有橙色既粒粒, 係炸左既三文魚骨,好特別

鰻魚汁包住鰻魚 同 飯
炭燒 鰻魚飯(小)
鰻魚既魚皮都燒得好靚,入口即溶
炭燒 鰻魚飯(小)

仲放在枝鰻魚汁係台面, 如果唔夠既話可以自己加
串燒 方面叫左幾款: 免治雞肉棒/五花腩串/肥牛串/雞皮
免治雞肉棒: 炭燒味好重,未入口已經聞到

雞皮 (無影到相):  雞皮好脆, 脆好似薯片咁

小食: 炸豬肉棒餃子 - 呢個幾好食,外皮炸到脆身
炸豬肉棒餃子

2024-06-20
炸豬肉棒餃子
  • 雞皮
2024-07-01 186 浏览
超正㗎呢間餐廳!佢哋嘅呷串燒真係好吸引,色香味俱全。首先,炭燒鵪鶉蛋炒燒得好夠味,蛋液濃稠滑嫩,鵪鶉肉嫩彈有咬勁。豬肉棒餃子酥脆多汁,餡料飽滿。吉列炸蝦外脆內嫩,鮮甜可口。炭燒白鰻串同炭燒多春魚,兩樣都入口即溶,炭燒香氣撲鼻,非常鮮美。醬燒帆立貝亦然,貝肉爽口肥美,醬汁微甜配得剛剛好。炭燒羊肉串同炭燒魷魚鬚同樣出色,羊肉極嫩汁多,魷魚鬚鮮脆爽口。鹽燒雞腎亦都好味,腎肉鮮嫩多汁,鹹香十足。鰻魚蛋包飯,簡直大開眼界!鰻魚即溶滑嫩,蛋包又滑又濕,同埋配料好多,真係令人垂涎三尺。鰻魚拼牛舌心飯, 一次個滿足兩個願望, 牛舌心香軟, 牛肉汁同鰻魚汁流入白飯裏面, 真係食咗一粒都唔會剩
超正㗎呢間餐廳!佢哋嘅呷串燒真係好吸引,色香味俱全。

2024-06-30 88 浏览
旺角鰻魚飯專門店💓🔥☀️🦥💯以鰻魚為主題的餐廳,即叫即製,以炭火的方式烹製,餐廳內更可觀賞到師傳炭燒的過程,簡直就是視覺和味覺的享受呢!而人氣鰻魚飯套餐都以長方盒的方式上枱,像是日本方式的擺盤,精美整潔。《招牌蒲燒鰻魚飯》$128即叫即燒,一打開盒蓋,肥美的鰻魚舖滿了表面,蒲燒的醬汁也均勻地搽滿每一片鰻魚,鰻魚肥美而不油膩,吃得津津有味,鰻魚連米飯共同吃,更是大滿足!《炭火白燒鰻魚飯》$128白燒鰻魚飯就是較清爽,沒有蒲燒的那醬汁,鰻魚呈現白身,吃起來不會乾身,反而是有鰻魚的肥美多汁感,我個人推薦這個白燒👍🏻此外,餐廳更有多款的串燒選擇。每款價由$12起,都抵吃~肥牛串 $15炭燒多春魚 $12醬燒帆立貝 $18免治雞軟骨肉棒串 $18炭燒牛舌串 $18炭燒白鰻串 $20 另外更有多款小食。蟹子沙律 $32 冰鎮海蜇 $36 微辣飲品方面也有醒神解渴的菠蘿乳酸梳打和白桃烏龍冷泡茶。🥤
旺角鰻魚飯專門店💓🔥☀️🦥💯

《招牌蒲燒鰻魚飯》$128

《炭火白燒鰻魚飯》$128

此外,餐廳更有多款的串燒選擇。
每款價由$12起,都抵吃~
肥牛串 $15
炭燒多春魚 $12
醬燒帆立貝 $18
免治雞軟骨肉棒串 $18
炭燒牛舌串 $18
炭燒白鰻串 $20
另外更有多款小食。
蟹子沙律 $32
冰鎮海蜇 $36 微辣

飲品方面也有醒神解渴的菠蘿乳酸梳打和白桃烏龍冷泡茶。🥤
2024-06-28 86 浏览
夏日炎炎又掛住日本最好嘅方法就係用美味嘅日式菜滿足自己這裏裝修日式風格非常美麗食物就更加令人滿足招牌蒲燒鰻魚飯(大)招牌就係招牌,淨係見到賣相已經非常吸引肉汁鮮味,魚肉亦都非常肥美,加上美味鰻魚汁,全個定食會感受到一種豐富華麗嘅感覺,嗰種滿足感啱晒所有喜歡日本美味嘅你炭火白燒鰻魚飯(大)原來肥美的鰻魚有這麼多種的處理方法而這個炭火白燒就是截然不同的感覺有一種香脆乾身,同樣彈牙美味香口適量配上鰻魚醬汁更加令人垂涎蟹子沙律豐富口感的沙律蟹籽蟹肉淡淡,爽口清新冰鎮海蜇作為一個餐前開胃才真係非常特別非常開胃肥牛串口感同埋味道拍得住日本和牛感覺炭燒多春魚多春魚同樣鮮味十足醬燒帆立貝大大隻帆立貝加上醬燒鮮味同埋炭火感覺雙劍合璧特別非常免治雞軟骨肉棒串這裏的免治雞肉零舍彈口,食得過癮炭燒牛舌串爽口彈牙炭火感覺十足炭燒白鰻串肥美乾脆 穿食鰻魚的地方,確是功夫非常白桃烏龍冷泡茶食到飽飽飲返支冰凍白土烏龍茶又燒製又冇咁肥又消暑菠蘿乳酸梳打酸酸甜甜,夠晒過癮位於當旺的旺角地段梗係要叫埋幾個朋友一齊嚟多啲啦

夏日炎炎又掛住日本最好嘅方法就係用美味嘅日式菜滿足自己
這裏裝修日式風格非常美麗食物就更加令人滿足

招牌蒲燒鰻魚飯(大)
招牌就係招牌,淨係見到賣相已經非常吸引

炭火白燒鰻魚飯(大)
原來肥美的鰻魚有這麼多種的處理方法
而這個炭火白燒就是截然不同的感覺
有一種香脆乾身,同樣彈牙美味香口
適量配上鰻魚醬汁更加令人垂涎

蟹子沙律
豐富口感的沙律蟹籽蟹肉淡淡,爽口清新

冰鎮海蜇

多春魚同樣鮮味十足

醬燒帆立貝
大大隻帆立貝加上醬燒鮮味同埋炭火感覺雙劍合璧特別非常

免治雞軟骨肉棒串
這裏的免治雞肉零舍彈口,食得過癮

炭燒牛舌串
爽口彈牙炭火感覺十足

炭燒白鰻串
肥美乾脆 穿食鰻魚的地方,確是功夫非常

白桃烏龍冷泡茶
食到飽飽飲返支冰凍白土烏龍茶又燒製又冇咁肥又消暑

菠蘿乳酸梳打
酸酸甜甜,夠晒過癮

位於當旺的旺角地段梗係要叫埋幾個朋友一齊嚟多啲啦

2024-06-27 71 浏览
✨ Bookmark「鰻一」好耐,今日終於出來旺角,甫進入店內,深啡色木係裝修,格局擺設盡是日本小店風味。***** ***** ***** ***** 親睹廚師的炭火燒過不停,這裏除了鰻魚飯之外,仲有炭火串燒,非常吸引。🍱炭火白燒鰻魚飯鹽燒雞軟骨醬燒帆立貝三款都是炭火即叫即燒,好有風味,鰻魚是脆皮的,肉質豐富,難得香港有如此地道嘅鰻魚專門店。另外加點了:🫕麵豉湯🥬日式炒雜菜🍳糖心蛋全部都有日本本土風味,恍如置身於日本。最後嘆返杯🍵白土烏龍冷泡茶,享受了一道好正宗日本料理。

***** ***** ***** *****

🍱炭火白燒鰻魚飯
鹽燒雞軟骨
醬燒帆立貝

另外加點了:
🫕麵豉湯
🥬日式炒雜菜
🍳糖心蛋
全部都有日本本土風味,恍如置身於日本。

最後嘆返杯🍵白土烏龍冷泡茶,享受了一道好正宗日本料理。
2024-06-26 53 浏览
旺角開咗間鰻一炭燒鰻魚飯 @unagi_ichi主打炭燒鰻魚飯再加用備長炭燒!仲要係即叫即燒!第一次星期五7點幾到排咗個半鐘先入到🥹之後醒水平日6點幾到就唔洗等!😎我哋分別叫咗蒲燒同白燒鰻魚飯每個飯都會配麵豉湯同漬物招牌炭火蒲燒鰻魚飯(大) $128 鰻魚肉質偏腍,好易就夾斷,而且偏薄冇咩口感🥹食落有啲失望,而且叫完好快就上檯,估計呢個就唔係即燒炭火白燒鰻魚飯白燒要等大約15-20分鐘先有,但值得等!白燒嘅肉質食薄比較爽彈,外皮都燒到好香脆,食完勁懷疑係咪同一條魚黎🥹好食好多!推薦!我哋另外都叫咗嗰串燒,但感覺不過不失,都係鰻魚好食啲!
旺角開咗間鰻一炭燒鰻魚飯 @unagi_ichi
主打炭燒鰻魚飯再加用備長炭燒!仲要係即叫即燒!
我哋分別叫咗蒲燒同白燒鰻魚飯
每個飯都會配麵豉湯同漬物
招牌炭火蒲燒鰻魚飯(大) $128

炭火白燒鰻魚飯

我哋另外都叫咗嗰串燒,但感覺不過不失,都係鰻魚好食啲!