2021-09-03 1102 浏览
中上環平時食飯時間想搵間舒適嘅餐廳真係幾難,呢日試咗一間幾有家庭feel嘅樓上越式小店,地方唔大,得幾張枱,但裝修簡約舒適,仲帶幾分少女風添😆 🌟招牌蟹肉湯河原本諗住叫招牌菜式應該冇死啦,點知味道只係一般🥲 冇乜食到蟹肉,連蟹肉味都冇乜🧐 不過清清地應該冇味精嘅😆🌟手工春卷春卷新鮮炸起,熱辣辣脆卜卜,仲好足料,味道亦都幾特別,唔似一般係其他餐廳食到嘅春卷,推薦👍

🌟招牌蟹肉湯河

🌟手工春卷
  • 手工春卷
位於上環商業區的樓上小店,在這裡嘆嘆越南料理,感覺好Chill💗店主是越南人,餐廳以家庭式經營,提供正宗越南美食💗 而且無添加任何味精👍🏼小店有8張用餐枱,佈置得很舒適,好有居家的溫馨感💗粉紅色玫瑰花牆 好有柔和感💗前方有大玻璃窗,景色開揚,仲望到小小維港海景。◾️安格斯生牛肉PHO$ 98去食越南湯粉,最鍾意食生牛肉河💗依到每碗越南粉嘅湯底都堅持用牛骨同豬骨自家熬製!入口真係好香濃👍🏼 牛肉用咗安格斯生牛肉片,肉質嫩滑又有牛味👍🏼◾️秘製香茅烤腩撈檬$ 88撈檬係店家嘅皇牌菜式之一💗賣相好吸引,而且份量十足 😍檬汁丶檬粉丶越南生菜+薄荷葉丶仲有燒過嘅腩肉~分開放喺個大碟上,烤腩用了秘制醬汁再加香茅醃製,即叫即烤,非常惹味,食之前將各樣材料放入碗仔,再加D檬汁攪勻👍🏼烤腩配以清爽滑溜嘅檬粉,沒有一丁點油膩感👍🏼好正💗◾️香炸假萋葉肉卷 $58將假萋葉包住已醃製嘅豬肉,然後油炸~假萋葉本身帶有一股胡椒辛香💗炸至薄脆,惹味可口。◾️滴滴咖啡 $25 (凍)以滴漏方式製作的咖啡,杯底預先放了煉奶,看著咖啡一滴一滴住下滴~好療癒啊💗等到咖啡滴完之後,就可以輕輕同底層嘅煉奶攪勻,有煉奶就唔使再加糖同奶了

◾️安格斯生牛肉PHO$ 98

◾️秘製香茅烤腩撈檬$ 88

◾️香炸假萋葉肉卷 $58

◾️滴滴咖啡 $25 (凍)

等到咖啡滴完之後,就可以輕輕同底層嘅煉奶攪勻,有煉奶就唔使再加糖同奶了~然後可以慢慢品嚐喔。入口充滿咖啡香,濃郁醇厚略有回甘,我好喜歡💗

◾️越式奶茶(凍)$22
茶味香濃,香滑甘醇,同樣很有風味。👍🏼

◾️無加一服務費

• 秘制香茅烤腩撈米
  • 安格斯生牛肉Phở
2021-02-17 1660 浏览
Every time I come here I have to order the pork belly 撈檬,the roast pork's flavour is superb, the noodles are still very 爽 and the portions are very large, all at a very reasonable price. The Vietnamese drip coffee is also very nice, almost chocolate-y in flavour.The decor is lovely with a nice view of the harbour. I particularly love the flower wall.Service is absolutely impeccable, the serving staff were all very friendly and patient.
  • 秘制香茅烤腩撈米
  • 手工春卷
2020-12-16 1450 浏览
早排睇蘋果介紹依間越南河,話係越南人開,所以就過嚟食lunch。食得越南河,就梗係要試佢碗生牛河啦。佢牛質唔錯,重牛味,無筋亦唔韌。不過湯底麻麻,唔算話好香或者清,似係溝咗嘢多過似係自己熬嘅湯,當然我唔知啦,但飲落麻麻地。至於份量都係偏少,無論麵定肉都少。我同同事之後因為唔夠而再嗌咗份春卷,春卷好夠脆同唔會太油,加埋啲配料都幾好味。環境方面地方唔算大,但枱與枱之間都算闊落,所以坐得都算舒服。同埋老闆們都好好禮貌。

2020-09-24 1957 浏览
中午時間堂食,人不多,環境輕鬆舒適乾淨。之前看媒體報道很欣賞店主單親母子的故事,親自嚐過後覺得是舒服但未到驚喜的一餐。無論是飲品還是撈米都最喜歡其中薄荷葉增添的層次,份量合宜,口味偏清淡加上薄荷清新所以易入口。招牌腩肉入味,雖然有肥有瘦但烹製方式令口感偏乾。小小缺點是撈米需要自己拿碗拌開,但白色小碗有些沒洗乾淨,因此找店家換了乾淨些的碗。價格上下午茶及近期外賣優惠似乎更抵。不過餐廳氣氛適合小聚談話,堂食也未必不可。
中午時間堂食,人不多,環境輕鬆舒適乾淨。
梅子蜜(?)
秘制香茅烤腩撈米
梅子蜜(?)
2020-08-01 1631 浏览
這間上環越南菜樓上鋪裝修很少女風,滿滿的粉紅色的,還有海景看,坐在這裡進食感覺很舒適悠閒。我和朋友一樣都點了雞絲扎肉pho,這裡的扎肉略嫌胡椒多了點,但是湯底是清甜的。下次有機會再試試其他菜色。

2020-06-30
午餐
2020-06-14 1325 浏览
唔想再食集團式越南粉?唔想食味精牛骨湯越南粉?咁就一定要來試下!。由越南人家庭式主理,同平時食開嘅越南菜餐廳唔一樣:呢度佈置似屋企+cafe多啲…簡潔優雅而又好relax,仲有一大幅花花牆裝飾,打卡岩哂!唔好睇佢小小上樓舖,好多熟客來+小食好搶手。我去嘅時候係下晝兩點已經無哂小食拼盤!最後揀咗蒜香雞翼,味道都唔錯。。我推介湯麵一定要試[老ME招牌蟹肉檬粉],湯底用新鮮蕃茄&豬骨清湯整。唔係平時食開成個橙紅色個種蕃茄湯底,我勁中意呢種清湯!酸酸甜甜入囗好順!重點係《無味精!》,仲有大大舊蟹肉蛋餅等你啖啖湯檬都食到!。另外[牛坑腩雞絲PHO],牛坑腩比較細片不過牛味香濃!河粉幾滑口,配料份量都好足料!湯底亦係天然 #真材實料 嘅味道!。最後就一定要試越南[滴滴咖啡]。我第一次飲,朋友話做得幾正宗!咖啡慢慢滴落已放煉奶嘅透明杯,之後就可以加冰搞拌慢慢嘆。咖啡味香濃帶少少微酸,應該係用煉奶嘅原因。。全餐最有印象就係個蟹肉檬粉!食完幾日已經好想再去食!要mark低帶大哥去試下!
唔想再食集團式越南粉?
唔想食味精牛骨湯越南粉?
咁就一定要來試下!

重點係《無味精!》,仲有大大舊蟹肉蛋餅等你啖啖湯檬都食到!

• 牛坑腩雞絲Pho
2020-06-08 802 浏览
ALO ALO Vietnamese's Cafe呢間位于上環一帶既樓上越南餐廳。由越南人家庭式打理,所以餐廳佈置得偏住家風,但都非常精緻,而且座位寬闊坐得舒服,一入去就見到一片花牆,幾靚介紹返食物先牛坑腩雞絲河粉$88牛坑腩份量都幾多吓,而且肉筋部分分明,但牛味唔系太濃。湯底的確偏淡,後來見到menu 底部寫著所以食物都系無添加味精,有呢份堅持的確值得欣賞但都希望可以keep返個味道,唔好失左平衡。香蒜雞翼扎肉湯檬$68雞翼新鮮炸出,但蒜唔系幾出,但整體是炸得好食既。扎肉食到一粒粒的黑椒粒,唔錯既配對。小食拼盤$78有雞翼、春卷、香炸假蔞葉肉卷,春卷食落有點像酒樓的腐皮卷,炸完之後食落更加脆,值得一讚既系即使放多一陣依然保持到脆脆的口感,但食唔到太多舊,因為食两舊就真系飽曬而且有些小膩滴滴咖啡$22呢個系越式滴滴咖啡☕底部放有煉奶🥛不是我叫的而且之前未飲過,飲左小小味道都過得去檸檬水(跟餐)提多句:用餐體驗系最正的,餐廳有搓手液提供店員服務態度超級好而且好nice,不愧是自家經營才有的風氣上環永樂街1-3號世瑛大廈13樓1301室
ALO ALO Vietnamese's Cafe
2020-06-06
午餐
  • 牛坑腩雞絲Pho
2020-05-20 807 浏览
以前係上環返工成日都係去世瑛大廈食lunch貪佢既上樓餐廳係特色小店唔係連鎖店之後轉左工之後就少左黎今晚放工後同RN食晚飯就黎左呢間開業半年左右專食北越菜既餐廳試下.同一般傳統既越南菜餐廳嘅設計好唔同呢度行嘅路線係精緻住家風多一啲入到去有一大幅花海裝飾仲好好彩有得坐係花海前面張枱.超級中意食湯麵既我出奇地最中意既係佢地既小食拼盤($78)入面有兩隻超香口金黃色既炸雞翼兩粒口感似紫菜卷既假蔞葉肉卷同兩條春卷兩者既餡料都好豐富一路食一路驚嘆仲有兩片札肉厚身味道不俗仲配以越南傳統酸甜醬汁同埋辛辣醬夠正宗.湯麵套餐方面呢老ME招牌蟹肉檬粉配熱柚子蜜($88)湯底有新鮮蕃茄片酸酸甜甜但係就唔係行南越濃郁厚身既蕃茄蓉湯底而係以少量茄汁配襯豬骨湯所以顏色上比較清口味方面我覺得相比PHO會算係偏向較重口味再望真啲中間有佢地大大塊既招牌蟹肉蛋餅鹹香味都幾突出既仲有好多其他配料好豐富.牛坑腩雞絲PHO配滴滴咖啡($88 + $22特飲)河粉都算滑身配料份量都好足料我幾中意佢地用牛坑腩夠特別唔使成日都係得牛腩揀滴滴咖啡好正宗咖啡慢慢漓入放左煉奶嘅透明杯滿左之後就可以倒入去冰杯入面成為凍飲不愧係特色飲品味道方
以前係上環返工成日都係去世瑛大廈食lunch

呢度行嘅路線係精緻住家風多一啲
入到去有一大幅花海裝飾
仲好好彩有得坐係花海前面張枱

超級中意食湯麵既我
出奇地最中意既係佢地既小食拼盤($78)
入面有兩隻超香口金黃色既炸雞
兩粒口感似紫菜卷既假蔞葉肉卷同兩條春卷
兩者既餡料都好豐富一路食一路驚嘆
仲有兩片札肉厚身味道不俗
仲配以越南傳統酸甜醬汁同埋辛辣醬夠正宗

湯麵套餐方面呢
老ME招牌蟹肉檬粉配熱柚子蜜($88)
湯底有新鮮蕃茄片酸酸甜甜
但係就唔係行南越濃郁厚身既蕃茄蓉湯底
而係以少量茄汁配襯豬骨湯所以顏色上比較清
口味方面我覺得相比PHO會算係偏向較重口味
再望真啲中間有佢地大大塊既招牌蟹肉蛋餅
鹹香味都幾突出既
仲有好多其他配料好豐富

牛坑腩雞絲PHO配滴滴咖啡($88 + $22特飲)
河粉都算滑身配料份量都好足料
不愧係特色飲品
味道方面越南咖啡本身偏苦澀
所以撞入煉奶就起到平衡既作用
2020-04-21 431 浏览
店舖裝修設計比較舒適好似家的感覺, 牆壁設計花花世界不少少女歡心可以影返幾張相,原來ALo ALo 越南話意思 歡迎光臨好特別,同埋食品湯底❎味精❎添加劑 食得健康啲❥ ❥ ❥老ME招牌蟹肉檬粉食得太多越南菜其實依度加入新元素去自家招牌菜加入蟹肉餅 ,秘製香料增加肉質鮮味層次好豐富 ,配料仲有魚肉片,豆卜,蝦米同埋蒽花特別香濃,麵底我揀選檬粉比較幼身好爽口,真心推介❥ ❥ ❥安格斯生牛肉pho 河牛肉無錯係安格斯牛超重牛肉味,配料加入芫茜同蔥,再配埋洋蔥🧅係靈魂精髓,提升牛肉湯味道,用幼身河粉滑滑已不會過腍,好味❥ ❥ ❥手工春卷呢間係用手工制即叫即炸,炸好春卷皮好薄裏面餡料好足料又夠脆,點埋魚露醬汁,鮮味提升,推介❥ ❥ ❥鹹檸七啱而家呢個時候飲鹹檸七舒緩喉嚨,酸酸甜甜又解渴❥ ❥ ❥青檸梳打青檸微微酸加入有氣梳打,夏天飲透心涼

店舖裝修設計比較舒適好似家的感覺, 牆壁設計花花世界不少少女歡心可以影返幾張相,原來ALo ALo 越南話意思 [Hello Hello] 歡迎光臨
好特別,同埋食品湯底
❎味精❎添加劑 食得健康啲

鹹檸七
啱而家呢個時候飲鹹檸七舒緩喉嚨,酸酸甜甜又解渴

青檸梳打
青檸微微酸加入有氣梳打,夏天飲透心涼
2020-04-17
  • 安格斯生牛肉Phở
2020-03-30 317 浏览
成日喺屋企都唔知食咩好 所以今日呢 就直接買咗一間新開越南野嘅外賣做晚餐 返嚟同小朋友同埋老公一齊食 間餐廳係阿妹推介嘅 或之前晏晝食過 覺得幾好食 好似係一對母子經營嘅小店係呢一個世勢下 小店真係唔容易生存 就當支持下佢哋 黎試一試係咪真係好食。我哋揀咗外賣自取 黎到見到餐廳其實環境好靚不過而家唔係好適合帶小朋友出街 所以我哋就直接買返屋企我地一共買左三樣野 有牛坑腩雞絲PHO 香葉龍躉泡飯同手工春卷。返到屋企啲嘢食仲熱 龍躉雖然唔厚 但彈牙量都多 兩個小朋友好中意 我就最中意味道比較清嘅牛坑腩雞絲PHO 一d都唔油又好食 老公就最愛香口嘅手工春卷 整體黎講係一間一家大細都鍾意嘅食店 下次可以encore。ALO ALO Vietnamese’s Cafe (上環)上環永樂街1-3號世瑛大廈13樓1301室

上環永樂街1-3號世瑛大廈13樓1301室
2020-03-27
15 分钟 (外卖自取)
北越帥哥和他們的特色北越粉~~~餐廳地址:ALO ALO Vietnamese’s Cafe (上環)餐廳名稱:上環永樂街1-3號世瑛大廈13樓1301室~~~今日中午行了去上環嗰邊同大舊食午餐 之所以特登行咁遠食午餐係因為有朋友話俾我哋聽 個度最近開左間北越風格越式餐廳 而個男店員仲好靚仔!!😆我同大舊講完之後 佢話唔信有人靚仔過佢 所以我哋就嚟咗望一望男店員嘅真身😂~~~黎到之後由於男店員戴住口罩 我哋只係見到佢隻眼不過佢個雙深邃嘅眼神 看來有啲似吳彥祖又有少少似梁朝偉 應該都真係靚仔嚟🤓~~~望完靚仔之後 就開始仔細咁望下餐廳 餐廳雖然座位唔算太多 但裝修卻很別緻 一進門口的左邊一大片花牆 非常漂亮 而最遠處即是一大片玻璃感覺非常開揚 而且還能看見一些海景 ~~~⭐老me招牌蟹肉檬粉 :寫住「招牌」所以我哋就叫咗一碗試下,這碗檬粉很特別 是我們沒有吃過的越式菜 中央有一塊正方形類似肉餅的東西 我估就是他們的招牌蟹肉蛋餅 吃著鹹鹹香香 非常惹味 還有一些開胃的番茄 酸甜開胃 令人越吃胃口越好~~~安格斯生牛肉pho. :上面好多生牛肉 而且河粉也很多 清清地嘅牛肉湯 喝著感覺沒有味
北越帥哥和他們的特色北越粉
餐廳名稱:上環永樂街1-3號世瑛大廈13樓1301室

~~~
安格斯生牛肉pho. :上面好多生牛肉 而且河粉也很多 清清地嘅牛肉湯 喝著感覺沒有味精 牛味也不淡也不太濃 喝下去感覺很舒服 就像媽媽煮的牛肉湯~
~~~
他們的午市套餐還配有飲品 我們就叫了一杯熱柚子蜜 和一杯滴滴咖啡 柚子蜜濃淡剛好 而滴滴咖啡則非常濃郁 令我們整個下午都非常提神
~~~
推薦度:🔥🔥🔥🔥🔥🔥🔥🔥🔥(10🔥最高)
2020-03-20 160 浏览
倖存者對越南菜無咩太大喜好,不過倖存者嘅同事絕對係越南菜嘅頭號愛好者!每日Lunch諗食咩,越南菜一定榜上有名。今次黎到上環呢間充滿住家溫馨感覺嘅小店,一入門口唔係堂皇華麗嘅裝飾、唔係閃閃發光嘅獎牌、唔係有邊幾個明星黎過嘅相,而係以純白為主調,一切用簡約同木系做主題嘅親切和諧住家格調。生牛肉湯Pho 最值得讚賞嘅係湯!Pho評分準則有三:湯、粉同香料,其中最湯最重要!相信大家對味精湯唔陌生,好多人為求湯濃味,不斷加味精,食落越黎越口乾。但呢到唔會,清清甜甜湯底,少許豬骨味再加上香料勾出湯嘅昇華,令成碗Pho 生色不少。雖然生牛肉肉質同味尚有改進,但倖存者仍然欣賞整體!少少hints! 餐廳仲有啲自家製啲類似鳥結糖,人手製作,好好好好好食!Hidden Menu (好似係柚子蜜

生牛肉湯Pho

柚子蜜
之前見朋友介紹過呢間係上環嘅樓上越南菜,望到維港海景之餘,入邊嘅裝修亦都非常之少女風,有一大幅花花打卡牆,仲有一啲越南嘅裝飾物可以影吓相。今日就同朋友上咗嚟呢度食過午餐。呢度主打係北越嘅菜式,口味唔似南越咁落咁多香料,味道偏向自然,越南粉呢類菜式,通常用清湯處理。店名Alo Alo原來係越南嘅Hello Hello嘅意思。環境果然係朋友介紹咁樣,打卡一流呀。另外值得一讚嘅係,呢度有酒精可以消毒雙手,夠晒衛生。我哋今日就點左一款老ME招牌蟹肉檬粉($88),同埋一款牛坑腩雞絲Pho($88),小食揀香炸蔞葉肉卷($48)。我呢碗蟹肉檬粉,蟹肉同一啲肉碎一齊,就喺面頭自己攪開,食落都幾有蟹肉味。個湯嘅味道幾清,而且感覺自然,原來係因為呢度唔落任何味精或者添加劑。朋友嘅牛坑腩雞絲河粉,朋友都大贊正呀,唔使幾分鐘就秒速清曬湯都飲埋。我哋嘅小食,出面係用一啲平時少見嘅可食用葉包住,入面係一啲肉碎,所以都幾飽肚,雖然係炸物,但係都唔算油膩。午市本身跟熱檸水或者熱柚子蜜,我哋就叫咗杯熱柚子蜜,另外加$20就試吓呢度嘅滴滴咖啡。越南嘅滴漏咖啡唔係落奶,而係落煉奶,咖啡嘅味道都幾香濃,飲完精神為之一振。

另外值得一讚嘅係,呢度有酒精可以消毒雙手,夠晒衛生。

牛坑腩雞絲Pho

香炸蔞葉肉卷

2020-03-09
牛坑腩雞絲Pho
香炸蔞葉肉卷
尋日出去上環攞野,記得之前朋友介紹上環開左間越南餐廳,順便又去可以試下聽落以為冇乜特別呢😎其實餐廳係主打做北越嘅口味(真係未試過😋) 入到嚟第一時間店員比酒精我消毒雙手,店員自己都齊齊消毒😘👍跟住就比一道大花墻吸引住🌸好靚嘅粉紅色🌺 可惜坐唔到嗰個位影相,因為有人坐緊😝,環境好舒服仲有好大嘅玻璃窗, 平時lunch過嚟食飯又可以放鬆下,睇下我今日食左咩😍。.❤老ME招牌蟹肉紅河粉第一次見到有呢款口味😋以前去食越南野次次唔係食雞翼就係豬扒,認真有d悶😪但呢到竟然有蟹😍啱晒我蟹后啦~即叫✌平時食麵第一時間我一定會試左個湯底先,因為湯底係成配麵既精華😋啖湯好鮮味仲有蟹香呀😮原來係加左老闆自家祕制蟹膏油👍的確好特別,每一啖都有蟹鮮味,豆卜吸晒湯既鮮味yummy,真心必試推介❤小食拼盤 小食拼盤老闆介紹扎肉係由越南運過嚟既,好認真🎉春卷入而大大粒馬蹄,好味道😋而且用料十足,好有越南風味。.❤ 滴漏奶茶好得意,因為見到係橙色😄同平時香港飲既奶茶唔同,茶味清得嚟好香,有少少似平時茶餐廳既茶走(即係加煉奶唔要糖),用料都係由越南運嚟架😋 . ~而家每日12-3pm外賣自取仲有8折優惠,附近做野既朋友仔

❤老ME招牌蟹肉紅河粉

❤小食拼盤
❤ 滴漏奶茶
~而家每日12-3pm外賣自取仲有8折優惠,附近做野既朋友仔可以有多個好選擇喇👏

📍ALO ALO Vietnamese's Cafe
上環永樂街1至3號世瑛大廈13樓1301室