2019-05-15 385 浏览
近年不少中高檔日式料店都會提供Omakase 廚師發辦套餐,小龜甚好此道,原因是用餐過程中可以嚐到不少從未吃過的海鮮品種,亦可看到廚師的刀功手藝,可以滿足到筆者的味覺、視覺之餘,還能收到長知識之效。是晚跟友一同光顧鱻88,用餐地方由友人提意,只知道此店開業不久卻有點口碑。以鮨店來說有座位逾50,規模算不小。全店以淺木啡色作主調,平實的和風裝潢。店家除了提供Omakase 外,還有A la cart 餐牌,除了刺身壽司外,還有大量炸物燒物供應。用餐過程嚐到超過十款魚種,金目鯛、鰈魚、平目及深海池魚都是Omakase 廚師常用,味道鮮美是意料中事,但刀功的到家,佐料醬汁的獨特風格,則並非一般日式料理店可比。對該晚幾道菜印象特別深刻,特地每道點評一下。羽太刺身 - 羽太即咱們常吃的石班魚,曾在火鍋店吃過石班刺身,印象是很韌很多渣,但當晚吃的鮮甜爽口,口感不帶沙石,對石斑刺身印象完全改觀,引証了鱻88用料靚刀功正。冲繩涼瓜 - 薄切後醋漬,脆口回甘,並非日常吃到的可比。沙丁手卷 - 平日吃的沙丁壽司都不是卷物,是晚吃到的卷物配以紫蘇及梅子,替本身鮮美的沙丁增添了酸、甜、香幾個原素,是小龜吃過最

對該晚幾道菜印象特別深刻,特地每道點評一下。

冲繩涼瓜 - 薄切後醋漬,脆口回甘,並非日常吃到的可比。

沙丁手卷 - 平日吃的沙丁壽司都不是卷物,是晚吃到的卷物配以紫蘇及梅子,替本身鮮美的沙丁增添了酸、甜、香幾個原素,是小龜吃過最美味的沙丁魚撘配。

鰻魚飯兩食 - 廚師採用先蒸再汁燒方法處理海鰻,魚肉口感香滑,外皮香脆。廚師吩咐我們食要先吃魚跟飯,再倒進魚湯,吃魚湯泡過的鰻魚飯,秘製的鰻魚汁很甘香,魚湯以木魚及鰻魚骨𤉶成,一飯兩食,滋味成雙。

總結:用料新鮮,汁醬佐料別樹一幟,令人回味。
  • 蒲燒活海鰻魚丼(三食)
  • 羽太刺身
2019-05-10 251 浏览
今次喺朋友介紹嚟呢間餐廳佢話平時我地食到既大多喺醬燒鰻魚叫我試下海鰻其他既食法試完大開眼界,原來鰻魚都可以花式入膳就係以下呢個$488既套餐打頭陣係呢個季節沙律魚皮可以點底下既醋食,不過就食唔出係咪鰻魚皮,其他蔬菜都好fresh第二味菜係分兩碟,元貝、蝦同埋鰤魚刺身都非常新鮮本身以為有鰻魚刺身,問番個FD先知鰻魚唔煮熟會有毒素,所以係冇鰻魚刺身呢回事,長知識~之後係鰻魚年糕,係年糕上面既係藏紅花,食落好似辣辣地,而且係好清涼既果隻辣,好難形容用來煮年糕既上湯令到年糕清清地又好鮮甜,中間鰻魚既香味就出晒來第四碟係海鰻天婦羅好有小食既感覺,鬆脆口感岩岩對比番年糕既煙韌,相信係餐廳既用心鋪排第五碟係鰻魚蒸飯唔單止上面有大大舊鰻魚,飯入面都有鰻魚粒,D鮮味由入面滲番出來個飯到,正最後呢個鰻魚玉子蛋糕鰻魚味唔重,反而好明顯食到海綿蛋糕既蛋味不過以直落食左咁多咸味食物,連個甜品都係咸,相信未必個個鍾意總結來講,如果你平時對鰻魚情有獨鍾,非常推介大家來呢到試下鰻魚既其他食法~!
今次喺朋友介紹嚟呢間餐廳

佢話平時我地食到既大多喺醬燒鰻魚
叫我試下海鰻其他既食法
試完大開眼界,原來鰻魚都可以花式入膳
就係以下呢個$488既套餐

打頭陣係呢個季節沙律

第二味菜係分兩碟,元貝、蝦同埋鰤魚刺身都非常新鮮

第四碟係海鰻天婦羅

第五碟係鰻魚蒸飯

最後呢個鰻魚玉子蛋糕
鰻魚味唔重,反而好明顯食到海綿蛋糕既蛋味

2019-05-08 184 浏览
隔前幾條街就係鬧市呢間餐廳唔算太隱蔽餐廳門口前裝修得日本風味🇯🇵餐廳環境舒服而且寧靜同朋友呢餐晚飯都特別舒服我垛揀選左<活海鰻會席>set dinner先黎前菜-沙律🥗跟住到刺身,肉質口感👍🏻<海鰻蒸年糕>,< 海鰻天婦羅>年糕口感比較煙煙韌韌 而且都幾飽肚架😛<海鰻籠仔蒸飯>海鰻就好似鰻魚咁👍🏻 好味籠仔設計底面空心有時會跌左少少飯甜品出場:<海鰻玉子蛋糕>意外地呢間甜品同其他餐廳好大分別配合蛋糕味道好夾
隔前幾條街就係鬧市
呢間餐廳唔算太隱蔽
餐廳門口前裝修得日本風味🇯🇵

餐廳環境舒服而且寧靜
同朋友呢餐晚飯都特別舒服
我垛揀選左<活海鰻會席>set dinner
先黎前菜-沙律🥗

跟住到刺身,肉質口感👍🏻

<海鰻蒸年糕>,< 海鰻天婦羅>
年糕口感比較煙煙韌韌

甜品出場:<海鰻玉子蛋糕>
意外地呢間甜品同其他餐廳好大分別
配合蛋糕味道好夾

2019-05-07 486 浏览
有時候,在踏上尋覓美食的無盡旅途上,總是需要有一個非達到不可的目標,才會走得有意義。而鰻魚這東西,在我年少無知時就已是我最愛吃的日本料理之一,那種獨特的味道、奇妙的口感,閉上眼睛一口吃下去,簡直就是人間極品一般的滋味。位於佐敦道的這間樓上日本料理,早前就推出了一道活海鰻會席,實在令我無法按捺住滿滿的食慾,就趁著天色正好,前往一窺究竟。無論是招牌抑或登上店內的樓梯,都帶有一種科幻感,有種令人好奇的魔力。然而,登上數級樓梯後卻會看見另一道風景:日本料理店專有的柔和光線和木紋餐桌,平實得來也帶點時代感,讓人得以平靜下來,用最輕鬆的心態享用晚餐。我們獲安排坐在吧檯前,也得以觀賞師傅的巧手製作,工匠精雕細琢的精神表露無遺。頭盤是一道季節沙律。鮮甜味美的沙津菜,配上兩塊爽脆的炸鰻魚皮,加上上面嫩滑的醬油,五味雜陳卻又各司其職,彷彿從四方八面呼叫著沉睡的味蕾。接下來先來一道刺身三點,在主角鰻魚出場前也來個暖場嘉賓。甜蝦的香甜味道、帶子的嫩滑口感、油甘魚的新鮮飽滿,各有特色。終於到了主角出場!活海鰻蒸年糕名字及賣相都十分獨特,年糕裡頭包著鰻魚,兩者相交卻絲毫不突兀,口感煙韌。緊接著的活海鰻天婦羅配上紫

季節沙津

活海鰻天婦羅

緊接著的活海鰻天婦羅配上紫蘇葉,非但沒有帶走鰻魚的鮮味,反而相得益彰,吃起來保留了鰻魚的獨特甜味之餘,也有爽脆的口感。
活海鰻籠仔蒸飯

最後的一道主菜是活海鰻籠仔蒸飯,雖說先前吃過刺身、年糕、炸物,但畢竟各一小件的份量仍使人意猶未盡,這盅小小的蒸飯剛好填滿了胃裡僅餘的少許空間。鰻魚的鮮味經過蒸籠滲透到飯粒裡,每口都充滿著鰻魚、鰻魚和鰻魚,滿滿的鰻魚精華帶來難忘的大滿足。
活海鰻玉子蛋糕

此趟尋覓鰻魚經典之旅,最令人驚喜的莫過於最後的活海鰻玉子蛋糕,蛋糕的陣陣幽香配合上鰻魚的香味,實在是色香味俱全的最佳飯後甜品
2019-04-19
季節沙津
2019-05-06 189 浏览
其實我已經多次光顧這間食市,食材新鮮,牛舌是難煮的食物,但他們先用slow cook烹調,完全無鱢味,前菜沖繩苦瓜漬超開胃醒神,要提醒一下其實每次前菜都有驚喜,視乎當天那些食材新鮮,我最喜歡麼師發板這部分,你和經理說一個預算,有什麼吃或不吃,然後請廚師決定,超驚喜,飲品方面也很出色,不論手工啤和以清酒調製的飲品都一流,如果打算和朋友來談心是整佳地方,因為空間很大,2500尺一層,但只放10多枱,還有兩層,你就算談得興高采烈也不會蓋過別人聲音,是一個非常放鬆的地方,重點是價錢合理,絶對是理想食市。
2019-04-17
庆祝纪念
纪念日
  • 牛舌
  • 活海鰻塌塌米
  • 牛油果軟殼蟹沙律
  • 前菜
2019-05-04 196 浏览
每次去日本都要預留一餐係去食鰻魚大餐,不過香港主打鰻魚既餐廳唔係好多,所以一直都要等去旅行時先有機會大食特食。鱻88日本料理簡直係我救星,地點就位於廟街附近,裝修以日系木材為主,坐吧枱位仲可以一邊睇住師傅整野食一邊大快朵頤~Menu除左鰻魚Set其實仲有壽司及其他日式料理,不過壽司周圍都有得食喇,梗係揀返$488活鰻魚set。前菜係個帶有柚子味的沙律,而魚皮都係用返鰻魚皮去做的。柚子味十分清香,夠晒開胃。刺身三點就夠晒新鮮而且份量頗多真係第一次食用年糕包著鰻魚既配搭,感覺好特別。年糕十分煙韌有糯米味,而中間既鰻魚就脆脆地,加埋一齊食口感都幾豐富。鰻魚天婦羅係包左紫蘇葉一齊炸,紫蘇葉獨有既香味係可以免卻鰻魚既膩口感。活海鰻籠仔蒸飯滴滴骰骰份量剛好,事關之前已經食左幾個料理,食埋呢個飯就足十成飽了。鰻魚魚油滲晒落下層既飯度,真正完汁完味!活海鰻玉子蛋糕本身都諗住會好怪,蛋糕有鰻魚味喎~~ 誰不知其實兩者都幾夾,鹹甜參半。一個價錢可以試晒咁多款鰻魚料理真係好滿足,最驚喜係連鰻魚蛋糕都有真係估你唔到!

刺身三點就夠晒新鮮而且份量頗多

真係估你唔到!
2019-04-28 152 浏览
天氣開始轉熱,唔想食熱野,清清地食日本菜,健康又好味黎到見到個活海鰻餐,又唔算好貴,6道菜每人只係$488,仲要全部都用活海鰻前菜指定係沙律,清新開胃番茄沙律菜好爽脆,小小份量十分適中刺身有三款,每款有兩件,total 有6件,有帶子2片,鯛魚2片,大甜蝦2隻帶子加少少檸檬汁更加開胃鮮甜甜蝦SIZE比較大,亦很甜美,蝦頭有羔都食埋年榚中間有海鰻年糕好煙韌,配合海鰻軟滑,都幾夾活海鰻天婦羅,呢件好食口感好豐富,外面很鬆化香口又唔油裏面又嫩滑又香海鰻蒸飯,用日本米,很易入口,Q彈海鰻原汁原味滲入米中,美味最後連甜品都係海鰻蛋糕,出奇地同蛋糕味道都夾,好神奇今餐真係喜出望外
天氣開始轉熱,唔想食熱野,清清地食日本菜,健康又好味
黎到見到個活海鰻餐,又唔算好貴,
6道菜每人只係$488,仲要全部都用活海鰻

前菜指定係沙律,清新開胃
番茄沙律菜好爽脆,小小份量十分適中
刺身有三款,每款有兩件,total 有6件,
有帶子2片,鯛魚2片,大甜蝦2隻
帶子加少少檸檬汁更加開胃鮮甜
甜蝦SIZE比較大,亦很甜美,蝦頭有羔都食埋
年榚中間有海鰻
年糕好煙韌,配合海鰻軟滑,都幾夾
活海鰻天婦羅,呢件好食
口感好豐富,外面很鬆化香口又唔油
裏面又嫩滑又香
海鰻蒸飯,用日本米,很易入口,Q彈
海鰻原汁原味滲入米中,美味
最後連甜品都係海鰻蛋糕,
出奇地同蛋糕味道都夾,好神奇
今餐真係喜出望外
2019-04-24 133 浏览
最近睇食評網站見到有鰻魚嘅Omakase,我就二話不說約齊朋友去食頭盤係季節沙律沙律中加入鰻魚皮,魚皮被炸過, 所以好鬆脆,加埋沙律入口開胃刺身盛合有甜蝦,北海道帶子,金錭甜蝦有蝦膏好香甜,帶子肉質飽滿仲打咗少少油皮入口都幾清新我哋仲加錢叫咗個活魚刺身食落去質素都唔錯,魚肉都好厚身,每啖咬落去好鮮味海鰻天婦羅天婦羅最考師傅技術,渣漿厚唔厚,炸幾耐幾多油溫,都要拿捏得非常之準確,今晚嘅天婦羅粉夠薄食到陣陣嘅鰻魚油香味,師傅仲會將秘製嘅醬汁放喺天婦羅上面提味鰻魚籠仔飯師傅將燒熟嘅鰻魚放喺飯粒上面蒸,魚油慢慢向下,被飯粒吸收,令到每粒飯粒都吸晒鰻魚嘅精華

頭盤係季節沙律

刺身盛合
有甜蝦,北海道帶子,金錭
甜蝦有蝦膏好香甜,帶子肉質飽滿仲打咗少少油皮入口都幾清新

我哋仲加錢叫咗個活魚刺身
食落去質素都唔錯,魚肉都好厚身,每啖咬落去好鮮味

海鰻天婦羅

鰻魚籠仔飯

2019-04-21 127 浏览
為咗慶祝好朋友升職,我哋揀咗間高級嘅日式餐廳去慶祝呢件喜事。成間餐廳比我嘅感覺其實都好華麗,燈光光度好柔和,好舒服,好適合同朋友靜靜地傾計食飯。因為朋友好鍾意食鰻魚,所以我哋叫咗一個活海鰻會席。☝🏻季節沙律🥗裏面有兩塊好脆卜卜嘅魚皮,好啱鍾意食香口野嘅我☝🏻刺身盛合3點刺身好新鮮,第一次食到海鰻魚嘅刺身,覺得好特別,而且佢個鰻魚上碟上得好霸氣☝🏻活海鰻蒸年糕&活海鰻天婦羅個天婦羅好脆好香,配埋個鰻魚汁一流☝🏻活海鰻籠仔蒸飯鰻魚汁浸晒入個飯度好滋味,而且將啲飯放入個籠仔到好有特色。☝🏻活海鰻玉子蛋糕睇Menu嘅時候已經好期待,唔知用鰻魚整啲蛋糕會係咩味道嘅呢,其實佢係有少少似熱香餅嘅味道,不過又有少少鹹鹹地,幾得意,想食多幾嚿
☝🏻季節沙律🥗
裏面有兩塊好脆卜卜嘅魚皮,好啱鍾意食香口野嘅我

☝🏻刺身盛合3點

☝🏻活海鰻蒸年糕&活海鰻天婦羅
個天婦羅好脆好香,配埋個鰻魚汁一流

☝🏻活海鰻籠仔蒸飯
鰻魚汁浸晒入個飯度好滋味,而且將啲飯放入個籠仔到好有特色。

☝🏻活海鰻玉子蛋糕
2019-04-20 126 浏览
鱻88剛開店嘅時候我地去食左一次omakase~ 當時已經愛上呢間日式料理~今次黎試下佢新推出嘅活海鰻會席!會席非常豐富,要逐一介紹先得! 另加活魚刺身一條🙊首先有classic嘅毛豆佢前菜,非常適合warm up下個味覺同傾下計等食~接住喺季節沙律,最特別嘅地方喺用左炸鰻魚皮伴沙律菜。清爽之餘帶點酥脆鹹香。刺身盛合嘅甜蝦好大隻,同帆立一樣好鮮甜。油甘魚嘅鮮味亦唔錯,非常新鮮。最值得期待當然喺活魚刺身! 呢條深海池魚要激讚! 鮮魚味非常濃郁! 我可以食多條🤣之後嘅菜式都好有特色。活海鰻蒸年糕好特別,年糕口感非常煙韌,中間包住鰻魚粒。呢道活海鰻天婦羅喺最拎到鰻魚嘅鮮味發揮出黎。薄薄嘅一層天婦羅炸粉整得好酥脆,將活鰻嘅鮮味同埋肉汁鎖左喺入面😋咬落魚質特別嫩滑呀~ 之後再黎魚籠仔蒸飯~鰻魚留左喺啲飯入面,每淡飯都好香~ 甜品係活海鰻玉子蛋糕,蛋糕鬆軟,帶點黑糖嘅味道。為呢個餐畫上完美嘅ending~

活海鰻蒸年糕好特別,年糕口感非常煙韌,中間包住鰻魚粒。

之後再黎魚籠仔蒸飯~鰻魚留左喺啲飯入面,每淡飯都好香~

2019-04-20 90 浏览
日本菜除左刺身同壽司之外,我最中意食既就係鰻魚,每次去日本都一定會預一兩餐係食鰻魚既,因為我覺得喺日本食鰻魚係特別好食既,喺香港好難搵到似樣既鰻魚食。但係今晚去左呢間鱻食之後,就令我一試難忘。本身今晚其實無諗住係食鰻魚既,坐低之後見到佢個餐牌有個"活海鰻會席" 覺得非常吸引,所以決定一試。先講少少餐廳個裝修真係好grand, 好有日本銀座區果d高級居酒屋既感覺,呢道仲有Omakase可以選擇,其實都好吸引,價錢又唔算貴。講番正題先,首先係季節沙律,原來係炸鰻魚皮沙律。炸鰻魚皮好脆好香,食完個沙律即刻好開胃。之後係刺身3點,分別係帆立貝,海蝦同油甘魚。d刺身好新鮮,仲係師傅即場切既,帆立貝同蝦都好大隻又勁鮮甜,油甘魚油脂味勁重,口感一流。跟住係另外加既活魚刺身,首先賣相已經100分,食落更加係無得彈,新鮮爽甜又彈牙,真係超級好食。活海鰻天婦羅,皮夠薄而且又脆,鰻魚好彈牙,口感十足,炸完之後真係好香,食到停唔到口。活海鰻蒸年糕,呢碟菜非常特別,我都係第一次試,年糕好煙韌但又唔會好難咬得開,蒸既鰻魚又有另一番味道,值得一試。活海鰻籠仔蒸飯好香,黎遠已經芬香撲鼻,特別想講既係d飯勁好味,因為佢
日本菜除左刺身壽司之外,我最中意食既就係鰻魚,每次去日本都一定會預一兩餐係食鰻魚既,因為我覺得喺日本食鰻魚係特別好食既,喺香港好難搵到似樣既鰻魚食。但係今晚去左呢間鱻食之後,就令我一試難忘。

活海鰻籠仔蒸飯好香,黎遠已經芬香撲鼻,特別想講既係d飯勁好味,因為佢盡收鰻魚既精華,鰻魚既清香已經唔多作介紹,呢個飯非常出色。

最後係活海鰻玉子蛋糕,都係第一次試,甜甜地好特別,味道唔錯。

2019-04-19 97 浏览
鰻魚迷今次黎到呢間SEN88,無非都係想試下佢個活海鰻會席($488)。係日本川越食條名物燒鰻魚,都要幾乎三舊水港紙,SEN88呢個活海鰻會席,據聞係買啲鰻魚返黎養一排先膛黎食,好似真係零舍不同!不過最緊要既係,呢個會席當中包括沙律、刺身、海鰻年糕、海鰻天婦羅、海鰻籠仔蒸飯、海鰻玉子蛋糕,咁多嘢都係488,CP值未食都覺得高!季節沙律,比較少見會放上炸魚皮,感覺新穎,醬料幾開胃,啲菜都係新鮮既,頗有誠意。開胃菜之後就係比較清淡少少既刺身3合,日本人流行從清淡既食物開始食,所以先上啲清淡既刺身俾大家熱下身。甜蝦刺身好大隻,好鮮甜,一入口就俾啲蝦膠漿住咗個口,吞嚥之後仲會回甘。最鍾意佢連蝦頭上,可以啜埋入面啲蝦膏,萬萬不能錯過!赤貝刺身由於味道比較清淡,師傅用咗青檸同柑粉用果酸黎帶出佢既鮮味,所以入口嗰陣會有陣清香果位,頃刻之後就係赤貝鮮味爆發既時刻,都真係估唔到咁淡既貝類,竟然可以俾佢調到鮮味至少放大咗幾倍,真係厭食都俾佢勾到暴飲暴食。最後一款刺身係深海池魚,師傅好有耐心咁介紹食材既種類同分別俾我地聽,原來池魚同深海池魚係兩種魚黎,深海池魚脂肪超多,入口即融,高級食材既好處就係鮮味同腥味

最後一款刺身係深海池魚,師傅好有耐心咁介紹食材既種類同分別俾我地聽,原來池魚同深海池魚係兩種魚黎,深海池魚脂肪超多,入口即融,高級食材既好處就係鮮味同腥味分得好開。呢塊深海池魚刺身完全冇魚腥味,反而有一種淡淡既油脂香,一入口就化曬,令我差啲唔記得今日主角係鰻魚!

首先打頭陣既活海鰻蒸年糕,賣相有啲似日本既年糕福袋,但油炸過既表層入面除咗年糕仲有啖啖海鰻肉。年糕原本冇乜味,但海鰻有佢獨特既鮮味,年糕屬於一種比較吸味既食材,所以互補之下,吸收曬鰻魚既精華,令成個年糕都含有豐富既海鮮味。感覺的確幾新穎。

之後上場既選手係活海鰻天婦羅。我夠膽話,大家係出面一定冇食過咁厚身既鰻魚。唔係講笑呢舊鰻魚天婦羅幾乎有一個五蚊銀咁厚身,一咬落去成口都係鰻魚既脂肪,肥美到幾乎要搵支美極黎助興。值得一提既係呢個鰻魚天婦羅肉質係彈牙,而唔係出面肉質鬆散既次貨,完全係食得出呢條鰻魚生前係幾咁有活力鍾意做運動。

終於到主食上場了,活海鰻籠仔蒸飯。賣相搞笑,完全係酒樓既點心籠,不過入面就係鰻魚汁蒸飯同大大舊鰻魚肉。細食之人不必擔心,呢個套餐並唔係以米飯黎填飽你既肚,而係用鰻魚豐富你既心靈!當你以為頭先既鰻魚天婦羅已經係人間極品,咁呢隻蒸飯上面既鰻魚就係天國極品。

只係兩舊鰻魚,就已經幾乎蓋曬整個點心籠,你心入面可能會懷疑廚房入面係咪斬咗條百年鰻魚精。彈牙、多脂肪呢啲係基本,精華係鰻魚之下既米飯。每一粒都係充滿鰻魚汁同埋脂肪蒸完留抵既精華。食完一啖又一啖,係完全停唔到口,絕對唔可以睇少看似平平無奇既鰻魚飯。

最後甜品係鰻魚玉子蛋糕,呢個菜式真係聞所未聞。用鰻魚精華所製造既玉子蛋糕,係有三層既味覺享受。第一層係蛋糕既鬆軟,入口綿密;第二層係蛋糕底下既一層玉子,入口彈牙軟韌,最後一層就係咀嚼之間散發出黎既鰻魚香。呢個係一道極具創意既甜品,看似鰻魚與蛋糕風馬牛不相及,但師傅巧妙地揉合兩者,的確有心思。

呢個活海鰻會席食之前覺得cp值高,食完之後覺得cp值簡直係爆表,仲可以睇住師傅表演刀工,順便普及埋食材知識,真係唔知一舉幾多得了。總括而言,係值得一試再試。
2019-04-03
2019-04-18 219 浏览
在香港吃過約3次Omakase, 這次朋友推介下試了位於佐敦的鱻88。見網上評語不錯,地點又方便。當晚是衛師傅負責為我們主理,師傅風趣幽默,這餐吃得好開心🥰。88會席($888/person)88 OMAKASE 前菜 Appetiser刺身3款 3 kinds of sashimi 燒物 Grilled 揚物 Deep Fried Dish壽司8本 8 kinds of sushi卷物 Sushi roll湯物 Soup 甘味 Dessert師傅先上三式前菜,生海蔘、明太子沙律、冰頭漬,前菜爽脆微酸。刺身有3款-原隻帆立貝刺身配岩鹽-馬份海膽深海池魚薄切配酸汁池魚上加上少許柚子皮,肉質軟腍,海膽冇腥味,新鮮又creamy-中拖羅厚切中施羅已預先調好味,肥美柔軟。汁燒和牛面豬登牛面肉以肉粒形式呈奉上,富有肉汁,味道不錯👍🏻,唯獨可惜的是牛肉有少許渣。揚物是活海鰻天婦羅,海鰻肥美炸得不油膩,好吃啊!壽司有8款🍣,活赤貝、金鯛、愛女魚、羽太、金目鯛、太刀魚、牡丹蝦、魚子及海膽。壽司全部都好好吃,刺身新鮮軟嫰,壽司飯醋味調得剛好。特別是牡丹蝦上放上蝦膏,甘香味突出,於口腔久久不散🦐。魚子鹹中
見網上評語不錯,地點又方便。

88會席($888/person)

88 OMAKASE

刺身有3款
-原隻帆立貝刺身配岩鹽

-馬份海膽深海池魚薄切配酸汁

-中拖羅
厚切中施羅已預先調好味,肥美柔軟。

汁燒和牛面豬登

揚物是活海鰻天婦羅,海鰻肥美炸得不油膩,好吃啊!

壽司有8款🍣,活赤貝、金鯛、愛女魚、羽太、金目鯛、太刀魚、牡丹蝦、魚子及海膽。壽司全部都好好吃,刺身新鮮軟嫰,壽司飯醋味調得剛好。特別是牡丹蝦上放上蝦膏,甘香味突出,於口腔久久不散🦐。魚子鹹中帶甜,海膽量超多鮮甜🤤。

卷物是三式吞拿魚卷,有三種口味包括,黑松露、薑、辣汁,吞拿魚茸軟滑🐟,十分好吃!

尾聲是呈上一碗熱魚湯,湯呈奶白色,但較油膩,不太合草根口味。

最後的甜品抹茶厥餅,厥餅煙韌冰涼,好好吃,吃完3粒都不夠喉呢😋!
2019-04-17 209 浏览
🤩政府派錢$4000,👀大家會將呢$4000點用呢?👧🏻✨草根妹妹就話不如去食番餐好嘅!如果有睇開草根呢個ig,可能有人會記得草根妹妹超愛吃鰻魚🐟,所以一有機會,👩🏻姐姐就會搵有得食鰻魚嘅餐廳同妹妹一齊去試下😋。諗尼諗去🤔,就決定去試一試呢間餐廳嘅活海鰻盛宴🍴。活海鰻會席 ($488/位)-季節沙律-刺身盛合3點-活海鰻蒸年糕-活海鰻天婦羅-活海鰻籠仔蒸飯-活海鰻玉子蛋糕.脆卜卜的魚皮配上新鮮沙律🥗,作為開胃菜不錯。3款刺身,鰤魚、活赤貝、金海老,鮮味細嫰。聽起來很奇怪的活海鰻蒸年糕,原來是把年糕外面炸過,中間包住冬菇和鰻魚,口感十分煙韌,可惜不入味,有點像粉團,不太好吃😣。活海鰻天婦羅非常肥美,炸得香脆,鰻魚肉厚軟嫰👍🏻。籠仔蒸飯的飯量不多,鰻魚煎得香口,油份充足,美中不足是鰻魚帶點細骨🐟,飯中加入鰻魚汁,但甜味不太突出,濃一點應該會更好。最後的鰻魚玉子蛋糕🍰,吃不出與鰻魚有關係,但蛋糕鬆軟。就是較細件。
季節沙律
刺身盛合3點
活海鰻玉子蛋糕

諗尼諗去🤔,就決定去試一試呢間餐廳嘅活海鰻盛宴🍴。

活海鰻會席 ($488/位)
-季節沙律
-刺身盛合3點
-活海鰻蒸年糕
-活海鰻天婦羅
-活海鰻籠仔蒸飯
-活海鰻玉子蛋糕
2019-04-16 103 浏览
一直都好想試omakase 終於比我搵到間唔錯嘅分享下先~..........我哋今次試咗鰻魚會席同omakase 鰻魚會席$488/位一set有大約7款食物刺身好新鮮!全部都好厚切個人超級鍾意佢個活海鰻蒸年糕口感煙煙韌韌又食到鰻魚嘅鮮味🤤🤤另外佢有個蒸飯都超級好食!大大嚿鰻魚喺上面 啲飯吸收晒鰻魚嘅鮮味🤤好正🧡🧡仲有鰻魚天婦羅都好值得推介!最後會有個鰻魚玉子蛋糕呢個口感超級特別!入邊夾有鰻魚同時又係蛋糕嘅口感🤣不過都係非常好食!..........Omakase$888/位前菜一嚟就有生蠔!生蠔好新鮮🤣🤣勁鮮甜之後就上刺身 刺身方面一樣都係好新鮮 好好食之後就上咗好幾款唔同嘅壽司款款都厚切🤤 而且師傅調晒味乜都唔使點就咁食已經好好食!特別一讚嘅係佢嘅海膽完全冇腥味 就咁食已經非常好味師傅調味調得好好👍🏻一入口嗰種鮮甜擁晒出嚟🤤🧡最後就上咗個蕨餅做甜品唔會好甜 抹茶味香濃👍🏻👍🏻..........總括而言呢餐非常高質喺香港想食omakase 建議可以試吓呢間👍🏻..........鱻88日本料理Sen 88 Japanese Restaurant地址:佐敦佐敦道39-39A 號根德大
一直都好想試omakase
一set有大約7款食物
刺身好新鮮!全部都好厚切
個人超級鍾意佢個活海鰻蒸年糕
口感煙煙韌韌又食到鰻魚嘅鮮味🤤🤤
另外佢有個蒸飯都超級好食!
大大嚿鰻魚喺上面 啲飯吸收晒鰻魚嘅鮮味🤤
好正🧡🧡
仲有鰻魚天婦羅都好值得推介!
最後會有個鰻魚玉子蛋糕
呢個口感超級特別!入邊夾有鰻魚
同時又係蛋糕嘅口感🤣不過都係非常好食!

Omakase$888/位
前菜一嚟就有生蠔!
生蠔好新鮮🤣🤣勁鮮甜
之後就上刺身
刺身方面一樣都係好新鮮 好好食
之後就上咗好幾款唔同嘅壽司
款款都厚切🤤 而且師傅調晒味
乜都唔使點就咁食已經好好食!
特別一讚嘅係佢嘅海膽
完全冇腥味 就咁食已經非常好味