2019-09-05 294 浏览
我是一個不折不扣的香港人,每天勞勞役役唔想浪費一秒鐘,幸好自認 work life balance,健康平衡的生活同樣重要,因此,工餘時喜歡尋覓休閒舒適處,慢活片刻!早知道紅磡嘉里酒店落成兩年,鄰近海旁,型格豪裝,因此今晚刻意專程去逛逛,並訂位酒店內的韓式扒房-Bong。夕陽無限好,維港夜景更醉人,寧靜的海旁餐廳香港難求,這可是觀賞日落及夜景的好地方!室外室內座位皆備,我就喜歡站在外面欣賞景色,之後舒適空調下晚餐,始終是炎炎夏日呢!熟成櫃內的牛扒真令人垂涎欲滴!韓式扒房自設熟成櫃,據說採用韓式熟成祕方,酵素更多,可令牛扒更鬆軟,媲美韓牛質素,所以來這裡,雖然有真正的韓牛,但價錢較高,不妨先嚐美國牛更見真章。我們的丅骨,果然肉質鬆軟細緻,只嫌烤功未至完美;更喜出望外的是自製意麵,柔韌軟順,水準之上。餐前麵包自家製麵包配上等橄欖油、意大利陳醋及牛油,一式兩款各兩片,當中的麥包內藏芝士粒,芝香正好潤澤麥包的原始感。Home made linguine with King Prawn $260蕃茄醬汁非常滋味,每一口皆是洋蔥粒及鮮茄香,而且份量豐富;一只虎蝦,鮮甜肉彈,不過沒有丁點蝦膏,美中不
熟成櫃內的牛扒真令人垂涎欲滴!

餐前麵包
Fresh bread
自家製麵包

蕃茄醬汁非常滋味,每一口皆是洋蔥粒及鮮茄香,而且份量豐富;
一只虎蝦,鮮甜肉彈,不過沒有丁點蝦膏,美中不足!
麵條剛中帶柔,意式 al dente,卻又是適合香港人口味的不會過硬,非常掛汁,吃得出是新鮮自家製的,意料之外地出色!
Beef T-Bone
牛扒未到,先送上非常有誠意的配料,酸瓜、芥末、黑椒忌廉汁、紫菜鹽、海鹽及岩鹽共六款,可令味蕾生變化。

Dry aged T-bone steak $780
Beef T-Bone - Ribeye
650克的熟成丅骨扒難不了我倆,誘人的坑紋及色澤,鬆軟帶香的肉質,完全可以滿足牛魔王的慾望,不過可能是我們拍照誤時,吃起來如已有五成熟以上,想比理想的四五成過火了少許,問題不大,同樣吃得很滿足。
豐富的配菜,全部煎香,紅酒香梨尤其特色,其他蔬菜皆飽滿有汁。
餐廳裝潢雅緻時間尚,空間充足,落地玻璃飽覽維港夜景,服務到位,美酒佳餚配合,不錯的選擇。
大擦一頓之後,再出外散散步,欣賞一下酒店的藝術雕刻,好一個晚上!
2019-09-03
2019-09-04 35 浏览
BONG Pro steakThe Bong italian restaurant is located at Kerry Hotel, 5 mins walking distance from Whampoa MTR station. For carnivores this is definitely a place for you: Bong serves a wide variety of dry-aged beef.My friend and I had lunch on a rainy day. Yet we still enjoyed the stunning views of Victoria Harbour in a different way. The Business Lunch set comes in five courses: sweet creamy foaming pumpkin soup, a fresh salad, a juicy and tender sirloin cut dry aged steak, homemade mini-versi
BONG Pro steak

My friend and I had lunch on a rainy day. Yet we still enjoyed the stunning views of Victoria Harbour in a different way. The Business Lunch set comes in five courses: sweet creamy foaming pumpkin soup, a fresh salad, a juicy and tender sirloin cut dry aged steak, homemade mini-version chicken potato pasta and finished with a choco cake and light sorbet to clean the throat.

Three types of salt (himalayan, seaweed and sea salt), honey mustard and black pepper sauce and pickles (my love) were served with the steak! I have to say the sirloin was already in perfect lean-fat texture but a final touch with salt just elevated it to the next level.

We also ordered the dry aged beef cheese burger. I think the ground meat they used was way too lean leading to our disappointments.

All in all, the service was excellent, impeccable views and good food quality. I would love to come back for dinner.

Recommended.
2019-09-04 39 浏览
今晚去咗位於紅磡嘉里酒店外既韓國西餐廳食晚飯, 餐廳係香港有自己嘅廠房主打乾式熟成牛肉,除咗有美食外,更可望到紅磡碼頭無敵大海景 我哋order咗個Dinner Set B 共八度菜, 因為我哋都唔太肚餓所以一個dinner set兩個share~ 先黎就係法包 & 穀麥包 & 南瓜忌廉湯 雞肉沙律 三文魚配魚子醬及烤帶子 賣相同味道都冇得輸 好似望住幅畫食飯咁,帶子輕輕烤過兩面,中間非常軟淋鮮味乾式肉眼扒配大蝦 有唔同嘅sauce任君選擇廚師推介~蕃茄芝士意大利粉 好濃沃嘅蕃茄醬加幾片薄薄嘅芝士,每條意粉都 非常濃味芒果雪葩 & nuts pie 食飽當然唔少得甜品時間 先呢個芒果雪葩解解濟,再食個pie焗得好香脆yummy!!!食飽飽再嘆番杯熱檸茶慢慢傾下計,簡直係貴族嘅享受

我哋order咗個Dinner Set B

雞肉沙律

三文魚配魚子醬及烤帶子
賣相同味道都冇得輸
好似望住幅畫食飯咁,帶子輕輕烤過兩面,中間非常軟淋鮮味

乾式肉眼扒配大蝦
有唔同嘅sauce任君選擇

廚師推介~蕃茄芝士意大利粉
好濃沃嘅蕃茄醬
加幾片薄薄嘅芝士,每條意粉都 非常濃味

芒果雪葩 & nuts pie 食飽當然唔少得甜品時間

食飽飽再嘆番杯熱檸茶
慢慢傾下計,簡直係貴族嘅享受

2019-09-03 58 浏览
要邊欣賞海景,邊嘆afternoon tea,照計應該唔會平,不過位於嘉里酒店嘅bong,佢哋嘅二人afternoon tea set連埋加一都係$308,性價比都幾高。本身嘉里酒店距離黃埔站都有一段距離,呢一間餐廳位置稍偏,就算到咗酒店都要搵一餐先搵得到。成個tea set嘅賣相其實唔差。Tea Set入面有mini burger、Tiramisu、檸檬撻、三款馬卡龍、布甸、椰絲蛋糕等等。我比較鍾意朱古力撻,朱古力味夠曬濃,另外焦糖燉蛋都唔錯。另外tea set包兩杯飲品。
Afternoon tea set

2019-06-23
Afternoon tea set
fiancé話要係我開工前同我食餐好,希望一切順利!揀左呢間係Kerry hotel 入面既餐廳,主打食dry aged steak🥩~黎到呢度要穿過一個food court,行到飛標機隔離有度門入去。好得意,第一次見酒店有food court,韓式、日式同西式都有。入到去有見到有個雪櫃擺放唔同部位同熟成日數既牛扒~ 好特別!我地坐近望海個邊,一邊食飯望住靚境好寫意~生活節奏頓時變得慢了,難得悠閒咁慢慢食兩個鐘飯,實在係難得~我地揀左Dinner set B同埋homemade linguine with lobster 🦞 and cream sauce~首先送上焗到熱辣辣,外面脆卜卜入面鬆軟既歐式麵包,一搽牛油就即刻融!啡色個一款入面有亞麻籽,非常健康!餐湯係sweet pumpkin cream soup,飲得出無加調味,因為本身個南瓜都唔係好甜,所以飲落只係好天然好濃南瓜味,又無鹹味,我地只加左啲即磨黑椒~唔會太傑太稀👍🏻面頭有啲泡泡,打得好輕盈~Sous vide chicken salad有幾塊雞胸肉,雖然慢煮但食落唔算滑,但又不至於好乾柴,下面有啲沙律菜同橙,配上味道似乳

Sous vide chicken salad有幾塊雞胸肉,雖然慢煮但食落唔算滑,但又不至於好乾柴,下面有啲沙律菜同橙,配上味道似乳酪加dill既sauce,味道都好mild,感覺好健康。

Grilled scallop with salmon caviar 擺盤好靚!中間有粒帶子,略略烤過,所以近乎刺身咁,配埋面頭既sour cream好好味!好味到lam晒碟上面淨低落黎個啲🤣煙三文魚有啲油脂,唔會平價貨乾憎憎同有陣腥味,配埋sour cream & caviar帶鹹香好好食!分別有兩塊放左係唔同容器度,好似canapés咁好精緻🥰伴碟重有cherry tomato配三色椒汁,好清新!重有藍莓、士多啤梨同紅石榴,食完鹹既再食啲酸酸甜甜, 味蕾有唔同層次既感受!

Dry aged Ribeye steak 🥩 (250g) with King Tiger Prawn 🦐 未黎之前先送上六種調味~有Pickles,Mustard,Peppercorn sauce,Seaweed salt,Sea salt &
Pink Himalayan salt🧂
非常得意,不銹鋼個啲碟好似迷你鑊仔🤣終於到左主角出場!塊扒都幾大,夠晒我地兩個share,grill到有勁靚格紋,又好香!order左medium,一切開中間淨粉紅色,好軟腍,好濃既牛味!帶啲牛脂,分佈得均勻,唔會過肥成舊大肥膏👍🏻👍🏻重好多肉汁~
我最鍾意點Sea salt同Pink Himalayan salt🧂 ,點少少已經好好味🤤King Prawn grill完再淋上紅椒洋蔥青蔥忌廉汁,肉質爽彈!
side dish 有脆肉瓜、茄子、杏鮑菇、番茄、南瓜、蘆筍同薯仔,非常豐富!大部分都grill完再加左啲蒜蓉,好香!

Daily pasta係homemade linguine with tomato sauce,細細份幾啖仔~好重茄膏味,如果鮮番茄會好啲無咁酸。homemade linguine比一般乾身pasta煮出黎粗身啲,唔係乾身個種al dente口感,似粗麵~

甜品有兩樣~raspberry sorbet & chocolate cake。一向超愛raspberry ,超fresh好好味!酸甜度適中👍🏻👍🏻
chocolate cake食落反而似coffee cake,唔會死甜,幾香coffee味。

homemade linguine with lobster 🦞 and cream sauce好好味🤤🤤lobster超鮮甜彈牙,一啲都唔韌!好食到想成隻獨食🤣cream sauce掛滿係homemade linguine,好味,兩個人share唔會太膩~

最後像埋杯iced latte為呢餐畫上完美句號🥰
2019-09-02 43 浏览
Bong 在嘉里酒店的平台外圍位置,而酒店面向紅磡灣,餐廳自然也能飽覽海景。這天雨後初晴,日光從落地玻璃進來,空氣自然滲有漫活氣氛。.Pumpkin Soup and Bread先來一客南瓜湯吧。以南瓜熬成的濃湯,湯頭口感濃郁綿密。麵包新鮮出爐熱辣辣,香脆可口,配合牛油、更顯香軟。.Orange Salad香橙沙律的配搭真的未試過,組合豐富了沙律的口感,加入香橙,酸酸甜甜的味道還不錯。.Dry aging Sirioin Steak坦白講,韓式西餐我未嚐過,牛扒我只懂分Medium rare, well done etc... 熟成牛扒我真的未嚐過。.這裡的熟成牛扒,因為經過香烤,表皮揮發濃烈牛香,端上來的一刻已攻向嗅覺。肉質不算腍嫩的那種,外脆內軟,這就是西冷牛扒的最高境界了!濃濃的燒牛肉味道,牛味更比一般的牛扒更加濃郁。.燒蔬菜也烤得很香口,口感爽脆過癮,配合牛味濃郁的牛扒,味道真的是剛剛配合得好。.Daily Pasta選用的意粉較一般的粗身,粗幼度介乎讚歧烏冬與Al Dente 意粉,口感特別。意粉做到軟硬適中,鋪上面的茄蓉的份量很豐富,味道方面也很惹味,醬汁香濃,黃金比例的配

Pumpkin Soup and Bread

Orange Salad

Dry aging Sirioin Steak

Daily Pasta
選用的意粉較一般的粗身,粗幼度介乎讚歧烏冬與Al Dente 意粉,口感特別。意粉做到軟硬適中,鋪上面的茄蓉的份量很豐富,味道方面也很惹味,醬汁香濃,黃金比例的配合,bite size 的份量,剛好解解口腔內的燒牛肉味。

Sobert
送上一客雪葩清清味蕾。這雪葩一點不馬虎,帶有自然的甘甜酸香,口感綿密滑順,放在小杯內造型亦精緻。

Dessert
朱古力小蛋糕,朱古力味十分香濃,口感鬆軟,為這頓午餐畫上一個完美的句號。

Cappuccino
有泡沫咖啡應有的綿綿泡沫,選用的咖啡豆也很好,蒸餾味道湧入口腔,看海品咖啡,這就是生活態度。

English Breakfast Tea
吃著吃著,時間也來到下午三時,若不想喝冷飲,也不妨與友人邊聊天、邊眺紅磡灣、邊品嘗美味的下午紅茶。
  • Sweet pumpkin cream soup
  • Orange Salad
  • Dry aging Sirioin Steak
  • Daily Pasta
  • Cappuccino
2019-09-01 42 浏览
話說同事生日,同事鍾意食西餐,我地一行3個細仔就搵下邊度有靚牛扒食!搵到呢間餐廳有熟成牛扒,我地就book黎試下。我地叫了一個art B再加左碟意粉,一開始就送左個南瓜湯過黎,我覺得中規中矩,可能唔太識欣賞上面個啲泡沫,而麵包就真係好香好脆,好新鮮,不過我地唔敢食太多包,怕太飽。個沙律係係勁靚!魚生都好鮮甜,整到咁靚,我同同事都話唔捨得食!到牛扒同大蝦啦!真係好好食既熟成牛扒,我地一致高度讚揚呢塊牛扒,太美味了!鵝肝意粉就正正常常,個人覺得酸左少少。野飲都幾靚既,酒味不算太濃,好適合女士飲!成晚3個人食左$1300,質素唔錯,不過都唔平,呢度適合同人慶祝,平時應該唔太捨得黎食!

鵝肝意粉就正正常常,個人覺得酸左少少。

庆祝纪念
生日
  • 熟成牛扒
2019-09-01 238 浏览
餐廳位於紅磡嘉里酒店一樓,裝修別緻有格調,一邊全為玻璃外牆,可以一邊用餐一邊飽覽維港景緻;其中一角擺有大雪櫃,裏面放有多款不同的熟成牛。我們點了一們個Dinner Set B ($760) 外加一份 Foie Gras Homemade Pasta ($280)。侍應先送上熱辣辣香脆煙韌餐包。Sweet Pumpkin Cream Soup - 南瓜湯味道香甜,質感細滑,湯面的玉桂粉令香味更有層次。Grilled Scallop with Salmon Caviar - 略為燒過的帶子肉質緊緻彈牙,帶子味濃郁,鮮甜味美。配以帶點鹹味的三文魚、魚子醬、新鮮香甜的無花果、士多啤梨……等多種食材,味道同擺盤同樣出色。Sous vide Chicken Salad - 慢煮的雞肉肉質嫩滑,加上爽甜生菜及香甜柑肉,以混有香草的乳酪做dressing,清新好食。Dry aged Ribeye steak (250g) with King Tiger Prawn - 未上菜前侍應先送上六款調味,醃青瓜、法國黃芥辣、black pepper cream sauce、混有香草的幼鹽、結晶鹽及喜馬拉雅山岩

侍應先送上熱辣辣香脆煙韌餐包。

Dry aged Ribeye steak (250g) with King Tiger Prawn - 未上菜前侍應先送上六款調味,醃青瓜、法國黃芥辣、black pepper cream sauce、混有香草的幼鹽、結晶鹽及喜馬拉雅山岩鹽。光是鹽就有三種,可見餐廳對味道的要求及嚴謹。

一上枱已經香氣撲鼻,選材自美國Prime Rib製成的熟成牛肉眼肉質相當軟腍,牛味濃郁,肉香而不膩。因為在熟成的階段牛排部份的水份及油脂會揮發掉,使得熟成牛的牛味更濃郁,油膩感亦會同時減少。再配上爽口彈牙的大虎蝦及其他精緻美味配菜,絕對是色、香、味俱全!

Sorbet - 食完牛扒後,侍應送上士多啤梨味雪葩給我們清一清味蕾,迎接下一道美食。

Chef Recommended Pasta - 自家製的意大利粉,口感煙韌,配上芝味番茄醬汁,別具風味。

Today's Dessert - 甜品是一小件香滑的朱古力味蛋糕,蛋糕共分三層,朱古力味由淡至濃,精緻好食。
餐飲的熱 Latte 相當香滑,可媲美咖啡店水準。

Foie Gras Homemade Pasta - 鵝肝外面煎得帶點香脆,裏面相當軟滑,鵝肝味濃,自家製的意粉條煙韌滑溜,配上帶有香草味的橄欖油醬汁,味道相當不俗。

2019-08-30 41 浏览
今日係閏蜜生日嘅大日子,Book左呢度fine dining 。望住海景超級浪漫😍早啲黎仲可以睇埋日落添!南瓜忌廉湯❤️先來餐湯,very creamy ! 仲帶有香甜南瓜溶😋法包❤️香脆鬆軟,牛油細滑~前菜❤️有分子料理嘅感覺,擺盤極吸晴😍三文魚肥美鮮甜,每道都有酸酸的調味,非常有心思😋肉眼扒❤️好豐富🥰仲有海鹽同醬料各3款任你match! 肉質鮮嫩,肉汁滿滿😚😚大蝦似已離殼,一放入口啖啖肉,彈牙又鮮味😋廚師推介意粉❤️蕃茄濃汁非常惹味,芝士咸香味道重~ 蟹肉芝士手士麵❤️芝士汁香滑,手工麵彈牙掛汁😀士多啤梨雪芭❤️新鮮果味,味道天然,唔會太甜👍🏻👍🏻

南瓜忌廉湯❤️
先來餐湯,very creamy ! 仲帶有香甜南瓜溶😋

法包❤️
香脆鬆軟,牛油細滑~

前菜❤️

肉眼扒❤️

廚師推介意粉❤️
蕃茄濃汁非常惹味,芝士咸香味道重~

蟹肉芝士手士麵❤️
芝士汁香滑,手工麵彈牙掛汁😀

士多啤梨雪芭❤️
新鮮果味,味道天然,唔會太甜👍🏻👍🏻
2019-08-25
庆祝纪念
生日
Bong pro-dry aging一直以來,對黃埔這個地方都没有啥好感尤其是當年住在黃埔的那三年零八個月每天上班都要爭的士自從搬離黃埔後,一直都没有再去過工作關係,重臨舊地見完客之後,在碼頭旁邊回味著當年那些趕船上班的日子,突然下起大雨,馬上跑上嘉里酒店避雨每個喜歡足球的男孩都是氣象學家仰天觀看,這場雨應該會下很久於是走進餐廳等雨過天晴點了一個商務午餐這個商務午餐份量相當適合作為商務用途,相對比較輕食而當中的熟成牛亦突顯出商務午餐的特色和高貴牛排嫩滑,是典型熟成牛的特徵用餐後,一邊坐在窗邊喝咖啡,一邊看書,偶爾看看雨中的維港對岸,相當愜意
Bong pro-dry aging
一直以來,對黃埔這個地方都没有啥好感
尤其是當年住在黃埔的那三年零八個月
每天上班都要爭的士
自從搬離黃埔後,一直都没有再去過
工作關係,重臨舊地
每個喜歡足球的男孩都是氣象學家
仰天觀看,這場雨應該會下很久
於是走進餐廳等雨過天晴
點了一個商務午餐
這個商務午餐份量相當適合作為商務用途,相對比較輕食
而當中的熟成牛亦突顯出商務午餐的特色和高貴
牛排嫩滑,是典型熟成牛的特徵
2019-08-30 15 浏览
今日去到嘉里酒店bong食午餐,呢一間餐廳係由韓國人主辦,但職員都能夠以流暢的英文和廣東話溝通,所以溝通絕對唔係一個問題!餐廳好容易就搵到,佢有兩個入口,一個入口在碼頭,一個入口是於酒店穿過food court後就到達,餐廳的景觀十分優美,面向維港!菜式由韓籍大廚主理,餐牌設有英文及韓文,未嚟到餐廳之前,都知道呢度有個特別嘅牛扒,叫做熟成牛扒,屬性牛扒都係放喺一個熱櫃入邊,焗超過指定日期,先會攞出黎俾我哋食!呢度嘅價錢性價比非常高,business lunch都只係300蚊位!首先會有兩款熱辣辣餐包,好脆,搽埋牛油更nice之後就送上忌廉南瓜湯,南瓜湯非常細膩,好滑好creamy ,加上蔥花,特別香濃沙律非常新鮮,上面亦配搭香橙🍊水果之後重頭戲就嚟啦,熟成牛扒,我地簡左5成熟,牛扒肉質好滑,牛扒味道特別濃!配菜分量亦十分多,有蘆筍、茄子、薯仔、蕃茄等等,而且漲了亦有三款給我們選擇,用來點牛扒,食完牛扒已經好飽,但話口未完,是日pasta就到了,今日既pasta係芝士蕃茄意粉,元篇芝士加上香濃新鮮打既番茄醬,都忍唔住食晒最後仲有芒果雪芭和特濃朱古力磚作為甜品,甜品都好豐富!餐飲方面,除了

首先會有兩款熱辣辣餐包,好脆,搽埋牛油更nice

沙律非常新鮮,上面亦配搭香橙🍊水果

最後仲有芒果雪芭和特濃朱古力磚作為甜品甜品都好豐富!

餐飲方面,除了咖啡/latte外,還有五款茶飲可以選擇,係用茶包,每人獨立一壺!

呢個價錢有咁豐富嘅美食,加上酒店式嘅服務,真係好抵!

• 熟成牛扒
  • 芒果雪芭
  • Sweet pumpkin cream soup
  • 蕃茄pasta
2019-08-30 38 浏览
🇭🇰#香港捐窿捐罅記 instagram: foodkiller_dk大家係咪有時想同另一半或家人慶祝節日 又想搵一間有海景睇嘅餐廳🤪 但係發現銅鑼灣尖沙咀等等嘅黃金地段都好難預約🤷🏻‍♂️ 而且都已經食過好多次 所以今次就特登介紹一間望到海 地點又比較偏僻嘅地方 就係冇乜人會成日去嘅黃埔🤪餐廳係一間主食乾式熟性牛嘅餐廳 我問過佢哋 佢哋大部份都係用美國牛 而且熟成時間超過80日 通常大部份熟性都只係用28日 80日以上牛味會更加濃,而且肉既質感亦會比較淋🤪服務方面亦都相當專業 係一間仲高級嘅餐廳應有嘅服務 景色就望住個維港 仲因為對住個碼頭 可以睇到啲船行來行去😂-Business lunch (6度菜)($300)我主要集中講我覺得最好食嘅兩個菜 就係湯同牛扒 湯係南瓜湯 一飲落去質感好濃郁 味道就好甜 好似飲緊南瓜蓉咁🤪 而且飲落去感覺到唔係落咗好多cream 比較食到南瓜本身嘅味道👍好飲牛扒方面係用西冷(sirloin) 食落牛味好重 應該係因為經過熟成 🤤 而且咬落夠淋 唔會好似香口膠咁😂 如果佢可以再大塊啲再厚啲就好啦😂😂😂不過總結來說都係一間高質嘅餐廳👍
Business lunch (6度菜)($300)
我主要集中講我覺得最好食嘅兩個菜 就係湯同牛扒
不過總結來說都係一間高質嘅餐廳👍

2019-08-29 223 浏览
近排工作繁忙至喘不過氣,男朋友為鼓勵我決定帶我到那兒作歇息,吃頓精美晚餐。說真的,今次是第一次到紅磡碼頭,在海旁旁共進晚餐原來是那麼美,那心曠神怡餐廳在酒吧隔壁並設於酒店平台,所以餐廳外為戶外露天處,提供室內室外座位選擇,在炎炎夏日我們都無疑地揀選室內進內後右邊為2-4人枱,大多靠窗面海,望海的寧靜二人晚餐確實寫意、自在及浪漫。這邊還設有洗水間、酒櫃及熟成牛肉櫃而大門左邊為4人或以上大枱,每張枱面上都放有餐具、玻璃瓶及餐巾等準備客人光顧,反光的餐桌,乾爽的餐具及附有小枕頭的座位都令人覺得舒適潔淨餐牌共三本有主菜餐牌、飲品餐牌及雞尾酒餐牌,最後決定點選晚餐套餐及前菜一碟餐包剛呈到枱面時已有陣陣烘烤麵包香飄散,盤內有兩款麵包,左邊為小麥麵包,右邊為白麵包,兩者均是外脆內軟烘烤過的多士,個人較喜歡左邊小麥麵包,因為帶麥有口感同時也帶甜,配上牛油帶出麵包香,這就是與白麵包不同之處加入忌廉後由南瓜橙色變淡黃色,質感頗厚實,幼滑口感滲出淡淡南瓜味,偶爾還吃到幼細南瓜絲精緻的擺盤令食物變得像藝術品,主角當然是放在小玻璃杯及匙羹的煙三文魚和放在中央的小烤扇貝。三文魚配魚子醬用上兩種醬汁搭配,匙羹上的煙

Sweet  pumpkin  cream  soup

Grilled  Scallop  with  Salmon  Caviar

精緻的擺盤令食物變得像藝術品,主角當然是放在小玻璃杯及匙羹的煙三文魚和放在中央的小烤扇貝。三文魚配魚子醬用上兩種醬汁搭配,匙羹上的煙三文魚配上淡然甜酸泰式醬及忌廉,口感順滑帶小甜酸有開胃前菜作用,而玻璃杯中的那塊則沾上青檸檬汁,令三文魚鮮味更特出更清新。小扇貝烤後有燒焦的表面,可惜由於扇貝細小所以未達到外脆內軟效果,質感軟腍嫩滑,配上淋在扇貝下的濕芥未醬變的惹味,旁邊還放有新鮮小番茄、士多啤梨、藍莓及沙津菜作伴碟
Sous  vide Chicken  Salad
自家調配沙津醬淋上清淡乾身的沙津菜及雞肉片後
變得順滑有味道,加上少許橙肉帶出清新感
Dry  aged  Ribeye  steak  (250g)  with  King  Tiger  Prawn

五成熟之熟成肉眼扒大小如一隻手掌,並配上老虎蝦、薯仔配酸忌廉及烤蔬菜。熟成牛經過發酵後雖然不算擁有豐富肉汁,但肉質鬆軟有彈性,牛肉味香濃,最後口腔還留下微微發酵酸的餘韻,沒有任何獨特調味,只灑鹽巴在表面,令牛肉更惹味,這是一塊既有味道層次又有質感的熟成牛。老虎蝦肉質嫩腍,主要味道原於味道淡然的白色蔬菜粒醬汁,令烤老虎蝦入口變得順滑。旁邊的伴菜烤後能鎖住水份,配上沙津醋能減低蔬果帶來的油膩感

隨熟成肉眼扒附上6款醬汁及鹽巴,包括醃酸青瓜、芥末醬、黑椒醬、紫菜鹽、海鹽及喜馬拉雅山鹽。個人認為最佳之醬汁配搭為芥末醬,帶微辣的芥末醬令牛扒更惹味
Chef’s Recommended Paste

是日BB意粉為茄汁意粉,份量僅僅為一口,我倆都對此珍而重之,意粉質感爽口彈牙,配上有明顯番茄蓉的茄汁醬,掛麵度適中,但略嫌過於甜而失去了番茄獨有的鮮茄酸味
Today’s Dessert

慕絲鬆軟細滑,帶有少許空氣感,底層則是曲奇餅底,表面灑上可可粉令整體朱古力味突出,但卻欠缺了咖啡香
Sorbet

夏天炎炎以雪葩作甜品確實透心涼,勝在不會太甜還浸出淡淡水果香,清涼甜品作晚餐結尾一點也不膩與溜
Italian style Grilled Octopus with Green Salad

除晚餐套餐外,我們還點了一款服務員推介的前菜。6片八爪魚片嫩滑煙韌,配上微辣清幽芥末醬,不會蓋過八爪魚鮮味同時微辣帶出惹味感,加上以番茄及青黃椒粒製成的醬汁令整體變得輕形清新

食物永遠有種奇怪的魔力,它會令你暫時忘卻所有煩惱,專注欣賞及品嚐其味道,特別遇上美食與海景,更加添上一份寫意與悠閒~
2019-08-19
Sweet  pumpkin  cream  soup
Chef’s Recommended Paste
Today’s Dessert
2019-08-29 30 浏览
喜歡吃牛的朋友話紅磡有間食熟成肉不錯,訂了位七點來到,見到原來在碼頭附近見到海景已覺環境不錯,可以坐室內或外,我們就坐室內,首先叫了一杯Pineapple Punch,菠蘿味濃又帶點薑味好解渴,可以看著海景的確放鬆晒。之後再看餐牌,待應十分詳細分析食物,而我們不餓,他就推介一個晚餐和前菜,在幾款晚餐,我們叫了一個B couse dinner $760,不久有二款麵包仲要帶溫度十分香又軟熟。另外叫了一款前菜是Grilled Octopus with Green Salad中間的是八爪魚配上汁,八爪魚切得幾薄身所以有口感而不會好難咬,醬汁清新配火箭菜可以令到味道提升不少。餐湯是南瓜湯好香南瓜味而好滑身,仲有一個小沙律,西柚好甜又開胃,雞肉口感都不錯,菜十分新鮮,不可不講醬汁有點乳酪味好開香又清新。三文魚作前菜,三文魚不會好乾身又有煙三文魚感覺又帶點肥美,好味道,二款醬汁配上又有不同效果,蕃茄不酸好甜,都幾開胃。主菜是專登來吃的熟成牛,Dry-Ribeye牛扒配虎蝦,牛肉真的十分嫩又濃味,邊有少少燶位好香,虎蝦好新鮮又濃蝦味,啖啖肉,而且仲配少許的蕃茄意粉,好濃郁的蕃茄味而且意粉口感十分好,

主菜是專登來吃的熟成牛,Dry-Ribeye牛扒配虎蝦,牛肉真的十分嫩又濃味,邊有少少燶位好香,虎蝦好新鮮又濃蝦味,啖啖肉,而且仲配少許的蕃茄意粉,好濃郁的蕃茄味而且意粉口感十分好,令到我想下次來試這裡的意粉。

最後差不多完甜品是士多啤梨糕和飲品,士多啤梨濃又新鮮不假的味道,細細件仲有青檸雪芭,清清喉嚨,飲品要了熱檸檬水,再和朋友詳談傾計都幾舒服。
2019-08-28 63 浏览
又係開Sem既日子la, 所以我同朋友決定吃一餐好既開Sem飯,好好獎勵一下自己。餐廳位於紅磡海旁,從紅磡地鐵站行過去大約要十分鐘,個人覺得有小小遠。餐廳既裝修以海藍色為主調,再配搭舒適既枱櫈,比人一種既舒適又不失優雅既感覺。我地去到果日被安排坐係落地大玻璃隔離,可以一邊吃lunch一邊欣賞海景,所以餐廳環境真係無得彈,令人心曠神怡。而餐廳侍應既服務態度亦非常好,見到我地黎到果陣身水身汗,就即刻倒左兩杯凍水比我地降温,吃飯全程亦冇比我地個水杯空過,亦會主動介紹每一度菜品,好貼心,值得一讚。菜品既表現亦同樣超水準發揮,我同朋友一人叫左一個business set,一個set裏面有8個items,包括餐包、南瓜忌廉湯、香橙沙律、牛排及烤蔬菜、蕃茄芝士意大利麵、兩款甜品同一杯Daily Drink。餐包表現出色,香脆可口既外皮同鬆軟既内層完美配合,再加上適中既牛油,好吃。南瓜忌廉湯表現不過不失,南瓜味偏重,忌廉味較淡。香橙沙律則有額外既驚喜,甜酸既沙律汁非常特別,令人回味無窮。作為主菜既牛排亦冇令我失望,五成熟既牛排十分鮮嫩,肉汁亦被完美鎖住,作為配菜既烤蔬菜表現亦冇得彈,鮮嫩多汁,可以完美

餐包

南瓜忌廉湯表現不過不失,南瓜味偏重,忌廉味較淡。
南瓜忌廉湯

香橙沙律

作為主菜既牛排亦冇令我失望,五成熟既牛排十分鮮嫩,肉汁亦被完美鎖住,作為配菜既烤蔬菜表現亦冇得彈,鮮嫩多汁,可以完美中和吃太多肉既油膩感。
五成熟牛排

蕃茄芝士意大利麵味道正常,份量適中,吾會過多,亦可見餐廳用心。

兩款甜品亦能為整個午餐畫上完美句號,特別想提一提紅桑子冰糕,味道十分特別,令人驚豔。
紅桑子冰糕
提拉米蘇
紅桑子冰糕加提拉米蘇

Daily drinks我同朋友分別點左iced latte同hot cappuccino, 味道正常,但係比起其他菜品就冇咩特別,不過可以用黎為甜品解膩。
iced latte
hot cappuccino

總括而言,餐廳表現出色,CP值高,非常值得一試,唯一缺點就係離地鐵站有D遠。
香橙沙律
五成熟牛排