餐厅: 鮮丼家
资讯:

2024-11-05 128 浏览
自從搬咗嚟油麻地大半年時間,明明同何文田咁靠近,居然無過嚟食過晚餐!今晚襯懶懶地唔開火,決定行過嚟勝利道呢邊睇吓有咩好嘢食先🤭,見到街口有間日本餐廳《鮮丼家》,都幾多人幫襯喎,就決定今晚就食呢間啦❣️入座後望見有部分人order丼飯、亦有部分人order鍋物,仲有啲order魚生、炸物等等,睇嚟鮮丼家美食豐富喎😍!原來鮮丼家都有餓媽家姐,好似開盲盒咁🤭,乜都唔知情況下陸續來了以下幾款美食:🔸角切魚生雜菜沙律🥗雜菜沙律夠凍、角切魚生新鮮🔸厚切刺身拼盤油甘魚、三文魚腩、鮮帶子、有頭甜蝦、三文魚籽、海膽(紫菜拼海膽帶子+數粒三文魚籽,等於奢華美食)🔸自選壽司拼盤牛油果卷物、火炙帶子、火炙三文魚腩、火炙海膽(人生第一次食炙燒海膽,居然甜過無燒)🔸燒紅魚脆皮、熱辣辣,好好食🔸海鮮牛奶湯烏冬香甜牛乳湯底,配上大大件海鮮及煙韌烏冬,超級好食😋🔸吉列豬扒、廣島蠔炸物出色,外皮脆卜卜,即使一人廚房也絕不馬虎,正所謂慢功出細貨🤭尋找真正美食果然要好似小妹咁「捐窿捐罅」,呢間何文田日本菜比得上集團式餐廳,下次天氣涼啲再嚟幫襯,嘆番一鍋熱辣辣的鍋物❣️

🔸角切魚生雜菜沙律🥗
雜菜沙律夠凍、角切魚生新鮮

🔸厚切刺身拼盤

🔸自選壽司拼盤

🔸燒紅魚
脆皮、熱辣辣,好好食

🔸海鮮牛奶湯烏冬
香甜牛乳湯底,配上大大件海鮮及煙韌烏冬,超級好食😋

🔸吉列豬扒、廣島蠔

吉列豬扒
吉列廣島蠔
  • 火炙海膽壽司
  • 刺身拼盤
平民美食推介,百蚊都食到CP值高日式料理呢排搵到一間超抵食嘅日式小店,真係估唔到喺土瓜灣都可以搵到咁高性價比嘅日本料理!🇯🇵$100蚊就食到一人份量嘅壽喜燒定食,足料!滿滿嘅新鮮蔬菜配埋啱啱好嘅肉片,等成套餐食落去都唔會覺得漏底!😋仲有佢嘅魚生拼盤,每一片都係厚切嘅size,尤其係三文魚腩,肥美得嚟又爽滑,大讚!🍣荷包唔夠重嘅話又想食靚嘢,呢間真係唔可以錯過!親民價位食到咁高質素嘅日本料理,真係要快啲mark低!👍
平民美食推介,百蚊都食到CP值高日式料理

2024-11-13 0 浏览
今日朋友說想吃日本菜,我們便來了這間餐廳吃晚餐。雜錦刺身沙律($65):雜錦刺身沙律是一道色香味俱全的日式料理,它結合了新鮮的刺身和豐富的蔬菜,讓人既滿足味蕾又容易消化。刺身肉質緊實,非常新鮮,口感滑嫩。沙律的部分使用各種新鮮的蔬菜,不僅增加顏色對比,還提升口感清新感。這些蔬菜不僅提供豐富的纖維素,還使整道菜更具營養價值。吉列廣島蠔($60):蠔味道鮮美,口感滑嫩。吉列蠔外裹的麵包粉炸至金黃酥脆,與內部的嫩蠔形成良好對比,提供香脆的口感。海鮮丼飯($148):材料豐富,有三文魚,油甘魚,海膽,甜蝦,帶子。三文魚、甘魚、海膽和甜蝦都是海鮮中上等的選擇,新鮮的食材是這道丼飯的靈魂,口感滑嫩,味道鮮美。這道丼飯的組合令人驚喜,各種海鮮的口感相互搭配,三文魚的油脂與甘魚的彈牙,海膽的鮮甜以及甜蝦的柔軟,讓人每一口有不同味覺享受。牛乳湯海鮮鍋($98):牛乳湯的帶有淡淡奶香味,搭配海鮮的鮮甜,能夠緩和海鮮的腥味,帶來獨特口感。新鮮的蝦仁、貝類等讓湯底的鮮味更為突出,且口感更佳。
今日朋友說想吃日本菜,我們便來了這間餐廳吃晚餐。

雜錦刺身沙律($65):

刺身肉質緊實,非常新鮮,口感滑嫩。

吉列廣島蠔($60):

蠔味道鮮美,口感滑嫩。

海鮮丼飯($148):

材料豐富,有三文魚,油甘魚,海膽,甜蝦,帶子。

牛乳湯海鮮鍋($98):

新鮮的蝦仁、貝類等讓湯底的鮮味更為突出,且口感更佳。

2024-10-30 100 浏览
今日經過何文田,經過左呢間鮮丼家,主打吾同既壽司,剌身同埋丼飯!今日就簡單買左2個丼飯,又幾好食喎!滑蛋吉列鮮蝦丼非常好味!吉列鮮蝦炸得金黃香脆,外層酥脆,內裡蝦肉鮮嫩。滑蛋柔滑滑溜,搭配鮮蝦,口感一流。整碗飯吸收咗滑蛋和蝦的鮮味咖喱吉列豬扒飯豬扒炸得香脆,肉質鮮嫩,搭配濃郁的咖喱醬,味道層次豐富。咖喱的香味與豬肉的肉香相互交融,飯粒吸收咗咖喱的精華,不錯!總括而言都係性價比非常好,下次有機會嘅話再試埋佢啲壽司刺身

今日就簡單買左2個丼飯,又幾好食喎!

滑蛋吉列鮮蝦丼

咖喱吉列豬扒飯

總括而言都係性價比非常好,下次有機會嘅話再試埋佢啲壽司刺身
2024-10-30 60 浏览
朋友介紹何文田鮮丼家有廚師發辦,今晚我們四人聚會,一於過嚟品嚐下。雜錦刺身沙律:刺身粒數量好多,配搭新鮮沙律菜,開胃健康。五色刺身:三文魚腩、油甘魚、鮮帶子、有頭甜蝦、三文魚籽,味道相當鮮甜。雞軟骨:外酥內脆既雞軟骨,簡單用少許椒鹽調味,口感已經很滋味。燒紅魚:燒魚肉質嫩滑,少細骨,魚皮邊位帶香脆。鮮海膽醬蝦:開邊蝦煎香後,加左海膽醬汁,濃郁惹味。牛肉壽喜鍋:食材有牛肉、娃娃菜、金菇、豆腐、竹輪、竽絲、嗚門卷,豐富既材料令壽喜燒湯底份外清甜,就咁食或撈飯都一樣咁好味。日式雜炊(粥):配菜有魷魚、青口、蟹膏、雞粒、冬菇、黃蘿蔔粒、紫菜絲、蔥花,泡飯索滿壽喜燒湯汁既精華,鮮甜入味,一試愛上。總結,小店食材有質素,價格親民,款式多元化,廚師仲會親自為我們送上餐點和作簡單介紹,讓我們享受左一頓性價比高既Omakase。

雜錦刺身沙律:刺身粒數量好多,配搭新鮮沙律菜,開胃健康。

燒紅魚:燒魚肉質嫩滑,少細骨,魚皮邊位帶香脆。

鮮海膽醬蝦:開邊蝦煎香後,加左海膽醬汁,濃郁惹味。

• 日式雜炊(粥)
  • 牛肉壽喜鍋
  • 鮮海膽醬蝦
  • 燒紅魚
  • 雞軟骨
  • 五色刺身
  • 雜錦刺身沙律
2024-10-29 37 浏览
何文田鮮丼家,主打各款丼飯,包括和風丼、魚生丼、自選丼,刺身、壽司、一品鍋、小食、飲品等。雜錦刺身沙律:沙律份量非常大,沙律菜和刺身都很新鮮,有三文魚、吞拿魚、鯛魚、蛋絲和青瓜,顏色十分搶眼,撈埋沙律醬一齊食,津津有味。五色刺身:有三文魚腩、油甘魚、鮮帶子、有頭甜蝦、三文魚籽,全部都肥美新鮮,口感同味道都大滿足。雞軟骨:入口非常爽脆,沾上少許椒鹽粉,更加惹味。牛肉壽喜鍋:壽喜燒湯底濃郁,配菜有牛肉、娃娃菜、金菇、豆腐、竹輪、竽絲、嗚門卷,牛肉肉質細嫩,沾上湯裡面既蛋液吃,口入面充滿蛋香,又有肉香,簡直係無比滋味。日式雜炊(粥):米粒猶如燉飯般既口感,湯底吸飽湯汁精華煮成雜炊粥,配菜有雜錦海鮮粒、蟹膏、雞粒、冬菇、黃蘿蔔粒、蔥花、紫菜絲等,係日本非常受歡迎既地道食品。總括而言,食物即叫即做,價格合理又好味,值得再回訪。
何文田鮮丼家,主打各款丼飯,包括和風丼、魚生丼、自選丼,刺身壽司、一品鍋、小食、飲品等。

雞軟骨:入口非常爽脆,沾上少許椒鹽粉,更加惹味。

總括而言,食物即叫即做,價格合理又好味,值得再回訪。
  • 日式雜炊(粥)
  • 牛肉壽喜鍋
  • 雞軟骨
  • 五色刺身
  • 雜錦刺身沙律
2024-10-29 64 浏览
買外賣上朋友屋企食飯,朋友就喺勝利道揀咗呢間睇餐牌外賣選擇都多,又有魚生飯又有便當 三個人一人揀一個朋友就叫咗角切魚生丼飯魚生嘅份量都好多而且食落冇腥味裏面仲有一些青瓜食落都好爽口清新另一個覺得餐廳幾好嘅位係,飯同魚生分開可以自己調節飯嘅份量我自己就揀咗照燒牛肉炸雞便當, 一盒有四樣嘢仲有嘢飲又有牛肉又有炸雞仲有一啲沙律牛肉夠曬入味, 同埋唔會好肥膩炸雞都好香口吉豬餃子便當吉列豬扒好大塊, 仲有餃子我自己好鍾意食便當 便當盒有分隔,每種食物都可以放置得好分明, 各種食物成日唔會撈埋一齊餐廳開到十點覺得行夜咗,再買外賣都不錯
買外賣上朋友屋企食飯,朋友就喺勝利道揀咗呢間

睇餐牌外賣選擇都多,又有魚生飯又有便當

三個人一人揀一個
朋友就叫咗角切魚生丼飯
魚生嘅份量都好多而且食落冇腥味
裏面仲有一些青瓜食落都好爽口清新

另一個覺得餐廳幾好嘅位係,飯同魚生分開
可以自己調節飯嘅份量

我自己就揀咗照燒牛肉炸雞便當, 一盒有四樣嘢仲有嘢飲

又有牛肉又有炸雞仲有一啲沙律
牛肉夠曬入味, 同埋唔會好肥膩

炸雞都好香口

吉豬餃子便當
吉列豬扒好大塊, 仲有餃子

我自己好鍾意食便當

餐廳開到十點覺得行夜咗,再買外賣都不錯

2024-10-21
  • 燒牛肉炸雞便當
  • 吉豬餃子便當
  • 角切魚生飯
2024-10-15 147 浏览
今次去咗一間何文田隱世之餘又經常滿座的日式餐廳,試咗幾樣好正嘅菜式,真係好滿意!首先,芝麻雞翼令我印象深刻。雞翼外脆內嫩,芝麻粒灑滿脆卜卜雞翼外表,味道一流,每一口都令人唇齒留香,絕對係啤酒嘅最佳夥伴。雜錦刺身沙律,新鮮刺身粒粒搭配清爽嘅沙律菜,淋上特製醬汁,食落去既有海洋嘅鮮味,又有沙律嘅清新感,十分開胃。再嚟就係日式三文魚腩雜炊(粥),一碗熱騰騰嘅粥,米粒煮得剛好,滑潤可口。粥底真係好驚喜,好濃郁魚味,三文魚腩油脂同魚肉均衡,鮮味滲入粥底,令人感受到濃濃嘅海鮮香氣,特別適合冬天食,暖心又暖胃。最後要提嘅係吞拿魚三文魚及魚籽鮮蝦帶子刺身丼,刺身新鮮,特別係海膽,味道鮮美,入口即溶。搭配上香米飯,每一口都滿足感十足,真係一個唔錯嘅選擇。總括來講,呢間餐廳嘅日式美食無論係味道定係擺盤都十分用心,下次一定會再來!

• 日式三文魚腩雜炊
2024-07-28 193 浏览
係附近lunch其實無乜選擇開心發現呢間抵食日本野本身係想同同事食佢斜對面嗰間🙈🙈但係點知裝修緊😂第一次黎,睇menu 都幾多選擇價錢平民🥰有生(sashimi 定食)有熟(熟食don, 烏冬,拉麵)最後我叫咗午餐A凍飲加兩蚊蕃茄湯底好濃好正😍豬軟骨都好入味👍👍😋overall 味道價錢都好滿意喺附近冇乜食肆選擇嚟講都唔錯之後如果自己一個搵食唔知食咩都會再嚟不過如果多過一個人同你一齊食就唔係好方便佢得幾張2人台舖位好細
係附近lunch其實無乜選擇
開心發現呢間抵食日本野
本身係想同同事食佢斜對面嗰間🙈🙈
但係點知裝修緊😂
第一次黎,睇menu 都幾多選擇
價錢平民🥰
有生(sashimi 定食)
有熟(熟食don, 烏冬,拉麵)
最後我叫咗午餐A
舖位好細
午茶A
午茶A
2024-04-16 276 浏览
午飯時間,一個人好簡單咁叫左個午餐D,叉燒烏冬🍜。一路落單,店員已經係到左抱怨右抱怨。話咩部機出唔到單,點做呀。餐廳又接到外賣訂單,5碗外賣。跟住餐廳就出哂啲外賣單啦,堂食個4枱客全部無野食,一齊眼光光咁坐哂係到。講真每個客人lunch hour,都係返工放學時間,個個都趕頭趕命咁食。當然都有客人催促店員,女店員一句:啲單出唔到喎,等多陣啦。我足足等左20分鐘,食物終於嚟啦。嚟左個叉燒拉麵……我叫烏冬,你就比拉麵😅?我要求比返烏冬我🥲女店員晦晦氣氣同廚房講,佢話佢叫烏冬,唔食拉麵喎。貼錢賣難受嘅食店,唔會再食。女店員態度世一差😡😡😡😡😡
午飯時間,一個人好簡單咁叫左個午餐D,叉燒烏冬🍜。
餐廳又接到外賣訂單,5碗外賣。
當然都有客人催促店員,女店員一句:啲單出唔到喎,等多陣啦。
我足足等左20分鐘,食物終於嚟啦。
嚟左個叉燒拉麵……我叫烏冬,你就比拉麵😅?
我要求比返烏冬我🥲
女店員晦晦氣氣同廚房講,佢話佢叫烏冬,唔食拉麵喎。

貼錢賣難受嘅食店,唔會再食。女店員態度世一差😡😡😡😡😡
2024-04-16
午餐
‼️勁抵食‼️$58就可以食到🔥平價日本料理 #角切魚生飯🍣裏面有勁多料 食得出係新鮮因為我見佢人流都幾多 密密做仲有一碗麵豉湯同埋沙律呢個價錢再包埋嘢飲 任揀多款汽水食完一定夠飽 有質素又抵食✨叉燒滑蛋蝦仁飯 $50✨見到佢個餐牌影到好似好靚所以唔小心嗌咗呢個本來都覺得好似好普通但係又真係好好食👍🏻因為佢嘅滑蛋整得好好🤩仲有勁多叉燒粒 大大嚿蝦仁就其實冇乜味不過$50仲想點呀 好抵食㗎喇🤣❤️其實佢舖頭有兩間㗎 左右都係佢哋✨@sendonya✨鮮丼家 (何文田)✨何文田勝利道2A地下#鮮丼家 #何文田 #何文田美食 #魚生飯 #魚生 #三文魚 #打卡餐廳 #香港好去處 #香港美食 #hkfoodieblogger #hkfoodies #快樂獅子女 #miakochung
‼️勁抵食‼️$58就可以食到🔥

@sendonya

✨鮮丼家 (何文田)✨
何文田勝利道2A地下

2023-05-03 544 浏览
勝利道有幾間日本餐廳,其實都19樣😑首先去到 “海幸壽司”,1500休息我1430入去,女侍應大動作望錶,好明顯示意你阻佢收工,(快食個lunch 30分鐘都有凸啦),擺位後坐下先講今日無魚生,主打魚生壽司的餐廳無魚生❌🍣,真係誇啦啦,只感覺到想趕客,然後我起身走人。對面 “鮮丼家” 同 “兄弟邦” 兩舖雙連,連menu 都一樣,即是入邊一間都無分別,最後入了 “鮮丼家” 叫了一個 $130 呑拿魚蓉海膽丼,上菜很快,但內容強差人異。湯完全唔熱🍲❄️,海膽沒有特別味道,呑拿魚蓉令人最失望😑 (只是超市急凍用攪拌機攪出來那種),飯是冷硬的🍚❄️,在雪櫃拿出來不久,飯糧只得半碗😪 (我是女生都完全唔夠飽),熱柚子蜜只是有柚子味的暖水🥱$130午餐, you deserve better 😑😑
勝利道有幾間日本餐廳,其實都19樣😑

$130午餐, you deserve better 😑😑

2023-05-03
2023-01-18 513 浏览
第一次來這間餐廳,坐位好迫,食物上菜速度尚算可以,但係味道同埋賣相就差少少🙁瑞士雞翼漢堡扒飯,雞翼幾好的,漢堡扒有點太鹹 滑蛋鰻魚飯,你睇下個賣相,教我如何影相打卡味道又麻麻地 這家餐廳來一次便夠了,不是我杯茶。

瑞士雞翼漢堡扒飯,雞翼幾好的,漢堡扒有點太鹹

瑞士雞翼漢堡扒飯

滑蛋鰻魚飯,你睇下個賣相,教我如何影相打卡
味道又麻麻地

滑蛋鰻魚飯

這家餐廳來一次便夠了,不是我杯茶。
2022-11-29 408 浏览
很差很差很差不會再幫襯一個午餐鰻魚定食要等20幾分鐘薄薄兩片鰻魚,70文非常鹹味道差,靠勁多鰻魚汁壓住不新鮮陣味唔抵食環境好差垃圾袋貼住餐檯冇曬胃口😢😢😢🙈🙈🙈😬😬😬😤😤😤😤😤😤😤😤😤😤😤😤😤😤😤😤😤😤😤😤😤😤😤😤😤😤😤😤😤😤😤😤😤😤😤😤😤😤😤😤🥲🥲🥲🥲🥲🥲🥲🥲😬😤😬😤🙈🙈🙈🙈😬
很差很差很差
不會再幫襯
一個午餐鰻魚定食要等20幾分鐘
薄薄兩片鰻魚,70文
非常鹹
味道差,靠勁多鰻魚汁壓住不新鮮陣味
唔抵食
環境好差
垃圾袋貼住餐檯
冇曬胃口
😬😤😬😤🙈🙈🙈🙈😬
2022-11-05 383 浏览
都近旺角但係何文田 (但唔近何文田) 嘅餐廳🤣正常唔會去嗰邊 但機緣巧合 經過勝利道見到呢間唔大 又連住兄弟邦嘅餐廳性價比高 唔好將佢同出名壽司舖做比較😟你會覺得好好多🤣餐廳價錢好親民 🤪同時價錢對於學生黎講係一間幾好嘅餐廳🥰角切魚生粒丼飯 ($55)有三文魚加吞拿魚🐟有d小失望 因為得兩種魚生🐠🐟但份量都多😀Wasabi 份量都多 唔洗驚唔夠 🤣飯可以叫佢多飯 飯係普通日本米 無調味🤫🤫但我個人會用wasabi加豉油去食🤭所以唔太影響我😂三文魚丼飯 ($55)三文魚係厚切 總共有8片😍色澤唔錯新鮮度可接受 以價錢黎講唔錯🤣如果兩個揀一個我覺得三文魚丼飯比較好食🥰下次有機會食完再介紹其他丼飯😎重新 性價比高 但如果你係要求高嘅人☹️我建議你唔好去食 呢間可能對你黎講會失望😫以上係lunch嘅價錢😀
都近旺角但係何文田 (但唔近何文田) 嘅餐廳🤣
正常唔會去嗰邊 但機緣巧合 經過勝利道
見到呢間唔大 又連住兄弟邦嘅餐廳
性價比高 唔好將佢同出名壽司舖做比較😟
你會覺得好好多🤣

餐廳價錢好親民 🤪
同時價錢對於學生黎講係一間幾好嘅餐廳🥰

角切魚生粒丼飯 ($55)
有三文魚加吞拿魚🐟
有d小失望 因為得兩種魚生🐠🐟
但份量都多😀
Wasabi 份量都多 唔洗驚唔夠 🤣
飯可以叫佢多飯
飯係普通日本米 無調味🤫🤫
但我個人會用wasabi加豉油去食🤭
所以唔太影響我😂

三文魚丼飯 ($55)
三文魚係厚切 總共有8片😍
色澤唔錯