餐厅: 181 FORTNUM & MASON
优惠: 于此国泰伙伴餐厅用餐赚里 !
条款及细则:
须受其他国泰条款及细则约束。
2021-05-21 803 浏览
之前去過Fortnum & Mason 位於倫敦的總店吃過下午茶後,一直都念念不忘。好彩2019年底終於在香港開設亞洲第一分店。食過過幾次午餐,但一直都訂唔到下午茶(因為他們的一直是人氣之選)最近終於訂到啦🥰 因為係倫敦時試過 Afternoon Tea Set (有三文治,英式鬆餅,甜品既無限添食下午茶餐)我今次點左High Tea set 試試(即可自選頭盤+無限添食鬆餅&甜品)。自選既維多利亞龍蝦黑松露奄列, 充滿驚喜💗 奄列入面有濃濃的龍蝦汁配上大量龍蝦肉,黑松露令整個茶更有層次感!絕對係豪華次選。英式鬆餅更加不用多說,經典款配上香濃clotted cream& 自家果醬,雖然係超高卡路里,但真係忍唔住吃完一塊又一塊🙈 難怪是英女皇最愛的茶點。當以為吃完甜品後已經試完所有High tea 款式,待應仲推出餐車問我地試唔試伯爵茶& 檸檬🍋蛋糕,我哋當然每人一件試埋佢😂必試下午茶食物✨⭐️ 維多利亞龍蝦黑松露奄列,絕對係fine dining 菜色⭐️ 英女皇最愛英式鬆餅,配埋佢地既clotted cream& 自家果醬真係好正😍⭐️ 伯爵茶chiffon cake, 香濃伯爵茶味,配上

必試下午茶食物✨
⭐️ 伯爵茶chiffon cake, 香濃伯爵茶味,配上佢地既茶 prefect match

地址: 181 FORTNUM & MASON (尖沙咀)
尖沙咀梳士巴利道18號Victoria Dockside K11 Musea 地下002&122號FORTNUM & MASON內
環境: 英式古典裝修 & 海景
人均價格:HK$800
評分: ⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️

2021-04-28
  • 維多利亞龍蝦奄列
很久沒有兩口子外出吃飯,今日慶祝周年紀念特意選了這間位於K11 Musea 的英國菜餐廳,餐廳位置優越,基本上全餐廳的座位也看到180度全海景,餐廳為我倆安排了靠窗位置,當日客人不多,我們11時準備吃一個早午飯,像包場一樣。當日的午餐餐單,花多眼亂,不知選什麼好,待應殷勤的服務,加上詳細的解釋,小妹就選了威靈頓牛這個,因為從未食過好食的威靈頓牛,但因為侍應的推介,就再比多一次機會吧!頭盤,煙熏三文魚配梳打麵包,這個則比較普通,不過三文魚勝在份量夠多,而麵包的溫度不夠及帶一點硬。另一個頭盤,蘇格蘭蛋配黑布丁及英式酸辣醬,這道菜味道及賣相均有驚喜,蛋的外皮夠趣而且薄,脆皮和蛋之間的黑布丁味道帶一點甜,而且蛋是剛剛熟,味道很不錯。主菜準備來了,侍應亦充當大廚的角色,把餐車推到我們座位前,現場煮一個紅酒汁,非常有誠意,味道亦很香濃,和牛很夾。這個威靈頓牛,外皮的酥皮香脆,厚度適中,牛肉味道鮮嫩多汁,為小妹吃過最出色的威靈頓牛。甜品選了英國傳統新地,新地以微烤過的蛋白霜置頂,下面則有雲呢拿雪糕及士多啤梨和菠蘿成,,我老公食得津津有味,小妹就覺得如果加上芒果會更加好。維多利亞,以香檳酒漬士多啤梨加

維多利亞,以香檳酒漬士多啤梨加開心果雪糕製作,雪糕的開心果味突出,唯獨那個開心果的曲奇則諗身了一點,而且沒有牛油香味。

餐廳還送我們這件朱古力蛋糕慶祝我們的周年紀念,不過味道則偏甜及普通。另外還有松露朱古力可以帶回家慢慢品嚐。

整體來說,這裏的環境、食物及服務質素令小妹很滿意。
2021-05-19 564 浏览
想同朋友慶生但卜唔到ritz Carlton and rosewood tea 所以揀左呢間黎自英國既tea room。上網卜分左兩個時段,1415/1615,每段限時兩個中,盛惠$588再加一服務費。其實呢個價錢真係食到晚餐自助餐或者平平地既staycation,不過真係想試下究竟佢值唔值呢個價錢!我地準時去到,因為都早左一個月卜,餐廳安排左我認為全場最好既corner 海景位,雖然背光唔太影到海景,但都令人心曠神怡Tea set 有3個選擇,下午茶set/茶餐/素食下午茶,詳細menu 官網都有,我地揀左一個下午茶set 同茶餐,茶葉揀左royal blend and classic Earl grey tea。話哂呢間都係出名茶葉,所以都好期待佢既茶,可惜係佢水唔夠滾,影響左茶既味道叫完野食,侍應好主動話幫我地影相,但其實台面咩都無,而我地都未準備好,不過見會咁熱心就是但啦,之後我地食左第一啖野就過黎問野食質素點,其實我地都未開始食🙄 總共過黎問左我地3次食物方面,最好食我覺得係個三文治🥪麵包鬆軟,款式又多,淨係食佢都飽Cake 方面就正常發揮,朋友生日送左個brownies 但

Cake 方面就正常發揮,朋友生日送左個brownies 但無蠟燭,當日既cake 係士多啤你雪芳蛋糕同檸檬芝士撻,樣子吸引,但食落普通。

總括嚟講,限時兩個中真係唔夠食同影相,呢個價錢唔太划算,侍應最後有安排我地去吧台飲埋茶,但感覺都唔太良好。

如果係想好好傾計既話就唔建議去呢度,真係會有下一round 人黎就會被趕。

2021-05-12 3034 浏览
揀了一天平日去食lunch,我們是開門第一枱客人。餐廳只有我們,但侍應服務非常差,我們看餐牌後決定share食物,所以叫了兩個lunch set,然後跟侍應說我們要分享食物,侍應卻一副看不起人的面孔回答"下?連雲吞都要share 呀?" 我們覺得很不尊重。為什麼不可以分享食物?如果兩個set兩個人share 而不是叫一個set兩個人分享。最後還加錢叫了一個威靈頓牛肉,餐廳剛剛開鋪,只有我們一台客,威靈頓上的時候那位侍應也有親自切威靈頓,但是面上一點笑容也沒有,作為一間高級餐廳,侍應的服務態度卻這樣,我覺得性價比非常之低,隨着客人慢慢多了,後來進了一枱是熟客,那班侍應立即對他們獻殷勤,問他們要暖水還是凍水(但是我們我們沒有這一個服務,只直接問我們要不要開礦泉水😨)食物質量不算得上是高水準。勝在環境非常優雅,又沒有限時交枱,兩個人lunch set 加威靈頓牛肉,再加兩杯Cocktail 埋單$1800。但是可以飽覽整個維港海景,這個價錢我覺得還可以。最後希望時影的服務態度可以改進,其他我也可以接受。
揀了一天平日去食lunch,我們是開門第一枱客人。

最後希望時影的服務態度可以改進,其他我也可以接受。
2021-05-05 778 浏览
🇭🇰🇬🇧One of the most expensive, popular and luxurious afternoon tea in Hong Kong. The 181fortnums is named in honour of Fortnum's address in London's Piccadilly, 181, with a British architectural design and follows the British traditional dining culture. They have 2 signature menu - “Afternoon tea” and “High tea”. The distinct difference is that the first one offers unlimited refill of finger sandwiches and the other one offers an array of hot dishes to choose from, while both are paired with sc

They have 2 signature menu - “Afternoon tea” and “High tea”. The distinct difference is that the first one offers unlimited refill of finger sandwiches and the other one offers an array of hot dishes to choose from, while both are paired with scones and tea cakes.

“Afternoon tea”
Norfolk Cured Ham with English Mustard
Norfolk火腿和英式芥末
Cucumber with Mint Cream Cheese
青瓜和薄荷忌廉芝士
Hen’s Egg Mayonnaise with Cress ⭐️
鮮雞蛋蛋黃醬和水芹 ⭐️
Fortnum’s Smoked Salmon with Tartare Sauce
Fortnum’s煙燻三文魚配韃靼沙律醬

Overall the finger sandwiches are average- love the coronation chicken as per my liking.

“High tea”
Lobster Omelette Victoria & Truffle⭐️⭐️⭐️
維多利亞龍蝦松露奄列 ⭐️⭐️⭐️
MUCH PREFER THIS OVER THE SANDWICHES. The omelette is fluffy, moist and truffle-yyyyyy. It was piping hot when served and still warm after we took ages for photos. Definitely coming back for the beef, scotch egg and lobster …..

Plain & Fruit Scones Presented with Clotted Cream, Fortnum & Mason Strawberry Preserve & Lemon Curd ⭐️⭐️⭐️
原味和水果鬆餅配凝脂忌廉,Fortnum & Mason草莓果醬與檸檬酪 ⭐️⭐️⭐️
In additional to the plain and fruit scones, we were given gingerbread version for Christmas season. Again, BEST SCONES I had in Hong Kong so far- warm, fluffy and flavourful. I love the thick clotted cream, strawberry jam and lemon curd too.

We were being offered to try the Early Grey cake and Chocolate Yule log. Big Love for them two especially early grey cake! strong tea flavour, fluffy and spongey texture - you gotta try them.

F&M is most famous for their rare teas. I tried the Musea Blend which is exclusive to Hong Kong branch, made with delightfully light blend of aromatic Yunnan Golden Buds, red safflower petals and finest Anhui Keemun. (雲南金芽,紅色的紅花花瓣和上等的安徽祁門紅茶). Offering a much more dynamic taste to this black tea.

雖然價錢在香港來說偏貴,但是真的超級值得。所有食物都看得出用了上等材料,吃出來都是很高質素的!特別是松露龍蝦omelette,scones和茶,雖然蛋糕甜點也十分好吃的,如果不是禁6時晚上堂食一定會品嚐更多scones和茶。
入到餐廳坐低, 第一感覺超讚的, 就係超靚既無阻礙維港景色mix餐廳的英式復古feel, 一邊品茶一邊已經好期待啲食物, 舒適放鬆既環境慢慢食坐下傾下計! 啲職員服務態度好好咁講解食物&茶品, tea set 都會配上一壺Fortnum’s 既茶品, 佢既三文治同scone有得refill 😋⛾茶品方面選擇了印度香料茶, 沖落杯已經聞到陣陣茶香, 再加入奶成為好正既印度奶茶, 我朋友選擇了New Vithanakande特選FBOPF1, 佢對呢隻茶讚不絕口, 重想食完係shop買返啲返家飲!🍽食物方面:Tea set 有幾款配搭選擇, 而我地選擇呢種😍 有5款手指三文治 -Norfolk火腿和英式芥末 -青瓜和薄荷忌廉芝士 -鮮雞蛋蛋黃醬和水芹 -Fortnum’s煙燻三文魚配韃靼沙拉醬 -加冕雞沙律 有2款鬆餅  -原味鬆 -提子味鬆餅 配凝脂忌廉 Fortnum & Mason 草莓果醬與檸檬酪 有5款甜品 -朱古力榛子 -抹茶慕絲 -紅莓 -草莓檸檬box -泡芙香草烤Hertfordshire牛柳配薯批不得不讚呢個牛柳配薯批, 佢既靚牛柳好香, 咬落juicy軟

🍽食物方面:
Tea set 有幾款配搭選擇, 而我地選擇呢種😍
有5款手指三文治
-紅莓
-草莓檸檬box
-泡芙
香草烤Hertfordshire牛柳配薯批

不得不讚呢個牛柳配薯批, 佢既靚牛柳好香, 咬落juicy軟熟無筋, 加上面頭的香草一齊食會唔停口!🙄👍🏻
Tea set既scone簡直係我既至愛, 暖暖地而且似曲奇的脆而裡面鬆, 令我食完又食! 甜品整體都好唔錯, 由其印象深刻啲既朱古力榛子非常濃香, 而且唔係死甜😛

食到中段, 重額外可以自由選擇Earl grey & Coconut 2種不同味道的蛋糕,由職員推餐車在面前即時切餅放到枱上,整體感覺都媲美五星級的酒店👍🏻

茶餐及下午茶 $588 for 1
*有加一服務費
下午茶
  • Afternoon tea
2021-04-30 869 浏览
問左同事介紹呢間餐廳唔錯,咁29號就去左試下!去到個陣好早未有人,但由入去開始職員就好好友善好體貼,感覺良好!拎到menu就決定都係食dinner setStarter: 他他牛+煎帶子Main: Wellington beefAfter: Rhubarb cakeStarter好好食,啲他他牛好好口感唔需要再點野,煎帶子都好香!Main就waitress係面前煮個汁, 之後食落都好正,個皮夠脆,入面都好夠味,牛都很唔錯After個rhubarb cake就太甜了...可能叫返雪糕會好啲埋單$2000(因為wellington同rhubarb要加錢)少貴啦,但環境係維港靚景,野食又唔錯,算值得!
問左同事介紹呢間餐廳唔錯,咁29號就去左試下!

拎到menu就決定都係食dinner set
Starter: 他他牛+煎帶子
Main: Wellington beef
After: Rhubarb cake

2021-04-29
  • Wellington  beef
2021-04-22 1064 浏览
位於K11 Musea嘅181 at Fortnum & Mason,分上下兩層,下層入口是零售部,賣茶葉,餅乾,朱古力,器具等;上層則坐擁海景的餐飲部。這次特地來享受下午茶,事先了解過,有三款下午茶餐,分別係下午茶、茶餐和素食下午茶。但在侍應給錯Menu的陰差陽錯下,原來還有另外三款給特別需要人士,分別係無麩質下午茶、純素下午茶和無乳製品下午茶。坐下後,侍應建議先選擇茶飲,再選下午茶set,兩方面都種類繁多,難以選擇,侍應便給我們建議。這次點了一個下午茶和茶餐,食物方面其實唔覺得超級吸引,三文治,鬆餅,蛋糕,茶都可以refill。我覺得鬆餅較吸引,暖時鬆軟,凍了就很脆口,唔會覺得膩。最後蛋糕吃不完,可帶走,不浪費。雖然食物未算最為吸引,但侍應質素方面相當好,每次經過都看我們有冇特別需要,需不需要補給,食物質素的問題也問了幾次。相信餐廳就是靠這種質素來維持的。

2021-04-19
庆祝纪念
生日
由於,COVID-19 新型冠狀病毒肺炎疫情之下,外遊要被隔離多天, 因此,造就了香港人留港 Staycation 的大好機會,風氣至疫情下的今時今日!由上年 3月開始,我便展開了留港 Staycation 至今!在上年 6月份尾,我自己租住尖東富豪九龍酒店一星期期間,總會在尖沙咀區流連!在端午節當日,食完早餐,我走到位於 K11 Musea 首間進駐香港的英國茶品牌旗艦店 FORTNUM & MASON 買茶,打算跟家人食糉時分享! 在 10月1日撞期的中秋節,食月餅配西茶,相信別有一番風味呢!FORTNUM & MASON 售賣多款紅茶、綠茶及花果茶,以茶包禮盒或罐裝出售,送禮自用也得體; 店內亦可以試茶,店員會講解其特性;好讓顧客買到最合適口味及特性的茶! 還有多款其他產品。另設有西餐廳 181 FORTNUM & MASON 在上層!營業時間及付款方式上年留港 Staycation,可以帶埋去酒店,自己慢慢嘆之餘,又可以邀請朋友們上來酒店,招呼她們也不失禮吧!Black Tea with Fruits 雜果紅茶禮盒 $228Black tea 亦解作紅茶,一盒60個茶包,平均每

還有多款其他產品。

營業時間及付款方式

Black tea 亦解作紅茶,一盒60個茶包,平均每包不用 $4,真心覺得抵呀!

禮盒有 5款口味紅茶:
Apple Tea 10包
Cranberries Tea 10包
Lemon tea 10包
Peach Tea 10包
Strawberry tea 20包
不同的茶,會有不同的茶色,紅茶茶包泡出來的茶色則大同小異!

然而,每款茶均含有 1%其口味果乾!

Black Tea with Fruits
靚女 Sales 建議,除了熱泡茶之外,還可以轉做凍飲!
 聽起來有兩種飲法也不錯啊!

Peach Tea 蜜桃茶
洋溢著蜜桃的香甜,實在討人喜歡!
 蜜桃與紅茶的結合,口味清怡,是我個人的首選!

Peach Tea
Apple Tea 蘋果茶
散發蘋果的清酸果香,紅茶味道頗濃!兩者都好夾得來!
 口味清爽!清新怡神!
Apple Tea
Cranberries Tea 紅莓茶
由於,為了慶祝我生日,跟好姊妹一起租住半島酒店,酒店房沒有熱水壺,反而有個咖啡機,直接按熱水掣便可飲用熱水更方便!
不過,不知道為甚麼熱水味道怪怪地,而且泡茶會起泡!

這款口味跟 Apple Tea 差不多,果味更香濃!

Cranberries Tea

Lemon Tea 檸檬茶
檸檬獨特的果酸,感覺清新!
起碼少了一份檸檬皮的酸澀,反而,比較真正加入新鮮檸檬的檸檬茶,檸檬果酸較輕微!作為早餐的飲品,倍添提神!

亦方便了隨時隨地想飲檸檬茶的人吧!

Lemon Tea

Strawberry Tea 士多啤梨茶
恰巧!慶祝我生日,其中一位好姊妹送上 Strawberry tea 茶禮盒,多謝她的禮物及心意!

一個獨立口味茶禮盒有 25個茶包,相比兩款茶禮盒,單一口味茶禮盒的有效期較短!

茶包特別加入 1% 士多啤梨果乾,還加入士多啤梨調味料,果香略為人工化!

炎炎夏日,以室溫水泡茶當冷泡茶,令人感覺清爽!
 相對,比熱飲減低人工化的口味!
外卖自取
$228.5 (其他)
Peach Tea
位於尖沙咀K11 Musea的Fortnum & Mason,是深愛英女皇和國民喜愛的著名茶葉品牌。倫敦總店是遊客的朝聖之地,每逢去英國旅遊,都會看到不少遊客購買它家的產品呢! 品牌以華麗夢幻見稱,香港分店佔地7000尺,分為上下兩層,上層為餐廳,下層為商店。裝潢綺麗奢華,以粉藍色和亮麗紅為主調,盡顯皇家氣派,難怪深得英女皇喜愛呀。產品多達千款,匀用美侖美奐的鐵盒承載,設計高貴典雅。包括: 茶葉、曲奇、餅乾、朱古力、魚子醬、茶具、水壼等等,令人眼花撩亂。餐廳在2019年12月正式開幕,至今依然人頭湧湧,深得香港女生喜愛。朋友預先網上訂座,我們被安排坐近窗邊,能一邊欣賞維多利亞港,一邊吃新鮮美味的下午茶,實在令人高興呀。 Fortnum’s Afternoon Tea $588/位 這份下午茶,據說是沿用由英女皇、康沃爾公爵夫人和劍橋公爵夫人親臨剪綵揭幕的Fortnum’s倫敦Piccadilly餐廳,所設計Diamond Jubilee Tea Salon餐牌,令我們相當期待呀! 著名的下午茶,每日下午2時至6時供應,包括: 5款三文治、2款鬆餅、5款甜點和自選茶飲,而全部食物均可R
,是深愛英女皇和國民喜愛的著名茶葉品牌。

著名的下午茶,每日下午2時至6時供應,包括: 5款三文治、2款鬆餅、5款甜點和自選茶飲,而全部食物均可Refill
,大家可以盡情享用啦!

底層的手指三文治有5款口味
,包括: 火腿、煙三文魚、青瓜、咖喱雞肉和蛋沙律。三文治的麵包非常鬆軟,細心選用色澤和味道不同的麥包及白麥包做配搭,口感和味覺得以轉換,Refill多一碟也絕對不膩。當中我最愛碎蛋松露蛋黄醬口味,碎蛋大小均勻,調味剛好,很好吃呀~

中層的鬆餅有原味和提子口感
,呈上時微暖,厚實厚重,外層和邊位甘脆,質素不俗。鬆餅可以配上忌廉、草莓果醬或檸檬醬享用。配草莓醬會較為甘甜,配檸檬醬則清新,兩者也不錯。

蛋糕匀小小一個,可以一口一件,分別有朱古力榛子、紅莓、草莓檸檬、抹茶慕絲和泡芙。個人認為鹹點較為出色,你們覺得呢?
2021-04-03
2021-04-07 1372 浏览
好少去K11 Musea嘅餐廳食嘢,都要記錄一下🥰呢度坐得好舒服,窗邊位望住海傍景色一流(最尾張圖),想同朋友過番個悠閑中午就要嚟試吓啦🥸Starter揀咗Scotch Egg,其實想食好耐今次係我第一次食🤪Black Pudding都幾酸,但夾埋Scotch Egg一齊食就會提升咗個味,感覺幾特別,蛋黃整到啱啱流心,一切就會有蛋汁流出嚟,加埋外層炸得啱啱好嘅皮同酸酸嘅Black Pudding令佢好酸胃😆Main揀咗意粉,真心覺得好好食🤤每一條意粉都好掛汁,個汁亦有勁多蟹肉,食極都仲有😮醬汁鹹香味重,會有少少辣同埋好重芝士味,雖然好濟但會好想食埋佢🤤想講下個番茄,我平時好憎食番茄但我竟然可以食得晒呢個意粉嘅番茄,佢煮得啱啱好唔會太生太硬或者少少淋但皮都仲好生,係淋得嚟又可以食到濃郁嘅番茄味,令我對番茄改觀🤣🤣最後就係甜品,以為Croissant Pudding會有酥皮嘅感覺但原來係似麵包布甸嘅質感,中間仲會夾咗似心太軟口感嘅朱古力醬,加埋Cream食令個層次多咗口感豐富咗❤️Musea Blend Tea個茶壺好靚同埋佢會有舊嘢比你隔茶渣超貼心,茶就入口順滑嘅,鍾意歎茶嘅人可以一試🥰

Black Pudding Scotch Egg with Piccalilli

Crab and Tomato Linguine

Chocolate Croissant Pudding with Caramelized Banana

Musea  Blend  Tea

2021-03-30
Crab and Tomato Linguine
Musea  Blend  Tea
  • Crab  and  Tomato  Linguine
第一次去呢間Fortnum and Mason食afternoon tea, 比MO仲要貴 $588+10%起,一入到去感覺唔錯,staff服務態度不錯,環境亦都幾好,座位都頗闊,又有海景,坐得幾舒服。茶葉種類非常多,英式、中式、日式、印式、紅白黃綠茶都有,最尾揀左香港分店先有既Musea Blend。茶壺同茶杯都好靚,但茶味偏淡。我地揀左high tea, main course揀左龍蝦松露omelette,蛋味幾香,但味道偏淡。至於甜品,款式好少,scone 亦都冇MO/butterfly room焗得咁好,jam就中規中矩冇特別,士多啤梨E’clair 冇乜驚喜但可接受,其他就太甜唔會想refill🥲如果想坐得舒服可以一試,但就唔好冀望有食物質素🥲

如果想坐得舒服可以一試,但就唔好冀望有食物質素🥲
Fortnum & Mason 由安妮女王嘅僕人 William Fortnum 於1701年所創立🤵🏻 由創立到今日都一直同皇室保持來往,亦係英女皇喜愛嘅品牌之一,有唔少皇家認證!🏵品牌最具代表性係茶葉同傳統英式下午茶,之前去英國旅行時都會買呢間啲茶做手信,當時行程唔啱所以都無試到下午茶😗 估唔到佢地會嚟香港開分店!即刻黎感受吓皇族嘅味道做一個下午嘅貴婦先!🤩作為第一個海外分店,位於K11 Muesa 人文藝術購物館,整個商場裝修好有藝術氣息,選址非常唔錯😜 店舖有兩層,底層係購物區,可以選購茶葉、餅乾、酒等買返屋企,裝修都幾忠於英國嘅店舖👍🏻 購物區內有條樓梯,沿著樓梯上一樓,就係充滿英倫風格嘅餐廳,仲可以飽覽維港景色! ⚠️ 如果想坐窗口位記得預約時註明。呢度無論茶具,餐牌甚至乎外賣盒都係用佢地最經典嘅藍綠色山茶葉圖案👀 佢呢度用嘅茶具下面購物區都買到,另外都可以上英國官網買到。呢個茶壺官網要成千五蚊,茶杯都七百幾蚊😳 仲有碟三層架等全部都係出自同一系列,真係未食已經係貴婦級享受!😂茶嘅款式都好多,最知名嘅係 English Breakfast Tea 同 Royal Blend,

⚠️ 如果想坐窗口位記得預約時註明。

茶嘅款式都好多,最知名嘅係 English Breakfast Tea 同 Royal Blend,但呢兩款之前都買過返屋企,所以揀啲未試過嘅。但西式茶對我嚟講係有啱我口味同唔啱我口味之分,茶葉靚唔靚我就真係飲唔出喇🧐

一間英國咁有認受性嘅餐廳當然係忠於傳統嘅英式三層瓷碟架,每層擺位都好講究,最上層放甜點,第二層放Scone,最下層則放手指三文治。而傳統吃法應該是由下而上,由鹹到甜。唔少酒店都唔用這種傳統擺法,呢度可以真正感受到貴族式嘅格調🤫

❤️ 鹹點
鹹點
據說以前貴婦生活午餐同晚餐時間係隔好耐,為咗令上流社會嘅女士們可以填肚得黎不失儀態,傳統嘅Finger sandwich係唔會長過隻手指。Fortnum 嘅鹹點唔會好似出面咁花巧,呈上比較正規嘅finger sandwich。對於我哋想享受美食嘅人嚟講係會少失望,麵包雖然軟熟但味道都平實。再加上見到有個就咁夾住青瓜做三文治🥒 但唔講唔知,青瓜三文治先係最能代表英式三層架嘅鹹點,因為當時只有上流社會先會有閒情食營養唔高嘅青瓜三文治👀
好食度:⭐️⭐️⭐️ (3/5)

❤️ Scones
Scones
第二層嘅英式鬆餅亦都係下午茶嘅經典,呢間嘅質素係個人心中香港頭五位!😉 鬆餅唔乾,有濕潤度,切開唔會碎哂,整到周圍都係。食落口都唔會有吸口水或漿住口咁,個人覺得都算唔錯😋
好食度:⭐️⭐️⭐️⭐️ (4/5)

❤️ 甜點
甜點
雖然我哋係兩個人食,但最頂層嘅甜點每款嚟咗一樣,如果唔想share係可以叫佢哋嚟多一set 或特嗎揀幾款叫佢攞比你,我哋兩個女仔食到呢度已經飽飽地,所以每樣都同朋友share 一半就算。甜點嘅甜度都偏向歐倫風...即係偏甜🤫 口味都無話邊一款係我特別鍾意,不過不失啦。
好食度:⭐️⭐️⭐️ (3/5)

另外佢有個餐車有兩件蛋糕,兩款都可以試吓,其實剩係食個set已經好飽吓,所以我哋到最後係食唔哂打包咗個蛋糕返屋企😂
成個三層架啲嘢食都係無限refill,你邊款想再食/成個架想再食多轉都可以叫佢攞比你!👌🏻 但時間上(因為佢係限時)同埋胃嘅空間問題,係唔會食到好多嘅。

餐廳推薦度:⭐️⭐️⭐️✨ (3.5/5)
個人覺得以佢地嘅三文治,scone 同埋甜品係唔會明白點解會賣到咁貴🧐 但當感受到呢度嘅服務,服務員嘅英式幽默,英倫風嘅格調,再加上隱藏住歷史故事嘅傳統英式下午茶,可能又會有另一番感受😌
2020-09-19
2021-03-30 702 浏览
The quality of the food is great, is possible taste the passion and the ability of the chef in every single bite. Beef wellington was perfect, cooking point was absolutely rigth and the quality of the meat explode in the mouth since the first moment.Tartare was magnificent, melt in the mouth with other 10 or more flavors , perfectly balanced,  giving an experience unique and exceptional. The dessert are totally splendid to admire and to desire, until deep the spoon inside in that moment it's po
Tartare was magnificent, melt in the mouth with other 10 or more flavors , perfectly balanced,  giving an experience unique and exceptional. The dessert are totally splendid to admire and to desire, until deep the spoon inside in that moment it's possible taste the passion. The ”cake master” can teach new sensations of happiness .
The staff is absolutely impressive, polite and very attentive, good manners and well educated. Everything clean and well decorate. The attention for the details is great. We met the executive chef nice, gentle and professional !
Great dinner in a great place.
For sure we'll back soon, no doubts  !!
2021-03-04
等候时间
8 分钟 (堂食)
庆祝纪念
纪念日
  • beef wellington
2021-03-23 4525 浏览
一直都好鍾意 Fortnum & Mason 嘅茶同餅,之前想 book 都book 唔到,今日路過竟然 work in 有位,真係冇嚟錯,Afternoon Tea 由2點就開始,仲有3種不同 Tea Set: 1. Afternoon Tea ~ Full Set Refill 2. High Tea ~ 除咗 Main 之外其他都可以 Refull 3. Vegetarian Tea ~ Full Set Refill Afternoon Tea set 味道唔錯,但甜品我個人覺覺得甜咗d, Main 叫咗個龍蝦🦞松露奄列,好好味值一試,到尾佢會有2款蛋糕推嚟問你要邊種,食完想再要可以再 refill , 我覺得個 Earl grey cake 好好味,茶佢會問你要唔要換茶葉 refill 壺新茶比你,由2點坐到5點,環境服務食物都好好值得再嚟😊
Afternoon  Tea
2021-03-22
等候时间
10 分钟 (堂食)
Afternoon  Tea