收工去左荃灣打邊爐,餐廳除左提供多款刁鑽牛肉部位外,仲有日本長野縣直接運到香港嘅信州和牛,包括牛肩胛、牛腹肉、牛赤身,三款種類,而且價錢十分抵食鴛鴦酸菜牛骨湯$82酸菜湯底味道酸酸甜甜,感覺醒胃,另一款牛骨湯底,裏面有蘿蔔同牛腩,味道清甜信州和牛肩胛$78脂肪比例平均,油花滿佈, 感覺入口即溶滑尾龍$48攪拌蛋漿後,牛肉質地更加滑身幼嫩牛朴肉$48肉質結實,有嚼口牛舌$48口感脆嫩柔軟,牛肉味濃安格斯-橫隔肌$48脂肪較少,味道鮮嫩多汁豆腐$28食落唔會好鬆散,而且好嫩滑娃娃菜$28口感爽脆,味道香甜響鈴$28索哂湯底精華,味道濃郁公仔麵$12麵質有嚼勁,加埋辣椒及醬油一齊食,味道好夾日本橙味碳酸汽水$26打邊爐配汽水,夠哂爽口

鴛鴦酸菜牛骨湯$82

信州和牛肩胛$78

脂肪比例平均,油花滿佈, 感覺入口即溶

滑尾龍$48

攪拌蛋漿後,牛肉質地更加滑身幼嫩

牛朴肉$48

肉質結實,有嚼口

牛舌$48

口感脆嫩柔軟,牛肉味濃

安格斯-橫隔肌$48

脂肪較少,味道鮮嫩多汁

豆腐$28

食落唔會好鬆散,而且好嫩滑

娃娃菜$28

口感爽脆,味道香甜

響鈴$28

索哂湯底精華,味道濃郁

公仔麵$12

麵質有嚼勁,加埋辣椒及醬油一齊食,味道好夾

日本橙味碳酸汽水$26

打邊爐配汽水,夠哂爽口

2023-02-08 220 浏览
對比起啲放題,呢間食到飽都平過任食價錢,重點唔收加一!同朋友食,三個人人均$240有找(有八折)大力推佢哋個沙嗲湯底~ 而且佢哋成日有優惠同啲牛質素比放題好😋 支持支持💪🏼 希望之後keep 到質素!
2023-02-03 164 浏览
聖誕節假得登book 好早黎食,包晒成間餐廳咁。初生蛋第一次試,原來好細粒。主力食牛,另外試左牛肉餃。野飲果枝菊花都好飲。牛胸爽是一定要叫的,如果個胃大啲真可以食兩碟。以前外賣過,但都係堂食好,對住張部份紙,就知唔同部位要淥幾耐。不過桌與桌之間真係好近,好彩食得早。
聖誕節假得登book 好早黎食,包晒成間餐廳咁。

初生蛋第一次試,原來好細粒。
主力食牛,另外試左牛肉餃。
野飲果枝菊花都好飲。

牛胸爽是一定要叫的,如果個胃大啲真可以食兩碟。

不過桌與桌之間真係好近,好彩食得早。
2023-01-15 235 浏览
616牛肉火鍋專門店就如店名一樣,主打火鍋牛肉淥一淥,很多平時少見的刁鑽部位都可以吃得到,而且價格相宜,方便大家多點幾款試試,比較可惜是當日封門柳早早售罄,另外湯底也只算普普通通,不過相信大家主要是想來品嘗牛肉不同部位的鮮味及口感。🥢匙柄 - 部份本身帶匙柄形狀的筋,未算太難咬開🥢橫隔肌 - 肉質偏瘦有少許靭,牛味濃郁🥢金花趾 - 即金錢𦟌,牛筋帶點膠質彈牙爽脆🥢牛朴肉 - 油花分佈密集,柔軟中帶點咬口🥢牛陀峰 - 脂肪較多油香豐富🥢牛坑爪 - 另一款脂肪較多的部位,由於部分近牛肋條位置肉質嫩滑🥢滑尾龍 - 紮實的後腿肉拌上蛋花加添滑溜口感🥢胸口膀 - 即牛胸油,口感爽脆膩感不算重🥢花雕醉牛 - 略嫌花雕味道較為重手,但花雕醃過後肉質柔軟🥢和牛牛頸脊 - 紋理出色肉質嫩滑,肉味稍遜🥢手打牛筋丸 - 爽口彈牙肉汁豐富🥢鮮牛肉水餃 - 有原味及麻辣味,兩者都肉汁澎湃,麻辣味道更為過癮💸💸人均消費HKD 250-300

🥢匙柄 - 部份本身帶匙柄形狀的筋,未算太難咬開

🥢橫隔肌 - 肉質偏瘦有少許靭,牛味濃郁

🥢金花趾 - 即金錢𦟌,牛筋帶點膠質彈牙爽脆

🥢牛朴肉 - 油花分佈密集,柔軟中帶點咬口

🥢牛陀峰 - 脂肪較多油香豐富

🥢滑尾龍 - 紮實的後腿肉拌上蛋花加添滑溜口感

🥢胸口膀 - 即牛胸油,口感爽脆膩感不算重

🥢花雕醉牛 - 略嫌花雕味道較為重手,但花雕醃過後肉質柔軟

🥢和牛牛頸脊 - 紋理出色肉質嫩滑,肉味稍遜

🥢手打牛筋丸 - 爽口彈牙肉汁豐富

💸💸人均消費HKD 250-300
2023-01-13 172 浏览
其實食過616好多次,但每次想打邊爐都會第一時間想起616。616的自家秘制牛肉汁真係好好味,加埋少少酸味真係perfect match。另外,616應該就係出名食牛,佢有好多唔同牛的部位可以食。其中我比較喜歡滑尾龍,佢係牛加蛋,職員上菜的時候隻蛋係未發開,要自己發蛋同埋啲牛一齊撈。淥熟之後真係食物如其名,好滑。此外,我都好喜歡食牛胸旁,佢係有好多肥膏的一個部位,真係好好味呀!之前仲有牛骨髓,又滑,又好味,點個秘制醬汁真係冇得頂,不過近期好似幾間分店都不見有牛骨髓可以叫。不得不提的係,除咗牛,616的餃子都相當好食,有辣同唔辣揀,辣個個都真係幾辣,但好惹味,食到辣的朋友可以試下,唔辣個個一樣好鮮味。

夏天好,冬天又好,打邊爐的魅力總不減。聽聞616 牛的部位很多元化,我們兩公婆也來試試。一人一鍋,湯底跟你喜歡沙嗲湯底真的不能挑剔,碌烏冬一流。鴨血來講,一般而已。牛肉來講,我們吃了金花趾,橫隔肌,滑尾龍,牛陀峰。滑尾龍比較厚韌,雖然牛味濃,但口感一般;始終最愛橫隔肌。醬料選擇 - 簡而精,剛剛好。當中牛汁非常有驚喜,必定用上。整體來講不過也不失。以一人小鍋來講可算吸引。
夏天好,冬天又好,打邊爐的魅力總不減。

聽聞616 牛的部位很多元化,我們兩公婆也來試試。

一人一鍋,湯底跟你喜歡

沙嗲湯底真的不能挑剔,碌烏冬一流。

鴨血來講,一般而已。

整體來講不過也不失。以一人小鍋來講可算吸引。
2022-09-30 467 浏览
其他分店好食過荃灣呢間 荃灣呢間感覺上牛肉唔係好新鮮 最鍾意食嘅滑尾龍撈完蛋之後,啲蛋汁都好多血水(如圖)食落去啲牛肉似解凍左好耐 唔知係張枱張紙,定係木筷子,有蟲好似蝨乸咁,搵到唔止一隻啲位得好少,兩人食預咗要坐路邊位總結,唔係話難食但係其他分店好過佢應該唔會再嚟
其他分店好食過荃灣呢間

荃灣呢間感覺上牛肉唔係好新鮮
最鍾意食嘅滑尾龍
撈完蛋之後,啲蛋汁都好多血水(如圖)
食落去啲牛肉似解凍左好耐

唔知係張枱張紙,定係木筷子,有蟲

好似蝨乸咁,搵到唔止一隻

啲位得好少,兩人食預咗要坐路邊位

總結,唔係話難食
但係其他分店好過佢
應該唔會再嚟

2022-08-07
2022-09-08 532 浏览
牛肉套餐,有牛駝峰、匙柄、五花趾、安格斯橫隔肌,一次食到幾款口感,價錢抵食。牛雜湯底重味,但有牛雜料可以食,都幾正。五花趾係後腿肉筋,較有咬口,筋肉感十足,味道爽甜。匙柄係腿與腹之間的肉,少脂肪中間有白色肉筋,有彈性,入口鮮嫩。牛駝峰係頸背間的肉,脂肪分佈平衡,有d幼筋,油香同肉感 比較平均,個人都好喜歡。橫隔肌,牛味濃郁,最有咬口。牛根丸都好爽彈,真材實料,咬落爆肉汁。蝦滑好彈牙,而且蝦味幾重,讚。呢個要先打散雞蛋,將牛肉沾滿蛋汁,再涮牛肉,特別嫩滑,味道更香,牛肉都好嫩腍。最後點左娃娃菜同烏冬,菜就清甜,烏冬都唔錯,滑彈口感又吸湯汁。今日無飲啤酒,飲左洛神花茶同烏梅汁,酸酸甜甜,開胃消膩,不過唔夠凍。一定要點秘製牛肉汁同鉗橘汁,提鮮又好味。

牛雜湯底重味,但有牛雜料可以食,都幾正。

五花趾係後腿肉筋,較有咬口,筋肉感十足,味道爽甜。

橫隔肌,牛味濃郁,最有咬口。

牛根丸都好爽彈,真材實料,咬落爆肉汁。

蝦滑好彈牙,而且蝦味幾重,讚。

一定要點秘製牛肉汁同鉗橘汁,提鮮又好味。
2022-09-05
2022-08-23 456 浏览
成日想食新鮮牛肉,之後🐖🐖話星期五收工去食….一如既往,🐖🐖都鐘意話🐛,打打鬧鬧又一日,食下食下…我見到有一個紮丸子頭既女性走左入黎😈 🐖🐖望左一望,唔敢出聲咁樣係咁食😂😂 佢只想快啲離開🌝 那丸子係佢既舊相識🤣🤣 正~ 仲話得我咁爽呀啦~🤭鴛鴦麻辣牛骨湯 $78麻辣湯完全唔係我想像中的麻湯,入左花生醬😥 又甜甜地 (係我誤會左)下次都唔叫呢個麻辣湯而牛骨湯就出色啦,湯底清甜,仲有6-8粒牛腩😋 又落左蘿蔔同芹菜…幾好幾好~我地主力都係食呢個湯🤣🤭‼️#牛朴肉 $48#牛駝峰 $48#匙柄 $48#胸口膀 $48#安格斯橫隔肌 $48#金花趾 $68#手打烏冬 $12#唐生菜 $28#涼拌魚皮 $38 🐛之食法:烏冬+牛骨湯+牛駝峰+唐生菜+涼拌魚皮 😂😂 咁樣就整成一碗麵啦🥰👍🏻👍🏻推介:牛駝峰、胸口膀、匙柄、金花趾味道:⭐️⭐️⭐️🌜(3.5/5)環境:⭐️⭐️⭐️ (3/5)服務:⭐️⭐️⭐️ (3/5)衛

鴛鴦麻辣牛骨湯 $78

#金花趾 $68

#手打烏冬 $12

#唐生菜 $28
#涼拌魚皮 $38

👍🏻👍🏻推介:牛駝峰、胸口膀、匙柄、金花趾

味道:⭐️⭐️⭐️🌜(3.5/5)
環境:⭐️⭐️⭐️ (3/5)
服務:⭐️⭐️⭐️ (3/5)
衛生:⭐️⭐️⭐️ (3/5)
抵食:⭐️⭐️ (2/5)
總分:❤️❤️❤️🤍(3.5/5)

📍 616牛肉火鍋專門店 (三陂坊) (荃灣)
荃灣三陂坊14-18號安安樓地下C號舖

2022-08-12 462 浏览
#flashback 在家也可打邊邊😊今次我哋嗌咗616既4人餐,仲外加左+ 竹笙花膠雞湯(都係外加$68咋)。我地個套餐包括1) 牛肉併盤:澳洲和牛牛頸脊 牛朴肉 橫隔肌 五花趾 牛駝峰 匙柄 肩胛翼板 (各1碟)- 好似好pro甘,甘係每個部份既味都唔同既另外仲有扇貝4隻、鮮蔬拼盤:娃娃菜 金菇 蜂巢豆腐 芋絲 牛丸、炸魚皮、公仔麵 及 稻庭烏冬 😏我地甘樣就可以一次過試唔同部位唔同種類嘅牛,質素都唔錯。除左個set ,我地仲有買左帶子及丸.. 當然唔少得嘅,就係專程喺元朗買嘅芋頭丸、台灣腸、芝士丸、仲有生蠔、大大蝦🍤💛😃💛除咗嘢食,今次終於可以嘗試到OooooooooooHa! 今次是檸檬味,試完覺得都係芬達同埋啤酒好味啲🥲
#flashback

在家也可打邊邊😊

我地個套餐包括

我地甘樣就可以一次過試唔同部位唔同種類嘅牛,質素都唔錯。

外卖自取
  • 牛駝峰
  • 竹笙花膠湯底
2022-06-05 767 浏览
今天是一個特別的日子,雖然有人想極力忘記;但從市面上的佈局,執法者的著緊,就是助攻地提醒大家不要忘記😔黎到三防坊這龍蛇混雜地方,考慮到飲食要食良,便選擇 #良心店 #616 👍一行4人,等了6分鐘就有位入座,即刻點餐:麻辣鴛鴦牛骨湯底簡評:牛骨湯底絕對推薦,湯底跟的牛腩,十分軟淋,牛味十足,我未試過食湯底牛腩可以食哂😍相對麻辣鍋,我認為來616點麻辣有點浪費品嚐牛的精粹味道,不過對麻辣控是不錯選擇.推薦度:⭐⭐⭐⭐滑龍尾簡評:想像不到的滑口,阿囡小有食完話想再食推薦度:⭐⭐⭐⭐胸口膀 X 匙柄簡評:餐紙建議食法,就一併點上,完美配合;胸口膀的爽口感夾匙柄的牛味,把味蕾指數升級 (相片沒有匙柄,因手誤刪除了)推薦度:⭐⭐⭐⭐⭐澳洲五花趾簡評:個人不太喜歡,類似金公展配火鍋,比較難掌握,不太軟淋推薦度:⭐⭐⭐台式蛋餃簡評:大人小朋友都話好,味道突出推薦度:⭐⭐⭐⭐⭐黑豚梅花肉簡評:意想不到食牛專門店豬肉也高水準,很濃郁的豬味推薦度:⭐⭐⭐⭐⭐黑豚濃湯餃簡評:同樣是出色的,濃郁的豬味滲透餃子(上次食牛肉餃覺得一般,又係冇影相系列)推薦度:⭐⭐⭐⭐⭐其他食物總評:⭐⭐⭐⭐⭐ #616 #火鍋

一行4人,等了6分鐘就有位入座,即刻點餐:

推薦度:⭐⭐⭐⭐

滑龍尾
簡評:想像不到的滑口,阿囡小有食完話想再食
推薦度:⭐⭐⭐⭐

胸口膀 X 匙柄

胸口膀

澳洲五花趾
簡評:個人不太喜歡,類似金公展配火鍋,比較難掌握,不太軟淋
推薦度:⭐⭐⭐

澳洲五花趾

台式蛋餃
簡評:大人小朋友都話好,味道突出

台灣蛋餃

黑豚梅花肉
簡評:意想不到食牛專門店豬肉也高水準,很濃郁的豬味

黑豚濃湯餃

其他食物
牛駝峰

手打墨魚滑

洛神玫瑰花茶

菊花桂園露

總評:⭐⭐⭐⭐⭐

#616 #火鍋 #良心店 #openrice #collar
2022-06-04
胸口膀
台灣蛋餃
牛駝峰
手打墨魚滑
洛神玫瑰花茶
菊花桂園露
2022-05-24 465 浏览
616真係牛魔王天堂鴛鴦沙牛湯底($78),一邊清淡一邊濃郁。清湯入面有芹菜、蘿蔔和牛展,配牛肉食可以凸顯主角的牛味和鮮味。沙嗲聞起來香香甜甜,入口滑溜,在微辣下是醇厚的花生香,香料味和鮮味一陣陣湧來,越滾越是後勁十足,香濃惹味。店内仲有秘製牛肉汁滑尾龍:秘製食法加隻蛋,口感嫩滑,必食安格斯牛橫隔肌:偏瘦,質嫩爽口,油花香,肉質都不會韌。牛駝峰:牛味濃,油花分佈均匀而不腻,唇齒留香。匙柄:嫩而不膩,而且富有嚼勁,間中有筋。澳洲和牛-内裙肉($48)牛味重,油脂並不多,肉質口感好好
616真係牛魔王天堂

滑尾龍:秘製食法加隻蛋,口感嫩滑,必食

安格斯牛橫隔肌:偏瘦,質嫩爽口,油花香,肉質都不會韌。
牛駝峰:牛味濃,油花分佈均匀而不腻,唇齒留香。
匙柄:嫩而不膩,而且富有嚼勁,間中有筋。
澳洲和牛-内裙肉($48)牛味重,油脂並不多,肉質口感好好
2022-04-07 486 浏览
這一陣子晚市都禁堂食,發現火鍋店都紛紛推出提前離座的優惠,加上中午吃太飽也多點時間消化。所以,清明節放假時,食肉獸老公就提議中午去616打邊爐ʕ·ᴥ·ʔ/⭐️鴛鴦青花椒牛骨湯青花椒湯底香辛惹味,入口有椒麻感;牛骨湯清甜,有粒粒牛腩肉和白蘿蔔,我們都偏愛後者。/🌟滑尾龍、花雕醉牛這兩款牛肉都很嫩滑,特別花雕醉牛帶陣陣酒香,非常入味,我很喜歡💕不過老公說鹹/🌟安格斯—橫隔肌橫隔肌脂肪相對少,但切得薄片,肉質也不會韌,而且牛味濃郁,推介!/🌟澳洲和牛—牛頸脊牛頸脊一向好吃,脂肪比例多,肉味濃而且口感軟嫩,必食!/🌟清湯牛筋腩老公特別喜歡這裡的牛腩,清清地可以吃到牛的蘇香/🌟手打蝦滑有粒粒新鮮蝦肉、彈牙爽口/⭐️雙併牛肉餃牛肉餃是沒有菜的那種,對於我們來說不太合口味/⭐️澳洲五花趾/⭐️脖仁/⭐️皇帝菜⭐️金菇菜其他肉類和蔬菜就正正常常,大家可按個人口味選擇。/六點前離座八折,老公另外叫了一枝藍妹,二人合共消費$553,相當抵食🙌留意到其他客人還有午市一人火鍋套餐,很吸引呢。店員服務主動親切又有禮貌,值得再訪!
⭐️鴛鴦青花椒牛骨湯
🌟滑尾龍、花雕醉牛
🌟安格斯—橫隔肌

🌟澳洲和牛—牛頸脊
牛頸脊一向好吃,脂肪比例多,肉味濃而且口感軟嫩,必食!
🌟清湯牛筋腩
老公特別喜歡這裡的牛腩,清清地可以吃到牛的蘇香
🌟手打蝦滑
有粒粒新鮮蝦肉、彈牙爽口
⭐️雙併牛肉餃
牛肉餃是沒有菜的那種,對於我們來說不太合口味
⭐️澳洲五花趾
⭐️脖仁
⭐️皇帝菜
⭐️金菇菜
其他肉類和蔬菜就正正常常,大家可按個人口味選擇。
2022-03-26 365 浏览
早一晚明明book左台,準時到,前一個客walk in 比佢坐埋最後一張台望入去仲要個個都岩岩先撻著個爐 同我講等下一張 咁book黎做咩 門口個男人竟然一句叫我等下張就想打發我走係咪依家book位有8折就唔留位,做左 walk in 生意先?咁你要賺錢就唔洗開booking啦。肉9酸。成個集團咁多分店都咁樣管理?難得放假搭咁遠車黎,好失望建議大家呢間野係唔好做booking唔會再幫襯一一一一一一一一一一一一一一

望入去仲要個個都岩岩先撻著個爐 同我講等下一張

咁book黎做咩 門口個男人竟然一句叫我等下張就想打發我走

係咪依家book位有8折就唔留位,
做左 walk in 生意先?

難得放假搭咁遠車黎,好失望
建議大家呢間野係唔好做booking
唔會再幫襯
一一一一一一一一一一一一一一

2022-03-26
2021-12-20 321 浏览
天氣咁凍,淨係諗到打邊爐🍲。今次,係我第一食616 打邊爐,之前就食過幾次個晏晝set lunch,都覺得好好食。今次,有其他friend 食唔到辣,我地就叫左”鴛鴦青花椒牛骨湯” 。好慘丫,我甘Q喉嚨痛😷,食唔到個Friend 強烈介紹青花椒辣湯,一路滾一路聞到浸香味🤤🤤。今次,仲叫左好多款唔同嘅牛肉,出面食唔到嫁。 牛朴肉 - 肉味香。 匙柄 - 肉好 soft 當然我哋就唔只叫咗咁小野啦,仲叫左”滑尾龍” - 🥚液,撈落啲牛肉到。嘩!! 真係好似佢介紹咁,滑個sir滑梯,超正丫。 未食完,即 encore。差啲唔記得咗,”牛根丸”都正,彈牙得來有少少爆汁。 食完呢餐,真係滿足的一天。

鴛鴦青花椒牛骨湯

今次,仲叫左好多款唔同嘅牛肉,出面食唔到嫁
。 牛朴肉 - 肉味香。 匙柄 - 肉好 soft

• 滑尾龍