2011-01-03 26 浏览
12 月 8 日 After 5 換新梳化、換新掛畫、換裝飾,感覺煥然一新 ~鵝肝牛柳配紅酒汁,鵝肝終於都返黎喇,如果可以跟以前一樣用超肥美鵝肝配法包就好喇,好懷念。今次依味菜既肥鵝肝只有三份一件,好想食多啲呀,好肥美,外層煎得香脆,裡面軟棉棉入口即熔,超正,好味過好多西餐廳。因牛柳較厚身,所以 order 五成,怕叫三成肉裡面唔夠熱。好濃郁既牛肉味,肉汁直程滴出黎,好 juicy 呀。法國爐燒春雞,淡口、但肉質都算嫰滑。廚師哥哥稱因今日剛運到,所以未醃得入味,聽日就完全唔同架喇。巴馬火腿薯仔沙律,我本身唔多好薯仔,但試左一啖,好香口美味,應該係撈左牛油、忌廉同煙肉,好味。用巴馬火腿卷住黎食,咸香配薯仔沙律好配合。Irish Rock & Pearl oyster 生蠔,超新鮮肥美,非常鮮甜,加少少鮮檸,整隻啪入口,兩款都好 creamy,Pearl 較軟棉、較 creamy;Irish Rock 較爽口、較濃味,就算食完成打,都仲想添食。墨魚籽煙三文魚天使麵配芝士忌廉汁,本人食唔到生洋蔥,唔記得叫走洋蔥,好強烈既洋蔥味。以前會將煙三文魚砌成玫塊花,整齊地放係碟中間的,味道緊要,但賣相

墨魚籽煙三文魚天使麵配芝士忌廉汁,本人食唔到生洋蔥,唔記得叫走洋蔥,好強烈既洋蔥味。以前會將煙三文魚砌成玫塊花,整齊地放係碟中間的,味道緊要,但賣相同樣重要。如果今晚好忙的話都情有可原,但係依家無咩客乍喎。

芝士焗巴馬火腿配法包,今次特地轉用軟墊既麵包代替硬掘掘既法包,口感更舒服、味道更好,好好味呀。但有點喧賓奪主感覺,芝士味完全蓋過巴馬火腿既咸香啊。

鵝肝牛柳配紅酒汁
法國爐燒春雞
巴馬火腿薯仔沙律
Irish Rock & Pearl oyster 生蠔
芝士焗巴馬火腿配法包
今晚想食西餐,係大埔當然首選係我成日去既 After 5 啦 ~ 今次本想比 4 分,但係個意粉失手要扣分喇 ~ 正宗意大利粉只係煮七至八成熟架乍 ~美式煎三文魚,前得好香口,表層脆脆的、裡面熱騰騰,而且肉質鮮嫰多汁,好味。搾啲鮮檸汁,好 fresh 既感覺,正。拿破倫扁意粉,上次就剛得剛好,但今次煮得太腍喇,直頭已經超過十成,本人最愛係八至九成熟。味道方面,酸酸甜甜好開胃,加埋辣椒仔仲正。咖喱豬扒配燒菜,特別地用串燒方法上菜,menu 上面無提及。出奇地豬肉味濃、肉汁亦鎖得很好,咬落表層脆脆地,裡面就軟棉棉。咖喱香濃,而且不辣。整體配合得剛好,好味。安格斯西冷配紅酒汁,口感比肉眼實淨、有咬口、牛肉味更濃。今次叫七成熟都不失嫰口感覺、肉汁豐盈,好好味。大蝦春卷 prawn spring roll,新小食,原隻大蝦連蝦膠釀入春卷皮裡面,炸得乾身又香脆,完全無油膩感,蝦肉蝦膠彈牙又熱辣辣、啖啖肉,必試。

美式煎三文魚
美式煎三文魚
咖喱豬扒配燒菜
安格斯西冷配紅酒汁
大蝦春卷 prawn spring roll
After 5 除左主打紅酒外,仲有招牌牛扒、羊架、生蠔架 ~唉,今晚又洗千七,要控制吓自己呀,我要慳錢 ﹗我要儲錢呀 ﹗我要出車呀 ﹗紅酒一支、白酒一枝、六杯 shooter、連骨安格斯肉眼扒、15 隻生蠔、爐燒雞中翼、咖喱芝士手切薯。生蠔 ~ Pearl & Scottish,即開生蠔,唔會開定,超新鮮好味,juicy & creamy。我既第二最愛 Irish rock 賣晒,而最愛既 ribbon point 等左兩年都返唔到貨。所以今晚唯有食住依兩隻頂住先啦,依度既生蠔質量,好過出面好多酒店既自助餐,物超所值 ﹗連骨安格斯肉眼扒 ~ 鮮嫰多汁,香濃牛肉味,只需略醃慢煎,配以紅酒汁,正到痺。今次介紹比個朋友食,佢讚不絕口,必會多多幫襯。爐燒雞中翼 ~ 醃得入味非常,焗完仍鎖住肉汁,幾好味啦,只係雞翼菜式較普通。咖喱芝士手切薯 ~ 將新鮮薯仔切角烚熟,再鋪上芝士焗,最後配上淡咖喱,新鮮薯仔香味同口感比機製好百倍,無得比。

生蠔 ~ Pearl & Scottish
bill
2010-11-20
生蠔 ~ Pearl & Scottish
bill
2010-11-21 20 浏览
好少可味道比滿分,不過今次真係無得彈,超水準 ﹗連骨安格斯肉眼扒配紅酒汁加燒菜,有左前幾次經驗,今次多番叮囑彬彬師父唔好咁咸,輕手啲,所以真係非常滿意。三成熟,口感非常軟墊、牛味非常濃郁,肥瘦適中,好好味。燒菜既脆肉瓜同茄子都熱辣辣,夠薄且全熟透軟棉棉,好正。汁濃味香,天依無縫。
好少可味道比滿分,不過今次真係無得彈,超水準 ﹗

2010-10-15
2010-11-14 28 浏览
以 HKD200 - HKD 300 既牛扒黎講,After 5 紿終係我 Top 3 list 裡面 ﹗價錢合理,質量滿意,好好味 ~焗澳洲羊架配黑醋汁,五成熟最好味,鮮嫰多汁,側邊深啡香香的、中間粉紅嫰嫰的。黑醋汁酸酸甜甜跟有香料既羊架非常配合,香濃惹味又開胃,一個人食兩三碟絕無問題,好味﹗連骨安格斯肉眼扒配紅酒汁,牛味非常濃郁,應該因為脂肪較多又平均,加埋條骨,係煮既過程中會令香味及牛味提升好多。但今次烹調時落味重手左,略為咸左少少。同埋今次件扒脂肪較多,仲一舊舊係正塊扒中間添。我要三成熟,但熟左少少,有差不多五成,還可以啦,當然比三成稍遜啦,味道、口感、肉汁、香味都係。

焗澳洲羊架配黑醋汁
2010-09-10
焗澳洲羊架配黑醋汁
連骨安格斯肉眼扒配紅酒汁
八點已開始係度飲酒打波,飲到醉醉地,突然行政總廚肥哥哥推介新到步既有骨肉眼扒,無所謂,咩都試吓啦,還掂只係下午同個客飲完茶到依家都無食過野,淨飲。分甘同味,個個試幾啖比啲意見,大家都好滿意,只係稍為咸左啲囉 ~連骨肉眼扒紅酒汁,剛到步未上 menu,肥哥哥推介,現時係依度最貴既牛扒 HKD280。當然又係要食 3 成熟,肉外都熱辣辣,非常好。口感非常軟棉棉又嫰滑,好濃郁既牛味,但脂肪較多。今次味道太咸,就算飲左酒都接受唔到。個汁既味道同濃杰程度好好,無問題,只係煎既時係落係扒上面既調味料過多,令味道偏咸。可能本身塊牛扒已有濃郁既牛味、脂脂比例較多,本身已帶有味道,所以調味時要加倍留意。重括黎講,份扒真係好靚,物有所值,希望下次再試時會給我驚喜 ﹗

連骨肉眼扒紅酒汁
2010-08-11
連骨肉眼扒紅酒汁
  • 生蠔、意粉、牛扒、芝士
2010-08-10 35 浏览
咖喱芝士手切薯,終於都食得返喇,因 menu 上面只有普通薯條,所以上次新黎無耐位妹妹落錯左比我,變左要食雪藏再造薯條。因朋友想食,所以我無要求加辣及咖喱要杰身要濃味。正常時咖喱香但味淡,薯仔粉口新鮮。我都係喜歡似前既煮法,咖喱芝士跟手切薯一齊焗好更香口更入味。拿破倫扁意粉,有辣肉腸同磨菇。唔知個拿破倫汁係自家制定係現成既,味道酸酸甜甜好開胃,有鮮蕃茄味。扁意粉烚得剛好,滑溜。汁夠緊緻,剛好鎖住係扁意粉上。食完整碟意粉,係唔會見到多餘既醬汁係碟上為之最好。

咖喱芝士手切薯
2010-08-06
2010-08-02 31 浏览
轉眼已係度幫襯左三、四年,一路睇住佢成長同改變,有變好既、當然亦有地方變壞啦 ﹗帶子墨魚籽天使麵配芝士忌廉汁,好稀、雜亂無執靚先出。每次都會排都靚一靚,咁多年都係第一次咁樣亂七八嘈出比我,雖然我知道今晚忙,但都要 KEEP 住水準先得架。味道夠,但個汁好稀,無鎖住係啲天使麵度,水汪汪。什菌新鮮好味、帶子雖煎得好香口,得太就有啲乾。天使麵口感滑溜,可以啦。扒牛柳伴露筍配紅酒汁,三成熟,我知係好難煮,但個心真係凍冰冰喎,算照食。肉質鮮嫰多汁、口感外脆內軟,好味。白玉瓜、茄子唔熟,好生,真係食唔到喇。露筍好新鮮嫰口,無渣,好爽 ﹗鮮蕃茄沙律,非常豐富即新鮮雜菜,眼見有五六種。只用黑醋、橄欖油調味較為單調,君啲芝士或檸檬汁會更好。

鮮蕃茄沙律
帶子墨魚籽天使麵配芝士忌廉汁
2010-08-02 38 浏览
扒牛柳伴露筍配紅酒汁,3 成牛柳最正,因牛柳好厚會好難做,今次都滿意既,裡面都夠暖,只有少少凍。用露筍苗好爽嫩新鮮、牛柳鮮嫰多汁、入口外脆內軟,燒脆肉瓜又爽又香又多水份、燒茄子軟棉棉,正﹗鮮蕃茄沙律,主要為黑醋調味,蔬菜都好新鮮,但咪道較單調,無咩層次咁。如果加點芝士,例如水牛芝士、刨點硬芝士,味道會更豐富﹗忌廉薯仔湯,飲唔出有薯仔味,只有忌廉味,有啲寡,自己加啲黑糊椒,多返少少層次先。但以普通餐湯白湯黎講,味道好好,係希左啲啫﹗太平凡喇 ~安格斯肉眼扒配紅酒汁,食極唔厭﹗我稱之為極上安格斯,夠份量、3 成熟軟棉棉、滑滑溜、牛味濃既香口 ﹗一絶 ﹗以依個價錢有咁高既質數,出面食唔到 ﹗芝士焗新西蘭紅魚,舊魚扒勁大件,啖啖肉,遠睇仲以為係蛋糕咁,烤得勁香,食落肉汁豐盈,睇頭睇都到滴出黎,好好味﹗好重魚味,又嫰又滑,實在太正﹗配菜有蘑菇、茄子、脆肉瓜,全部炒得香香的,熱辣辣,軟腍腍,太好味﹗

鮮蕃茄沙律
忌廉薯仔湯
安格斯肉眼扒配紅酒汁
芝士焗新西蘭紅魚
2010-07-25
安格斯肉眼扒配紅酒汁
芝士焗新西蘭紅魚
今晚收工又係食自己,悶悶地,都係去返我既私人飯堂食喇,鋸件扒、嘆返幾杯紅酒先 ~ 平時一定會坐梳化位,坐吧枱同職員吹下水先 ~安格斯西冷扒,三成熟,嫩滑無比,正。鬼佬扒西冷口感較實淨、有趙口,但勝在完全無醃過,保存天然牛肉既籤維、味道。美國安斯西冷超濃郁牛味,無欺場,倍碟燒菜脆肉瓜及茄子,熱辣辣、新鮮又足滿水份﹗今次有少少失手,落調味料重手左,比較咸左啲﹗但總括黎講,以依個價錢,比起市區好多餐廳好好多倍﹗

2010-06-29
2010-06-12 50 浏览
悶悶地又唔想返屋企發呆,落去食個晚飯、飲返支紅酒、打幾舖 pool,relax 吓先,雖然成日食,但暫時都還未食厭既 ~老虎蝦併龍脷柳配磨菇忌簾汁,蝦夠大碌、肉質新鮮彈牙、殼炸得香脆、蝦頭勁多膏,好味﹗龍脷柳尚算可以,係覺得咸左少少啫。個汁好香滑,個個都鐘意﹗燒美式豬仔骨,炆得好腍、醃得入味、個汁酸酸甜甜好開胃,個人只係唔喜歡豬仔肉既口感好散,無趙口,可能因為煮完急凍而又雪得太耐,之後再番煮既關係。不過總括黎講係好好味既﹗係可選之一﹗咖喱芝士薯條,一般情況咖喱係淋係薯條上面出,不過今次特別要求分汁。好香芝士味、咖喱微辣,好得意既配搭而好味道。我多數會要求要手切新鮮薯角,好討厭機造雪藏薯條,新鮮口感更粉、更香薯味,唔知點形容,總之好食過雪藏好多好多啦。

老虎蝦併龍脷柳配磨菇忌簾汁
燒美式豬仔骨
咖喱芝士薯條
2010-05-31
老虎蝦併龍脷柳配磨菇忌簾汁
燒美式豬仔骨
咖喱芝士薯條
  • 燒美式豬仔骨、芝士併盤、老虎蝦
2010-05-18 59 浏览
虎蝦龍脷柳卷配什菌忌簾汁,係其中一味我最喜愛既海鮮,虎蝦又大碌,肉鮮彈牙、炸到脆卜卜,蝦頭夠大又多膏仲有唔少肉食。龍脷煎得香香的,又軟滑,配埋個忌簾汁,正到痺呀,卷住一齊食,兩種口感,正呀。Menu 上面無架,要熟客先知,每次叫都感到痛痛地,HKD280 兩件,不過好食最緊要 ﹗

虎蝦龍脷柳卷配什菌忌簾汁
2010-05-17
虎蝦龍脷柳卷配什菌忌簾汁
  • 豬肋骨、鵝肝、雞牛羊串燒、澳洲羊架、法國田螺釀磨菇
2010-05-16 57 浏览
因為依間係新界北區少有既清吧,以 Wine 做主題,仲有免費 american pool 打,所以經常係度留連。咁多年美食依舊,好過市區多間名餐廳,物超所值,但係服務態度同召乎依家真係麻麻,以前我真係對首批職員非常滿意架,唉。。。煙三文魚沙律,用黑醋撈混,甜甜酸酸好開胃,用三文魚卷住食好夾。洋蔥牛尾湯,香甜可口,但有時候會重手左,太咸。虎蝦石斑柳配什菌忌簾汁,個汁勁好味,虎蝦巨形爽口鮮味又多膏,石斑柳口感結實,表面比較咸,什菌好新鮮,正 ﹗我既至愛極上安格斯肉眼扒配燒汁,3 成熟剛好、表面香脆、裡面微暖,肉汁豐盈、肉質嫰滑,HKD230,物超所極。係 Menu 度搵唔到架,要熟客先知道。啲咩 Dan Ryan's 呀、out back 呀、Mr. Steak 呀,收皮啦。

洋蔥牛尾湯,香甜可口,但有時候會重手左,太咸。

煙三文魚沙律
wine menu
set dinner menu
snack menu
pasta menu
  • 生蠔、安格斯肉眼扒、各款意粉
2009-02-16 208 浏览
約了女友在大埔慶祝情人節。原本打算去Olive食,但當日餐廳只供應情人節套餐,因沒有其他選擇的關係下便決定到其他地方吃。其實,在大埔要找一間有情調及質素的西餐廳真是少之有少。但在我們慢慢地搜尋下,最後讓我們找到這間Gastro Pub。這裡提供的情人節套餐,包括有:前菜-沙律,餐湯-番茄濃湯,主菜-燒羊鞍及香煎三文魚扒,還有甜品及餐酒(紅洒,白洒或香檳一杯)。店內的環境與一般的bar沒有分別。我們進餐的時候,還有其他人在Happy Hour中,只有一、兩對情侶選擇吃該店的情人節套餐。當侍應送上第一道菜時,我們感到十分驚喜。沙律呈一個心形,底部有芒果,木瓜,牛油果肉及些少綠葉,而頂部覆蓋了一層打成蓉的蟹肉。味道帶些少甜味及清新。等了一會兒,侍應又送上餐湯。我相信廚師用了新鮮番茄,將它打成蓉後,再煮成這個番茄濃湯。這個湯的味道較淡,並沒有想像中那麼濃烈。主菜方面,先上了羊鞍,份量看似較少,每碟只有兩細塊。從味道而言,羊鞍似乎略熟一點,不過伴碟的蔬菜看得出廚師的心思。然後緊隨後上的香煎三文魚扒,真是值得一讚。賣相十分吸引之餘,醬汁的味道也十分Creamy。Very Good!最後的甜品,簡直

最後的甜品,簡直是反高潮。當味覺仍思念着肥美的三文魚扒時,眼前已經出現了一個散上朱古力粉的金字塔。原來是一個由兩層Mousse及一層蛋糕,而外面包着朱古力塊的甜點。囗感非常特別,味覺一大享受。
最後,餐廳還向每一對戀人送上一只玫瑰花。多謝!
不論情人節晚餐價錢是貴或便宜,味道是否美味,最重要還是二人關係是彼此相愛。祝願每一對戀人好好戀愛!

番茄濃湯
香煎三文魚扒
極讚的甜品
番茄濃湯
香煎三文魚扒
極讚的甜品
2009-01-09 29 浏览
自間野開業果時我就一直幫襯到而家佢地唔自乜事呢幾年係咁轉晒D人廚房 , waitress waiter , 就連一間 bar 既主要人物都換走晒仲好記得 Steven 響果度做 incharge 果陣同D客有講有笑 , 留得住一大班熟客Biru 做 bartender 都較得D cocktail 有返咁上下質素果時我仲同個 friend 一晚飲二千幾三千蚊 shooter但自從走晒之後所有野都變得不知所謂Cocktail 難飲左 , 就連同客既 communication 都少左我曾經 ordered 過一杯 double baileys個 tb 俾我一杯 1/4 glass , 我問佢講 double baileys 係米得咁少佢話 "baileys 好濃架 , D冰溶左就岩架喇."聽到火都黎. 係個waitress走過黎打完場先唔同佢為果百零蚊計真係去LKF間"Tasting"試飲都多過佢
自間野開業果時我就一直幫襯到而家

佢地唔自乜事呢幾年係咁轉晒D人

但自從走晒之後所有野都變得不知所謂

佢話 "baileys 好濃架 , D冰溶左就岩架喇."
聽到火都黎.

係個waitress走過黎打完場先唔同佢為果百零蚊計

真係去LKF間"Tasting"試飲都多過佢
$200 (其他)
  • nth