2021-06-20
📍龍德樓喺旺角東附近嘅勝利道,原來有間性價比高嘅中菜,呢幾日好想食啲有穫氣嘅嘢,早兩日同朋友行吓行吓見到間幾士正嘅中菜好啦就入去試試佢先🥸!————————————————————-🫕 蟲草花螺頭燉雞湯 $48佢地每日都會有兩款燉湯,我哋就直接2款都叫哂👍🏻 依家就講咗蟲草花螺頭雞湯先~~~飲落個響螺味勁明顯!湯入邊有好多雞肉,淨係飲個湯都飽晒啦〰️個湯係深啡黃色,明顯睇得出係燉湯入邊有滿滿的精華🥸好有驚喜呀🤤👍🏻🫕 杏汁菜膽燉白肺 $48另一款湯就係呢款啦!!雖然兩款都係燉湯好有營養😂但係呢款勁好飲超級好飲!!〰️你睇佢奶白色好似好濃郁咁,咁落去都真係好濃郁!飲得出超足料,但又唔會係濃到好咸咁,佢飲落係潤加清的,杏汁味同菜膽味好出😚好似將成個豬肺拍咗落口咁⋯雖然佢啲料豬肺都佔幾多下,仲要有啲娃娃菜係入邊食埋索晒啲湯,成個上湯浸菜咁超好味😋😭真係物超所值啊~~~我自己就覺得佢啲燉湯性價比好高,建議大家去到都要試吓👍🏻👍🏻 🥘 秘製雞煲 $138呢度除咗小菜仲有雞煲食,未試過喺任食雞煲以外嘅地方食雞煲😂叫左個黎過吓口癮睇吓正唔正宗,咦?係正宗嘅味道嚟㗎喎!即係係惹味唔會係有甜味嗰啲,仲有得揀
————————————————————-
🫕 蟲草花螺頭燉雞湯 $48
🫕 杏汁菜膽燉白肺 $48
🥘 秘製雞煲 $138
呢度除咗小菜仲有雞煲食,未試過喺任食雞煲以外嘅地方食雞煲😂叫左個黎過吓口癮睇吓正唔正宗,咦?係正宗嘅味道嚟㗎喎!即係係惹味唔會係有甜味嗰啲,仲有得揀辣度~~而且都幾足料係唔知點解個雞煲入邊會有豬皮做配料😂〰️不過豬皮索晒啲汁直頭想撈個飯😚我哋叫咗半隻雞兩個人食啱啱好,事關我哋仲叫咗兩個小菜 直頭係捧住個肚走🤤
🧆 薑蔥蝦煲 $88
另外嗌咗兩個小菜一個係薑蔥蝦煲〰️黎到見到好驚嘆,首先入邊起碼有15隻蝦😂然後啲薑蔥味爆到勁香,食落去仲要係新鮮嘅蝦唔係嗰啲急凍蝦,炸到卜卜脆我直情連殼食埋🤪因為啲蝦口感唔梅,唔痴殼所以食得出係海蝦〰️👍🏻仲要有成十幾隻咁多,好抵😂啱晒我呢啲鍾意食蝦嘅人,大滿足des
🧆 豉汁帶子蒸豆腐 $80
最後一味餸~~之前喺朋友屋企食過覺得好好食一直念念不忘,估唔到呢間中菜廳有得嗌😂我仲以為係住家菜嚟🤣 不過佢哋選用嘅係硬豆腐,所以會容易夾起啲,不過就食落冇咁滑嘟嘟〰️ 再將帶子一開二鋪喺豆腐上面,啱啱好一口咬落去唔會散🤪仲食到帶子個厚度wooo jeng 加埋啲豆豉同埋蔥🥲我一個人唔小心已經啪咗半碟有多kuku 想食多幾碟🤣🤣🐖
————————————————————
📍地址:
龍德樓 (何文田)
何文田勝利道10號地下