因為疫情關系,得知很多五星食府、高酒店也紛紛推出超抵午餐或任食點心,但令我最感興趣絕對是久仰大名「鼎爺私房菜」也推出抗疫價六道菜商務午餐只系 $288/位 (原價$488)「鼎爺私房菜」位於V Point 21樓 環境優雅,地方寬躺,以新派中式裝潢配上絲絨西式高背椅,椅子將整個人包著,坐得好舒服。吸睛位是近門口的大屏風,寫上霸氣十足的「鼎」字,很有壓場感。因為一位難求,我們早一個月前已經 book 定窗口位,一邊嘆茶一邊俯瞰銅鑼灣區,加曬分。俯瞰銅鑼灣區, 美境盡收眼廉。 前菜竟然是自製涼果   咸咸酸酸相當開胃。商務午餐由四格點心開始 大眼金魚餃 、乾蒸牛肉賣、鮮炸蝦春卷 和 蠔皇鮮竹卷 先由蒸點心開始 , 酒樓買小見小的「乾蒸牛肉燒賣」 絕對令我期待。 因為加入了馬蹄碎,令口感更加豐富,淡淡果皮香滲出來, 口感干爽,蘸小許醋令香味更提升。吸睛點心有可愛「大眼金魚餃」,是全蝦餃, 蝦餃皮不黏口,蝦仁大粒超新鮮爽口。基本上我食點心好小挑煎炸野來吃, 春卷這類點心更好小會食。 我想「鮮炸蝦春卷」我只吃一口吧。 肯定是即點即炸,超熨口,春卷皮又薄又脆,以全鮮蝦釀成,無加入豬肉減去不小油膩感

「鼎爺私房菜」位於V Point 21樓

俯瞰銅鑼灣區, 美境盡收眼廉。

前菜竟然是自製涼果 [薑,陳皮,咸柑桔]  咸咸酸酸相當開胃。

商務午餐由四格點心開始

大眼金魚餃 、乾蒸牛肉賣、鮮炸蝦春卷 和 蠔皇鮮竹卷

基本上我食點心好小挑煎炸野來吃, 春卷這類點心更好小會食。

我想「鮮炸蝦春卷」我只吃一口吧。

肯定是即點即炸,超熨口,春卷皮又薄又脆,以全鮮蝦釀成,無加入豬肉減去不小油膩感,

真是又香又脆又好食。

我最怕食到重獻汁的鮮竹卷, 試下這碟「蠔皇鮮竹卷」又如何味道先。

細細口咬開錎料已經爆出來,錎料十分豐富, 有紅、白蘿蔔絲、西芹、筍絲、冬菇絲、豬肉碎等。材料之多已經 Win  左, 蔬菜比例夠多,

口感也爽爽的,我更喜歡豬肉不會佔比例不多。

叉燒包 $48 是另點的, 當也是即點即蒸,非常熨手但也不影響我取起一個包, 將它分開兩邊, 看看錎料, 竟然是原片叉燒,  叉燒汁不偏甜,

我覺得醬汁再多小小更好, 包身鬆軟, 不黏口。

是日靚湯有三款, 我地選左「海底椰蟲草花乳鴿湯」、「粉葛鯪魚赤小豆去濕湯」。

相當適合轉季飲的湯 「海底椰蟲草花乳鴿湯」

一打開湯蓋, 熱呼呼的蒸氣撲出來, 湯色清澈;而湯料比例頗多。

海底椰滋陰潤肺止咳,蟲草花調節機能、能提升呼吸道抵抗力,不寒不燥,足火足料,鮮甜突出,絕對是養生之選。

另一款是 「粉葛鯪魚赤小豆去濕湯」因為夏天大部份人都喝較多冷飲, 所以去濕是很有必要的,這款湯水事前較多功夫,

我媽也經常會煲,是功能性較高的湯水 。

燉盅內是深褐色的老火湯,味道濃厚, 鮮香濃郁, 喝到底更喝到粉粉的口感,火喉十足。

喝過湯後成身熱呼呼,接著到小菜出煬了。

「蝦仁炒滑蛋」賣相十分討好, 雞蛋色澤鮮黃, 大概是用上兩種雞蛋而成。

炒出半凝固炒蛋而不出水,當然有小小秘訣,蛋味相當突出;炒蛋口感超軟棉棉,與爽脆鮮蝦仁形成雙重口感,唯獨欠一碗白飯來送。

另一小菜 「北菇紅燒豆腐」看上無乜特別, 但一咬開豆腐發現是用上軟豆腐來做, 將軟豆腐炸成豆腐布包一樣真不容易,

口感軟滑比硬豆腐更勝一籌。

配上厚肉大東菇,蠔油醬汁將大東菇包裹著,煮得十分入味,很 juicy 又有咬口, 超美味啊。

好耐無食過荷葉飯, 真系好期待

「新舊荷葉飯」意思是用上新鮮和干荷葉,兩種荷葉配合起來令荷葉的香氣發揮得更透徹。

炒飯完全上色, 材料也絕不馬呼,配上燒鴨、雞肉、乾瑤柱絲、蝦米、鮮蝦和冬菇等。

炒飯口感相當豐富, 又鮮又香,加上滲出淡淡的荷葉香 ,本來已經很飽, 但仍然用心品嚐直至將整個荷葉飯送進肚子內。

最後還有「懐舊明目萬壽果糖水」 配「椰汁糕」

如果將家常糖水「懐舊明目萬壽果糖水」  提升美味度,

就是要用足料和心機,除了潤肺木瓜外,更加入了大粒圓肉、杞子、紅棗等,

令天然甜味升級,當然還會加上小許冰糖令甜度和滋度更完美。

「椰汁糕」冷冷涼涼, 十分沖激椰奶味滿佈味蕾, 亦同時為這餐長達兩小時的午餐劃上完美句號。

2020-09-04
  • 粉葛鯪魚赤小豆去濕湯;
  • 乾蒸牛肉燒賣
  • 鮮炸蝦春卷
  • 蝦仁炒滑
2020-09-07 364 浏览
今個月係生日月🎂朋友帶我去食鼎爺私房菜環境勁舒服,座位間距好闊落,好有私人空間餐廳顏色以黑白為主,柔和得黎又富有時尚感前菜有我鍾意食既琥珀合桃呀完全無苦味,合桃係脆口的,而唔係淋的鼎爺點心鵪鶉蛋燒賣 — 鵪鶉蛋食落有啲似台灣既鐵蛋蛋白有啲硬!不過下面既燒賣好好食,豬肉&蝦既比例係1:1,蝦既爽彈口感與豬肉軟滑口感好perfect香骨蝴蝶餃芫茜味好香,好突出中間餡料塞滿了蝦隻外層既餃皮夠薄之餘,仲有適當嘅煙韌度唔會過度黏笠香芒脆蝦筒芒果既份量與蝦既比例又係1:1每一啖都有齊芒果&蝦🦐花旗參燉烏雞湯一打開蓋,花旗參味特別濃郁飲落好有花旗參既甘香味夠哂滋補欖角一口骨排骨以粒狀先炸起包住薄薄一層既炸衣再配上酸酸甜甜既欖角汁香口得黎又惹味鮑汁花膠全蛋麵蛋麵勁有驚喜口感好彈牙!而主角鮑汁花膠當然係我嘅最愛啦花膠有咬口但又唔會太硬口感好爽彈鮑汁既濃稠度亦岩岩好蛋白杏仁茶加入左豆腐花既有豆香,又夠細滑杏仁茶係自家製的杏仁味清香,食落唔太甜雙重既滑感,簡直食唔停口Lunch set每人都係$288,以有名氣私房菜價錢黎講真係超值加上又好有質素
今個月係生日月🎂
朋友帶我去食鼎爺私房菜

環境勁舒服,座位間距好闊落,好有私人空間

餐廳顏色以黑白為主,柔和得黎又富有時尚感

前菜
有我鍾意食既琥珀合桃呀
完全無苦味,合桃係脆口的,而唔係淋的

鼎爺點心
鵪鶉蛋燒賣 — 鵪鶉蛋食落有啲似台灣既鐵蛋

香骨蝴蝶餃
芫茜味好香,好突出

中間餡料塞滿了蝦隻
外層既餃皮夠薄之餘,仲有適當嘅煙韌度
唔會過度黏笠

香芒脆蝦筒
芒果既份量與蝦既比例又係1:1
每一啖都有齊芒果&蝦🦐

花旗參燉烏雞湯
一打開蓋,花旗參味特別濃郁

飲落好有花旗參既甘香味

蛋白杏仁茶
加入左豆腐花
既有豆香,又夠細滑
杏仁茶係自家製的
杏仁味清香,食落唔太甜

雙重既滑感,簡直食唔停口

加上又好有質素

2020-09-07
午餐
2020-09-06 255 浏览
好友上月生日,本來早就說好要請她吃頓飯慶祝,可惜因疫情關係而暫時擱置,見最近個案終於稍為回落, 立即坐言起行,相約一起去飲茶。知道友人一向好欣賞「鼎爺」嘅廚藝,覺得佢不但造詣高深,而且教煮食,深入淺出,是朋友的學習對象, 所以今次就特意預訂了「鼎爺私房菜」。餐廳位於銅鑼灣登龍街 V Point 21 樓,佔地四千多呎,裝潢華麗,走 Fine-dining 中菜路線,而且最正係有海景位,視野廣闊,非常適合紀念日和另一半或好友一齊到來慶祝。店內有不少打卡位,不過講到最受歡迎嘅,必定是這幅水墨風屏風,據說屏風上的「鼎」字是鼎爺的真跡,由萬根釘堆砌而成。開完茶後,店員隨即送上餐前小食,竟然是一碟涼果,有薑、話梅、鹹柑桔,味道甘甜醒胃,風味獨特。交由友人發板,點了四個點心同兩款小菜。先嚟一籠花膠雞扎 ($68),平日外出飲茶都幾鍾意叫雞扎食,貪佢有芋頭又有雞肉,呢客就當然矜貴啲,因為加入咗花膠同冬菇。腐皮很薄很滑,入面的冬菇厚肉又夠香,雞肉嫩滑有肉汁,花膠爽彈糯口又入味,簡直無得輸。接著是一籠豬潤燒賣 ($58),朋友話而家好少機會可以喺酒樓食到呢類懷舊點心,碰巧遇上,當然要試下。燒賣熱氣騰騰,
接著是一籠豬潤燒賣 ($58),朋友話而家好少機會可以喺酒樓食到呢類懷舊點心,碰巧遇上,當然要試下。燒賣熱氣騰騰,以大大件豬潤覆蓋住比乒乓波還要大嘅蝦粒豬肉,豬潤細滑,燒賣亦十分彈牙,好啱我倆口味。
秘製燒鵝包 ($68),叉燒包就食得多,燒鵝包真係第一次食!燒鵝包即叫即蒸,一籠兩個,外形有點似壽桃,拿上手時仍熱辣辣,包身很軟熟,入面的鵝肉餡亦非常好吃,鹹甜適中,香氣逼人,絕對值得一試。
小菜點咗阿爺煎蠔餅 ($128)  同秘製紅燒乳鴿,蠔餅勁厚身兼非常大塊,而且賣相超吸引,不但煎得金黃香脆,入口更是啖啖蠔鮮,惹味十足。
秘製紅燒乳鴿 ($128)  隻乳鴿體型雖然不大,但看起來骨肉均稱,紅皮赤壯,十分討好。外皮燒得勁香脆,而且不滴油,上檯時已聞到肉香,入口外脆內嫩又多汁。
壓尾嘅迷你煎堆仔 ($48)  亦十分好吃,雖然 Size 不大,但外形圓碌碌、脹卜卜,皮層鬆化香脆,入面嘅蓮蓉餡滾熱辣,加上外層嘅芝麻又夠香口,用嚟做甜品就最適合不過。
結帳時店員推介我哋嚟試下餐廳新推出嘅晚市二人套餐,有鼎爺精選前菜、鹽焗奄仔蟹、雪梨燉乳鴿湯等多道精美小菜,抗疫價,兩位只是 $1280,都幾吸引,一於返去安排下先!
午餐
2020-09-03 995 浏览
環境5分:混合中式同西式餐廳嘅格局,格調高級。環境闊落,地方寬敞,望出去個維港景,相信可以見到煙花,非常之舒服,可以畀滿分。衛生5分:餐枱舖曬白色枱布,環境衛生,非常乾淨,都係滿分。服務5分:服務員非常專業,戴曬口罩同手套,每碟餸菜都解釋得非常清楚,材料煮法毫無保留話曬畀你哋聽,畀硬滿分!味道5分:1)      祥豐茶莊勐海熟普洱茶:眼見杯入面得少少茶葉,原來非常之濃,飲到尾仲有色同茶香味。2)      鼎爺精選前菜:蚵仔卷炸到脆卜卜,蚵仔嘅比例適中,非常香口。3)      鼎爺精選前菜:懷舊蝦多士更加唔洗講,隻蝦非常彈牙。4)      鼎爺精選前菜:龍穿鳳翼原來係雞翼拆曬D骨,中間放D紅蘿蔔代替骨嘅位置,非常特別,好考功夫。5)      鼎爺精選前菜:陳醋雲耳仔清新但有少少辣,好爽口。6)      遼參玉白:非常名貴,遼參入面釀左蝦膠,好彈牙,同埋D蛋白汁非常之配合。7)      椰皇燉嫩雞:呢個湯非常之清甜,椰子味非常之足,因為用左兩個椰子嘅汁,濃縮為一個湯底,非常滋補。8)      豉香欖角骨:用上乘西班牙嚟嘅豬肉又蒸又炸造成,非常香口同淋,絕對唔韌。9)
環境5分:
衛生5分:
餐枱舖曬白色枱布,環境衛生,非常乾淨,都係滿分。
服務5分:
味道5分:

蚵仔卷
龍穿鳳翼
陳醋雲耳仔

豉香欖角骨
9)      高湯浸菜心苗:菜心苗非常之嫩,食完菜飲埋D高湯,非常好。
高湯浸菜心苗
10)  阿爺黃金炒飯:食得出D飯粒粒分明,粒粒都有蛋黃包住咁樣,非常之考功夫,平平無奇嘅炒飯都做得咁出色,真係抵讚。
阿爺黃金炒飯
11)  文思豆腐芝麻糊:磨到溶曬嘅芝麻,加上細細條絲嘅豆腐,飯後甜品嚟講真係一絕。
文思豆腐芝麻糊
12)  香滑椰汁糕:椰汁糕好軟好潤,個味清香又唔會話好甜。
香滑椰汁糕
抵食5分:
七八百蚊就食到電視台鼎爺菜式,真係超級抵,呢個抗疫價真係唔可以走寶,滿分!
2020-09-01
蚵仔卷
龍穿鳳翼
陳醋雲耳仔
高湯浸菜心苗
阿爺黃金炒飯
香滑椰汁糕
2020-08-17 663 浏览
鮑汁扣柚皮去骨鵝掌花菇柚皮呢樣野已經買少見少一年都未必有機會食到一次通常都要係中菜廳先食到,仲要預訂原因製作過程煩瑣,極花時間~真空包裝,無味精,同樣簡單加熱就食得加個白飯就開餐~最令人期待就係去骨鵝掌!!淨係食呢隻掌已經值回票價!食手藝,食功夫!豐富的膠原蛋白,汁已扣得非常入味! 仲有一隻特大花菇,香氣十足,厚肉多汁柚皮,功夫菜既傳統柚皮口感香滑,無苦澀味!湯包仲有好多款選擇呢排失眠,選擇左寧神安睡湯用足料,玉竹,杞子,紅棗等多種食材明目,補氣,養顏,男女都岩飲食材豐富,味道自然,亦都唔會太濃味食材大部份都可以食,除左烏雞要肚骨之外~
鮑汁扣柚皮去骨鵝掌花菇
柚皮呢樣野已經買少見少
一年都未必有機會食到一次
通常都要係中菜廳先食到,仲要預訂
原因製作過程煩瑣,極花時間~
真空包裝,無味精,同樣簡單加熱就食得
加個白飯就開餐~
最令人期待就係去骨鵝掌!!
淨係食呢隻掌已經值回票價!
食手藝,食功夫!
柚皮,功夫菜既傳統柚皮
口感香滑,無苦澀味!
湯包仲有好多款選擇
呢排失眠,選擇左寧神安睡湯
用足料,玉竹,杞子,紅棗等多種食材
明目,補氣,養顏,男女都岩飲
食材豐富,味道自然,亦都唔會太濃味
食材大部份都可以食,除左烏雞要肚骨之外~
5 分钟 (外卖自取)
2020-08-11 696 浏览
抗疫日常, 少咗出街, 多咗留喺屋企工作和開飯。我就搵咗 幸福滋味 網上平台, 訂購家常小菜、湯品 懶人方便餐, 只要將原包放入滾水中加熱即可食用!趁佢新店開張仲免運費,順豐直送到家!阿爺蒸肉餅有豬肉、馬蹄、鮮魷魚、北菇、木耳。家常小菜傳統味道, 蒸肉餅加入馬蹄、鮮魷魚, 爽滑彈牙有口感, 鍾意佢唔太肥有肉味!送飯一流!沙薑雞腳用上薑片、沙薑粉調味, 雞腳非常淋身軟熟, 稠口充滿骨膠原的感覺!花旗參湯浸娃娃菜花旗參杞子雞湯, 清熱解毒、明目顏值, 有濃郁雞味、唔油膩。娃娃菜淋身吸收湯汁精華, 滋味無窮!椰菜瑤柱海皇湯、合掌瓜海底椰蟲草花燉乳鴿湯足料靚湯, 無添加味精! 瑤柱海皇湯有蠔豉、蝦乾、章魚、乾瑤柱, 濃郁海味鹹香味道。蟲草燉乳鴿湯, 健脾益胃, 乳鴿味濃, 滋補養顏!甘草檸檬懷舊涼果, 經典口立濕涼果, 生津止渴!

阿爺蒸肉餅

沙薑雞腳

花旗參湯浸娃娃菜

椰菜瑤柱海皇湯、合掌瓜海底椰蟲草花燉乳鴿湯

甘草檸檬
懷舊涼果, 經典口立濕涼果, 生津止渴!

外卖送餐
  • 椰菜瑤柱海皇湯
  • 合掌瓜海底椰蟲草花燉乳鴿湯
  • 花旗參湯浸娃娃菜
  • 沙薑雞腳
2020-08-11 436 浏览
又要返工又想放工煮個愛心飯比另一半👩🏼‍🍳有時真係幾累想偷吓懶出去食㗎🍽依家想懶吓又驚疫情要避一避!比我發現鼎爺私房菜出咗真空冷凍方便餐,最緊要係由佢監製出品質素有信心之餘,家常小菜同靚湯簡單加熱就食得,啱哂我哋上班一族呀💪🏻加熱好簡單方便,標籤上有哂食用方法✅ 🔸欖菜肉鬆四季豆非常惹味家常小菜(必點)送飯一流🔸鮑汁扣柚皮去骨鵝掌花菇炆得好入味,鵝掌連骨都去埋👍🔸寧神安睡湯足料有烏雞,瘦肉紅棗得藥材,滾起好香鮮甜又好飲🔸菠蘿乾🍍以新鮮菠蘿制成,酸酸甜甜
又要返工又想放工煮個愛心飯比另一半👩🏼‍🍳
有時真係幾累想偷吓懶出去食㗎🍽
依家想懶吓又驚疫情要避一避!

加熱好簡單方便,標籤上有哂食用方法✅

🔸欖菜肉鬆四季豆
非常惹味家常小菜(必點)送飯一流
🔸鮑汁扣柚皮去骨鵝掌花菇
炆得好入味,鵝掌連骨都去埋👍
🔸寧神安睡湯
足料有烏雞,瘦肉紅棗得藥材,滾起好香鮮甜又好飲
🔸菠蘿乾🍍以新鮮菠蘿制成,酸酸甜甜

2020-08-07
宜家政府全面🈲堂食,全民叫外賣可能餓到打鼓都仲等緊🤬依家只要安座家中就食到由鼎爺私房菜監製嘅家常小菜同阿爺靚湯。每盒都經真空冷凍處理,只要簡單加熱就食得😋💗山藥紅棗生地白鴨法斑湯($108)擁有白滑肌膚係所有女士嘅夢想,呢個湯就啱哂啦😍山藥益氣養陰,補脾肺腎;白鴨就有滋陰補虛之效,同時杞子同紅棗可以養顏補血氣,有淡斑美白效果! 只要放入滾水加熱 5分鐘就飲得。味道冇普通藥材湯咁甘苦,微微清甜較容易接受,湯面撇油功夫做得好,而且湯料都幾足🍲💗鮑汁扣去骨鵝掌拼花菇($98)鵝掌由人手去骨,再用鮑汁同花菇一齊扣煮,  只要放入滾水加熱 10 分鐘就食到平時「去飲」嘅菜式。花菇大隻厚肉,食落爽口軟稔🍄;鵝掌冇炆到溶溶爛爛,啖啖肉依然有咬口,口感滑嫩富骨膠原🦆。兩者都吸收哂鮮味鹹香嘅鮑汁,非常入味🤤
💗山藥紅棗生地白鴨法斑湯($108)
💗鮑汁扣去骨鵝掌拼花菇($98)
鮑汁扣去骨鵝掌拼花菇
2020-07-28
鮑汁扣去骨鵝掌拼花菇
「鼎爺」李家鼎近年由出書到開設餐廳都大受歡迎,這次來到已開業三年的「鼎爺私房菜」,認真吃一頓高級手工粵菜。前菜四式拼盤有阿爺叉燒、蚵仔卷、蜆蚧米通鯪魚球及椰皇酸薑皮蛋,椰皇酸薑皮蛋的酸薑非常爽口又不太辣,加了一片椰皇,我很喜歡!蜆蚧米通鯪魚球香脆彈牙,口感特別,不加蜆蚧也好吃;阿爺叉燒半肥半瘦,也很不錯;蚵仔卷加了潤腸,沒有醒味反而甘香,外脆內軟。我們這次主菜並沒有點平時必叫的紫晶生炒骨或阿爺蒸肉餅,反而以海鮮為主,有琵琶黃金花竹蝦、古法避風塘炒蟹及馬友肚中尋,還有招牌的阿爺富貴雞。琵琶黃金花竹蝦以大蝦加上牛油和咸蛋黃炮製而成,金沙外層甘香不油膩,花竹蝦亦大隻肉爽。古法避風塘炒蟹用上鮮甜的澳洲肉蟹,加上豆豉、乾濕辣椒和紫蘇葉來炒蟹,香辣可口,連不善於吃辣和拆蟹的我也吃得津津有味。另一道馬友肚中尋是將已去皮起骨的馬友鹹魚放到桂花魚魚腩內,蒸至剛剛好,桂花魚肉滲透出絲絲的馬友香氣,鹹香味鮮,魚肉嫩滑。廣東人都喜歡滋補湯水,鼎爺的椰皇燉嫩雞用上兩個椰皇水加入椰子肉和香茅煮成,先放入雞肉慢煮20分鐘後加入椰漿,再將湯放回椰皇內燉一個半小時,清潤鮮甜,席上友人讚不絕口。阿爺富貴雞亦是「鼎爺私房菜

前菜拼盤

古法避風塘炒蟹

馬友肚中尋

椰皇燉嫩雞

廣東人都喜歡滋補湯水,鼎爺的椰皇燉嫩雞用上兩個椰皇水加入椰子肉和香茅煮成,先放入雞肉慢煮20分鐘後加入椰漿,再將湯放回椰皇內燉一個半小時,清潤鮮甜,席上友人讚不絕口。阿爺富貴雞亦是「鼎爺私房菜」的招牌菜之一,又名為阿爺乞兒雞,先以新鮮及乾荷葉包裹鮮雞,再將酒泥拌入米酒調勻成黏土狀覆蓋全雞,精心焗製,所以上菜時需要先同木槌將外層酒泥敲碎,再一層層荷葉打開,即時酒香味四溢,雞汁得以保存,令雞肉質感嫩滑且惹味,果然名不虛傳!

阿爺富貴雞

炒飯易學難精,要炒得粒粒分明也頗考功夫的。鼎爺的桂花黃金炒飯,先將蛋汁浸飯一小時,再加入蝦、瑤柱、菜及蔥花等以細火慢炒,炒至乾身即上碟,難怪這炒飯份外好吃。主食過後,最後就是甜品,這一道文思豆腐芝麻糊看似簡單,其實製作文絲豆腐需要非常熟練的刀法,將豆腐切得幼細且平均,可見鼎爺對每一道菜的誠意。
文思豆腐芝麻糊

鼎爺廚藝精湛,亦十分重視食客的意見,吃到一半他更走進來跟我們交流,問我們好不好吃?喜歡那一道菜?鼎爺貴人事忙,但毫無架子,非常友善。縱使經濟蕭條,但我真心希望「鼎爺私房菜」能一直做下去,繼續將手工粵菜發揚光大。
前菜拼盤
古法避風塘炒蟹
馬友肚中尋
2020-06-22 763 浏览
最近返返工 返到屋企都晏晏地 有時想食餐無咁頹定又唔想煮一大輪 所以上網搵下有冇咩懶人餐 見到有個叫幸福滋味既網站 賣既懶人餐都幾高質咁 有煮家菜式有湯水仲有滷味 都幾多選擇咁 就叫咗幾pack寧神安睡湯 叫咗份五香滷水牛腱拼火雞腎同古法梅菜扣肉 就咁解凍餸包之後直接加熱十分鐘拆開袋就食得 真係夠曬懶 古法梅菜扣肉既豬肉都幾入味 梅菜既甜味加埋咸菜既鹹香同南乳味 味道幾好 幾啱送飯 五香滷水牛腱拼火雞腎味道唔會太重 火雞腎夠爽口 相對出面食落覺得無咁重味 健康啲 而寧神安睡湯 亦好容易煮一陣就有湯飲 湯水幾甜味道唔錯 係健康既足料靚湯
外卖送餐
2020-06-11 666 浏览
近來常常在家中吃飯,家人買了幸福滋味的餸菜和湯水,只要加熱便可以享用,頗為方便。。五香滷水牛腱拼火雞腎小食使用真空冷凍包裝,送來的時候還是冰凍的。將原包放入沸水中加熱十分鐘,即可食用。牛腱味道鹹鹹香香,滷水味道頗為香濃,伴飯一流。而且牛腱不會太過薄,入口很過癮。火雞腎的質感不會過硬,頗有嚼勁,味道也不會過鹹。寧神安睡湯 - 川芎天麻燉雞湯湯的味道相當濃郁,能嚐到竹絲雞的味道,藥材的味道也頗為濃厚。在網上訂購後,便會直接送到府上,而且用一個相當精美的保溫袋盛載。

五香滷水牛腱拼火雞腎

火雞腎的質感不會過硬,頗有嚼勁,味道也不會過鹹。

寧神安睡湯 - 川芎天麻燉雞湯

2020-05-20
15 分钟 (外卖送餐)
鼎爺私房菜一向走高檔中菜路線,食物質素向來有保證,惟價錢不菲;點知同事同我講,原來餐廳最近推出外賣懶人包,價錢相對大眾化,只要翻熱10分鐘就食得,非常方便,好適合在職媽媽或者單身人士🥰🥰今次試左餸菜包🐷南乳花生炆豬手同湯包🍲椰菜瑤柱海皇湯✌🏻只要煮個飯,將豬手放喺上面蒸大約10分鐘就食得,豬手炆得夠稔且好入味👍🏻👍🏻而後者用隔水返熱5分鐘就飲得,呢個湯真係超足料,有蝦、蠔豉丶瑤柱、冬菇同椰菜,飲落鮮味十足,正!

其他
2020-06-10 434 浏览
🏘️🏘️帶回家中的幸福滋味😋😋 🌞日頭四出奔波,如果可以將名店⭐嘅美食拿回家品嚐,你話幾好?日前去咗位於銅鑼灣登龍街嘅鼎爺. 幸福滋味❤️攞外賣返屋企食,去到店員將冷藏嘅餸包同湯包放入漂亮的保溫袋,就可以返屋企啦🤤返到屋企,即刻開包椰菜瑤柱海皇湯湯包試下,就咁用煲翻熱就飲得,岩曬懶師奶。非常足料,入面有大大隻蝦乾,蠔豉,冬菇 ,瑤柱等,矜貴嘅感覺,飲返啖即刻有幸福滋味。阿爺廚房監製嘅餸包就放在冰格,方便宵夜肚餓食。1️⃣五香鹵水牛展拼火雞腎 2️⃣阿爺東坡肉3️⃣鮑汁扣去骨鵝掌拼花菇  嘩宵夜都食到好似去飲咁😂😂

阿爺廚房監製嘅餸包就放在冰格,方便宵夜肚餓食。

1️⃣五香鹵水牛展拼火雞腎
2️⃣阿爺東坡肉

3️⃣鮑汁扣去骨鵝掌拼花菇  嘩宵夜都食到好似去飲咁😂😂
係銅鑼灣番工既人應該一定有睇到近排鼎爺私房菜嘅廣告, 新出左冷藏餸包同湯包, 近近地放工就去買左個番屋企慢慢嘆~冷藏餸包擺入微波爐叮5至8分鐘就食得, 而湯就可以成包掉落熱水度滾起就飲得, 好方便!古法梅菜扣肉好耐冇食梅菜扣肉啦, 扣肉厚薄適中, 肉腍身又入哂味, 最重要係皮位連肥膏位入口即化, 油香滿滿, 加埋梅菜真係可以撈到起碼兩碗飯! 三菌螺頭燉烏雞湯 倒左出泥就會見到真係足料靚湯, 有D肉碎, 東菇, 烏雞同響螺頭係度入面,  D響螺頭仲好彈牙鮮味! 湯頭十分鮮甜, 一飲就知冇味精, 堅係好飲!鼎爺果然有番咁上下質素, 就咁一個冷藏餸包湯包都咁好食, 中意佢整番熱後依然感覺新鮮, 冇任何雪味奇怪味, 係屋企可以食到鼎爺外賣都真係幾幸福

古法梅菜扣肉

三菌螺頭燉烏雞湯

2020-06-10 253 浏览
喺屋企唔出街嘅日子🏠我最鍾意叮冷藏餸包同湯包做晚餐🌙最近鼎爺私房菜嘅幸福滋味 Set.E 成為我嘅宅家美食🧆🥣.鮑汁扣去骨鵝掌拼花菇🍄鵝掌去咗骨之後食用方便,非常入味🦢花菇 size 幾大,燜到軟腍👍🏻一咬落去口腔就充滿香濃嘅鮑汁味🤤.五香滷水牛腱拼火雞腎🐂牛腱薄切大塊,牛筋部分比較有咬勁😆火雞腎爽口惹味🐔. 阿爺東坡肉🐖一層脂肪一層瘦肉相間,肉質滑嫩,入口即溶😋醬汁味道甜甜哋.椰菜瑤柱海皇湯(2盒)🥣入面嘅材料有蝦乾🦐蠔豉、冬菇、瑤柱等😍健康足料靚湯🥰味道清甜