2022-10-17 678 浏览
生日打算搵間情調好啲既餐廳,所以揀左呢間係尖沙咀西餐廳。入到去鋪頭細細,但燈光暗暗,環境都ok。侍應服務態度都好好,向我地介紹3 course set dinner 係有兩款,分別係$388同$488,而兩者既差別在於主菜度,兩款餐同樣包頭盤、是日餐湯同茶/咖啡。嗌完野食好快就上左麵包籃同海鹽牛油,有一舊法包同一舊牛油軟包。法包外脆,入面偏硬,需要出啲牙力先食到,軟包就正常發揮。送既煙三文魚忌廉芝士餅,都係正常味道頭盤揀左兩款唔同既,分別係法式牛肉他他同蛋白麵,松葉蟹肉湯。法式牛肉他他,撈均左蛋黃之後,牛肉都算滑,份量比想像中多。蛋白麵,松葉蟹肉湯,蛋白麵其實就係將蛋白蒸熟再切條,湯味道唔錯,似中式酒精既海皇羹。另外加左$98要左三隻是日生蠔,雖然唔知係邊度產地但唔會腥,食落都算新鮮。是日餐湯係蕃茄忌廉湯,蕃茄味濃,質地偏向濃稠。$388同$488既主菜各嗌左一樣,以下係$388既主菜,一上枱仲以為漏左野,因為嗌左油封鴨脾肉意大利飯,但唔見隻鴨脾,膽粗粗試下飯入面既啡色野,原來油封鴨脾唔同坊間般咁原隻上,而係手撕完撈左入飯裏面。但唔知係咪同意大利飯一齊煮得太耐,啲鴨肉又乾又「鞋」,不過
生日打算搵間情調好啲既餐廳,所以揀左呢間係尖沙咀西餐廳。

送既煙三文魚忌廉芝士餅,都係正常味道

法式牛肉他他,撈均左蛋黃之後,牛肉都算滑,份量比想像中多。
法式牛肉他他

蛋白麵,松葉蟹湯

是日生蠔

是日餐湯係蕃茄忌廉湯,蕃茄味濃,質地偏向濃稠。
蕃茄忌廉湯

$388同$488既主菜各嗌左一樣,以下係$388既主菜,一上枱仲以為漏左野,因為嗌左油封鴨脾肉意大利飯,但唔見隻鴨脾,膽粗粗試下飯入面既啡色野,原來油封鴨脾唔同坊間般咁原隻上,而係手撕完撈左入飯裏面。但唔知係咪同意大利飯一齊煮得太耐,啲鴨肉又乾又「鞋」,不過神奇地啲飯又好似未煮熟咁,口感好生,鴨油豐富,食得多好油膩,可能係咁飯量都係約十湯匙左右,努力食完見到碟底全部都係油。
油封鴨脾肉意大利飯

再黎係$488既海膽醬手打意粉,海葡萄,烏魚子,意粉同其他主打手打意粉鋪頭一樣,意粉都係比較有咬口,意粉上面都有三舊海膽,味道濃郁,但海葡萄好似一抽咸海水,亦都食唔到有烏魚子。
海膽醬手打意粉,海葡萄,烏魚子

而家餐廳做緊優惠,係星期日至四(星期五,六,公眾假除外)人均消費滿$450就會每人送半隻焗龍蝦。雖然細細隻但味道係成餐飯最好。

最後係社交平台 share 同 tag 返餐廳名,就可以有一客伯爵茶奶凍送返,味道都唔會太甜,又唔會話好好食,正正常常。

總結,最後埋單每人$535,味道一般般,油封鴨脾飯甚至係麻麻地,但勝在服務唔錯,主動幫客人影相之餘,仲會曬返張相比客人,呢點係加分既,但以呢個價錢相信係同區會有更好既選擇。

2022-10-14 393 浏览
今日係尖沙嘴附近見客,選擇左一間比較體面嘅fine dining,價錢非常相宜,客人食得超級滿意!侍應服務非常細緻,盤碟都係暖的,先來一盤麵包,有原味、香草味等等。接住叫左個前菜,帶子伴牛油果醬,擺盤非常精緻,絕對有法式大餐嘅感覺~緊接住就係主打嘅手工意粉,不得不提佢地嘅意粉真係非常煙韌,好有口感掛汁嘅明太子忌廉醬香濃又唔膩,醬汁味道係一絕,份量亦都岩岩好。另外一個main course 叫左黑松露雞捲,呢度除左主打嘅手工意粉之外仲有法式fusion除左擺盤IGable之外,黑松露醬汁濃郁有口感,岩曬黑松露迷!雞捲嫩滑熟得剛剛好,意料之外地飽肚。好彩甜品仲有另一個胃,見到openrice大推呢個甜品好彩試左,聽聞大廚係個醬汁度落左唔少功夫,一入口有蜜糖伴隨花香味,伯爵茶奶凍啖啖嫩滑,真係一試難忘!三個Signature Cocktail淨係試左兩款但都好有驚喜~第一杯清甜解膩,侍應特登燒過個條草,聞落有清新嘅味道,好易入口!第二杯濃郁Tiramisu加手指餅,咖啡同酒精嘅味道恰到好處,感覺好似食左第二個甜品咁,非常有飽足感~問左侍應話呢度會提供畫碟服務,睇黎慶生週年紀念個啲又可以再黎過
今日係尖沙嘴附近見客,
選擇左一間比較體面嘅fine dining,
價錢非常相宜,客人食得超級滿意!

侍應服務非常細緻,盤碟都係暖的,
先來一盤麵包,有原味、香草味等等。
多款麵包

接住叫左個前菜,帶子伴牛油果醬,
擺盤非常精緻,絕對有法式大餐嘅感覺~
前菜  -  帶子牛油果醬

緊接住就係主打嘅手工意粉,
不得不提佢地嘅意粉真係非常煙韌,好有口感
掛汁嘅明太子忌廉醬香濃又唔膩,
醬汁味道係一絕,份量亦都岩岩好。
三文魚籽明太子忌廉手打意粉

另外一個main course 叫左黑松露雞捲,
呢度除左主打嘅手工意粉之外仲有法式fusion
除左擺盤IGable之外,
黑松露醬汁濃郁有口感,岩曬黑松露迷!
雞捲嫩滑熟得剛剛好,意料之外地飽肚。
黑松露雞捲

好彩甜品仲有另一個胃,
見到openrice大推呢個甜品好彩試左,
聽聞大廚係個醬汁度落左唔少功夫,
一入口有蜜糖伴隨花香味,
伯爵茶奶凍啖啖嫩滑,真係一試難忘!
伯爵茶意式奶凍

三個Signature Cocktail淨係試左兩款
但都好有驚喜~
第一杯清甜解膩,侍應特登燒過個條草,
聞落有清新嘅味道,好易入口!
Special  Cocktail

第二杯濃郁Tiramisu加手指餅,
咖啡同酒精嘅味道恰到好處,
感覺好似食左第二個甜品咁,
非常有飽足感~
Tiramisu  Cocktail

問左侍應話呢度會提供畫碟服務,
睇黎慶生週年紀念個啲又可以再黎過了~
2022-10-14
Tiramisu  Cocktail
  • 伯爵茶奶凍
  • Signature  Cocktails
2022-10-08 275 浏览
琴晚同老友食飯,在尖沙咀呢間食手工意粉嘅餐廳,book左2030,試下佢先有餐包,熱嘅,我食嗰舊好硬,可能我唐人食唔慣啫,唔係唔好食可以refill一次餐包抵唔住侍應推介,叫左半打生蠔,好食嘅頭盤揀左牛肉他他同意大利雲吞,牛肉他他好食喎,質感幾好,撈埋蛋黃,我鍾意嘅。雲吞就正常,流心就玩啫,最緊要味道,個雲吞皮略嫌硬厚左少少。主菜我揀左蕃茄海鮮意粉、朋友揀海膽醬意粉,佢啲手工意粉好食嘅,質地好好,唔會過硬過淋,蕃茄嗰個好食,個汁啱啱好,唔會太酸,海鮮都好食,蝴蝶蜆好食但個海膽醬意粉,個汁好鹹,太重味了,海膽本身好食但撈埋個醬就搶晒啲味埋單$1296,呢個水準我覺得正常,個環境就一般,普通餐廳格調,隔離左右啲人都坐得近,感覺有啲迫

有餐包,熱嘅,我食嗰舊好硬,可能我唐人食唔慣啫,唔係唔好食
可以refill一次餐包

抵唔住侍應推介,叫左半打生蠔,好食嘅

2022-10-02 255 浏览
朋友請左我去試之前已經好想試的手工意粉店 🥢每人一個 3 COURSE MENU先上麵包 同 前菜頭盤有法式牛肉他他 😋😋😋慢煮豬腩肉+黑醋雪梨汁+石榴😋😋流心蟹王意大利雲吞 😋PASTA油封鴨脾肉意大行利飯😋😋雞白湯手打意粉😋黑松露雜菌手打意粉😋😋😋我地揀呢個COURSE $388/人意粉係幾好食💖慢煮的肉都係唔錯配搭上都幾新鮮環境都唔錯只係個冷氣有D大
朋友請左我去試之前已經好想試的手工意粉店

配搭上都幾新鮮

環境都唔錯
只係個冷氣有D大
2022-10-01 209 浏览
Just want to highlight how friendly one of the waitresses was! I was late for an hour but she still gently entertained us and was so patient🥰We ordered the dinner set, which includes house bread, soup, appetiser, main and a drinkRavioline🌟🌟😋😋😋😋the filling was so gd with a strong flavour of crab brown meat🙈Beef tartare Just a mediocre one🙈not that its badLove their pasta’s texture - al Dante and even bouncy, also can tell the eggy tingeCarbonara🌟An above avg😋but sth u can imagine cuz afterall its

Ravioline🌟🌟
Ravioline

Beef tartare
Beef  tartare

Carbonara

Carbonara🌟
An above avg😋but sth u can imagine cuz afterall its carbonara 🤣rec to those who love carbonara like me
Seafood tagliatelle: also a pretty nice one with an array of seafood

Tiramisu - a bit too sweet and not enough coffee/ alcohol
Earl grey pana cotta🌟🌟- super refreshing as its strong in earl gray. Also super silky to eat😋

Ravioline
Carbonara
  • 卡邦尼手打意粉
  • 伯爵茶奶凍
2022-09-25 213 浏览
同朋友慶祝生日,就試下呢間嘅手工意粉當日有個小插曲,餐廳打嚟問介唔介意改遲一個鐘食,會有折扣,但費時太晏食,就say no la~預先同餐廳講咗喺甜品上寫happy birthdayset dinner $388,3道菜散叫就$2xx我地就散叫要咗個黑松露蘑菇意大利飯+卡邦尼意粉+2杯嘢飲意大利飯有驚喜,好有菇味反而好多人推薦嘅卡邦尼就麻麻地d肉太肥+鹹之後上甜品時,唱住生日歌上XD侍應亦主動幫忙影相,呢點值得加分overall嚟講,有少少overpriced,不過環境+服務有加分
同朋友慶祝生日,就試下呢間嘅手工意粉
預先同餐廳講咗喺甜品上寫happy birthday
set dinner $388,3道菜
散叫就$2xx
我地就散叫
要咗個黑松露蘑菇意大利飯+卡邦尼意粉+2杯嘢飲
意大利飯有驚喜,好有菇味
反而好多人推薦嘅卡邦尼就麻麻地
d肉太肥+鹹
之後上甜品時,唱住生日歌上XD
侍應亦主動幫忙影相,呢點值得加分
黑松露蘑菇意大利飯
卡邦尼意粉
黑松露蘑菇意大利飯
2022-09-12 296 浏览
主打手工意粉嘅Fine Dining🥳除左意粉仲有其他飯/ 扒揀有好多種類👍🏻擺盤都好精緻而且性價比好高餐應裝潢好典雅💘燈光柔和座位寬敞舒適 好適合約會💓.🌟海鮮意大利飯 $168飯煮到好creamy🦐每粒都沾上番茄忌廉汁海鮮有石斑 魷魚 青口 蟹肉🦞而且仲有鮮味好足料 .🌟法式黑松露蘑菇雞卷 $178雞卷擺盤好精緻🥰比起出面食法國菜較平雞好嫩滑配有陣陣松露香❣️伴碟嘅薯仔好粉調味好香.🌟意式羊肉醬意粉 $158食唔出羊肉嘅羶味🍝怕羶嘅朋友仔都食得手打意粉比較淋身好掛到番茄醬🍅每啖都食到醬同羊肉碎💝.📍 Attic Handmade Pasta (尖沙咀)尖沙咀金馬倫道33號The Cameron1樓101號舖
主打手工意粉嘅Fine Dining🥳

怕羶嘅朋友仔都食得
手打意粉比較淋身
好掛到番茄醬🍅
每啖都食到醬同羊肉碎💝

📍 Attic Handmade Pasta (尖沙咀)
尖沙咀金馬倫道33號The Cameron1樓101號舖
  • 意式羊肉醬意粉
  • 法式黑松露蘑菇雞卷
  • 海鮮意大利飯
上年都有嚟過呢間餐廳食晚餐,嗰陣係five-course set嚟~依家轉咗3-course dinner set~少咗啲appetizer, 但main course嘅份量都多咗啲~味道同服務依然好好,推介!✨Dinner set價錢視乎揀邊款手打意粉,分別有$388 set同 $488 set (另收加一)~🔸慢煮豬腩肉 配黑醋雪梨汁、石榴 sʟᴏᴡ-ᴄᴏᴏᴋᴇᴅ ᴘᴏʀᴋ ʙᴇʟʟʏ ᴡ/ sʜᴇʀʀʏ ʙᴀʟsᴀᴍɪᴄ ɢʟᴀᴢᴇ, ᴘᴏᴍᴇɢʀᴀɴᴀᴛᴇ係偏向瘦少少嘅豬腩,肉香濃郁,口感唔算話非常之稔,係有少少咬口嗰種~酸酸甜甜嘅黑醋雪梨汁同豬腩肉好夾,中和返豬腩肉嘅膩,好食!🔸香煎法國鵝肝配紅酒燴梨及榛子碎 sᴇᴀʀᴇᴅ ғᴏɪᴇ ɢʀᴀs ᴡɪᴛʜ ʀᴇᴅ ᴡɪɴᴇ ᴘᴏᴀᴄʜᴇᴅ ᴘᴇᴀʀ ᴀɴᴅ ᴄʀᴜsʜᴇᴅ ʜᴀᴢᴇʟɴᴜᴛ略為煎香咗嘅法國鵝肝油香撲鼻,口感細滑,單食就有啲過為油膩,但配埋以紅酒燴嘅梨一齊放入口食,味道就平衡好多,帶清新果香同酒香嘅梨中和返鵝肝嘅油膩感,同時令整道菜更有層次!🔸是日生蠔 ᴏʏsᴛᴇʀ (𝟼ᴘᴄs) $196呢日係法國空運嚟嘅生蠔~即

🔸是日生蠔 ᴏʏsᴛᴇʀ (𝟼ᴘᴄs) $196
呢日係法國空運嚟嘅生蠔~即叫即香好新鮮,入口有濃郁嘅海水味,跟住會食出生蠔本身嘅鮮甜~唔錯~

🔸是日餐湯+餐包
餐湯係蕃茄湯,餐湯入面有滿滿嘅蕃茄蓉,入口除咗有蕃茄本身嘅鮮甜,亦都有微微嘅檸檬香氣,迷迭香嘅調味令餐湯味道昇華咗唔少~整體酸酸甜甜咁好開胃!

🔸卡邦尼手打意粉 ʜᴀɴᴅᴍᴀᴅᴇ ʟɪɴɢᴜɪɴᴇ ᴄᴀʀʙᴏɴᴀʀᴀ $388
手打扁意粉食落有咬口,而且非常掛汁,豬肉粒帶咸香同微微嘅黑椒調味,切成一粒粒嘅豬肉比一般卡邦尼意粉見到嘅煙肉/豬肉片口感更豐富,加埋薄脆芝士片除咗令賣相更精緻,亦都令個卡邦尼意粉味道更豐富更有層次!

🔸海膽醬手打意粉 配海葡萄、烏魚子 ʜᴀɴᴅᴍᴀᴅᴇ ʟɪɴɢᴜɪɴᴇ ᴡɪᴛʜ sᴇᴀ ᴜʀᴄʜɪɴ ᴘᴜʀéᴇ, ᴜᴍɪ ʙᴜᴅᴏᴜ, ᴍᴜʟʟᴇᴛ ʀᴏᴇ $488
呢個都係手打扁意粉,同樣十分掛汁!海膽醬好濃好杰身,而且香氣馥郁,每啖都係海膽嘅鮮甜味!如果鍾意食海膽嘅朋友一定會愛上呢個意粉!不過一上枱就要盡快食,怕凍咗會變腥~但我食就冇呢個問題,食到最後一啖都仲係好好味😆

🔸伯爵茶意式奶凍 配焦糖脆脆 ᴇᴀʀʟ ɢʀᴇʏ ᴘᴀɴɴᴀ ᴄᴏᴛᴛᴀ ᴡ/ ʜᴏɴᴇʏᴄᴏᴍʙ ᴄʀɪsᴘ
香濃嘅伯爵茶味~奶凍都好幼滑!

🔸意式提拉米蘇 ᴛɪʀᴀᴍɪsᴜ
咖啡酒嘅香氣好突出,口感creamy但亦保留到手指餅嘅口感,唔錯!

店員非常親切!除咗會主動介紹啲食物之外,亦會不時問吓對食物滿唔滿意,仲主動話幫我哋影相tim😆 當日係我同男朋友嘅生日,店員知道咗仲曬咗兩張合照比我哋🫶🏻成個用餐體驗都好愉快呀~而且環境都好靚坐得好舒適~
  • 海膽醬手打意粉
2022-09-02 250 浏览
裝飾有點復古-水晶球吊燈,大大的鏡子,梳化位最有特色,可以提早預約梳化位,今次叫咗2個set dinner。是日餐湯 椰菜忌廉湯前菜香煎法國鵝肝配紅酒燴梨及榛子碎流心蛋黃蟹黃蟹肉自家製意大利雲吞主菜海膽醬手打意粉,海葡萄,烏魚子卡邦尼手打意粉香煎法國鵝肝配紅酒燴梨及榛子碎煎過嘅鵝肝口感軟綿,散發着鵝既油脂香,加入咗榛子碎非常特別,紅酒燴梨少少酸,中和返油膩感。流心蛋黃蟹黃蟹肉自家製意大利雲吞餡料嘅配搭非常邪惡,一切開已經流出蛋汁,蟹黃蟹肉非常鮮甜,意大利雲吞皮煙靭,我非常中意。海膽醬手打意粉,海葡萄,烏魚子手工意粉煙靭Q彈,掛汁能力高,醬汁用左日本海膽、麵豉、清酒製成,口感好rich,每一啖都食到香濃海膽味,加埋沖繩特製海葡萄同埋烏魚子,帶有海水嘅鹹香味,增加口感。卡邦尼手打意粉用左意式風乾豬腩肉(Pancetta ),比起煙肉更有油脂香,味道更香濃,更有傳統風味。卡邦尼口感柔滑豐盈,濃郁嘅蛋香味加上意式風乾豬腩肉鹹香味,非常夾,係食過嘅卡邦尼意粉之中數一數二。

是日餐湯

前菜

主菜

2022-08-27
卡邦尼手打意粉
跟朋友吃慶生飯便選擇這裏試試看。這間主打手工意粉的意大利餐廳,聽聞很多人推薦便來試試來~餐廳裝修走華麗復古風,座位不算很多,記得要先訂位啊!性價比還好,同樣的價位相信有更好的選擇~今次我們選了3- 𝐶𝑜𝑢𝑟𝑠𝑒 𝐷𝑖𝑛𝑛𝑒𝑟 𝑆𝑒𝑡, 分別有($𝟹𝟾𝟾/ $𝟺𝟾𝟾)兩個價位。☀︎︎ 3- 𝐶𝑜𝑢𝑟𝑠𝑒 𝐷𝑖𝑛𝑛𝑒𝑟 𝑆𝑒𝑡 ($𝟹𝟾𝟾/ $𝟺𝟾𝟾)-𝘿𝙖𝙞𝙡𝙮 𝙎𝙤𝙪𝙥 -南瓜湯綿密香甜,還吃到南瓜蓉,喝完已經有少少飽😂餐包就正常水準吧~-𝘼𝙥𝙥𝙚𝙩𝙞𝙯𝙚𝙧 -•流心蛋黃蟹肉蟹黃自家制意大利雲吞這個必需點!切開雲吞後是流心蛋黃,伴着蟹肉、煙肉碎香濃美味,蛋香味濃郁🥰•法式牛肉他他這個份量有點少,牛肉很多筋位很難咬開🥲雖然加了蛋黃調味,但牛味並不突出。-𝙈𝙖𝙞𝙣 -•海膽醬手打意粉• 海葡萄• 烏魚子($𝟺𝟾𝟾)手打意粉果然沒令人失望~意粉彈牙有蛋香,口感不會過硬,海膽醬很濃郁creamy!!! 每啖意粉都伴着醬汁,面上的海膽也很鮮甜,伴入海葡葡脆脆的口感和鹹香的烏魚子,令整體味道更豐富,最好兩人分享,因為真的太creamy很易膩😂。•卡邦尼手打意粉($𝟹𝟾𝟾)完全被這個卡邦尼驚艷到💓一定是

-𝘿𝙖𝙞𝙡𝙮 𝙎𝙤𝙪𝙥 -

-𝘼𝙥𝙥𝙚𝙩𝙞𝙯𝙚𝙧 -
•流心蛋黃蟹肉蟹黃自家制意大利雲吞

•法式牛肉他他

-𝙈𝙖𝙞𝙣 -
•海膽醬手打意粉• 海葡萄• 烏魚子($𝟺𝟾𝟾)

•卡邦尼手打意粉($𝟹𝟾𝟾)
完全被這個卡邦尼驚艷到💓一定是我排名頭3位的卡邦尼,醬汁很creamy,滿滿蛋黃芝士香,意粉質地彈牙帶少少咬口,加上鹹香的煙腩粒,很好吃!
之前生日嘅時候book咗喺尖沙咀附近staycation,無意中就搵到呢間主打手工意粉嘅高級餐廳~ 餐廳嘅裝修、氣氛同menu都幾適合慶祝生日~ 如果坐喺窗邊梳化位就會闊落啲舒服啲,但我哋嗰晚就唔好彩就坐咗喺近廚房門口、牆邊嘅2人枱,張枱就真係幾窄又近路口,而且高級西餐嘅碟都好大隻,所以張枱真係有啲迫呀😅 3-Course Dinner Set分咗2個價位:$388同$488,分別就在於主菜嘅款式,有9款可以揀~ 2個價位都奉送手杯餐飲、餐湯、麵包同埋頭盤,而頭盤都有7款可以揀。•📸 麵包 有兩款,而且兩款上菜嘅時候都係室溫嘅,食落好乾好硬,而且只係配普通牛油,比起我之前食另一間fine dining餐廳嘅,呢間真係好失色~•📸 餐湯 - 南瓜湯南瓜湯好濃郁好滑,仲有幾粒麵包粒,吸咗湯之後幾好食,比起開頭上嘅麵包好好多🤣 不過呢個餐湯係喺食晒麵包之後先上,如果係同麵包同時上嘅話,應該會好啲~•🥢 是日生蠔 +$98 (3pcs)原價$168,Set dinner就可以用優惠價$98加配~食落都幾重海水味,但就唔太肥同唔夠creamy~•🥢日式醬油漬溏心蛋黃多士,黑松露意大利軟芝士,魚子

📸 麵包

📸 餐湯 - 南瓜湯

🥢 是日生蠔 +$98 (3pcs)

🥢日式醬油漬溏心蛋黃多士,黑松露意大利軟芝士,魚子醬
薄脆嘅多士中間夾住3粒醬油漬溏心蛋黃,漬蛋黃嘅口感好有趣,唔算好有醬油味,加埋搽喺多士上面嘅好香嘅黑松露軟芝士,都幾夾,呢個配搭都幾有驚喜😋
日式醬油漬溏心蛋黃多士,黑松露意大利軟芝士,魚子醬

🥢 流心蛋黃蟹黃蟹肉自家制意大利雲吞
呢個意大利雲吞睇落好普通,但食落好濃蟹膏味😍 一切開仲見到橙紅色嘅流心蛋黃,好吸睛又好香濃🤩
流心蛋黃蟹黃蟹肉自家制意大利雲吞

🥢 海膽醬手打意粉,海葡萄,烏魚子 $488
呢個海膽意粉嘅海膽味超級濃郁,好鮮味,真係完全無腥味/怪味!醬汁好creamy,真係有啲食緊海膽嘅口感😋 意粉偏粗身,口感都算煙韌👍🏼海葡萄口感好有趣,好似食緊爆爆珠咁🤣

🥢 蝦籽香蒜辣椒意粉 $388
呢個係蝦籽香蒜辣椒意粉,表面灑咗滿滿嘅蝦籽,食落好香,再加埋香蒜辣椒,微微嘅辣味好惹味😋 不過相比起海膽意粉就有啲失色🫢
蝦籽香蒜辣椒意粉

🥢 伯爵茶奶凍 🆓
到晚餐嘅尾聲嘅時候,侍應就送咗呢個伯爵奶凍,原來只要like IG就會送~
個奶凍好動L🤣 食落個伯爵茶味都幾出,仲有啲淡淡嘅玫瑰花香,整體好滑,又唔會太甜😍
伯爵茶奶凍
日式醬油漬溏心蛋黃多士,黑松露意大利軟芝士,魚子醬
流心蛋黃蟹黃蟹肉自家制意大利雲吞
蝦籽香蒜辣椒意粉
伯爵茶奶凍
2022-07-27 242 浏览
Book咗同朋友食lunch,等緊上菜嘅時候隔籬枱4個女仔突然間彈起身,望吓做乜,原來有隻超大曱甴(中指咁長肥曱甴)喺天花板跌咗落嚟,跌正佢哋枱旁,喺其中一個女仔對腳隔離。真係嚇死!咁大隻,日光日白,但waiter完全冇反應,淨係幫佢哋調咗枱就算,一啲唔好意思都唔覺有,俾我一定起身走。另外,呢間嘢啲pasta雖然係OK,價錢唔貴,但前菜同甜品真係好一般,service零分,衛生環境更加唔使講。一定唔會再去⋯
2022-07-24 218 浏览
唔知點解所有野都有種怪味,個蟹肉雲吞同個海膽意粉都係有種臭腥味。tbh, 未至於話好難食,但唔值呢個價。佢安排個位坐得好唔舒服,坐正係廚房門口,overall體驗好差。唉,香港食得下既食店真係越嚟越少。
蟹肉雲吞
2022-07-21 167 浏览
一開鋪經常食,百鬆啲3 course 包好食有refill 紅莓包好有驚喜.D包大致上全部都係暖 外脆內軟.手工意粉大致上都做到al dente 我覺得最好食係 carbonara.不過今次隔咗好幾個月去一個main course $150-200 加個appetizer $50 即係$200 up 一個set cp值好低, 不過d 野食質素keep 到服務態度👍 西班牙大蝦好食 蝦頭多膏juice 同埋個汁吾膩令到成件事好開胃.明太子蟹肉意粉 意粉al dente , 明太子多時令到成件汁好鹹,忌廉同明太子個味恰到好處. 不過蟹肉似係罐頭
一開鋪經常食,百鬆啲3 course
包好食有refill 紅莓包好有驚喜.
D包大致上全部都係暖 外脆內軟.
手工意粉大致上都做到al dente
我覺得最好食係 carbonara.

不過今次隔咗好幾個月去一個main course
服務態度👍

西班牙大蝦好食 蝦頭多膏juice 同埋個汁吾膩
令到成件事好開胃.

明太子蟹肉意粉
  • 卡邦尼手打意粉
2022-07-04 2779 浏览
#pb食在尖沙咀尖沙咀手工意粉Fine Dining 🍝今次想介紹呢間都幾受歡迎嘅Fine Dining俾大家🤪 佢主打手工意粉 位於尖沙咀中心 不過價錢幾親民👍🏻 店內裝修幾高級 樓底好高😍 不過店員服務就爭少少 呢個位扣左分😐.Lunch set $128-$198不等 唔算專貴👍🏻 今次食3-course Dinner $388 / $488 有湯、頭盤、主菜😋 Like and share ig / fb 就會送甜品😍🔹是日餐湯🥣係南瓜湯 好濃、好甜 口感好rich😋✨頭盤✨🔹慢煮黑豚豬肉 • 黑松雪莉汁 • 石榴 🐷推介❤️ 慢煮黑豚肉入口即溶 估佢唔到咁淋😍 配埋個酸酸地嘅汁幾開胃😋 得3舊唔夠口🤪🔹法式牛肉他他 • 鹽漬蛋黃 • 鵪鶉蛋 • 魚子醬🐮推介❤️ 牛肉他他份量好多😍 連埋蛋黃食冇咁漏🤪 而且牛肉好濃👍🏻 .✨意粉或主菜✨🔹自家製海膽醬意粉 • 海葡萄 • 烏魚子🍝推介❤️ 黎到冇理由唔試下自家製手工意粉🥰 佢嘅手工意粉食落好彈牙😋 而且條條都沾滿海膽醬 味道好濃😍 就咁食個意粉已經好好食👍🏻🔹慢煮龍躉 • 花膠 • 蟲草花 • 竹笙 • 魚白湯🐟龍躉好大舊😍 個魚香
#pb食在尖沙咀
尖沙咀手工意粉Fine Dining 🍝

🔹是日餐湯🥣
係南瓜湯 好濃、好甜 口感好rich😋

✨頭盤✨
🔹慢煮黑豚豬肉 • 黑松雪莉汁 • 石榴 🐷

🔹法式牛肉他他 • 鹽漬蛋黃 • 鵪鶉蛋 • 魚子醬🐮

✨意粉或主菜✨
🔹自家製海膽醬意粉 • 海葡萄 • 烏魚子🍝

🔹慢煮龍躉 • 花膠 • 蟲草花 • 竹笙 • 魚白湯🐟
龍躉好大舊😍 個魚香湯好厚身 比較似汁多過湯🤪 配埋個湯食提升魚味 唔會腥😋

甜品
🔹意式提拉米蘇🍫
唔太驚喜 有少少漏🤪

🔹伯爵茶意式奶凍 • 焦糖脆脆🍮
呢款反而有驚喜😍 奶凍夠滑 伯爵茶味香濃 味道唔會太甜👍🏻

整體✨ 食物幾出色 特別係前菜、手工意粉真係好驚艷😋 尖沙咀黎講 咁嘅環境幾抵食👍🏻 不過服務就可以改善下🤪

Attic Handmade Pasta
尖沙咀金馬倫道33號The Cameron1樓101號舖