Bostonian Seafood & Grill (已結業)

2015-06-23 11481 浏览
Sunday蠔食海鮮semi buffet By ✪ Miss H’s ®eview ✪ 我本身喜歡食生蠔同raw seafood,但香港嘅蠔好似唔多新鮮,亦唔太抵,去過唔少酒店buffet生蠔都係唔太新鮮,款唔多,同埋侍應一拎出嚟全世界走去搶,搶剩啲灰灰黑黑嘅options.... 睇食評見呢度啲食物相唔錯,亦主打raw seafood,於是趁今日特別日子去試下。Langham Hotel雖然唔算香港數一數二名牌hotel,旗下餐廳亦唔係朋友之間會提起嘅resto之選、非雜誌網上瘋狂追捧之選,但真心覺得係值得推介嘅hidden gem    環境服務 7/10廳堂OK闊,以酒紅色為主嘅設計,有sofa座,枱與枱之間有距離,坐得好舒服;當日只坐咗1半,寧靜同relaxing係我對呢度嘅impression,可以比我哋傾吓計感受吓氣氛;同埋food supply唔會過少,唔會儈多粥少,食客係咁搶-係我最驚食自助餐一大原因!呢個環境好岩情侶嚟 但奇怪係服務我覺得麻麻.... 又唔係冇禮貌但好似唔多理我哋,橙汁冇晒都要自己斟....  味道 7.5/10 (8.5 for buf
Sunday蠔食海鮮semi buffet

By ✪ Miss H’s ®eview ✪

環境服務 7/10
呢個環境好岩情侶嚟

味道 7.5/10 (8.5 for buffet food; 3 for main courses)

Bread 7/10
bread
先上面包,本身唔打算食,但試咗一啖之後忍唔住食咗一塊,個皮好脆(似係烘咗banguette嘅脆感)但完全唔硬,唔會整親咀仔,面包好林好鬆軟。

Wild mushroom soup 7/10
wild mushroom soup
好creamy,mushroom is well and freshly blended. Good aroma.

HIGHLIGHTS of the day - Fresh seafood 8/10
海鮮放晒喺冰鎮度,感覺好鮮同埋好乾淨,放得整齊,亦唔會食淨好少-揀淨庶咁.... 只係夾緊嘅時候已經覺得好食加咗分!

Oysters x 3 kinds
oysterssssss
Big fan of oyster的我見到已經流晒口水
8分係以香港嘅蠔嘅質素嚟打分,真係算唔錯,仲要任食!
有三種蠔,左 NZ 中Holland 右 US;一眼望落去,目測後已覺得幾fresh幾靚仔,好豐滿好白好waterful。專揀最肥美嘅嚟食!我諗總共食咗1打半
 好抵呀!
3隻食落去都fresh,本身食慣澳洲蠔所以較喜歡oceania嘅蠔,左面NZ呢隻較岩口味,入口好smooth好爽,少少fruity feel. easy to eat
食多幾隻都no problem!
Holland係最大隻,海水咸味較重,啲skirt位冇咁實肉,因size夠大關係,我都好like.
US呢隻幾creamy,不過個人覺得少少苦!

Lobsters
crab legs, lobsters, shrimps
Bostonian - 當然少唔得lobsters
劏開晒一半比冰鎮住比我哋揀!每隻都係bright橙色,令身的!
有啲超多膏,有啲少啲-任我揀 咁梗係食多膏
 加tabasco中和海水味,超夾,啲肉好爽脆,一絲絲的味道超好!吞了2隻-其實好飽肚

除咗呢兩樣之外,seafood corner仲有螺、長腳蟹、蝦、青口,都新鮮的

Cheese platter 3/10
cheese platter
本身愛硬cheese,呢度幾種我都唔鍾意;個人口味可能,但我覺得strong得濟同唔香。

Salami & Ham 5/10
standard嘢啦,幾乾淨
ham
sashimi

鴨肝多士 5/10
由於冇乜人拎,放到有啲涼,相信新鮮整起好食啲。有啲油不過意料中事,個鴨肝熟度OK但唔夠香,多士太油太脆冇面包味-雖然如此我都係食咗足足5件

duck's liver

Nuggets and chips 8/10
數下一樣最鍾意係nuggets and chips (竟然!);炸得岩岩好,唔太油,好岩味道,好食過mcdonalds好多,唔...好似唔應該咁樣比...

自助餐area仲有其他如煙三文魚、eggplants、suckling pig (全體任你夾!)、salad bar、焗蠔....

Main course.....

有7 樣嘢揀,we seemed to have made wrong decisions...

Stone Grill Sirloin 2/10
圖中可見,啲tissues嘅 density太高,冇乜脂肪喺肉入面中和,所以即使叫了medium rare,啲肉都超實-連切都有難度 -_-... 而且成舊肉冇牛味的,底面都唔見得有grill味,失望!可以source啲靚少少嘅牛... 依家好似將舊冇靈魂嘅肉放入口,𡁻成分鐘
 或者可以練V面...
Stone grilled Sirloin
Roast Spring Chicken 4/10
普通燒雞,但啲皮唔脆又好濕,皮上嘅汁又唔特別好味... 亦唔似汁煮slow cook嘅texture....啲肉雪得多,我諗食材麻麻,但至少都好食過sirloin... 同埋我幾愛chicken peas!
roasted spring chicken
食物價格 7/10
$588 任食以上海鮮同hot food, 加一個main同一杯嘢飲; 又唔限時又唔迫、冇人同你搶嘢食,亦靜靜地,其實都reasonable
 尤其當諗起食咗好多oysters lobsters... 哎呀講起依家又想食了....

Remarks: 我哋用咗openrice 25% off coupon - $1000埋單 兩個人

Conclusion: 可以喪食蠔同lobsters(新鮮),dining experience一流,愛seafood嘅人好岩;只係main course真係唔多得,唔一定係廚師問題,我哋都覺得係食材揀得唔靚....

再嚟嗎?
蠔癮發作時一定嚟,雖然都唔算話好平,比起其他自助餐,hot food選擇都唔多,但oysters lobsters夠加晒分;但一定唔會再叫呢兩個main courses!!!
题外话/补充资料: openrice offer - 25% off; For the complimentary drink, order orange juice which is refillable :)
2015-06-07
wild mushroom soup
oysterssssss
crab legs, lobsters, shrimps
  • oysters
  • lobsters
  • nuggets
美岸海鮮廳 The Bostonian Restaurant 尖沙咀北京道8號香港朗廷酒店低層大堂Semi-Buffet Lunch X 2位半自助午餐CASH$415.89000 Asia Miles今年的asia miles已經係最後期限啦但有追post都知道我行不開所以明明本月台灣機票特價換購我都只能換最唔值的餐飲券><不過哩餐唔計asia miles的分齋計原有價錢係抵的首先環境不算多人比較起上黎明顯地係一間高級的餐廳同平時食自助餐唔同因為始終成400元位的午餐人地有錢人真係hea住嘆世界但我們哩的死窮光蛋係為了哩道的前菜頭盤而黎因為頭盤前菜係有3款不同的即開生蠔任食都唔理樣唔樣衰啦點完主菜後唔理3721就狂食生蠔生蠔就分了3種地區其實食落口除了一款麻麻地外其他2款都夠哂海水味同好鮮甜啖啖肉口感味覺都好高享受新鮮到老公直情唔洗落任何調味就咁食因為每天供應唔同款式所以都唔會指出邊款好食不過我相信3款任你選實有一款仲意的係生果位置旁邊還有2款熱的焗蠔但焗蠔仲提供更小一round但因為其實哩道環境唔算自助餐FEEL吧台真係得咁大好彩我們坐近樓梯位所以狂食都唔係好顯眼因

美岸海鮮廳

加上哩道的餐牌全英文

咁我們哩的死窮鬼或多或少都係睇得明小小

睇多一陣你再不點餐

職員會行埋黎問你餐牌有沒有咩問題

(感覺係暗串你識唔識囉)

事實真係有的睇不明架

好彩由頭到尾得職員見我們係咁食

其他食客因位置問題留意不到姐

主菜我們選了下面2款

Bacon Wrapped Beef Mignon

Sole Roulade,Sauteed King Prawn

但真心2樣都沒有心動

哩間的口味始終唔太適合我
2014-10-07
  • Oyster
2014-11-13 11596 浏览
其實之前都有留意這間餐廳, 海鮮半自助午餐有吸引, 但一直未有時間去。剛巧OPENRICE有優惠, 半價享用3款原價$600晚餐, 梗係唔會錯過啦﹗訂枱6:30, 6:15到朗庭酒店, 原來餐廳是開6:30, 唯有坐係大堂等開門。一入到去, 右面是生蠔吧, 左面就係酒櫃, 格局不錯。燈光較暗, 大部份都係軟坐卡位, 牆上有新派晝, 感覺比較似70年代西餐廳。有一個小餐牌, 只有三個main course選牛/雞/魚, 我們都選牛, 友人要5成熟, 我要6成熟(記得simplylife話不會提供6成熟, 果然大酒店係唔同d)。先來3款包, 外皮好脆, 一撕開就有皮碎丟出來, 內裡非常軟棉棉, 但沒有餐湯有點齋﹗頭盤大家都選6隻生蠔, 提供辣汁外, 仲有醋;蠔非常新鮮, 海水味很重, 重到好似落咗鹽感覺, 有試過配醋, 但好唔慣, 反而唔配醬汁仲好, 鮮味更加特出﹗ 只有一隻有小塊蠔殼, 不失為過﹗ 比起the food gallery質量仲過之而無不及。再來就是鵝肝西冷, 舊式配菜-蕃茄同一整個焗蒜, 仲有一小盤黑松露薯條(可以無限添)。用叉按下時感覺軟軟的, 切下時有點點阻力, 外啡內

一入到去, 右面是生蠔吧, 左面就係酒櫃, 格局不錯。

先來3款包, 外皮好脆, 一撕開就有皮碎丟出來
, 內裡非常軟棉棉, 但沒有餐湯有點齋﹗
頭盤大家都選6隻生蠔, 提供辣汁外, 仲有醋;蠔非常新鮮
生蠔
再來就是鵝肝西冷, 舊式配菜-蕃茄同一整個焗蒜, 仲有一小盤黑松露薯條(可以無限添)。用叉按下時感覺軟軟的, 切下時有點點阻力, 外啡內深粉紅生熟度也不錯, 應該係中級貨色﹗ 燒汁是帶有小小酸味, 可以減去油膩。鵝肝份量一盤, 不會太羶太油(因為份量不多)﹗
鵝肝西冷

黑松露薯條反而芝士味很重(表面一層), 把松露味道比下去了﹗ 薯條是鮮切的, 不是雪藏那種, 不錯
黑松露薯條
都好包, 因為西冷份量都不小。坐了一陣, 待應把甜品-心太軟配雲呢拿雪糕送上。塊手指餅有點硬, 流心朱古力份量仲多過蛋糕, 有點甜, 配雪糕反而減小甜度。食完後口朧有點不適﹗
心太軟
可能大部份人都會order酒精飲品, 所以沒有提供餐飲, 可以有的話, 就會好有滿足感。

聽到有食客來慶祝10週年結婚記念(環境很寧靜, 對面枱說話大點都聽到), 覺得這間餐廳很有故事, 希望下次可以試下海鮮半自助午餐﹗ 埋單$300+$60(原價10%), 每人$360.- 價錢都不貴, 值得一試﹗

2014-11-05
優惠券
生蠔
鵝肝西冷
2014-11-01 9421 浏览
係 openrice 見到 set dinner 50% off 的 coupon,而我地一家一向都係 The Langham 的 fans,貪佢係一間食野價錢合理的酒店, 地點方便, service 好,無理由唔試下。燈光暗黃,有情調, 有私隱度的浪漫環境。個 set dinner 係唔包野飲,即係叫枝水都係要俾錢的。記住唔好叫熱朱古力,因為我已經中左伏, 上的時候係一套白色的壺同茶杯,但一飲味道真係好淡,Mcdonald 的早晨熱朱古力都好飲過佢。一來就有三款包, 看相都知係高品質的包,最喜歡的係最下方那款, 好軟熟,加埋滑溜的牛油塗上去暖暖的包上, 無得輸。頭盤係6隻好新鮮的蠔, 海水味一點也不重,仲有鮮甜的感覺, 好肥美, 好快就滑晒落喉嚨。Truffle oil fries 無限 refill,但這一晚一個 pot 已經夠 K.O. 我地 5 個人,所以無 refill 過。看相都應該感覺到佢好邪惡,佢係幼身的那種薯條, 即炸出來, 上面加一層芝士上去,溶左的芝士加 Truffle oil fries 係絕配,但係可惜並唔係每一條薯條都沾有濃郁的 Truffle 味,看你好唔
而我地一家一向都係 The Langham 的 fans,
無理由唔試下。

燈光暗黃,有情調, 有私隱度的浪漫環境。
個 set dinner 係唔包野飲,
即係叫枝水都係要俾錢的。

記住唔好叫熱朱古力,
因為我已經中左伏,
上的時候係一套白色的壺同茶杯,
但一飲味道真係好淡,
Mcdonald 的早晨熱朱古力都好飲過佢。

一來就有三款包, 看相都知係高品質的包,
最喜歡的係最下方那款, 好軟熟,
加埋滑溜的牛油塗上去暖暖的包上, 無得輸。
頭盤係6隻好新鮮的蠔, 海水味一點也不重,
仲有鮮甜的感覺, 好肥美, 好快就滑晒落喉嚨。
Truffle oil fries 無限 refill,
但這一晚一個 pot 已經夠 K.O. 我地 5 個人,
所以無 refill 過。

看相都應該感覺到佢好邪惡,
佢係幼身的那種薯條, 即炸出來, 上面加一層芝士上去,
溶左的芝士加 Truffle oil fries 係絕配,
但係可惜並唔係每一條薯條都沾有濃郁的 Truffle 味,
看你好唔好彩食中邊一條。
主菜選了牛, 可以俾你選肉眼同西冷,
這一晚兩款我都試過, 可以答你,
識食一定係選肉眼, Lum 好多,
但係就會細份 d , 請看下圖。
西冷係大份 d 但薄 d,
但係 un un 地。

上面係我至愛的鵝肝, 煎得好香好好味。

得意的係有一個焗熟左的連皮蒜頭,
完全熟透但又無焦到, 食落去好香,
而神奇的係食完你唔會有陣蒜頭味係個口腔裡面。
最後係一道 mini size 的心太軟,
食得出係靚的黑朱古力, 唔會過甜,
份量又剛剛好, 加埋枝脆餅仔同 Vanilla 雪糕, 一流。
佢個 Vanilla 雪糕並唔係普通 Vanilla 味咁簡單,
你係真係會食到 Vanilla bean 碎,
那種清香係其他出面比擬唔到。
2014-10-23
2014-10-12 6302 浏览
自從為食美女友人Z把restaurant week 介紹左俾smart bunny 後,smart bunny 立刻愛上。集中香港各種美食,價錢亦較平日優惠,怎能不愛上?這天與Mr Bunny 來到Bostonia 撐枱腳,大家都點了restaurant week 的mignon 餐。starter 是半打澳洲蠔,蠔很小但幾爽甜。mignon 很juicy, 又林,食得出係好品質,不愧是Bostonia。甜品hazelnut crunch and chocolate mousse 好得。

除了前文的CLUB CHOW,在是次延伸餐廳周中,另一間嘗試的就是得到 “Best Hotel Restaurant”的The Bostonian。這並不是我第一次到訪這間餐廳。之前曾經試過他們的Semi-buffet,整體印象是很好,食品選擇不多,但是全部質素都很好,尤其是自助頭盤提供即開生蠔。餐廳的位置非常方便,位於尖沙咀北京道酒店的地庫。餐廳雖然在地庫,但是裝修十分舒適,播放著抒情音樂,氣氛是十分怡人的。打頭陣,不可或缺的當然是新鮮的麵包,新鮮熱辣的口感,不消一刻,我們已秒殺了眼前的麵包,最好吃的,個人覺得是有橄欖的那個。頭盤 - Freshly Shucked Oysters頭盤有三個選擇,包括Slow-Cooked Pulled Beef And Beer Sliders、Freshly Shucked Oysters及the bostonian lobster bisque。我倆都不約而同選了生蠔。就頭盤而言,他們十分慷慨,每人有六隻生蠔。本人實在是對此道沒有什麼研究。只是覺得生蠔很新鮮,有淡淡的海水味。 不過,這已經很足夠。我們都十分滿意這個頭盤,覺得是一個很好的開始。主
頭盤 - Freshly Shucked Oysters
主菜 - Roasted Salmon
主菜也是三選一,包括Bacon Wrapped Beef Mignon、Roasted Salmon及Ricotta Spinach Cannolini。
再一次心有靈犀的我們選了一樣的主菜,就是Roasted Salmon。很遺憾沒有一張切開後的照片給大家看。這道三文魚外面煎得香香的,裡面的肉還帶著嬌嫩的粉紅色,火候控制得十分好。只是覺得份量有點少,也可能是我覺得太好吃,所以覺得份量也說不定~
甜品 - Raspberry Meringue Pie with blackberry ice cream
甜品也是有三個選擇,就是Hazelnut Crunch And Chocolate Mousse with Caramelised Hazelnut Ice Cream、Boston Cream Pie with Valrhona Bitter Chocolate Frosting And Raspberry Meringue Pie with Blackberry Ice Cream。
其實我對三者的興趣都不大,最後選了Raspberry Meringue Pie,賣相漂亮,味道不過不失,但是作為一餐完美的終結,這已經足夠有餘了。
2014-08-27
2014-09-06 7176 浏览
之前見呢間餐廳semi lunch buffet comment唔錯,所以就揀左呢度慶祝生日.book左12點,餐廳準時12點先開...早少少都無得入.坐低無幾耐,就上左麵包,唔算好熱,但個包好脆,幾好食,可惜無湯.落埋main course/dessert order,我地就出左去拎野食,其實個staff無同我地介紹過,但聽到佢有同隔離d人introduce lor...!buffet table,有三款生蠔(智利,美國同墨西哥),印象中美國的鐵"金秀"味較重.仲有龍蝦仔,凍蝦,青口,同埋有d刺身同cold cut咁.最吸引係有幾款cheese...仲有兩款熱的焗蠔,但都係生蠔好食d.掃左幾轉,一點左右,個staff就問我地main course叫唔叫起,因為都要時間.不過叫起後都好快黎,我個cheese都未食完...main course叫左一個牛同一個三文魚.牛要左七成熟,d配菜幾得意,但個牛有少少overcooked的感覺,雖然切開係pink的,但係好乾,一d都唔juicy.但係好彩唔"un" lor..三文魚就無咩特別.相比d頭盤,佢的main course就麻麻.因為個bu

book左12點,餐廳準時12點先開...早少少都無得入.
bread

仲有兩款熱的焗蠔,但都係生蠔好食d.
不過叫起後都好快黎,我個cheese都未食完...
main course叫左一個牛同一個三文魚.
但係好彩唔"un" lor..
Char-grilled rib eye
miso ginger glazed salmon
因為個buffet只係去到2:30,所以好快食完個main course都上甜品了.
white chocolate mousse cake甜左d,green tea creme brulee就好好食!
white chocolate mousse with almond cake
green tea creme brulee
平日中午,都有七八成滿.
整體感覺ok,但呢個價錢,我覺得服務唔算好好,野食不至於吸引我再食...

题外话/补充资料: HSBC卡有折,不過用左就無得儲asia miles la!
2014-08-25
信用卡優惠
green tea creme brulee
2014-07-23 9760 浏览
偶然發現openrice 有50%OFF coupon,就約朋友們gathering了~因有4人同桌,我們點了SET MENU上的所有菜色了龍蝦帶子湯: 份量不少,用料也不馬虎,龍蝦湯特有的一點苦味也沒有覆蓋了食材的味道生蠔: 6PCS for 1 Set, 海水味不濃烈,但鮮味十足, SIZE不算是很大,但也不會小至失望烤雞: 最少有半隻,還將較小的骨頭去掉了,雖然不把雞煮得"UN"是基本,但還是要稱讚一下煮得剛好的肉加上適當的香料是perfect match澳洲殼飼牛扒配香煎鴨肝: 沒有嚐試,朋友說好味道,但因份量太多而不能食完黑松露薯條: 味道是不錯的,但油有點過多,且其他菜的份量都太大了,有點遺憾不能食太多軟心朱古力蛋糕配雲呢拿雪糕: 不差,但不特別就是了
因有4人同桌,我們點了SET MENU上的所有菜色了

軟心朱古力蛋糕配雲呢拿雪糕: 不差,但不特別就是了
题外话/补充资料: 不能上載相片
2014-05-13
優惠券
  • 龍蝦帶子湯
2014-07-14 9530 浏览
工作忙碌,有時都想在舒適及寧靜的環境裡享受一下美食,而朗豪酒店裏的美岸海鮮廳提供的半自助餐質素有水準,絕對是不錯的選擇。餐廳提供三款不同種類生蠔,有帶果味的、較creamy的、爽甜的。我較喜歡爽甜的那種,不會太滯﹐除生蠔外,焗蠔亦有兩款,分別是蒜香及芝士焗。另外還有沙律、火腿、芝士、凍蝦、青口、三文魚生及多款煙三文魚等等。主菜選了龍蝦餅,龍蝦肉之豐富不在話下,外層煎得香脆,不妨一試。至於甜品當然是選擇我喜愛的朱古力 - chocolate tartlet.

煎龍蝦餅
2014-06-25
信用卡優惠
煎龍蝦餅
2014-07-09 7148 浏览
因為父親大人生日,公主我要做下孝順女,所以特登上openrice睇下有咩好介紹~見到Bostonian竟然有半價set dinner coupon,於是拿拿聲打電話book位~book完問媽媽先知搞錯日子=_=於是又拿拿聲打去改早日子,好彩唔full,改得到!但我問如有人生日有咩送,個姐姐話「唔好意思,我地無。」其實你響個甜品碟上寫Happy Birthday或插支蠟燭有幾難呢?呢下扣咗啲分! 到今日去食喇,一去到個環境真係好有情調(連影出嚟嘅相都好暗~)但原來無coupon都有半價?早講啦!先嚟麵包(個人覺得最好食係右邊嘅黑水欖麵包,好香黑水欖味又鬆軟 )再嚟介紹下頭盤:精選生蠔或龍蝦帶子湯爸爸媽媽揀咗湯,我揀咗生蠔個龍蝦湯好濃,好有鮮味亦有好香嘅忌廉味,但又唔會互相搶味(連爸爸都話好)個生蠔係Fine de Claire,食第一隻時竟然有好重鐵銹味?但之後果幾隻就無喇,蠔味唔算濃但都算新鮮。不過因為海水味唔重而且感覺乾身,所以我懷疑係沖咗水同開定放咗響度。(扣啲分啦)然後主菜:鵝肝牛柳/西冷或烤雞我係牛柳要5成熟,但嚟到時半件係5成熟,半件係9成熟=_=而且portion細過爸

但我問如有人生日有咩送,個姐姐話「唔好意思,我地無。」

但原來無coupon都有半價?早講啦!

再嚟介紹下頭盤:精選生蠔或龍蝦帶子湯
爸爸媽媽揀咗湯,我揀咗生蠔

但之後果幾隻就無喇,蠔味唔算濃但都算新鮮。

然後主菜:鵝肝牛柳/西冷或烤雞
我係牛柳要5成熟,但嚟到時半件係5成熟,半件係9成熟=_=
而且portion細過爸爸嘅西冷一半
雖然係咁,但佢件牛嘅炭香味好正~
而5成熟位置亦好冧同好juicy(但得半件係咁囉)

爸爸嘅西冷真係5成,亦有好香炭火味~
可是,説好了的野菌呢?

媽媽嘅烤雞亦係半件得,半件唔得
雞胸位有啲乾,雞皮亦冧~
但雞脾位好正,真正皮脆肉滑

免費任食嘅松露薯條只有好香芝士而無松露味
媽媽問侍應點樣任添薯條,其實問嚟多餘,因為一定食唔晒!
到最後甜品係心太軟伴雲喱拿雪糕
個心太軟嘅朱古力味好香濃,食得出佢個dark chocolate係靚料
可惜嘅係上枱時已經唔熱唔流心,浪費咗咁好嘅朱古力!
不過個雪糕好正,望到又食得出新鮮雲喱拿籽嘅香味,可惜係細件咗啲
粒紅莓酸到爆,但爸爸媽媽都話好味
唔好問我隔離果碌棍係咩,完全食唔出係咩嚟!

總括而言,環境氣氛唔錯,如果隔離枱班呀嬋唔係咁嘈,真係幾有情調~
但!如無半價,唔係幾抵食(或者a la carte會好啲)
2014-07-08
2014-07-04 5971 浏览
老公悉心安排下,揀選了美岸海鮮廳,好grand,坐得好舒適,中午12時左右到達,先送上新鮮麵包,暖而鬆軟,雖好味但不敢食太多,要留位俾生𧐢,鴨肝醬、小龍蝦、魚生⋯不能盡錄基本上我認為,semi-buffet 的食物比主菜更好味,單是生𧐢已值回票價,整體今天的生日飯好滿意,貴得嚟物有所值的,多謝老公

2014-07-03
  • 龍蝦
  • 鴨肝醬
2014-06-25 5472 浏览
發覺自己冇以前食量咁大,但唔知點解對自助餐都仲好有fantasy去試。Bostonian provide o既呢類semi-buffet lunch就o岩哂我地。一來lunch係可以allow自己去食多d,有多d時間消化; 二來呢度o既semi-buffet lunch o既頭盤有好多choice...而且來得精緻。推介佢個紅莓啫喱鴨肝醬,用來配麵包一流! 我地合二人之力,已經食哂個包。個包係freshly-baked ga..好好味。呢餐由頭盤,主菜到甜品都好滿意。美中不足的是,呢度o既coffee唔太o岩我口味,d coffee得個苦字,唔香。飲左一啖就bye bye! 唔好waste我o既quota

唔好waste我o既quota
自助形式頭盤
Braised lamb shank
Duck Confit with roast potatoes
apple crumble
题外话/补充资料: Langnam membership card 8折; HSBC都有85折架
2014-05-05
自助形式頭盤
Braised lamb shank
  • Oyster
  • 紅莓啫喱鴨肝醬
2014-03-16 14089 浏览
With Bostonian Restaurant. It has opened for quite some years and somehow my first vist to this restaurant. I made my booking around 5 : 30 PM , and arrived at around 7 pm , Langham Hotel provides 3  hours free parking for dinner, nice for customers travel by private carCamera used : Fujifilm X Pro 1We came as a family of four with 2 childrenThe soup amount is less than desired, and don't expect it as good as San Francisco one, not bad anyway.Overall we spent a nice evening with fine food in thi

Bread
Lobster
Pasta
Onion ring
Dessert
Overall we spent a nice evening with fine food in this restaurant, the waiter is helpful and up to standard.
Smoked Salmon
New Jersey Calm Chowder
2014-03-16
Lobster
Onion ring
2014-03-02 11123 浏览
代表作真的很重要,正如學葉麗儀話齋,每次開演唱會,唔唱「上海灘」,歌迷是唔會俾佢下台,這是件很幸福的事啊!之前曾來過尖沙咀的「Bostonian」來學開生蠔 ,這次我們就一行十多人,中午過來吃 lunch 慶祝聖誕,代表作就是生蠔 !這裡的頭盤是自助形式,大家的亮點都集中在即開生蠔上。今天有紐西蘭的 Coromandel,荷蘭的,及法國的 Fine De Claire, 三者中我最喜歡 Fine De Claire,味道最清新,並帶少許青瓜香氣,很合工作天中午的胃納,始終不能配酒啊。其餘大路的前菜也蠻多,巴瑪火腿,海鮮,沙律,焗蠔,光吃前菜巳飽了大半呢!特別一提這款「紅莓啫喱鴨肝醬」,外酸內軟綿豐腴,不可錯過。主菜則可以六選一,牛羊魚火雞齊備。我自家挑了 medium rare 的牛柳,質素不錯,吃下去是有豐潤的肉汁,我會歸功於牛扒的肉質本身靚,不用多花巧已能做到好吃的效果。自家選的甜品環節則較令人失望,Choco Brownie 與 Cream Bulee 都較想像中有所分別,前似雪硬了的香蕉蛋糕,後者完全沒有糖脆面,或許這叫 fusion ?!瘋愛生蠔的朋友不妨一試,可盡情吃它的代

特別一提這款「紅莓啫喱鴨肝醬」,外酸內軟綿豐腴,不可錯過。
主菜則可以六選一,牛羊魚火雞齊備。
瘋愛生蠔的朋友不妨一試,可盡情吃它的代表作!
2013-12-18
2013-11-24 9345 浏览
會來這裡享受一頓semi-lunch buffet的原因, 是在openrice 發現了一張75折的coupon, 剛好每年的11月都是我們努力找好吃的餐廳慶祝的大日子, 而bostonian又是主要盛產水産的地方, 仍記得多年前在這進餐的印象不錯, 畢竟以此為名的酒店餐廳必須有一定的水準才能生存, 故早於一個月前便訂好位子準備飽嚐一頓美味海鮮午餐~ 早一天已經有餐廳員工致電confirm booking, 我們亦於當天準時到達。到場時有一位男士正和接待的員工交涉, 看來是訂錯了樓上的餐廳吧~ 我們等了一會, 待員工處理好那個男人的事 (就是告知他應該是訂錯了地方, 因為很多人都有同一個情況... 我想, 如果這是常發生的事, 餐廳最好想想法子減少這個問題吧... ), 我們便被帶到一處較偏遠的角落就坐~ 點好主菜後, 我們立即到自助枱看看。早前爬文已留意到這餐廳較出色的是生蠔和龍蝦, 這果然沒有令我們失望, 有三款蠔, 全部都不是很大隻的品種, 而每一款都有標明味道比較偏向mild, fruity, sweet, salty 等~ 試了三款後, 我最喜歡sweet n creamy

早前爬文已留意到這餐廳較出色的是生蠔和龍蝦, 這果然沒有令我們失望, 有三款蠔, 全部都不是很大隻的品種, 而每一款都有標明味道比較偏向mild, fruity, sweet, salty 等~ 試了三款後, 我最喜歡sweet n creamy的那款 (印象中是來自加拿大的), encore 了幾隻呢~另外看見有不錯的三文魚腩, 當然也要試一試~ 肥美~ 很鮮甜呢~

由於我們是衝著龍蝦而來的, 生蠔魚生我們只是淺嚐了便轉戰熱食的焗龍蝦~ 龍蝦是約中型不足1kg一隻的那種, 隻隻都有著不少肉汁, 沒有因為烤焗而太乾, 味道很好~ 另外焗蠔都有2款, size不大, 熱辣辣香噴噴, 一下子都掃了幾隻!
其他冷盤也不少, 有3款煙三文和一款野生煙三文魚, 我們最喜歡的是野生煙三文魚! 入口是魚生的口感, 煙燻味柔和但持久, 最重要的, 是我們可以在煙燻味中食到三文魚的鮮味! 很amazing! 另外, 鵝肝醬也是必食項目, 甫入口, 那即融的甜酒啫哩和肝醬融合時, 那平行的感覺真的很濃而不膩, 令人多食幾件也不覺得膩~
主菜我們要了lobster cake~ 這主菜的份量不大, 但啖啖龍蝦非常彈牙, 加上旁邊微酸的汁, 不失為一個semi buffet的主菜好選擇~
甜品也是buffet~ 味道也不錯, 可惜種類較少~ 但也是一個不錯的ending~
tea 我們要了earl grey~ 一人一壺~ 正好為這飽得很的午餐做一個perfect ending呢~
2013-11-16
纪念日