2017-02-17 174 浏览
情人節梗係要食西餐喇 上OP揾左成日終於有定案BEL CIBO位於厚德街好易揾 食完吾夠皮仲可以落樓下食甜品但…我真係諗多左 今餐前所未有禁飽雖然大時大節要食得好 但都要理性D幫個荷包諗諗正正BEL CIBO最緊優惠 只要LIKE FB就有65折 正成個SET超豐富 淨係頭盤都有3樣鮮凍鮑魚肉質鮮甜 有咬口夠彈鮮果釀酥盒配煙三文魚 岩晒我心水呢碟特別在酥盒既咸味配合水果既甜 食落出奇地FRESH有新意既配搭但最愛一定係鵝肝拼焦糖波羅 鵝肝煎到外脆內軟一咬油份爆溢 成口都係鵝肝香味 好邪惡是日餐湯係蕃茄煙肉湯 值得一讚湯料十足採用鮮蕃茄 飲落有蕃茄天然既微酸好開胃飲完無耐就上左海膽黑松露意大利飯海膽份量吾少 入口鮮甜無腥味飯量吾太多但忌廉汁比較膩胃 所以食完已經開始有點飽主菜揀左銀雪魚同豬鞍扒 銀雪魚魚皮煎完好脆口平時吾食魚皮既我都清晒豬鞍扒好冧 最正扒邊位連住有小小脂肪 好香口而且採用調味吾多 用鹽吊出豬肉既肉香兩樣主菜我都俾100分甜品係意大利雪糕 中間有層似吉士醬面層灑上微苦可可粉 中和甜度飲品方面揀左曲奇香蕉smoothie由於香蕉味較特出 所以都好清新而且冰塊打得夠碎 飲落都好
情人節梗係要食西餐喇

而且冰塊打得夠碎 飲落都好滑口
埋單先發現 吾經吾覺食左兩個鍾有多

侍應會等我地食完先慢慢上菜 吾會急趕成餐好輕鬆
2017-02-12 2752 浏览
趁新正頭,約了很久沒見的好朋友出來見面,相約到厚福街的H8吃飯,我們選了一間叫Bel Cibo的餐廳,食物比較多元化,主打西日料理!餐牌菜式的種類很多,有照片可以參考,另外見到有二人餐,有三個頭盤,湯,又有海膽意大利飯,還有兩個主菜和甜品,非常豐富的樣子,所以我們決定食二人餐!因為只要like facebook專頁,便二人晚餐就會有65折優惠,好抵!鮮果釀酥盒伴煙三文魚花配香芒汁美美的煙三文魚花上有清新的芒果汁,鮮果釀酥盒入面有火龍果和蜜瓜粒,也有芒果汁伴著,開胃的一道頭盤!秘製鮮凍鮑魚頗大隻的鮑魚,第一次吃用鹹忌廉汁調味的,肉質爽口彈牙!香煎法國鵝肝伴焦糖菠蘿吃過兩味較為清新的頭盤,然後是較濃味一點的。鵝肝的表面煎得很香脆,裡面軟軟,入口溶化,再配上下面的菠蘿吃,可以解膩!周打魚忌廉湯打了魚蓉的忌廉湯也不會腥,很creamy!海膽黑松露野菌意大利飯加拿大海膽的份量絕不欺場,入口鮮甜無比!黑松露味道很香,配合creamy的意大利飯,令人吃過一口又一口!主菜4選2,一個肉一個魚就對了!美國安格斯肉眼扒我們點了6成熟,來到的時候香噴噴,這塊肉眼扒沒有多餘的肥膏,我喜歡!沒有太多的脂肪但肉質
秘製鮮凍鮑魚
頗大隻的鮑魚,第一次吃用鹹忌廉汁調味的,肉質爽口彈牙!
周打魚忌廉湯
打了魚蓉的忌廉湯也不會腥,很creamy!
海膽黑松露野菌意大利飯
加拿大海膽的份量絕不欺場,入口鮮甜無比!
主菜4選2,一個肉一個魚就對了!
美國安格斯肉眼扒
我們點了6成熟,來到的時候香噴噴,這塊肉眼扒沒有多餘的肥膏,我喜歡!沒有太多的脂肪但肉質仍然好稔,牛味很濃,肉汁能鎖緊在裡面。除了燒汁,還有海鹽,隨你喜歡調味的方式!大推這個主菜!
香煎銀鱈魚柳
銀鱈魚淡淡魚肉,白雪雪又肥美的魚肉,質地很滑!
最後除了餐茶還有甜品,這個外面是朱古力雪糕,裡面竟然是包著雲尼拿雪糕,很特別啊!
吃飽飽,真是滿足的一頓!
2017-02-08
  • 海膽黑松露野菌意大利飯
2017-02-11 141 浏览
小弟有位大學師姐前年畢業之後,今年終於考到魚翅公司嘅空姐啦,為咗同佢慶祝,我特登帶佢去尖沙咀食番餐好嘅!呢間餐廳位於尖沙嘴厚福街H8 12樓,叫Bel Cibo,係一間fusion西餐廳。我哋食咗個是日二人晚餐,頭盤有三個,第一個係鮮果釀酥盒伴煙三文魚花配香芒汁。個酥盒好脆,上面生果又多,煙三文魚又新鮮,配埋個芒果汁,好夾好fresh!第二個頭盤係香煎法國鵝肝伴焦糖菠蘿,鵝肝脆口配埋個焦糖菠蘿,食落唔會好膩。第三個頭盤好犀利呀,係秘製鮮凍鮑魚,鮑魚唔韌又鮮甜,真係我食過最好食嘅鮑魚呀!是日餐湯:忌廉海鮮湯食完頭盤就到主食啦,呢個主食都唔少野㗎,係海膽黑松露野菌意大利飯。意大利飯上面d海膽又多又大又新鮮,好吸引;加上個意大利飯又整到啱啱好,真係令我好難忘!主菜呢就可以四揀二,有美國安格斯肉眼扒、美國有骨豬鞍扒、刁草烤焗挪威鮮三文魚柳同香煎銀鱈魚柳。我哋就分別叫咗肉眼扒同銀鱈魚柳,肉眼扒又大塊,又唔韌,配埋岩鹽同燒汁,一流!銀鱈魚柳而家好高級㗎,好少地方有得食,而呢度呢就大大件,好足料,配埋特製醬汁,大家一定要試下!是日甜品~今次好滿足呀!

是日餐湯:忌廉海鮮湯
是日甜品
今次好滿足呀!
2017-02-09 2042 浏览
嚟到H8十二樓嘅Bel Cibo, 入口嘅碎裂紋玻璃牆上面貼咗多張食客嘅即影即有.呢次坐晌窗邊卡位,感覺都幾舒服.我哋幾個試咗幾樣嘢食,先係 西班牙風乾火腿紅茄多士,西班牙風乾火腿香口冇渣,中間就有切粒番茄同洋蔥.底層嘅牛油多士外脆,內層就稍稍被番茄沾到微微濕潤.香芒鮮蝦塔野菜沙律入面嘅蝦肉彈牙,配鮮芒果粒食都幾清新,伴碟嘅雜菜沙律份量唔少,淋晌表面嘅芒果汁甜甜酸酸,撈勻嚟食幾開胃.摩天輪小食拼盤好似細細嘅摩天輪咁,輕輕用手指推一推仲可以轉,都幾好玩.每籃都放住唔同嘅小食,分別有芝士丸,雞翼,蝦多士,八爪魚丸同炸薯條,每款各四小件,炸薯條就有一籃.呢個拼盤仲跟埋切條西芹,青瓜,甘筍同車厘茄,正好中和炸物嘅熱氣感.另外仲有兩款醬汁,橙色嗰個食落有啲似千島醬,白色嘅就似係加咗芥末嘅沙律醬.蟹肉龍蝦汁墨魚麵入面有蟹肉,車厘茄,洋蔥同三色椒,同埋用咗龍蝦汁去煮,味道鮮甜.墨魚汁意粉煮得剛好唔硬唔軟,灑晌表面嘅粟米片就可以增加咬口.口乾乾,決定試埋飲品. 餐廳最吸引嘅地方係可以晌水吧試飲手工啤酒,試到啱先叫.試咗果味為主嘅Wittekerke Rose同Floris Beer Apple,我覺
呢次坐晌窗邊卡位,感覺都幾舒服.
西班牙風乾火腿紅茄多士
香芒鮮蝦塔野菜沙律
摩天輪小食拼盤
摩天輪小食拼盤

蟹肉龍蝦汁墨魚麵
口乾乾,決定試埋飲品.

手工啤酒
餐廳最吸引嘅地方係可以晌水吧試飲手工啤酒,試到啱先叫.
Wittekerke Rose
試咗果味為主嘅Wittekerke Rose同Floris Beer Apple,我覺得前者嘅果酸味香,比較啱女仔嘅口味.
Mojito
Mojito就有打碎咗嘅鮮薄荷葉同幾瓣青檸,飲落酸甜.
熱水果茶
熱水果茶分別係紅西柚味同芒果味,紅茶入面仲有幾粒罐頭雜果,甜甜哋咁都幾討好.
西班牙風乾火腿紅茄多士
香芒鮮蝦塔野菜沙律
Wittekerke Rose
2017-02-09 225 浏览
呢晚嘅目嘅地係BEL CIBO Restaurant,lift門一打開就係餐廳嘅半開放式入口,黑板上仲寫咗當晚嘅優惠同廚師推介。餐廳入面掛咗唔少油畫。天花板就有數盞水晶吊燈。主餐牌圖文並荗,都幾清晰。有好多都想食,最後只係試咗幾款。Cookies Banana Milk Shake,沙冰用鮮香蕉同Oreo打成,再用唔同大小嘅原片Oreo點綴,甜味濃郁。煙三文魚凱撒沙律,煙三文魚捲成兩朵玫瑰花咁,食起嚟帶微微鹹香。羅馬生菜配車厘茄、巴馬臣芝士碎同煙肉乾,口感爽脆,當中嘅沙律醬份量充足,可以均勻咁沾晌蔬菜表面。龍蝦薄餅上面有原隻波士頓龍蝦晌度,賣相非常吸引。餡料入面嘅龍蝦肉都係嚟自呢隻波士頓龍蝦嘅蝦身,當中仲有三色椒、洋蔥同雜菌等等,整塊薄餅都佈滿芝士,批邊質感脆,猶如比較厚身嘅餅乾咁,醬汁就酸酸甜甜。至於龍蝦身就係裝飾性質,龍蝦鉗就可以拆肉嚟食。炭燒日本活性水飼豬鞍,聽侍應講餐廳採用嘅豬鞍係取自等級比黑毛豬高嘅日本活性水飼豬,仲用流質飼料同礦泉水飼養,上網睇佢仲係標榜無菌嘅。由於肉質優,所以餐廳只係燒到七八成熟左右,食起嚟外微焦,內爽腍有肉汁,唔蘸燒汁都夠美味。伴碟嘅蔬菜有新薯、法邊豆同
餐廳入面掛咗唔少油畫。
天花板就有數盞水晶吊燈。
主餐牌圖文並荗,都幾清晰。
有好多都想食,最後只係試咗幾款。
Cookies Banana Milk Shake
煙三文魚凱撒沙律
龍蝦薄餅
龍蝦薄餅上面有原隻波士頓龍蝦晌度,賣相非常吸引。
龍蝦薄餅
炭燒日本活性水飼豬鞍
炭燒日本活性水飼豬鞍,聽侍應講餐廳採用嘅豬鞍係取自等級比黑毛豬高嘅日本活性水飼豬,仲用流質飼料同礦泉水飼養,上網睇佢仲係標榜無菌嘅。由於肉質優,所以餐廳只係燒到七八成熟左右,食起嚟外微焦,內爽腍有肉汁,唔蘸燒汁都夠美味。伴碟嘅蔬菜有新薯、法邊豆同車厘茄,整體味道輕巧無乜負擔。
最後仲試埋比利時朱古力火鍋
比利時朱古力火鍋
朱古力漿嘅稀稠度適中,甜而帶微微甘澀,可以輕易沾晌食物表面。配料中嘅士多啤梨雕成花朵形狀,真係幾靚。另外嘅哈密瓜、蜜瓜同棉花糖都係甜甜嘅,同朱古力一齊食都幾夾。
题外话/补充资料: (呢篇係晌尖沙咀店食,不過我之前post錯咗晌新蒲崗店,而家post返晌呢邊,對大家做成不便實在非常抱歉><)
煙三文魚凱撒沙律
炭燒日本活性水飼豬鞍
2017-02-08 181 浏览
某天突然非常非常渴望飲龍蝦湯 快下班時打電話跟男朋友說我今天一定要喝到龍蝦湯男朋友被殺個措手不及 連忙上網找尋有龍蝦湯的餐廳結果找到這裡 致電詢問後店員表示當天只剩一張門口位未被預定 如果我們早點到或者能佔到該位置龍蝦湯比天高 加開馬力拼命完成工作下班以求準時下班一下班便往H8衝去 到達時約6時多 時間尚早 店內還是空無一人 與男朋友齊齊包場甫坐下 店員就先行介紹是日推介 是MENU上沒有的8件生蠔拼盤 加送兩杯白酒組合 優惠價298元 小妹也是生蠔的擁躉價錢也非常合理 先要了一份共兩款生蠔 皆是屬淡味 卻正好是我喜好 生蠔新鮮肥美頭盤先滿足了一下沙律先上 蝦切成碎點 用沙律醬與蟹柳等混和 上面鋪上芒果粒芒果偏酸 但混合後格外開胃 旁邊配有沙律菜 沙律醬酸酸甜甜 讓整個人胃口大開然後便是我期待了一天的龍蝦湯 龍蝦湯以農夫包作容器 大大的龍蝦鉗露在外 賣相吸引店員提醒湯需馬上飲用 否則會被麵包吸乾湯隨手拍一張後馬上把湯先倒出來 前後花不到10秒 居然只盛了一小碗的份量就沒有了.. (一般餐湯碗的份量 且未滿)結果一碗湯兩人分 每人也喝不到幾口湯裡還有其他海鮮 但小妹一心的重點是湯..連加

男朋友被殺個措手不及 連忙上網找尋有龍蝦湯的餐廳

沙律先上 蝦切成碎點 用沙律醬與蟹柳等混和 上面鋪上芒果粒
龍蝦海鮮湯配農夫包
店員提醒湯需馬上飲用 否則會被麵包吸乾湯

結果一碗湯兩人分 每人也喝不到幾口

湯裡還有其他海鮮 但小妹一心的重點是湯..

連加一近400元的湯難道只有一碗嗎..

湯偏咸 不夠香 頗為失望

生蠔拼盤
香花鮮蝦塔野菜沙律
  • 香芒鮮蝦塔野菜沙律
2017-02-01 307 浏览
朋友落力推介呢間餐廳既二人晚餐,話質素高,價錢合理。再三提醒我份量很大,加上預先做定功課睇左食評,所以中午只食左個沙律,留定肚食好西。黎到睇下個MENU,野食其實都好多選擇。二人餐恆生信用卡有六五折,原價要$1288架,真係抵好多,梗係食餐吧!!店員介紹我地到BAR枱試下啲手工啤酒,可以試啱再ORDER,但都係想飲甜野,冇出到去試。個餐有兩杯飲品,可以加錢UPGRADE飲品。睇下個DRINK LIST都幾多選擇。揀左好耐,都係想飲SMOOTHIE,每杯要加$30,原價要$58-62喎 ,有點猶疑,好啦,新一年,今晚要盡慶! 最後揀左Chocolate milk shake同Cookie , Banana milk shake,一上枱,嘩嘩嘩,好震撼!!! 完全超出預期,實在係好大杯!!! Chocolate milk shake,好濃既朱古力味,面層仲有一大件蛋糕同棉花糖,仲要淋上朱古力漿。好好飲,但飲左幾啖已經好飽肚,呢杯野已經夠我一份下午茶既份量。加呢三十蚊,真係好合理,哈!Cookie , Banana milk shake,冇朱古力味咁香濃,但份量好足,都係咁誇張。廚師精選餐湯

黎到睇下個MENU,野食其實都好多選擇。
二人餐恆生信用卡有六五折,原價要$1288架
,真係抵好多,梗係食餐吧!!

揀左好耐,都係想飲SMOOTHIE,每杯要加$30
,原價要$58-62喎 ,有點猶疑
 完全超出預期,實在係好大杯!!!

Chocolate milk shake
Cookie , Banana milk shake
廚師精選餐湯-黑松露菌湯,香濃黑松露配上粒粒菌蓉,好味,好飽肚,但我全部飲晒!!
黑松露菌湯
而頭盤已經有三款,SET好左,冇得揀! 幸好我倆乜都食(除左"羊"),唔駛諗,都幾好,呵。

鮮果釀酥盒伴煙三文魚花配香芒汁,店員提醒呢度菜要襯熱食,確保酥盒香脆。的確酥盒好香牛油味,微暖脆口,配上新鮮生菓粒,幾FRESH。而煙三文魚亦都係厚切,啖啖肉。
鮮果釀酥盒伴煙三文魚花配香芒汁
香煎法國鵝肝伴焦糖菠蘿,呢個係超水準之作。一層脆皮蕉糖包住香甜菠蘿,再配上封煎得香脆味濃既鵝肝,真係一絕!!!! 呢度菜係我覺得呢餐既最佳佳餚。
香煎法國鵝肝伴焦糖菠蘿
秘制鮮凍鮑魚,鮮甜爽口,高水準。
秘制鮮凍鮑魚
海膽黑松露野菌意大利飯,意大利飯略嫌太腍,少少煙韌度。每口都有黑松露,配上巨型海膽。
海膽黑松露野菌意大利飯
主菜四選二,揀左肉眼扒同三文魚扒。

美國安格斯肉眼扒,本身上枱已經好濃郁既牛味,一入口都滿口牛油香味。雖然配上醬汁同岩鹽,但我覺得原汁原味更佳。岩鹽太大粒,難以溶化,入口要咬碎啲鹽,感覺唔太夾。
美國安格斯肉眼扒
刁草烤焗挪威鮮三文魚扒,三文魚扒封煎得好香脆,裏面肉質卻粉嫩,而魚皮仲脆到即食紫菜咁。
刁草烤焗挪威鮮三文魚扒
精選甜品- 沙巴翁黑碳球。 香甜嫩滑既雪糕,外層仲有厚厚的香濃可可粉。我覺得真係好正! 女人總有第二個胃裝甜品,就算食到好飽,我都要食晒佢
沙巴翁黑碳球
雖然過左聖誕節,但呢個裝飾太可愛,對住你微笑,實在口甜心甜~
全餐每道菜之間,店員都不斷換餐具,等我地可以品嘗每道菜既真美味。服務一流,真係抵讚
呢餐價錢雖然唔平,但真係優質超值! 我倆捧住個肚走,份量真係好大,三個人食其實都完全足夠,下次叫多個fd一齊食,咁就真係激抵!! 值得再黎!

走時見到有午餐menu,價錢好抵喎! 相信質素應該都好有水準,要黎試下先得!
2017-01-03
Chocolate milk shake
Cookie , Banana milk shake
黑松露菌湯
刁草烤焗挪威鮮三文魚扒
沙巴翁黑碳球
2017-01-29 2141 浏览
幾日前黎食完晚餐,好滿意!  即刻推介朋友黎食午餐,順便為"她"慶祝生日。難得這裏星期六亦有提供LUNCH SET,五個人,點了兩個SET,再散點了三樣食物。A餐: 紅酒燴牛肋條扁意粉 $68,牛肋條非常入味,微微酒香,確實美味。F餐:  西班牙亞米高豬柳扒 $88,份量足,肉質彈牙。LUNCH SET包餐湯、沙律、餐飲,加$10仲可以配精選甜品。 雖然我們只點了兩個餐,但侍應都奉上五碗餐湯,確是很窩心。海鮮拼盤 $528,未食已經好吸引! 龍蝦啖啖肉,但略嫌鮮味不夠。其他有螺、蝦、生蠔、青口、龍蝦,全部都很鮮味,仲配上三種醬汁。呢個海鮮拼盤仲送左叫白酒,BRAVO~凱撒沙律 $98,蔬菜很新鮮。香燒豬仔骨 $168,很超值,大大條豬仔骨,味香肉腍,燒汁很特別,我本身對豬仔骨一般,但呢個確實好食,yummy。朋友們一致認為很美味,質素高,紛紛讚口不絕,侍應服務好又有禮。尤其是午市套餐,只是幾十元,很優惠。外面低質茶仔都四、五十蚊啦,仲要食住受氣。但奇怪的是,晚餐時有九成食客,午餐那麼優惠和高質素卻只得一兩枱食客,感覺像包場慶生,寧靜舒心。
紅酒燴牛肋條扁意粉
F餐:  西班牙亞米高豬柳扒 $88,份量足,肉質彈牙。
西班牙亞米高豬柳扒
海鮮拼盤
凱撒沙律 $98,蔬菜很新鮮。
凱撒沙律
海鮮拼盤
凱撒沙律
香燒豬仔骨
2017-01-27 1723 浏览
新一年和好友相聚, 當然就要吃大餐, 好友極力推薦這個六五折的二人SET DINNER, 之前試過幾家位於H8的餐廳, 質量都相當好, 所以沒考慮太多就決定一試。這個二人餐, 只是頭盤已有3道菜, 而且有鵝肝有鮑魚, 絶不欺場。秘製鮮凍鮑魚 –鮑魚極之爽滑彈牙, 海鮮我喜歡吃凍的, 因感覺就像剛從海裡活捉上來吃的, 這鮑魚足夠凍, 吃下去非常鮮甜。 香煎法國鵝肝伴焦糖菠蘿– 全晚最驚喜的一道菜, 鵝肝油脂度剛剛好, 固然好吃, 但原來焦點在焦糖菠蘿, 鵝肝的味道滲進菠蘿竟出奇地好味道, 完美配合。我一直不太喜歡鹹甜配搭的食物, 但這道菜實在美味, 令我非常驚喜。鮮果釀酥盒伴煙三文魚花配香芒汁 – 另一道鹹甜配搭的頭盤, 感覺比起上面兩道菜就普通了一點。厨師精選餐湯 – 是磨菇湯, 整個湯都是滿滿的磨菇碎粒, 連這些磨菇碎粒也很彈牙, 啖啖都很有口感。海膽黑松露野菌意大利飯 – 海膽也是賣飛佛食物之一, 這裡的海膽當然不是平價餐廳只混幾粒細微到差不多看不到的膽碎敷衍了事, 而是兩大條赤條條的海膽橫臥在意大利飯之上, 一勺海膽配上一勺飯, 很滿足。黑松露就當是BONUS吧。主菜4選2, 我
鮮果釀酥盒伴煙三文魚花配香芒汁
厨師精選餐湯 (磨菇湯)
。黑松露就當是BONUS吧。
海膽黑松露野菌意大利飯
主菜4選2, 我們選了美國安格斯肉眼扒和香煎銀鱈魚柳。
肉眼扒點了五成熟的, 肥瘦適中, 附有燒汁和海鹽任君選擇, 我自己喜歡沾少量海鹽, 啖啖肉都充滿肉汁, Bravo~
美國安格斯肉眼扒
銀鱈魚柳的魚肉爽甜, 重點是皮煎得很脆, 吃起來很有口感, 如果size大少少就更perfect。
香煎銀鱈魚柳
甜品是沙巴翁黑碳球 - 朱古力的外層裡面是雲尼拿雪榚, 由於是聖誕新年時節, 伴碟還加上了聖誕老人和可可粉畫成的雪人。不論是味道和裝飾都充滿新年節日氣氛, 為這頓大餐畫上完美句號。
兩個人一口氣吃了七道菜+一甜品, 其實吃到主菜的一半已經相當飽肚, 這個二人餐份量多之餘質素也相當高, 就算三人吃也吃得飽, 加上六五折後真的非常抵食, 真的很值得推薦。
2017-01-03
香煎法國鵝肝伴焦糖菠蘿
厨師精選餐湯 (磨菇湯)
2017-01-21 1280 浏览
臨近歲晚,朋友間的聚會,又再開始,選址也是以方便大家為主,因為大家放工的時間也不定,旺角或尖沙咀,也總成為我們最後的目的地。這日有點不幸,工作要OT,朋友先到餐廳拿位子,我就後Join,那麼,選餐廳的重任便交託予朋友了。最後,朋友選了這間在Openrice很高分,而且地點夠方便的餐廳,這很好,反正我沒吃過,一試也無妨。餐廳位於厚福街的H8商場,基本這裡整棟商場也是食肆餐廳,所以等lift也需要一定的耐性,如果是低層的餐廳,還可以選擇行樓梯,但這次是12樓,只能忍耐一下了。步入餐廳,不算是很大間,座位都幾舒適,卡位空間感比較好。餐廳正在做promotion,只需在餐廳的facebook專頁給讚,便可享二人晚餐65折優惠,而點選海鮮拼盤,則可以送house wine白酒一支,這沒有拒絕的理由吧!關鍵只在於:要選二人晚餐,還是海鮮拼盤?二人晚餐份量很豐富,三款頭盤+餐湯+意大利飯+兩款main course+甜品,這樣大的份量,其實二人很難很得完吧,這根本是3-4人的份量呢!飲品選擇也很多,酒類飲品比較多元化。而且餐廳有Happy Hour 時間,6-9pm可享Happy Hour價錢,大約

步入餐廳,不算是很大間,座位都幾舒適,卡位空間感比較好。

關鍵只在於:要選二人晚餐,還是海鮮拼盤?
飲品選擇也很多,酒類飲品比較多元化。

而且餐廳有Happy Hour 時間,6-9pm可享Happy Hour價錢,大約是原價6折吧,而9pm後,啤酒也可享買一送一。
假如二人晚餐不合適,還有很大本的餐牌可供選擇,有不少的賣相也十分吸引,例如海鮮拼盤,特色雜錦海鮮香香筒,摩天輪小食拼盤,也都用了很特別的器皿去盛載食物,十分有心思,令人花多眼亂。
而餐廳「最!最!最!」特別的,是有手工啤Tasting,客人可以去Bar 枱附近試飲手工啤,每種也可以試,而餐廳店員也會用心講解,可以試到岩飲才order,真的很慷慨,最岩我和朋友兩個酒鬼啦!
每款也想飲,每款也想試。
想飲邊款,和店員說一聲,便會給你一杯tequila份量的小酒杯試飲。
不知不覺間,我們便試了4款:

有味道似champaign的Averbode;

麥味超濃,但飲落很醇的Kwak;

蘋果味很重,飲落飲蘋果汁的Floris Apple;

還有女仕會很愛,花香味突出的Wittekerke Rose。
其中我和朋友也不約而同選了「佬味」較重的Kwak,酒精濃度比一般啤酒高,有7.5%。
Cookies Banana Mike Shake $62

除了手工啤,我又多選了一款非酒精飲品,這款奶昔用了新鮮香蕉打製而成,配合Oero曲奇,賣相吸引,而飲落味道不算很濃,又不太甜,不像其他餐廳的重奶重甜重cream,感覺比較light。
鮮果釀酥盒伴煙三文魚花配香芒汁

第一樣頭盤已經很吸引人,酥皮做得很脆,用刀切開聽到「撕撕」聲,絕對是即製的,配上香濃芒果汁,和滿滿的雜果拼盤,既健康又美味。
煙三文魚捲成一團,底部加上一塊青瓜,面頭淋上芒果汁,食落很清新。
秘製鮮凍鮑魚

冰凍鮑魚上放有忌廉汁,設計很創新,底部放有薯蓉用以為鮑魚定位,鮑魚很大隻,食落既爽且彈牙,但每人一隻,真係有點不夠喉。
鮑魚大大隻,鹹香迫人。
香煎法國鵝肝伴焦糖菠蘿

食完鮑魚,還有鵝肝,面上放有十分肥美的鵝肝,底下再放有浸滿濃濃焦糖醬的菠蘿。

鵝肝夠肥美,食落軟綿綿,脂肪油份佈滿整個口腔,幸福感爆燈,甜甜的菠蘿有效清理口腔的淡香。
精選餐湯 - 魚蓉忌廉湯

餐湯除了用魚蓉外,也吃到有很濃的薯蓉味,所以食落有少少鞋食,飽肚感十足。
由於魚蓉和薯蓉本身香濃得黎已經很飽肚,所以餐廳沒有跟上餐包,反而用了條狀餅乾去代替,相互更配合。
魚蓉湯很濃,還有少少的魚粒混進了湯之中。
海膽黑松露野菌意大利飯

當兩樣最高貴和最濃味的食物混在一起,會有怎樣的化學作用?

海膽和黑松露,兩樣也是我的最愛,今次她們遇上,我覺得黑松露是勝出的。
海膽選用了加拿大海膽,所以每一粒海膽也比較大,而因為意大利飯本身的忌廉汁味道已經很濃郁,因飯氣而變熱的海膽我覺得是被破壞了。

海膽我自己比較喜歡刺身凍食,今次和朋友一起食用,用了朋友的吃法,把海膽混入意大利飯中一起食用,但8成的海膽味也被黑松露蓋過了,感覺有一點浪費。
美國安格斯肉眼扒

main course可以選兩款,第一款我們選了牛扒,medium,肉質呈粉紅色,烹調功夫到家,份量大約是7到7.5安士之間,食落軟身夠juicy,配黑椒汁很不錯。
雖然我問店員拿了芥辣,但最後也選擇了原汁原味食用,靚的牛扒,實在不需要外來的調味。
香煎銀鱈魚柳

一款main course選了紅肉,另一款很順理成章的選了銀鱈魚。
銀鱈魚份量比牛扒大,煎得非常甘香,連魚皮也是脆脆的。

食落有少量魚油流出,魚肉很滑很鮮甜,而大家記得魚要盡快食用,否則放耐了會有腥味。
精選甜品 - Zabaglione Chocolate Tartufo

甜品是外表飲心太軟,其實是Zabaglione。
食落有點像movenpick 朱古力雪糕的感覺,食落有一點酒味,加上杏仁粒,軟錦錦像蛋糕的口感,很特別。

而這個口感特別﹐感覺夠創新的甜品也為我這頓豐富的晚餐劃上了完美句號。
這個二人餐集合了所有名貴食材於一身,法國鵝肝,鮮凍鮑魚,加拿大海膽,黑松露,安格斯牛扒,每一款也是我的最愛,原價$1288,也實在不貴,而現時餐廳做緊65折,更是超值呢!
2017-01-17
2017-01-20 752 浏览
聽朋友介紹,呢間餐廳而家做緊優惠好抵食,二人餐會有65折,等我地試下佢係咪真係咁抵先今晚目標就係呢個二人餐啦,原價$1288,65折之後真係平好多,只係$837如果二人餐唔岩食,又或者多過2個人黎都唔鐘意,主餐單仲有大把選擇餐廳而家都做緊幾多優惠,除左二人餐優惠外,如果叫海鮮拼盤,就係送白酒一枝飲品都好多選擇,6點至9點係HAPPY HOUR,店員同我地講可以出去試一試手工啤先再決定飲咩,有得免費試飲,WHY NOT?吧枱上有一大盤手工啤酒,全部都可以試飲,店員會先問問你鐘意飲邊類型啤酒,然後再逐一介紹我地試左4枝酒,店員好熱情咁不停介紹,可以試岩先決定ORDER邊種,包保唔會中伏,由上至下簡單形容一下味道,圖1左邊支啤酒飲落似香檳,右邊麥味重,圖2似飲蘋果汁,無咩酒味,岩晒怕酒精味的女士飲,而我最後就揀左最下的WITTEKERKE ROSE($68),貪佢跟隻杯靚,而且飲落好岩女仔秘制鮮凍鮑魚平時比較少食凍的鮑魚,感覺幾新鮮,配上忌廉汁,凍食令鮑魚更加爽口彈牙鮮果釀酥盒伴煙三文魚花配香芒汁好豐富的元素,酥皮盒好鬆脆,配上鮮果同三文魚食無咁漏,香芒汁亦有開胃之效香煎法國鵝肝伴焦糖菠蘿鵝

香煎法國鵝肝伴焦糖菠蘿

鵝肝無筋,喜歡佢跟菠蘿去除油膩感而唔係多士,整體更配合,再多一份鮮甜味道
廚師精選餐湯

是日餐湯係魚蓉忌廉湯,幾有新意,平時食西餐廳飲黎飲去都係磨菇湯同羅宋湯,魚蓉湯較杰身,所以都幾飽肚,配脆餅條一齊食
海膽黑松露野菌意大利飯
無敵組合又走埋一齊,面層放左大大舊新鮮加拿大海膽,顏色較深,味道一點鯹味都無,而且海膽比其他國家出產的大舊好多,意大利飯軟硬適中,黑松露味好香,我地先就咁試一啖海膽,然後再將佢地撈勻入飯度,咁就有兩個食法啦
美國安格斯肉眼扒
其實食完意大利飯已經飽左一大半,但我點都要試埋2個主菜唔可以浪費架~ 安格斯肉眼扒充滿肉汁,海鹽同燒汁另上,由於我地都真係幾飽,所以唯有放棄配菜,淨係食晒舊牛扒
香煎銀鱈魚柳

銀鱈魚係我最愛,魚肉實淨,而且魚味濃,好彩此處提供的是真‧銀鱈魚,而唔係有時會食到的"油魚",那種貌似銀鱈魚的油魚,很難食,希望其他餐廳都唔好用其他魚呃人
精選甜品

是日甜品係CHOCOLATE SABAYON,食落似雪糕,但比雪糕更濃,內裡有3層,最內層係CUSTARD,話說甜品果然係第二個胃,我地其實已經勁飽,但係都仲可以完成整個SABAYON

多謝朋友K的好介紹,呢個二人餐優惠價後真係好抵食,份量勁大,而且仲有得免費任試手工啤,今晚真係食得好滿足
2017-01-17
2017-01-14 172 浏览
今日LUNCH同同事一齊去H8食野,想食西餐就搵到呢間餐廳。佢地有SET LUNCH選擇,我選了黑椒豬手配意粉,同事就選了比目魚意粉。SET LUNCH 有前菜沙律及南瓜湯,佢地不是配餐包,是配餅乾條,幾特別。沙律新鮮,南瓜湯充滿南瓜味,味道唔錯。講番主菜,黑椒豬手配意粉,豬手是用水煮方式煮出黎,唔係德國焗豬手甘焗出黎,所以D肉好淋,好易切開,夠入味,意粉煮的時間剛好,不太硬,不太軟,呢個SET絕對夠飽。同事就選了比目魚意粉,佢分左少少比目魚比我食,比目魚煎得剛口,皮脆,魚帶有魚味,煎得唔乾身,加埋佢自己調製的黑松露醬汁食,味道好好。SET LUNCH配埋餐飲,我叫了熱咖啡,咖啡味道正常,為這一餐LUNCH畫上完美句號。順帶一提餐廳職員態度很好的。

順帶一提餐廳職員態度很好的。
2016-12-02
午餐
2017-01-03 225 浏览
朋友推介gathering好地方,要食呢個咁有特色的摩天輪小食拼盤,有章魚燒、炸蝦餃子、芝士波、炸薯條和炸蝦丸,仲有不同sauce點,結合和風和西式小食。最愛炸蝦餃子,雖然係炸,但係都唔硬,仲好有蝦味。芝士波都唔錯。海膽黑松露忌廉汁扁意粉個海膽好大份,來自加拿大,金黃色澤令人心動, 扁意粉可以載住black truffle sauce食,仲有cherry tomato同 asparagus,清新之選,完全唔會蓋過主角的味道,互相揮映。Roasted pork Rib BBQ style 好推,燒烤醬好yum,豬rib骨都有好多肉,容易食到,potato wedges 都烤得唔錯。
2016-12-29 2502 浏览
有些餐廳,自己吃過幾次,品質中上,自己吃過再吃的原因,不出幾個。 朋友想吃,有新menu,公司食飯,家人想吃,都是千篇一律的原因,有時,未必想吃也要吃。 今晚我也不是不想來這裡,只不過,上次吃的經驗,很孤獨無助,我害怕再過來記起那傷心的回憶。 朋友是看到promotion提議來這裡的,佢話呢度like 左facebook二人晚餐有六五折,不過有趣的是我地今晚四個人來吃飯。 我認為,呢個係一個笑話。 我不想太煩,於是所有食物也交由我的朋友發辦。 朋友想飲酒,有15款手工啤酒可以選,其中9款喺餐牌,6款會不定期轉款要來自比利時、德國,上次來也沒有咁新鮮的選擇,餐廳也追上了手工啤酒的熱潮。 今晚由於不太舒服的關係,我沒有吃太多,因為我想試一個實驗。 如果紀錄的都是別人說的味覺而不是自己的感覺,會是怎樣。 冷鮑魚配秘製鮑魚忌廉汁和熱鮑魚以黑松露來上,一冷一熱,看你的口味喜那一種,大部分人都是喜歡那個冷鮑魚,因為忌廉汁的味道太特別。 我覺得鵝肝春卷配千島醬係幾新奇刺激的玩意,朋友叫好叫你多次,鵝肝始終不是我好的東西,不過配千島醬倒也是新鮮。 紐西蘭肉眼扒非常大件,這個我沒有多吃,朋友反

我認為,呢個係一個笑話。

我不想太煩,於是所有食物也交由我的朋友發辦。

今晚由於不太舒服的關係,我沒有吃太多,因為我想試一個實驗。

如果紀錄的都是別人說的味覺而不是自己的感覺,會是怎樣。

紐西蘭肉眼扒非常大件,這個我沒有多吃,朋友反而吃得多,但他們都說肉眼扒牛味濃,入口尚可但有筋,如可以再煎香一點,會更美味。

龍蝦汁墨魚麵配粟米片,龍蝦汁香濃入味,好多蟹肉,均勻佈滿每條麵,最愛墨魚麵條條的煙韌無比,龍蝦汁也特別搶鏡。

水牛芝士薄餅 Pizza 餅底鬆脆,但配千島醬有點甜,成塊都是滿滿的水牛芝士味,說真,那pizza的感覺對比上次做得好左很多。

甜品有幾個,第一個為chocolate sabayon,裡面有custard moose,朋友E說好好食,而當我試了一啖後,說真,我真係唔係幾明,甜品總是我的弱項。

朋友自私叫的pana cota上面有粟米片、Oreo餅乾碎,感覺十分良好,佢自己一杯完全冇再飲過食過我地其他甜品就知有幾好。

另外的chocolate milk shake with banana flavour and oreo 也是女士極喜歡的味道,朋友簡單幾句,唔算太甜,蕉味濃郁。

這裡的creme brûlée用上了椰汁及椰奶取代鮮奶,更香甜可口,如果選今晚最愛的甜品,這個當之無愧。

當自己完全冇叫野食冇參與太多的時候,一餐飯的感覺可以好不同,叫的食物也是我從未想過,從別人的角度反過來看,原來真是可以看到另一邊,另一邊則是你應該完全看不到的。

BEL CIBO Seafood Bar & Restaurant

尖沙咀厚福街8號H8 12樓
2016-11-29
2016-12-21 2189 浏览
厚福街有唔少餐廳而呢幢大廈經常都大排長龍前幾日同朋友黎左個聖誕節前聚餐叫左套餐結果食到捧住個肚屋企淨係頭盤已經覺得豐富鮮果釀酥盒伴煙三文魚配香芒汁賣相一d都唔差呀酥盒好香脆,連埋生果一齊食可減低油膩感加埋香芒汁夠特別呢碟係秘製凍鮑魚隻鮑魚唔係細隻嫁雪凍左反而口感仲彈牙 食得出係新鮮既相信係用左白汁淋係鮑魚上面但個人黎講 鮑魚唔落汁係最好食🙈🙈香煎鵝肝伴焦糖菠蘿呢碟真係推介因為我好鐘意食菠蘿嫁燒到塊菠蘿表面焦香同脆鵝肝是厚身因為淨食鵝肝係好油膩食落滿口油花菠蘿就正好平衡番仲有餐湯當既晚飲既係磨菇湯我地幾款主菜share食呢個海膽黑松露野菌意大利飯成個飯都好高級又黑松露又海膽一上枱急不及待就相機食先幾大件馬糞海膽係面海膽份量十足👍👍味道好濃郁 喜歡海膽人士一定要試意大利飯硬度煮得剛好接下來是香煎銀雪魚睇落好似好乾身 其實唔係嫁,鱈魚本身肉質都係好滑而且岩哂我呢d唔鐘意食有骨既魚不少得安格斯牛扒 三成熟牛扒脂肪適中略嫌邊位煎得過熟食到飽都仲要食甜品是日甜品係朱古力雪糕 加左朱古力粉口感更幼滑同朋友share 好處就係可以試哂咁多樣!成晚食左咁多貴價食材我認為價錢合理臨近聖誕節大家可考慮呢間而
厚福街有唔少餐廳
而呢幢大廈經常都大排長龍
前幾日同朋友黎左個聖誕節前聚餐
叫左套餐
結果食到捧住個肚屋企
淨係頭盤已經覺得豐富
鮮果釀酥盒伴煙三文魚配香芒汁
賣相一d都唔差呀
酥盒好香脆,連埋生果一齊食可減低油膩感
加埋香芒汁夠特別
味道好濃郁 喜歡海膽人士一定要試
意大利飯硬度煮得剛好
接下來是香煎銀雪魚
睇落好似好乾身
其實唔係嫁,鱈魚本身肉質都係好滑
而且岩哂我呢d唔鐘意食有骨既魚
不少得安格斯牛扒 三成熟
牛扒脂肪適中
略嫌邊位煎得過熟
食到飽都仲要食甜品
是日甜品係朱古力雪糕 加左朱古力粉
口感更幼滑

同朋友share 好處就係可以試哂咁多樣!
成晚食左咁多貴價食材
我認為價錢合理