2018-12-03 3406 浏览
上兩個星期日朋友仔話請我食生日飯,因為佢話係驚喜,點知我食鼎爺,真係好驚訝因為知道係好貴價,平時唔會去食咁就即管去試下啦,朋友叫左個鼎級午市套餐!先來一個花膠螺頭燉竹絲雞湯呢個湯好讚非常濃味,花膠亦好足料涼菜係話梅蝦同埋涼麵,細細碟,唔會食濟,份量剛剛好重頭菜四十五頭吉品鮑伴花菇侍應同我地強調是四十五頭,即刻影張相留念,再品嘗品嘗!又真係幾濃香爽口唔會難咬開!仲有個啖啖肉既上湯焗龍蝦,肉身結實,但略嫌汁唔太特出之後就係自選小菜,紫蘇薑炒雞球同草菇鮮魚湯浸玉帶,呢兩款印象最深刻環境好好,但真係太貴了,雖然知名人開得一定貴!但個人認為價錢如果調低d會更值得
因為知道係好貴價,平時唔會去食
咁就即管去試下啦,朋友叫左個鼎級午市套餐!

先來一個花膠螺頭燉竹絲雞湯

呢個湯好讚
非常濃味,花膠亦好足料

涼菜係話梅蝦同埋涼麵,細細碟,唔會食濟,份量剛剛好

重頭菜四十五頭吉品鮑伴花菇

唔會難咬開!

仲有個啖啖肉既上湯焗龍蝦,肉身結實,但略嫌汁唔太特出

2018-11-20 2778 浏览
預先訂座食飯,一黎到門口的小姐笑容滿面,其他員工亦有笑容有禮貌。每一道菜食之前,工作人員都會講解下製作特色同埋食法。我地坐係一間小房,小房總共有2張4人枱,我地就係其中一張。因為其實每人最低消費要1000$,所以就算可以散叫食物都好,我地都係預先選擇一個套餐,每人888$,之後加啲飲品茶水都已經絕對夠每人1000有凸。不過我覺得飲品頗貴,如果飲茶一位收48$我都覺得唔過份,只要你用靚的茶葉。但一杯果汁甚至礦泉水都要幾十蚊,就好似唔太化算。講番食物,頭盤係共有4款食物的,叉燒好食!本地豬,燒得焦香,肥瘦適中,仲專登切到有薄有厚,好有心思。蚵仔卷我覺得就成舊炸得較硬,唔係好食到蚵仔的感覺,一般。鮑魚看似簡單,原來話足足用左幾日,好多浸酒處理過,食落的確濃濃酒香,唔錯,看似簡單實則味道豐富,功夫十足。最後綠白爽,即係海蜇?爽口幾過癮,味道正常,平時少食呢類食物,普普通通咁嚕覺得。之後有道鹽焗香茅海中蝦,隻隻蝦都夠大隻夠新鮮。鹽焗鹹香好夠味,最驚喜係每隻蝦插住的唔係竹簽,而係大大條香茅,所以除左普通鹽焗味外,仲多左陣香茅味,幾特別!之後到呢味其貌不揚的「橙皮甜醬炆五花腩」。個樣就只係一煲五花楠

我地坐係一間小房,小房總共有2張4人枱,我地就係其中一張。

蚵仔卷我覺得就成舊炸得較硬,唔係好食到蚵仔的感覺,一般。

之後到呢味其貌不揚的「橙皮甜醬炆五花腩」。
個樣就只係一煲五花楠,但食落原來橙皮同五花楠都好夾,令到原本好肥膩的腩肉變得易入口,清晒成煲五花腩!

荷葉盤龍鱔

有淡淡荷葉香,而鱔肉好彈牙,好有口感,因為我本身麻麻地鍾意鱔,所以只食兩舊試下,但鍾意食既人應該會好喜歡。

阿爺乞衣雞
正!上菜時會原個泥封的上黎,比你扑下佢,好過癮。當然,只係象徵式,之後都會交番比師傅斬件上枱。

原隻本地嘉美雞,新鮮本地雞肉質彈牙,雞味香濃不在話下,而呢個乞衣雞的泥聽解說係酒泥,令雞肉都入左一啲酒香,味道更加豐富多層次。

食到中後段,鼎爺番左黎,我地有幸同佢合照,佢都問下大家對食物的意見,整體而言食得好味!過程愉快!不過要1000$位實在有點貴,我等普通人家只能嘗鮮心態試一次半次了!

• 阿爺乞兒雞
2018-11-19 2054 浏览
早在看電視見鼎爺煮飯,很多已經很少見的心機菜式,已經對他的廚藝相當有興趣,沒想到會有一天能夠一嚐滋味。講明是私房菜,當然有獨立的空間,場地可以打通包場,平時會間隔開,每桌食客也可自成一角好好享受。看到大大的鼎字就知道沒來錯地方了。今夜的菜單首先要說說阿爺叉燒,用上本地元朗黑毛豬 ,分別用上薄切和厚切,口感不同,一上桌就聞到香氣四溢,薄切鬆化,厚切更能食到豬肉的油香和彈牙的膠質,個人更喜歡厚切,甜而肉質不乾。翠絲抱鮑魚,節瓜軟而不爛,吸收了鮑魚汁,上面的鮑魚軟而不韌,鮮味十足,而這道菜是新的前菜呢。雙椒蒸東星,用上花椒和胡椒,同時享用兩種風味,而切法用了蝴蝶過河,除了賣相更好,受熱也比較平均,魚肉嫩滑,雙椒為它加了更多風味。阿爺香煎咸魚肉餅,是個配酒的好菜,不油不膩,中間包著咸魚,咸咸香香除了食物還可以享受一下這裏的氣氛和環境,有時候還有機會遇上鼎爺呢

看到大大的鼎字就知道沒來錯地方了。

今夜的菜單

2018-11-18 16020 浏览
睇電視又見,聽朋友又講,終於有機會黎一試。頭盤係啊爺叉燒,用料特別,用上新鮮黑毛豬,最特別是來自本土元朗。叉燒有兩種切法,有厚有薄,口感不同。蜜汁好香,入口的味道好甜。鮑魚用料高質,鮮味十足。古法避風塘炒蟹,對比坊間的同款菜式唔太乾身,無太多蒜粒。原來呢種做法先係最古老,係當年在避風塘賣的鼓椒炒辣蟹。用上猛火爆炒,所以肉汁特別豐富。而肉蟹,亦即是泥蟹 ,難免帶點泥味。大廚加上紫蘇葉,就可以除去泥味。大大隻的肉蟹果然超級厚肉,蟹蓋入面仲帶好多蟹膏。味道好香口,蔥油同蟹油香味混和,好豐富。而且有一定辣勁。椰皇燉嫩雞,靈感來自一海南菜式-椰青燉豬肉。用料簡單,但製作就好唔簡單。用上兩個椰皇,第一個的椰肉連水先blend開,加入雞肉慢煮。雞肉被煮得嫩一嫩。個半鐘頭後,濃厚的椰水只剩下少量。呢個時候,將濃厚的汁底同雞肉,加上香矛,放入第二個椰皇內。燉兩個零鐘,香矛的作用係帶出另外兩款食材的香味。上檯已經聞到好香,口水流。入口令人驚嘆。味道超甜,質感厚身,椰香令人感動啊!係一個超級精彩的甜湯。肉餅是相對較為沈實的菜式,但咸香亦幾突出。蒸東星班最特別係用上「蝴蝶過河」的形式,即係條魚開邊再趴低。除左
睇電視又見,聽朋友又講,終於有機會黎一試。

鮑魚用料高質,鮮味十足。

大大隻的肉蟹果然超級厚肉,蟹蓋入面仲帶好多蟹膏。

味道好香口,蔥油同蟹油香味混和,好豐富。而且有一定辣勁。

肉餅是相對較為沈實的菜式,但咸香亦幾突出。

蒸東星班最特別係用上「蝴蝶過河」的形式,即係條魚開邊再趴低。除左賣相比較吸引外,魚的受熱會更均勻。雙椒就是胡椒和花椒,兩種味道不同,但又配合得好好,唔會搶去雙方的風頭。

豆苗,看似簡單,但用料好靚帶點草香,而且調味都做得唔錯。

主食係臘味煲仔飯,絕對可以話係色香味俱全。

飯粒受熱均勻,又帶點焦香。而且擺碟好靚,侍應哥哥好熟手。

表面的臘味,潤腸無怪味又夠油香,而臘腸甜甜地又有咬口。

最後的甜品有兩款,我就比較欣賞番薯糖水,薑味夠濃厚得來亦都食到甜甜的番薯味。

完滿的一餐,每一個細節都可以見大廚實在下了不少心思。派場、環境、服務都不錯。另一樣值得一讚的是,餐廳除咗真材實料外,調味方面亦做得非常好,相信佢哋冇加入味精,食完豐盛的晚宴後,竟然絲毫口乾的感覺都沒有。
  • 椰皇燉嫩雞
2018-11-17 10168 浏览
得悉鼎爺開私房菜,一直都想試試。終於給我訂到檯可以一嘗所願。餐館位於銅鑼灣V-Point 21/F,交通非常方便。一出 lift門卽見到鼎爺肖像什有氣勢。入內裝煌高雅而帶有灑脫感覺。阿爺叉燒採用元朗黑毛豬元朗。由於是新鲜肉所以毫無雪味,入口甘香鬆軟。先吃一塊薄繼而一塊厚,食得甘香,蜜味濃。翠綠抱鮑魚單睇賣相已相當有睇頭。雖然簡單的將鮑魚置於節瓜上,但就充份展現*簡單就是美*。大廚經長時間烹調,鮑魚煙勒有咬頭,節瓜亦夠稔易入口。椰皇燉嫩雞簡直是用心之作,以兩個椰皇一份雞的配搭;烹製成一道滋潤養顏,亦可有補而不燥的功效。一個個椰皇送上時一陣陣椰香味,飲落濃郁惹味;亦帶有香茅清香。原來職員介紹先把一個椰皇燉後再倒入另一個椰皇內,放入香茅和鮮雞再燉兩個半鐘才有這效果。臘味煲仔飯食煲仔飯好多人喜愛食它的飯焦。這個臘味煲仔飯就是飯香D焦而不硬。臘味亦是經過揀選,臘腸肥瘦適中;潤腸採用鴨潤製做,較一般用雞潤的更甘香。而臘肉則有一種食金華火腿的感覺,真可謂各有持式。

2018-11-15 2648 浏览
點了1000多的宴席,十幾個人吃,豉汁蒸鯧魚直接漏掉了三個人。。。鹽焗雞特別咸,感覺街邊的燒味店也比這個好吃!!!!前菜的那個鮑魚說是用酒泡了三天的,每兩小時換一次水,我也並沒覺得多好吃,說是用高粱酒浸的,味道挺奇怪,並不是高粱酒那種醇香的味道。而且服務員分菜特別不均勻,吃花甲時蔬的時候,我旁邊的同事完全沒有花甲!吃鹽焗雞的時候,分給我的有雞屁股!鮮蝦雲吞的時候,旁邊的同事的湯料祇有內臟,完全沒有海鮮!
3K
2018-11-15 1445 浏览
《阿爺廚房》第三集即將播出,萬眾期待。自上兩集的播出,阿爺的手藝令人看到心火癢癢。盛著氣勢,阿爺連開兩間,一間私房菜,一間會館,粉絲們真的有福了,終於可嚐到。 今晚去了銅鑼灣私房菜那間,有多間廂房,私隱度頗高。每間的佈置,擺設都有少許不同,裝潢古典高雅。嚟間以精緻圍村菜為主,懷舊風。聽講有機會目睹阿爺的風釆,好期待啊!椰皇燉嫩雞樸鼻而來是一股椰香。急不及待先嚐一口,那清且甜的味道由喉嚨慢慢伸延入胃。原來這一道燉湯所花的工夫時間不少,採用了兩個椰皇,先將一個用慢煮方式餚製後,再將另一個混合再燉煮兩小時左右。最特別加入了香茅,使味道更突出。秋冬季節最適合的滋潤補燥湯水。古法避風塘炒蟹以爆炒方式,務求令到肉汁更加豐富。這道菜有一個小秘訣,加入了紫蘇葉來僻除蟹肉的泥味。啖啖蟹肉,鮮美!薑蔥夠入味,食到舔舔脷。微辣的口感,刺激了味蕾。雙椒蒸東星蒸法做法非常新奇。先把魚劏開,除骨,再將左右平放,另受熱程度更加平均,形狀如一隻蝴蝶,故名蝴蝶過河。調味用了糊椒和花椒,兩種辛辣的香料其實辣度不高,味辛而麻的特點帶來了又愛又恨的感覺。魚肉當然嫰滑,蒸煮時間恰到好處!阿爺香煎鰔魚肉餅家常便飯的鰔魚蒸肉餅食

古法避風塘炒蟹
以爆炒方式,務求令到肉汁更加豐富。
這道菜有一個小秘訣,加入了紫蘇葉來僻除蟹肉的泥味。
啖啖蟹肉,鮮美!薑蔥夠入味,食到舔舔脷。
微辣的口感,刺激了味蕾。

雙椒蒸東星
蒸法做法非常新奇。
魚肉當然嫰滑,蒸煮時間恰到好處!

阿爺香煎鰔魚肉餅
家常便飯的鰔魚蒸肉餅食得多,煎的都是第一次。
肉餅混入了鰔魚,層次更豐富。煎得香脆,那鹹香充滿著整個口腔,勁惹味,佐酒一流。

今晚試過了精湛手藝的餸菜,我更加拭目以待第三集星級廚神阿爺的來臨啊!
2018-11-14 985 浏览
上次食完鼎會館之後 之心思思想試埋私房菜走嘅路線係較住家古法菜式黎食野 除左食之外 職員仲拿同你唱菜即係介紹點煮 學到野阿爺叉燒阿爺嘅首本招牌菜 今次玩得好雕轉材料用上元朗新鮮黑毛豬肉切法仲分兩種 厚切同薄切 享受不同口感厚切食岀肥瘦均衡嘅層次一層肥 一層瘦 足足有幾層食到豬肉油香 滿滿幸福感薄切食返豬本身嘅肉味翠綠抱鮑魚鮑魚煨得好入味 食落彈牙唔韌今次阿爺仲用左節瓜脯嘅方式節瓜中間嘅窿盛載滿滿嘅醬汁食住鮑魚又可點汁 食完又有青甜節瓜中和 正古法避風塘炒蟹有別食開加入大量炸蒜做法係用上豆豉蒜辣椒等材料整嘅醬汁炒食落完全無泥味 好鮮甜原來係阿爺嘅竅門 當炒到紫蘇葉肉蟹有泥味椰皇燉嫩雞非常之費心機時間嘅燉湯但材料好簡單 只係兩個椰皇 雞胸肉 一枝香茅先將一個椰子同雞肉slow cook再加上香茅燉兩個至兩個半鐘香茅帶岀椰子同雞香 發揮驚人嘅提味作用雖然無落仼何調味 但雞湯好濃郁甜另外一點 本身佢一道海南菜材料係豬肉同椰青 阿爺加以改良 有創意雙飛蒸東星阿爺一向推崇開邊蒸魚呢條就係雙飛過河蒸 魚肉熟得均勻 保持嫩度做法係抽走主骨 再開邊再加白胡椒同花椒 微辣配海鮮帶岀東星鮮味阿爺香煎鹹魚肉餅
上次食完鼎會館之後 之心思思想試埋私房菜

職員會先夾開臘味
等大家按口味再夾 好細心

2K
2018-11-14 1365 浏览
今晚一嘗聞名天下的鼎爺私房菜,難得到來,當然要吃得夠盡興,食物果然名不虛傳,依然傳統做法,吃到的都是懷舊的味道。  🥗鼎爺精選前菜 依次序而吃首先是阿爺叉燒,然後蚵仔卷,再吃秘製醉鮑魚,最後是椰皇酸薑皮蛋。 叉燒用上本地黑毛豬,肉質肥美,質感鮮嫩。 🌯蚵仔卷釀入蠔仔、西芹和潤腸,口感酥脆。 秘製醉鮑魚以玫瑰酒煮成,淡淡清香,超滿足! 🥥椰皇酸薑皮蛋;配以椰皇一起的酸薑皮蛋味道特別清新。 🤰🏻悟能懷龍胎🤰🏻 這個「豬肚雞」也相當厲害,烹煮時間超過7️⃣小時,首先將雞起骨,再將湯料釀入雞內,最後將整隻雞包住豬肚皮湯料食材用料矜貴,有花膠、鮑魚、鮮蝦🦐、瑤柱、花膠、冬菇等,真材實料煲製而成絕無味精,帶有胡椒的香味🌶味道極佳,喝後非常舒服! 雙椒蒸東星 東星班肉質非常嫩滑,賣相吸睛又好吃!蒸魚的技巧也非常講究師傅會將東星班兩邊切起再蒸🤘🏻令魚的受熱程度較為均勻蒸起來的魚肉較為鮮嫩伴碟非常精緻配上雙椒-即胡椒和辣椒🌶令賣相更為突出好味到連魚頭都清埋 古法羊腩煲 秋風起是時候吃羊腩煲羊腩採用體積9kg以下的小嫩羊以古法秘方蔗汁煲製羊肉使其肉質更為軟腍和清甜羊腩羶味不重🤘🏻軟腍肉質配以

🥗鼎爺精選前菜

叉燒用上本地黑毛豬,肉質肥美,質感鮮嫩。

🌯蚵仔卷釀入蠔仔、西芹和潤腸,口感酥脆。

秘製醉鮑魚以玫瑰酒煮成,淡淡清香,超滿足!

🥥椰皇酸薑皮蛋;配以椰皇一起的酸薑皮蛋味道特別清新。

🤰🏻悟能懷龍胎🤰🏻

古法羊腩煲

秋風起是時候吃羊腩煲羊腩採用體積9kg以下的小嫩羊以古法秘方蔗汁煲製羊肉使其肉質更為軟腍和清甜羊腩羶味不重🤘🏻軟腍肉質配以檸檬香葉和腐乳醬一同食用風味十足

臘味煲仔飯

以大砂鍋煲成飯粒吸收臘味精華香味撲鼻粒粒有嚼口帶有金黃色的飯焦香脆可口配以臘腸、潤腸、臘肉和菜心再淋上甜豉油、蔥花和芫茜非常邪惡

仙翁米西米露

仙翁米是數十年前壽宴必吃的甜品寓意長壽其實這是一種海藻類食物口感特別具豐富營養

🥧蒟蒻棗蓉糕

2018-10-23
2018-11-13 6429 浏览
去年開業的鼎爺私房菜,一開業即場場爆滿,今年終於預約到,懷著超期待的心情去見鼎爺。私房菜私隱度高,全餐廳都是一間間的房,而每間房都有不同的裝潢,今次我們的房內則有個超大的駿馬屏風。翠綠抱鮑魚,由帶子釀節瓜演變過來,但用上更矜貴的鮑魚,鮑魚約兩寸長,炆得入味夠腍,入口彈牙有少少黏質,節瓜則全吸了鮑魚的醬汁。古法避風塘炒蟹,鼎爺跟40年前最初的避風塘炒蟹做法,跟現代的避風塘炒蟹最大的分別是,原來最初的時候是不會落一大堆乾蒜的,反而是用豉椒爆炒辣蟹,出來效果會較濕潤,蟹肉亦會保持嫩滑。蟹殼。已扑開,搣開已見到大大啖蟹肉,蟹肉甜不太辣,但豉椒氣味濃,記得吃埋拌炒的蔥,最能吸收整碟的精華所在。雙椒蒸東星,蒸魚首先是要魚本身要新鮮,其次就是蒸的方法與火候的拿揑。鼎爺用了蝴蝶過河方法來蒸魚,即割開魚肚,取出中間骨,再張開魚身平放在碟上蒸,這可使火力平均地蒸在魚的各部分,更準確地控制火候,維持魚的幼滑感。臘味煲仔飯,用上臘腸、潤腸、臘肉等煲成,這裡的潤腸全用鴨潤造成,比市面一般的更香。而臘味的肉汁、肉香直滲入至每顆飯粒內,只吃飯都聞到香味。師傅會將臘腸、潤腸、臘肉切片另上碟,方便客人進食。

2018-11-01 1012 浏览
鼎鼎大名既鼎爺因爲拍攝節目而一炮而紅開了這間鼎爺私房菜一直吸引不少粉絲冒名而來這裡主打圍菜 平均約$800一位起餐廳裝潢充滿中式風情 而且好光猛是晚精選前菜共有四款招牌阿爺叉燒 蚵仔卷 醉鮑魚 椰皇酸薑皮蛋鮑魚好入味 厚肉飽滿阿爺叉燒分切成三種厚度 不同口感食落肉汁好澎湃蚵仔卷炸至鬆脆可口椰皇酸薑皮蛋充滿特色皮蛋是溏心 食落略甜清甜口味好開胃悟能懷鳳胎 其實是胡椒豬肚湯不過 呢一道係充滿心機的老火湯鮮豬肚包著原隻鮮雞入面塞左豐富的材料 如鮑魚 香菇湯汁好清 一點也不油膩 十分滋補另一道雙椒蒸東星亦係有驚喜之作!有別於一般以薑葱蒸魚這裡以胡椒及辣椒 味道竟相當配合東星斑肉更加是新鮮嫩滑臘味煲仔飯用料豐富 包括臘腸潤腸臘肉及菜心煲仔飯吸收晒所有食材的精華每一口都令人回味除了粵式菜式之外糖水亦都非常有特色仙翁米西米露曾經是數十年前非常矜貴的甜品一般喜宴才能食到 宴意長壽仙翁米其實是海藻類的食物 所以吃上去非常清甜 充滿椰香

鼎鼎大名既鼎爺因爲拍攝節目而一炮而紅

不過 呢一道係充滿心機的老火湯
鮮豬肚包著原隻鮮雞
入面塞左豐富的材料 如鮑魚 香菇
湯汁好清 一點也不油膩 十分滋補

另一道雙椒蒸東星亦係有驚喜之作!
有別於一般以薑葱蒸魚

一般喜宴才能食到 宴意長壽
仙翁米其實是海藻類的食物
所以吃上去非常清甜 充滿椰香
2018-10-29 6988 浏览
有幸來到鼎爺私房菜, 真的是一件既興奮又緊張的事。早早已經預訂, 期待了很多很多天。原來現在平日訂位無之前這麼的難BOOK, 但星期五,六,日及假期就肯定要預早好多好多啦。「鼎爺私房菜」座落於登龍街V Point 21樓, V Point 可以說是一幢非常新的大廈, 就在時代廣場前一個街口。樓下常常都會有健身教練派傳單, 因為由 V Point 一上扶手電梯, 左手邊就是一間健身中心! 再上多一個扶手電梯, 就到大堂了。有職員駐守及幫忙按電梯。上到21樓, 全層就是「鼎爺私房菜」, 因為每一張檯都必須要訂位, 沒有訂座是不可能WALK IN的。所以在對待客人方面, 都是很到位。我們一上去, 說BOOK 了幾點及姓名, 職員已經很快知道, 亦安排好了。我們的房間有一牆大大的玻璃窗, 能夠望到對面的PLAZA 2000, 環境很舒服, 視野也很好。聽店員說如果鼎爺在香港的話, 他會在場即席煮餸。可惜他最近在內地拍阿爺廚房第三季, 暫時不在港, 未能見一見阿爺。要是播出第三季, 訂位可能又要半年前預約了吧?! 哈哈! 連桌上的碟也有分不同的, 一共有3款梅花間竹。每一個我都很喜歡, 我個人最

再上多一個扶手電梯, 就到大堂了。有職員駐守及幫忙按電梯。

要是播出第三季, 訂位可能又要半年前預約了吧?! 哈哈!

連桌上的碟也有分不同的, 一共有3款梅花間竹。每一個我都很喜歡, 我個人最喜歡的就是藍色款。

鼎爺精選前菜

左上角是阿爺叉燒, 聽說是用本地黑毛豬肉, 我的那三塊有點肥, 吃下去口感好軟稔。

右上角的是蚵仔卷, 真係好好味, 好脆口, 咬下去連對面都聽得到! 除了有新鮮蚵仔, 再加了西芹及潤腸, 味道出奇地夾! 真係好好味! 不過好可惜一人得一粒~~!

右下角是秘製醉鮑魚, 很香玫瑰露的味道! 鮑魚很稔, 好易咬。

左下角是椰皇酸薑皮蛋, 又是一樣好特別的食法。普普通通的皮蛋, 加了椰皇竟然有了一種很高級的感覺。
椰皇的清甜, 加上子薑的微辣, 跟皮蛋一等一的夾。

鮮茄花蟹粉絲煲

一上桌就聞到, 好香好香的蕃茄味, 很清新的蔬果香。一個煲有成三隻大花蟹, 用料十足。
花蟹本來就有肉, 這裡用的很大隻就更多肉, 肉質彈牙又鮮甜。而且蟹都是先處理過, 不用自己落手食, 很貼心。
我們女士就可以食得好有儀態, 哈哈!粉絲有好香既蕃茄味, 清清地! 因為阿爺是堅持不用味精, 所有食材都是原汁原味。沒有落味精, 真是食出啖啖健康。

悟能懷鳳胎

有看過阿爺廚房的都應該知道有這一道湯品。名字覺得超有趣的, 悟能是二師兄豬八戒, 而他有了一個雞胎, 就是豬肚包雞。

這是一道好足料的湯。用原隻去骨的雞塞入豬肚內, 真係少啲功夫都吾得! 肚內除了雞, 還有好多好多料, 有花膠, 鮑魚, 瑤柱, 冬菇...就是只食湯渣都值回票價。料用得這麼的足, 湯卻是很清。而且, 有很重的胡椒味, 很暖胃, 好好飲。不過怕辣的朋友可能會接受不了, 因為都幾辣喉的。不過我就很喜歡了, 因為秋冬天喝, 真的好暖胃!

雙椒蒸東星

平常就好喜歡吃魚, 這次來到阿爺這裡, 有一大條的東星斑, 見到都心花怒放!

蒸法很特別, 是企身蒸! 這樣就很均勻地受熱! 魚肉很結實, 就好像這魚做了很多健身運動一樣。

鼓油是偏清淡, 相信是為了更突顯白胡椒及黑椒的香味。魚食落是帶有一點點的辣味, 好香。

古法鹽焗雞

鹽是用海鹽, 而且焗之前是要先炒鹽, 這樣才焗得香。由生雞焗到熟, 師傅說要用兩小時, 真的又是一道功夫菜。
雞是用本地活雞, 難怪肉質很鮮嫩, 而且又有彈性, 一般冰鮮雞同佢係無得比。

就連雞皮都好好味, 是爽滑的, 我平常都不吃雞皮, 但這個雞皮完全不油膩! 仲好彈牙又好香!

臘味煲仔飯

天氣開始涼了, 食臘味就是時候了!
一般我都好少食臘味, 除非新年或是過時過節。出面食到的臘味都好鹹, 我很少話會主動提議食。

今天竟然有這一道, 本想著一般般吧。但原來我太睇少阿爺的功夫菜。
臘味中的潤腸, 是甜甜地的! 甜得來又帶點甘香, 用來餸飯一流! 真係好惹味。
每碗都有飯焦, 好脆, 好味!

這一晚真是很有口福的一個晚上。
特別特別喜歡那一個用足料的老火靚湯, 下次再去鼎會館試試菜!
最後聽職員說鼎爺首次推出優惠, 如果一檯12位, 兩位 65歲以上老人家可以免費。這個優惠好像只去到十一月!
今晚有機會吃鼎爺的粵式菜了!也沒有想像中那麼難預訂座位,有不同的套餐選擇,4人起便可以預訂座位。如果每8個人有一個65歲或以上的長者,一人免費;每12人便有兩位長者可以免費。一出電梯,便看見鼎爺!不,是鼎爺的紙牌,旁邊有一面牆擺設了精緻的器具。餐廳頗有隱私度,分別有數間獨立房間,房間不算大,但裝潢簡潔,餐具考究精美,餐布以玉佩造型的套圈圍著,十分別緻。房間還有一面磨砂玻璃,聽說如果鼎爺在場,磨砂玻璃會變成透明玻璃,一睹鼎爺精湛的廚藝。⭐️鼎爺精選前菜由左至右,順著時針吃。🔸阿爺叉燒採用本地黑毛豬,有厚切和薄切,半肥瘦叉燒,入口富彈性。🔸蚵仔卷捲著豬網油下鍋炸,外皮厚厚的包裹著蚵仔,輕鬆一咬,出乎意料的酥脆,裏面的蚵仔鮮甜味美。🔸秘製醉鮑魚鮑魚以高粱酒浸泡三天,最後再泡玫瑰露。所以入口,口感軟綿綿的,既有彈性又有玫瑰的香氣。🔸椰皇酸薑皮蛋椰皇口感香腍,配上爽脆的薑片,還有軟綿的皮蛋,一掃口腔的油膩。⭐️鮮茄花蟹海鮮煲紅橙相間的花蟹已經令我垂涎三尺,由數隻肥美的花蟹烹飪而成,蟹殼和蟹鉗另上。想不到每碗的蟹肉非常多,蟹肉雪白豐滿,肉質細膩,配搭滑溜溜的番茄粉絲,一小撮一小撮放入口,口感酸溜溜的,

⭐️鼎爺精選前菜

由左至右,順著時針吃。

🔸阿爺叉燒
採用本地黑毛豬,有厚切和薄切,半肥瘦叉燒,入口富彈性。

🔸蚵仔卷

🔸秘製醉鮑魚

🔸椰皇酸薑皮蛋

⭐️鮮茄花蟹海鮮煲

鮮茄花蟹海鮮煲

想不到每碗的蟹肉非常多,蟹肉雪白豐滿,肉質細膩,配搭滑溜溜的番茄粉絲,一小撮一小撮放入口,口感酸溜溜的,酸甜的番茄配搭香滑可口的蟹肉,相得益彰,十分開胃呢!

⭐️悟能懷鳳胎
單看這道菜,絕對猜不到它是什麼!

悟能懷鳳胎

原來是以薄薄一層豬肚包裹無骨雞,再以雞肚釀鮑魚、鮮蝦、瑤柱和冬菇等材料。工序之繁複,令我聽了也頭疼,眼見店員剪開豬肚,剖開雞肚,鮑魚、瑤柱呈現眼前,令我歎為觀止呢!

入口甘香味醇,帶著淡淡的胡椒香味,跟一般的湯品實在難以比擬。豬肚爽脆毫不肥膩,湯品的味道,絕對不會讓你失望呢!在場的人也紛紛對這碗湯讚不絕口!

⭐️古法羊腩煲
選用九公斤以下的小羊,再配以蔗汁、腐皮等材料熬煮。羊肉入口不帶半點羊羶味,羊肉幼嫩無渣,終於明白為什麼選用幼羊了!另外,腐皮吸滿了醬汁,入口美味,不覺死鹹。

紫羅鴿片

⭐️紫羅鴿片
盛載鴿片的器皿由麵條織成,再下鍋炸,感覺很新奇,因為實在太久沒見過了!

把鴿片切成一片片,吃起來的口感竟然有意外的驚喜,絲毫不覺在吃鴿肉,口感嫩嫩的,以為在吃牛肉片呢!配菜薑片也十分酸甜開胃,想不到懷舊食材吃起來別有一番風味!

⭐️仙翁米西米露
最後,以中式甜品作結。仙翁米是舊時的糖水食材,外衣像極了綠豆衣,吃起來脆脆的、彈性十足,跟西米露放入口中,黑珍珠和白珍珠,粒粒渾圓,帶給我新鮮的口感呢!忍不住整碗都吃完了!

▫️今次一嚐阿爺廚房的菜式,滿足的不單是食物的味道,而是烹飪粵菜的過程和準備功夫,我們品嚐食物,往往重視味道,忽略了背後的工序和故事,一頓飯下來,除了滿足了食慾,還滿載了粵菜的博大精深。阿爺,多謝您!
2018-10-26 5296 浏览
《阿爺厨房》自年前播出後,眾人都驚嘆於鼎爺神級厨藝,家中的女人全部成了鼎爺粉絲。適逢家中「長老」大壽,大家決定到鼎爺私房菜品嚐高端粵菜。餐廳裝潢是新派中國風,門口就見到鼎爺⋯⋯的紙版人像,大大個「鼎」字挺有氣勢。可惜真人鼎爺今天沒有駐場,未能一睹風采。【鼎爺精選前菜】前菜有四款 - 阿爺叉燒、蚵仔卷、秘製醉鮑魚、椰皇酸薑皮蛋。店員介紹要有次序的吃。先吃叉燒,用上本地黑毛豬,肥美肉嫩,肉汁豐富。蚵仔卷,入面有蠔仔、潤腸、西芹,炸得非常鬆脆。醉鮑魚,玫瑰露酒香甘甜,配上鮮美鮑魚,非常匹配。椰皇酸薑皮蛋,三種味道平衡,酸薑能夠清清味道油膩感,所以放在最後才吃是有心思的。【悟能懷鳳胎】悟能,豬八戒法號;懷鳳胎,肚裡有雞。能給「豬肚雞」起個這麼脫俗的名字,太有才了。烹調時間超過七小時,把雞去骨,然後湯料釀入雞,再整隻雞放入豬肚皮。湯料包括鮑魚、花膠、瑤柱、鮮蝦、冬菇。精心淆製喝出濃濃鮮甜味,胡椒的香辣仍在,味道舒服不嗆口。全部是來自食材的味道,真佳品也。【雙椒蒸東星】用柳椒、黑胡椒蒸煮,把魚身劏開使蒸煮使魚身能均勻吸收熱力。鮮紅色的魚皮上枱外表瑰麗,魚肉鮮甜,雙椒提味提得剛剛好,惹味但不會搶走鮮

【雙椒蒸東星】用柳椒、黑胡椒蒸煮,把魚身劏開使蒸煮使魚身能均勻吸收熱力。鮮紅色的魚皮上枱外表瑰麗,魚肉鮮甜,雙椒提味提得剛剛好,惹味但不會搶走鮮味。

【古法鹽焗雞】先用油、鹽替雞刷身,然後風乾抽走多餘脂肪水份,再塗醬油,以預先熱炒的海鹽焗。雞皮帶點香脆,雞肉咸香味十足仍保持嫩滑。

【古法羊腩煲】取材體重少於9kg的細嫩羊,秘方是加了蔗汁去煲,使羊肉帶甘甜,肉質更細嫩。羊肉只帶極輕微羶味,肉質軟腍肉汁豐富,可加檸檬葉調味,更香口。支竹份量亦不少,吸收羊腩肉味非常美味。

餐廳每枱都在獨立房間,增加私密感。一家人有說有笑,品評各種菜色,懷緬昔日味道,氣氛溫馨融洽。家中長老十分滿意,笑顏逐開,更說下次由她請客。食神又來了。離開時各人拿了幾張菜刀名片
,很有特色!

2018-10-09 2156 浏览
今晚有幸被邀請去鼎爺私房菜試一試鼎爺嘅手勢。前菜嘅阿爺叉燒係由本地嘅黑毛豬做,肥瘦適中。 鮑魚酒用花雕浸,好入味。蝦餅個人覺得唔夠彈牙。蒜蓉蒸象拔蚌。 象拔蚌很鮮甜,不過重點要放在二十年嘅陳皮身上。錦鹵雲吞。 重點都係個汁, 同坊間比冇咁酸。 送了有叉燒,豬肚, 菠蘿同埋紅椒。五指毛桃螺頭湯,好潤好甜好飲, 湯渣啲螺頭都好好食。欖角骨,相對較平淡嘅一道菜。砂鍋蒜子紅炆斑翅。 用深海嘅大魚造成,啖啖肉,魚翅部分充滿骨膠原。花甲浸時蔬,另一度較平淡的菜。阿爺乞兒雞,好有雞味,肉都夠嫩滑。桂花黃金炒飯,有鍋氣,每粒飯都係分開嘅,唔會黐埋一舊舊。聽講呢碟飯用咗九隻蛋。仙翁米西米露,唔太甜,啱晒我口味。雖然食物水準都算頗高,但每人收費千二蚊以上真係有點貴。但同場加映阿爺出嚟同我哋影幾張相,同電視直播阿爺煮餸,叫做補償下啦。
今晚有幸被邀請去鼎爺私房菜試一試鼎爺嘅手勢。

五指毛桃螺頭湯,好潤好甜好飲, 湯渣啲螺頭
都好好食。

欖角骨,相對較平淡嘅一道菜。

花甲浸時蔬,另一度較平淡的菜。

阿爺乞兒雞,好有雞味,肉都夠嫩滑。

仙翁米西米露,唔太甜,啱晒我口味。

2018-10-05