2024-02-25 95 浏览
情人節食厭咗西餐🤣?今年就決定同男朋友食佢最鍾意食嘅鰻魚飯啦😗!餐廳雖然唔係好多張枱,但番枱速度都算快,等咗大約半個鐘頭到啦🥹~要讚嘅係,呢間小店拎完飛係可以scan QR code睇吓自己排到邊,方便我邊行街邊等食飯🤣~嘢食都唔錯嘅,所以要同大家分享吓呀😉~✨蒲燒鰻魚拼牛舌芯飯 $118作為鰻魚專門店,用備長炭燒嘅鰻魚的確好重炭燒味、牛舌好腍,好味!啲鰻魚同平時食開嗰啲唔係好同,比較有口感啲,但佢唔係硬或者韌嘅👍🏻!餐牌嘅圖片冇顯示有溏心蛋🥚,俾咗個驚喜我😄~溏心蛋好流心~好好味 !不過食呢個蒲燒鰻魚嘅時候真係要小心啲😥,一邊食都發現有幾條好大嘅鰻魚骨,挑骨個方面真係要再進步呀🥹✨鰻魚蛋包飯 $108蛋包飯賣相好靚~係標準嘅日式旋風蛋做法~要讚嘅係~佢用咗番茄醬加埋粟米做炒飯底,同埋啲蛋一齊食好夾😍!不過略嫌個番茄味重咗少少,主導咗成個味道😕~伴碟仲有比較少食嘅炸鰻魚骨,你冇聽錯,真係成條鰻魚骨切開咁樣炸😂!炸得勁脆卜卜,調味都幾甜,幾特別😌!P.S. 鍾意重口味嘅朋友仔~枱面有extra鰻魚汁可以加,不過我個人唔鍾意咁鹹,如果下次再食~我會嗌少汁了🥹CP價:🌟🌟🌟🌟Encore機會

✨蒲燒鰻魚拼牛舌芯飯 $118

✨鰻魚蛋包飯 $108

CP價:🌟🌟🌟🌟
Encore機會:🔥🔥🔥🔥
環境氣氛:🧸🧸🧸🧸

🔖 #鰻一炭燒鰻魚飯 (旺角) @unagi_ichi
📞 24321388
🔍 旺角山東街84號地舖

#k_razyfoodie #k_razyfoodie日本菜推介 #hkfoodie #hkfood #香港美食 #美食推介 #吃貨日常 #真實食評分享 #旺角餐廳推介 #拍拖好去處 #相機食先 #鰻一炭燒鰻魚飯 #蒲燒鰻魚拼牛舌芯飯 #鰻魚蛋包飯 #小心蒲燒鰻魚骨
2024-02-10 145 浏览
主打備長炭火生燒鰻魚🔥睬用美洲幼年海鰻,原條運送到店,即叫即燒,廚房採半開放式,設有玻璃窗,讓客人觀察廚房內整烤鰻魚過程。 鰻魚飯賣相吸引🥹蒲燒鰻魚鋪滿飯面,好足料🍱搽上自家製蒲燒醬汁💦非常惹味😍外焦內軟燒得恰到好處😃皮薄煙韌而脆口,肉質夠肥美,滿滿油脂香🤤配紫菜及日本珍珠米飯,口感十分豐富🍚仙台牛舌夠厚身,口感爽彈,肉汁豐富,牛味濃郁。牛仔骨肉質鮮嫩多汁,燒得香口,牛味同樣濃郁😙
主打備長炭火生燒鰻魚🔥
睬用美洲幼年海鰻,
原條運送到店,即叫即燒,
廚房採半開放式,設有玻璃窗,
讓客人觀察廚房內整烤鰻魚過程。

鰻魚飯賣相吸引🥹
蒲燒鰻魚鋪滿飯面,好足料🍱
搽上自家製蒲燒醬汁💦非常惹味😍
外焦內軟燒得恰到好處😃
皮薄煙韌而脆口,
肉質夠肥美,滿滿油脂香🤤
配紫菜及日本珍珠米飯,口感十分豐富🍚

仙台牛舌夠厚身,口感爽彈,
肉汁豐富,牛味濃郁。
牛仔骨肉質鮮嫩多汁,
燒得香口,牛味同樣濃郁😙
  • 牛舌芯拼牛仔骨飯
2024-02-09 102 浏览
香港鰻魚飯專門店唔算好多,呢間就係位於旺角呢個旺區中既一間而且仲要係更少數既炭燒鰻魚,梗係要黎食佢價錢唔貴,呢個價食到炭燒鰻魚飯,直頭抵炭火蒲燒鰻魚飯首先當然要叫呢到既招牌菜啦果然名不虛傳成個package都好有去左日本既感覺呢到既鰻魚係偏爽口少少,食落好彈牙最緊要係油脂味勁豐富,而且充滿魚香加上佢惹味既鰻魚汁,同埋有陣陣炭火香簡直無得彈食鰻魚飯,飯都係一個重要元素因為可以最食到醬汁呢個作為鰻魚飯靈魂既一環呢到既飯都做得唔錯,軟硬適中有飯香同惹味既醬汁非常之夾真係淨係食飯同汁都夠食幾碗其他配菜都唔錯特別一提係呢個應該係用元貝碎整食既小食超好味,勁鮮,必食必食鰻魚海鮮炒飯呢個鰻魚海鮮炒飯就更加惹味每一粒飯都粘滿晒惹味既醬汁令你每一口都大滿足呢到除左有七味粉,仲有食日式鰻魚最夾既山椒粉好有日本風味
香港鰻魚飯專門店唔算好多,呢間就係位於旺角呢個旺區中既一間
而且仲要係更少數既炭燒鰻魚,梗係要黎食佢
價錢唔貴,呢個價食到炭燒鰻魚飯,直頭抵
炭火蒲燒鰻魚飯
首先當然要叫呢到既招牌菜啦
果然名不虛傳
成個package都好有去左日本既感覺

呢到既鰻魚係偏爽口少少,食落好彈牙
最緊要係油脂味勁豐富,而且充滿魚香
加上佢惹味既鰻魚汁,同埋有陣陣炭火香
簡直無得彈

食鰻魚飯,飯都係一個重要元素
因為可以最食到醬汁呢個作為鰻魚飯靈魂既一環
呢到既飯都做得唔錯,軟硬適中有飯香
同惹味既醬汁非常之夾
真係淨係食飯同汁都夠食幾碗

其他配菜都唔錯
鰻魚海鮮炒飯

呢個鰻魚海鮮炒飯就更加惹味
每一粒飯都粘滿晒惹味既醬汁
令你每一口都大滿足

呢到除左有七味粉,仲有食日式鰻魚最夾既山椒粉
好有日本風味
2024-02-08 91 浏览
自從上環打工後,收工夜咗,車費又貴咗,都無約朋友去油尖旺區食飯。今日黑熊先生相約去食鰻魚飯,7點幾嚟到旺角……點解咁少人嘅?我有生之年都係第一次見黑布街、山東街人影都無😳嚟到鰻魚飯店未見要排隊,可以即刻入坐。店舖細細,座位有啲窄,好彩我哋差唔多食完先多人坐滿店。🍱蒲燒鰻魚飯(大),唔同日本鰻魚飯店比較,呢度其實都唔錯,有廚師即刻用備長炭燒。唯一可以改進係…感覺用鰻魚汁反覆燒得唔夠?醬汁薄薄一層係鰻魚表面。🍱白燒鰻魚飯(大),雖然叫咗大,但唔係飯嘅份量增加,而係鰻魚份量增加,我食曬啲飯同半條魚已經飽咗😂呢度嘅白燒比較出色,食到炭燒嘅香口與鰻魚嘅油甘。炸鰻魚骨,香酥脆口配埋海苔粉一流🦑炭燒魷魚鬚,好嫩好軟,值得一食👍🐮炭燒牛舌芯,一般有啲韌🐮炭燒見島和牛肉,一般有啲韌

炸鰻魚骨,香酥脆口配埋海苔粉一流

🦑炭燒魷魚鬚,好嫩好軟,值得一食👍

🐮炭燒牛舌芯,一般有啲韌

🐮炭燒見島和牛肉,一般有啲韌
2024-02-04 81 浏览
旺角有間超正炭燒鰻魚飯專門店🤩 今次專登去咗試, 掛住日本嘅鰻魚飯一定要去🇯🇵 舖面裝修都係較和風🏯 menu除咗鰻魚飯之外仲有燒牛舌同串燒等等~ 今次都試咗呢幾款🤤 另外仲有啲期間限定, 例如香芋丸, 炸鰻魚丸等等嘅小食🐡🤍炭火蒲燒鰻魚飯(小) $92雖然係嗌咗細碗~ 但都有6大件鰻魚🥹 鰻魚真係有炭燒香☺️ 都有燒汁調味~ 但唔會太多過鹹, 調味同燒嘅程度都啱啱好🤩 晚餐仲會跟麵豉湯同醃製小食~ 🤍蒲燒鰻魚拼牛舌芯飯 $118呢款嘅鰻魚同上面嗰款係一樣~ 不過就有埋牛舌可以試! 牛舌係薄切牛舌, 口感都爽口! 另外用鹽同黑椒調味~ 兩款食哂夠哂滿足😋🤍炭燒見島和牛肉 $28串燒調味都係簡單用鹽同黑椒~ 吊到和牛香👍🏻 口感都唔錯~

🤍炭火蒲燒鰻魚飯(小) $92

🤍蒲燒鰻魚拼牛舌芯飯 $118

🤍炭燒見島和牛肉 $28
串燒調味都係簡單用鹽同黑椒~ 吊到和牛香👍🏻 口感都唔錯~
2024-01-30
  • 鰻魚拼牛舌芯飯
2024-02-01 72 浏览
鰻魚蛋包飯,$108💰鰻魚蛋包飯料理味道鮮甜,鰻魚的肉質鮮嫩,入口即散發出濃郁香氣,品嚐到鰻魚的原味。雞蛋的口感滑嫩,鰻魚蛋包飯是一道很適合當作主食也可以單獨享用,都很滿足😀柴火白燒鰻魚飯,$92💰非常傳統的炭燒鰻魚料理,醬油等食材烤成一道菜,味道香酥,鰻魚的肉質鮮嫩,飯粒口感軟糯,柴火煙燻味,讓鰻魚同飯更加香氣四溢,柴火白燒鰻魚飯是一道很適合當作主食十分美味😀芝麻雞翼,$28💰芝麻雞翼外皮炸得酥脆,內部肉質會保持多汁嫩滑,外脆內軟嘅口感😃
鰻魚蛋包飯,$108💰

柴火白燒鰻魚飯,$92💰

芝麻雞翼,$28💰
2024-01-28 54 浏览
旺角人氣炭火即燒鰻魚飯專門店,經常大排長龍,值得一試!!🔥🐟店內更有廚窗可以親眼見證廚師炭燒鰻魚,每條鰻魚都用大量功夫時間烹調以成,啖啖都係心機同時間😚😚- 蒲燒鰻魚飯(小) HK$92 🔥🐟🍚鰻魚即叫即燒,肉質柔軟滑嫩,充滿魚香鮮味,入口即融!!蒲燒汁用鰻魚骨熬煮,味道香甜,風味十足!!白飯使用夢美人珍珠米,富有米香及彈性- 鹽燒雞皮 HK$18 🔥🐣經過炭火燒烤,香脆可口,乾爽而不油膩,必試!!

蒲燒鰻魚飯(小)

- 蒲燒鰻魚飯(小) HK$92 🔥🐟🍚

鹽燒雞皮

- 鹽燒雞皮 HK$18 🔥🐣
經過炭火燒烤,香脆可口,乾爽而不油膩,必試!!
蒲燒鰻魚飯(小)
鹽燒雞皮
  • 蒲燒鰻魚飯
2024-01-24 56 浏览
今日收早同同事去朝聖聽聞旺角有間炭燒鰻魚飯好得原來係麥花臣球場附近都幾易搵一入到去鋪面唔算大裝修幾別緻好有日本feel牆上都有唔少日系裝飾我叫左個大既炭火蒲燒鰻魚飯$128跟麵豉湯+前菜🎏招牌果然係招牌,鰻魚鋪得滿滿,一打開飯粒都見唔到。鰻魚汁唔會太咸調得剛剛好,最驚喜係真係食到炭香味,外焦內軟燒得恰到好處,D汁滲晒入飯撈埋食一流。🐮同事叫左蒲燒鰻魚拼牛舌芯飯$118牛舌芯有三大塊都幾厚切,肉質嫰彈牙鰻魚佔大半盒,好滿足🐟炸鰻魚骨$28第一次食,好似炸魚皮厚版,好脆唔錯。🐟炸鰻魚球$35(海苔)因為海苔味第一啖食落好似粟米班塊咁外面炸到好脆口入面食到鰻魚肉同鰻魚骨係唔同感覺各有千秋鍾意食鰻魚既朋友唔好錯過同埋杯茶好似花茶都幾好飲
今日收早同同事去朝聖
牆上都有唔少日系裝飾

我叫左個大既炭火蒲燒鰻魚飯$128
跟麵豉湯+前菜

🐮同事叫左蒲燒鰻魚拼牛舌芯飯$118
牛舌芯有三大塊都幾厚切,肉質嫰彈牙
鰻魚佔大半盒,好滿足

🐟炸鰻魚骨$28
第一次食,好似炸魚皮厚版,好脆唔錯。

🐟炸鰻魚球$35(海苔)
因為海苔味第一啖食落好似粟米班塊咁

用餐时段
  • 炸鰻魚骨
  • 鰻魚拼牛舌芯飯
2024-01-21 66 浏览
帶住條魚🐠搵食之《鰻一炭燒鰻魚飯》呢間出名炭燒鰻魚飯想試好耐啦,見到有兩款鰻魚,分別係炭火白燒鳗魚飯同埋炭火蒲燒鰻魚飯,今日一於試晒兩款深淺嘅鰻魚,餐廳有個櫥窗睇到師父將一串串嘅鰻魚炭燒過程,好治瘉白鰻魚嘅味道比較淡,不同於一般嘅鰻魚,但佢保持住炭燒鰻魚嘅獨特味道,炭燒嘅工藝令到鰻魚肉質更加鮮嫩,就咁睇已經望到表面嘅蕉脆而蒲燒鰻魚嘅味道較為濃郁,帶有淡淡的甜味,鰻魚的油脂同炭火燒嘅味道配合得相當好。兩者都展現左炭燒技術,咬落去真係脆皮架,完全做到外脆內嫩嘅口感,定食入面有啲炸魚骨粒粒好好食呀,兩款鰻魚飯有大小size可以揀,但係我覺得大先至能夠滿足到我😌呢間係值得回頭嘅餐廳
帶住條魚🐠搵食之《鰻一炭燒鰻魚飯》

2024-01-19 57 浏览
見到旺角山東街有一間人氣店✨原來係一間鰻魚飯專門店🐟主打炭火即席生燒美洲鰻鱺。餐廳推薦的招牌菜品有炭火蒲燒鰻魚飯和炭火白燒鰻魚飯。用炭火即席生燒的方式烹調可以確保鰻魚鱺的鮮嫩口感。可以從玻璃看到師傅料理,馬不停蹄地燒烤食材。除咗鰻魚外,仲有不少串燒選擇。⭐️炭火蒲燒鰻魚飯(大)塗上醬汁在鰻魚表面,味道香甜,肉質嫩滑多汁。搭配上白飯,每一口都能夠品味到鰻魚的鮮美。附上炸鰻魚骨,口感香脆。⭐️炭火白燒鰻魚飯(小)白燒鰻魚帶有一層香脆的外皮,魚肉保持了原汁原味的風味,口感細膩。份量都好豐富。⭐️鰻魚味可樂融合了鰻魚的風味,味道較甜,少少似百事可樂。📍鰻一炭燒鰻魚飯旺角山東街84號地舖
⭐️炭火蒲燒鰻魚飯(大)
⭐️炭火白燒鰻魚飯(小)
⭐️鰻魚味可樂
融合了鰻魚的風味,味道較甜,少少似百事可樂。
📍鰻一炭燒鰻魚飯
旺角山東街84號地舖
香港少有的即叫即燒的炭燒鰻魚飯,而且門口還有現場直播廚房的燒製過程,確保每一條都是用炭燒出來的,更重要的是價錢又不貴,難怪人氣那麼高,不到7點就已經坐滿人了!愛吃鰻魚的一定要試!蒲燒鰻魚飯(大)(128元)鰻魚份量挺足的,而且肉挺厚,口感入口即化,有魚油香味,配上鹹鹹甜甜的蒲燒醬汁,真的非常搭,亦很下飯!而且還配有炸魚骨和飯素,吃起來不會太單調。炭燒三文魚鲛(48元)魚鲛燒得外脆內嫩的,吃起來充滿油香,三文魚味香濃!炭燒見島和牛肉(28元)吃起來肉汁非常多,肉質柔軟。炭燒醬麻雞(26元)挺特別的一款雞串,用的雞肉是帶點骨和皮的,吃起來比想像中的要嫩,醬香味特別香濃。炭燒白鰻串(20元)性價比很高,只用上簡單鹽來調味,吃的是鰻魚本身的香味和油脂,口感嫩。

蒲燒鰻魚飯(大)(128元)

炭燒三文魚鲛(48元)

魚鲛燒得外脆內嫩的,吃起來充滿油香,三文魚味香濃!

炭燒見島和牛肉(28元)

吃起來肉汁非常多,肉質柔軟。

炭燒醬麻雞(26元)

炭燒白鰻串(20元)

2024-01-17
2024-01-16 40 浏览
今日行開旺角發現咗間價錢幾親民嘅日式小店。餐廳裝修幾日式化,一路食一路聽住餐廳播既90後經典歌曲🎵🎵🎧。餐牌主打幔魚飯,仲有好多款唔同的串燒可供選擇🍢。🍱蒲燒鰻魚飯(小)幔魚勁吸引🤩,冇腥味冇乜骨,燒到好焦香,配埋熱辣辣的珍珠飯,真係好正😋。🍗芝麻雞翼雞翼皮炸到外脆,雞肉夠嫩有味😋。🥗蟹子沙律由好多蟹籽、青瓜絲🥒同蟹柳絲所組成,啖啖都食到蟹籽,抵食之選💯💯。🍢炭燒醬麻雞醬汁好juice,雞肉肉質鮮嫩。🥚鹽燒玉子表面有層焦糖脆,勁好食,外脆內軟。🍢炭燒見島和牛肉和牛肉質新鮮,燒完好惹味多汁。🍢鹽燒雞軟骨燒到好脆口,帶鹽味。📝整體而言:食物質素幾好,價錢都幾親民,又冇加一服務費,每款食物都係新鮮即整,熱辣辣上枱👍,最欣賞d串燒火候控制得好好。

餐牌主打幔魚飯,仲有好多款唔同的串燒可供選擇🍢。

🍱蒲燒鰻魚飯(小)

🍗芝麻雞翼
雞翼皮炸到外脆,雞肉夠嫩有味😋。

🥗蟹子沙律

🍢炭燒醬麻雞
醬汁好juice,雞肉肉質鮮嫩。

🥚鹽燒玉子
表面有層焦糖脆,勁好食,外脆內軟。

🍢炭燒見島和牛肉
和牛肉質新鮮,燒完好惹味多汁。

🍢鹽燒雞軟骨
燒到好脆口,帶鹽味。

用餐时段
  • 燒玉子
  • 串燒
  • 蟹籽沙律
2024-01-15 389 浏览
上星期平日晚飯去食7:30左右唔使等位可以入去我哋叫咗個炭火蒲燒鰻魚飯 (大) $128首先完全冇炭燒味道鰻魚份量正常 不過味道非常普通同屋企煮嘅味道無咩分別米飯好少 叫咗大份量都係食唔飽前菜嘅白蘿蔔好生好難食味噌湯偏鹹唯獨係拌飯個紫菜好味個魚骨好脆口幾特別➿➿➿➿➿➿➿第二個叫咗個蒲燒牛舌拼牛仔骨飯$118牛舌好韌,牛仔骨正常一樣飯份量好少➿➿➿➿➿➿➿見到好多YouTuber介紹過嚟食感覺中伏食物味道普通又唔算特別平以後都唔會再去
上星期平日晚飯去食
唯獨係拌飯個紫菜好味
個魚骨好脆口幾特別
➿➿➿➿➿➿➿
第二個叫咗個蒲燒牛舌拼牛仔骨飯$118
牛舌好韌,牛仔骨正常
一樣飯份量好少
➿➿➿➿➿➿➿
見到好多YouTuber介紹過嚟食
感覺中伏
食物味道普通
又唔算特別平
以後都唔會再去

2024-01-07 77 浏览
見佢話係炭燒就入去試下炭燒鰻魚一d炭香味都冇,鰻魚也不肥美,整體來講普通餐廳都好食個佢叫咗大份嘅鰻魚飯但係份量好少味噌湯也一般串燒都係冇炭香,偏乾廚房的員工都講普通話
見佢話係炭燒就入去試下
叫咗大份嘅鰻魚飯但係份量好少
味噌湯也一般
串燒都係冇炭香,偏乾
廚房的員工都講普通話
2024-01-07
.‼️❤️ 記得CLICK我PROFILE關注我呀 ❤️‼️.🔥 Çhår¢ðål-GrïllêÐ Èêl Ðêlï¢å¢ïê§ @ 🌟 鰻一炭燒鰻魚飯《👽食神大媽食鰻魚》.💁‍♀️ 圖片展示美食為:Fried Eel and Rice with Charcoal Fire HKD 128Eel Egg Rice HKD 108Grilled Pineapple HKD 18.👽 大媽同朋友仔路過呢間標榜炭燒鰻魚嘅餐廳,炭燒二字實在吸引,決定一齊試下。有好多款價錢大眾化主打鰻魚嘅美食選擇。我哋一人嗌一款,可以交換黎食。.🐟 首先係招牌「炭火蒲燒鰻魚飯」,鰻魚鋪滿整盒鰻魚飯。鰻魚調味一流,最正係真係食到炭燒嘅香氣!燒得恰到好處,醬汁濃郁,滲入飯入面撈埋食真係一流!.🍳 另外叫左「鰻魚蛋包飯」,蛋蛋煮得軟熟到不得了,金黃酥脆,鰻魚同樣充滿炭燒香氣,鰻魚醬同蛋包飯完美結合,真係好正!.🍲 飯類仲有配埋味噌湯同前菜,暖胃之餘,又可以清下味蕾。.🍍 最後叫一份「炭燒菠蘿」,炭燒到微焦,帶出菠蘿嘅酸甜同炭火嘅香氣,完美作結。.😋 呢間餐廳出品嘅鰻魚真係有炭火香味,好難得。仲要份量足,價錢抵,正過市面上其他同
‼️❤️ 記得CLICK我PROFILE關注我呀 ❤️‼️
💁‍♀️ 圖片展示美食為:
Eel Egg Rice HKD 108
Grilled Pineapple HKD 18

🍲 飯類仲有配埋味噌湯同前菜,暖胃之餘,又可以清下味蕾。

😋 呢間餐廳出品嘅鰻魚真係有炭火香味,好難得。仲要份量足,價錢抵,正過市面上其他同類競爭者好多。

📍 旺角山東街84號地舖
📲 +(852)2432-1388
‼️❤️ 記得CLICK我PROFILE關注我呀 ❤️‼️
💯 最真實的美食點評 ❤️ 歡迎報料 ❤️
꧁𖠌ꕥ𖠌ꕥ𖠌ꕥ𖠌ꕥ𖠌ꕥ𖠌ꕥ𖠌ꕥ𖠌ꕥ𖠌꧂
  • Fried Eel and Rice with Charcoal Fire
  • Eel Egg Rice