2019-01-24 741 浏览
油麻地街市以前行就行得多,但油麻地街市的小菜館就未體驗過。今日終於體會到當地’’麻市’’ 滋味。六點半吾算夜但都已有幾檯客人係入面細嚼了。黎到呢到一定要食呢個黃金椒鹽豆腐。份量比我想象中少在一點。同埋我一直以為佢會係炸得好酥脆,應該係炸到豆腐外表好有紋理個種炸豆腐。但呢到應該就係淺淺地用點點生粉咁好淺咁薄薄炸過炸,就吾係我想象中個種效果。而豆腐,就類似係d百福豆腐咁,好滑個種。椒鹽味都吾香同惹味,食吾太出。對此,有點失望,諗住係好香好惹味。不過希望佢會改善。另外,都爆中意食鵝腸。呢到仲有豉椒味揀,但如果只係「椒」味我就好想要xD我就要左豉油王鵝腸。而家食鵝腸都吾係咁易,少地方有同埋又貴。但呢到一上碟,嘩,我驚訝。因為好!大!碟呀!好有誠意。個顏色都恰到好處,好靚。食落豉油味道剛好,和鵝腸不謀而合。另一點我好欣賞佢,佢有好多蔥可以伴食,有風味好多!仲有!好多!我最愛既芽芽芽菜!!雖則話拎黎墊底,但鵝腸本黎就好多,即使多配料都冇影響,反而仲相得益彰,互放光輝。冰鎮鮑魚。都算係呢到招牌。跟時價叫:今日就$68一隻。我地叫兩隻。好似冇係中菜館食過冰鎮鮑魚。一食落去,嘩,有種鮮味湧出來,係好特別

黃金椒鹽豆腐

豉油王鵝腸

冰鎮鮑魚

,有種鮮味湧出來,係好特別,真係新鮮食先有,一到食,隻鮑魚都係好鮮甜,咸香味剛剛好,鮮!
金銀蛋浸豆苗就最豐富。金蛋有雞蛋同咸蛋,足料!當然仲有我最愛既皮蛋啦。咁多材料混合的湯汁,當然夠哂滋味入味啦!不過略為咸了一點,整體湯底味輕一丁點會更好的。豆苗普遍都比較貴,但呢到份量都好多,一定夠菜食,夠哂健康呀!
金銀蛋浸豆苗

呢到小小菜館,其實誠意算吾錯,每碟餸菜都用料見誠意,份量一定夠飽,不馬虎。實陸陸續續都差不多坐滿,一家大小,好不歡樂。街坊生意絕對站得住腳,小小菜館,滿載家庭溫暖,是得來不易的樂事。
豉油王鵝腸
金銀蛋浸豆苗
2019-01-22 567 浏览
尋日同朋友食飯,朋友話想試吓小炒菜式,網上見到呢間小菜館都有幾多好評,所以專登去佐敦試吓餐廳嘅位置距離地鐵站大約十分鐘,坐低之後越來越多人幫襯,好似都幾多熟客幫襯小菜嘅款式有好多,我哋先揀咗兩隻冰鎮鮑魚試一試,都幾新鮮,肉質都幾厚我就揀咗個蜜桃拔絲骨,因為鍾意食酸酸甜甜嘅餸菜,炒出嚟色澤好靚,酸甜味剛剛好,有蜜桃、青椒、黃椒等做配菜,送飯一流再叫咗個雀巢XO醬炒蝦球,份量都幾大碟,而且有好多隻蝦,配菜仲有好多菇、芹菜、腰果等,每一樣都炒得好滋味,蝦🦐又煮得好爽中國人都係鍾意食飯,所以叫咗個泰式蛋白蟹肉炒飯,飯炒得粒粒分明,帶有少少辣味,而且蟹肉同埋蛋白配襯得好好,成個飯煮得幾好食,值得一讚最後餐廳仲送咗芒果布甸俾我哋食,加埋少少淡奶,為尋日晚餐再加分數餐廳好啱一班朋友嚟飲住啤酒食小菜,又好啱成家人冬天嚟食羊腩煲,係好地道嘅香港小菜館

蜜桃拔絲骨

蜜桃拔絲骨
雀巢XO醬炒蝦球
泰式蛋白蟹肉炒飯
2018-12-19 1238 浏览
其實係眾多嘅菜式中,唯有中式係我每日食都唔會厭,今日早咗收工,就決定即興約個住係佐敦附近嘅朋友陪我食個小炒。依間餐廳係朋友介紹的,一開始嚟到只有一兩枱人,本身都怕會唔會中伏,但坐耐咗就開始滿座了,幸好我哋早收工。首先依間大排檔算坐得舒服,而且價格又實惠。見到佢嘅孖寶套餐真係大件夾抵食,最後我哋就叫咗滋味孖寶餐A$238,有沙巴龍躉及白灼基圍蝦。再叫多份啤酒牛油煮大蜆$128及金釣粉絲雜菜煲$78,另外再叫咗支青島同白飯share食。 白灼基圍蝦蝦身非常大隻,而且好新鮮啊,每一隻都又爽口又彈牙,簡簡單單點辣椒豉油食已經好好味,蝦精表示非常滿意沙巴龍躉同白灼蝦一樣,並無因為套餐而偷工減料喔,魚身又肥又厚,而且煮嘅火侯控制得啱啱好,煮得夠滑嫩。連我依個覺得食魚要挑骨覺得好麻煩嘅人都食到好滋味。金釣粉絲雜菜煲比我相像中足料,除咗菜新鮮之外,仲有好多我最喜歡嘅菇,味道清清地,唔錯!啤酒牛油煮大蜆終於有我最期待嘅啤酒牛油煮大蜆,首先職員會係你面前煮,可以見到佢其實無落味精,好簡單地用牛油、黑椒同洋蔥起鑊,再落蒜泥同蜆炒混,再加啤酒同香草焗一陣就食得啦。簡單嘅做法先突出到材料嘅鮮味,餐廳真係用上非常

白灼基圍蝦

沙巴龍躉

金釣粉絲雜菜煲

啤酒牛油煮大蜆

終於有我最期待嘅啤酒牛油煮大蜆,首先職員會係你面前煮,可以見到佢其實無落味精,好簡單地用牛油、黑椒同洋蔥起鑊,再落蒜泥同蜆炒混,再加啤酒同香草焗一陣就食得啦。簡單嘅做法先突出到材料嘅鮮味,餐廳真係用上非常新鮮嘅蜆,每一隻都會開,而且好大隻又厚肉,配埋味道清清地但非常香嘅湯汁實在非常出色。非常推介啊。

而且最後餐廳仲送我哋每人一份芒果布丁做甜品,好貼心啊,最正就係有埋練奶可以加,好有童年回憶。

埋單每人$275,就可以食到個咁豐富嘅海鮮餐。絕對會介紹其他朋友再黎食過。
2018-12-05
2018-12-16 595 浏览
姨母從大陸來港,探我家,真是好開心,難得是她倆都好久沒來,當然行街購物由我媽負責,請食飯當然由我來。她們在附近的佐敦行街,順道又在廟街夜市走一轉,不知不覺地走到油麻地附近,行到倦,是時候食飯了。問了她們的意見,都是喜歡食小菜,我知道附近有間小菜不錯,有多達百多款小菜、選用每天從漁市場的海鮮,保證是新鮮、鮮味十足,為左食好東西,遠點也不怕。精美小菜、及功夫菜色都可以品嚐到。冰梅肉排,是選用新鮮肉排做,肉質鮮甜美味、有彈性,肥瘦相間均勻,肉汁鮮甜、色澤鮮嫩,加上梅子的甜酸,好醒胃。冬菇蠔汁炆鵝掌,是新出秋冬煲仔菜,平時只在飲宴時先至有的菜式,想不到,在小菜館都可以食到,冬菇吸收了蠔汁的鮮味,好爽口又滑、鵝掌炆得剛好,夠稔,肉質夠有膠原。福建炒飯,最愛是濕潤的飯粒,每粒飯都掛上有味的汁,易入口,加上飯面上的海鮮、菜粒、肉碎、鮮菇等,色香美味,停不了口。
食飯了。

精美小菜、及功夫菜色都可以品嚐到。

2018-12-15 431 浏览
天氣開始轉涼了,朋友也專登介紹我,及專登帶我去這一間位於佐敦道一些不起眼的街道,原來竟然有一間撚手小館,這小館的名字叫《麻市滋味館》雖然說在橫街內但也很多人幫襯,這裏的裝修很富街坊味至於食品方面,餐牌上很多選擇,還有一些套餐介紹 整番個臘味炒芥蘭,芥蘭新鮮爽脆,臘味採用了潤腸+臘腸兩,咬落都不會太過肥膩,但味道很濃郁 當然要整返個合時羊腩煲,正合時間推出,羊肉炆起來不會太騷,羊的肉味也很鮮,咬落也很鬆軟,當然不少得他的啖啖肉口感 另外叫咗一個H孖寶 ( 沙巴龍躉一條" 蔥油貴妃雞半隻), 這條沙巴躉绝不細條,也是也是一條游水海鮮不是一些雪藏貨品,師傅蒸的技術恰當好處,不會黐骨及鞋肉,食落很鮮味蔥油貴妃雞肉質鮮嫩,又不會太過鹹,食落也很好肉不會只有骨 一個絕不賣弄裝修只求貨真價實的菜館,下次定要約多三五知己到此嘗試多款其他的小菜

雖然說在橫街內但也很多人幫襯,這裏的裝修很富街坊味

至於食品方面,餐牌上很多選擇,還有一些套餐介紹

蔥油貴妃雞肉質鮮嫩,又不會太過鹹,食落也很好肉不會只有骨
$350 (宵夜)
  • 沙巴龍躉
2018-12-10 417 浏览
食海鮮梗係去麻市滋味館, 一行10人去食餐勁。 地點真心覺得好難揾, 不過慢慢行就會揾到, 但要穿過街市先揾到呢間野。個人感覺要行過街市先到係有d怕。 一黎到第一碟係黎碟大聖旨, 聖旨大而爽口, 不過份量真係好少。 話晒第一碟野,吾夠1分鐘就清晒。之後黎碟炸豆腐,都幾香口,可能大家好肚餓,成碟又被清晒。 再黎碟貴妃蚌,都算好大碟,不過真心覺得吾新鮮, 仲要好難咬開,d 肉好似橡筋, 食左幾隻大家覺得吾對路,我出聲同老板講,叫老板換過第碟, 不過梗吾會全碟俾晒, 係換就換左, 不過係俾碟左碟帶子。 换左真係吾同d, 帶子鮮甜,同頭先碟貴妃蚝好好多。最好味係東坡肉, 係好肥,但真好味,入口即溶, 又砌到好靚好有心思。 送飯一流, 真心吾敢食太多。 但一定要推介。
個人感覺要行過街市先到係有d怕。

2018-12-08 261 浏览
在香港這地方,什麼國家的食物都可以食到,處身於這個地方,是好幸福的。親友來到香港探我,我當然要盡地主之誼,帶她們到處走走、購物、找好東西食啦,來來去去,都是喜歡食中菜。正所謂,行到邊,食到邊,見到門口擺滿了飯檯,我想這裡應該不錯吧!食物有質素。老闆好招呼,不停地向客人介紹、推介有咩好食。好少的小菜館,有做這個小菜了,都是功夫菜。冰梅肉排,外邊的餐廳多是食咕嚕肉、或是蒸排骨,好少餐廳做這款小菜,都是老闆的好介紹,要我地要試試,這個招牌菜,果然是好介紹,新鮮肉排,底味的味道,剛剛好,肉質肥瘦均勻,食落一點都唔會感到肥膩,肉質鮮甜、爽口彈牙,仲保留了肉汁,醬汁酸甜,食得好開胃,值得一食。紅燒乳鴿,都是我的至愛,例必要食返二隻,這裡的乳鴿好大大隻,唔使爭食,又多肉,只是底味差左小小,但都好鮮甜味,咬著,肉汁爆出,滋味無窮。豆腐豆苗海皇羹,新出品,平時都是食魚肚羹,今晚嘗試新出品,都不錯,豆腐滑滑、有益健康,豆苗新鮮鮮甜,加上海鮮的鮮味,唔錯的湯水。

老闆好招呼,不停地向客人介紹、推介有咩好食。

好少的小菜館,有做這個小菜了,都是功夫菜。

2018-12-05 239 浏览
搬咗出來住後,平日都出街食多,全部多味精,又冇營養,今晚就試下這間小炒食店.食店近廟街的.有不同的孖寶可選擇.又有餐前小食.先點了一個老火湯,並冇味精,有節瓜豬肉及少少藥材,十分清新好飲、大家可來試下.住家的蝦仁炒蛋,蝦十分爽囗,蛋又香又滑、水準之作.白菜仔白銀蛋又下火,又好味道,提提大家每碟份量十足,有8-10 人份量的.價錢又經濟,又好味.肥牛煲熱呼呼,配飯一流.蛋白炒飯穫氣十足.座位舒服,大家可以來享受下住家飯.
食店近廟街的.
有不同的孖寶可選擇.
又有餐前小食.
住家的蝦仁炒蛋,蝦十分爽囗,蛋又香又滑、水準之作.
肥牛煲熱呼呼,配飯一流.
蛋白炒飯穫氣十足.
座位舒服,大家可以來享受下住家飯.
2018-11-29 351 浏览
之前openrice搵佐敦既餐廳時,都已經留意到呢間好評如潮既鋪,不過當時唔係搵小菜食,所以就無光顧今日阿媽去左大陸玩,被拋棄既我就約埋阿哥+阿哥女朋友去食飯!雖然地點唔係旺區,永安行5分鐘左右就到,都好快大大個藍色招牌好顯眼,轉入巷仔就搵到,一坐低已經問飲咩茶,全部侍應都好有禮貌,會主動換碟食物選擇非常之多!除3個牌仔前後6頁,另有一本meun同套餐先叫一個小食,冰火水尤魚,尤魚一向係街食都唔便宜,呢度大大碟$52, 尤魚大大塊非常爽口,入口有少少麻辣既香味,但唔辣,相信小朋友亦能夠食套餐G, 貴妃蚌厚肉,爽口鮮甜,新鮮貨,粉絲蒜蓉鋪滿整個殼,我好鍾意蒜蓉.正套餐既滋味乳鴿皇,比出面食既大隻厚肉,皮炸到好脆,肉嫩,味道滷得剛好唔會過咸原本想試啤酒煮蜆架!但有人唔食,唯有叫返豉椒炒大蜆真係好大隻超鮮甜!!可能加左青椒紅椒一齊炒,所以唔似外面死咸只有豆豉味!醬汁帶少少甜味黑椒薯仔炒安格斯牛柳粒,薯仔表面炸到好脆,內裡軟熟,加上蜜糖甜甜地,牛柳粒軟熟唔會好硬好多筋,有牛味,相信用左比較靚既牛最後竟然有甜品送,自家制芒果布甸,仲可以自己落花奶,布甸好滑一d都唔馬虎我一定會再返黎食,因為仲有想

原本想試啤酒煮蜆架!但有人唔食,唯有叫返豉椒炒大蜆
真係好大隻

我一定會再返黎食,因為仲有想試既小菜!
2018-11-27
2018-11-04 567 浏览
是夜在佐敦僻靜一角找到此小菜館,其貌不揚,但見價錢相宜一試之下卻有驚喜。餐廳有不少海鮮孖寶套餐,先來客白灼蝦。肉質飽滿,結實彈牙,簡單點辣椒豉油,鮮味突出。經典的蒜蓉粉絲蒸,肉質同樣新鮮飽滿,略帶海水味,加上惹味調味,轉瞬清碟。金銀蛋浸豆苗保持嫩綠奉上,沒有將貨就價,份量十足,唯調味稍鹹。再來道經典的豉椒炒蜆,新鮮無砂,蔬菜沒有過老,火候控制得宜,簡單菜式見真章。這裏二百多元便讓兩口子吃到3道不錯的海鮮,抵食之選。

這裏二百多元便讓兩口子吃到3道不錯的海鮮,抵食之選。
2018-10-21
2018-10-16 629 浏览
今日男朋友要帶我去廟街附近一齊享受男人的浪漫😂😂😂這裡沒有大排檔的濕熱的環境,我地坐係餐廳卡位內舒舒服服嘆冷氣,一邊飲菜,一邊慢慢睇餐牌,師傅大力推薦海鮮套餐$228,叫叫埋埋都有雞有肉有龍躉,埋單$250/位,價錢合理,幾吸引架!貴妃雞半隻有雞味,皮滑但肉質較結實,合格!沙巴龍躉蒸魚技巧控制得宜,魚質新鮮滑嫩,完全沒有什麼魚腥油臭味,兩個人食剛剛好,是四道小菜最好吃的。金牌金字塔$108邪惡之選,造形特別,扣肉軟腍而入味,不太肥膩,夾埋梅菜撈飯一流!蒜蓉粉絲蒸鮮魷$88鮮魷非常新鮮彈牙,大量蒜蓉蒸出來的粉絲索哂D汁,非常好吃香口,如果粉絲份量多些會更好!呢度工作人員招呼都幾落力,另外,所提供海鮮質素挺高,值得一試,不過記得要訂位!提早離場有折添!餐牌介紹:
今日男朋友要帶我去廟街附近一齊享受男人的浪漫😂😂😂

貴妃雞半隻
有雞味,皮滑但肉質較結實,合格!

沙巴龍躉

金牌金字塔$108

蒜蓉粉絲蒸鮮魷$88

餐牌介紹:
2018-10-14
  • 沙巴龍躉
2018-10-16 3388 浏览
呢間菜館走平民化路線, 三五知己黎呢度炒幾點樣菜, 叫幾支啤酒, 吹吹水, 確係爽!望下餐牌, 原來不時會更新, 咁樣每次黎都會有新鮮感!  秋冬季來臨, 特別準備左煲類亦有新菜式應市叫左呢客北菇鵝掌 ($36) 作為前菜, 賣相相當精緻, 冬菇與鵝掌打上個蠔油"獻"鵝掌炆得夠腍身, 輕易做到"骨肉分離"見到呢味啤酒牛油大蜆 ($128), 材料放係枱上, 包括黑椒, 蒜蓉, 啤酒及蜆, 即時係你面前煮先將洋蔥及牛油炒香, 再落蒜蓉爆香, 加埋蜆及啤酒, 略炒一炒然後冚蓋再焗至熟打開蓋香味撲鼻, 真係咪講笑每隻蜆都唔細肉, 味道鮮甜, 最緊要係無沙; 發現用啤酒煮比起用清酒煮蜆黎得仲香, 好味道!之後有呢個八珍豆腐煲 ($88), 大大個瓦煲份量唔野少, 認真抵食呢個傳統懷舊菜, 已經唔係好多地方有得食, 材料包括豆腐, 叉燒, 魷魚, 豬項頸肉, 冬菇, 蝦, 魚肚, 紅椒等, 味道調教得唔錯, 用黎送白飯確係掂仲有我至愛紅燒乳鴿 ($68), 斬件上鹵水得幾入味, 外皮炸至幾香脆, 肉仍保持肉汁唔會嚡烚烚點都要叫碟菜, 清清地就叫呢個三式蛋浸豆苗 ($98)有皮蛋, 咸蛋及鷄蛋白,

亦有新菜式應市

北菇鵝掌

鵝掌炆得夠腍身, 輕易做到"骨肉分離"

打開蓋香味撲鼻, 真係咪講笑
啤酒牛油大蜆

八珍豆腐煲

仲有我至愛紅燒乳鴿 ($68), 斬件上
紅燒乳鴿

鹵水得幾入味, 外皮炸至幾香脆, 肉仍保持肉汁唔會嚡烚烚

點都要叫碟菜, 清清地就叫呢個三式蛋浸豆苗 ($98)
三式蛋浸豆苗

有皮蛋, 咸蛋及鷄蛋白, 豆苗份量對眼, 食落嫩口無渣!

茶芥每位位$10, 有花生小食, 服務招呼唔錯!
啤酒牛油大蜆
紅燒乳鴿
1K
有移咗民多年嘅朋友返嚟香港玩,佢特別鍾情港式小炒,所以我同A姐就帶佢去到佐敦嘅麻市滋味館,食餐有鑊氣嘅叫餸食飯,再詳談往事。金牌金字塔嘩!成座金字塔,好有氣勢呀!原來大廚好有心思將平凡嘅梅菜扣肉變成金字塔,A姐讚不絕口。我就最怕扣肉太肥膩,但又怕太瘦,因為肉就會靭,呢度嘅扣肉肥瘦適中,接近入口即熔。食吓食吓,A姐突然一言驚醒,啲梅菜呢?原來梅菜喺金字塔嘅內部,送飯一流!蒜蓉粉絲蒸鮮魷新鮮彈牙嘅鮮魷,配上無得輸嘅蒜蓉粉絲,好香口,蒸嘅時間啱啱好,入晒味。不過,就略嫌粉量唔夠。蔥油香妃雞呢度有好多孖寶套餐,選擇好多又夠平。我哋就揀咗清蒸沙巴龍躉同蔥油香妃雞。半隻雞份量都唔少,雞肉夠嫩滑。清蒸沙巴龍躉呢條沙巴龍躉大概1斤有多,即叫即蒸,蒸魚最重要就係時間控制,魚肉又滑又新鮮,最重要唔多骨啖啖肉,配埋蒸魚豉油同芫茜蔥,味道大大提升。順帶一提,食飽飽仲有甜品送添。記住要保留收據,下次可享最多85折優惠。

金牌金字塔

蒜蓉粉絲蒸鮮魷

蔥油香妃雞

清蒸沙巴龍躉

2018-10-14
2018-10-05 378 浏览
今日經過佐敦就快搵左呢間食小菜。叫咗市招炒蜆$138,薑蔥桶蠔$158 ,紅燒枝竹豆腐煲$68,加感支啤酒15$呢個薑蔥桶蠔非常之大隻,最大嗰隻有手掌咁大,廚房首先應該將啲蠔煎過,令到佢脆身左然後再加薑蔥同埋其他嘢一齊炒調味剛剛好唔過鹹。蠔好新鮮市招炒蜆,蜆肉非常之大隻,加左紅椒同青椒去炒然後再淋上個薄薄嘅豉汁,味道唔會過濃送飯一流。枝竹豆腐份量都好多,醬汁味道剛剛好裏面亦都好多材料有冬菇紅椒聰,令到個豆腐嘅味道提升咗

今日經過佐敦就快搵左呢間食小菜。

2018-09-30 222 浏览
食物質素非常高,美味無窮,值得一到再到。冰鎮鮑魚爽口無窮,啤酒花甲新鮮味道正,沙徫蝦多士,全部三款必吃。再加玻璃菜膽雞及黑椒牛柳粒,完美。服務優質,食材新鮮,可預先訂菜及訂座。
2018-09-30
庆祝纪念