最近都喜歡上肉肉肉,每次晚餐都是紅肉的東西,今天跟朋友敘舊我都係找吃肉的晚餐,因為跟朋友很久沒見,朋友也約在旺角,同時據說這家餐廳環境很舒適很適合聊天,所以我早早就去餐廳 “霸位” 大家都知道在旺角吃東西 沒訂位的通常要等個 一兩小時。 門面好有特色,一看就看的到了!餐廳職員會在門口接待,而且重樓上帶到座位,已經很少餐廳有這種服務了! 果然,早到就不怕沒位置! 餐廳不是很大,但是桌子與桌子之間的是有距離的,絕對會有私隱,而且不怕被旁邊人碰撞,或打擾到喔!前天去了一家餐廳沒有完全是零距離,要是那樣寧願去茶餐廳,所以 Amour Green 要值得一讚喔! 我朋友是生蠔 lover,經職員介紹有新鮮生蠔是今天剛到的,我朋友眼睛簡直是發亮,好吧,那我們就點了一份生蠔來做 頭盤咯~ 生蠔很新鮮肥美,那個醬點上後味道更出! GOOD 野! 為免麻煩,我們就點 “法式7 道菜晚市套餐” x2,因為選擇困難症的我我是不想一份一份的來去點~ 以下是我們這次晚餐的選擇: 頭盤: 青蘋果鵝肝多士,煙三文魚番茄他他 然後他們會包了 是日餐湯,油醋沙律,香草包 經過職員介紹,我們加錢換了當天的蘑菇湯為龍

頭盤: 青蘋果鵝肝多士,煙三文魚番茄他他

然後他們會包了 是日餐湯,油醋沙律,香草包

經過職員介紹,我們加錢換了當天的蘑菇湯為龍蝦湯 呵呵 夠豪爽!

選擇主菜有困難,職員說他們家的慢煮是推薦的,所以我們就看 Slow Cook 那幾個來選

主菜:澳洲和牛面肉,香草紅酒牛利

飲品方面我就點了推薦的 Mix berries Smoothie, 我朋友就點最 standard 的 熱柚子蜜

Mix Berries Smoothie 味道很香,特別是加了 cream on top 讓 smoothie 更滑,一開始下單時我擔心會很甜,喝過後感覺很不錯,不會好像外面的太甜,估計是現打,味道很 Berry Fresh

熱柚子蜜 就是這樣咯,估計都跟外面其他店是一樣,所以我每次去外面特色餐廳吃飯,絕對會點 不一樣的東西

煙三文魚番茄他他:煙三文魚擺設的很漂亮,味道剛好不會把三文魚的鮮味帶走

青蘋果鵝肝多士:wow 很有驚喜,鵝肝好肥美好香喔!前菜必點喔!

龍蝦湯,油醋沙律,香草包:龍蝦湯味道很重,很有龍蝦香味,但是有點鹹,所以如果是重口味的朋友可以試試,我還是喜歡蘑菇湯 呵呵

澳洲和牛面肉:這個其實是因為名字讓我們很有想法所以才點,“牛面肉” 嘛,光看名字就知道一定是有特色的東西,果然 慢煮的牛肉很嫩,吃起來很鬆軟,不會讓妳嘴巴會嚼到軟,味道很有特色,不知道如何形容那個味道,不是外面一般的味道咯我只能說

香草紅酒牛利:牛利是我超喜歡的食物,所以看到有牛利我就點了,這個也是沒有讓我失望,很香很香,牛利跟那個油在嘴裡面打滑,WOW,回味回味再回味,但是呢多吃就有點膩了,所以剛剛好 我是跟朋友 Sharing dish 所以當覺得膩的時候就吃完了,如果多人 share 的好選擇咯!

套餐甜品的是他們自家的 Cheese Cake,小小塊甜而不膩,好好吃喔,所以感覺不太夠,然後我們就再點一個 Oreo Mousse Cake 來品嚐

好環境地方讓我們從 7點半吃到 10點,又不會被趕客,又舒服,東西又好吃 肯定會再來的!

2016-11-17
  • 生蠔
  • 香草紅酒牛利
2016-11-18 161 浏览
是日放工後約了朋友黎到旺角食飯,睇到呢間餐廳有優惠又好吸引就入黎試試。新開張打卡優惠2人餐HKD258,真係幾抵下。青蘋果鵝肝多士及巴拿馬火腿配蜜瓜巴拿馬火腿配蜜瓜-咸跟甜的配合,令到火腿同埋蜜瓜既味道更為突出。青蘋果鵝肝多士-雖然鵝肝是比較油,但係就俾青蘋果既味道中和左,加上多士,3種口感係口腔形成左好豐富既層次感。澳洲黑安格斯西冷配薯菜叫左5成熟,外層好香的炭燒味道,肉質都挺好肉味也尚算濃郁,份量來說也好大份,可以說是價廉味美。紅菜頭意大利飯紅菜頭的味道平均地分佈在每一粒飯上,味道好香同埋清新,第一次食意大利飯,不知道是否飯都是比較硬身的,對食慣軟熟飯粒的我有一點點不太習慣,但整體味道十分可口。

新開張打卡優惠2人餐HKD258,真係幾抵下。

2016-11-16
2016-11-17 120 浏览
早幾天已經想來Amour green吃晚餐,可是訂不到位子>.<於是就改訂今天來吃個午餐吧~超喜歡Amour green的入口,好夢幻喔店裡也很舒適!!因為是平日的中午,而且我們很晚才到,所以人不多,可以跟朋友慢慢聊天芝士雞肉漢堡一開始還蠻怕那個雞肉會很乾結果是出乎意料之外的juicy耶漢堡看起來小小的但有兩大塊雞肉,女生吃就剛剛好加上超香脆的薯條,讚喔芝士肉醬意粉肉醬超多,店家一點都不吝惜超怕那種吃到最後只剩下乾巴巴的意粉但這個吃完意粉還可以一口一口吃肉醬,也太爽了吧!如果可以再多加一點芝士就完美了總括來說這餐真的很划算份量不算很多,對女生來說就剛剛好下次還是想來吃晚餐,我要吃生蠔!!!!
早幾天已經想來Amour green吃晚餐,

可是訂不到位子>.<
於是就改訂今天來吃個午餐吧~
超喜歡Amour green的入口,好夢幻喔
店裡也很舒適!!

因為是平日的中午,而且我們很晚才到,

所以人不多,可以跟朋友慢慢聊天
芝士雞肉漢堡

一開始還蠻怕那個雞肉會很乾

結果是出乎意料之外的juicy耶

漢堡看起來小小的

但有兩大塊雞肉,女生吃就剛剛好

加上超香脆的薯條,讚喔
芝士肉醬意粉

肉醬超多,店家一點都不吝惜

超怕那種吃到最後只剩下乾巴巴的意粉

但這個吃完意粉還可以一口一口吃肉醬,也太爽了吧!

如果可以再多加一點芝士就完美了

總括來說這餐真的很划算

份量不算很多,對女生來說就剛剛好

下次還是想來吃晚餐,我要吃生蠔!!!!
2016-11-15 344 浏览
去完聯合行街 朋友推介去附近一間餐廳晚飯因為係一堆舊式商鋪中間所以容易被忽略我幾鐘意門口綠油油既主題 迎合番amour GREEN 朋友話去過餐廳兩三次 最鐘意佢坐得舒服唔會迫 又夠靜 三五知己 兩小口子傾計談心一樣正果然無介紹錯 我地全程細聲講大聲笑 唔駛嗌交又唔會嘈到隔離對情侶我地行左半日街好肚餓所以決定要兩個七道菜既晚餐share食首先係前菜甜蝦他他我麻麻地呢個前菜 他他太咸鵝肝多士好好味入口即溶既鵝肝配多士真係絕配 仲有個小沙律減輕罪疚感一人食半塊真係唔夠喉今日餐湯係南瓜湯加埋香草包同油醋沙律我好欣賞個湯 夠熱又夠濃 想飲多碗主菜分別係豬胺配薯菜 侍應哥哥落單時問要幾成熟 原來慢煮既豬都有分 最初想要全熟 不過佢推介八成熟 會軟身多汁啲果然無介紹錯 切開𥚃面係淡淡既粉紅色而且好有豬味 食落唔會有渣 好軟身 老人家小朋友都食得海膽意大利飯賣相唔錯如果你怕腥就唔好嗌 因為海膽分量充足不過廚師好細心 只有小部分落左個飯 麻麻地海膽既朋友都可以品嚐個意大利飯加左菇同芝士好濃味有油香仲好creamy兩個人share唔會太滯話明7道菜 仲有飲品同甜品侍應哥哥再次推介我飲隔離枱杯綠色飲品 蘋
去完聯合行街 朋友推介去附近一間餐廳晚飯

個意大利飯加左菇同芝士好濃味有油香仲好creamy

兩個人share唔會太滯

話明7道菜 仲有飲品同甜品

侍應哥哥再次推介我飲隔離枱杯綠色飲品
蘋果汁做底加青檸 確實係清新之選 唔甜仲覺得有小小薄荷既香同清爽 正

好彩無俾綠色嚇跑

自家製既藍梅cheesecake都唔錯
當日有客人慶祝生日 餐廳可以幫手係蛋糕碟寫字 下次有朋友生日可以俾個驚喜佢

總括而言 我好滿意是晚晚餐 食足兩小時 大滿足 食物好味道坐得又舒服 呢間旺市中既綠洲很不錯 推介想要安靜環境既你

2016-11-01
2016-11-11 67 浏览
嚟開旺角買嘢經過呢個門口覺得好靚,成條樓梯中所綠油油嘅樹葉裝飾吸引左我落嚟呢間地庫餐廳,餐廳裝修環境感覺舒服,真係一個同朋友傾計嘅好選擇。見到個低溫慢煮lunch Menu,好奇之下叫咗呢個低溫慢煮10小時牛面肉,果然正!牛面肉夠晒林又入味醬汁,香濃配菜瓜類又爽口,再配合埋$30升級有湯沙律麵包蛋糕特飲,唔錯!下次一定來試埋低溫慢煮10小時晚餐!
下次一定來試埋低溫慢煮10小時晚餐!
2016-11-10 150 浏览
星期六中午,和媽媽到旺角探過姨媽後,就找個地方吃午飯。彌敦道上看到那花巧的瓷磚樣和綠綠的彷植物牆身,落幾級樓梯相信是這精緻餐廳的地方所在。星期六午市一時多,這間地底餐廳人流不算多,內在燈光光猛,點餐要到水吧前先付款後落單,格局有點像大學的餐廳飯堂。跟媽點了每人一個午市套餐,為媽點了個她喜歡的紅菜頭飯。*$30升級至套餐,多了忌廉湯,脆法飽,沙律和芝士蛋糕,每樣都精緻小份,連同主食剛好湊夠整個盤子,擺得飲飛機餐。紅菜頭意大利飯,粉紅色的飯未食已經吸先吸睛,意大利飯除了用上紅菜頭,還用上雞脾菇丁一起煮,增加咬口,吃起來沒有紅菜頭的甜味和青味,但卻有淡淡忌廉味。油封鴨腿,鴨腿叫不上肥美,肉質又未算嫰滑,不過香草味道剛剛好,更欣賞旁邊像雪糕般的薯泥,配上濃味的鴨腿很配。餐飲除了一般的檸茶檸水,也可以點這個紅糖薑茶,在這秋涼的日子更顯溫暖。雖然餐廳坐得舒適,但午市套餐兩個人埋單要差不多$250好像有點貴。
跟媽點了每人一個午市套餐,為媽點了個她喜歡的紅菜頭飯。

2016-11-05
2016-11-08 116 浏览
昨晚 和一位朋友到了旺角這間西餐廳吃晚飯 我們點了法式七道晚市套餐。店員亦有簡單介紹餐單上的食物。這兒環境也很清靜。最近迷上了煎三文魚的我叫了刁草三文魚扒作主菜, 我亦選了魚肝多士作為頭盤, 另外, 它亦有是日餐湯、沙律、迷你香草包。個人認為三文魚扒帶點三文魚油的汁, 頗惹味,但煎得老了一點。 吃過晚飯後我點了一杯綠茶拿鐵喝, 抹茶香滑味道濃郁,奶味頗重。
刁草三文魚扒
Green tea latte
2016-11-07
刁草三文魚扒
2016-11-04 537 浏览
這晚與友人聚舊,相約在旺角,大家都想找一間較寧靜的餐廳用餐,好好聊一下。在太子港鐵站步出大約三分鐘,我們來到了Amour Green的門口,發現餐廳位於地庫,門面給予我們整潔的感覺,餐牌的價錢也算合理,決定試試。店如其名"Green",在樓梯傍已有由綠色植物組成的主題牆迎接我們。踏入店內,發現餐廳的裝修很簡約,空間頗大.座位都很寬敞,店內氣氛寧靜,播著純音樂,是一個舒適的用餐環境,頗適合情侶和三五之己聚一聚。幸好我們到達的時間尚早,才不用等位。雖然餐廳是走簡約風,但在佈置方面也用心下了功夫,突出了餐廳的主題。餐牌上的食物總類繁多,我們都被法式七道菜晚市套餐吸引著,可以用平民價錢便可品嚐到低溫慢煮美食!早前上過烹飪課,導師曾提過"若以高溫烹調肉類會令肉質變硬,而以低溫煮食的時間雖然較長,但就能保持肉質細嫩。"那我們當然要嚐鮮嫩口感的低溫慢煮肉類!每個套餐都包括頭盤、是日餐湯、油醋田園沙律、香草包、主菜、甜品、餐飲。這晚的餐湯是忌廉南瓜湯,適逢Halloween,十分應節呢!忌廉南瓜湯入口香滑,有少量綿綿的南瓜蓉,不會太濃味。我們都喜歡把香草包沾一沾南瓜湯才吃,香草包汲取了熱湯會便得更滋味
餐牌上的食物總類繁多,我們都被
法式七道菜晚市套餐

每個套餐都包括
頭盤、是日餐湯、油醋田園沙律、香草包、主菜、甜品、餐飲
油醋田園沙律的用料新鮮,蔬菜爽口,把油醋和沙律菜伴勻後,味道更豐富。
是日餐湯、油醋田園沙律、香草包
頭盤方面,我們選了刺身甜蝦他他鵝肝多士

刺身甜蝦他他
選用了新鮮刺身甜蝦,肉質彈牙,配上脆口的多士吃,口感特別。伴碟的蕃茄和青瓜粒十分清新,使我們都很開胃。
切開
鵝肝多士
後,發現其滑膩多汁,但不會太油膩,也不帶腥,很有驚喜!
我們首先品嚐主菜-
澳洲和牛牛面肉
,我們點了七成熟,牛面肉上枱時色澤呈鮮紅,切開時已察覺到肉質非常軟腍,不花功夫便可將其切成數小份。入口時發現牛面肉帶足夠的牛汁,口感酥軟。加上滑口的薯蓉,我們都吃得十分滿足!
澳洲和牛牛面肉
品嚐了澳洲和牛牛面肉,我們立即試試
澳洲自然穀飼豬胺伴薯菜
。豬胺呈鮮嫩的粉肉色,肉質豐厚,賣相十分吸引!果然不負期望,豬胺與牛面肉一樣,肉質軟腍,比較起牛面肉的口感更彈牙,肉汁也相對較多。整體來說,其實兩份主菜味道和質素也是不錯的。
澳洲自然穀飼豬胺伴薯菜
大口大口吃過肉扒後,我們可以嚐一嚐甜品了,是芝士餅和曲奇口味的Dreyer's雪糕,由於份量不夠滿足我們的的甜品胃,我們額外點了
士多啤梨芝士餅
。士多啤梨芝士餅是一整杯的,賣相色彩繽紛,第一層放置了新鮮的士多啤梨,第二層和底層都是忌廉,第三層是可口的芝士餅,很有層次感。
芝士餅及Dreyer's 雪糕
最後,不得不讚
當晚的店員們一直都很體貼,會用心推介餐牌上的食物,經常為我們添水,也會關心我們對餐廳的意見,讓我們能夠好好享受豐富的一餐
凍檸茶
2016-10-31
芝士餅及Dreyer's 雪糕
凍檸茶
  • 澳洲自然穀飼醋胺伴薯菜
2016-10-27 635 浏览
呢篇食評既標題靈感係來自呢間餐廳既餐墊一聽到呢間餐廳個名就知係賣法國菜Amour係法文中有愛既意思我諗餐廳應該係想透過食物同客人傳達愛既訊息今晚既晚餐我點選左最近好流行既慢煮系列鵝肝多士好!奢!侈!呀!估唔到百幾蚊個餐頭盤會有鵝肝多士食鵝肝好肥美 淡淡都有鵝肝脂肪既油香味食完係感受到咩叫齒頰留香多士個質感係好香脆鬆化鐘意食鵝肝既人唔可以錯過龍蝦餐湯配沙律多士呢個龍蝦湯飲落去已經感受到好重既蝦味可能因為用料十足既關係除左蝦味之外 仲有蝦膏既甘味食得較為清淡既我就稍為覺得味道有啲濃但因為餐湯送上既時候係跟沙律菜所以沙律菜可以幫助中和濃味既餐湯呢個細心位要加加分!燈香鴨胸伴薯菜 $178最期待既主菜黎啦鴨胸經慢煮過程令肉汁鎖住食落比煎既鴨胸感覺上健康啲因為口感上少左份油膩感雖然隨碟附上沙律醬 但小妹覺得唔點會好食啲藍莓乳酪蛋糕食埋呢個自家製既甜品 為今晚呢個性價比高既晚餐做一個結尾
呢篇食評既標題靈感係來自呢間餐廳既餐墊

一聽到呢間餐廳個名就知係賣法國菜
Amour係法文中有愛既意思
我諗餐廳應該係想透過食物同客人傳達愛既訊息
今晚既晚餐我點選左最近好流行既慢煮系列
鵝肝多士

好!奢!侈!呀!
估唔到百幾蚊個餐頭盤會有鵝肝多士食
除左蝦味之外 仲有蝦膏既甘味
食得較為清淡既我就稍為覺得味道有啲濃
但因為餐湯送上既時候係跟沙律菜
所以沙律菜可以幫助中和濃味既餐湯
呢個細心位要加加分!
燈香鴨胸伴薯菜 $178

雖然隨碟附上沙律醬 但小妹覺得唔點會好食啲

食埋呢個自家製既甜品 為今晚呢個性價比高既晚餐做一個結尾
2016-09-24
2016-10-27 457 浏览
晚上與伴侶在旺角逛街,路過此店的,決定到此間未品嚐過的餐廳。餐廳雖不算太大,卻有種寬敞的感覺,燈光並不太強烈,卻有一種舒適柔和的氣氛。坐下後,店員為我們送上清水,原以為只是普通的清水,原來加有檸檬汁,望到玻璃的水壺內有數片檸檬。檸檬的清香,正給人提神及開胃的感覺。正不知如何選擇之時,店員為我們介紹,此餐廳以低溫慢煮的菜式最為吸引,其中以鴨腿及豬胺最為受客人歡迎,於是我們也點選這兩份晚餐。正等待之時,才發覺枱上的餐紙上,印刷著一個關於愛的序言,多麼的溫馨浪漫。不用等多久,頭盤已經送上,我們選了鮟康魚多士及鵝肝多士。鮟康魚多士,雖仍有丁點的魚腥味,更突出魚肉的香味,反顯得更立體感,紅色的小碗,非常精緻可愛。雖未吃過上等的鵝肝,這個入口即溶的感覺,加上鵝肝特有的甜香,已經著迷,真的令人一試難忘,難怪被稱讚美食中的美食。店員問及湯是否需要轉為龍蝦濃湯,可是是晚餐湯則是西蘭花湯,相比下,我們二人較喜愛菜湯的感覺,所以沒轉餐湯,可是這貼溫馨提示,倒是很貼心。餐湯是配上油醋田園沙律及香草包,色彩雖不是鮮明,感覺上很調和,看上去很舒適的,想必會很配合。油醋沙律較少吃,配上新鮮的蔬菜配很特色的口感。牛油

不用等多久,頭盤已經送上,我們選了鮟康魚多士及鵝肝多士。

鮟康魚多士

西蘭花湯 + 油醋田園沙律 + 香草包
油醋沙律較少吃,配上新鮮的蔬菜配很特色的口感。牛油及油醋味道非常配合,卻不濃,配著菜的清香,有互補作用。香草包浸一下菜湯再吃,味道與湯融合在一起的感覺。

主菜終於送上,先上的是澳洲自然穀飼豬胺,大大塊,滿厚身的,原以為會很難切開,也會較乾的。可是並不需太用力就已經可以切開,咬感非常好,肉質柔軟,肉味香,味道合適。
澳洲自然穀飼豬胺
正回味之時,法式油封鴨腿送上,味道濃淡適中,香軟嫩滑,肉質柔軟,原以為油封會很油膩,入口並不覺油膩,而且沒有任何不好的味道,還有點熔化的口感。
法式油封鴨腿
此時店主走來問及是否喜愛,原來豬胺是八成熟,才沒有又乾又硬以及獨特的口感,至於鴨腿油封只是處理時的手法,並沒有用油,所以保持肉質及口感。

正考慮甜品是芝士蛋糕還是雪糕之際,店主又走來,今早廚師完成自家研究的新甜品,要否轉換一下,於是我們要上焦糖蛋糕及藍莓乳酪蛋糕。

正方形的焦糖蛋糕,外形很是精緻。質地較一般焦糖蛋糕為實,入口第一個感覺是有點點焦香,帶點兒苦澀味,可是再嚐一口,卻感到焦糖的甜味,濃淡剛好,沒有一般焦糖蛋糕只有濃濃的甜味,口感個人覺得有點是有咬感的慕絲。
焦糖蛋糕
藍莓乳酪蛋糕,以杯送上,士多啤梨、藍莓及忌廉作伴,單是外表已經很好看,很吸引。藍莓乳酪味道很香,卻不過濃,而下層則是與木糠布甸相若,整體可口非常。
藍莓乳酪蛋糕
先送上餐飲為紅糖薑茶,甜品洽當,薑味並不濃厚,杯低還有一小片薑。
紅糖薑茶
另一杯凍飲為綠色,梳打水、青檸及檸檬汁,三種味道互相配合,沒有互相影響,當中有點點甜,卻又不會淡而無味的味覺感。
Green
店主給我介紹這個綠色的飲品,原加上青蘋果汁,原想給人由綠色帶出的清新感覺,稱為Green,也是廚師的新研究飲品,而味道正工就是廚師想出的。

每一道前菜,每一道飲品,店員也先為我們細心收下餐具,再送上下一道菜式或飲品,並不如一般餐廳全都放下,令人進食時也感覺很舒適,沒有擠迫的感覺,這種照顧客人的貼心,並不是常見的服務。

除了美食,舒適的環境,廚師為客人的口感與味道,也下了不少功夫,單是甜品也精心做出特色的,屬於自家的味道,可謂值得推薦。
鮟康魚多士
西蘭花湯 + 油醋田園沙律 + 香草包
焦糖蛋糕
紅糖薑茶
2016-10-25 109 浏览
係繁忙既旺角街頭竟然有個小花園餐廳整體環境俾人感覺好田園風好舒服!自己一個set lunch真係有少少寂寞😿所以要食好啲先對得住自己!大啡菇蟹肉漢堡$102依個set lunch 真係又睇得又食得!呢個餐真係好豐富有:田園沙律,蒜蓉包,南瓜湯,炸薯條,漢堡包,芝士蛋糕同熱咖啡。拆開個漢堡包入面好足料有好大塊炸蟹肉排,醃小黃瓜,蕃茄同生菜。個炸蟹肉排真係好厚而且炸得好脆,所有野夾埋一齊食嘅口感好好唔會好乾。真係啖啖蟹肉!而且價錢一啲都唔貴!
係繁忙既旺角街頭竟然有個小花園
餐廳整體環境俾人感覺好田園風好舒服!
大啡菇蟹肉漢堡
自己一個set lunch真係有少少寂寞😿
所以要食好啲先對得住自己!
大啡菇蟹肉漢堡$102
依個set lunch 真係又睇得又食得!
真係啖啖蟹肉!
而且價錢一啲都唔貴!

大啡菇蟹肉漢堡
  • 大菲菇蟹肉漢堡
2016-10-24 108 浏览
生baby 後便很難到外進食... 每次都急急忙忙... 難得放假相約三位好友要揾間舒服的餐廳 漫活一下叫三個set 可share慢煮牛面肉 $98牛面肉夠林又入味,醬汁香濃,配菜的瓜爽口加埋香香的牛油薯蓉芝士牛肉漢堡 $82雖然唔係專門食漢堡 既餐廳 ,但都有板有眼 漢堡牛唔會實dic dic ~ 加埋配製醬汁 好juice 薯條都係即炸 又熱又脆口烤鴨肉忌廉大通粉 $58忌廉汁好濃好厚身! 烤鴨肉切到粒粒 方便我咬 又唔靭。 不過我較鐘意軟身既長通粉 。如果通粉熱些更好!我地所有set 都加$30 升級! 南瓜湯好熱好濃郁既南瓜味 好正~ Rose smoothie 好令啊! 冰凍 滑滑既smoothie. Pineapple punch Iced oolong punch 三杯飲料都夠晒大杯,又夠冰涼,幾位女生可以坐定定傾下計 咁就一個下午了
叫三個set 可share
慢煮牛面肉 $98
牛面肉夠林又入味,醬汁香濃,配菜的瓜爽口加埋香香的牛油薯蓉

芝士牛肉漢堡 $82
薯條都係即炸 又熱又脆口

烤鴨肉忌廉大通粉 $58

我地所有set 都加$30 升級!
南瓜湯好熱好濃郁既南瓜味 好正~

Rose smoothie
好令啊! 冰凍 滑滑既smoothie.
Pineapple punch
Iced oolong punch
座落太子與旺角既中心點,彌敦道既旁邊,好容易就搵到呢間散發出輕盈西餐味既餐廳門面色彩配搭搶眼卻不浮誇,令人心情放鬆,準備靜靜地同朋友暢談一番!Dinner Set Menu 有十多個選擇。數量剛好,唔會太少,亦唔至於引發筆者輕度的選擇困難症,所以好快就揀好今晚既佳餚鮟鱇魚肝多士鮟鱇魚肝入口軟滑,魚油香味好重,卻沒有鵝肝般既腥味或肥膩既感覺。配上薄薄既多士放入口,濃度和口感剛好。不過略嫌多士數量唔夠,足料既鮟鱇魚肝可以塗滿多幾片多士。刺身甜蝦他他原本以為呢個甜蝦他他會以類似三文魚他他既形態present出黎,即係將甜蝦切細或切成粒狀,再mix with酸瓜碎、洋蔥、酸豆、番茜…不過呢個present都幾特別,可以切小小多士,加上一隻甜蝦,再放上他他配料,味道一樣咁fresh係好好既一道前菜!龍蝦濃湯Dinner set +$30可以將餐湯轉做龍蝦湯無估到湯都會有side dishes簡單的生菜、麵包脆粒,清淡既配菜,更易突出龍蝦湯既味道。呢道龍蝦湯既味道香濃,好重鮮甜味,值得加錢品嚐!法式油封鴨腿 ($198)法式油封鴨既原理,係用油脂將鴨腿完全包覆,隔絕空氣以達到保存既功效。而因為鴨腿
座落太子與旺角既中心點,彌敦道既旁邊,

好容易就搵到呢間散發出輕盈西餐味既餐廳

門面色彩配搭搶眼卻不浮誇,

令人心情放鬆,準備靜靜地同朋友暢談一番!
Dinner Set Menu 有十多個選擇。

數量剛好,唔會太少,亦唔至於引發筆者輕度的選擇困難症,

所以好快就揀好今晚既佳餚

鮟鱇魚肝入口軟滑,

魚油香味好重,

卻沒有鵝肝般既腥味或肥膩既感覺。

配上薄薄既多士放入口,

濃度和口感剛好。

不過略嫌多士數量唔夠,

足料既鮟鱇魚肝可以塗滿多幾片多士。

刺身甜蝦他他

即係將甜蝦切細或切成粒狀,

再mix with酸瓜碎洋蔥酸豆番茜

不過呢個present都幾特別,

可以切小小多士

加上一隻甜蝦,

再放上他他配料,

味道一樣咁fresh

係好好既一道前菜!

Dinner set +$30可以將餐湯轉做龍蝦湯

無估到湯都會有side dishes

簡單的生菜、麵包脆粒,

清淡既配菜,

更易突出龍蝦湯既味道。

呢道龍蝦湯既味道香濃,

好重鮮甜味,

值得加錢品嚐!
法式油封鴨腿 ($198)
法式油封鴨既原理,

係用油脂將鴨腿完全包覆,隔絕空氣以達到保存既功效。
而因為鴨腿長時間被油包住,

所以口感極為香滑,

甚至可以形容為「入口即溶」

十分過癮既口感!
輕輕沾上惹味既燒汁,

已經令人回味無窮。
澳洲自然穀飼豬胺 ($240)
食材質素高,

烹調手法唔需要好華麗,

已足以成就一道滋味既主菜。
呢塊厚切豬胺肉質厚實、細緻、爽口,

而且肉汁豐富,

食落每一啖都覺得好充實,

並且充滿甘香味

喺一個環境雅緻既地方,

食一餐滿足既西餐,

暫忘工作瑣事,不亦樂乎
2016-10-18
2016-10-21 71 浏览
星期六最好就係約朋友出黎食個lunch 或 tea, 因為朋友都住唔同地方, 所以約係旺角最方便。依間餐廳新開見個裝潢都唔錯就去試下。我地兩點到,佢有tea set 同lunch set, 重有散叫食物可以選擇,我地都未食早餐,所以無選到tea, 而叫左個lunch set 。個lunch +$30有埋沙律+餐湯+餐包+cheese cake。 低溫慢煮牛面肉牛面肉好入味,煮得好鬆軟同腍身,又唔會太硬同乾,肉質比起牛腩更軟滑,好美味烤鴨肉忌廉大通粉鴨肉鹹度適中, 長通粉普普通通,可能因為黎嘅時候個通粉已經凍凍地,所以有d 硬,影響左成個味道。芝士牛肉漢堡雖然唔係好大個,漢堡扒份量十足 and 厚實,而且帶有好香濃嘅牛肉味,芝士溶化係漢堡上面,薯條又夠熱再加錢叫左飲品,飲品選擇都好多,而且都幾好飲。Rose Smoothie Pineapple Punch Iced Oolong Punch
低溫慢煮牛面肉

烤鴨肉忌廉大通粉

芝士牛肉漢堡

再加錢叫左飲品,飲品選擇都好多,而且都幾好飲。

Rose Smoothie
Pineapple Punch
Iced Oolong Punch
2016-10-15
2016-10-19 287 浏览
週末給自己一個 self pampering day :先去吃一個悠閒的午飯,再去美容院讓身心好好休息。 這天用膳的地方是 >>>Amour Green<<< ,座落太子站和旺角站中間,正正在彌敦道,容易找得著。餐廳位於地庫,需先走過一條樓梯才可到達,裝修彷如餐廳名字,翠綠一片,可謂洗滌心靈之作。 午餐主要有兩套餐牌,分別為午市套餐及英式全日早餐。 冰點了一客刁草煙三文魚意粉 (HKD52)。 等待之時,先享用另加HKD30所購的Rose Smoothie。點菜時,食客可選擇是否加上忌廉。加了忌廉令口感更為細滑,但整體味道偏甜,玫瑰的清香被蓋過,有點可惜。猶幸飲品上的玫瑰花,點綴了Smoothie,也令心情幸福過來。 再另加HKD30的話,可把午市套餐升級為餐湯+油醋沙律+香草包+芝士蛋糕的組合,升級後午市套餐是這個模樣: 餐廳味道較淡,未有太濃蔬菜質感與味道。香草包經過烘焗,非常脆口;但香草味可能在烤焗過程流失,或許要稍稍調節期望。油醋沙律新鮮可口,份量不多,點到即止。意粉富嚼勁,刁草味香,冰外加小量黑椒,味道更上一層樓。 三文魚還可,

午餐主要有兩套餐牌,分別為午市套餐及英式全日早餐。

冰點了一客刁草煙三文魚意粉 (HKD52)。

餐廳味道較淡,未有太濃蔬菜質感與味道。香草包經過烘焗,非常脆口;但香草味可能在烤焗過程流失,或許要稍稍調節期望。油醋沙律新鮮可口,份量不多,點到即止。意粉富嚼勁,刁草味香,冰外加小量黑椒,味道更上一層樓。 三文魚還可,小部分煮得略久,稍微韌了;然而勝在比例上份量夠多,吃得滿足。Bite Size 芝士蛋糕的芝士香味不太強烈,容易入口 (就只那一口吧)。

以食量不太大的女生來說,這客套餐剛好飽肚;男生或許要另選套餐了。最後,值得一提其無限添飲的清水,是稍微冰涼的檸檬水,很清新開胃的一口涼快,不要錯過噢。