2023-05-07 26 浏览
位於尖沙咀金馬倫道嘅Attic Handmade Pasta,係一間專門賣手工意粉嘅餐廳🍝 意大利麵條每日由廚師親手製作👨🏻‍🍳滿有嚼勁😚Attic環境舒適樓底高,以酒紅色及金色為主🌟摩登得嚟又帶有復古感🩶餐廳提供3-Course Dinner Set Menu🍴先會有麵包同是日餐湯🥖🥣當日餐湯係南瓜湯🎃之後可以揀一款頭盤,然後就喺意粉、意大利飯或主菜揀一款😍仲會有個welcome食物係話梅漬、車厘茄同芝士添😛另外仲有鮮味生蠔 Oyster Combo🦪:🌟$168 (6隻生蠔) 送白酒兩杯🥂🌟$298 (12隻生蠔) 送白酒一支🍾🐮法式牛肉他他第一款頭盤揀咗法國牛肉加上軟蔥同酸豆,味道酸酸夠開胃😝他他上面加上法國魚子醬,再灑上鹹蛋黃碎,口感豐富🤩🪿法國鵝肝,溏心蛋黃多士第二款頭盤揀咗鵝肝風味濃郁,口感順滑,有入口即溶嘅幼滑質感🥰上面仲有海鹽中和味道😛配埋溏心蛋黃多士🍞中間夾住嘅蛋黃,係由日本長崎縣嘅太陽卵慢煮再取出蛋黃🥚🍝海膽醬手打意粉餐廳先將日本海膽加入麵豉清酒煮成醬,再用日式昆布高湯煮意粉🍝最後加上海膽同沖繩特產海葡萄增強口感及唔同層次嘅海水鮮味🌊唔單止係面頭食到啖啖海膽肉,就連

另外仲有鮮味生蠔 Oyster Combo🦪:
🌟$168 (6隻生蠔) 送白酒兩杯🥂
🌟$298 (12隻生蠔) 送白酒一支🍾

🐮法式牛肉他他

🪿法國鵝肝,溏心蛋黃多士

🍝海膽醬手打意粉
餐廳先將日本海膽加入麵豉清酒煮成醬,再用日式昆布高湯煮意粉🍝最後加上海膽同沖繩特產海葡萄增強口感及唔同層次嘅海水鮮味🌊唔單止係面頭食到啖啖海膽肉,就連成個意粉都充滿住濃郁嘅海膽滋味😚意粉口感柔韌彈牙😛

🐔慢煮意大利黑松露釀雞胸
香氣濃烈嘅黑松露釀進雞胸慢煮,令雞胸入味,每一啖都食到黑松露嘅味道😛肉質嫩滑,一啲都唔乾👍🏻上面有雞皮脆片,另外會有牛肝菌沙巴翁醬,點埋一齊食更滋味😋

🍮伯爵茶奶凍
惠顧套餐可以半價優惠享用特式甜品😋其中一個叫咗伯爵茶奶凍🍮餐廳好好幫手寫生日字🕯️可以同朋友慶祝🎂而且之後仲幫我哋整即影即有添📸香濃伯爵茶味,上面加上蜂蜜🍯奶凍口感幼滑🍮

🍮Pudding
另一個甜品叫咗麵包布甸🍞外層香脆,入面鬆軟,雞蛋味濃郁🥚再加上蜜糖糖漿🍯唔會太甜👍🏻

3-COURSE DINNER SET MENUAPPETIZER1️⃣神石榴酸橘汁醃海鮮,油甘魚,北海道帶子,西班牙八爪魚海鮮新鮮鮮甜,配上石榴汁、橘子、檸檬汁 作為主調調味~酸酸甜甜好開胃,神石榴啫喱好清爽2️⃣法國白露苟,溏心蛋,海膽沙巴翁法國白露荀味道清甜爽脆,水分豐富海膽沙巴翁濃厚creamy,同白露荀好夾👍🏻MAIN法式龍蝦海鮮意大利飯 $488用咗大量龍蝦膏、龍蝦肉熬煮成濃郁醬汁,未食已經聞到香氣,意大利飯完全吸滿精華,鮮味十足,再配上青口、魷魚,無論味道定係口感都正到不得了✨法式洋蔥醬手打意粉·48小時慢煮牛小排 $388洋蔥炒硬焦糖化,變成郁濃洋蔥醬~😍以經低溫慢煮美國牛小排,肉質超嫩,幾乎不需要咀嚼便可輕易在口中溶化~手工意粉爽口掛汁是日餐湯 - 甘筍南瓜忌廉湯真材實料,十分高質麵包都好有誠意,絕對唔係Hea野甜品伯爵茶意式奶凍 - 難怪係signature👍🏻真心好好食~伯爵茶味激濃,奶凍順滑,忌廉、鮮奶比例恰到好處,唔試真係會後悔意式提拉米蘇 - 同樣好出色!咖啡酒比例完美,酒味若隱若現,可可粉微甘,絕配👍🏻〰️〰️〰️〰️promotion〰️〰️〰️〰️〰️凡惠顧套餐於落單時展示截圖
3-COURSE DINNER SET MENU

APPETIZER
1️⃣神石榴酸橘汁醃海鮮,油甘魚,北海道帶子,西班牙八爪魚

2️⃣法國白露苟,溏心蛋,海膽沙巴翁
法國白露荀味道清甜爽脆,水分豐富
海膽沙巴翁濃厚creamy,同白露荀好夾👍🏻

MAIN

法式龍蝦海鮮意大利飯 $488

法式洋蔥醬手打意粉·48小時慢煮牛小排 $388
洋蔥炒硬焦糖化,變成郁濃洋蔥醬~😍

是日餐湯 - 甘筍南瓜忌廉湯
真材實料,十分高質
麵包都好有誠意,絕對唔係Hea野

甜品

〰️〰️〰️〰️promotion〰️〰️〰️〰️〰️
凡惠顧套餐於落單時展示截圖即送招牌意式伯爵茶奶凍
鮮味生蠔 Oyster Combo
-$168 (6隻生蚝) 送白酒兩杯
-$298 (12隻生蚝) 送白酒一支

Attic Handmade Pasta (尖沙咀)
尖沙咀金馬倫道33號The Cameron1樓101號舖
同朋友喺尖沙咀想搵個舒適嘅地方慢慢嘆個lunch,經過金馬倫道The Cameron已經見到玻璃外牆寫住homemade pasta,「Attic」主打自家製手工意大利麵fusion菜,好想試吓。裝修以深啡、深紅色為主,裝修充滿氣派格調,餐廳係長形設計,面積長嗰邊喺一排落地玻璃,差不多每個座位都能夠享受自然光嘅透入。自選午市套餐組合已經包餐湯、餐包同飲品,加$60仲可以有埋自選頭盤同埋甜品,而家仲做緊兩周年八折優惠,好抵食。ღ 𝒟𝒶𝒾𝓁𝓎 𝓈𝑜𝓊𝓅⊛ 番茄忌廉湯濃郁番茄鮮味,酸酸的,感覺飲緊番茄蓉,加埋忌廉去煮口感好滑好creamy。餐包都有四款,迷你牛角包、奶油包、雜果麵包、mini raisin danish,配撒上海鹽嘅牛油,好有誠意。ღ 𝒮𝓉𝒶𝓇𝓉𝑒𝓇⊛ 凱撒沙律看似簡單嘅沙律,出乎意料嘅好,最緊要個羅馬生菜夠晒新鮮爽脆,配上超脆卜卜嘅麵包方丁,鹹香煙肉碎,奶香微酸嘅dressing份量啱啱好,最後刨上Parmesan芝士,增添濃郁味道。⊛ 意式三文魚薄片,檸檬刺山柑油醋三文魚鮮味,檸檬刺山柑油醋入口酸酸甜甜,配合火箭菜獨特嘅芝麻辛辣味道,一齊食好夾,好開胃嘅前菜。ღ 𝒮𝒾𝑔𝓃

番茄忌廉湯、迷你牛角包、奶油包、雜果麵包、mini raisin danish

ღ 𝒟𝒶𝒾𝓁𝓎 𝓈𝑜𝓊𝓅
⊛ 番茄忌廉湯
凱撒沙律
ღ 𝒮𝓉𝒶𝓇𝓉𝑒𝓇
⊛ 凱撒沙律
意式三文魚薄片,檸檬刺山柑油醋

⊛ 意式三文魚薄片,檸檬刺山柑油醋
法式黑松露蘑菇蓉釀雞卷
ღ 𝒮𝒾𝑔𝓃𝒶𝓉𝓊𝓇𝑒 𝒫𝒶𝓈𝓉𝒶
⊛ 法式黑松露蘑菇蓉釀雞卷 $178
雞皮煎得焦香,入口雞肉嫩滑,雞卷釀入黑松露蘑菇餡,切開一件件上枱,仍然卷得好實無散開,伴有黑松露蘑菇汁,整個菜式都瀰漫着黑松露香氣,配菜有爽口鉛筆菇、甘筍苗、紫薯苗,烤得香甜,撒上菊花瓣,賣相好靚,好似一幅畫。

⊛ 蟹肉大蒜忌廉手打意粉 $168
蟹肉鮮味,份量都多,忌廉汁加入大蒜去烹調,醬汁滲出淡淡蒜香同埋好creamy。餐廳主打自家製手工意大利麵,就係鍾意佢製作新鮮,入口有蛋香,麵條煙韌,掛汁力強,食到al dente口感。

ღ 𝒟𝑒𝓈𝓈𝑒𝓇𝓉
⊛ 伯爵茶意式奶凍
奶香味配上香濃伯爵茶味道,口感柔軟順滑,一入口滲出一種熟悉嘅味道,好香好夾,原來係撒上咗玫瑰花瓣,除咗美觀之外,玫瑰花香氣增加味道層次。
白色紅乾果蛋糕

⊛ 白色紅乾果蛋糕
雪白忌廉配上頂層紅色雜莓乾,紫色食用花,賣相好靚,碟上仲畫有兩個心心圖案好sweet。海綿蛋糕濕潤,忌廉厚身順滑甜度適中,每啖入口夾雜住雜莓乾微酸嘅味道,平衡蛋糕甜味。
#Attic Handmade Pasta
地址:尖沙咀金馬倫道33號The Cameron1樓101號舖
2023-04-27
凱撒沙律
意式三文魚薄片,檸檬刺山柑油醋
法式黑松露蘑菇蓉釀雞卷
伯爵茶意式奶凍
曾經有朋友問尖沙咀有冇一間我會非常深刻,又或者回頭值高嘅西餐。呢一間手工意大利粉餐廳就係我其中推介之一,今次係我再次到訪,因為呢度嘅氣氛環境都好唔錯,方便同朋友慶祝生日!一開始我哋就叫咗兩個晚餐套餐裏面包咗三個麵包,其中一個麵包係法式麵包配搭上濃湯非常不錯!頭盤:神石榴酸橘汁醃海鮮,油甘魚,北海道帶子,西班牙八爪魚,味道非常開胃,而且好清新!香煎法國鵝肝,通常覺得鵝肝都會非常油膩,呢度嘅鵝肝多士就唔會有呢個感覺香而不膩!另外佢哋嘅招牌菜之一:日式酱油漬溏心蛋黃多士,醋漬青提子,青蘋果蓉,味道好特別,而且細細件方便入口!本來我心思思想食呢個意大利雲吞,但係朋友話不如試吓佢哋嘅法國洋蔥像手帶意粉啦,因為裏面有 48小時慢煮牛小排法國洋蔥醬手打意粉48少時慢煮牛小排果然肉亂夠林,入口非常之多執,而且牛肉味香濃唔會太油膩!意粉掛滿咗洋蔥醬汁甜甜的,意粉仲好香蛋味煮意大利黑松露釀雞胸,雞皮脆片,牛肝菌沙巴翁雞胸平時就食得多,估唔到意大利菜會用黑松露去樣雞胸,出奇地好夾,雞胸每啖都有黑松露嘅香味很不錯甜品方面,有提拉米蘇同伯爵茶奶凍伯爵茶奶凍非常非常之有彈性好可愛!而且味道唔會好甜朋友就鍾意提拉米

法國洋蔥醬手打意粉
意粉掛滿咗洋蔥醬汁甜甜的,意粉仲好香蛋味

煮意大利黑松露釀雞胸,雞皮脆片,牛肝菌沙巴翁

甜品方面,有提拉米蘇同伯爵茶奶凍

伯爵茶奶凍非常非常之有彈性好可愛!而且味道唔會好甜
朋友就鍾意提拉米蘇,因為佢個咖啡味非常之突出

整體來講呢餐晚飯好滿意,而且食物質素都keep得住

今日同老公去尖沙咀整野順便食Lunch,揀左呢間主打手工意粉嘅餐廳,之前YouTuber Alfred Chan都有介紹過架。一入餐廳一大張吧枱,店內樓底好高,落地玻璃設計,牆身以啡紅色為主題,再加上幾盞吊燈,感覺好高貴優雅👍🏻而家餐廳兩周年紀念,逢星期一至五(公眾假期除外)可享有午餐8折優惠添😍另有鮮味生蠔 Oyster Combo $168(6隻)送白酒兩柸,$298(12隻)送白酒一支,真心抵💁🏻‍♀️三款唔同質地嘅餐包,上枱時重暖笠笠👍🏻另外跟埋牛油海鹽,誠意十足前菜 香煎帶子伴椰菜花蓉 椰菜花蓉我第一次食,味道清新同帶子幾夾,帶子大大粒新鮮彈牙前菜 意式三文魚薄片,檸檬刺山柑油醋 味道酸酸甜甜,做開胃前菜一流餐湯 黑松露蘑菇忌廉湯 個湯超濃郁勁 Creamy😋啲蘑菇粒打碎晒好有口咬主菜 卡邦尼手打意粉 內有義大利風乾豬肉,手工意粉果然係唔同啲👍🏻麵質煙靭厚實,因為手打意粉掛汁能力較強,食到濃濃芝士味😋主菜 黑松露蘑菇蓉釀雞卷 呢道菜我都係第一次食,雞肉嫩滑到不得了🤤內有滿滿嘅黑松露同蘑菇蓉👍🏻味道出奇地夾甜品 伯爵茶奶凍 呢個推介必點之一👍🏻伯爵茶味濃厚,奶凍質感細滑Crea

甜品 伯爵茶奶凍 呢個推介必點之一👍🏻伯爵茶味濃厚,奶凍質感細滑Creamy,唔會太甜,滑不溜口

甜品 紅絲絨蛋糕 美國經典代表,係可可粉與酸性材料混合後產生嘅化學變化,所以變出紅色,擺盤超靚,濃郁嘅可可香帶有微微酸味,比較少有嘅甜品👍🏻

Vanilla Latte lunch set都只係加$15就可以升級

2023-05-03
  • 是日餐湯
跟有碗話碗推介黎尖沙咀食呢間西餐🫶🏻咁岩係正我做yoga既大廈隔離 非常之方便🤭Set Dinner-------------------Appetiser 法國鵝肝配日式醬油漬溏心蛋黃多士鵝肝兩面煎香 熟度岩岩好 溏心蛋夾埋軟芝士多士 非常香脆 蛋味香濃醬汁清爽清新 同鵝肝配搭好好神石榴酸橘汁醃海鮮好喜歡石榴個種酸酸甜甜既感覺做成啫喱片感覺好特別加埋八爪魚 油甘魚 非常開胃呢到既前菜份量都偏大 我地叫佐2SETS 前菜既份量絕對可以SHARE食 而且鵝肝都唔洗特別另外加錢非常好—————————-Soup 南瓜忌廉湯Creamy又香濃 —————————-Main威尼斯鴨肉醬手打意粉 $388好多年無食過肉醬意粉 因為街外既肉醬意粉大部份都有牛今次呢個鴨肉醬意粉好特別 好重既油香味手打意粉texture好好 彈牙得黎好掛汁唔會有意粉同汁分開既情況法國45日BB羊 $488平時好少食羊 因為擔心受唔到啲羊羶味今次店員大推呢個BB羊!!!果然幾乎無羊羶味 而且口感好軟好嫩—————————-Dessert伯爵茶奶凍 +$39茶味好夠 配埋玫瑰花 勁香Tiramisu +$39少少酒味 非
跟有碗話碗推介黎尖沙咀食呢間西餐🫶🏻

手打意粉texture好好 彈牙得黎好掛汁
唔會有意粉同汁分開既情況

法國45日BB羊 $488
平時好少食羊 因為擔心受唔到啲羊羶味
今次店員大推呢個BB羊!!!
果然幾乎無羊羶味 而且口感好軟好嫩

整體黎講 環境靚 份量夠 味道亦中上
絕對值得再訪🫶🏻🫶🏻
2023-05-02
  • 日式醬油漬溏心蛋黃多士
主打手工意粉🍝, 每日人手新鮮製造, 口感特別柔韌, 而且蛋味濃郁, 一試難忘!除咗有手工意粉之外, 餐廳仲有Risotto、鱈魚、肉類等等供選擇, 每個菜式嘅擺盤都好細緻, 展現出廚師嘅心思💗《3-𝑪𝒐𝒖𝒓𝒔𝒆 𝑫𝒊𝒏𝒏𝒆𝒓 𝑺𝒆𝒕 𝑴𝒆𝒏𝒖》呢個 Dinner Set有前菜、湯、主菜、甜品。一坐低, 店員會先遞上麵包籃, 我最鍾意食果仁麵包🥖, 麵包好鬆軟, 裏面有原粒榛子🌰、蔓越莓乾, 食落有堅果香味, 又有蔓越莓嘅甜味𓌉◯𓇋 頭盤 - 神石榴酸橘汁醃海鮮用自家製嘅汁去調味, 食材有油甘魚、北海道帶子、西班牙八爪魚🐙, 味道酸酸甜甜, 清新又開胃!𓌉◯𓇋 頭盤 - 香煎法國鵝肝擺盤精美, 賣相一流!鵝肝好厚身, 煎得好香, 外皮微脆, 感受到鵝肝油慢慢滲出, 有入口溶化嘅口感, 油脂豐腴, 美味極了🤤!伴碟有日式醬油漬溏心蛋黃多士, 令味道更有層次, 另配有醋漬青提子同青蘋果蓉以減低油膩感𓌉◯𓇋 是日餐湯 - 忌廉蕃茄濃湯啖啖番茄配上幼滑忌廉, 口感稠密, 蕃茄味道清甜濃郁🍅, 一啲都唔酸 🍝 法式洋蔥醬手打意粉手工意粉用上闊條麵, 搭配以焦糖化嘅洋蔥煮成香甜濃郁嘅法式洋蔥醬。闊

《3-𝑪𝒐𝒖𝒓𝒔𝒆 𝑫𝒊𝒏𝒏𝒆𝒓 𝑺𝒆𝒕 𝑴𝒆𝒏𝒖》

𓌉◯𓇋 頭盤 - 神石榴酸橘汁醃海鮮

𓌉◯𓇋 頭盤 - 香煎法國鵝肝

𓌉◯𓇋 是日餐湯 - 忌廉蕃茄濃湯

🍝 法式洋蔥醬手打意粉
手工意粉用上闊條麵, 搭配以焦糖化嘅洋蔥煮成香甜濃郁嘅法式洋蔥醬。闊條麵煙韌有彈性, 富小麥香同蛋香, 再配以經低温慢煮48小時嘅美國牛小排🥩 , 其牛肉味濃, 油花分佈均勻, 肉質柔軟

🐑 香煎法國45日BB羊
精選法國BB羊, 食落冇羊羶味, 肉質鮮嫩, 帶油脂香, 伴上茄瓜蓉、榛子慕斯、薄荷乳酪醬、羊燒汁、海鹽, 更能突出羊肉味!當中, 榛子慕斯最令我印象深刻!有實在感嘅慕斯內外都有大量榛子碎🌰, 食落充滿堅果香味, 搭配羊架, 形成強烈嘅對比, 味道層次豐富ꕀ

🍮 意式伯爵茶奶凍
奶凍以蜜糖覆蓋表面🍯, 入口好軟滑, 伯爵茶茶味幽香🍃

🍮 Tiramisu
面層鋪上香濃朱古力可可粉, 咖啡味好香濃☕️, 手指餅濕潤鬆軟, 充滿着咖啡同咖啡酒味, 忌廉好軟滑, 整體唔會太甜膩
2023-04-30
  • Tiramisu
星期日約咗個朋友食Lunch,想搵個坐得舒服又有水準嘅餐廳💕我哋揀咗一間主打手工意粉嘅餐廳,餐廳樓底好高,裝修帶少少復古嘅感覺✨餐廳有供應Multiple courses lunch set💕有Signature pasta🍝仲有,只要揀主食,另外加$60就有埋Starter同埋甜品🍮好豐富✨依家餐廳仲有兩週年紀念優惠,午餐有八折•Starter: 香煎帶子伴椰菜花蓉 & 意式三文魚薄片•蟹肉大蒜忌廉手打意粉($168)Handmade pasta好有嚼勁,相對乾意粉無咁平滑,但增加左掛汁嘅效果🍝蟹肉同忌廉混合成醬汁,好濃郁,食到啖啖蟹肉🦀超鍾意呢度嘅Pasta☺️•法式黑松露蘑菇蓉釀雞卷($178)見呢道菜式幾特別,所以試一試☺️黑松露好香,混合埋蘑菇蓉,食落幾有口感💕雞肉嘅油脂香完全保留喺雞卷個餡入面☺️•Dessert: 伯爵茶意式奶凍 & 白色紅乾果蛋糕

•Starter: 香煎帶子伴椰菜花蓉 & 意式三文魚薄片

•蟹肉大蒜忌廉手打意粉($168)

•法式黑松露蘑菇蓉釀雞卷($178)

•Dessert: 伯爵茶意式奶凍 & 白色紅乾果蛋糕
2023-05-01 34 浏览
最近去咗Attic餐廳,整個體驗真係好好。餐廳嘅環境好靚,好打卡able,真係好舒服。食物方面,佢哋嘅忌廉蘑菇湯好濃郁香滑,真係令人一試難忘。而佢哋嘅慢煮豬腩肉就有啲太腍身,有啲人可能唔係太鍾意。不過,佢哋嘅蟹肉大蒜忌廉手打意粉就非常出色,意粉煮得剛好,蟹肉好鮮美,味道非常好。至於甜品方面,紅絲絨蛋糕味道唔錯,唔太甜!餐廳主打伯爵茶意式奶凍超正,好香茶味👍🏻👍🏻凡惠顧套餐於落單時展示截圖即送招牌意式伯爵茶奶凍, 抵!另外,佢哋嘅服務非常好,服務員親切友善,幫到我地好多。餐廳嘅氛圍非常放鬆愉快🤩總括而言,如果你想食得好又想享受一個舒適嘅環境,Attic係一個好選擇。食物好正,服務好好,環境優美,值得一試另外原來佢哋仲做緊promo:$168 (6隻生蚝) 送白酒兩杯$298(12隻生蚝) 送白酒一支下次試下先!

至於甜品方面,紅絲絨蛋糕味道唔錯,唔太甜!

餐廳主打伯爵茶意式奶凍超正,好香茶味👍🏻👍🏻
凡惠顧套餐於落單時展示截圖即送招牌意式伯爵茶奶凍, 抵!

另外原來佢哋仲做緊promo:
$168 (6隻生蚝) 送白酒兩杯
$298(12隻生蚝) 送白酒一支

下次試下先!
出咗消費券之後,出街食多咗,今次就去咗尖沙咀一間手工意大利粉嘅餐廳,今次兩個人撐枱腳餐前小食:梅漬車厘茄配水牛芝士好開胃,車厘茄配上淡淡的梅味,感覺好新穎,新年好少有得食到頭盤:法國白蘆筍配海膽沙巴翁+法色牛肉他他,鹽漬蛋黃配魚子醬白蘆筍好新鮮同海膽好match,至於牛肉他他份量都好多,兩個人share 剛剛好湯:南瓜湯煮得好濃味同埋好傑身😀主菜:卡邦尼手打意粉+意大利黑松露釀雞胸卡邦尼手工意粉係佢哋主打嘅菜式,手工意粉好有口感,再配上卡邦尼醬,仲有啲煙肉粒,正!至於雞胸就用慢煮個方法,裏面在鋪滿黑松露,所以口感都好滑,仲有啲黑松露香tim 甜品:意式伯爵茶奶凍+提拉米蘇小編極力推介佢哋嘅意式伯爵茶奶凍,淡淡的伯爵茶奶香再配上蜜糖,好滋味🤭

餐前小食:梅漬車厘茄配水牛芝士
好開胃,車厘茄配上淡淡的梅味,感覺好新穎,新年好少有得食到

湯:南瓜湯
煮得好濃味同埋好傑身😀

主菜:卡邦尼手打意粉+意大利黑松露釀雞胸

甜品:意式伯爵茶奶凍+提拉米蘇
今日同男朋友嚟到尖沙咀食呢間手工意粉,感覺偏向fine dining,但lunch set價錢都可以接受😆一開始會先上麵包,有三款麵包,枱上仲會放咗灑咗鹽嘅牛油,三款都各有特色,我自己本身比較鍾意食法包,配埋牛油好好味😆餐湯係南瓜湯,好香甜,但質地偏稀,如果杰啲就更好喇🤣如果想要頭盤同甜品可以加$60,我哋兩個餐都有加到~我叫咗個香煎帶子伴椰菜花蓉,帶子內裡仲好嫩滑軟淋,椰菜花蓉比較少,唔太食得出咩味🙈男朋友叫咗意式三文魚薄片配檸檬刺山柑油醋~有三塊,配埋個汁酸酸甜甜幾開胃😆之後就到主菜喇,我叫咗蟹肉大蒜忌廉手打意粉 ($168),蟹肉非常多,仲要都幾有鮮味,手打意粉好彈牙,配合埋個creamy同充滿蟹肉鮮甜嘅汁,真係好好食啊!😍男朋友嗰個係卡邦尼手打意粉 ($138),個汁偏向杰身,每條意粉都比汁包圍住,當中亦都有唔少鹹肉,都幾濃味架~至於甜品,我哋叫咗紅絲絨蛋糕同埋伯爵茶意式奶凍~紅絲絨蛋糕蛋糕濕潤,忌廉好香,仲好打卡able😗另外奶凍嘅伯爵茶味直頭湧晒出嚟,入口亦好滑,十分高質☺️當然仲有普通餐飲一杯~整體用餐體驗都好唔錯,食物係精心製作,環境氛圍都同呢個價錢match嘅,lunc

麵包

餐湯係南瓜湯,好香甜,但質地偏稀,如果杰啲就更好喇🤣
南瓜湯

香煎帶子伴椰菜花蓉

意式三文魚薄片配檸檬刺山柑油醋

卡邦尼手打意粉

紅絲絨蛋糕

另外奶凍嘅伯爵茶味直頭湧晒出嚟,入口亦好滑,十分高質☺️
伯爵茶意式奶凍

當然仲有普通餐飲一杯~

整體用餐體驗都好唔錯,食物係精心製作,環境氛圍都同呢個價錢match嘅,lunch仲有8折,不錯😆👍🏻
2023-04-07
麵包
南瓜湯
香煎帶子伴椰菜花蓉
意式三文魚薄片配檸檬刺山柑油醋
卡邦尼手打意粉
紅絲絨蛋糕
2023-04-26 41 浏览
這間位於尖沙咀的手工意粉店,除了手工意粉外,其實主打Fine dining,由前菜,餐湯至主菜都非常精緻,而且味道一流。店員先送上自家製牛角酥等,焗至微暖,麵包酥脆有彈性。香煎法國鵝肝,日式醬油漬溏心蛋黃多士,醋漬青提子,青蘋果蓉鵝肝煎至表面焦香,中間剛熟,入口充滿油脂甘香。神石榴酸橘汁醃海鮮,海鮮有油甘魚、北海道帶子及西班牙八爪魚,石榴酸橘汁很清新,配搭海鮮幾有特色,又不過蓋過海鮮的味道。南瓜忌廉湯淡淡南瓜香甜,質感幼滑濃稠。慢煮意大利黑松露釀雞胸,雞皮脆片,牛肝菌沙巴翁雞胸中間釀入了黑松露,加上牛肝菌汁,濃郁松露香充斥味蕾,慢煮雞更是嫩滑多汁,而雞皮更是香脆有雞油脂香。法式洋蔥醬手打意粉配48小時慢煮牛小排意粉有彈性,做得比較寬身,適合配上比較稀身的洋葱汁,牛小排嫩腍有肉香。伯爵茶奶凍&麵包布丁奶凍濃郁奶香且幼滑;麵包布丁中間都夠濕潤,比較飽滯。

店員先送上自家製牛角酥等,焗至微暖,麵包酥脆有彈性。

香煎法國鵝肝,日式醬油漬溏心蛋黃多士,醋漬青提子,青蘋果蓉
鵝肝煎至表面焦香,中間剛熟,入口充滿油脂甘香。

神石榴酸橘汁醃海鮮,

南瓜忌廉湯
淡淡南瓜香甜,質感幼滑濃稠。

慢煮意大利黑松露釀雞胸,雞皮脆片,牛肝菌沙巴翁

法式洋蔥醬手打意粉配48小時慢煮牛小排

伯爵茶奶凍&麵包布丁
奶凍濃郁奶香且幼滑;麵包布丁中間都夠濕潤,比較飽滯。

2023-04-26 20 浏览
出開尖沙咀~午餐時間想食好少少😌俾我搵到呢間意大利餐廳🍴就去左試試個lunch set🤍餐包有三款,都係暖好咗再上枱💕前菜意式三文魚薄片,檸檬刺山柑油醋🐟🍋擺盤相當精緻✨三文魚薄片油脂豐富,配上醋中和油膩感覺😋南瓜忌廉湯🥣非常足料,南瓜味好濃🎃飲到最尾仲有大量南瓜蓉黐住係碗側邊✨香煎帶子伴椰菜花蓉 🍴🌿上菜嘅時候有暖盆非常貼心 ❤️帶子微微煎香 帶出濃郁嘅海鮮味 🌊主食卡邦尼手打意粉 👨‍🍳有別於一般出邊嘅卡邦尼 呢度嘅煙肉比較大塊🥓而且意粉係手工製作 非常卦汁 🍝法式黑松露蘑菇肉蓉釀雞卷 🍗雞卷外脆內軟😗慢煮嘅雞肉入邊包住蘑菇蓉保持水份🍄意大利黑松露配牛肝菌係超級香而且配菜都做得非常好食用適當嘅調味帶出蔬菜嘅甜味唔係一般出邊嘅白烚碗菜 🍽️👌🌟甜品伯爵茶意式奶凍係餐廳嘅招牌甜品🍮 超級動L 配上玫瑰花瓣🌹 打卡靚之餘又好食😋藍莓芝士餅 🍰係食到入邊真係有藍莓肉✨酸酸甜甜作為一餐嘅總結 🤤呢篇應該係我打過最長嘅食評🤣因為真係出乎意外嘅驚喜❤️‍🔥店員溫柔又細心每同佢講一次唔該佢都講一次唔使客氣搞到我超級唔好意思😳😳
出開尖沙咀~午餐時間想食好少少😌
俾我搵到呢間意大利餐廳🍴
就去左試試個lunch set🤍

餐包有三款,都係暖好咗再上枱💕

前菜
意式三文魚薄片,檸檬刺山柑油醋🐟🍋
擺盤相當精緻✨
三文魚薄片油脂豐富,配上醋中和油膩感覺😋

南瓜忌廉湯🥣
非常足料,南瓜味好濃🎃
飲到最尾仲有大量南瓜蓉黐住係碗側邊✨

店員溫柔又細心
每同佢講一次唔該佢都講一次唔使客氣
搞到我超級唔好意思😳😳
1K
意粉的型態百變,但萬變不離其宗,所以在配料跟醬汁上下功夫變得尤為重要這家格調高雅的意粉店價格適中,樓底高氣氛高尚,裝潢服務卻是高水平出品麵包配鹽漬牛油有法式硬包,番茄乾麵包🥯跟提子鬆包,簡單配牛油🧈口味不俗醋漬車厘茄伴水牛芝士開胃前菜,入口清而酸甜,有趣香煎法國鵝肝 日式醬油漬糖心蛋黃多士青蘋果蓉 醋漬青提子$188比起矜貴的鵝肝,我反而更喜歡簡單的醬油漬糖心蛋黃多士,蛋黃七分熟已成形,蛋香超重,配個多士口感味道相當不錯法式牛肉他他 鹽漬鹹蛋黃 鵪鶉蛋 魚子醬$148生牛肉他他酸中帶鹹,配上些鹹蛋黃碎 加上黏稠的鵪鶉蛋汁 彈牙且鮮 又別有一番風味👍👍👍南瓜濃湯$68超順滑!南瓜濃湯口感極致,南瓜甜而不膩,輕鹹的調味把湯提升至最高層次,十分精彩!西班牙紅蝦手打意粉$438採用蝦頭膏造成的醬汁濃味非常,跟十分煙韌的手作意大利粉搭配掛汁非常,入口濃稠,鹹香味十足!紅蝦半熟鮮甜有致,非常特別的搭配慢煮意大利黑松露釀雞胸$338雞皮脆片 牛肝菌沙巴翁即使是雞胸還是相當嫩滑,中層夾著一些下重本的黑松露片, 鹹香細緻,味道很濃牛肝菌沙巴翁像是油封製,肝菌味道濃郁, 同你講口味之選!👍伯爵茶奶凍伯爵

出品

麵包配鹽漬牛油
有法式硬包,番茄乾麵包🥯跟提子鬆包,簡單配牛油🧈口味不俗

醋漬車厘茄伴水牛芝士
開胃前菜,入口清而酸甜,有趣

香煎法國鵝肝 日式醬油漬糖心蛋黃多士
青蘋果蓉 醋漬青提子$188

法式牛肉他他 鹽漬鹹蛋黃 鵪鶉蛋 魚子醬$148

👍👍👍南瓜濃湯$68

西班牙紅蝦手打意粉$438
紅蝦半熟鮮甜有致,非常特別的搭配

慢煮意大利黑松露釀雞胸$338
雞皮脆片 牛肝菌沙巴翁
牛肝菌沙巴翁像是油封製,肝菌味道濃郁, 同你講口味之選!

👍伯爵茶奶凍

伯爵茶味意外地濃郁!嫩滑又入口即化,簡單而美味

麵包布甸
外焦內軟,甜中帶鹹,不像酒店的任食麵包布甸般單調,而是層次分明,十分不錯

臨走時還見到他們有在賣鮮味生蠔 Oyster Combo,下次試試

$168 (6隻) 送白酒兩杯
$298 (12隻) 送白酒一支

餐廳主打自家製作手工意大利潤麵及Fusion菜式,結合日、意、法、本 土多國元素,給客人視覺味覺的享受!餐廳裝潢華麗開掦,天花豪華吊燈加上柔和音樂,令人賞心悅目。餐前小食 水牛車打芝士、醃過嘅酸梅,清新開胃,為是晚晚餐揭開序幕餐飽數款酸味麵包,麥包、短法包、丹麥包,外脆內軟,非常新鮮是日餐湯 甘筍南瓜湯忌廉湯甘筍南瓜清甜,忌廉湯入口幼滑清香,質感帶點厚重但毫不油膩神石榴酸橘汁醃海鮮 (油甘魚 北海道帶子 西班牙八爪魚)像一件藝術品似的,擺盤別緻,色彩鮮艷且滿鋪層次感,店員介紹菜式,據說這是秘魯既製法,以酸味來迫出海鮮既甜味,初賞石榴啫喱片會在口腔內慢慢融化,經醃制過的帶子、八爪魚、 油甘魚,咀嚼後就能嚐到海鮮之鮮味。海膽醬手打意粉 伴海葡萄 烏魚子手打意粉口感彈性帶點煙韌,散發蛋香,掛汁力強,與海膽醬配合得天衣無縫,海膽醬非常濃郁,加上烏魚子和海葡萄,口感層次更豐富油封黑線鱈魚配墨西哥青醬鱈魚肉質非常嫩滑,入口滿滿魚脂香,魚皮薄片香脆,伯爵茶意式奶凍 奶凍口感軟滑,滲岀淡淡伯爵茶清香,搭配花蜜,甜度適中Tiramisu 忌廉味香濃,口感幼滑,蛋糕口感柔軟,咖啡味和奶油香相輔相成,不油不

餐前小食
水牛車打芝士、醃過嘅酸梅,清新開胃,為是晚晚餐揭開序幕

餐飽
數款酸味麵包,麥包、短法包、丹麥包,外脆內軟,非常新鮮

是日餐湯
甘筍南瓜湯忌廉湯
甘筍南瓜清甜,忌廉湯入口幼滑清香,質感帶點厚重但毫不油膩

神石榴酸橘汁醃海鮮
(油甘魚 北海道帶子 西班牙八爪魚)

海膽醬手打意粉 伴海葡萄 烏魚子

油封黑線鱈魚配墨西哥青醬
鱈魚肉質非常嫩滑,入口滿滿魚脂香,魚皮薄片香脆,

伯爵茶意式奶凍
奶凍口感軟滑,滲岀淡淡伯爵茶清香,搭配花蜜,甜度適中

Tiramisu
忌廉味香濃,口感幼滑,蛋糕口感柔軟,咖啡味和奶油香相輔相成,不油不膩,為這餐色香味俱存既晚餐畫上完美的句號