2019-01-22
鼎爺哩排係紅係人都知~ 銅鑼灣個間私房菜要食都要預先book 2-3個月~ 好誇張~ 不過 鼎爺係中環再開多間叫 鼎·會館既粵菜餐廳, 早幾日打去試下book唔book到星期日lunch食啦~ 點知有位喎~ 注定要試佢啦~星期日中午好好天~ 鼎·會館, 係H. QUEEN'S既23樓, 上到去第一感覺係好光猛, 好開揚~ 陳置好高雅~ 上至水晶燈 , 下至俾你放包包的小木櫈, 都顯得每一寸都係心思~ 訂座時已經ORDER咗個午市套餐, 唔細講有乜食啦(睇下圖), 重點講下佢個鮮蟹肉金湯煲仔翅, 蝦籽婆參扣柚皮, 同銀蘿清湯牛坑腩.鮮蟹肉金湯煲仔翅----上枱見到咁大秋魚翅已經嘩咗出聲, 感覺好豪咁~ 金湯原來係南瓜茸湯, 食得出魚翅一早俾高湯餵到好入味, 再加埋鮮蟹肉, 醇+ 鮮+甜, 口感層次多, 鮮蟹肉既彈牙, 魚翅既爽, 哩煲翅好高分~蝦籽婆參扣柚皮----海參好厚, 係上等貨, 炆得啱啱好唔係一味得個"林"字, 保留應有既咬口先係功架~ 汁有陳腿既香味~ 好食既~ 重點來了~ 係個塊勁厚既柚皮, 坊間不少自稱係懷舊粵菜都有做~ 但做得好真係少之有少~ 首先佢入口係即化~
首先佢入口係即化~ 化完有一種回甘既感覺~ 個種甘, 唔係柚皮本身既味度~ 係油脂既甘香味~ 食得出塊柚皮用咗好多時間去淆煮將D味迫入去~
銀蘿清湯牛坑腩----首先食物既溫度真係可以決定佢既成敗得失~ 哩個清湯腩就贏哂了~ 小盅咁上~ 佢真係熱到呢~ 我諗有100度~ 牛腩裁到方方正正咁兩片, 銀蘿並都係同一樣既SIZE, 何奇精緻~ 再試埋啖湯真係不得了~
牛腩味勁濃, 湯不油, 牛腩用咗牛坑腩, 肉好林, 根好膠+爽~ 俾多碗我都食得哂~ 正~
總結 鼎·會館 係物超所值~ 值得一食再食三食架~