2023-06-25 31 浏览
〰️前幾日難得Happy Friday 就約左朋友係沙田食飯順便行街,係一田見到係沙田新開既鳴虎拉麵就坐低試下〰️🌟蝦味噌豬骨湯拉麵日本魚乾豬骨湯拉麵評分: 4/5用左鮮蝦同櫻花蝦做湯底,一入口就食到濃濃蝦味,拉麵麵底比較幼身又吸到好多湯,如果係重口味人士就絕對啱哂你!佢既叉燒厚薄適中,仲要真係半肥瘦,又有油脂香又唔會係薄到食完好似冇食過咁。朋友試既鳴虎拉麵比較清啲,湯底同豬骨同魚乾熬製,顏色奶白啲,食哂成碗都唔會覺得好鹹。朋友好中意佢既流心蛋,煮既時間啱啱好,texture好正。〰️🌟炸蝦🍤評分: 4/5小食一啲都唔Hea,炸蝦外層鬆化薄脆,完全唔厚實🤩上到枱影完一輪仲keep到熱,抵讚👍🏻〰️#fat_factor_香港 #fat_factor_沙田#fat_factor_日本菜

🌟蝦味噌豬骨湯拉麵

#fat_factor_香港
#fat_factor_沙田
#fat_factor_日本菜
2023-06-25 65 浏览
沙田👣-鳴虎如果唔係嚟沙田行開一田,都唔知道原來係一田超市裏面都有食市,行街行到攰坐底食野就岩曬啦,係埋單嘅過程中見到一個叫左外賣但遲遲未拎嘅人,店員當時同佢講因麵放太耐會影響質素所以會幫佢重做一碗,可見店鋪對食物相當有要求!為求食客食到最佳美食,所以期望都幾大😆😆最後都不負所望!👍🏼🍜嗚虎(日本魚乾豬骨湯拉麵) $88相信呢一碗拉麵就係佢哋嘅主打,本身鍾意食魚乾嘅我,覺得佢哋個湯底超正!魚乾味夠突出,同時夾雜住淡淡豬骨湯嘅味道,湯底易入口之餘又唔會鹹亦都食唔到任何味精味,食到最後差啲連湯都飲曬🤤🤤拉麵軟硬度適中又掛湯,叉燒利用火槍燒香,肥瘦適中,重點肉質超嫩口🥰絕對係食過最好食嘅叉燒!🍜黑胡椒豬軟骨拉麵 $108呢碗相對比前一碗較為重口味,黑胡椒湯底超濃郁但唔會搶口,拉麵同樣煮到軟硬適中,豬軟骨肉質好淋,而且佢係套餐,仲會跟送三隻餃子同飲品☺️餃子炸得香脆,裏面肉汁滿滿👍🏻🌟雖然店舖位置唔多,但由於大部份人食完就會走,所以流動率大,等咗一陣好快就有位,但記住要自己回收托盤呀‼️📍沙田沙田正街18號新城市廣場3期1樓一田百貨
沙田👣-鳴虎

🍜嗚虎(日本魚乾豬骨湯拉麵) $88

🍜黑胡椒豬軟骨拉麵 $108

📍沙田沙田正街18號新城市廣場3期1樓一田百貨
2023-06-21
前排一田購物日嘅時候發現咗佢🤣 鳴虎 日本魚乾豬骨湯拉麵🐟$88 (無加一)湯底冇平時豬骨湯咁肥嘅感覺 可能因為有魚乾~比起湯底 更加鍾意嗰兩塊叉燒 厚身大塊又唔太肥😚溏心蛋一貫拉麵店嘅高質👍 鳴海老 蝦味噌豬骨湯拉麵🦐$88 (無加一)配料就同另一碗差唔多 主要係湯底比較濃 重口味人士建議呢個😈 椰菜 +$12 // 筍乾 +$12 分量唔少 想食啲蔬菜嘅話可以加🤣 呢間冇得客制化(e.g. 揀麵條軟硬) 不過所有嘢都適中 👍叉燒尤其驚喜
前排一田購物日嘅時候發現咗佢🤣

鳴虎 日本魚乾豬骨湯拉麵🐟$88 (無加一)
湯底冇平時豬骨湯咁肥嘅感覺 可能因為有魚乾~
比起湯底 更加鍾意嗰兩塊叉燒 厚身大塊又唔太肥😚
溏心蛋一貫拉麵店嘅高質👍
鳴虎

鳴海老 蝦味噌豬骨湯拉麵🦐$88 (無加一)
鳴海老

椰菜 +$12 // 筍乾 +$12
分量唔少 想食啲蔬菜嘅話可以加🤣

2023-06-23 28 浏览
今日lunch 去咗開喺沙田新城市廣場內的一田超市入面嘅拉麵店 「Nakitora RAMEN」~ 有拉麵🍜又有日式便丼🍱~ 不過座位就比較窄,同埋枱就真係唔多~ 個人覺得係會比較啱快食! 啱快餐一族~ 如果想同朋友仔食住拉麵慢慢傾計聚舊,就可能要揀其他拉麵店~我叫咗一碗「鳴海老拉麵」嚟食! $88 唔洗加一, 都幾抵食!因為真係好大碗!! 細食嘅話,真係會連一碗都食唔晒架!!~鳴海老 $88*~**~**~*~**~**~*~**~**~*~**~💌地址:鳴虎 (新城市廣場) (沙田)沙田沙田正街18號新城市廣場3期1樓一田百貨*~**~**~*~**~**~*~**~**~*~**~

因為真係好大碗!! 細食嘅話,真係會連一碗都食唔晒架!!~

鳴海老 $88

*~**~**~*~**~**~*~**~**~*~**~

💌地址:
鳴虎 (新城市廣場) (沙田)
沙田沙田正街18號新城市廣場3期1樓一田百貨

*~**~**~*~**~**~*~**~**~*~**~
沙田新城市嘅一田百貨里有幾家小食店💰價格唔貴,在家唔想煮飯來試下很方便。-這家🇯🇵拉麵叫「鳴虎」,在超市最裡面,靠窗位置很好找。-叫左招牌🍜「鳴虎」,係日本魚乾豬骨頭拉麵,湯底濃厚不膩,可以嘗到魚鮮味。叉燒有兩大塊,肥瘦相間;拉麵粗幼度適中,仲搭配整顆溏心蛋🥚。分量超足,一個人食麵絕對好飽!-「胡麻菠菜」醬汁豐富,甜甜嘅,小朋友會好鍾意❤️-「波子汽水」有優惠價格,只要12蚊,味道幾清爽😋
這家🇯🇵拉麵叫「鳴虎」,在超市最裡面,靠窗位置很好找。
「胡麻菠菜」醬汁豐富,甜甜嘅,小朋友會好鍾意❤️
「波子汽水」有優惠價格,只要12蚊,味道幾清爽😋
胡麻菠菜
胡麻菠菜
去完日本無耐已經好掛住日本嘅拉麵,最近見到沙田新城市廣場一田裏面有呢間——🌟鳴虎🌟專食拉麵好吸引🤩餐廳餐牌上嘅拉麵選擇都好豐富下,仲有期間限定嘅蟹拉麵,好多都好想試呀🤤除咗拉麵,仲有得加配菜,加嘅配菜估唔到係大大碟分開上,而唔係放係拉麵面頭就算,相當有誠意💕._.💚綠虎💚|四國香蔥油拉麵|🍜拉麵名跟據顏色改好曬名,好易記又易叫,滿滿嘅香蔥係拉麵上,湯底好濃味,好重香蔥油香味,食即到最後都唔油膩✨·🦐鳴海老🦐|蝦味濃豬骨湯拉麵|見到蝦又係我嘅最愛,呢個湯飲一啖已經愛上,勁香濃嘅蝦味,仲要結身,有蝦嘅鮮味唔會係死鹹果種,好食到我都一路食拉麵一路飲咗好多,好食到下次都會想食多次💖配料嘅糖心蛋,蛋黃係流心,好正✨·(追加)+$12筍+$12椰菜追加嘅筍同椰菜係分開上,份量多,兩個要share先唔會過多,好有誠意🌟._.
._.
💚綠虎💚|四國香蔥油拉麵|🍜
🦐鳴海老🦐|蝦味濃豬骨湯拉麵|
配料嘅糖心蛋,蛋黃係流心,好正✨
(追加)
+$12筍
+$12椰菜
._.
行過一田買餸見到新開咗間鳴虎年幾前去過土瓜灣分店食過覺得唔錯今次果然仲係維持到水準特別係唔鍾意太油膩同重口味嘅人呢間嘅拉麵我覺得會合你心意蒲燒鰻魚丼 HKD 68鰻魚冇骨啖啖肉而且唔腥最緊要係唔會太甜我好驚啲得甜醬油味嘅鰻魚個飯份量差唔多有兩碗粒粒分明加埋少少飯素雖然平民價錢但係味道真係唔錯日本魚乾豬骨湯拉麵 HKD 88云云拉麵我都係揀咗基本湯配料有兩塊半肥瘦叉燒溏心蛋木耳絲湯底有少少似唔辣嘅一蘭但佢杰身啲冇咁水之餘仲多咗啲鹹味鍾意食葱嘅人建議可以加多啲葱會令個湯更香同多咗個層次麵條係幼條軟硬適中個人口味接受到再硬啲嘅麵仲嗌咗個即叫即炸嘅芝麻雞翼好香口最後食到好飽咁走喺一田入面有分室內同室外啱晒自己一個孤獨食住附近或者食晏買走外賣又得唔洗加一又更加抵食臨走仲俾我見到期間限定仲係黑胡椒豬軟骨拉麵即係下次行過又要食多次啦😛
行過一田買餸見到新開咗間鳴虎

唔洗加一又更加抵食
臨走仲俾我見到期間限定
仲係黑胡椒豬軟骨拉麵
即係下次行過又要食多次啦😛
係沙田一田行完街好肚餓之際, 見到有間拉麵店有位就諗都唔諗入去食醫肚餐廳唔大, 只有幾個座位~~~主食以拉麵為主, 另外仲有幾款丼飯選擇......椰菜 $12$12份量都OK, 椰菜煮得夠軟身, 加上日本甜豉油, 味道唔錯!!蝦味噌豬骨湯拉麵 $88好鍾意佢既蝦味非常濃郁!! 入口啖啖都係鮮蝦味拉麵配料有溏心蛋, 木耳絲, 2塊叉燒, 紫菜&蔥粒.....溏心蛋好入味 叉燒肉質幼嫩, 唔多肥膏~~拉麵屬於幼麵, 軟硬度剛好日本魚乾豬骨湯拉麵 $88魚乾豬骨湯有好濃郁嘅鮮味同埋深厚嘅骨髓香氣, 湯底口感醇厚又滑順, 而且甜味同鹹味都好平衡拉麵配料同樣都係有溏心蛋, 木耳絲, 2塊叉燒, 紫菜&蔥粒.....

餐廳唔大, 只有幾個座位~~~
主食以拉麵為主, 另外仲有幾款丼飯選擇......

椰菜 $12

蝦味噌豬骨湯拉麵 $88
好鍾意佢既蝦味非常濃郁!! 入口啖啖都係鮮蝦味

溏心蛋好入味
 叉燒肉質幼嫩, 唔多肥膏~~
拉麵屬於幼麵, 軟硬度剛好

日本魚乾豬骨湯拉麵 $88

• 蝦味噌豬骨湯拉麵
2023-06-18 14 浏览
沙田新城市廣場一田百貨個到有間「嗚虎拉麵」,啲拉麵都幾唔錯。個日係超市買完野就費時周圍去,食埋野先走。我地一碗要左嗚海老,另一碗要左黑鳴虎。嗚海老即是蝦味噌豬骨湯拉麵,湯底好香蝦味,店家使用北海道鮮蝦、櫻花蝦粉同味噌,真係好濃郁!每碗有兩片大叉燒🐷見住店員用火槍燒過,半肥瘦咁都幾腍。拉麵係幼身款,麵質幾爽口彈牙。黑鳴虎係博多黑蒜拉麵,湯底的黑蒜味好惹味,會稍微比蝦湯鹹少少🤏鐘意重口味啲既朋友就啱晒😈配料仲有大量木耳絲同大大隻半熟溫泉蛋,咬開係流心既👍🏻食到好滋味😋除左拉麵,呢到仲有啲日式丼飯,價錢又唔貴,$60蚊內已經有,行完街順便係到醫肚都幾好。🔸嗚海老$88🔸黑鳴虎$88📍#鳴虎 (#沙田美食)沙田新城市廣場3期1樓一田百貨➡️𝗙𝗼𝗹𝗹𝗼𝘄左我未啊😚跟住我去飲飲食食😎吃是真愛❤️ @eatistruelove.hk 🌟
嗚海老即是蝦味噌豬骨湯拉麵,湯底好香蝦味,
見住店員用火槍燒過,半肥瘦咁都幾腍。
拉麵係幼身款,麵質幾爽口彈牙。
鐘意重口味啲既朋友就啱晒😈
配料仲有大量木耳絲同大大隻半熟溫泉蛋,咬開係流心既👍🏻
食到好滋味😋

🔸嗚海老$88
🔸黑鳴虎$88

📍#鳴虎 (#沙田美食)
沙田新城市廣場3期1樓一田百貨

➡️𝗙𝗼𝗹𝗹𝗼𝘄左我未啊😚跟住我去飲飲食食😎
吃是真愛❤️ @eatistruelove.hk 🌟
2023-06-18 16 浏览
食過北角分店覺得唔錯,所以見到沙田有分店都想試吓。首先,店舖位於一田百貨入面,所以距離地鐵站都有啲路程。另外,店舖喺角落頭位置,都搵咗一陣先見到🫣由落單至食物ready,只係等咗5分鐘!不過,店舖位置真係非常細,座位10個都冇,而且座位非常之窄。此外,可能係自助形式嘅關係,枱面上的垃圾和清潔工作都未見有人打理🤢🔽綠虎(四國香蔥油拉麵)足料,份量啱啱好。略嫌塊肉比較多肥膏。食物質素OK,唯獨環境衛生方面有待改善🙂
食過北角分店覺得唔錯,所以見到沙田有分店都想試吓。

🔽綠虎(四國香蔥油拉麵)
足料,份量啱啱好。略嫌塊肉比較多肥膏。
綠虎

食物質素OK,唯獨環境衛生方面有待改善🙂
2023-06-17
2023-06-17 19 浏览
終於到星期五了, 明天不用上班😎。所以收工約了友人去沙田行街。 行街前當然要食野醫肚先啦, 跟友人諗左一陣沙田有咩地方既可買野又可食野呢🤔❓ 突然醒起一田超市內有間拉麵店, 食完可以順便在超市內行下一舉兩得👍🏻。 餐廳面積雖然麻雀雖少但五臟俱全, 簡單裝修好多吧台位置, 雖然有少許逼但影響不太大。食客直接在枱面點餐等五至十分鐘就有麵食相當有效率😎。 蝦味噌🐷骨湯拉麵🍜 (配料:豚肉 溫泉蛋 紫菜 木耳)食物一遞上已聞到好香蝦味, 原來湯底加入了鮮蝦, 櫻花蝦粉再配合味噌和豬骨一起熬製而成所以飲落味道唔太鹹, 豬骨味也頗濃郁仲略帶甜味。飲完個湯底再講下材料先, 兩片厚切豚肉相當吸引, 仔細望落去其實油脂分佈平均所以食落唔太肥膩口感唔韌仲冇豬羶味😋。 溫泉蛋半生熟伴麵一齊食相當夾, 不過可能因為跟友人掛住影相關係所以咬開時已接近全熟了😅。麵質方面軟硬適中唔會太“林”份量又適中唔會太多👍🏻。 🟢🐯綠虎( 四國香蔥油拉麵🍜)(配料:豚肉 溫泉蛋 紫菜 木耳)其湯底特色是四國香蔥油, 將所有蔥舖滿整碗拉麵上令到整碗麵都變成了綠色, 所以店主將拉麵名稱命名為綠虎。 拉麵聞落非常香蔥味, 鐘意食蔥的

食客直接在枱面點餐等五至十分鐘就有麵食相當有效率😎。

蝦味噌🐷骨湯拉麵🍜 (配料:豚肉 溫泉蛋 紫菜 木耳)

拉麵聞落非常香蔥味, 鐘意食蔥的朋友真係要試下,  因為每一啖都會食到蔥花伴隨拉麵一齊食的話味道相當清新唔會膩。材料同樣主要是有兩片厚切豚肉和溫泉蛋。

P.S. 除了拉麵餐廳還有丼飯和小食提供。

2023-06-15 30 浏览
今日同屋企人行完一田行到攰攰地就求其搵間餐廳食晚餐咁啱有間餐廳食拉麵,記得呢間餐廳之前喺北角食過都唔錯,今次就揀咗嚟食晚餐。呢間餐廳鋪位比較細小得幾張枱凳,裝修風格比較簡約。今次我哋就叫咗個鳴虎拉麵同埋鳴海老拉麵仲有小食芝麻雞翼。鳴虎拉麵日本魚乾豬骨湯拉麵湯底充滿非常濃郁嘅豬骨味同魚乾味濃而不膩,拉麵粗幼度適中口感彈牙軟滑,更配上咗大大塊嘅叉燒肥瘦適中,以及脆口既木耳絲,紫菜同埋入口甘香既流心半熟蛋。鳴海老拉麵蝦味噌豬骨拉麵湯底帶有啲櫻花蝦粉鹹鹹香香,同埋鹹中帶甜嘅味噌十分鮮味,另外面頭更鋪滿櫻花蝦增加口感,麵條非常掛汁。芝麻雞翼一共有三隻大大隻,炸得^得非常脆口非常有驚喜。

鳴海老拉麵

芝麻雞翼
一共有三隻大大隻,炸得^得非常脆口非常有驚喜。

沙田新城市廣場的一田百貨內的「鳴虎」,雖然位於繁忙的購物中心內,但環境卻意外地舒適寧靜,真係適合好好坐低品嚐美食。首先,嚟講下我哋食嘅第一款拉麵——日本魚乾豬骨湯。呢款拉麵嘅湯底真係一流,魚乾同豬骨嘅味道完美結合,濃郁得嚟卻又不失清甜。特別之處係湯頭的滑順度,飲落去真係有種「滑」進心坎的感覺。再嚟講下第二款拉麵——博多黑蒜油拉麵。呢個拉麵嘅味道真係獨特,帶有一股香辣而又帶甜的味道,佢與軟滑但又有嚼勁的麵條搭配得非常完美。而且佢嘅蒜香味十足,卻又不會留下重蒜味,係我食過最好食的黑蒜油拉麵。講到份量,兩款拉麵都係十足十,麵量適中,肯定滿足到你的胃。我哋兩人分食,食完之後感覺十分滿足。沙田的「鳴虎」,無論係味道定係環境,都係上佳之選。如果你都係拉麵控,喺尋找一間優質拉麵店的話,「鳴虎」絕對係你應該考慮的一間。一間擁有舒適環境,又有味美分量足的拉麵店,真係可以說係沙田的一顆璀璨明珠。

2023-06-11 27 浏览
天氣濕熱,想食d辣味刺激下。同媽咪行開一田百貨,見到呢間小店。店舖雖小,只有吧枱位但企理乾淨,職員服務態度也好。特濃赤口拉麵🍜我胃口不佳想食辣🔥但又怕太辣,要求少辣。拉麵係湯底嘅靈魂,呢度湯底夠濃郁,端上枱已聞到濃郁豬骨湯底香味,橙紅色湯底好惹味,辣度係越食越辣,配搭3大塊厚厚的叉燒,雲耳,還有充滿彈牙的麵條和滑溜溜的流心蛋,會上癮的味道,好豐富的口感。博多黑蒜油拉麵🍜未食聞落去已經有濃烈的黑蒜油味,媽咪讚湯底入口鮮香,濃而不膩,叉燒肉大嚿,咬落去充滿肉香和油香,滿足。

特濃赤口拉麵🍜

博多黑蒜油拉麵🍜
2023-05-27 89 浏览
Just visited for the first time and bought the Okinawa light curry fried chicken donburi with the salad and soda, of course the soda was good because it's just a canned soda but the fried chicken was one of the juiciest I've ever had, and the curry was perfectly flavourful and slightly bitter, adding a wonderful layer of flavour to the canvas of fried chicken and rice.definitely recommend to anyone in New Town Plaza who's looking for a fairly cheap Japanese style meal.
2023-05-27
$65.5 (午餐)
  • Okinawa Light Curry Fried Chicken Donburi