Bostonian Seafood & Grill (已結業)

2012-10-26 113 浏览
不吃也知道,原來這個地方的蟹餅Crab Cake做得很不錯的!事實上這裡除了牛扒外,也主打海鮮的.點了個蟹餅,分量不少,除了蟹肉,也加入了洋蔥等材料,也頗豐富.令味道更濃郁,除了有蟹肉的鮮甜,口感更有層次,是有水準的.
2012-08-14
2012-10-04 176 浏览
一連四天的假期,又是四出覓食的好時機,一早安排周六午餐的去處,卻忘了早在月頭的時候已經訂了這裡的自助餐。本來是坐著過海巴士快要到紅隧口,就是及時再打一次電話到餐廳問清楚,知道信用咭的七五折優惠只做到明天為止,結果想也不用想就在隧道口下車轉戰這裡。沿樓梯走到酒店底層的餐廳,面積不大,牆身是暗紅色的,配上米白色的餐檯布。左手邊有一排卡座,另外還有幾張六人以上的圓檯,而其他的就是四人方檯。午市半自助餐由中午12:00至下午2:30,我們到達的時候已經是1點了,所以接過侍應的餐牌後就急不及待選了個主菜就出去拿食物。頭盤自助餐的區域不大,但食物都頗精緻。最吸引我們的當然是這裡的三款新鮮生蠔,我們也是為了這個而來的,雖然生蠔不是即開,但有還是新鮮的。生蠔分別有紐西蘭的Coromandel、美國的Virginica和Island Pacific,三款之中我最喜歡吃Coromandel和Island Pacific,紐西蘭Coromandel有部份蠔肉是creamy而不是爽口的,雖然我偏愛吃爽口,但味道帶點甜,都算不錯;而另一款Island Pacific蠔味重又爽脆,細細隻,可以吃很多;而中間的Vi
頭盤自助餐的區域不大,但食物都頗精緻。最吸引我們的當然是這裡的三款新鮮生蠔,我們也是為了這個而來的,雖然生蠔不是即開,但有還是新鮮的。生蠔分別有紐西蘭的Coromandel、美國的Virginica和Island Pacific,三款之中我最喜歡吃Coromandel和Island Pacific,紐西蘭Coromandel有部份蠔肉是creamy而不是爽口的,雖然我偏愛吃爽口,但味道帶點甜,都算不錯;而另一款Island Pacific蠔味重又爽脆,細細隻,可以吃很多;而中間的Virginica是爽口的,但非常淡口,幾乎可以說是毫無味道,所以吃了一轉就沒有再拿了。
除了生蠔,還有兩款焗蠔,分別是蒜蓉和芝士,兩款都非常吸引,香氣迫人,每件焗蠔都很飽滿,絕對沒有焗得又乾又瘦。蒜蓉口味味道比較重,偏鹹,有些蓋過蠔肉的鮮味,相反芝士味焗蠔味道恰到好處,有忌廉芝士的香味之餘,蠔肉的鮮味仍然保留到。
海鮮冷盤方面還有翡翠螺、蝦和小龍蝦,旁邊還有一些壽司刺身呢,不過這些都並不是我們主力要吃的東西,所以都沒有逐一試過,只吃了翡翠螺和蝦,都是甜美新鮮的。
煙三文魚有四款不同的口味,有些還是我第一次吃到,分別有川椒、刁草青檸、紅菜頭和Balik style smoked,每款三文魚都肥美有油香,可是總覺得每款的口味的分別並不大,仔細點吃還可以吃得出川椒和刁草青檸。紅酒啫喱鵝肝醬,鵝肝醬很幼滑,入口甘香,圍在外邊的紅酒啫喱可以減低滯漏感,可是酒味有點重,我覺得苦了點,而鬆弛就覺得很好吃。
芝士有兩款硬兩款軟的,全部都是來自法國的,其中兩者軟的芝士超好吃,帶香草鹹味的Boursin很快就被吃完,之後廚師也沒有再添加,我只好專心吃brie,brie是法國最著名的白黴芝士,入口軟滑creamy,與白色皮一起吃的話,會有點甘香味,非常好吃呢。
主菜方面有好幾款選擇,不過我一心來吃生蠔的,所以特別選了比較輕巧的珍寶帶子配蝦的主菜,而鬆弛就選了燴牛臉頰肉。珍寶帶子有兩隻,煎得微焦,下面墊著茄子做成的蓉,帶子煎得剛好熟,肉厚嫰滑,蝦也新鮮爽口,點這個做主菜真是明智的選擇,份量剛剛好,再多一點也吃不完。鬆弛的牛臉頰肉質軟嫰,帶少許膠質,以紅酒炆煮,幾乎入口即化,牛肉的味道也濃郁,沒想到主菜也甚有水準。

本來只需要加$20就可以加配甜品,可是我們實在吃得太飽了,所以最後還是放棄甜品部份,只點了餐飲。

很高興我們可以趕得及這個七五折的優惠,打折之後每人才二百四十元,真的抵吃到不行,一來是酒店餐廳,二來餐廳不是很大,所以客人拿食物的時候不會太擠擁,檯與檯之間又有足夠的空間,環境舒適,侍應有禮又有效率,絕對是一個很好的用餐經驗。
信用卡優惠
2012-09-08 70 浏览
之前來過一次係至少四年前既事,晚餐鋸扒,食物中規中矩啦。今次係朋友請客食午餐,宜家已經好少食自助餐,因為消化能力已經大倒退,再唔係後生時代咁嚓得。但今次既模式係semi-buffet,自助式前菜沙律bar,自選主菜。所以就比較適合我D。先講自助吧,原來都幾夠分量,有翡翠螺,幾種生蠔,小龍蝦(crayfish)。重有7,8款魚生刺身既壽司吧。覺得佢既頭盤選擇完全夠料,唔係用麵包或菜沙律嚟充斥吧枱喎種buffet。但講起麵包佢係有,但唔係在沙律吧處,係另外熱騰騰端到面前。我有兩個年紀大既朋友就特別喜愛吃新鮮出爐麵包。已經勒住佢地,咪咁老襯俾麵包塞飽!龍利配帶子夠嫩夠滑,但帶子如果多一粒,表面再煎焦少少就更正,本人特別喜愛帶子,所以會推薦。烤羊扒都幾嫩滑,肉質頗算甜美,可以推薦。煎黃魚就唔係好掂,唔夠鮮美,肉質有D鬆過頭,寧願食龍利都唔食哩個,所以唔會推薦此菜式。烤雞腿中規中矩,冇咩驚喜,但都OK啦。重有,千其唔好叫瓶裝水,除非你鍾意被砍到一頸血!總括來講此 semi-buffet lunch 係值得推介,尤其係愛食蠔既朋友,淨係食蠔同翡翠螺已經賺足有凸!我朋友用信用卡結賬有75折,如果冇叫

先講自助吧,原來都幾夠分量,有翡翠螺,幾種生蠔,小龍蝦(crayfish)。重有7,8款魚生刺身壽司吧。覺得佢既頭盤選擇完全夠料,唔係用麵包或菜沙律嚟充斥吧枱喎種buffet。

烤羊扒都幾嫩滑,肉質頗算甜美,可以推薦。
烤雞腿中規中矩,冇咩驚喜,但都OK啦。
重有,千其唔好叫瓶裝水,除非你鍾意被砍到一頸血!

總括來講此 semi-buffet lunch 係值得推介,尤其係愛食蠔既朋友,淨係食蠔同翡翠螺已經賺足有凸!我朋友用信用卡結賬有75折,如果冇叫瓶裝水就抵晒!

2011-08-31
信用卡優惠
大家沒有看錯,我竟然介紹自助餐。熟知我的朋友都知道,我絕少吃自助餐。只因我本身吃不多,不消幾個回就鳴金收兵,與其要跟人搶跟人迫,倒不如安安靜靜找家餐廳慢慢吃。再加上,我特別愛吃熱葷,自助餐的熱葷,除了燒牛排外,大多是給蒸爐蒸到了無生氣,丁點食慾都沒有。早陣子,因緣際會下,造訪了一次朗庭酒店的Bostonian,品嘗了中午的semi buffect lunch,一直念念不忘,就覺得環境舒適又幽靜,不像一般的自助餐餐廳,吵鬧得像街市,更為了多做幾桌生意,幾乎跟旁桌是摩肩接踵。與其臨淵羨魚,不如退而結網,就約朋友一起再造訪。香港人吃自助餐都要計算能否回本,這次就替大家算一算如何回本。半自助餐於星期一至星期六供應,中午1200開始,1430完結。朗庭酒店位於北京道一號對面,坐火車的話在尖東站下車後,順着隧道走,十分鐘左右便可吹着冷氣到達。是日,1145便到達,己有接近十位客人同在門口等待入場。一貫低調的 Bostonian果真吸引了不少饕客。搭正十二時,服務人員便引領我們一眾待吃的食客到達 Bostonian。回本位1:無限量供應三款生蠔一般午間自助餐大多只有些壽司冷盤,縱然有海鮮,也只是些劣

大家沒有看錯,我竟然介紹自助餐

與其臨淵羨魚,不如退而結網,就約朋友一起再造訪。

回本位1:無限量供應三款生蠔
一般午間自助餐大多只有些壽司冷盤,縱然有海鮮,也只是些劣質貨色。這裏卻以生蠔為主打,不僅無限量供應,還有三款給食客挑選。分別為兩款美國蠔,一款紐西蘭蠔。論價錢,當然不及甚麼法國或歐洲蠔,但能吃上十隻八隻,甚麼本都賺回來了。而且,人不多,不用排十分鐘才拿到兩隻,一隻隻生蠔排在冰堆上,你愛搶一盤就一盤。

談回味道,美國蠔清爽甜美,紐西蘭體積較小卻更甘甜。第一轉,每款挑一隻品味;第二轉開始,我已主攻紐西蘭蠔,三隻又三隻,到吃完主菜,再吃一轉。埋單計數,我想我吃了超過十五隻。翻查資料和網上食評,發現以前這裏的semi buffet還供應熟龍蝦。無疑,百物騰貴下,陣容是差了一點,不過我個人還是覺得這裏無限量供應生蠔,是愛蠔者的福音。
回本位2:芝士/蒜蓉焗蠔
或許有朋友認為,我不吃/不能吃生蠔,豈不是血本無歸?不論是生或是熟,敢說,Bostonian真的是愛蠔者的天堂。除了生蠔,這裏還有焗蠔供應。兩款焗蠔分別是芝士焗蠔和蒜蓉焗蠔。兩者也是無限量供應。我說過最怕自助餐的熱葷給蒸氣燜到又軟又爛,了無生氣。這裏的焗蠔一次出十來隻,幾乎是三分鐘便給掃光,大家可不用怕,不消幾分鐘,新一盤隨即又來,每次吃到的都是熱騰騰剛出爐的焗蠔。芝士焗蠔滿滿都是芝士,香濃幼滑,蠔肉鮮甜,受過火後更覺豐腴。蒜蓉焗蠔則帶點中式風,帶點辣勁跟蠔的鮮甜,又是另一種配合。
回本位3:翡翠螺和一眾冷海鮮
翡翠螺當然不是甚麼新鮮事,也是自助餐冷海鮮的「中堅份子」,但bostonian的翡翠螺隻隻碩大可口,我一口氣吃了七八隻,每隻都新鮮又爽脆,不用沾任何汁醬己經鮮美無比。冷海鮮還有熟蝦和小龍蝦,兩款都是新鮮之選。走過一點,又有煙三文魚,除了一般煙三文魚,還有三款調味三文魚,包括紅菜頭三文魚,刁草三文魚和川味三文魚。我不是三文魚迷,但愛三文魚的朋友,真的不容錯過。
回本位4:精巧主菜
剛說過,我愛吃熱葷,但自助餐的熱葷大多給蒸氣燜到奄奄一息。這裏的semi buffet,每位客人可以自選一道主菜。朋友點了燒牛柳,厚實的牛柳煎封好,五成熟就剛剛好。切好,果真半生熟,肉嫰多汁。朋友說肉味有點不夠,但吃海鮮已飽了八成,再對比一般的燒牛肉,我認為是合格有餘。
我則點了烤羊髀,羊髀肉切片後煎香,略帶生卻肉嫰又帶羶香。吃羊,總要有點羶香才有feel,比一般的烤羊架更好吃。偶爾咬到一口帶皮又夾雜羊脂,滿口都是獨特又澎湃的羶香,回味。女友挑了煎封鯛魚,煎功是不容置疑,魚皮香脆之餘,魚肉軟嫰細滑。我特別愛墊底荸薺和粟米,爽脆清甜跟清新的魚肉特別匹配。

隨便在西餐廳點道主菜,動輒兩百個大洋,大家算一算,就知道真的是回本。
回本位5:龍蝦米多
雖然沒有任吃熟龍蝦,但bostonian最近推出新愈惠,只要惠顧一至六的semi buffet lunch便可每人獲贈半隻龍蝦米多。別以為是贈送,便是濫竽充數。龍蝦米多熱騰騰,香噴噴的送到跟前,醬汁充滿芝士和牛奶香,龍蝦肉彈牙又香甜,才幾口就吃光,好生可惜。我也不知道這個優惠到甚麼時候完結,大家還是訂座時順道詢問吧。

說了半天回本回本,究竟這個semi buffet多少錢?兩道菜 (頭盤自助餐 +一道主菜)$278/人,如果想主菜後再來一道甜品,多加$20,成為$298/位。我來替大家算算,生蠔當成$20/隻,十隻就已經$200。焗蠔當成$10/隻,十隻又$100了。還沒算主菜和龍蝦,怎算,也是超值。

還有,以匯豐信用咭埋單還有75折,算下來,只是約$240/人。

愛吃自助餐的你,我想,你比我更懂算吧!

2012-05-13 204 浏览
平日跟同事來吃過數次, 第一次放假來吃! 由於媽媽喜歡吃海鮮, 所以就請她來吃.星期六也有這個Semi-buffet Set, 很好! 我們一個選了湯+任食頭盤+主菜, 另一個則選了任食頭盤+主菜+甜品. 3道菜原價要$298, 由於有酒店的食肆會員咭, 所以有85折, 很抵吃!先拿了些精緻的熟食. 那串熟蝦很爽口, 蝦有蝦味, 不似其他餐廳將蝦整到無晒味. 特別要說的是那個白色有柄碗仔, 下面是蕃茄加肉碎, 上面那片焗過的芝士(不太熟悉芝士種類) , 入口充滿淡淡的芝士香, 加上牛肉碎, Yummy! 蠔是這裡的主打, 那天有紐西蘭, 美國和法國的. 我較喜歡美國的, 一直以為美國蠔只是Creamy和大隻, 蠔味不夠, 但這種美國蠔卻味精適中, 入口很舒服 媽媽就喜歡紐西蘭的, 比較甜. 法國的海水味很重, 我都幾鍾意, 但真係無乜肉.其他海鮮和沙律就一般酒店水準, 不過不失啦!終於食完頭盤, 上餐湯啦! 是露筍湯, 但因為煲湯將露筍的不好的味道強化了, 而且它的纖維很粗, 就算用Mixer 打碎, 都沒有其他西湯的滑主菜方面, 一個是牛, 一個是羊. 牛是5成熟,

其他海鮮和沙律就一般酒店水準, 不過不失啦!
主菜方面, 一個是牛, 一個是羊. 牛是5成熟, 都算嫰滑, 但係牛味不重. 要讚一下配菜的鮮杏脯, 那果香和鮮甜將肉類的油膩感減輕不少
羊方面又係啦, 羊的羶味不重, 對於喜歡濃羊味的媽媽, 不太吸引
甜品是朱古力慕士蛋糕, 普通得很

下次都會再黎, 不過都是Focus on Seafood 好了!
题外话/补充资料: 順帶一提, 這裡的服務, 多次來也很好!
2012-05-05
母亲节
其他
2012-04-08 89 浏览
三十多款蠔,美加法英南非奧紐, 比得上oyster and wine bar.用四個海水味重脆口的生蠔 加一杯淡淡的白酒,開始長周末。蟹餅不錯。clam chowder 比較油膩,可能要傑身才可以放在麵包碗,回到美國東岸的感覺。
三十多款蠔,美加法英南非奧紐,
比得上oyster and wine bar.
用四個海水味重脆口的生蠔 加一杯淡淡的白酒,開始長周末。

回到美國東岸的感覺。
题外话/补充资料: 服務很友善。不扮高檔。
2012-04-05
2012-03-31 55 浏览
雖然環境及食物質素達五星級酒店水準,但服務極差。服務員毫無笑容(包括身穿西裝的及普通制服的),不會自動自覺給客人添水,亦不會為客人收拾自助餐的碟子,那麼唯有將碟疊高;由於枱面不平,小兒不小心弄翻杯子,檸檬茶連冰全倒在枱上,剛放下飲品的服務員假裝看不到的樣子,我又唯有自己把冰撥到碟子上;飯後要求牙纖也花了三次氣力催促服務員;這麼差劣的服務態度,食物再好食也無用;堅決不會再光顧!!!!!!!!!!!!!
2012-03-31
其他
2012-01-06 94 浏览
見到openrice 廣告介紹既Semi Buffet, 竟然一個午餐都有3款生蠔簡, 我又要出動食番餐。其實午餐仲要半自助形式有咁多食物都算係咁喇。沙律竟然有我鍾意既生磨菇, 最欣賞係粟米粒真係用新鮮粟米切出黎, 另有鵝肝醬, 點麵包一流。三款生蠔, 新鮮熟都有兩款, 芝士或牛油蒜蓉, 但我都係鍾情生既多食buffet都飽左一半, 主菜都唔錯, 有好幾款簡, 我簡左大蝦帶子。最後有埋甜品同餐飲好寫意既一餐午飯
其實午餐仲要半自助形式有咁多食物都算係咁喇。
沙律, 竟然有新鮮粟米粒
三款生蠔
三款生蠔, 新鮮
熟都有兩款, 芝士或牛油蒜蓉, 但我都係鍾情生既多
主菜

沙律, 竟然有新鮮粟米粒
三款生蠔
主菜
  • 生蠔
由於已經接近聖誕,各大有名又旺場的餐廳都很早爆滿,像我等只一星期前預約而有想有餐豐富吃的, 有時都會覺得”搵食艱難”, 在吃了兩個謝絕預約的電話後,第三個電話打來這裡終於成功了一個booking, 她雖不是”正選”但一向有留意這間餐廳的評語,由幾唔得人歡心至現在減少了負面評語, 改變始終是正面的, 回說這個Semi- Buffet, 先來一個溫暖的法飽, 飽的質素相當之高, 飽皮脆脆如片片雪片, 內部組織鬆軟之餘帶一點點嚼勁, 一枱送上一整個, 一點不吝嗇, 冷盤的確豐富, 沙律菜每一種都是在最佳狀態, 綠色的,赤色的, 鬼佬芽菜也如是, 尤其是個白蘑菇, 菇味濃郁之餘絕對乾身, 不過將白蘑菇作為沙律菜吃的人客不多, 沙律汁醬雖然只是大路的四至五種同樣調味得宜沒有太酸,太咸或者太甜, 杰度亦是正確, 對於吃草一族來說,已經很對辨了,所以後來食完主菜都再去攞多一碟沙律食才罷手,三文魚似乎是這裡的主打, 如果不吃三文魚的人來這用膳應該會幾失望下, 這裡有幾款不同香料醃製的三文魚, 當然傳統煙燻的亦有, 還有三文魚魚生啦, 每款都各有特色,每款吃兩件都占去胃裏空間不少呢, 百蘭地鵝肝醬又是另
所以後來食完主菜都再去攞多一碟沙律食才罷手,
百蘭地鵝肝醬又是另一款幾吸引人的美食, 又攞一片搽兩片法飽, 戰鬥力又被消耗了一部份, 又見有四款芝士咁又試兩味啦同時間又攞件積及餅拌住食啦,則
蠔有三款- FR / NZ / USA 三款如果以好味程度排名將會是NZ / USA / FR因為法國蠔細隻之餘重要紙咁簿,幾好味都感覺唔強啦, 法國蠔唯一感受到嘅係嗰粒帶子肉,起碼有點咬口, 而NZ則尺碼剛好, 蠔肉爽口, 無論就咁落檸檬汁, 加些少醋又或者COCKTEL SAUCE都咁襯佢, 天生麗質嘛
壽司可以說是這裡最弱的一環,因為壽司本來就不是這樣吃的嘛, 唔明白點解香港的自助餐老是要將珍珠米風乾給客人品嚐, 其實橫豎不受歡迎的話何不乾脆省掉,免得浪費食物

熟蝦全都試過了, 除了淡水龍蝦較出色之外,其餘兩款只是浪費胃納, 翡翠螺普普通通, 可吃可不吃,
還有三款小碟裝住的小食: 羊奶焗蕃茄,幾有羊騷味唔係人人可以接受, 南瓜乜乜, 幾重南瓜味good!另一個是芒果蝦咯嗲,芒果不夠甜,蝦肉沒有鮮味,面加上日式海藻絲只是普通, 不太特出,
冷盤的腸,火腿類都有五,六款但只有空間試了個類似巴馬火腿片的物體, 幾咸香下,但自己少食那些名貴的洋人火腿唔懂分辨高/低!
主菜方面:自己要咗羊鞍, 一碟兩件, 兩支骨修整得很工整
, 羊鞍面那層筋膜同肥羔修整得剩下約10%, 看得出是刻意留下的,讓好些好肥的客人享用, 說實在的把那一丁點兒肥羔連同肉放入咀裏, 才感受到羊兒那股”騷味”,只吃那鞍肉時是只有肉味, 上天做万物往往就是這樣巧妙,有肉就會有羔, 完全將羔清除後只剩下一堆纖維帶些血腥味, 肉亦是我要求的四至五成熟, 完全沒有怎樣醃過的原味,原原本本的表演出來, 另一個值得”讚”的是伴扒底下- 小小的青荳,唔係雪藏貨,似是新鮮荳夾裏拆下來的
, 清烚青荳仁的甘甜同那微微粉狀的質地,好此道者,無以上之本人正是, 太座則對荳類極之沒有興趣所以絕不會爭食”荳荳”而同碟的另一配菜- 簿薯片夾炒洋蔥絲亦做到恰到好處,可能有人會嫌它有焦色, 但亦因為有焦色才有焦香, 十分之喜歡這種雖然不是用什麼高價材料但仍然願意用時間/心機去將食材盡量發揮出原有的個性, 沒有硬生生將香蕉變蘋果那種魔術師式的賣弄手法,
太座要了煎封鱈魚扒, 汁方面配了一個打咗泡泡嘅汁, 魚肉方面稍為粗咗少少,唔知道廚師係刻意安排定一時大意, 件魚扒塊皮向了底, 被個汁浸住又點會有脆皮效果呢?如果是刻意安排就有點不明所以,如果是一時大意又會係一個幾大嘅失誤, 件魚扒亦都份量十足, 由於幾厚身下看上去視覺效果甚佳, 配菜的煮波菜葉同阿拉伯小米,太座無投訴重食晒添咁即係OK啦
甜品是二選一的, 即是一人要一款咁咪兩款都試晒囉,
芒果慕士蛋糕- 唔知點鮮個邊搞咗個好鬼魅嘅綠色條子花紋上去,我只諗到係甘筍蛋糕面通常咪有一粒粒甘筍形裝飾上的綠葉色, 喺呢種傳統法式蛋糕邊走出嚟幾唔襯下喎, 件蛋糕就好正常嘅,咖啡亦夠濃香
雜果配云呢拿雪糕/沙巴翁汁- 呢個味道較一般, 可能做一個香檳杯上的甜品會更吸引人喎, 起碼個賣相靚d
服務方面: 有些女孩似是返兼職的, 連基本的收碟功夫也未懂, 同酒樓阿姐一樣,左手攞住幾隻收咗嘅碟重要走來枱邊用右手攞埋呢枱隻碟,還要升高隻碟在人客面前經過, 屬管理層嘅疏忽囉, 不過這樣的待應生不多,
還有今次用了這酒店的貴賓咭有85折, 算係抵食啦, 其實很多銀行的白金咭在這裡用都是85折的,
Salmon Bar
Cold Cut Bar
1st round salad
Snack
Seafood bar
Lamb chop
Fish seabass
题外话/补充资料: 那天居然撞見三色台阿陳總也來了, 他果然是吃素的.
2011-12-17
Salmon Bar
Cold Cut Bar
1st round salad
Snack
Lamb chop
  • 三文魚各式
2011-11-08 1072 浏览
Very Big improvement from my last visit.We have the Sunday Brunch for birthday celebration. The service has improved a lot. All the staff are wearing a big smile and everytime when they put something down on the table they will say "Enjoy". That's a 5 star service. The food as you can see from the pictures downstairs are worth the money, not to mention the Foie Gras and fresh oyster, Lobster, Alaskan Crab Leg etc...Even the entree that I ordered was a grilled Halibut which is 5 stars. The price

We have the Sunday Brunch for birthday celebration. The service has improved a lot. All the staff are wearing a big smile and everytime when they put something down on the table they will say "Enjoy". That's a 5 star service. The food as you can see from the pictures downstairs are worth the money, not to mention the Foie Gras and fresh oyster, Lobster, Alaskan Crab Leg etc...Even the entree that I ordered was a grilled Halibut which is 5 stars. The price is fair and plus an extra $200 I ordered the free flow Moet. Hey it's living in a dream! Must try!

Live band playing excellent music and Kids meal also available too.

Just one gotcha is the Distilled Bottle Water, they charge around $180 per bottle, so if you prefer to drink Moet, just stick with the Moet, otherwise I think it's better to order some soft drinks or Juice.

Overall, It's a super big improvement and I really wanted to go back again! Thanks
2010-10-30
  • Foie Gras
  • Bread
  • Moet
2011-11-01 44 浏览
早於一星期前訂位跟朋友來吃這裡的semi buffethostess即刻帶我們入座,十分有效率!聽waiter哥哥介紹了menu之後就點了兩個主菜!之後即刻大胃王朋友即刻進攻seafood bar有生虬salad cold cut魚生 smoked salad 生果等等不能盡錄最正都係d oyster 有個廚師即開!保證新鮮!鮮甜俱備! $268+10%呢個價錢食佢一打已經回左本!!仲有d煙三文魚都係自家制!沙律吧夠新鮮,海鮮夠鮮甜,和值得一提既係呢d server主動性好高!又會幫我加水又會十分主動!食完頭盤都差唔多飽晒!個主菜我地點左一個beef cheek同一個salmon!都好正不過唔記得左映相!個beef cheek炆得好淋好入味,三文魚煎得皮脆肉滑,係我食過最好食嘅三文魚!食到飽飽之後飲埋杯咖啡,好滿足ge一餐!總
早於一星期前訂位跟朋友來吃這裡的semi buffet
hostess即刻帶我們入座,十分有效率!

食完頭盤都差唔多飽晒!

食到飽飽之後飲埋杯咖啡,好滿足ge一餐!

Baked oyster
muti smokes salas
SEAFOOD!!!!
cheese &cold cut
fresh oyster
2011-10-20
Baked oyster
muti smokes salas
SEAFOOD!!!!
cheese &cold cut
fresh oyster
  • Lobster Bisque
  • Boston Lobster
2011-10-26 43 浏览
秋天正是食生蠔的季節,蠔迷的我可以放肆地吃個夠位置於尖沙咀朗廷酒店地庫,沿著棗紅色地毯的樓梯向下走,餐廳裝修得很優雅,牆壁以紅色為主,掛滿當代知名中國藝術家的畫作,現場還有live band演奏,在這間充滿藝術氣息的餐廳用餐,可以一邊享用美味食物,又可一邊享受生活藝術~Sunday Brunch是半自助餐的($408),頭盤是自助,主菜及甜品可自選一項,如要任飲香檳的話另加$200,單杯$180,我當然選任飲啦~坐下不久,侍應就奉上熱辣辣的麵包,外脆內軟,塗上牛油份外美味,這種麵包是我最愛食的法式傳統麵包,可是我不敢吃得太多,因為還有很多美食等著我我喜歡先食沙律,選了不同的沙律菜配意大利酸醋汁,沙律配料很新鮮,還有新鮮的蘑菇片及原條粟米片成表面的一大塊粟米粒,比較少是這樣,一般都會用罐頭粟米粒而不是這種新鮮原條粟米,很難得~頭盤選了幾款,由於是自家制煙三文魚,有幾種不同口味,我選了原味,很好,不會有魚腥,只得三文魚的魚香,巴馬火腿也不錯,充滿咸香,是只欠缺蜜瓜,美中不足,前菜最好食是Brandy Infused liver terrine,充滿酒香,又有鵝肝香味,上面還鋪上一層酸
秋天正是食生蠔的季節,蠔迷的我可以放肆地吃個夠
頭盤選了幾款,由於是自家制煙三文魚,有幾種不同口味,我選了原味,很好,不會有魚腥,只得三文魚的魚香,巴馬火腿也不錯,充滿咸香,是只欠缺蜜瓜,美中不足,前菜最好食是Brandy Infused liver terrine,充滿酒香,又有鵝肝香味,上面還鋪上一層酸酸地的啫喱,與剛剛送上枱的麵包一起食簡直係絕配
壽司吧有太卷,加州卷及魚生壽司,雖然選擇不多,但也很新鮮~
輪到我的最愛「生蠔」,今天有兩種生蠔,來自法國的Fine De Claire及來自紐西蘭的Coromandel,由於生蠔是即開的所以放在冰上的生蠔數目不多,但是開蠔的師傅會不斷添加,不會有那種要等的情況出現,這樣才能吃到是新鮮的生蠔!
我首先吃了4隻Coromandel,很甜,很creamy,加少少檸檬汁及食蠔用的醋味道更佳,我比較喜歡吃鮮甜的生蠔~
然後再試4 隻 Fine De Claire,法國及澳洲的蠔很多都是偏咸,海水味重,但蠔味也重,不過今天的Fine De Claire偏小,不夠咬口,而且我也不太喜歡偏咸的海水味,所以只吃了4隻就繼續吃Coromandel了,一共吃20 隻生蠔,十分滿足,嘻嘻
繼續作戰冷盤海鮮,這餐雖然是Sunday Brunch但絕不欺場,龍蝦、大蝦、翡翠螺、青口、長腳蟹蟹腳、枇爬蝦及小龍蝦也一應俱全,真可惜肚子位子有限不能一一試食~
吃了冷盤海鮮再配上香檳,真的是錦上添花,我不太認識香檳的種類及牌子,但友人是酒癡,他說這個牌子不錯的,喝了兩大杯!
鴨肝也是我今次之行的另一目標,煎至乾身後放在已烤到脆身的多士上,多士是法國長麵包切片再烤的,鴨肝的油香滲入多士中,真的十分美味,媲美鵝肝
今天只吃了兩件,因為已經有飽飽地的感覺了,略嫌煎得不夠外脆內軟~
我曾經最高紀錄是吃了9件鵝肝,可想言之我有幾愛鵝肝呢~
熱盤有芝士焗蠔,蒜蓉焗蠔及一些精緻的小食,選擇不多~
主菜是牛扒,侍應奉上四種不同芥末選擇,牛扒有點韌,叫了七成熟,但是感覺似九成,有點過熟,牛味不夠,只是很普通的貨式~反而伴碟的餃子皮煎得很香脆,味道不俗~
另一主菜是煎雞胸,雞胸煎得剛剛好,完全不鞋口,仍保持雞的嫩滑,只可惜不夠味,很白切雞感,醬汁做得又不好,點了來吃也不覺得份外美味!還有點雞腥味,所以只吃了一半...
伴碟的是粟米粒炒蛋餅,粟米很甜,蛋也很嫩滑,充滿蛋香~
最後是甜品,這一刻的我真的很飽了,由於甜品是跟餐選的,有大概5至6種選擇,叫主菜的同時order,朱古力香蕉布甸超好味,暖暖地,內有朱古力蛋糕、新鮮香蕉及用蛋做成的熱布甸,正呀~
另一甜品是蘋果批,好甜!真的很甜,做法是傳統英式蘋果批,蘋果肉充滿肉桂香,我很喜歡肉桂的獨特香味,配蘋果做蘋果批一流~
這間餐廳的Sunday Brunch真的不錯,有五星級酒店的服務及裝修,最重要是不用排隊取食物,食物質素也ok,大家可以一試~
2011-10-23
2011-10-26 26 浏览
今日同朋友去左試尖沙咀朗廷的SUNDAY BRUNCH,估唔到真係好多驚喜!首先係蠔,十分新鮮,口感很不錯。想不到在這裡也可以吃到INTERCONTINENTAL的質素!有即煎的鵝肝和凍鵝肝醬,喜歡鵝肝的我吃了很多!煎鵝肝很講師傅的手勢,我食了兩塊一塊太熟另一塊就剛好,但可以任食鵝肝的地方這裡的質素算是不錯了,鵝肝本身的質量OK,當然比不上AMIGO的… 上面張相重有多款自家製醃三文魚,有黑椒、刁草同埋BEETROOT,好特別,但味道就一般啦!另外都有其他標準自助餐食物,質素都不錯。總體黎講有好有壞,但絕對值回票價,下星期日會同另一班朋友再來食過!

好新鮮!
有PRESERVE的CHERRY做伴碟!
右下角的是鵝肝TERRINE WITH BRANDY JELLY,好味!

另外都有其他標準自助餐食物,質素都不錯。
合格,夠新鮮!
食BUFFET必要有龍蝦,呢度個D都好新鮮
必食!下邊的是和牛,正!
很一般…
魚生同壽司可能係好多人食BUFFET的主要目標,如果你是這類人的話這裡不適合你 ;P
2011-10-22
好新鮮!
有PRESERVE的CHERRY做伴碟!
食BUFFET必要有龍蝦,呢度個D都好新鮮
必食!下邊的是和牛,正!
  • 鵝肝、龍蝦、醃三文魚、和牛
2011-10-21 92 浏览
嘩好耐都冇同Honey嚟過尖沙咀朗廷酒店嘅Bostonian食生蠔,所以走嚟懷舊吓闊別多年以經冇咗畫紙係枱面俾客人畫圖畫啦!記得已前我都曾經有過一幅作品放係牆上面lu,而家嘅裝修就好似藝術博物館咁,依家牆上面掛上好多現代藝術家嘅油畫,好當接待員送我們到卡座之後,我們就點了枝still mineral water之後,就走咗出去open kitchen到點生蠔,因為有太多種類嘅生蠔嘅關係都唔知點選擇,跟住有個叫Edmond嘅生蠔師父同我地講解,經過佢耐心解釋之後,我地order咗一打生蠔有2隻virginica:2隻scottish rock: 2隻la perle blanche: 2隻gillardeau: 2隻saint michel: 2隻coffin bay, 跟住返到卡座我Honey再點了一枝澳洲嘅Sauvignon Blanc,然後今晚招呼我地嘅server叫 Brendan 佢好殷勤同好佯細地講解個menu俾我地聽,最後我Honey點咗份crab cake做頭盤,第二到菜就點了一份lobster bisque同一份clam chowder,到main course 就or
Oyster Platter
, 跟住返到卡座我Honey再點了一枝澳洲嘅Sauvignon Blanc,然後今晚招呼我地嘅server叫 Brendan 佢好殷勤同好佯細地講解個menu俾我地聽,最後我Honey點咗份crab cake做頭盤,第二到菜就點了一份lobster bisque同一份clam chowder,到main course 就order 咗一份wagyu sirloin,當我地食完一打生蠔之後發覺耳油未盡再encore多一打,呢次我地冇走出去點就叫Brendan幫我地安排多6種生蠔要唔同之前嘅,今次有
Oyster is fresh & delicious
2隻skookum: 2隻irish rock: 2poqet: 2隻normande: 2隻fine de claire: 2隻smoky bay,當我地完成咗二打生蠔之後,就到頭盤蟹餅上場真係好好食
Maine Crab Cake
,祗有四個隻嚟形容就係味鮮香脆,從來都冇唸過蟹餅會咁好食。到咗餐湯上嘅時候,我飲周打蜆湯Honey就飲龍蝦湯
Lobster Bisque
,我個周打蜆湯好好飲超濃嘅味道
Yummy Clam Chowder
,龍蝦湯都好好味但我都係鍾意clam chowder多啲,到咗上主菜嘅時候和牛西冷,件牛扒上枱時成數剛剛好四成入口即溶,外脆內軟,伴碟精美。
當以為已經完結嘅時候,因為已經太飽啦!Brendan已經準備咗一個甜品送俾我地食,叫做cream pie嘅甜品當我地對望一吓已為食唔到嘅時候,我Honey已一馬當先食咗一半,仲問我係咪好飽,我便係話唔係啦,我即刻食咗呢半件cream pie啦!
呢個dinner就係咁樣真正完美地結束,咁耐冇嚟過啦!雖然環境好似以前好啲,但食物同服務就好okay啦,希望下次快啲同班姊妹再嚟嘆過啦。

2011-10-16
  • Crab Cake
  • Clam chowder
  • Steak
2011-10-17 63 浏览
好多生蠔呀,每晚40款! (同老婆點食好呢)先食一打生蠔做頭盤先,叫左6款生蠔服務員教我地由甜味開始食到咸味,好滿足。 開蠔的廚師介紹我地再食多四隻熟既(二煙肉,二波菜)兩款都唔錯,由其是波菜白汁芝士焗蠔,因為廚師推介要用jumbo 蠔焗才好食,原因係用細隻焗會縮到好細,同意但係有少少飽, 唯有叫一個主菜Share喇最後經服務員推介叫左佢地每月Promote的澳洲T-bone和牛,他們說這是很高級數(M9級),由於本人是第一次食和牛,感覺是肉味冇食開的美國牛咁重,但奇妙的是牛肉原來可以溶化係口入面,唔駛點咬就溶哂。由於太飽,再冇位食甜品了。埋單走人。用佢地酒店會員卡有85拆, totaI千零蚊都算OK啦。

好多生蠔呀,每晚40款! (同老婆點食好呢)
先食一打生蠔做頭盤先,叫左6款生蠔
服務員教我地由甜味開始食到咸味,好滿足。
開蠔的廚師介紹我地再食多四隻熟既(二煙肉,二波菜)
兩款都唔錯,由其是波菜白汁芝士焗蠔,因為廚師推介要
用jumbo 蠔焗才好食,原因係用細隻焗會縮到好細,
同意但係有少少飽, 唯有叫一個主菜Share喇
他們說這是很高級數(M9級),由於本人是第一次食和牛,
感覺是肉味冇食開的美國牛咁重,但奇妙的是牛肉原來可以
溶化係口入面,唔駛點咬就溶哂。
由於太飽,再冇位食甜品了。
埋單走人。
用佢地酒店會員卡有85拆, totaI千零蚊都算OK啦。
  • 和牛