2023-03-05 60 浏览
雖然餐廳地方唔大,但好有氣氛由於有選擇困難症,所以決定問侍應有咩好推介,個侍應好詳盡咁同我介紹,尼一點好加分最後就試下佢地推介嘅M7和牛餐!頭盤個鵝肝煎得好香,再加上佢個青蘋果醬,食完唔會覺得好油膩個湯味道好濃郁,咁啱天氣有啲凍,飲完個湯成個人暖哂。而最最最驚喜係個M7和牛!個和牛好嫩,煎得啱啱好,而且非常juice!只有一個字可以講!已經好耐無食過咁好味嘅牛排!另外都要讚下個烏龍奶凍,茶味奶味都好濃,令我想再叫多一個黎食但可惜已經太飽只可以下次再黎食過!
雖然餐廳地方唔大,但好有氣氛

最後就試下佢地推介嘅M7和牛餐!
頭盤個鵝肝煎得好香,再加上佢個青蘋果醬,食完唔會覺得好油膩

個湯味道好濃郁,咁啱天氣有啲凍,飲完個湯成個人暖哂。
!已經好耐無食過咁好味嘅牛排!
但可惜已經太飽
只可以下次再黎食過!
2023-02-21
2023-03-04 38 浏览
我2月28號再黎食午餐~咁岩最近轉了新餐牌,叫了個虎蝦香蒜辣椒意粉,有3隻蝦,個意粉炒得好香~值得推介👍🏻同埋而家轉左新餐牌+$60有埋頭盤同甜品😋頭盤又轉左新餐包😋食到勁滿足而走🤭🤭
虎蝦香蒜辣椒意粉
虎蝦香蒜辣椒意粉
2023-02-25 82 浏览
Attic Handmade Pasta 平時經過都唔見呢度有pasta 食,朋友生日book咗呢間說性價比幾好,一入餐廳其實唔算好大,樓底幾高感覺幾舒適,我哋叫咗兩個dinner set,頭盤係日式醬油糖心蛋黃多士,黑松露意大利軟芝士,樣子係幾吸引,香煎法國鵝肝(不錯)💗,法式牛肉他他 (一般),美國安格斯牛腹肉👍🏻👍🏻,可以一嘗滋味
2023-02-20 95 浏览
當晚叫左1個dinner set1個意大利飯係menu散叫唔知係咪book左晚上8:30pm太夜餐廳趕收工Dinner set 係黑松露意粉 意粉好硬好似未熟然後散叫嗰款意大利飯飯粒好似食緊生米咁同埋上菜速度係慢 差不多半個鐘特別提提大家首先埋單時請check清楚自己張單係咪自己叫過嘅嘢食如果用credit card付款請再check清楚碌完卡之後張銀行receipt係唔係你個card number餐廳碌錯卡 翌日聯絡我哋話冇收錢原來攞左人地張咭碌左我地張枱嘅單餐廳已經唔係大唔係勁忙呢種低級錯誤真係不能接受
當晚叫左1個dinner set

餐廳已經唔係大唔係勁忙
呢種低級錯誤真係不能接受
2023-02-18
2023-02-19 51 浏览
食物質素唔錯,但人手明顯不足,員工不太熟手也是原因。1. 意粉上菜時已經不夠熱,應該煮好一段時間沒有人上菜。2. 餐具不太乾淨。3. 員工對收錢、定枱、餐牌都不熟悉。上咖啡也漏茶匙。4. 餐牌甜品有四個選擇,但有三個已經賣晒,感覺預貨方面不太好。5. 意粉雖然很簡單,調味不錯。6. 餐包雖然凍,但品質不錯,可見採購時並不馬虎。7. 人手是最大問題,星期日下晝爆場但只有三個樓面,而且要付責水吧、落單、出菜、收銀,明顯應付不來。如果可以多加一個員工,或者加強員工培訓可以大大改善整體觀感。
食物質素唔錯,但人手明顯不足,員工不太熟手也是原因。
1. 意粉上菜時已經不夠熱,應該煮好一段時間沒有人上菜。
2. 餐具不太乾淨。
3. 員工對收錢、定枱、餐牌都不熟悉。上咖啡也漏茶匙。
5. 意粉雖然很簡單,調味不錯。
6. 餐包雖然凍,但品質不錯,可見採購時並不馬虎。
2023-02-19
用餐优惠
優惠券
2023-01-10 308 浏览
強調handmade既意大利餐廳,位置方便,裝修也不錯,加上一些燭光,比人感覺舒適,但,張枱太細了,扣左少少環境分。先來3隻生蠔,原價$168,特價$98,但感覺上很「簿肉」,很細隻,像營養不良。一個dinner set, 3course, $388或$488,第一course, 前菜,他他牛肉配魚子醬。味道是相當不錯,我比5星。服務員的態度很好,手腳也快,而且每上一道菜也有換餐具。第二個course, 就是這個是日餐湯:第三個course, 我是雞胸肉蛋黃pasta,感覺份量偏少,味道亦一般。我朋友揀的是黑松露pasta,感覺味濃d.咁就完左3個course,盛惠$388或$488一位,未計加一,偏貴。兩個人連埋其他小食,好易過千。過千的晚餐,其實可以更豐富。handmade pasta方面,尖沙咀附近有比它好吃而且價錢相宜的。最後佢額外送多一個甜品。
張枱太細了,扣左少少環境分。

生蠔3隻

他他牛肉配魚子醬

服務員的態度很好,手腳也快,而且每上一道菜也有換餐具。

第二個course, 就是這個是日餐湯:

我朋友揀的是黑松露pasta,感覺味濃d.

最後佢額外送多一個甜品

他他牛肉配魚子醬
2022-12-24 174 浏览
贴$買難受睇食評話员工態度差点知到自己去果然真係以為自己去咗蠪啞人士餐廳一句声都冇,放低啲食物就走上菜超慢,份量又細意粉好咸又帶酸味澳洲和牛冇味冇一样好味O茶苦涩完全令人失望快餐都仲好味過佢真係冇下次
贴$買難受

睇食評話员工態度差
点知到自己去
果然真係以為自己去咗蠪啞人士餐廳
一句声都冇,放低啲食物就走
上菜超慢,份量又細
意粉好咸又帶酸味
澳洲和牛冇味
冇一样好味
O茶苦涩
完全令人失望

快餐都仲好味過佢
真係冇下次
之前分享過尖沙咀呢間 @attic.tst 既lunch set見 @imalfredchan 介紹完好吸引(´∇`)仲有折就捉左男朋友去試埋晚餐平日夜晚都出奇地幾多人慶祝生日喎.ᐟ‪‪‬我地叫左兩個3-course dinner set頭盤都同樣係7款中選擇主菜就係388同488兩個價位各揀左個基本上都係跟Alfred order既( ˶˙ᵕ˙˶ )◦日式醬油漬溏心蛋黃多士 黑松露意大利軟芝士 松露醬呢個推介啊( ˃ ᵕ ˂ )經過慢煮既蛋黃好creamy又香濃配埋黑松露軟芝士同魚子醬連烘過既多士食係一定無錯既配搭.ᐟ‪‪‬◦黑金灌湯意大利雲吞 蝦籽大地魚湯 墨汁脆片呢一樣將廣東灌湯餃/雲吞既概念同意式fusion食落感覺就係皮厚同彈一啲既廣東雲吞咁味道無太大驚喜但個concept同賣相幾有趣既~◦雞白湯手工意粉 慢煮雞胸好濃郁既雞白湯 拎黎做沾麵都不為過佢手工意粉都配合比較粗身既 完全掛哂湯但慢煮雞胸就唔算好嫩滑啦◦去骨釀鵪鶉 黑松露蘑菇蓉鵪鶉卷 紅酒鵪鶉燒汁雖然鵪鶉本身都真係細隻 不過份量都的骰左啲佢呢道菜分做兩部分一邊係用意式肉腸同鵝肝釀入原隻鵪鶉另一邊將鵪鶉肉整成卷狀 淋上紅
見 @imalfredchan 介紹完好吸引(´∇`)
仲有折就捉左男朋友去試埋晚餐
平日夜晚都出奇地幾多人慶祝生日喎.ᐟ‪‪‬

我地叫左兩個3-course dinner set
頭盤都同樣係7款中選擇
主菜就係388同488兩個價位各揀左個
基本上都係跟Alfred order既( ˶˙ᵕ˙˶ )

◦日式醬油漬溏心蛋黃多士 黑松露意大利軟芝士 松露醬
呢個推介啊( ˃ ᵕ ˂ )
經過慢煮既蛋黃好creamy又香濃
配埋黑松露軟芝士同魚子醬
連烘過既多士食係一定無錯既配搭.ᐟ‪‪‬

◦黑金灌湯意大利雲吞 蝦籽大地魚湯 墨汁脆片
呢一樣將廣東灌湯餃/雲吞既概念同意式fusion
食落感覺就係皮厚同彈一啲既廣東雲吞咁
味道無太大驚喜但個concept同賣相幾有趣既~

◦雞白湯手工意粉 慢煮雞胸

佢呢道菜分做兩部分
一邊係用意式肉腸同鵝肝釀入原隻鵪鶉
另一邊將鵪鶉肉整成卷狀 淋上紅酒燒汁
呢個係香港甚少見既手工菜因為程式繁複
另一邊廂 味道都唔算令人印象深刻( -᷄֊-᷅ )

最後甜品送左招牌伯爵茶奶凍
水準依然⸜ ෆ ⸝‍
一定忍唔到要fing下佢

✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿
Follow @lastbitematters for more
  • 日式醬油漬溏心蛋黃多士
  • 雞白湯手工意粉
2022-12-13 1225 浏览
想試呢間餐廳嘅手工意粉一段時間,見唔少人嘅留言都話餐廳係走fine dining路線所以dinner都唔平,今次就趁平日出開尖沙咀去試試性價比較高嘅set lunch~餐廳走優雅路線,L型面積唔大,近大玻璃嘅位置serve比較大group嘅客,感覺chill d。近正門走廊則為一/兩位客人而設,冇咩景觀但靜靜食飯都ok~ Set Lunch 嘅Main揀左卡邦尼手打意粉 $138,包餐湯同飲品,另+$60就有 starter 同 dessert,好豐盛都幾划算。先嚟餐包配牛油海鹽,小法包超乎想像地硬,有d失望,甜包則不過不失。餐湯係南瓜湯,好有質感加好香嘅牛油味,唔錯唔錯。Starter 揀左香煎帶子伴牛油果醬,擺盤精美,唯獨帶子係處理上可以再加d工夫,出水有d誇張。Main 卡邦尼手打意粉 $138嘅手打意粉質感特別,好煙韌有咬口,係出色嘅。採用煙肉粒,一層厚厚嘅油脂令鹹香更突出,更香口。煙肉粒自身已經重鹹味,所用嘅芝士如果可以淡口返少少會更好,整體感覺有d太鹹。Dessert 伯爵茶意式奶凍真係好重奶味,好滑而且伯爵茶味慢慢散發出嚟,甜度適中,perfect~Latte都唔錯~個人

香煎帶子伴牛油果醬
香煎帶子伴牛油果醬

伯爵茶意式奶凍

Latte都唔錯~
Latte

個人覺得手工意粉有其可取嘅地方,但綜合味道、環境、service離fine dining 仲有一段路,但lunch set $2xx絕對值得一試!晚餐menu應該更不一樣,只係試過lunch後暫時未令我有好大嘅衝動去試dinner~

Menu-
2022-12-09
Latte
2022-12-10 182 浏览
態度勁差既一間餐廳本身諗住開開心心食個tea 同男朋友慶祝紀念日,點知激到一肚氣,首先我明明booking話要cake寫字,佢話ok,去到時後話廚房last order左冇得寫,大佬我booking時已講明,點可以咁都得? 之後要我同個大粒負責人講,佢先肯。第二件係,係佢waiter自己比錯menu,計完個錢話轉左新,下?我睇到個menu架喎,又計貴我?又要嗌交一輪先,總研言之,依間嘢超級伏,大家唔好嚟,除非大家係超級好脾氣,不過我自己覺得自己脾氣都唔差,但都比職員激到扎扎跳,😡😡😡😡😡😡😡😡😡😡😡😡😡😡😡😡
態度勁差既一間餐廳

之後要我同個大粒負責人講,佢先肯。

2022-12-07 181 浏览
尖沙咀優雅西餐廳Attic Handmade Pasta環境清靜優雅餐前會送上麵包🥖🍞烘過入口暖暖的頭盤:鵝肝紅酒燴梨配榛子碎日式醬油漬蛋黃多士十分有清新層次咬口感🙂🙂主菜:黑松露手打意粉手打意粉十分彈牙出多黑松露和蘑菇味香重!🥰🥰無骨春雞無骨超方便啖啖鮮嫩雞肉配羊肚菌汁十分配!😋😋甜品伯爵茶奶凍奶味重,口感Q彈淡淡茶香配玫瑰花碎香味更提升!
尖沙咀優雅西餐廳

無骨超方便啖啖鮮嫩雞肉配羊肚菌汁十分配!😋😋

甜品
伯爵茶奶凍
奶味重,口感Q彈
淡淡茶香配玫瑰花碎香味更提升!

• 伯爵茶奶凍
  • 法國釀無骨春雞
2022-12-04 239 浏览
帶咗長輩嚟食,老人家。服務好差,好似畀侍應歧視咁,再加上開閂櫃門、上菜都好大聲好趕客。一枱四個人,上菜時間完全唔同,其中一個人已經食完意粉但其他人嘅main完全未準備好。同茶記有得比意粉還好,正常,但唔係特別出色。可能始終賣點係意粉,所以牛扒完全唔ok, 叫五成熟畀咗七成,牛扒rest嘅時間完全唔夠,切嘅時候有好多肉汁流失,配菜完全冇調味,係白烚。Earl Grey Panna Cotta 還好,但有多餘嘅糖漿喺面,蓋過咗奶同茶剛剛好嘅平衡,而且奶凍本身唔夠細滑,覺得如果唔係lunch set $60有前菜同甜品都係唔好亂叫好過⋯⋯見餐廳裝修好似想做到高檔咁,但咁嘅服務同其他嘢只係一般,似乎離目標仲有一段好長嘅路。

南瓜松子沙律
菠菜雞肉意粉
羊肉醬意粉
番茄湯
2022-11-30 181 浏览
前菜泥講,最特別係個鵝肝慕絲,好creamy夾心層係無花果啫喱,好有諗頭!將邪惡嘅兩層鵝肝慕絲嘅油膩感減低,好清新,有驚喜Main dish 叫咗手打意粉,呢間餐廳咁高調起個名有handmade pasta 兩粒字,點都要試吓嘅好爽口彈牙!亦都好掛汁,濃郁嘅海膽醬加海葡萄同烏魚子,超creamy同惹味!黑毛豬梅肉大癲,雖然喺啲 mains 入面最唔精緻,但係最有魅力!好軟熟好軟熟好軟熟 同 好嫩好嫩好嫩伯爵茶奶凍茶味好出,重奶,超正!好欣賞呢度配搭嘅醬汁同配料,令主角更上一層樓同埋擺盤都有心思Attic Handmade Pasta3 course dinner set $488 x 3Appetizer- 香煎法國鵝肝配紅酒燴梨及榛子碎- 法國鵝肝慕絲,無花果啫喱,焦糖無花果,焦糖榛子- 法式牛肉他他,鹽漬蛋黃,鵪鶉蛋,魚子醬是日餐湯Main- 海膽醬手打意粉,海葡萄,烏魚子- 法國釀無骨春雞,羊肚菌汁- 香烤伊比利亞黑毛豬梅肉,肉桂蘋果粒,芥末籽醬Dessert- 伯爵茶奶凍📍尖沙咀
前菜泥講,最特別係個鵝肝慕絲,好creamy
夾心層係無花果啫喱,好有諗頭!
將邪惡嘅兩層鵝肝慕絲嘅油膩感減低,好清新,有驚喜
好軟熟好軟熟好軟熟 同 好嫩好嫩好嫩
伯爵茶奶凍茶味好出,重奶,超正!
好欣賞呢度配搭嘅醬汁同配料,令主角更上一層樓
同埋擺盤都有心思

3 course dinner set $488 x 3

Appetizer
- 香煎法國鵝肝配紅酒燴梨及榛子碎
- 法國鵝肝慕絲,無花果啫喱,焦糖無花果,焦糖榛子
- 法式牛肉他他,鹽漬蛋黃,鵪鶉蛋,魚子醬

是日餐湯

Main
- 海膽醬手打意粉,海葡萄,烏魚子
- 法國釀無骨春雞,羊肚菌汁
- 香烤伊比利亞黑毛豬梅肉,肉桂蘋果粒,芥末籽醬

Dessert
- 伯爵茶奶凍

📍尖沙咀
2022-11-14 954 浏览
餐廳位置很容易便找到,入到餐廳安排了最入的位置~非常舒服👍🏻麵包一款非常鬆軟,熱辣辣配上帶有海鹽的牛油很香 ,另一款是外皮脆內軟,也很不錯。叫了晚餐加$98有三隻生蠔,生蠔偏海水鹹味。流心蟹黃意大利雲吞,雲吞不算彈牙,但重蛋漿味很重很喜歡。法式牛肉他他,碟邊灑上了鹹蛋黃碎,牛肉混合了少少檸檬香味,而且不會太碎留有口感。推薦👍🏻甘筍忌廉湯,甜甜地甘筍味加忌廉味很香濃,好飲~而入面麵包粒帶香香蒜蓉味,口感鬆化。海膽醬手打意粉,麵質彈牙,每條意粉都融入海膽味道!好濃,食到後面會有小小流,但喜歡海膽味的一定要試!黑毛豬梅肉未到十分嫩,但醬汁酸酸甜甜很開胃,紅霉味道剛好中和了海膽的濃,又帶另一番感覺。最後看到他們宣傳貼上有送伯爵茶奶凍,好滑,而且入面有玫瑰花碎一邊品嘗埋花香,不會很甜!正~讚一讚每樣熱食來是碟都是熱而牛肉他他碟都是冰凍保持每樣食物溫度,員工整體服務態度也很好~值得再來👍🏻

叫了晚餐加$98有三隻生蠔,生蠔偏海水鹹味。

流心蟹黃意大利雲吞,雲吞不算彈牙,但重蛋漿味很重很喜歡。

讚一讚每樣熱食來是碟都是熱
  • 海膽醬手打意粉,海葡萄,烏魚子
  • 伯爵茶奶凍
為朋友慶生而選了Attic Handmade Pasta,看相片覺得餐廳的環境不錯啊!平日來晚飯,餐廳的入座率不高,7pm來到的我們是晚市的第一枱客,可以拍一拍照才開始點餐。點了兩份不同價錢的3-Course Dinner Set Menu,分別是$488及$388的餐,3道菜是餐湯、前菜及主食。點餐後,侍應先送上一盤麵包及餐前小吃。微暖的麵包有3款,方形那款是蕃茄麵包,由於本人不吃蕃茄而沒嚐,朋友說味道不錯。圓形的軟包富牛油香,長形的那款是法包口感,適合蘸湯吃~餐前小吃是煙三文魚忌廉芝士脆餅,煙三文魚鹹香,底下墊有忌廉芝士及脆餅,口感豐富得來又不覺膩。是日餐湯為椰菜花忌廉湯,味道香滑,加入少量脆麵包粒,增添口感!先介紹一下$388那份餐,前菜選了法國鵝肝慕絲那款,但侍應落錯單,所以我們多了法式鴨髀肉肝醬批可吃。法式鴨髀肉肝醬批,熱烘烘的上桌,切開酥皮面後,鴨香四溢,肉肝醬中混有一絲絲鴨髀肉,作為前菜,味道不會太濃,幾好食!法國鵝肝慕絲伴無花果啫喱、焦糖無花果及焦糖榛子,凍食的鵝肝,將鵝肝製慕絲質感,中間夾著無花果啫喱,入口軟滑即化,帶有鵝肝香,無花果啫喱有助進食時不覺得膩。焦糖無花果

麵包
煙三文魚忌廉芝士脆餅
椰菜花忌廉湯
法式鴨髀肉肝醬批
法國鵝肝慕絲,無花果啫喱,焦糖無花果,焦糖榛子
法國鵝肝慕絲伴無花果啫喱、焦糖無花果及焦糖榛子,凍食的鵝肝,將鵝肝製慕絲質感,中間夾著無花果啫喱,入口軟滑即化,帶有鵝肝香,無花果啫喱有助進食時不覺得膩。焦糖無花果及焦糖榛子只用作簡單伴碟,份量不多,甜度恰好!
卡邦尼手打意粉
卡邦尼手打意粉,配料有鹹香意式煙肉 (Pancetta)、煙肉脆粒及芝士薄脆,意粉的賣相不錯,味道則有別於一般的卡邦尼。手打扁意粉口感夠彈牙。醬汁有濃郁蛋黃香並帶芝士奶香,醬汁濃稠度恰好,能包裹每條意粉。半肥瘦意式煙肉的肉質煙韌,份量不少。惟整份意粉的調味稍為偏鹹!
煎法國鵝肝,紅酒燴梨,榛子碎
$488的餐,頭盤選煎法國鵝肝配紅酒燴梨及榛子碎,鵝肝豐腴甘香,伴以紅酒燴梨及榛子碎來減輕油膩感,甚至可輕沾碟上的黑醋汁來加強味道層次。朋友喜歡這樣熱食鵝肝多於凍食,個人認為兩者各有特色。
海膽醬手打意粉,海葡萄,烏魚子

海膽醬手打意粉,配料有海葡萄及烏魚子,意粉面層鋪有一片片的鮮甜海膽。沾滿意粉的海膽醬濃稠,每一口都充滿海膽味!加上海葡萄及烏魚子,增加一點爽脆口感之餘,亦在海膽味中滲入微微鹹香,令人感覺沒那麼膩滯!
伯爵茶意式奶凍
生日甜品是伯爵茶意式奶凍配焦糖脆脆,奶凍質感水漾,伯爵茶味與奶味平衡,味道不錯!除了有畫碟外,侍應還會幫我們拍照後立即印製~~壽星女表示滿意!

Coconut Drink

Garden Mocktail
Tiramisu Martini
飲品點了Coconut Drink,Garden Mocktail及Tiramisu Martini,三杯飲品的味道都不錯,Garden Mocktail充滿果香。當中以Tiramisu Martini最令人深刻,濃郁的Tiramisu味,咖啡和酒精比例平衡,加入手指餅,彷彿多吃一份甜品

食物與飲品的質素不錯,只有一道菜的味道偏鹹,也許是不太適應這種卡邦尼的食法~~綜合來說,都算滿意這次的用餐啊!
2022-07-18
庆祝纪念