2022-07-20 56 浏览
點樣食推介✨💛素食打卡cafe💛💛尖沙咀黃店💛齋啡 地址:尖沙咀柯士甸道154-156號花園大廈地下7B號舖🍖紅絲絨純素蛋糕 $54 (7/10)冇蛋同奶嘅蛋糕口感會比較紮實,食落會似brownie多d,蛋糕反而比cream更甜,成舊蛋糕一個人食曬會好飽肚🤣🍖蝶豆花柚子梳打 $50 (7.3/10)賣相好靚❤️,蝶豆花嘅藍色同柚子蜜嘅黃色溝埋會有漸層嘅效果,味道上就係柚子蜜梳打,夏日炎炎飲完好解渴💕🍖Vego All Day $148 (7.2/10)健康版嘅全日早餐食曬都唔會有罪惡感,個芝士新豬柳味道上同普通漢堡扒冇咩分別,係口感上會比較chewy d,素芝士本身燒過黎,勁香火炙味,加埋大啡菇一齊食好夾!裡面仲有個竹炭bagel🤣🤣,口感好煙韌但如果烘一烘會更好,其他仲有好多生果同菜,藍莓啊~牛油果啊~香蕉啊~火龍果啊~沙律菜們就有用柚子汁調味過,食落好清爽冇負擔,我會叫依個ADB做腸胃暢通餐🤰🍖泰式新豬肉金不換葉pizza $138 (7/10)pizza表面有火炙過,d素芝士都係比較有咬口,調味上都偏辣🤣🤣,加埋金不換一齊食係好香泰式炒肉碎嘅味🍖抹茶紅豆蕨餅 $45 (7.5/10
點樣食推介✨

💛素食打卡cafe💛
💛尖沙咀黃店💛

齋啡
地址:尖沙咀柯士甸道154-156號花園大廈地下7B號舖

🍖紅絲絨純素蛋糕 $54 (7/10)

🍖蝶豆花柚子梳打 $50 (7.3/10)

🍖Vego All Day $148 (7.2/10)

🍖泰式新豬肉金不換葉pizza $138 (7/10)

🍖抹茶紅豆蕨餅 $45 (7.5/10)
蕨餅本身口感做得好好,夠曬煙韌,抹茶味唔會好苦好濃但夠做,加埋紅豆蓉一齊食更幸福💕

🍖Espresso Tonic $55 (8/10)
鍾意飲espresso tonic嘅朋友唔好錯過齋啡嘅出品,酸度恰到好處🤤,落左塊檸檬多左層果香味,jeng

回頭指數: 🍧🍧🍧 (滿分:🍧🍧🍧🍧🍧)

好坐指數: 🧎🏻‍♀🧎🏻‍♀️🧎🏻‍♀️️🧎🏻‍♀️ (滿分:🧎🏻‍♀️🧎🏻‍♀️🧎🏻‍♀️🧎🏻‍♀️🧎🏻‍♀️)

店內採用自助服務,用餐區同收銀區隔開左,記得食完野收好餐盤🕺🏻,係度冇店員望住你食野人都自在d🙆🏻‍♀️,可以享受一個悠閒嘅good afternoon
2022-07-19 49 浏览
呢間Cafe☕️係素食,所有的食材同甜品都唔含肉類、奶類或蛋類🥚咁健康的素食Cafe一早收藏左,平時甚少食素嘅我都想一試😆餐廳嘅環境以木系裝潢🪵風格設計,好文青feel😍👉🏻 自選酸種麵包🥯 ($118)呢個價錢可以自選4種配料,選左大啡菇,芝士🧀火箭菜🥗同素三文魚🍣值得一提係個麵包用天然酵母整既無添加其他野🥰食落好有煙韌!芝士同三文魚都係素來,個樣望落勁真!d魚食落有d似某樣水果🍉第一次試,有新鮮感~而大啡菇就無得輸!同個包勁夾😋👉🏻 瑪格麗特薄餅($138)依個係薄底pizza黎🍕個邊勁脆,好似食緊餅乾咁好香口而d醬汁味道酸甜,好開胃😍👉🏻 香蕉麵包🍞($26)甜品都係純素整的,香蕉麵包有淡淡香蕉味🍌咬落比較實淨!👉🏻 伯爵茶蛋糕($56)伯爵茶蛋糕🍰中間夾住忌廉,甜度適中🤤係食純素食既朋友好選擇💁🏻‍♀️👉🏻 Iced Latte☕️($50)呢到嘅咖啡都係純素黎架👍用左燕麥奶飲落好順滑!👉🏻 Passion Fruit Chia Seed Soda($50)呢杯好好飲🍹好岩夏日炎炎飲!有好多奇亞籽增加左口感😉
餐廳嘅環境以木系裝潢🪵風格設計,好文青feel😍
👉🏻 自選酸種麵包🥯 ($118)

👉🏻 瑪格麗特薄餅($138)
👉🏻 香蕉麵包🍞($26)
甜品都係純素整的,香蕉麵包有淡淡香蕉味🍌咬落比較實淨!

👉🏻 伯爵茶蛋糕($56)

👉🏻 Iced Latte☕️($50)
呢到嘅咖啡都係純素黎架👍用左燕麥奶飲落好順滑!
呢杯好好飲🍹好岩夏日炎炎飲!有好多奇亞籽增加左口感😉
2022-07-18 55 浏览
🔖 齋啡 | 𝑻𝒔𝒊𝒎 𝑺𝒉𝒂 𝑻𝒔𝒖𝒊今次係第二次到訪,同樣係Weekend下午嘅時間但今次明顯人流比較多,四點左右都坐滿曬人~可能係因為近排入咗開飯熱店嘅關係,但就冇咗上次好休閑寧靜嘅感覺。🦦.因為近排天氣太熱,所以嗌咗最消暑嘅Espresso Tonic 同Pineapple Coffee Soda🌞 (明明呢度應該飲Oat Milk!) $55一杯咖啡份量唔算大,個人就覺得相比之下Pineapple Coffee Soda就特別少少,會有塊冰菠蘿係面,貌相加分🍍。再配埋塊薄荷葉,飲落去清新✨。但係唔知係咪換咗咖啡豆嘅關係,我平時飲開齋啡飲落去會有少少苦。.除咗咖啡餐廳亦有其他純素蛋糕同輕食等等,但係選擇比較少。🤏🏻雖然整體黎講環境坐得尚算舒服,但性價比唔算太高。* Espresso Tonic $55* Pineapple Coffee Soda $55
🔖 齋啡 | 𝑻𝒔𝒊𝒎 𝑺𝒉𝒂 𝑻𝒔𝒖𝒊

* Espresso Tonic $55
* Pineapple Coffee Soda $55
2022-07-18 2061 浏览
齋啡 Vego Coffee🍀☕️對於食肉獸 食素可能係一個挑戰💪但純素做到一個高質嘅地步 食肉獸都會屈服😌今次去左齋啡Vego Coffee一試純素餐廳位置雖然喺馬路邊 但環境幽靜 有種舒適感木系色調嘅設計 好舒服😌▫️自選酸種麵包 ($118)可以任選四款配料 酸種麵包口感好鬆軟鷹嘴豆醬配麵包好香 仲好味過配牛油素魚生口感比較似蒟蒻 甜甜地幾好味😋▫️綜合水果、奇亞籽、果昔燕麥碗 ($98)份量好多 香蕉搽上果仁醬🍌果昔燕麥配上藍莓、提子乾 甜甜地好健康但生果可以再加多啲 味道會豐富啲▫️純素紅絲絨蛋糕 ($54)蛋糕味道偏甜 口感較扎實 個忌廉好企身 有淡淡朱古力味 配上食用花好靚呀🌺▫️朱古力布朗尼 ($30)口感比較硬身 略嫌味道較乾▫️手沖咖啡 ($78)點可以唔試下佢地嘅齋啡呢☕️來自巴西嘅咖啡豆使用厭氧日曬方式處理味道較為平衡 酸味較低👍▫️Black Sesame Latte (48)黑芝麻味好香濃 用左燕麥奶代替牛奶味道都唔輸一般Latte 仲有靚靚拉花🥰最近仲聯乘SAGE 新推出茶味爆谷😋$120/4包 值得一試呀😍齋啡 (尖沙咀)尖沙咀柯士甸道154-156號花園大廈地下7B號
齋啡 Vego Coffee🍀☕️

對於食肉獸 食素可能係一個挑戰💪
但純素做到一個高質嘅地步
食肉獸都會屈服😌

今次去左齋啡Vego Coffee一試純素餐廳
位置雖然喺馬路邊 但環境幽靜 有種舒適感
木系色調嘅設計 好舒服😌

▫️自選酸種麵包 ($118)
可以任選四款配料 酸種麵包口感好鬆軟
鷹嘴豆醬配麵包好香 仲好味過配牛油
素魚生口感比較似蒟蒻 甜甜地幾好味😋

▫️綜合水果、奇亞籽、果昔燕麥碗 ($98)
份量好多 香蕉搽上果仁醬🍌
果昔燕麥配上藍莓、提子乾 甜甜地好健康
但生果可以再加多啲 味道會豐富啲

▫️純素紅絲絨蛋糕 ($54)
蛋糕味道偏甜 口感較扎實 個忌廉好企身
有淡淡朱古力味 配上食用花好靚呀🌺

▫️朱古力布朗尼 ($30)
口感比較硬身 略嫌味道較乾

▫️手沖咖啡 ($78)
點可以唔試下佢地嘅齋啡呢☕️
來自巴西嘅咖啡豆使用厭氧日曬方式處理
味道較為平衡 酸味較低👍

▫️Black Sesame Latte (48)
黑芝麻味好香濃 用左燕麥奶代替牛奶
味道都唔輸一般Latte 仲有靚靚拉花🥰

最近仲聯乘SAGE 新推出茶味爆谷😋
$120/4包 值得一試呀😍

齋啡 (尖沙咀)
尖沙咀柯士甸道154-156號花園大廈地下7B號舖

#lazyfatfat佐敦 #vegocoffee #齋啡 #純素餐廳 #素食 #打卡 #香港美食 #美食 #oatmilk #佐敦美食 #酸種麵包 #foodies #打工仔 #燕麥 #drink #yummy #hkfood #hkfoodie #foodiehk #food #拍拖好去處 #打工仔 #相機食先 #香港好去處 #香港 #hk #foodporn #hkdaily #hkfoodlover #hkfoodpic
2022-07-18 42 浏览
【花系悠閒風】去咗嘆啡☕️依間西式純素咖啡店以木家具作佈置~小清新裝潢感覺好舒服👍🏼最鍾意佢有巨大靠窗高腳座位~配以植物作佈置🍀順便可以打下靚卡~依到所有食材及甜品都不含肉類/奶類/蛋類🌱而咖啡就用燕麥奶沖調,屬於全素食咖啡店~而店裏也有出售一些素食食物。🔶牛油果丶三文魚丶吞拿魚沙律碗 第一次食素三文魚🍣同埋素吞拿魚,質感口感都好似👍🏼呢個沙律碗食材好豐富,又新鮮~入面仲有海帶丶羅馬生菜丶紫菜丶火箭菜丶牛油果丶車厘茄等等~成個組合顏色配搭靚,健康又美味。🔶 Iced Rose Latte 以燕麥奶沖調嘅Rose Latte ,入口順滑,滿滿咖啡醇香。🔶蘋果撻 係無麩質嘅蘋果撻,賣相好優雅別緻~好有法式Feel🥳上面鋪上了新鮮香甜蘋果片,入口清甜不膩。

🔶牛油果丶三文魚丶吞拿魚沙律碗

🔶 Iced Rose Latte

🔶蘋果撻

2022-07-17 81 浏览
近年素食主義興起身邊都有唔少朋友轉行食素🍀邊個話純素餐廳一定伏😮‍💨齋啡係一間主打純素嘅黃店餐廳仲要係寵物友善餐廳嚟🐶加埋打卡風裝修點可以錯過📸🌟👼🏻 能量碗2號🍚 $125主要係牛油果,三文魚及吞拿魚沙律🐟(留意番,呢度所講嘅吞拿魚同三文魚都係素嚟架😲)底層有生菜火箭菜旁邊仲有紅黃色嘅車厘茄同紅菜頭🍅仲要俾足半個牛油果,十分足料!!!🤩首先三文魚同吞拿魚嘅口感同味道其實同平時食開嘅魚生都無咩大分別🧐後尾再搵店員confirm先確定到原來真係素嚟😲牛油果唔會過熟/太生岩岩好🥑本身配嘅醬令味道上加多左啲層次雖然個醬有少少辣不過唔食辣嘅小編二號都接受到🌶而紫菜同芝麻就令到食落好有口感🍘👅味道: 8.5/10🙋🏻‍♂️推薦: 8/10🌟👼🏻瑪格麗特薄餅🍕 $138材料只係好簡單就係芝士、蕃茄同埋羅勒葉🧀係小編至愛正宗薄底Pizza!😙薄餅底焗到好脆同好香芝士香濃得嚟唔會話好多好漏😌加上有羅勒葉獨有嘅香氣🐽配埋薄切蕃茄帶點酸爽中和番🍅成件事好夾成件事好夾!一個好食嘅薄餅係唔需要好多材料!👅味道:8/10🙋🏻‍♂️推薦:8/10👼🏻香蕉麵包🍌🍞 $25切嘅時候覺得質地偏實淨🔪食落易入口有蛋糕軟綿綿嘅
近年素食主義興起身邊都有唔少朋友轉行食素🍀
邊個話純素餐廳一定伏😮‍💨
齋啡係一間主打純素嘅黃店餐廳
仲要係寵物友善餐廳嚟🐶
加埋打卡風裝修點可以錯過📸

🌟👼🏻 能量碗2號🍚 $125
主要係牛油果,三文魚及吞拿魚沙律🐟
(留意番,呢度所講嘅吞拿魚同三文魚都係素嚟架😲)
底層有生菜火箭菜旁邊仲有紅黃色嘅車厘茄同紅菜頭🍅
仲要俾足半個牛油果,十分足料!!!🤩
首先三文魚同吞拿魚嘅口感同味道
而紫菜同芝麻就令到食落好有口感🍘
👅味道: 8.5/10
🙋🏻‍♂️推薦: 8/10

🌟👼🏻瑪格麗特薄餅🍕 $138
材料只係好簡單就係芝士、蕃茄同埋羅勒葉🧀
係小編至愛正宗薄底Pizza!😙
薄餅底焗到好脆同好香
芝士香濃得嚟唔會話好多好漏😌
加上有羅勒葉獨有嘅香氣🐽
配埋薄切蕃茄帶點酸爽中和番🍅成件事好夾
成件事好夾!一個好食嘅薄餅係唔需要好多材料!
👅味道:8/10

但係就多咗層平時蝶豆花嗰種清香
唔會話好甜夏天飲落清爽🏝
👅味道:8/10
🙋🏻‍♂️推薦:8/10

👼🏻秘魯手沖咖啡☕️$88(with set -$20)
小編其實除左讀書考試捱夜都比較少飲咖啡📚
今次店主推薦嘅秘魯手工咖啡即管試下🫡
聞落酸酸地飲落都算易入口後勁有啲回甘帶酸
👅味道:7/10
🙋🏻‍♂️推薦:7/10

📌無諗過純素都可以唔伏😲店內除咗純素食物仲有賣咖啡豆,牛油果同其他純素產品,而且仲有得預訂純素/無麩質蛋糕🎂繼續支持良心小店💛

🤩記得Like 同 Follow instagram: @kb.foodie_
‼️以上食評只反映當日食物質素及本人主觀感受
秘魯手沖咖啡
  • 能量碗2號
  • 蝶豆花梳打
2022-07-15 24 浏览
呢一間主打素食嘅咖啡店☕️🌱無論係環境定係嘢食都好靚❣️最近佢哋新出左自選酸種麵包🥖連素魚生同埋新豬肉都有 口感同真肉真係好似😍大啡菇好juicy🤩推介加鷹嘴豆泥 配埋烘到外脆內煙韌嘅麵包 真係好正🫶🏻
2022-07-14 43 浏览
鄰近山林道嘅齋啡,所有食材同甜品都唔含肉類、奶類、蛋類。而咖啡同其他飲品就使用燕麥奶沖調,真係一間純素cafe。除此之外,齋啡亦都係一間寵物友善嘅cafe,佢哋都非常歡迎大家帶同毛孩一齊用膳,大家仲可以問店員免費索取狗零食㗎。齋啡嘅宗旨都係鼓勵大家嘗試接觸素食同埋善待動物嘅概念,真係好值得支持同鼓勵㗎。Thai Basil OnmiPork Pizza微微辣嘅Pizza,加上新豬肉、茄子同埋金不換葉,味道都幾match。Pizza面頭有啲素芝士,令pizza有煙韌嘅口感。Handmade Charcoal Bagel 黑松露醬、大啡菇、雙層豬柳扒,再用竹炭Bagel夾成漢堡,伴碟配上牛油果沙律。材料非常豐富,沙律菜都好新鮮。而且整個Bagel都好大份,食完後好有滿足感。Red Velvet Vegan Cake 口感紮實得嚟綿潤再加埋柔滑嘅純素奶油,甜而不膩。奶油味道同牛奶cream一樣綿滑有油香。Banana Bread 充滿蕉香,香甜、鬆軟,濕潤綿密。去齋啡食依年香蕉蛋糕做早餐就最合適不過。Espresso Tonic 一如喺齋啡飲開嘅,保持水準。Hojicha Latte 焙茶味

Handmade Charcoal Bagel

Red Velvet Vegan Cake

Banana Bread

Espresso Tonic 一如喺齋啡飲開嘅,保持水準。
Hojicha Latte 焙茶味非常香濃。唔飲咖啡嘅朋友不妨一試。
Handmade Charcoal Bagel
Red Velvet Vegan Cake
Banana Bread
2022-07-14 31 浏览
原來上一次來幫襯已經是2020年7月, 疫情持續了就快3年。。。。<2年前原舖><2年前原店格局>今午去開柯士甸道, 於是去此vego coffee 純素餐廳食。2年前得一個舖位店, 2年後有2個店舖--> 原舖落單, 隔舖堂食。 不過覺得有點唔方便, 因始終不是相連舖, 落左單, 取左食物, 要行出門口, 轉去堂食舖位, 食物始終會沾染灰塵(因柯士甸道車來車往)。佩服2位員工, 可以睇晒2間店, 又落單, 又收錢<仲有生果, 奶, 殼物片賣), 又要煮食物, 又有沖咖啡。有2間店舖, 確實比以前大左,但我鐘意以前舊店, 細細店舖。 現在店似外賣快餐, 沒有以前小舖溫馨感。1:20分午飯時段, 客人得3個, 唔爆。可能地點唔就腳。泰式新豬肉pizza $138。 <7.5分>薄餅薄底好薄好脆, 芝士唔夠香, 新豬肉唔夠,配金不換葉, ok.純素三文吞拿魚牛油果沙律碗$125 <7.8分>三文魚幾可亂真, 讚沙律醬可以少些。一個沙律碗for 女士, 夠飽, 滿足。 抹茶紅豆純素cake $48。 <7分>紅豆如可以收入d蛋糕內, 那一路食, 便可啖啖有紅豆, 放上蛋糕面

<2年前原舖>
<2年前原店格局>

1:20分午飯時段, 客人得3個, 唔爆。
可能地點唔就腳。

泰式新豬肉pizza $138。 <7.5分>

純素三文吞拿魚牛油果沙律碗$125 <7.8分>
三文魚幾可亂真, 讚

沙律醬可以少些。
一個沙律碗for 女士, 夠飽, 滿足。

抹茶紅豆純素cake $48。 <7分>

紅豆如可以收入d蛋糕內, 那一路食, 便可啖啖有紅豆, 放上蛋糕面, 很難不,紅豆會跌。
cream唔膩, 讚

個人評分:
食物 8分
環境 6.5分。(偏遠, 幾唔就腳)
員工 7分
[個人覺得分左2間舖, 沒有互動, 感覺冷清

價錢 6分
(個人覺偏貴,價錢貴, 客人唔會常去)
1個食物配咖啡+$30。。 午餐都要$155-168, 所以唔可能時常幫襯, 太貴。

• 植物牛肉、蕃茄及火箭菜薄餅
  • 純素伯爵茶蛋糕
  • 純素蛋糕
📌 Vego Coffee 📍 佐敦 Jordan🔍 環境齋啡Vego Coffee 行木系風格🪵💛 之前黎過一次😍 今次環境黎左個大改造, 有森林系風格🌿 鋪面分兩邊: 一邊下單一邊堂食, 鋪面好多超靚嘅打卡位!! 你可以帶埋毛孩過黎🐶🐱-(👑 爲推薦) ▪️羽衣甘藍, 藜麥及牛油果碗 $125▫️竹炭bagel+黑松露醬大啡菇雙層豬柳堡配牛油果沙律 $158 👑 ▪️泰式新豬肉金不換葉薄餅 $138▫️Beetroot Latte $48 👑▪️Passion Fruit Chia Seed Soda $50 ▫️紅絲絨蛋糕▪️抹茶紅豆蕨餅 👑-❥ ❥ 羽衣甘藍, 藜麥及牛油果碗 呢個系energy bowl!!⚡️ 如果想食健康啲記得食呢個🌿超green同fresh全部都係蔬菜同水果😍 仲有藜麥增加口感適合健康人士🤓❥ ❥ 竹炭bagel+黑松露醬大啡菇雙層豬柳堡配牛油果沙律呢個大推✨🥰份量真係十足, 無論burger定沙律都係超大份!!💕竹炭bagel好吸引🖤 裡面包超大舊大啡菇🍄同埋兩層豬柳😍 適合用朋友share!!隔離嘅salad就好清新🌿 整體超級好👍🏻❥ ❥ 泰式新豬肉金不換葉薄餅

📌 Vego Coffee

▪️泰式新豬肉金不換葉薄餅 $138
▫️Beetroot Latte $48 👑
▫️紅絲絨蛋糕
▪️抹茶紅豆蕨餅 👑

❥ ❥ 羽衣甘藍, 藜麥及牛油果碗
呢個系energy bowl!!⚡️
如果想食健康啲記得食呢個🌿
超green同fresh
全部都係蔬菜同水果😍
仲有藜麥增加口感
適合健康人士🤓

呢個大推✨🥰
份量真係十足, 無論burger定沙律都係超大份!!💕
竹炭bagel好吸引🖤 裡面包超大舊大啡菇🍄
同埋兩層豬柳😍 適合用朋友share!!
隔離嘅salad就好清新🌿

個人覺得味道好好🤓 有驚喜💛
金不換葉嘅味道濃郁🌿

❥ ❥ Beetroot Latte
紅色嘅外表好吸引🥰
飲落味道唔算太濃 但係超香~
同埋飲落都滑溜😍
因為係beetroot所以覺得健康啲❤️

❥ ❥ Passion Fruit Chia Seed Soda
呢個soda係夏天解熱之選✨

▪️價錢:7/10
▫️服務:9/10
▪️Overall:8.5/10

🔍#CY素食餐廳 #CY尖沙嘴 #CY惹味之選
🔗 #Vegocoffee #佐敦美食 #尖沙嘴美食 #hkfood #hk #hongkongfood #素食 #香港素食 #vegan #hkvegan #cafe #vegancafe
🥦素人上線🥬齋,全部都係齋😂除左個名叫齋啡之外,呢間係柯士甸道嘅cafe 都係全素食嘅!我地點左自選材料嘅Sourdough toast🥪材料有新豬肉,牛油果🥑火箭菜,同vegan cheese🧀燒過嘅芝士加上牛油果同新豬肉嘅味道好夾,一啲都唔覺得係食緊齋😂第二樣叫嘅係handmade charcoal bagel 🥯 睇相就知佢好足料,有兩層齋嘅impossible 豬柳漢堡呀!😋要加埋好juicy 嘅大啡菇😋甜品叫左vegan and gluten free 嘅蘋果撻,同香蕉麵包🍎🍌蘋果撻中間嘅餡料唔會太酸,個撻皮都好脆,香蕉麵包都好濃香蕉味咖啡叫左matcha latte🍵 + Rose latte🌹非常好飲!抹茶味好夠濃,而rose latte 嘅花味都恰到好處,咖啡亦唔會太苦😋呢到嘅食物賣相同環境都幾靚,所以好啱打卡❤️ 間中食下素,其實對身體都好啲呀😂💪🏻➡️ @vegocoffee ⬅️

➡️ @vegocoffee ⬅️
個蛋糕又濕又硬冇咩伯爵茶味,雖然cream 係椰子味幫到少少手,但整體都係唔係我鍾意食既口味。冇比較冇傷害,可能試過其他地方純素蛋糕好食好多。個bowl 係大份但唔值個價錢。咖啡正常。雖然同即棄餐具係比較乾淨但相對下唔環保,全部都係自助形式,我覺得價錢係比較貴。戶外位置可有人食煙啲煙味吹晒入室內,真係攪唔掂。好影響堂食人士。整睇黎講都係唔會再去。如果純為左打卡,可以考慮,因為環境上係好。感覺係舒服,可帶動物黎,對有動物主人係唔錯。
個bowl 係大份但唔值個價錢。
咖啡正常。
整睇黎講都係唔會再去。

2022-07-11
下午茶
2022-07-12 52 浏览
🌱純素嘅餐廳就聽得多食就真係第一次去食今次去嘅餐廳設計比較特別Order野食同座位係分開兩間舖位店員會俾個No.牌 見到mon 有就可以拎見到店入面原本有個打卡鞦韆位不過當日去就收埋咗⋯有啲可惜今次食咗幾款主食 甜品同埋飲品主食:1️⃣ 酸種麵包 Sourdough Toast 可以自選4樣Toppings:🧀 芝士 Vegan Cheese🍄 大啡菇 Portobello Mushroom 🟤 藜麥 Quinoa 🦐 素蝦肉 Vegan Shrimp Vegan 嘅🧀同🦐真係首次接觸🧀食到有燒過啲味道所以食起上嚟都幾香🦐就印象最深刻 口感都有幾分相似 幾有彈性外型都幾似真🦐😂😂🍄啡菇都係多汁嘅 唔會煮到收哂水加埋藜麥一齊食 會多番啲口感至於個包係偏有韌性 如果略煎會更好👍🏻2️⃣ 瑪格麗特薄餅 Pizza Margarita 主要材料係🍅同🧀 呢個同上面個Sourdough 有一個共同點好似加咗類似麻薯嘅材料所以會多咗啲煙韌感 幾有趣😂批邊脆到似薯片 薄批先做到呢個效果整體係偏酸同夾雜香料味 都幾開胃☕️飲品:1️⃣ 焙茶Latte淡淡嘅焙茶味 飲落會taste 到燕麥奶甜度啱啱好 唔錯🫶🏻2️⃣ 手
🌱純素嘅餐廳就聽得多

2️⃣ 蘋果撻
Gluten Free Cake
撻底口感似咸蛋黃沙沙嘅質感
🍎係酸酸甜甜咁 口感特別
📍「齋啡」- 尖沙咀今次食食食之旅黎到尖沙咀😌呢間主打素食嘅靚靚cafe 已經試過一次架啦,👧🏻一直念念不忘,今次見佢轉咗新menu,當然要去試吓啦😌順便打下卡影下靚相📸🌾👩🏻‍🍳餐廳位於尖沙咀柯士甸道(其實近佐敦站多啲),係一間主打純素嘅cafe ,仲係寵物友善嘅cafe 添🥗☕️🐶🐱🐰🐹所有食材同甜品都不含肉類/奶類/蛋類🌱咖啡係使用燕麥奶沖調,問咗店主點解會有咁嘅概念😯原來係想鼓勵大家嘗試接觸素食及善待動物,好有愛💖💖💖📷整個cafe 都佈置得好靚,走文青木系風🤩🍃🌿座位都幾闊落,富有空間感,坐得幾舒服,幾岩同情人/閨蜜chill下傾下計,又可以帶埋心愛嘅毛孩影靚相📸🐶🐱👯‍♀️🍽餐廳鋪位分咗兩個,一邊係Order & Pay,係呢邊Order完就可以拎餐具同號碼牌去另一邊等,或者可以睇下有咩合作商品賣,👧🏻見有好多岩素食者食用嘅產品添😇;另一邊係進食嘅位置,有部機顯示你嘅號碼,到你個陣就可以過返去拎😛(提提大家:Cafe採用自助模式,食完嘅時候垃圾都要自己清走呀🤗❗️!)🍴Energy bowl (牛油果、三文魚及吞拿魚沙律碗🥗)💰HK$125✨推薦指數:8/10首先讚下個賣相先😍超
📍「齋啡」- 尖沙咀

今次食食食之旅黎到尖沙咀😌

所有食材同甜品都不含肉類/奶類/蛋類🌱

💰HK$125
✨推薦指數:8/10
首先讚下個賣相先😍超級colourful 🤩見到都元氣滿滿🔥🔥🔥
面頭鋪滿素三文魚粒同吞拿魚粒、牛油果🥑、洋蔥片、蕃茄仔、紫菜絲、沙律醬,下面就係滿滿嘅沙律菜🥗,份量超多😆
唔好講笑‼️三文魚粒口感超似真嘅三文魚😆問咗店主原來係用蒟蒻整架😆超勁👍🏻
吞拿魚就無咁似,但依然整到好靚😛
牛油果超新鮮,口感好creamy ,撈埋其他新鮮嘅配菜食好fresh 好夾,真係健康得嚟,視覺味覺都好滿足🥰

🍴泰式新豬肉金不換葉薄餅
💰HK$138
✨推薦指數:8.5/10
好少食純素pizza 🍕嚟呢度終於可以試到❗️
Pizza 面有新豬肉、茄子、金不換葉係面,所以一開始食落係甜甜哋,但食食吓會有少少辣,應該係撈埋咗啲辣椒片,好有泰式風味😛金不換葉嘅味非常出,岩哂中意食泰國🇹🇭野嘅朋友仔😋薄餅嘅餅底烤得好脆🤩我哋影完一輪相先食都仲係脆卜卜,好正😋

🍴純素伯爵茶蛋糕
💰HK$54
✨推薦指數:7/10
佢哋嘅純素蛋糕一直好出名,標榜住純素、gluten-free 😇‼️今次就試咗伯爵茶味😋
食落伯爵茶味超香超出,蛋糕口感比其他蛋糕偏實,食落冇咁油,但依然保持到濕潤度,連埋cream 食好滿足🥰不過呢款比較飽肚,建議同朋友開心share 🤗

🍴純素朱古力蛋糕
💰HK$56
呢款完全食唔出同其他朱古力蛋糕嘅分別😆
食落蛋糕朱古力味好香好濃,有少少似brownie 嘅口感,甜度岩岩好,糕身夠濕潤,帶有少少鬆軟,面頭仲有藍莓🫐同蝴蝶裝飾,令到層次更豐富,賣相更靚😍

🍴手沖咖啡(Kenya)
💰HK$78
手沖咖啡亦都係呢間cafe 嘅招牌之一‼️又點可以唔試呢🤗
今次揀咗Kenya嘅咖啡豆,聞落咖啡味好香,帶有酸酸甜甜嘅味道🤗飲落比較fruity ,酸味比較出,但又易入口,岩哂中意fruity d 嘅咖啡愛好者☕️

🍴Avocado Smoothie 🥑
💰HK$55
✨推薦指數:7/10
👧🏻不嬲都好中意飲Smoothie ,今次揀咗牛油果味🥑😌加咗燕麥奶一齊打,口感再creamy d,飲得出牛油果香,整體係fresh 同清淡,夏天飲一流🤩

👦🏻👧🏻💬今次得兩個人試唔哂想食嘅,有機會仲想試埋其他‼😋️見到menu 有好多款都勁吸引,下次可以同閨蜜一齊嚟試埋佢🤩🤩🤩
午餐
2022-07-12 36 浏览
而家愈來愈多素食cafe,自己都有留意開某幾間🤗 呢日見到齋啡換咗新佈置& menus… 於是又想去試吓🤭🎈瑪格麗特薄餅ᴾⁱᶻᶻᵃ ᴹᵃʳᵍᵃʳⁱᵗᵃ $138呢個pizza餅底薄脆,上面嘅芝士香得嚟又幾軟糯,口感特別又好味😋🎈自選酸種麵包ᴼᵖᵗⁱᵒⁿᵃˡ ˢᵒᵘʳᵈᵒᵘᵍʰ ᵀᵒᵃˢᵗ $118✨任選四款配料:鷹嘴豆醬、大啡菇、素魚生、新豬肉ᶜʰᵒᵒˢᵉ ⁴ ᵗᵒᵖᵖⁱⁿᵍˢ: ᴴᵘᵐᵐᵘˢ, ᴾᵒʳᵗᵒᵇᵉˡˡᵒ, ᴹᵘˢʰʳᵒᵒᵐ, ⱽᵉᵍᵃⁿ ˢᵃˢʰⁱᵐⁱ, ᴼᵐⁿⁱᵖᵒʳᵏ ᴸᴼᵐᵃ配料選擇多又豐富🤩 鷹嘴豆醬creamy,同酸種包好夾~ 素魚生嘅仿真度都幾高,口感同味道都好似魚生😚 不過用即棄木刀叉食酸種包,好有難度😅 最後放棄形象,用手食🤟🏻😂🎈ᴬᵛᵒᶜᵃᵈᵒ ˢᵐᵒᵒᵗʰⁱᵉ $55慷慨嘅店員裝咗杯滿到要溢出來嘅牛油果沙冰比我😘 水果沙冰真材實料,仲飲到牛油果碎㗎💕 牛油果控必飲🥰🎈手沖咖啡ᴴᵃⁿᵈ ᴾᵒᵘʳ ᴼᵛᵉʳ $78-128✨Baristas Choice: 肯亞 Kenya新嘢!朋友仔揀咗肯亞豆,飲落果酸明顯,果香突出,風味口感偏重口味😂 朋友仔識飲,但唔

🎈瑪格麗特薄餅ᴾⁱᶻᶻᵃ ᴹᵃʳᵍᵃʳⁱᵗᵃ $138

✨任選四款配料:鷹嘴豆醬、大啡菇、素魚生、新豬肉

🎈ᴬᵛᵒᶜᵃᵈᵒ ˢᵐᵒᵒᵗʰⁱᵉ $55

🎈手沖咖啡ᴴᵃⁿᵈ ᴾᵒᵘʳ ᴼᵛᵉʳ $78-128
✨Baristas Choice: 肯亞 Kenya
新嘢!朋友仔揀咗肯亞豆,飲落果酸明顯,果香突出,風味口感偏重口味😂 朋友仔識飲,但唔太啱我呢啲淺嘗者😛

🎈抹茶紅豆蕨餅 $45
ᴹᵃᵗᶜʰᵃ ᵂᵃʳᵃᵇⁱ ᴹᵒᶜʰⁱ ᵃⁿᵈ ᴿᵉᵈ ᴮᵉᵃⁿ

飯後甜品是必需的!我個人鍾意食抹茶紅豆蕨餅,煙韌得嚟,抹茶味有啲回甘😁

🎈伯爵茶純素蛋糕 $54
ᴱᵃʳˡ ᵍʳᵉʸ ᵛᵉᵍᵃⁿ ᶜᵃᵏᵉ
純素蛋糕嘅蛋糕體有啲鬆散,但配埋香滑嘅cream,味道都唔錯~