2020-05-16 155 浏览
開左咁耐 講足咁耐終於食到可能疫情關係唔洗排隊 店內都唔算好多人安排了坐近門口位置唔知係咪門位置 不停有蒼蠅’嬲’住感覺上無咁衛生😅.叫左個黑豚香蔥拉麵 $112(未計加一)勁多蔥!正!黑豚肉香 個味幾好食 不過煮得耐 好韌 有啲痴牙🙈叫左淡湯 個入覺得都好咸同油想像唔到濃湯係點拉麵普普通通 勝在份量多就無其他人講到咁好😛.另外 小食叫左雞軟骨同餃子三杯酢炸雞軟骨 $45(未計加一)一上枱 忍唔住哇左一聲 勁細碟!Size係食韓國嘢前菜既碟😅我覺得係完全唔抵食.餃子🥟$45(未計加一)有驚喜👍🏻好香好好食 好多汁不過上枱時餃子時微暖有點可惜.食哂野 諗住飲埋杯水先離開已經俾人催左幾次走但係出面係無人排隊的。。。.整體上覺得所有野都普通但價錢偏貴 仲要有加一服務費所以真係唔會再黎
開左咁耐 講足咁耐終於食到
可能疫情關係唔洗排隊
店內都唔算好多人
安排了坐近門口位置
唔知係咪門位置 不停有蒼蠅’嬲’住
感覺上無咁衛生😅
叫左個黑豚香蔥拉麵 $112(未計加一)
黑豚香蔥拉麵

想像唔到濃湯係點
拉麵普普通通 勝在份量多
就無其他人講到咁好😛
另外 小食叫左雞軟骨同餃子

三杯酢炸雞軟骨 $45(未計加一)
一上枱 忍唔住哇左一聲 勁細碟!
Size係食韓國嘢前菜既碟😅
我覺得係完全唔抵食
餃子🥟$45(未計加一)
有驚喜👍🏻
好香好好食 好多汁
不過上枱時餃子時微暖
有點可惜
食哂野 諗住飲埋杯水先離開
已經俾人催左幾次走
但係出面係無人排隊的。。。
整體上覺得所有野都普通
但價錢偏貴 仲要有加一服務費
所以真係唔會再黎
2020-05-15
2020-05-10 1172 浏览
食物評分 (最高5⭐️):周月沾麵 $93 ⭐️⭐️⭐️⭐️燒黑豚沾麵 $119 ⭐️⭐️⭐️⭐️.這店地點不算最方便,比較蝕底,所以都想去支持幫襯下。.周月是醬油起家,一入來墻上有張相顯示歷史悠久。.餐牌都有好大本,好多選擇,一開始有沾麵、再有辣款的沾麵、銅鑼灣店特有的山椒油麵、拉麵、小吃等。點單是填寫表的,客人自由選擇麵份量、湯味等。.一來天氣熱,二來沾麵較一般湯拉麵特別和相對少有些,於是我們都叫了沾麵。.麵可選大中小三個份量,價錢一樣,並盛100g、中盛200g、特盛300g,這樣好,自己按胃口大小來叫,不用浪費食物👍👍.沾麵醬汁可選濃味和淡味,我們都想食原味,故都叫了濃味。.麵可選涼麵或熱麵,大家都知煮麵過冷河都會彈牙些,所以我們都選了涼麵。.每枱都有個小膠架有張指示,亦在每個餐牌寫了,教食客正統的沾麵吃法。.周月沾麵 $93 ⭐️⭐️⭐️⭐️這個是中份量200g,一上時都有點意外地大份,原來是個碗有架足架把麵架起”鯨”水,免浸淋。..麵較拉麵粗身少少,有𡁻頭,咬落口感較好,麵粉是靚日本麵粉,所以麵味齋吃不點醬汁都好味。涼麵的確彈牙,我推介。加上天氣熱,涼麵感覺較好,反正醬汁是滾熱的。.糖心蛋好
食物評分 (最高5⭐️):
周月沾麵 $93 ⭐️⭐️⭐️⭐️
燒黑豚沾麵 $119 ⭐️⭐️⭐️⭐️
這店地點不算最方便,比較蝕底,所以都想去支持幫襯下。
周月是醬油起家,一入來墻上有張相顯示歷史悠久。

點單是填寫表的,客人自由選擇麵份量、湯味等。

沾麵醬汁可選濃味和淡味,我們都想食原味,故都叫了濃味。
周月沾麵 $93 ⭐️⭐️⭐️⭐️

周月沾麵

糖心蛋好味,不會過鹹,有次在銅鑼灣零一間吃沾麵,還特別加錢加了糖心蛋,結果太過鹹吃不下,這隻則鹹味剛好。
沾麵醬油

初時看到醬汁不知道內裡也有很多料,當時沒有詳細看餐牌,原來有寫沾麵的醬汁包有:角切鹿兒島燒黑豚肉、脆筍、香葱、味玉(即半隻糖心蛋),味道不錯,有些日本麵店的所謂濃味會一入口便好鹹,周月的不會,起碼不會一開始已覺得鹹。

都有好多料,鹹味是越食越鹹😅😅不過總好過某些店一吃已覺鹹。另一個比較大的問題是油膩,原因相信是醬汁是用黑豚肉煮製,一上的湯汁已明顯看到有一層油在面,注重健康又或是特別怕油膩的朋友未必會欣賞這個沾麵湯汁。我覺得幾好味,偶一為之是可接受,當然經常吃就不會了。
燒黑豚沾麵 $119 ⭐️⭐️⭐️⭐️

燒黑豚沾麵

此圖為大份300g,真的好大份好飽。
這味基本上與周月沾麵一模一樣,唯一分別是多了三片燒黑豚肉,多了$26,這三塊並不是剛燒好的,不是熱辣辣的,如果能煎香一點相信會把黑豚肉和豬皮的油煮出來會好好味。
吃完麵店員會給雞湯落餘下的沾麵湯汁。
如果這兩者之中比較之下,我建議只叫周月沾麵,因為多付的$26要來的三塊燒黑豚肉不太特別好味,反為在沾麵湯汁的黑豚肉條好味好多,第一因為在熱湯內,第二是已入味。
總結是服務員態度非常好,沾麵口感好,建議涼麵,沾麵湯汁比較油膩,久不久吃是可以的,中份量應該已經好夠一般女士們的。地點只是不太就腳,其實都不遠。
2020-05-09
沾麵醬油
2020-05-03 211 浏览
我一向都唔係沾麵嘅粉絲,加上曾經食過一兩間食完都比較失望嘅沾麵之後,覺得味道太濃麵質又麻麻,都有少少怕咗。今次破例再試都係因為我朋友極力嘅推介,或者因為已經冇乜期望,周月成功令我對沾麵改觀。決定邊款之前,可以揀冷麵啦熱麵啦,濃汁淡汁而麵嘅份量亦都有得選擇,呢方面我覺得做得好貼心。最後我叫咗佢嘅signature周月沾麵,由於我怕味道太濃,所以我點左淡汁,對我嚟講味道啱啱好;個汁食起上嚟有好輕微嘅酸味,感覺冇咁油膩,汁裏面嘅豚肉味道都唔錯。而麵質嘅口感都好好,軟硬適中,亦都彈牙。如果再想食沾麵我諗我都係會幫襯返佢,因為都真係怕中伏。

如果再想食沾麵我諗我都係會幫襯返佢,因為都真係怕中伏。
2020-05-02 183 浏览
好耐都冇黎食,雖然呢度出名嘅係沾麵,但我反而比較鍾情佢嘅燒黑豚拉麵特製嘅醬油湯底口感好溫和,不自覺令人一啖接一啖咁飲。燒黑豚五花肉亦好香口,而且份量都幾多。不過我覺得唯一嘅缺點就係有啲油膩,不論係湯底同埋豚肉,所以次次食到一半就會覺得有啲膩(不過下次又會想食)朋友就叫咗200g嘅香辣沾麵,比起拉麵嘅麵條,沾麵嘅麵條跟粗身,好掛湯。不過個湯底唔算辣,鍾意刺激嘅朋友可以自己再加一味粉。次次都會叫嘅炸雞,外皮10分香脆,配上酸酸地嘅醬汁中和返油膩嘅感覺。btw唔知點解我覺得佢哋嘅炸雞炸到好似臭豆腐題外話,我哋坐嘅位置咁啱冷氣壞咗,侍應哥哥見我地食到滿頭大汗,就主動送咗兩罐冰凍可樂俾我哋,真係超級貼心

2020-05-02
下午茶
  • 燒黑豚拉麵
2020-04-29 144 浏览
香港的日式拉麵沾麵,凡$80以下貨式均不值得試。第一. $64 外賣係吸引,麵身算可以,量不多不少,不用湯汁就無味,用湯汁就咸爆,要不停地飲水。不知道為甚麼上環分店會排隊,銅鑼灣未試過有人排隊。
香港的日式拉麵沾麵,凡$80以下貨式均不值得試。

不知道為甚麼上環分店會排隊,銅鑼灣未試過有人排隊。
外卖自取
2020-04-18 217 浏览
燒黑豚拉麵,一來已經聞到好香魚味嘅湯底,加埋一啖拉麵,真心同其他拉麵店杰撻撻嘅湯底唔同,豚肉份量足而且真的有濃烈嘅炭燒味,軟硬適中,不錯。聽聞沾麵出名叫咗味玉香辣沾麵,上菜時湯底不夠熱,辣到適中但略嫌太多油, 湯底有肉碎,但其他就沒有什麼特別。餃子, 皮薄皮脆,可以一試。如果下次想食拉麵都會再來幫襯。

餃子, 皮薄皮脆,可以一試。

如果下次想食拉麵都會再來幫襯。
  • 燒黑豚拉麵
朋友推介呢間拉麵店,話沾麵好食。不過呢次叫左招牌拉麵-周月拉麵($93)- 有半隻溏心蛋,三塊豬肉片,少少筍... 個碗好大個,拉麵份量正常,個湯有層好厚嘅油🙄,但味道係ok嘅。豬肉片就無咩肥膏,有少少乾。個人認為一般,價錢唔係平,試過就算。另外我同朋友食完飲緊茶就俾店員趕走...😔佢話外面有人等左好耐... 但我地都仲未飲完杯茶...明白生意難做,我地好無奈地急急腳走去埋單😔😔😔
朋友推介呢間拉麵店,話沾麵好食。不過呢次叫左招牌拉麵-
個人認為一般,價錢唔係平,試過就算。
2020-03-27 143 浏览
沾麵,我的理解,是將麵條沾以較濃的湯汁來食用,每條麵條都掛上湯汁,入口的滋味很滿足。香港吃到的沾麵有很多,小弟暫時吃過最好的是彩和周月,今日介紹的是周月。我吃過中環店,唔知原來有午市套餐,只係$68,包罐汽水可能係近來市況不佳才提出的。周月沾麵,最基本的,魚介湯,加200G的麵,麵量可自由選擇,最少100G,最多300G第一,摸下個湯碗,熱的周月的魚介湯特點是酸加魚的鮮味混合,加上蔥和半肥瘦的肉,這個湯汁令人胃口大開麵條係周月自己打的,中環店一入門的右邊可見師傅打麵,但銅鑼灣店就睇唔到麵條軟硬適中,掛上酸酸的魚湯十分搭配半肥瘦的肉是畫龍點睛,原來豬肉跟魚湯可以咁相配食完麵餘下的濃湯不會浪費,千祈唔好就咁飲,好酸好重味的,要叫侍應幫你加湯一口一口的喝,老實說,我覺得中環店的魚湯較好,銅鑼灣店的湯有一點點的怪味,但說不出是甚麼咁樣先$68,我相信好多人都負擔到,希望大家都可以試下

我吃過中環店,唔知原來有午市套餐,只係$68,包罐汽水

第一,摸下個湯碗,熱的

麵條軟硬適中,掛上酸酸的魚湯十分搭配

半肥瘦的肉是畫龍點睛,原來豬肉跟魚湯可以咁相配

咁樣先$68,我相信好多人都負擔到,希望大家都可以試下

2020-03-27
  • 周月沾麵
2020-03-23 136 浏览
一個月內兩度去周月食沾麵,一來午餐$62呢個價錢可以有一碗麵再加飲品,喺銅鑼灣嚟講算係抵;另外沾麵嘅質素非常好,佢完全取代咗另一間銅鑼灣沾麵嘅地位。湯底方面未必係大眾鍾意嘅,用咗角砌黑豚肉制作,我個人認為適中湯底已經足夠啦,特濃就有啲咸。
2020-03-20
2020-02-02 234 浏览
去銅鑼灣想食沾面,富士55又無左,就決定試呢間周月,位置有啲偏,唔上網搵定既話都幾難會行到個度。每人叫左個周月沾麵,諗住招牌野實無死啦,點知一泥到我同個fd都呆左。。。啲汁好少好稀,面頭有層好厚既油,叉燒得三粒,無筍無紫菜,面都幾多既。食落好咸亦覺得食到成口油,個汁入面都有少少筍,叉燒普通,蛋算最好食。。。個面係底有墊起左,所以都食得哂。又唔平又咸又油,直情食到嬲!

又唔平又咸又油,直情食到嬲!

2020-02-01 209 浏览
老實說,不少的好評令筆者對周月沾麵的期望太大了,結果今日一試也就倍感失望。點了周月沾麵,選冷麵濃湯食法。先說麵條,麵有鹼水,彈性十足,富有嚼勁,惟爽口度及掛湯能力低,屬一貫粗麵的風格。至於沾汁,湯底為醬油,入口先酸後鹹,及後濃烈的蔥油味滲出,感覺是比較新穎的,始終以蔥油加入沾汁的方法鮮有聽聞。至於湯的濃度,筆者認為雖不夠濃,但念在其醬油湯底味道濃烈,稀一點也是可以接受的。配料方面,筍粗切放湯,無渣偏稔,有筍臭,一般。滷蛋流心度不錯,調味卻不是做得很好,有色無味,有點可惜。叉燒不是一片片的,而是切粗絲放湯,用上了燒過的五花肉:五花肉入口先感受到肉的軟熟,咬到中層的油脂時,油香補上了肉的乾涰,相得益彰,口感層次十分豐富,比起其他店的確做得較好。然而,周月沾麵最大的敗筆並不是材料的質量而是溫度的控制。說了是沾麵,最傳統的食法就是冷麵熱湯;偏偏這裡的湯不夠熱,麵亦不夠凍,極其量只是暖湯暖麵,還未吃到一半,湯就變涼了,實在失敗。筆者認為,沾麵最特別的地方在於當冷麵浸入熱湯,在麵還未熱透的時候入口便能吃到外熱內冷的感覺,這是拉麵做不到的。周月在配料以至麵條均有不錯的表現,卻敗在這小事上,十分可惜。

然而,周月沾麵最大的敗筆並不是材料的質量而是溫度的控制。

吃畢,加入上湯,鹹味減少了也就能嚐到醬油的鹹鮮,卻始終太鹹,喝了兩口就放棄了。

總括而言,周月沾麵的鹹度未必人人能接受,也就是導致評價兩極的原因,要試也就請量力而為。最後,筆者期望周月能在溫度控制上下一點苦心,不要浪費那上等的麵條及配料。另一方面,對於收加一服務費,筆者始終抗拒,卻只能屈服,期望能取消。
2020-01-18 221 浏览
今日一人晚餐,難得收工係附近有野做,趁機會enjoy下,試吓想試好耐既周月先😃舖頭入到店內裝潢比店面感覺闊落,座位下同前面都有位可放袋,🙈因為我shopping 完一袋二袋所以店員都有提醒我可放袋既地方。一場黎到,都無咩點諗,就食佢招牌既周月沾麵啦我要左濃湯周冷麵走青、100g麵,再加細既sunstory 生啤(生啤買一送一其實幾抵👀)麵黎到,都係有半隻溏心蛋,還可以的。湯底望落清清地咁,無平時個d咁結身,但估唔到掛湯都ok,而且醫油味散出香濃昆布味,我最喜歡💕而裡面既角切豚肉,有燒過的,幾香口,而且入口鬆化,冷拉麵彈牙有咬口。 👍🏻

一場黎到,都無咩點諗,就食佢招牌既周月沾麵啦
周月沾麵

麵黎到,都係有半隻溏心蛋,還可以的。

2020-01-03
2020-01-02 173 浏览
新年前剪剪髮💇‍♀️,剪髮💇‍♀️後在銅鑼灣吃東西才回家。不二之選,一想就想到,要吃周月的沾麵🍜🍜,我6點半到,時間尚早,餐廳裏只有3位客人,坐得也舒服,椅子也可放東西,很方便,離開的時候也滿7成客人,服務也不錯,枱上有自助的茶水🍵,一次性的圍巾,和供給長髮客人我橡筋,非常好,點了燒黑豚沾麵,其實和香蔥沾麵一樣,另外多了3片豚肉和半隻半熟蛋$119+10%, 可選擇冷麵還是熱麵,天氣涼涼地,我選擇了熱麵,濃汁,300g, 味道很好,沾麵的汁不會只有咸味還帶鮮味和油香,最重要的是沒有味精,吃完後整晚不會覺得很口渴👍
2020-01-02
燒黑豚沾麵
黑豚味玉香辣沾麵 $135推薦分數:◆◆◆◆◇第一次吃周月是在中環分店,衝project的大學時期。大家都想偷晚餐的時間好好休息一下,然後重新出發吧(根本就有種自欺欺人的傻勁,哈)除了回憶以外,覺得真的好吃喇。能吃中辣的我認為香辣味不算強,也因此而沒有蓋過肉的油香吧~ 湯入附上筍和肉脂粒,少膩的,辣味湯太油了不能加湯喝,不過都預料之內,所以想喝湯的要點別的( ・᷄ὢ・᷅ ) 黑豚肉稔肥脂足夠,不過得3片而且size細所以不能滿足我這肉肉愛好耆( ・᷄ὢ・᷅ ) 麵底很會掛湯,熱麵也彈牙。那溏心蛋是我最捨不得,也最念掛的(˶‾᷄ ⁻̫ ‾᷅˵) 看圖都懂了對吧?!!!ps. 不論是100/200/300g的麵底都是同樣價錢,圖中為300g (˶‾᷄ ⁻̫ ‾᷅˵) 比較肚餓嘛,所以很能吃 (哈) 但不想點完浪費所以吃光就很撐了 ( ・᷄ὢ・᷅ ) 女孩子如果不是橡皮肚的話200g就夠了~ 點了熱麵,因為不太習慣麵底和湯底有溫差吧,但menu有說明,冷麵會比較彈牙,反而我覺得熱的都不差,所以因應喜好選吧(⁎⁍̴̛ᴗ⁍̴̛⁎)
黑豚味玉香辣沾麵 $135
推薦分數:◆◆◆◆◇

黑豚味玉香辣沾麵

黑豚味玉香辣沾麵
2019-11-10 234 浏览
周月🍜麵鮮醬油房(銅鑼灣店)🥢係銅鑼灣諗緊食咩好?行去別天神途中看到呢間周月有自製麵條同環境座位都較舒適,所以入去去試佢午餐套餐約60元左右,我們自己Order左單點我覺得鹽味拉麵咸左少少😅黑豚肉個湯底比較清,配叉燒幾好。不過佢平身一般拉麵原來都叉燒配上,唔駛特別Order黑豚肉個碗,都貴好多吓,但可以豚肉會比較肥dd! 睇大家口味了.
周月🍜麵鮮醬油房(銅鑼灣店)🥢
佢午餐套餐約60元左右,我們自己Order左單點

我覺得鹽味拉麵咸左少少😅

鹽味拉麵

黑豚肉個湯底比較清,配叉燒幾好。

睇大家口味了.
黑豚肉醬油拉麵