2023-11-13 547 浏览
登龍街一向都多食肆選擇 好似未試過刀削麵!位置係登龍街中間 舖位唔算大 亦唔算顯眼門口餐牌印住一句 湯底為藥膳湯 新鮮製造入到去坐低 出面望入去好似唔大但實際上有好幾張6人枱 4人枱 孤獨精都唔使怕有單人坐位tim😂 坐位之間都有鬆動 唔錯本人好熱愛芫荽 所以不作他選 !貴店用熱鍋上檯 可以保持熱度 即使我食到最尾 啲湯仲有餘溫聞左下 好香藥材味 再呷左啖湯頭 清清藥材味 成碗麵到最後食唔哂 但湯就飲哂另外刀削麵都係加左芫荽搓成 每條長度均一 唔會好厚或者好薄 好彈牙秘製口水雞口水雞係四川菜中嘅涼菜 香辣開胃係不可或缺雞肉嫩滑唔鞋口 而醬汁係口水雞嘅靈魂 佢地嘅辣汁眼見嘅用料都係八角 花椒 辣椒 但驚喜嘅係仲加左花生粒 令成個辣汁多左種咬口但美中不足係成個辣汁咁豐富 墊底應該要放更加吸味 例如粉皮 會仲上癮蔥油餅 唔似出面食到咁多油同粉漿 反而似薄餅多啲 依個不過不失豆漿不得不說 佢地用嘅器皿係講究嘅 用鋼杯盛凍飲 💛店員真係好有heart 一間好食嘅舖頭仲要有服務態度好嘅店員真係好加分!
登龍街一向都多食肆選擇 好似未試過刀削麵!
位置係登龍街中間 舖位唔算大 亦唔算顯眼
門口餐牌印住一句 湯底為藥膳湯 新鮮製造

入到去坐低 出面望入去好似唔大

本人好熱愛芫荽 所以不作他選 !

貴店用熱鍋上檯 可以保持熱度 即使我食到最尾 啲湯仲有餘溫

不得不說 佢地用嘅器皿係講究嘅 用鋼杯盛凍飲

2023-11-11
  • 麻辣口水雞
  • 芫荽刀削麵
銅鑼灣嘅麵館皇係一間專賣滬菜(上海)粉麵嘅餐廳,位於登龍街32號地舖,交通方便,近港鐵銅鑼灣站B出口。餐廳裝修簡潔,座位不多,但環境乾淨,服務態度親切。餐廳嘅招牌菜係刀削麵,有唔同嘅湯底同配料可以選擇,例如口水雞、糖醋魚、藥膳滑雞等等。餐廳仲有其他滬菜小吃,例如鐵板煎鮮肉水餃加雞蛋、酥炸銀魚、麻辣牛筋等等,價錢合理,份量足夠。我今次黎到麵館皇,點咗一碗成年人不作選擇嘅刀削麵,一份鐵板煎鮮肉水餃加雞蛋,同埋一杯自家製嘅無糖茶。刀削麵嘅湯底係用藥膳煲成,味道濃郁,有一種暖身嘅感覺。刀削麵嘅麵條係現場手工切出嚟,厚度適中,口感彈牙,唔會散爛。配料方面,有藥膳滑雞、牛頸脊同埋豬軟骨,我最鍾意係雞,雞肉夠哂嫩滑。鐵板煎鮮肉水餃加雞蛋係一個驚喜,水餃皮薄餡多,餡料鮮甜多汁,鐵板煎得香脆,加上雞蛋,更加惹味。無糖茶係用鴨屎香茶葉沖出嚟,清香不澀,適合解膩。

銅鑼灣登龍街出名多嘢食,今次同老公去左麵館皇食晚飯。主要因為我被餐廳外邊的餐牌吸引左,突然好多食口水雞,加上老公本身都好鍾意食刀削麵,所以決定即管一試。麵館皇的食物價錢相宜,質素也很不錯成年人不作選擇 $80香滑落湯雞、家鄉祖傳豬軟骨、特級手切牛頸脊+刀削麵瓦煲上枱時仍滾熱辣,藥膳湯底夠濃郁,一次過仲可以食晒三款肉類,雞肉啖啖肉亦夠滑、豬軟骨夠腍林入味、牛頸脊肉質也嫩滑,刀削麵麵質都很喜歡,煙韌彈牙,值得推介秘製麻辣口水雞+自家製米粉 $62麻辣口水雞份量好夠,肉質幼滑,夠辣惹味太子雞翼五隻 $36雞翼炸到皮脆肉嫩,好香口即磨豆漿 2杯 $9@1即磨豆漿新鮮解渴

成年人不作選擇 $80
香滑落湯雞、家鄉祖傳豬軟骨、特級手切牛頸脊+刀削麵

秘製麻辣口水雞+自家製米粉 $62
麻辣口水雞份量好夠,肉質幼滑,夠辣惹味

太子雞翼五隻 $36
雞翼炸到皮脆肉嫩,好香口

即磨豆漿 2杯 $9@1
即磨豆漿新鮮解渴

2023-10-30
  • 麻辣口水雞
2023-11-05 55 浏览
💪🏻 四大名醋之鎮江骨手擀麵 ($75)呢個手擀麵幾特別😝 係其他麵店麵比較少見。餐廳嘅手擀麵係類似雲吞皮嘅感覺,每一層都好薄而且好闊身,個人應為好食又特別😋 (本人鐘意食雲吞皮😂) 。手擀麵嘅湯底麵都係用餐廳主打藥膳湯,好香藥材味,手擀麵因為夠闊身都好掛湯!而鎮江骨煮得好淋,好入味,甜甜酸酸嘅黑醋味幾開胃😋💪🏻 秘製麻辣口水雞菜飯 ($62 +$3 轉菜飯)口水雞嘅辣味適中,豆豉味幾突出,幾特別😝 雞肉都算夠滑,有啲碎骨。菜飯都煮得好香,配埋口水汁一齊食好易送飯😋💪🏻 大白菜及小棠菜雲吞 (+$12)跟餐可以加配2粒雲吞,雲吞大大粒,餡料好充足,好香菜味😋 而且雲吞皮都夠薄,唔粉。下次可以試下叫10隻淨菜肉雲吞都唔錯😝💪🏻 自家製無糖茶 ($10)餐廳呢無糖茶係用鴨屎香泡茶,好香綠茶香味,亦有回甘,係好飲嘅茶葉😋味道:7.5/10性價比:7.5/10食住瘦指數:💪🏻💪🏻💪🏻/5

💪🏻 四大名醋之鎮江骨手擀麵 ($75)

💪🏻 秘製麻辣口水雞菜飯 ($62 +$3 轉菜飯)

💪🏻 大白菜及小棠菜雲吞 (+$12)

💪🏻 自家製無糖茶 ($10)

味道:7.5/10
四大名醋之鎮江骨手擀麵
秘製麻辣口水雞菜飯
菜肉雲吞
自家製無糖茶
▫️◻️屹立銅鑼灣登龍街15年嘅刀削麵◻️▫️💭呢間喺登龍街食刀削麵嘅麵館皇..原來已經喺度屹立左15年..之前係老闆嘅爸爸媽媽主理..而家就仔仔接咗手..將舖頭全新再裝修.. 連Menu都重新整過..非常有心思..佢哋出名嘅藥膳湯底濃郁..湯底仲係滾住出嚟架..今年佢哋15周年.. follow佢哋嘅FB/IG..仲有蔥油餅送添😋記得去支持吓💪🏻🍜成年人不作選擇 刀削麵 ᴡᴀɴᴛ ɪᴛ ᴀʟʟ ᴄʜɪᴄᴋᴇɴ•ᴘᴏʀᴋ ᴄᴀʀᴛɪʟᴀɢᴇ ᴀɴᴅ ʙᴇᴇғ ᴛᴏᴘ ᴄʜᴜᴄᴋ💬呢個成年人不作選擇其實入面有豬軟骨·雞件同埋牛頸脊..份量非常充足..大大嚿豬軟骨煮得好淋好入味..雞件嫩滑有雞味..牛頸脊粉嫩重牛味..刀削麵..大小不一..一定係手工制.. 口感煙韌..重點係個藥膳湯底..味道非常濃郁..重雞味..飲多幾啖都唔覺口渴..係多咗少少雞油啦🍜麻辣牛展 米線 ʙᴇᴇғ sʜᴀɴᴋ ᴡɪᴛʜ ʜᴏᴛ ᴀɴᴅ sᴘɪᴄʏ ᴄʜɪʟɪ ғɪʟᴇᴛ💬麻辣牛展上面有好多蒜蓉同辣椒..非常惹味..不過食落都幾辣..好過癮🫓香煎蔥油餅 sᴄᴀʟʟɪᴏɴ ᴘᴀɴᴄ
▫️◻️屹立銅鑼灣登龍街15年嘅刀削麵◻️▫️

🍜成年人不作選擇 刀削麵
ᴡᴀɴᴛ ɪᴛ ᴀʟʟ

🍜麻辣牛展 米線

🫓香煎蔥油餅
sᴄᴀʟʟɪᴏɴ ᴘᴀɴᴄᴀᴋᴇs
💬蔥油餅煎得好薄脆..非常香口..唔會覺得食完好漏同好滯
2023-10-31 496 浏览
在繁忙的都市中,身心疲憊是常態,但是有時候,一碗溫潤的藥膳湯能夠為我們帶來意想不到的治癒和舒適。位於銅鑼灣的麵館皇,以其獨特的藥膳湯品和精湛的手藝,成為了數不盡的食客們追捧的熱門餐廳。讓我們一同走進這個充滿愛與味道的餐廳,感受那份療癒的滋味。藥膳灌湯麵是麵館皇的招牌之一,以僅需HK$80的價格,帶給食客們無可比擬的美味和飽足感。這碗湯麵蘊含了家鄉祖傳的豬軟骨和特級手切牛頸脊,搭配著香滑落湯雞,每一口都散發著濃郁的藥膳香氣。而刀削麵的選用更是為這道菜增添了獨特的口感與嚼勁。這道湯麵不僅能夠暖胃,更能夠養生保健,成為了許多人前往麵館皇的必點之一。韭菜鮮肉雲吞是另一道令人難以抗拒的美食。雲吞的餡料口感鮮嫩多汁,搭配著藥膳湯底的滋補效果,讓這道菜成為了味蕾的享受和身體的滋養。同樣選了以刀削麵為基底,每一口都能夠品味到湯汁的鮮美和韭菜的清香,給人一種愉悅的感受。藥膳糖心蛋是一道值得一提的配料,它們的糖心蛋在咬下的瞬間會爆出濃郁的蛋黃香氣,為整道菜品增添了豐富的口感和層次感。而涼拌青瓜的清爽口感與藥膳湯的滋補效果相得益彰,為整餐增添了一絲清新的風味。最後,麵館皇提供即磨的豆漿,每一杯都是新鮮現場磨

最後,麵館皇提供即磨的豆漿,每一杯都是新鮮現場磨碎的大豆,這道凍豆漿口感順滑,充滿了豆香味,每一口都能夠帶來涼爽的感受,為整個用餐體驗畫下完美的句點。
2023-10-31
  • 藥膳湯麵
2023-10-28 39 浏览
以前返學嘅時候,已經會嚟銅鑼灣登龍街呢間刀削麵食午餐😆最鍾意天氣開始凍凍地嘅時候去,熱辣辣嘅藥膳湯底加辣辣地嘅口水雞真係好正,另外可以配菜飯!依家仲有芫荽麵😍用砂煲呈上嘅芫荽刀削麵份量好多,芫荽嘅份量都好多😹~ 超級推介佢哋嘅鐵板餃子,加埋雞蛋好香,餡料可以揀韭菜白菜或者粟米口味,而且呢度嘅豆漿係少甜口感亦都好順滑🫶仲有好多款唔同嘅餸菜,包括麻辣牛腱,同樣惹味,有好多蒜頭同埋辣椒油仲有青瓜墊底~
2023-10-28 50 浏览
以前喺銅鑼灣返工,經常會嚟登龍街麵館皇食晏👯今日再嚟食,發現佢哋嘅裝修唔同咗,亦都無咗以前嗰個肥姨姨,食物味道都無以前咁好食😔✴️醉雞刀削麵✴️刀削麵煮得幾好,依點要讚!麵條有厚度都幾煙韌,份量好多🫢不過湯底少咗以前獨有嘅藥材味,比較清淡~醉雞依舊大碟多肉,但酒味非常淡,食唔出有酒嘅感覺,無咩味道😓以前嘅碎雞汁顏色較深,帶有濃濃嘅酒香同鹹香,好好食㗎呢!✴️醉雞菜飯✴️送嘅涼拌青瓜好酸,淨係食到酸味,味道上有啲單調🧐菜飯就正正常常,少咗香菇所以無咁香~✴️豆沙窩餅✴️下餅皮較厚,感覺似食緊一嚿比較厚嘅粉糰,紅豆蓉就普普通通😢

醉雞

✴️醉雞刀削麵✴️

醉雞菜飯

✴️醉雞菜飯✴️

豆沙窩餅

✴️豆沙窩餅✴️
下餅皮較厚,感覺似食緊一嚿比較厚嘅粉糰,紅豆蓉就普普通通😢
2023-09-02 271 浏览
招牌麻辣口水雞灌湯配刀削麵湯底係藥膳湯底,裏面有配搭粟米粒,飲咗好多都唔鹹,所以值得讚。乙刀削麵呢佢係似人手切份量都多,厚度不一但係彈牙唔會過厚。口水雞賣相係見到好多蒜同帶骨雞件,以為會好重口味但味道則只有辣油味同少少蒜味。食物嘅份量多同埋賣相都ok,自己銅鑼灣價格黎講係幾抵但味道要加強下。加上夏天食嘅話冷氣唔係幾夠,得啲風扇吹下。---## 評分標準食物:3.5/5環境:3/5服務:4/5性比價: 👍🏽pp$50-100回購率:👍🏽地址:銅鑼灣登龍街32號地舖
招牌麻辣口水雞灌湯配刀削麵

性比價: 👍🏽pp$50-100
回購率:👍🏽

地址:銅鑼灣登龍街32號地舖

2023-08-23 202 浏览
店員有禮,環境企理唔逼,但食物味道真係唔得!本身只係打算入黎醫下肚,所以無特登影啲食物,不過唔緊要,因為啲嘢食份量同賣相其實OK,只係味道出曬事…最後影左張單證明我幫襯過,因為食完好想俾個差評告誡大家唔好中伏…一個人叫左口水雞刀削麵($75),加小棠菜($22)同豆漿($7)。口水雞:- 望落份量好多,但其實無咩肉食,骨同皮為主。- 雞肉可以話係完全無味,上面嘅一堆辣椒只係俾到啲辣味佢,但雞肉完全無香味、鮮味同鹹香味。刀削麵:- 藥膳湯底OK,偏淡味但我本身都食得清淡所以接受到(係啊我就係口味清淡都覺得隻口水雞無味!)- 啲麵煮得太耐,無刀削麵應有嘅挺身爽彈口感。小棠菜:- 唉 估唔到青菜都出事,啲小棠菜底部明顯有啲未洗乾淨嘅泥!豆漿:- 本身叫黎解辣,一飲落口即刻後悔,因為完全無豆香,陣味仲奇怪到似飲緊洗潔精!- 之後聽到伙記同隔離枱推薦豆漿,話係即磨,我真係唔信,除非真係即磨但店家用錯曬方法材料…唉,最後埋單$104,食到一半仲有滴污糟水從天而降滴濕我塊面🥲未至於食到一肚氣,但覺得自己跌左百零蚊落街,早知去隔離食譚仔🥲
店員有禮,環境企理唔逼,但食物味道真係唔得!

口水雞:
- 望落份量好多,但其實無咩肉食,骨同皮為主。

刀削麵:
- 啲麵煮得太耐,無刀削麵應有嘅挺身爽彈口感。

小棠菜:

豆漿:

2023-07-19 330 浏览
韭菜雲吞唔係平時x仔碼頭嗰啲,肉味較濃,刀削麵一睇就知全人手製作😋👍🏻之前食係有好多菜喺碗麵入邊嘅,不過我估可能因為好多人唔食而浪費晒,宜家變咗粟米粒,個人就比較喜歡菜,不過粟米都👌🏻👍🏻重點就係佢哋濃郁嘅藥膳湯底,食過一次之後周不時都會諗起想食🤤 (個人喜好)———————分隔線———————👇🏻以下只適合女性參考👇🏻不過今次小女子冇經大腦,第二日嚟m走去食藥膳湯底😅食到一半已經覺得開始有番少少m痛 (本身尋日已經痛完),食完兩三個鐘之後好似放血咁🫠我估可能湯底補過頭?加上小女子身體虛弱受唔住🫠 當排吓毒囉🤷🏻😅 下次唔係嚟緊m食就冇問題👍🏻完

———————分隔線———————

👇🏻以下只適合女性參考👇🏻

不過今次小女子冇經大腦,第二日嚟m走去食藥膳湯底😅

2023-07-18
2023-06-12 365 浏览
呢間麵館由上一代的父母經營,佢地個仔準備接手,呢間麵館王既刀削麵我已經食左兩三年,因為我係一個名副其實既noddleholic,尤其係好鍾意食d有口感既麵,所以刀削麵真係我既最愛,呢度既刀削麵都係由廚師一條條削出來即製即煮,保證口感煙韌。至於配菜方面,最好食既梗係招牌口水雞,雞肉超大份,男仔來食都一定夠,何況係我一個女仔,最正係佢哋嘅麻辣口水汁,老闆話個辣椒醬係自己炒出來,唔怪得咁香口惹味啦🤤♥️

2023-06-08
  • 口水雞刀削麵
  • 麻辣口水雞刀削麵
  • 麻辣口水雞罐湯拉麵
銅鑼灣登龍街距離地鐵站8分鐘,位於內街位置感覺係一間非常細嘅小店,而每次嚟到都好滿人,不過唔係太多人嚟到,其實一兩個人都好快入到去食嘢。每次嚟到都必點口水雞套餐,一定要轉刀削麵,因為佢個藥膳湯真係非常之香濃,食過係會非常之掛住佢,同埋喺銅鑼灣可以用呢個價錢食到一碗麵,仲有口水雞可以食,可以話係非常抵食!口水雞唔會好辣,不過口水雞係帶骨嘅口水雞。另外佢嘅獅子頭係非常之出名,一碗麵有三粒好大粒嘅獅子頭,非常香濃柔軟,入面充滿肉汁。刀削麵係人手整,每一塊厚薄都唔一致,食落特別有口感,麵食落亦唔會好「粉」,係彈牙爽滑嘅麵質,配埋藥膳湯,夏天食真係會出晒汗,但真係會掛住佢每個星期都返嚟食佢幾次。杯豆漿亦都係好香濃,可以叫熱或凍,食碗咁熱嘅面,我多數都會叫番杯凍豆漿!

口水雞唔會好辣,不過口水雞係帶骨嘅口水雞。
2023-05-15
  • 麻辣口水雞刀削麵
2023-05-18 216 浏览
店名:麵館皇Noodleholic地址:銅鑼灣登龍街32號地下            (港鐵銅鑼灣站B出口,步行約3分鐘)營業時間:11:00- 23:00電話訂位:2656 6880今日到銅鑼灣試吓一間食刀削麵嘅中式麵店,主打滬菜(上海)/ 粉麵/ 米線,最出名係「招牌麻辣口水雞灌湯配刀削麵」連凍飲,價錢:$66,麻辣好香唔算好辣,而且好足料,而且分量充足,午餐一定夠食,之後個刀削麵好熱,非常有咬口同質感,平時唔係咁易食到!如果大家lunch可以懲罰下佢👍🏻誠意推薦俾大家!大家有時間值得試一試🙏🏻
店名:麵館皇Noodleholic
地址:銅鑼灣登龍街32號地下
            (港鐵銅鑼灣站B出口,步行約3分鐘)
營業時間:11:00- 23:00
電話訂位:2656 6880
大家有時間值得試一試🙏🏻
2023-02-06
  • 麻辣口水雞灌湯配刀削麵
整體感覺親切 有家庭老字號感覺,食物質素優良,但服務流程有待改善。當日係平日晚餐,我地大約7點到達店內得一枱客,職員都叫左我地坐4人位。我地揀嘢食揀左一段時間,大約15分鐘就好多人入左黎,建議大家早小小去。有d客都會問下吾同嘢食嘢材料,職員都好用心答,服務態度係非常有禮。但係好似個日d職員係新黎,好多流程上都有甩漏,例如上錯餐,不過態度搭救。我地叫左豆漿,咖哩雞扒刀削麵,口水雞刀削麵。湯底好鮮甜 冇味精味 個藥饍味係完全吾會感覺中藥味。平時食吾到d藥饍味嘅人應該都會接受到。刀削麵好有麵香味,手工麵厚薄不一 食落口感幾好。凍豆漿:豆味超級香濃,似係自家制作。不過飲開無糖會覺得甜度偏高。咖哩雞扒: 鹹香港式咖哩汁 質素中上,雞扒肉質幾好 都炸得脆同好juicy。口水雞::我地係雞翼部份,肉質鮮嫩多汁。個口水汁係重點 大推!個汁睇落好深色,但完全吾會過鹹,辣椒油好有特色 感覺有落炸蒜 好香口 而且有口感 。不過吾食得辣嘅就未必感適合,因為個辣度都有中辣左右 係黎得快去得快嘅辣黎。