-616 牛肉火鍋專門店🥩雖然天氣已經又翳焗又潮濕又要落雨不過都係一樣可以係打邊爐既心情!食過各式各樣既火鍋 始終都係心繫港式火鍋🫶上星期諗住近近地去左元朗食番個616慰勞下自己~✨醬料 ($10/pp)✨鴛鴦青花椒牛骨湯($82)青花椒湯底散發濃郁花椒香 仲有特殊麻辣口感食落少少麻 又唔算好辣 個人覺得配搭牛胸爽好夾!牛骨湯底清甜 入面有蘿蔔 牛肉 牛香味重 愈滾愈入味🥩信州和牛後腿肉($98)餐廳而家推廣禁信州和牛系列 - 以蘋果飼養既和牛營養價值較高 食落肉質鮮美柔軟 雪花滿佈 食落牛脂味重 肉質細嫰 入口即溶 ✨🥩肩胛翼板($48)屬於最軟嫩既部分而且肉味豐富 🥩胸口膀($48)係位於牛胸前既脂肪 看似油膩但入口出奇地爽口同時都係我每次黎616 都會價 只要淥15秒就最爽脆中意呢個淥完後令牛油滲出 慢慢嗒出油香~🥩熟成加拿大牛肩脊($58)係由牛頸脊中挑選近肩脊呈大理石油脂花紋既一小部份再經嚴格品質監控 21日以上熟成處理 令牛肉以自身酵素分解其肌肉組織 令肉質變得鬆軟 口感柔軔適中並慢慢䆁出牛肉獨特風味 更為濃厚~🥩加拿大艾伯塔牛側胸肉($58)係黎自號稱加拿大最優質既 A
616 牛肉火鍋專門店🥩

雖然天氣已經又翳焗又潮濕又要落雨
不過都係一樣可以係打邊爐既心情!
食過各式各樣既火鍋 始終都係心繫港式火鍋🫶
上星期諗住近近地去左元朗食番個616慰勞下自己~

✨醬料 ($10/pp)

✨鴛鴦青花椒牛骨湯($82)

青花椒湯底散發濃郁花椒香 仲有特殊麻辣口感
食落少少麻 又唔算好辣 個人覺得配搭牛胸爽好夾!
牛骨湯底清甜 入面有蘿蔔 牛肉 牛香味重 愈滾愈入味

🥩信州和牛後腿肉($98)
餐廳而家推廣禁信州和牛系列 - 以蘋果飼養既和牛
營養價值較高 食落肉質鮮美柔軟 雪花滿佈
食落牛脂味重 肉質細嫰 入口即溶 ✨

🥩肩胛翼板($48)
屬於最軟嫩既部分而且肉味豐富

🥩胸口膀($48)
係位於牛胸前既脂肪 看似油膩但入口出奇地爽口
同時都係我每次黎616 都會價 只要淥15秒就最爽脆
中意呢個淥完後令牛油滲出 慢慢嗒出油香~

🥩熟成加拿大牛肩脊($58)
係由牛頸脊中挑選近肩脊呈大理石油脂花紋既一小部份
再經嚴格品質監控 21日以上熟成處理 令牛肉以自身酵素
分解其肌肉組織 令肉質變得鬆軟 口感柔軔適中
並慢慢䆁出牛肉獨特風味 更為濃厚~

🥩加拿大艾伯塔牛側胸肉($58)
係黎自號稱加拿大最優質既 Alberta牛肉
係一款追求健康同可持續性既優質牛肉 有信心既保證
艾伯塔牛一直以肉質鮮嫰多汁而聞名 再經牧場人手嚴選
挑選出最優良既油脂花紋 散發出牛脂風味 好唔錯呢~

🥩澳洲五花趾($68)
五花趾係屬於牛後腿肌腱既中心部份
同時都係最彈牙既位置 雖然入面既筋比較多
但係食落口感爽脆 又有嚼口 愈咬愈出味~

🥬油麥菜($28)
油麥菜顏色翠綠 一啲都唔怕澀

🍵桂花烏龍($16)
係以桂花配合烏龍茶調制而成的花香茶
桂花芬芳融入烏龍茶醇爽的茶味 令此茶獨具風味
桂花含香氣物質 香氣幽遠/ 芬芳高雅/ 而且久聞不厭
而烏龍則滑順回甘 香而不膩 食得飽去飲都得~
2023-08-10
2023-08-14 82 浏览
元朗放工約了一班朋友晚膳,想著許久沒有火鍋就在附近找位置,看到這店不用排隊便直接進場!由於同行的不是食肉獸,就是牛魔王,所以就乾脆來了個牛肉放題。先來一個駌鴦鍋,牛骨清湯及沙嗲湯底,沙嗲湯十分濃郁又不太辣,吃不了辣的朋友也大快朵頤。信州牛胸肉食店推薦系列,有種霜降牛的感覺,油脂肉身比例均勻,肉質帶嚼勁,多汁鮮嫰。牛坑爪肥油分佈較多,可能不太合養生的朋友,但亦正因如此使其油香味濃!牛駝峰相比下較為瘦脊,牛味相對突出,多吃休不感油膩。澳洲五花趾肉身帶筋,而且十分薄透,算是最吃不出牛味的一款。鴨血煙韌不鬆散,味道徧淡,不過不失之作。
元朗放工約了一班朋友晚膳,
想著許久沒有火鍋就在附近找位置,
看到這店不用排隊便直接進場!
由於同行的不是食肉獸,就是牛魔王,
所以就乾脆來了個牛肉放題

先來一個駌鴦鍋,牛骨清湯及沙嗲湯底,
沙嗲湯十分濃郁又不太辣,
吃不了辣的朋友也大快朵頤。

信州牛胸肉
食店推薦系列,有種霜降牛的感覺,
油脂肉身比例均勻,肉質帶嚼勁,多汁鮮嫰。

牛坑爪
肥油分佈較多,可能不太合養生的朋友,
但亦正因如此使其油香味濃!

牛駝峰
相比下較為瘦脊,牛味相對突出,
多吃休不感油膩。

澳洲五花趾
肉身帶筋,而且十分薄透,
算是最吃不出牛味的一款。

鴨血
煙韌不鬆散,味道徧淡,
不過不失之作。
2023-08-14 75 浏览
這間地道火鍋店營造出一個溫馨而舒適的用餐環境。餐廳內部裝潢簡潔,桌椅整齊排列,讓人感到寬敞舒適。氛圍輕鬆愉悅,讓用餐者可以放鬆身心,享受美食的同時感受到親切的氛圍。這家火鍋店主打的是信州和牛,以親民價錢將直接從日本長野縣運送到香港的信州和牛供應給顧客。這種高品質的和牛肉質鮮嫩,口感豐富,讓人愛不釋手。餐廳提供多種美味的食材,如炸魚皮、泰酸化骨爪、水鱿、滑尾龍、澳洲和牛、白鑵茴、初生雞蛋、水蓮菜、禱筒、雙拼牛肉餃、蜂巢豆腐、牛丸、黑豚澋湯餃、信州和牛羽下肉、信州和牛胸肉等等。這些食材新鮮豐富,賣相誘人,讓人垂涎欲滴。湯底的沙爹牛湯底濃郁香辣,為火鍋增添了特殊的風味。店員的服務熱情周到,樂於回答顧客的問題並提供建議。他們專業且友善,確保顧客的用餐體驗順利愉快。總的來說,這間地道火鍋店以其獨特的信州和牛和豐富的食材選擇為顧客帶來了一場美味的火鍋體驗。在舒適的環境中享受著口感豐富的食物,並得到優質的服務,讓人留下美好的回憶。

2023-08-11 93 浏览
我們先order了些小食,炸魚皮、泰式鳳爪。我們還想試試油趣魚皮,可惜暫時無法提供,所以只好下次再試吧。之後我們就order 邊爐的食物。鴛鴦沙牛湯底 $82一邊牛骨清湯,一邊濃濃沙爹牛肉湯底。清湯那面可以放牛肉,這就不會蓋過牛肉的鮮味。沙爹牛肉個面就可以放些吸湯的食物,好似蜂巢豆腐咁,吸晒湯底的味道!信州和牛羽下肉 $98肥瘦平均分佈,牛味十分香濃,而家絕不會靭。信州和牛胸肉 $98在雪花牛肉既旁邊痴住肥膏,口感較羽下肉爽口。滑尾龍 $48 店員教我們要先把牛肉和生蛋撈混,再放入熱辣辣的湯底裏。牛肉口感較煙靭,但配上香滑蛋汁,完全係絕佳既配合!澳洲和牛-龍頸脊 $68比起我們叫的另外三款牛肉,這個牛肉味較輕,但口感依然嫩滑。我們還order了蔬菜盤,萵筍、白蘿蔔、水蓮菜,份份都好大份!!這是我第一次吃水蓮菜,一條條好似麵條,食落爽口。店鋪還提供了養生飲品選擇,為怕熱氣的人下下火。

信州和牛羽下肉 $98
肥瘦平均分佈,牛味十分香濃,而家絕不會靭。

信州和牛胸肉 $98
在雪花牛肉既旁邊痴住肥膏,口感較羽下肉爽口。

滑尾龍 $48

澳洲和牛-龍頸脊 $68
比起我們叫的另外三款牛肉,這個牛肉味較輕,但口感依然嫩滑。

2023-08-09 70 浏览
我朋友成日話深圳好多食牛嘅舖頭都唔錯原來香港都有得食刁鑽部位仲要原來已經開咗好多年仲要做緊特價,每碟牛都係幾十蚊感覺都幾抵食餐廳雖然主打食牛肉,但係其他肉類都有都有少量海鮮,能夠迎合大眾口味我哋揀咗沙嗲及牛骨湯底沙嗲味濃郁及偏鹹而牛骨湯底清清地,入面都有幾舊牛腩,可以一解油膩店員推薦信州和牛選左牛胸肉,入口油香味大滿足滑尾龍肉質非常之嫩滑,口感一滑,絕對值得一試五花趾咁多款之中,最為有嚼口,望落好似牛𦟌咁,帶爽口筋位牛上肋入口都是油香味幾足,口感偏向軟嫩鴨血口感有少少奇怪😂偏向爽口,同我平時食開嘅唔同如果叫沙嗲湯底,建議加個公仔麵🍜正
我朋友成日話深圳好多食牛嘅舖頭都唔錯
原來香港都有得食刁鑽部位

仲要原來已經開咗好多年

仲要做緊特價,每碟牛都係幾十蚊
感覺都幾抵食

餐廳雖然主打食牛肉,但係其他肉類都有
都有少量海鮮,能夠迎合大眾口味

我哋揀咗沙嗲及牛骨湯底
沙嗲味濃郁及偏鹹

而牛骨湯底清清地,入面都有幾舊牛腩,可以一解油膩

店員推薦信州和牛

選左牛胸肉,入口油香味大滿足

滑尾龍

肉質非常之嫩滑,口感一滑,絕對值得一試

五花趾

咁多款之中,最為有嚼口,望落好似牛𦟌咁,帶爽口筋位

牛上肋

入口都是油香味幾足,口感偏向軟嫩

鴨血

口感有少少奇怪😂偏向爽口,同我平時食開嘅唔同

如果叫沙嗲湯底,建議加個公仔麵🍜正
2023-07-16 158 浏览
唔會再幫襯幾好食都假!態度超級差比錢買難受冷氣機滴水,叫佢換位,唔肯換(仲要有好多空位)可以責罵個客人既,仲要旁邊有3張枱都唔肯比位,叫個客人走!隔離嗰台有人倒瀉野冇人理你,要自己親身叫佢同你抹先得,真係夠哂大牌👍等佢抹,仲要抹十世,好似唔鬼想做咁,咁你就唔鬼好做啦,好鬼好野呀呢間野👍👍👍呢間野真係西利👍咁既服務態度真係1流👍想受氣必去👍👍👍其他分店都唔會咁鬼差!呢間真心永不錄用。
唔會再幫襯
幾好食都假!
態度超級差
比錢買難受

冷氣機滴水,叫佢換位,
唔肯換(仲要有好多空位)
可以責罵個客人既,
仲要旁邊有3張枱都唔肯比位,
叫個客人走!

隔離嗰台有人倒瀉野冇人理你,
要自己親身叫佢同你抹先得,
真係夠哂大牌👍等佢抹,仲要抹十世,
好似唔鬼想做咁,
咁你就唔鬼好做啦,
好鬼好野呀呢間野👍👍👍

呢間野真係西利👍
咁既服務態度真係1流👍
想受氣必去👍👍👍
其他分店都唔會咁鬼差!
呢間真心永不錄用。

2023-07-07 134 浏览
D牛好麻麻 分分鐘任食場d牛 仲新鮮過佢 同埋真心唔抵食 湯底唔夠濃味 。。。出面d火鍋配料 都黑黑地死死地都照拿出黎 人地任食場個d火鍋配料仲新鮮過你 唉-_- 仲言之一般 唔值咁既價 6百幾蚊2個人食唔飽
616依然係我打邊爐之選,平靚正!CP值超高!♥️ 牛雜湯底83蚊牛雜湯底,內有海量既牛雜,出去食碗牛雜粉都要50蚊,依到83蚊,超多牛雜食不停!味道更加係清甜、牛味濃郁!♥️ 信州系列- 赤身、牛腹肉、牛肩胛信州牛依期大熱,食落口感的確比起其他更突出、入味,肉質Juicy不再話,紋理亦相當分明。♥️ 澳洲五花趾薄切,紋理分明,輕輕碌20秒,熟透度岩岩好!味道正呀!♥️ 台式蛋餃蛋味出眾,碌起上黎皮薄料靚,有咬口感。♥️ 牛駝峰肉質較厚實,紋理集中,味道好Juicy。♥️ 鴨血份量很多,味道突出好美味。♥️ 匙炳紋理較深,肉質肥美鮮艷,咬落爽口,食不停!♥️手打蝦滑新鮮手打,碌一碌清脆又爽口,蝦味濃郁。♥️ 滑尾龍成鍋倒落去,滑蛋溝上牛肉,完美滑溜,味道正呀!
616依然係我打邊爐之選,平靚正!CP值超高!

♥️ 牛雜湯底

♥️ 信州系列- 赤身、牛腹肉、牛肩胛

♥️ 澳洲五花趾
薄切,紋理分明,輕輕碌20秒,熟透度岩岩好!味道正呀!

♥️ 台式蛋餃
蛋味出眾,碌起上黎皮薄料靚,有咬口感。

♥️ 牛駝峰
肉質較厚實,紋理集中,味道好Juicy。

♥️ 鴨血
份量很多,味道突出好美味。

♥️ 匙炳
紋理較深,肉質肥美鮮艷,咬落爽口,食不停!

♥️手打蝦滑
新鮮手打,碌一碌清脆又爽口,蝦味濃郁。

♥️ 滑尾龍
成鍋倒落去,滑蛋溝上牛肉,完美滑溜,味道正呀!
2023-04-13
2023-04-16 336 浏览
牛魔王想打邊爐, 成日諗住任食抵啲, 但朋友話616啲價錢貼地親民, 仲有好特別的部位 所以去左位於西菁街的分店。客人不大多 沒有一般打邊爐店的吵鬧iPad 落單 自取醬料牛雜湯底非常足料 值回票價見鄰座點了一碟牛, 賣相吸引, 了解後原來是餐廳今期堂食限定的信州和牛, 仲送澳洲五花趾,故點了一客。店員簡介,信州特選和牛盛拼盤包括了三款牛, 有牛肩胛、牛腹肉及赤身,是由616團隊採購自日本長野縣。因該縣以蘋果飼養牛 ,故肉質非常新鮮, 既甜且肥美。有好多子特別的選擇滑尾龍: 生蛋攪拌後滑入鍋內, 有點像滑蛋牛肉飯的感覺胸口膀:好似肥豬肉 入口超多油脂, 但是是爽口的鮮蝦滑: 除牛外亦點上蝦滑, 足料, 爽口有蝦味。鮮制手打烏冬 幼身又彈牙,口感不錯4人吃, 賣單每人$250, 但可以試到咁多牛不同部位,果然係親民貼地。

客人不大多 沒有一般打邊爐店的吵鬧
iPad 落單 自取醬料

牛雜湯底非常足料 值回票價

有好多子特別的選擇

滑尾龍: 生蛋攪拌後滑入鍋內, 有點像滑蛋牛肉飯的感覺

胸口膀:好似肥豬肉 入口超多油脂, 但是是爽口的

鮮蝦滑: 除牛外亦點上蝦滑, 足料, 爽口有蝦味。

鮮制手打烏冬 幼身又彈牙,口感不錯

2023-04-13
2023-04-14 254 浏览
616牛肉火鍋專門店🍲呢間火鍋店我已經去過好多次了~佢地餐牌有多款特色吾同部位既牛肉🐮出面好少餐廳係有甘多款牛俾你揀今期佢地推出左【信州和牛】🇯🇵好親民既價錢就食到日本長野縣直送香港嘅和牛😌😌佢地仲好細心,餐紙上教左你每款牛加熱既最佳時間,讓你品嘗到最佳既口感味道🔸信洲牛腹肉必點😋😋油脂分布得好平均入口即溶🤩又會有牛味勁好味~~🔸牛肉三送一組合CP值好高既set👍🏻會有4款牛:澳洲和牛頸脊,澳洲五花趾,牛上肋,安格斯橫隔肌可以滿足吾同人既口味,試下吾同牛既部位係平時出面火鍋店食吾到(⁎⁍̴̛ᴗ⁍̴̛⁎)🔸胸口膀你睇佢係白色一片肉但佢吾係脂肪,真係一塊肉口感輕輕帶一點爽好特別,一定要試下(^O^)/🔸手打烏冬每次都一定叫佢係幼身烏冬淥完之後又唔會太軟熟重點係麵質好掛湯💕💕🔸沙嗲鴛鴦湯底叫兩款湯可以俾吾同口味既人食沙嗲湯底超濃郁由頭食到尾味道都依然好香濃🔸菊花桂圓露🍹佢哋有三款,自家製健康飲品可以清熱氣,啱晒打邊爐

616牛肉火鍋專門店🍲
呢間火鍋店我已經去過好多次了~
佢地餐牌有多款特色吾同部位既牛肉🐮

勁好味~~

🔸牛肉三送一組合
CP值好高既set👍🏻
會有4款牛:澳洲和牛頸脊,澳洲五花趾,牛上肋,安格斯橫隔肌
可以滿足吾同人既口味,試下吾同牛既部位
係平時出面火鍋店食吾到(⁎⁍̴̛ᴗ⁍̴̛⁎)

🔸胸口膀
你睇佢係白色一片肉
但佢吾係脂肪,真係一塊肉
口感輕輕帶一點爽
好特別,一定要試下(^O^)/

🔸手打烏冬

叫兩款湯可以俾吾同口味既人食
沙嗲湯底超濃郁
由頭食到尾味道都依然好香濃

🔸菊花桂圓露🍹
佢哋有三款,自家製健康飲品
可以清熱氣,啱晒打邊爐
2023-04-11
2023-04-14 226 浏览
呢間牛魔王天地既火鍋店,一直以為好貴,點知原來幾抵食,除左要收每位$10既醬油費,基本上無其他特別收費,同埋呢度系免加一!系免加一!未見過打邊爐免加一!鴛鴦沙牛湯底 $82鴛鴦分別系沙爹同牛腩清湯,想食原汁原味既牛肉就用牛腩清湯,湯底帶有清甜既蘿蔔味。想濃味啲既可以放落超濃郁既沙爹湯底,實測加左5-6次清湯,個沙爹味仲系好出!宜家做緊優惠,罕有部位3送1組合,$204,組合已經set好,包括:牛上肋 - 牛肉味夠突出,軟嫩得黎有啲咬口感。澳洲和牛頸脊 - 食落有啲油脂感,牛味同樣突出。澳洲五花趾 - 帶有少少筋,牛味無之前既禁出。送既一碟系安格斯橫隔肌,牛肉色澤較深,筋位亦系幾碟中最多。另外見到有信州和牛幾吸引,叫一碟試下,揀左牛肩胛部位 $78,牛肩胛入口好軟嫩,好快溶化,而且牛味突出,個人建議用清湯煮最好食。加拿大艾伯塔牛側胸肉 $58呢個部位較厚身,牛味重之餘仲有咬口感。雙拼牛肉餃 $50雙拼有原味同麻辣味,原味既牛肉汁滿滿,麻辣味辣得過癮,系口內有好多辣油流出。鮮製手打烏冬 $18見介紹話系616同日本合作,系香港開設製麵所,自家製烏冬,幼身烏冬幾滑,有咬口,吾錯!醬料區都有好

鴛鴦沙牛湯底 $82

牛上肋 - 牛肉味夠突出,軟嫩得黎有啲咬口感。

澳洲和牛頸脊 - 食落有啲油脂感,牛味同樣突出。

澳洲五花趾 - 帶有少少筋,牛味無之前既禁出。

送既一碟系安格斯橫隔肌,牛肉色澤較深,筋位亦系幾碟中最多。

加拿大艾伯塔牛側胸肉 $58
呢個部位較厚身,牛味重之餘仲有咬口感。

雙拼牛肉餃 $50

鮮製手打烏冬 $18

醬料區都有好多選擇!

離開時見到門口有午餐牌,原來有飯食,下次再試佢午餐先!
2023-04-14 160 浏览
沒有浮誇裝潢的616牛肉火鍋專門店,桌距、燈光呈現舒適的狀態,就算是兩個人用餐也能有非常好的座位,晚飯時間陸續有食客來光顧,有幾桌看起來更是吃過的熟客,和店員話家常。油趣魚皮和平日吃的涼拌魚皮有點不通,辣椒用量也不至於使魚皮紅通通的一片,爽脆的魚皮吸飽微酸微辣的醬汁和芝麻香十足的麻油,油趣魚皮吃上來胃口大開,令人欲罷不能。泰酸化骨爪散發著誘人的酸香,令朋友口水直流,泰酸化骨爪酸度優秀,絕不是那種死酸,可以吃得到豐富的酸味層次,泰酸化骨爪相當爽口,輕輕一咬已感受到化骨爪的彈力,真是一道吮指小食。朋友說616牛肉火鍋專門店的火鍋湯底實在令她花多眼亂,最後決定選鴛鴦沙牛湯底,可以一次嚐到兩種風味的湯底。沙嗲湯濃郁香醇,肉片涮完不用沾醬就挺有味道,愛吃重口味的吃貨一定會蠻喜歡沙嗲湯。牛骨清湯湯頭清徹不油膩,經過長時間熬煮,把牛骨鮮甜美味通通熬煮出來,裡頭還有牛肋肉和白蘿蔔,光吃牛骨清湯這個鍋底已很幸福。616牛肉火鍋專門店除了牛肉選擇,亦有頂級肉品信州和牛供應,特選和牛盛更送澳洲五花趾,特選和牛盛包括信州和牛肩胛、信州和牛腹肉及信州和牛赤身。信州和牛肩胛稍微涮煮一下就能品味肩胛的柔嫩,讓人直呼
信州和牛肩胛稍微涮煮一下就能品味肩胛的柔嫩,讓人直呼過癮,多汁的口感在口中完全是沒有過多的膩味感。信州和牛腹肉牛脂分佈豐沛,咬感嚼起來屬於嫩彈那種,搭配沙嗲湯輕涮後,更顯味美,讓人一吃就停不下來。
像信州和牛赤身的油花真的超級完美,就像大理石般吸引人。信州和牛赤身有著豐富的油脂,在沙嗲湯底涮過後,信州和牛赤身吸收了滿滿的沙嗲湯汁,高級牛油與沙嗲融合一起,香甜惹味,多麼享受。
616牛肉火鍋專門店必喝烏梅汁,烏梅汁喝起來酸酸甜甜,順口極致,而且整體不會太酸,烏梅汁頗適合在吃火鍋時喝,一解肉肉的飽膩感。
涮肉前我習慣先掉蔬菜類下湯鍋,把蔬菜的甜味煮進湯裡頭,當然吃鍋沒有一定的程序,可以完全照自己的喜好來涮,湯一滾,甚麼都可以吃,快速,方便又美味。水蓮菜爽口,嫩而不老,保有超多水份,許多來店客人必點。
娃娃菜相當豐盛,且洗得十分乾淨,娃娃菜嚼起來蠻清新爽脆,娃娃菜和牛骨清湯配合得恰到好處, 吃得到娃娃菜的清爽與食材的原味。
手打蝦滑純手工製作,價錢亦相當親民,看看手打蝦滑撒滿蟹籽,煮完後會發現手打蝦滑真材實料,吃得到蝦肉,蝦的鮮味精華亦釋放於牛骨清湯內,手打蝦滑咬起來脆甜鮮彈,好不奇妙,推薦大家一試。
澳洲五花趾頗有水準的,肉色紅艷動人,於滾鍋裡涮個六秒就可以拿起來,這樣的顏色是肉質最好吃的時候。澳洲五花趾清涮牛骨清湯,嫩度、風味與多汁性皆屬上乘,即使涮了濃厚的沙嗲湯頭,澳洲五花趾依舊不減其絕佳嚼感風味。
胸口膀屬稀有的火鍋牛配料,616牛肉火鍋專門店一次過給了一大碟,上次與家人來也有點胸口膀,一吃難忘,這次當然亦要點來回味解饞一下。胸口膀頗有彈性,吸附沙嗲湯汁夠味好吃,咬感富有嚼勁。
一顆顆圓滾滾的牛肉餃,一口咬下肉香撲鼻,牛肉餃無須再加醬油等調味料吃,牛肉餃鹹度適中,單吃已很迷人。616牛肉火鍋專門店的牛肉餃除了肉瘦汁多之外,還有牛肉鮮濃的氣息,餃皮部份厚薄剛好,內餡飽滿不手軟,亦是牛肉餃的小小亮點。
2023-04-08 105 浏览
><616分店多之餘 質素亦較穩定最鐘意秘製牛肉汁加柑桔仔醬料牛骨清湯(62)好大條牛骨 周邊嘅肉 滾咗陣都爽腍打完邊爐 蘿蔔入晒味信州和牛肩胛(78)餐廳從日本產地直接採購到港用蘋果飼養而聞名肉質特別甘腴柔軟罕有部位3送1組合(204)澳洲和牛頸脊/牛上肋/澳洲五花趾/安格斯橫隔肌牛頸脊肉味濃郁橫隔肌略帶油脂 有嚼勁牛上肋 細緻軟腍五花趾有爽脆筋肉感麻辣牛肉餃(48)一咬開麻辣牛肉湯汁濺出辣得過癮 鮮製手打烏冬(18)幼身有嚼勁 滑捋捋水蓮(28)/紫羽衣甘籃(28)少見嘅蔬菜都有供應><><><><><><><><><><><><616牛肉火鍋專門店 元朗西菁街9號富盛大廈地下95-100號舖
616分店多之餘 質素亦較穩定
最鐘意秘製牛肉汁加柑桔仔醬料
牛骨清湯(62)
好大條牛骨 周邊嘅肉 滾咗陣都爽腍
打完邊爐 蘿蔔入晒味
信州和牛肩胛(78)
餐廳從日本產地直接採購到港
用蘋果飼養而聞名
肉質特別甘腴柔軟

罕有部位3送1組合(204)
澳洲和牛頸脊/牛上肋/澳洲五花趾/安格斯橫隔肌
牛頸脊肉味濃郁
橫隔肌略帶油脂 有嚼勁
牛上肋 細緻軟腍
五花趾有爽脆筋肉感
麻辣牛肉餃(48)
一咬開麻辣牛肉湯汁濺出
辣得過癮
鮮製手打烏冬(18)
幼身有嚼勁 滑捋捋
水蓮(28)/紫羽衣甘籃(28)
少見嘅蔬菜都有供應
><><><><><><><><><><><><
616牛肉火鍋專門店
元朗西菁街9號富盛大廈地下95-100號舖
2023-03-29 144 浏览
聽朋友講,呢間火鍋店性價比算高,所以入去試下。兩個人叫咗一個餐另加幾樣其他餸。罕有部位3送1組合 $204此餐基本有“澳洲和牛頸脊”、“牛上肋”、“澳洲五花趾”,另外加送一碟“安枱斯橫隔肌”。4碟質素都好高,睇落好新鮮。五花趾食落有啲彈牙,牛頸脊油花分布均勻,食落有油香。另外兩款都好好,好嫰唔韌,有牛肉味,唔識太詳細分類喇。鴛鴦沙牛湯底 $82一邊係濃厚沙嗲湯,另一邊係牛腩清湯。想試清牛肉原味用清湯嗰邊就fit晒。沙嗲湯底好夠濃,煲煲下開始好濃,想惹味就用呢邊啦。清湯嗰邊有幾舊牛腩。響鈴 $28脆!索5秒沙嗲湯一流!水蓮菜 $28未見過,幾得意,煮熟咗一抽咁食,好爽口好香菜味,幾好。滑尾龍 $48上碟連一隻生蛋,同啲牛肉撈埋一齊先再煮熟。入口好滑好滑,但我自己又反而麻麻地,感覺似醃到好滑嗰種感覺。牛心 $48又香又滑又爽口,推介。牛駝峰 $48鮮甜,入口好軟滑,有少少油脂嘅香味。雙拼牛肉餃 $48有麻辣同原味。麻辣度都幾夠。餃本身餡好足料,成隻實滴滴,但個人覺得偏咸少少。炸魚皮 $28炸得好脆,點湯食唔錯。

罕有部位3送1組合 $204

響鈴 $28
脆!索5秒沙嗲湯一流!

水蓮菜 $28
未見過,幾得意,煮熟咗一抽咁食,好爽口好香菜味,幾好。

滑尾龍 $48

牛心 $48
又香又滑又爽口,推介。

牛駝峰 $48
鮮甜,入口好軟滑,有少少油脂嘅香味。

雙拼牛肉餃 $48

炸魚皮 $28
炸得好脆,點湯食唔錯。
2023-03-28
好抵食好新鮮信州和牛✨💓 616牛肉火鍋 出哂名食盡唔同罕有部位同埋唔同產地嘅牛肉 最新仲推出信州和牛 價錢超親民!野食新鮮 性價比高 仲免收加一 四個人食埋單$999 食得超滿足飽到食放題咁!但質素係放題嘅10倍!特選和牛盛 (送五花趾)特選和牛用咗日本長野縣直送信州和牛 包括三款部位:信州和牛肩胛、信州和牛腹肉、信州和牛赤身 每款部位肉質肥美 味道鮮甜又柔軟 我地最鍾意赤身 超軟腍 油脂甘香豐富🤤咁好食又咁高質都係$234!價錢真係好親民! 嗌咗幾款牛肉 價錢都係$48-68不等 樣樣都好新鮮好好食!各有千秋!鮮制手打鳥冬 $18幼身烏冬 滑身又煙韌!

特選和牛盛 (送五花趾)
咁好食又咁高質都係$234!價錢真係好親民!

鮮制手打鳥冬 $18
幼身烏冬 滑身又煙韌!