2022-08-16 157 浏览
肚餓落樓下食個麵,第一次食依間拉麵🍜,俾到個驚喜我。兩個人,一人嗌一個Set,埋單$2041️⃣博多豚骨湯 (豚肉叉燒)+天婦羅無骨雞翼+ 一杯日本生啤2️⃣醬油雞白湯+餃子+ 一杯日本生啤拉麵湯底濃郁,加返少少辣就更加野味!叉燒有入口即溶既感覺,唔肥膩,口感OK雞肉口感軟滑,吸收曬湯汁精華。天婦羅無骨雞翼: 無骨方便,味道ok餃子: 感覺一般,出面皮脆,入面唔夠熱,味道差少少配上一杯日本生啤,享受休閒假日時光
肚餓落樓下食個麵,第一次食依間拉麵🍜,俾到個驚喜我。
兩個人,一人嗌一個Set,埋單$204

2️⃣醬油雞白湯+餃子+ 一杯日本生啤
拉麵湯底濃郁,加返少少辣就更加野味!
叉燒有入口即溶既感覺,唔肥膩,口感OK

雞肉口感軟滑,吸收曬湯汁精華。
天婦羅無骨雞翼: 無骨方便,味道ok
餃子: 感覺一般,出面皮脆,入面唔夠熱,味道差少少
配上一杯日本生啤,享受休閒假日時光
2022-08-12 144 浏览
麵道個地點好方便,一出石門站見到佢啦。放午飯時間,見唔算好多人入咗去食,意外地覺得好好食,不過等待拉麵嘅時間有啲長。有心機整出嚟嘅食物果然係需要時間。今次我食咗博多味玉豚骨拉麵,湯底好濃郁豚肉味,麵質亦都係我好鍾意食嘅日本拉麵,而唔係公仔麵質。佢個豚肉望落去有少少柴,但一咬落去好多汁,好嫩滑。我好鍾意食蔥所以追加左,覺得加咗蔥嘅拉麵特別好食。雖然佢唔係特別平,但如果喺附近返工返學嘅朋友,有機會一定要試下。
麵道個地點好方便,一出石門站見到佢啦。

2022-08-10 122 浏览
難得入黎石門緊係要搵好野食啦,一出地鐵站就見到呢間幾多人排隊,就入左去試吓~醬油豚骨湯拉麵除左可以簡食邊款麵,仲可以跟據個人口味簡麵嘅軟硬,湯底濃度,加辣,走蔥/木耳,好貼心呀~湯底方面,鍾意重口味嘅我,要左濃味同加辣(辛),有 d可惜嘅係加左辣之後,辣味太強烈,覆蓋左豚骨湯本身嘅味,要試真 d、慢慢感受,先品嘗到本身湯底真係有好濃郁豚骨味,所以如果湯底冇加辣應該會好飲 d麵條方面,我就簡左硬麵,食落去唔會過硬,又不失彈牙,同埋幾掛湯,好食!豚肉叉燒肥瘦適中,夠入味,唔錯!
難得入黎石門緊係要搵好野食啦
,一出地鐵站就見到呢間幾多人排隊,就入左去試吓

醬油豚骨湯拉麵

湯底方面,鍾意重口味嘅我,要左濃味同加辣(辛)
,有 d可惜嘅係加左辣之後,辣味太強烈
,所以如果湯底冇加辣應該會好飲 d

麵條方面,我就簡左硬麵
,食落去唔會過硬,又不失彈牙,同埋幾掛湯,好食

豚肉叉燒肥瘦適中,夠入味,唔錯

2022-08-04 159 浏览
麵道🍜住開新界嘅朋友對石門呢個地方一定唔陌生 因為呢lunch time真係好多人原來個地鐵站隔離個商場仲好多野食麵道呢間拉麵店個人推介😍👍麵道主打醬油豚骨湯底👍用上大量豚骨令湯底黏滑 加埋醬油就令佢更濃郁🤤▫️博多豚骨湯拉麵🍜 ($93)湯底好濃味 濃稠度好高特盛叉燒係必須要加的☺️ 四塊叉燒都係好厚身 肉味超濃拉麵麵質較幼身 食落好煙韌😍▫️滿腹套餐🥳 (+$25)我呢啲肥仔 一個拉麵點會滿足呢🤪加配左唐揚炸雞 炸粉比較薄 肉汁充足醬汁都幾特別 辣辣地帶點茄汁酸味飲品仲可以揀生啤🍻 呢個午餐真係好豐富拉麵黎講 價錢合理幾抵食👍
麵道🍜

住開新界嘅朋友對石門呢個地方
一定唔陌生 因為呢lunch time真係好多人
原來個地鐵站隔離個商場仲好多野食
麵道呢間拉麵店個人推介😍👍

麵道主打醬油豚骨湯底👍
用上大量豚骨令湯底黏滑
加埋醬油就令佢更濃郁🤤

▫️博多豚骨湯拉麵🍜 ($93)
湯底好濃味 濃稠度好高
特盛叉燒係必須要加的☺️
四塊叉燒都係好厚身 肉味超濃
拉麵麵質較幼身 食落好煙韌😍

▫️滿腹套餐🥳 (+$25)
我呢啲肥仔 一個拉麵點會滿足呢🤪
加配左唐揚炸雞 炸粉比較薄 肉汁充足
醬汁都幾特別 辣辣地帶點茄汁酸味
飲品仲可以揀生啤🍻 呢個午餐真係好豐富
拉麵黎講 價錢合理幾抵食👍
2022-08-02 129 浏览
麵道嘅拉麵做得十分出色!店舖唔算大,但係每碗麵都用心製作,湯底香濃麵地彈牙,叫左以下幾款食物:1️⃣海老豚骨湯⭐️⭐️⭐️⭐️海老亦即係蝦,個湯底真係好有蝦味,將蝦嘅精華同埋鮮味逼晒出嚟。麵地本身都好有咬口,而硬度亦都有得選擇,十分貼心~塊紫菜一定要早啲食,如果唔係浸林左就冇咁好食啦~2️⃣博多雞白湯⭐️⭐️⭐️醬油湯就係用豉油,博多亦即係用鹽水~所以湯底通常杰身少少,識食拉麵一定係碗麵都唔食住先飲啖湯,雖然無蝦湯嘅鮮味,但係雞湯一樣咁好味!😋除此之外,仲叫咗兩個炸物,分別係炸餃子同埋手羽,炸物個皮都做得好優秀,又香又脆。唯一要挑剔就係個場嘅冷氣唔夠,食住一碗熱湯麵有少少熱。不過喺正石門站C出口10秒就行到,方便呢一點已經補返足夠~

1️⃣海老豚骨湯⭐️⭐️⭐️⭐️

2️⃣博多雞白湯⭐️⭐️⭐️

2022-07-22 158 浏览
好耐無食過日本野,咁岩今日去開石門附近做野,一出石門地鐵站就見到呢間拉麵店好吸引,所以就諗住試下啦!7點左右黎到都開始要排隊,鋪頭門面雖然唔算好大,但入面都坐得舒服,開放式廚房既設計可以望下廚師煮麵,好似平時睇電視劇啲情節咁 !🔸海陸空蕃茄濃湯拉麵 $108 (追加滿腹套餐+$25)平時我都好鍾意食蕃茄架,所以見到呢個新推出既蕃茄濃湯拉麵就好岩我。 湯底好夠味,仲每碗都配有一個原隻大蕃茄,超滿足! 大蝦鮮味十足,好新鮮,燒完仲要好香,而拉麵本身仲配左雞肉,雞肉好嫩滑,鍾意蕃茄既朋友一定要試下。🔸博多特盛叉燒味玉豚骨湯拉麵 $93豚骨湯底好濃,但食完唔口渴,好推介👍🏻而朋友有追加味玉即係溏心蛋(+$6)同埋特盛叉燒(+$16),溏心蛋係一隻,好好食😋而叉燒肥瘦適中,份量變左特盛之後勁多,食肉獸朋友值得加。朋友鍾意食辣,所以有揀到辛口,都有得揀唔辣。🔸滿腹套餐可以加野飲同埋小食,推介唐揚炸雞同埋羽根燒餃子。炸雞炸到好juicy,熱辣辣咁食好惹味。而餃子都煎到好香脆👍🏻好吸引!📍 麵道 (沙田)沙田石門安群街3號京瑞廣場第一期地下G1號舖麵道 (沙田)

🔸海陸空蕃茄濃湯拉麵 $108 (追加滿腹套餐+$25)

🔸博多特盛叉燒味玉豚骨湯拉麵 $93

📍 麵道 (沙田)
沙田石門安群街3號京瑞廣場第一期地下G1號舖麵道 (沙田)
2022-07-20 148 浏览
仲未有機會嘗試到貴店的拉麵,在等位期間已經感覺職員態度狗眼看人低,可能見我着到乞兒咁唔係咁想俾我入去食,我企係度等咗一段時間,眼見明明有枱店員都遲遲未安排我入座,我一個人等位,你有4人枱唔想俾我,我可以理解,但店員全程無視我,😢今時今日生意難做,店員仲要咁嘅服務態度真係唔多掂👎🏻👎🏻😤😤希望貴店多培訓職員服務態度💪🏼💪🏼
  • 黑松露蜆貝醬油湯拉麵
2022-07-18 128 浏览
🔅麵道🔅石門🔅拉麵🔅依家間舖頭喺石門地鐵站一出對開就係,週末下晝都長期有10幾個人排隊,好受歡迎!今次我哋叫咗一碗醬油雞白湯同埋博多豚骨湯,分別一個係豚肉叉燒同雞叉燒,可以選擇拉麵硬度、醬油濃度、要唔要香味油~豚肉的話係配木耳絲同香蔥,雞肉的話係配筍片同香蔥,都幾唔同!我就第一次試雞肉為主菜嘅拉麵啦~我認為加醬油香好多,雞白湯的確濃郁,湯底層次豐富,好飲~但係以雞肉整叉燒,始終肉質偏柴,切片方式令到佢冇油脂入口,都係差少少至於博多湯底,味道比較一般,同樣濃郁嘅,叉燒豚肉好食,亦都有燒過嘅香口感💕,但我就覺得加返醬油好食啲🤭另外因為真係好肚餓,我再叫咗個滿腹套餐,可以加一個小食同飲品~叫咗一份天婦羅無骨雞翼,同埋生啤~好食又滿足~不過嗰個係無骨雞件,唔係無骨雞翼😅😅😅都好食嘅,但係又唔係好知道天婦羅係邊,佢亦都冇得點任何醬汁😅另外呢,食食吓嘅時候發現雞件下有一粒發泡膠粒,店員話係香蔥嗰度有🥶佢哋即刻換咗一碗全新嘅俾我,我亦都唔覺得衛生有問題嘅,不過可能真係錯手有粒發泡膠😅同食物煮熱就緊張啲另外提提你,最好唔好大熱天時去,因為個商場冷氣唔夠,連帶間舖頭嘅冷氣都爭好遠,我見到店內有好多部風扇
🔅麵道🔅石門🔅拉麵🔅

另外提提你,最好唔好大熱天時去,因為個商場冷氣唔夠,連帶間舖頭嘅冷氣都爭好遠,我見到店內有好多部風扇嘗試去解決呢個問題,好可惜店員唔會睇住個門口係咪關閉,我都係滿頭大汗咁樣🫣 超熱🥵

麵道

網址: https://s.openrice.com/QrbS0vnW800~uZ5MGAA
地址: 沙田石門安群街3號京瑞廣場第一期地下G1號舖
電話: 35635262
=====================
#石門 #石門美食 #石門黃店 #拉麺 #拉麵 #日本拉麵 #黃色經濟圈 #黃店 #kazyyramen #kazyyshekmun #kazyyshatin #hkfoodie #hkgirl #hkfood #hkfoodblogger #拉麵控
2022-07-16
午餐
2022-07-12 198 浏览
咁岩去開石門附近,見到港鐵站外有間拉麵鋪!症情關係好耐冇去日本食拉麵,一於試試佢過下口癮😚😚🍜 特盛雞叉燒味玉博多雞白湯拉麵拉麵湯底濃郁,唔會太過油膩,湯汁勾住拉麵一齊食簡直停唔到😋😋😋。雞叉燒方面雖然軟身,但略為鞋口,發揮一般。🍜 黑松露蜆貝醬油湯拉麵 湯底同平時食開既拉麵湯底好唔同,偏中華風,黑松露味亦不太突出,唔係太習慣。不過勝在配菜多,有豚叉燒、雞叉燒、蜆、味玉,每樣都可以試下。有下次既話會叫雞/豚拉麵。🥟 芝士羽根燒餃子芝士煎餃不太推薦,雖然芝士鋪滿係餃子上面睇落吸引,但食落去發現面頭既芝士並冇融入係底下既餃子,而餃子餡亦無再加芝士,比較失色。值得稱讚係叫拉麵時可以選擇唔同軟硬度、濃郁度、多蔥少蔥等等,迎合唔同口味。👍🏻👍🏻總括而言去開附近又口痕想食拉麵既話都可以一戰,但價錢相對較貴,性價比不高。

🍜 特盛雞叉燒味玉博多雞白湯拉麵

芝士羽根燒餃子

2021-09-15
特盛雞叉燒味玉博多雞白湯拉麵
2022-07-08 110 浏览
港鐡站一出就見到我大約19:30 到要排隊好彩都係排大約十分鐘👍🏻但係入到去已經冇晒雞白湯麵好少日式麵面有雞湯底下次要早d 去好彩仲有4 選湯底選擇有d 湯底可選辛辣👍🏻真係好似日本店舖可以選擇麵質(硬,普通,軟)👍🏻湯底都可選擇(淡味,普通,濃味)👉🏻醬油黑松露蜆貝湯拉麵湯底好鮮甜👍🏻好凸出叉燒炭燒味道👉🏻追加滿腹套餐$25(小食 + 飲品)👍🏻選了"天婦羅無骨雞翅"好脆口😋👉🏻醬油味肉豚骨湯拉麵👍🏻我地選擇辛辣 + 濃湯(真係好湯有骨原感覺)👉🏻追加"唐揚炸雞"都有三件可以送啤酒滿腹套餐飲品有多選擇估唔到啤酒都有😱真心抵👍🏻👍🏻👍🏻係日本啤酒細細杯啱啱好👉🏻羽根燒餃子😋日本出名餃子更係試下啦跟日本一樣冰水壺🇯🇵
港鐡站一出就見到
下次要早d 去
好彩仲有4 選湯底選擇
有d 湯底可選辛辣👍🏻
真係好似日本店舖
可以選擇麵質(硬,普通,軟)👍🏻
湯底都可選擇(淡味,普通,濃味)

👉🏻醬油黑松露蜆貝湯拉麵
湯底好鮮甜👍🏻
好凸出叉燒炭燒味道

👉🏻追加滿腹套餐$25(小食 + 飲品)👍🏻
選了"天婦羅無骨雞翅"好脆口😋

👉🏻醬油味肉豚骨湯拉麵👍🏻
我地選擇辛辣 + 濃湯(真係好湯有骨原感覺)
👉🏻追加"唐揚炸雞"都有三件

• 叉燒溏心蛋醬油豚骨湯拉麵
  • 黑松露蜆貝醬油湯拉麵
  • 天婦羅無骨雞翼
2022-07-04 138 浏览
石門宜家已經從工業區慢慢變成一個好有活力既新區。附近又有好多酒店落成,區內亦多左好多居民。變相唔少得周邊嘅配套亦會更加完善。從石門地鐵站一出就見到麵道!其實一直想試好耐,但係次次去親石門都已經諗好咗食咩,所以之前一直未有機會試。🥹麵道舖頭面積唔大,坐到盡都係20個人左右。門口有寫住每日限量拉麵供應,當日我哋點幾兩點去到問店員仲有冇,店員就話仲有,所以入咗去試。😁味玉伊勢海老豚骨拉麵($93),另外加多$25可以跟餐。非常建議大家跟餐叫,包一個小食同埋嘢飲,價錢十分相宜。😎呢款拉麵屬於比較濃味嘅拉麵,個湯真係冇得頂。👻你直頭feel到佢連蝦殼一齊落去淆湯,飲得出好濃嘅蝦味,唯一嘅問題係食到後期,會開始覺得鹹得滯,有少少苦苦地。醬油豚骨湯拉麵($77),聽講係呢度嘅招牌菜,個湯飲落唔算好濃,整體味道屬於中上水平。一開頭同上面蝦湯拉麵比較,確實係會遜色咗少少,但勝在食到最尾都好舒服,相對容易入口,感覺亦都冇咁邪惡。😂😂兩個簡單小食味道中規中矩,但係以$25嘅價錢來講冇得挑剔,仲包埋嘢飲。👍👍兩個人食到捧住個肚離開埋單$220 ,以呢個水準嘅拉麵來講絕對收貨。

味玉伊勢海老豚骨湯拉麵

2022-06-12
味玉伊勢海老豚骨湯拉麵
2022-06-24 1712 浏览
有朋友搬咗去石門站附近,所以今日就去咗佢屋企,順便簡單食個拉麵,佢就帶咗我嚟呢間石門站C出口一出就見到嘅麵道。店舖唔算好大,感覺好似去咗日本嘅小型拉麵店,好有親切感。餐牌製作都好精美。呢排鍾意食黑松露,所以就二話不說揀咗呢個黑松露蜆貝醬油湯。湯底睇落清清地,但一飲就有好濃烈嘅黑松露香味,叉燒有兩款,分別係以雞肉同豚肉製成,同時仲會附上蜆肉、玉子同火箭菜,我覺得拉麵跟火箭菜呢個配搭幾特別。朋友就揀咗博多雞白湯,濃郁嘅湯底之中帶點辣味,叉燒係用雞肉製成,麵質亦唔錯。我朋友最鍾意食蔥,仲特登加$8追加咗青蔥。拉麵仲可以加$25追加滿腹套餐,咁就有齊小食同飲品。我哋就揀咗唐揚炸雞,雖然外表比較深色,但其實裏面嘅肉質仍然保持鮮嫩,佢嘅調味亦做得唔錯。另外就揀咗羽根餃子,煎得夠香脆,個人認為唔使點汁都咁好食。仲想食啲蔬菜類,所以就試吓呢個柚子味付蓮藕片,蓮藕片非常爽口,帶有柚子味嘅蓮藕我都係第一次食,味道都幾得意。加$25嘅套餐揀選支裝麥茶都唔需要加錢,我覺得幾抵飲。
店舖唔算好大,感覺好似去咗日本嘅小型拉麵店,好有親切感。
餐牌製作都好精美。
黑松露蜆貝醬油湯
博多雞白湯
我朋友最鍾意食蔥,仲特登加$8追加咗青蔥
青蔥
唐揚炸雞
另外就揀咗羽根餃子,煎得夠香脆,個人認為唔使點汁都咁好食。
羽根燒餃子
柚子味付蓮藕片
加$25嘅套餐揀選支裝麥茶都唔需要加錢,我覺得幾抵飲。
黑松露蜆貝醬油湯
博多雞白湯
唐揚炸雞
2022-06-20 196 浏览
石門出名多好野食,小編好耐無食拉麵,所以今次嚟咗「麵道」,叫咗博多雞白湯雞叉燒拉麵。同一般嘅拉麵店類似,除了拉麵本身的款式之外,麵質同湯底嘅濃厚度都可以因應自己的喜好作出選擇。見到店員有用計時器計好煮麵的時間,又有用火槍燒叉燒的表面,造出火炙的效果,可見店鋪處理食材很用心。雞叉燒的肉質很滑嫩,肥瘦適中。而雞白湯底方面非常濃郁但不會太油,店員一端上來就可以聞到香濃的雞香味。不過拉麵本身沒有附上溏心蛋有點可惜,喜歡吃蛋的朋友可以另外加點。
雞白湯叉燒拉麵
雞白湯叉燒拉麵
2022-06-13 252 浏览
沙田區又有新拉麵店啦,當然要黎試下啦餐廳喺石門,位置唔算太中心,但勝在夠近地鐵站,出口一出就見到主打豚骨味湯底拉麵,亦都有醫油同雞白湯選擇,仲可以加$25升級為套餐,配埋小食同埋飲品醬油豚骨湯拉麵(加配玉子)湯底質地唔算好傑身,比較流質,但好香濃的豚骨味道,醬油味相對無咁突出,本身係配幼麵,幼麵麵質彈牙,吸湯力都唔錯。叉燒係薄切的,用火炙燒過好香豬油香氣伊勢海老豚骨湯(加配玉子)湯底比豚骨湯傑身啲,面層有一層蝦油,好香濃的蝦味,呢個揀咗粗麵,感覺幼麵會比較掛湯同口感好啲小食類都幾好食,飲品仲可以選擇日本麥茶同烏龍茶
沙田區又有新拉麵店啦,當然要黎試下啦

醬油豚骨湯拉麵(加配玉子)

伊勢海老豚骨湯(加配玉子)

小食類都幾好食,飲品仲可以選擇日本麥茶同烏龍茶
閃光放假特登帶我去試嘅拉麵🍜位於石門嘅一間小店🏡店舖小小人龍長長,好彩都食到每日限量2️⃣0️⃣碗嘅黑松露蜆貝醬油拉麵🤩黑松露除咗配意粉對味之外,原來配拉麵都夾喎😳拉麵加咗黑松露醬、新鮮蜆貝同甘味醬油烹製,湯底更加鮮甜,陣陣松露香但又保持清爽😚而且呢個拉麵仲好闊佬😋配料唔止有一般都會有嘅豚肉叉燒,仲有蜆貝同雞叉燒🥹雞叉燒鮮嫩多汁,豚肉叉燒脂香味美,一次滿足3個願望啊🥰-🍜黑松露蜆貝醬油湯拉麵 $95-🍜麵道🏡地址: 沙田石門安群街3號京瑞廣場第一期地下G1號舖☎️電話: 35635262🕙營業時間: 11:00-20:30 (Mon-Sun)———————————————🌿以上圖文由Bobowannaeat版權所有,轉發需授權喔

🍜黑松露蜆貝醬油湯拉麵 $95
🍜麵道
🏡地址: 沙田石門安群街3號京瑞廣場第一期地下G1號舖
☎️電話: 35635262
🕙營業時間: 11:00-20:30 (Mon-Sun)
———————————————
🌿以上圖文由Bobowannaeat版權所有,轉發需授權喔